PeopleSoft CRM Interview Questions and Answers

PeopleSoft CRM Interview Questions and Answers

Last updated on 21st Oct 2020, Blog, Interview Question

About author

Dhilipkumar ((Sr Consultant - Peoplesoft CRM ) )

High level Domain Expert in TOP MNCs with 8+ Years of Experience. Also, Handled Around 20+ Projects and Shared his Knowledge by Writing these Blogs for us.

(5.0) | 13547 Ratings 2277

These People Soft CRM Interview Questions have been designed specially to get you acquainted with the nature of questions you may encounter during your interview for the subject of People Soft CRM . As per my experience good interviewers hardly plan to ask any particular question during your interview, normally questions start with some basic concept of the subject and later they continue based on further discussion and what you answer.we are going to cover top 100 People Soft CRM  Interview questions along with their detailed answers. We will be covering People Soft CRM  scenario based interview questions, People Soft CRM  interview questions for freshers as well as People Soft CRM  interview questions and answers for experienced. 

1. The Main Attributes Of A Component Interface (ci) Are?

Ans:

  1. 1. Keys
  2. 2. Properties & Collections
  3. 3. Methods and Name

2. Which One Of The Following Are Standard Properties When A Component Interface (ci) Is Created?

Ans:

GetHistoryItems

3. With Reference To The Component Interface Tester Which Of The Following Is Not True?

Ans:

GetExisting option is equivalent to opening a record in Update/Display Mode only

4. Which Of The Following Are True When A Component Interface (ci) Is Created On Component That Has Add Action Enabled?

Ans:

Get keys, Create keys and Find keys gets created automatically. The Create method is created along with the other Standard methods for the CI

5. Which Of The Following Is Not True In Component Interface (ci) Architecture?

Ans:

A component interface can be mapped to multiple PeopleSoft components

6. The Following Are Various Steps That Describes The Peoplecode Logic While Implementing A Component Interface?

Ans:

  1. 1. Establish a user session
  2. 2. Get the Component Interface
  3. 3. pulate the Create Keys
  4. 4. eate an Instance of the CI
  5. 5. pulate the required fields
  6. 6. Save the CI

7. Will Tuxedo Continue To Be Used In A Peoplesoft/websphere Or Peoplesoft/weblogic Environment?

Ans:

Yes. WebSphere or WebLogic are used as the HTTP server and servlet engine. They are not used as middleware with the PeopleSoft Application Server. Tuxedo is always used with PIA, regardless of the HTTP server or Java servlet engine.

8. Can A Peopletools 8.4 And A Peopletools 8.1x Database Run On The Same Machine?

Ans:

Yes, databases can co-exist on the same physical machine. In most cases, thedatabases themselves can exist within the same RDBMS, however, it isimportant to verify that the database version required by PeopleTools 8.4 is thesame as for the current PeopleTools 8.1x implementation.

Subscribe For Free Demo

Error: Contact form not found.

9. Can A Peopletools 8.4 And A Peopletools 8.1xapplication Server Run On The Same Machine?

Ans:

Yes, both PeopleTools 8.4 and PeopleTools 8.1x application servers can run ona single machine. It is important to ensure that there are no port clashes between the installations.

10. How Does The Peoplesoft Enterprise Portal Workwith 8.1x And 8.4 Applications?

Ans:

There are several scenarios that may exist when customers use the PeopleSoftEnterprise Portal with a mixture of 8.1x and 8.4 applications. Specificinformation on the use of the PeopleSoft Enterprise Portal in a blendedenvironment will be available in a forthcoming white paper, which will beavailable on Customer Connection.In general, the recommendation is to use the PeopleSoft Enterprise Portal 8.4with 8.1x and 8.4 applications, rather than an older version.

11. For The Servlet Layer On The Web Server, What Version Of The Java Servlet Api Are The Pia Java Servlets Coded To With Peopletools 8.4?

Ans:

The PIA Java servlets in PeopleTools 8.4 are coded to JavaSoft’s Java Servlet API 2.0 and are fully compatible with Servlet API 2.2. It should be noted that the PeopleSoft Internet Architecture is supported only on the BEA WebLogic and WebSphere servlet engines.

12. Ibm How Should Web Application Servers Be Used With Peopletools 8.1x And Peopletools 8.4?

Ans:

The PeopleSoft Internet Architecture uses a web application server and anHTTP server. PeopleTools 8.12 and above include both BEA WebLogic andApache with Jserv. With PeopleTools 8.4, both BEA WebLogic and IBMWebSphere are bundled. Apache with Jserv is no longer a supported webapplication server combination. Customers can choose which web applicationserver to run during installation time.In a mixed PeopleTools 8.1x and 8.4 environment, each PeopleTools installationshould have their own chain of web application server and application server,PeopleSoft Proprietary and Confidential Page 5and these can be on the same machine. For example, a PeopleTools 8.1xinstallation using Apache and Jserv could reside on the same machine as aPeopleTools 8.4 installation using IBM WebSphere. Care should be taken toensure that unique port numbers are assigned to each server chain.

13. Will The Peoplesoft Internet Architecture, Now That It Embeds Bea Weblogic And Ibm Websphere, Work With My Other Corporate Web Servers And Tools?

Ans:

One of the core values of the PeopleTools development group is investment protection. The time, money and resources that you may have already invested in licensing another web server, training developers and administrators, building and deploying other web applications will not be compromised by this decision. 

14. Is Bea Weblogic The Same Thing As The Web Server That Was Previously On The Tuxedo Cd?

Ans:

No. The web server that was delivered on the Tuxedo CD has absolutely nothing to do with WebLogic. WebLogic is a web application server that is designed for large-scale production websites. The HTTP server on the Tuxedo CD was only there to provide a mechanism for launching the graphical Tuxedo administration console if the Tuxedo administrator didn’t already have a web server in place. It was never intended for large-scale, production website use — only for a system administrator or two.

15. Are Disconnected Mobile Applications Supported In Peopletools 8.1x?

Ans:

No. The PeopleSoft Mobile Agent architecture, which is used to support disconnected mobile applications, is only available in PeopleTools 8.4. The PeopleSoft Mobile Agent is dependent upon certain core technologies that were specifically developed for PeopleTools 8.4.

16. Is Websphere Certified On Peopletools 8.1x?

Ans:

No. IBM WebSphere is certified on PeopleTools 8.4 only. Customer wishing to use IBM WebSphere with PeopleTools 8.1x may take advantage of an IBM WebSphere for early adopters program, created and managed by IBM. Further information about this program can be found in the whitepaper The IBM WebSphere 8.1x Early Adopter Program. Are there additional license requirements for IBM WebSphere

17. Are There Advantages Or Disadvantages To Using Bea Weblogic Over Ibm Websphere Or Vice Versa?

Ans:

No. Both products are certified with PIA as of version 8.4 and work equally well. By offering both BEA WebLogic and IBM WebSphere, we give our customers more choices and flexibility to run PeopleSoft in their preferred environment.

18. Is Web Server Load Balancing Supported With People tools 8.4?

Ans:

Customers can set up clusters of BEA WebLogic or IBM WebSphere servers to do web server load balancing. In such scenarios, if an instance is down, requests are automatically routed to another instance. For more information on high availability and clustering with WebLogic, WebSphere and other web servers.

19. Both Bea Weblogic And Ibm Websphere Have The Ability To Plug Into Many Different Web Servers. Does Peoplesoft Support The Web Servers That They Plug Into?

Ans:

BEA and IBM provide plug-ins for many of the leading web servers. This allows the customer to use their own HTTP web server and WebLogic’s or WebSphere’s Java servlet engine. PeopleSoft uses this plug-in capability to support IIS. We have no reason to believe that there will be any issues with other web servers that WebLogic or WebSphere are able to work with through their plug-in architecture, but PeopleSoft GSC will not support these other web servers with PeopleTools 8.4

20. Does Application Messaging Work Between 8.1xand 8.4 Applications?

Ans:

Application Messaging is used by PeopleSoft applications to communicate withone another. This is true not just for 8.1x and 8.4 applications, but also between an 8.1x and an 8.4 application. For example, the HRMS 8.3 applications, which are based on PeopleTools 8.15, can communicate with Financials 8.4applications, which are based on PeopleTools 8.4, using Application Messaging. If specific issues materialize relating to the Application Messages published by certain applications, these new messages will be made available to customers.

21. Why Is Peoplesoft No Longer Supporting Apache Jserv?

Ans:

Apache JServ was a servlet engine that was supported in PeopleTools 8.1x. This support has been removed from PeopleTools 8.4 for several reasons:

  • JServ is no longer an active product and is in maintenance mode and there are no longer any new official releases.
  • Our customers have exhibited a desire to use commercial products for mission-critical enterprise web application servers rather than open source solutions. Therefore, moving to support Tomcat is not seen as a reasonable solution.
  • Apache can still be used as an HTTP server with BEA WebLogic .

22. What Http Servers And Java Servlet Engine Combinations Are Supported With Peopletools 8.4?

Ans:

All popular http servers (reverse proxies) are supported. Please refer to the platforms database on Customer Connection for specific information on current certified platforms.

23. Workitem Is Available In?

Ans:

WorkList Record

24. Where Are Workflow Work Items Found ?

Ans:

Worklist

25. In Which Platform Does Crystal And Psnvision Works?

Ans:

Windows (Correct)

26. You Want To Update Your Password And Enter A Hint For Forgotten Password. What Would You Access?

Ans:

User Profile

27. Customization Done In Dev Db, Which Tool I Will Use To Move It To Prod Db?

Ans:

Use App Designer -> Copy DB

28. Where Is Unicode Used?

Ans:

  1. 1. IBM DB2/UDB
  2. 2. Oracle
  3. 3. SQL Server
Course Curriculum

Learn Experts Curated Peoplesoft CRM to Build Your Skills & Ability

  • Instructor-led Sessions
  • Real-life Case Studies
  • Assignments
Explore Curriculum

29. Which One Of The Following Tree Types Is Not Supported In The Peoplesoft Tree Manager?

Ans:

  1. 1. Query trees
  2. 2. Combination trees

30. File Format U Can Download Query Result?

Ans:

  • XLS
  • CSV

31. Peoplesoft Reserves All Winhelp Context Numbers (in Utilities, Peopletools Options) Up To Which Number?

Ans:

10,000,000

32. Psworklist Record Is Used For Workflow Routing . It Should Contains Minimum Of ?

Ans:

6 keys in Ascending orders

33. How Many Message Nodes Are Possible For A Database.?

Ans:

Unlimited

34. How Will You Get A Single Output By Combining Two Or More Queries?

Ans:

UNION

35. What Are Menu Types Available?

Ans:

  1. 1. Standard
  2. 2. Pop-Up

36. Where Do You Need To Install Connectivity Software?

Ans:

We need to install Connectivity Software on Appserver and scheduler server if they are not on the Database server

37. What Is The Purpose Of State Records?

Ans:

To store application data for life of the application Engine process

38. What Is The Most Important Record In Ps Hrms?

Ans:

JOB record

39. What Is Dynamic View?

Ans:

Dynamic View is similar to SQL View but we cannot build the dynamic view. When we do not want store the database then us dynamic view.

40. What Is The Difference Between Sql View And Query View?

Ans:

In Sql view manually write the SQL statement, Query view use the PS QUERY tool.

41. What Is Section?

Ans:

A section is a set of ordered steps that is executed as part of a program. You can call sections (and other programs) from steps within other sections.

42. How Do You Create The Department Security With Navigations?

Ans:

To do this, after you have created your Departments Navigate to Tree Manger->Tree Manager and select Appropriate Security Tree (In General in People soft this will be DEPT_SECURITY). Attach your newly created Department m the tree in the required node. Then after run HR_FAST VIEW Application engine by Navigation through-SetupHRMS->Security->Department Security->Update dept Security.

43. What Is Erp And How It Is Related To Sap?

Ans:

ERP is generally referred to a class of business software that addresses a business firm in totality, rather than one or two functions For example, there are accounting software, inventory software, etc. that addresses a specific function of a business. 

However, ERP class software addresses all the functions of the business and provides an integrated view of the business to the management.SAP is a German company and is the world leader in ERP software across various industries.

44. What Is Difference Between Translate Table And Prompt Table?

Ans:

There are few differences between Translate tables and prompt tables.

  1. 1. Translate tables have a max length of 4 char for each element. However, prompt table elements have no such limitation.
  2. 2. There can be only 30 entries in a translate table. Whereas prompt table can have n number of entries.

45. What Is Activity Type? What Is Cost Center? What Is Gap Analysis? Explain With Real Time Scenario.

Ans:

Activity type is the nature of “action committed or happened” and nature depends on the environment. The all value paid or bear is located in small center is called Cost Center. GAP Analysis is finding out the “Deficiency or gap” between ideal system or standard system and existing or current system.

46. If We Use Sql And Call Section At Same Time Then Database Deadlock Will Occur. Why Does This Dead Lock Occur?

Ans:

When a SQL is run, there is a lock on the table by the database until that section is completed. If during that time there runs some other process, which will use the same table locked by our section using call section, this process will fail.

47. What Are All The Steps Involved In Upgrade Process?

Ans:

Plan the Upgrade:

  1. 1. Prepare Copy of Production Database
  2. 2. Install New Release
  3. 3. Upgrade People Tools
  4. 4. Run and Review Compare Reports
  5. 5. Apply Application Changes
  6. 6. Complete Production Copy
  7. 7. Test the Upgrade
  8. 8. Move into Production

48. What Are The Views Available In App. Designer Project Workspace?

Ans:

Development and Upgrade Views

49. What Are The Statuses Available In Peoplesoft Domain Status Menu?

Ans:

  • Server Status
  • Client Status
  • Queue Status

50. What Are The Differences Between Rowclass And Rowset In Peoplesoft?

Ans:

Rowclass is a single row of data that consists of 1 ton records of data.
Rowset object is a data structure used to describe hierarchal data. It consists of a collection of rows.

51. What Is The Default Crystal Report That Peoplesoft Query Tool Creates?

Ans:

ACTQRY.RPT

52. What Record Changes Does Not Affect Database?

Ans:

These record changes do not affect the DB

  • Derived work record
  • Sub record
  • Dynamic view

53. What Views Available In Application Designer Project Workspace?

Ans:

  1. 1. Development View
  2. 2. Upgrade View

54. Which Trace 255 Command Line Options Produces The Trace File With The Name?

Ans:

PID.AET

55. Which Of The Following Menu Options Allows You To Modify The Last Process Instance Number Used Within The System?

Ans:

  • Process Scheduler
  • Use
  • Process Definitions

56. Can A Peopletools 8.4 And A Peopletools 8.lxapplication Server Run On The Same Machine?

Ans:

Yes, both PeopleTools 8.4 and PeopleTools 8.lx application servers can run on a single machine. It is important to ensure that there are no port clashes between the installations.

57. Are Disconnected Mobile Applications Supported In Peopletools 8.lx?

Ans:

No. The PeopleSoft Mobile Agent architecture, which is used to support disconnected mobile applications, is only available in PeopleTools 8 4. The PeopleSoft Mobile Agent is dependent upon certain core technologies that were specifically developed for PeopleTools 8.4.

Course Curriculum

Get Peoplesoft CRM Certification Course to Enhance Your Career

Weekday / Weekend BatchesSee Batch Details

58. What Iittp Servers And .java Servlet Engine Combinations Are Supported With Peopletools 8.4?

Ans:

All popular http servers (reverse proxies) are supported. Please refer to the platforms database on Customer Connection for specific information on current certified platforms.

59. You Can Assign Multiple Databases And Application Servers To A Single Profile. However, Each Database And Application Server Must Be Assigned To Only One Profile. True Or False

Ans:

True

60. In Call Section – Action It Is Possible To Leave The Program Id With Blank Value In Certain Cases. True Or False

Ans:

True

61. State Record Can Be Dynamic Record. True Or False

Ans:

True

62. The Physical, Dedicated Tables Are Locked At The Time The Application Engine Program Is Loaded Into Memory. True Or False

Ans:

True

63. A Business Process Is Used As A Navigator Home Page. True Or False

Ans:

True

64. Where Does Set The Web Server Cache?

Ans:

Webserver configuration. properties file

65. Which One Of The Following Peoplecode Debugging Tools Automatically Converts Values Of Any Data Type Other Than Object Into String Values For Viewing During Debugging?

Ans:

WinMessage

66. Which Language Technology Is Used In App Messaging?

Ans:

XML

67. Can You Access Pia From Mac Os?

Ans:

Yes

68. If Customer Wants To Use A New Image In Hrms, Where It Is Stored?

Ans:

DB Server

69. Where Can You See The Status Of The Job Report And Details In Secured Way

Ans:

Process monitor

70. List The Components, Which Form The Part Of Integration Broker.

Ans:

  • 1. File Layout
  • 2. CI
  • 3. App. Messaging

71. In Peoplecode Debugger What Are The Valid Values?

Ans:

  1. 1.Go
  2. 2. Step Over
  3. 3. View Variable Value

72. Which Web Services Is Only Used As A Proxy Server?

Ans:

  1. 1. MS IIS
  2. 2. Apache

73. Which Of The Following Are True With Respect To Validate Sign In With Database Option Enabled In Psadmin?

Ans:

The application server first attempts to connect to database using the user id and password.

User must be defined on either the operating system or the database and within the PeopleSoft.

74. Which Is Not A Part Of Ae Program, Options Would Be?

Ans:

Event

75. What Does Update And Fixes: R_* Files Refer?

Ans:

Application Updates and Fixes

76. Which One Of The Following Steps Is Not Part Of Performing An Upgrade?

Ans:

Apply all outstanding patches, prior to upgrade

77. Which One Of The Following Is A Transaction Control Statement?

Ans:

Commit

78. Where Will You Configure For Failover Of Application Server (scenario)?

Ans:

Configuration properties

79. What Is Added As New Option In Build Apart From Create Tables, Indexes, And Views?

Ans:

Create Trigger

80. If You Want To Log Into Datamover In Bootstrap Mode, How Would You Login?

Ans:

Database superuser

81. In Which Server, Ps Query Definition Is Stored?

Ans:

DB Server

82. You Have Downloaded An Application Fix As A Project From The Customer Connection. Where Would You Upgrade It?

Ans:

Demo

83. What Commands Are Valid In Bs Mode?

Ans:

  • ENCRY PT_PASSWO RD

84. What Are The Peoplecode Events Pertaining To Record Field?

Ans:

  1. 1. FieldEdit
  2. 2. SaveEdit
  3. 3. RowDelete
People Soft Hrms Sample Resumes! Download & Edit, Get Noticed by Top Employers! Download

85. Which Command Is Valid In Both Bootstrap And Regular Mode When Operating The Data Mover?

Ans:

  • GRANT_USER

86. You Have Created A Menu And A Page And Given User Access To That Page, Which Of The Tables Gets Affected On This (scenario)?

Ans:

PeopleTools Tables

87. Which Of The Following Is Correct In Order To Start The Process Scheduler Server From The Command Line Using Psadmin?

Ans:

  • Psadmin —p start —d

88. You Can Specifically Trace The Activity Of The Psappsrv Server Process By Setting The?

Ans:

PSAPPSRV.tracesql

89. Which Of The Following Are Parts Of An Ae Program?

Ans:

  1. 1. Section
  2. 2. Step
  3. 3. Action

90. Which One Of The Following Data Types Is Not Supported By The Peoplecode Programming Environment?

Ans:

TIMESTAMP

91. How Many Message Nodes Are Possible For A Database?

Ans:

unlimited

92. What Is Dba Purging Temporary Table?

Ans:

Update Statistics

93. What Happens When Changing From No Edit-to-edit Option?

Ans:

User can type only prompt table values and the default values are populated from the database.

94. Which Is The Peoplesoft’s Hub To Handle Complex System-to-system Interactions?

Ans:

Integration Broker

95. Interlink Data Type Can Be Declared As?

Ans:

Local

96. When Do Configuration Changes Made Using The Configuration Manager Take Effect?

Ans:

Once you exit PeopleSoft and log back in.

97. If You Change The Long Name Of Translate Field What Object Is To Be Altered?

Ans:

Page def

98. If You Delete A Page From Pspt Application, Which All Tables Are Affected?

Ans:

People Tools

99. How Can You Set Non-repudiation Property?

Ans:

PIA-.PeopleTools-> Integration Broker->Node DefinitionApplication Designer Message -Properties

Are you looking training with Right Jobs?

Contact Us

Popular Courses