Sap ariba interview questions LEARNOVITA

Top 30+ SAP Ariba Interview Questions and Answers

Last updated on 23rd Sep 2022, Blog, Interview Question

About author

Sanjay (Sr Big Data DevOps Engineer )

Highly Expertise in Respective Industry Domain with 7+ Years of Experience Also, He is a Technical Blog Writer for Past 4 Years to Renders A Kind Of Informative Knowledge for JOB Seeker

(5.0) | 13265 Ratings 1628

1 . What’s SAP Ariba supplemental to the series?

Ans:

SAP Ariba could be a software package company that has cloud-based acquisition, pay management and provide chain services that change suppliers and patrons to attach and do business globally.

2. What’s the Ariba system?

Ans:

SAP Ariba could be a cloud-based innovative resolution that permits suppliers and patrons to attach and do business on one platform. Ariba acts as a chain acquisition service to try to do business globally. SAP Ariba digitally transforms your provider chain, acquisition and contract management method.

3. Name the key options of SAP Ariba begin Sourcing?

Ans:

  • RFX creation and management
  • Integration with SAP Ariba Discovery
  • Competitive bidding
  • Supplier profile and response management
  • Communications and electronic messaging
  • Global and multilingual capabilities
  • Multi-currency choices coverage.

4. Are you able to produce quotations while not PR?

Ans:

Assuming it decides to try to do the quotation (123) in order that it doesn’t have to open every PR and duplicate every of the lines manually, it will opt for that PRs and those lines he desires to repeat to be quoted.

5. What’s the utilization of Ariba’s pitch?

Ans:

Ariba read Pitch improves the potency of the method, provides simplified property, improved visibility and standing into deliveries, invoice payments, and keywords, and essential commerce activities.

6. What will SAP Ariba network mean to the customers?

Ans:

Ever marvel what happens to the remainder of the method and communications when the very fact of your provide chain system. However the whole method is managed and dead by the organization’s, well to answer this we’ve SAP Ariba system in situ.

7. What’s The Distinction Between SAP Ariba, SAP MM, and SAP SRM?

Ans:

SAP Ariba is effective in outsourcing quotation almost like our government tender outsourcing and it helps to gather the quoted quotation and method with efficiency and supports the quotation chosen, computer code millimeter will produce purchase contracts.SAP millimeter deals with the full material management resolution which incorporates acquisition and inventory management. SAP SRM is an associate enterprise vendee skilled software package, wherever it links customers and suppliers directly. The top client will produce carts and also the order gets created as a sap computer code backend.

8. Why will a Spot Quote look completely different than a traditional Ariba Discovery response?

Ans:

Buyers use Ariba Sourcing to make a Spot Quote event and buy orders in their ERP back-end system. Once a marketer gets a Spot Quote RFQ from Ariba Discovery, their response goes back to the client through Ariba Sourcing, not Ariba Discovery, that is why the computer programme appears completely different than a traditional Discovery response.

9. Where will Ariba slot in SAP’s evolving cloud strategy?

Ans:

The four areas of the SAP cloud application story are: cash, people, customers and suppliers. (Business ByDesign is reasonably its own class.) Even as SuccessFactors is the core of the “people” section, Ariba can represent the core of the “suppliers” class. Additionally, as a part of SAP’s enterprise cloud strategy (i.e., applications, platform, infrastructure), Ariba can function as a replacement “business network” class, connecting suppliers, customers and partners.

10. Describe the design of Sap Ariba integration approach?

Ans:

11. If you’ve got to clarify SAP Ariba in an exceedingly single sentence what would that be?

Ans:

The best phrase that offers the whole image of SAP Ariba is:Making acquisition additional economical and fewer pricey.

12. What are the key options for Ariba acquisition solution?

Ans:

The key options for Ariba acquisition resolution ar as follows:

  • Technology
  • Community
  • Capabilities

13. What’s SAP Ariba upstream and downstream?

Ans:

SAP Ariba Solutions for cloud. It created from Ariba Upstream (Strategic Sourcing) and Ariba Downstream (Operational Procurement), moreover as its wealthy background and install base for SAP ERP environments and provider relationship management (SRM) acquisition suites.

14. What’s Ariba integration?

Ans:

Ariba Network Integration with S/4HANA permits collaboration with suppliers via the Ariba Network. For instance, vendee will send electronic purchase orders to the suppliers, receive order confirmations, advanced shipping notifications and electronic provider invoices from the Ariba Network.

15. What’s Suite integration in Ariba?

Ans:

Single- and multi-variant configurations support suite integration (that is, integration between acquisition or invoicing solutions from SAP Ariba acquisition solutions and alternative solutions like SAP Ariba Contracts or SAP Ariba Sourcing). information is synchronized between all SAP Ariba solutions.

16. What are the key advantages for Ariba acquisition solution?

Ans:

The key advantages for Ariba acquisition resolution ar as follows:

  • Can unlock the worth of associate ERP resolution with a straightforward OCI integration.
  • Can increase the user adoption.
  • Can increase in pay coverage.
  • It has loads to supply once it involves compliance.

17. What are the various parts of SAP Ariba?

Ans:

Passive parts: Are the parts that save energy within the voltage format.Example: inductors, resistors, and capacitors.

Active parts: Active parts can produce energy in voltage format. Example: transistors.

18. List out all the options that are obtainable in SAP Ariba solution?

Ans:

Below is that the list of options that are obtainable in SAP Ariba system:

  • Supply chain collaboration
  • Spend analysis
  • Procurement
  • Spend analysis
  • Invoice Management
  • Supplier discovery
  • Ariba exchange
  • Contract management etc

19. What are the advantages of SAP Ariba?

Ans:

SAP Ariba offers pay management solutions and experience that reveals everything about a few company’s defrayal habits and uses that information to assist users hash out higher deals. Users are connected to a various network of high-quality suppliers WHO will lower prices for product and services whilst minimizing risks whereas making certain compliance. there’s conjointly the money chain management that utilizes new capabilities, intelligence, and international reach to remodel liabilities into strategic assets.

20. Describe the design of the SAP Ariba network?

Ans:

21. What’s Ariba Discovery?

Ans:

Ariba Discovery is the premier service for matching business consumers and sellers globally, wherever US$5 billion in annual business postings meet over 1,000,000 sellers on the world’s largest and most trustworthy business commerce network.

22. However will the installation happen once it involves the Ariba procural solution?

Ans:

Well, because it could be a cloud-based answer there’s no high value related to the hardware and therefore the package. Also, there are not any upgrade prices related to the user’s purpose of reading. All it takes is simply pay the specified worth for the tool then begin exploitation of the tool with the assistance of an Associate in Nursing intuitive computer programme.

23. What’s Ariba B2B?

Ans:

Ariba Network could be a dynamic, digital marketplace wherever consumers and suppliers collaborate on procural and provide chain transactions. Ariba Network is the world’s largest B2B network, connecting several corporations in one hundred ninety countries around the globe.

24. What’s the mission of SAP Ariba?

Ans:

The mission of SAP Ariba Is to bridge the gap between the consumers and sellers and supply them with a singular platform wherever the transactions and therefore the business happen swimmingly.

25. What do you think of the Sap ariba integration cloud system software?

Ans:

26. What’s SAP Ariba begin Sourcing?

Ans:

It is an intuitive, web-based RFX management tool that permits you to form, execute, and manage sourcing events right from your desktop.

27. What square measures the various SAP Ariba products?

Ans:

  • Investors
  • Vendors
  • Procure to pay, contract management, Sourcing, and defrayal visibility.

28. What’s SAP Ariba Sourcing?

Ans:

SAP Ariba Sourcing is meant to help corporations to beat difficulties in provider data management. a singular software-as-a-service (SaaS) answer, SAP Ariba Sourcing is that the most generally embraced and full strategic sourcing gift within the marketplace and is employed by thousands of corporations to form and implement competitive best-value agreements.

29. However is Ariba used?

Ans:

SAP Ariba could be a cloud-based innovative answer that permits suppliers and consumers to attach and do business on one platform. It improves the seller management system of a company by providing less expensive ways that are procedural and creating business straightforward.

30. Justify regarding Sap ariba configuring?

Ans:

31. What does one fathom the Ariba Network?

Ans:

Ariba could be a creator and supplier of the Ariba Network. Ariba Network could be a Cloud-based business-to-business marketplace wherever consumers and sellers will notice one another to continue their business in a very non-public network platform.

32. List numerous zones in SAP cloud application?

Ans:

There square measure four totally different zones in SAP cloud application and that they are:

  • Vendors
  • People
  • Investors
  • Currency

33. What’s advanced integration observance in a very centered run?

Ans:

Integration and Cloud observance in SAP centered Run provides observance of knowledge exchange between totally different systems among a system landscape or between systems among the landscape and external elements (e.g. public cloud services).

34. What does one fathom from Ariba SLP?

Ans:

SAP Ariba SLP(Supplier Lifecycle and Performance) could be an answer with a bunch of connected processes used for managing providers from onboarding to the qualification from there to approved supplier management and at last to elimination.

35. What’s the sap ariba cloud platform?

Ans:

SAP Ariba Cloud Integration entree, enabled by the SAP Cloud Platform Integration service, transforms the mixing method by creating it straightforward to attach your commerce partners, SAP Ariba applications, and backend systems like SAP ERP and SAP S/4HANA® for touchless, end-to-end transacting.

36. List the advantages of exploitation Ariba procural solution?

Ans:

The 3 essential edges of exploitation SAP Ariba procural answer are:

  • It provides the United States with concurrence.
  • Can simply produce shopper support.
  • Will increment the pay inclusion.

37. What’s SAP millimeter and SAP SRM ?

Ans:

SAP Materials Management (MM), additionally referred to as SAP millimeter, could be a module among SAP ECC (ERP Central Component) that provides the organization’s warehouse, materials, and inventories capabilities. SAP millimeter plays an important role in manufacturing the provision chain.

38. Is SAP Ariba SaaS?

Ans:

SAP Ariba began Sourcing could be a free, intuitive, net based mostly RFX management tool that empowers you to form, execute, and manage sourcing events right from your desktop. This cloud-based software-as-a-service (SaaS) technology is delivered on demand and needs no subscription fee.

39. List numerous Associate in Nursing adapter files?

Ans:

Various Associate in Nursing adapter files are:

  • Adapter.tpz
  • TPZ
  • xml
  • basis.tpz

40. What’s SAP Ariba integration exploitation cloud integration?

Ans:

41. List a number of the cXml message types?

Ans:

Various cXml message varieties are:

  • PaymentProposalRequest(outbound).
  • InvoiceDetailRequest(outbound).
  • StatusUpdateRequest(outbound).
  • ShipNoticeRequest(inbound).
  • SeviceEntryRequst(inbound).
  • ConfirmationRequest(inbound)

42. The way to manage Electronic Order Routing?

Ans:

We can manage Electronic Order Routing by exploiting the Network Settings among that there’s Associate in Nursing choice referred to as “Electronic Order Routing.”

43. Why DAS language localizer for sap ariba?

Ans:

DAS Language Localizer simplifies language localization of SAP Ariba modules – client, Supplier, target-hunting shopping for, by eliminating language barriers, and fast adoption across international markets and organizations.

44. What square measures the essential provider strategies?

Ans:

There square measure six essential provider ways they are:

  • Sharing experience along with your customers.
  • Focusing on your individuals.
  • Market to OEM.
  • Have a thought to grasp your vision.
  • Concentrate on reducing the lead-time.
  • Carefully hear your customer’s wants.

45. What’s SAP Ariba downstream?

Ans:

SAP Ariba could be a cloud-based innovative answer that permits suppliers and consumers to attach and do business on one platform. It improves over all seller management system of a company by providing less expensive ways that of procedural and creating business straightforward.

46. What’s the employment of the budget check feature gift in SAP Ariba?

Ans:

SAP budget check feature is employed to visualize and determine each accounting split gift at intervals the requisition item versus a personal budget code. Once we alter this feature on our website, it defaults budget checks designed at intervals SAP Ariba shopping for and SAP Ariba shopping for and invoicing.

47. Differentiate between procedural and Sourcing?

Ans:

Procurement could be a method of gathering merchandise, materials, and inputs that a corporation wants for operations. Sourcing means that complete effort that’s required to make and manage vetting suppliers, vendor relations, generating and maintaining a series of provide.

48. Is SAP getting Ariba?

Ans:

Yes, in 2012 SAP purchased the Ariba software package for $4.3 billion. In keeping with SAP, by July 2014, over one.5 million corporations adopted the Ariba network.

49. Justify why a spot quote appears totally different from a standard Ariba discovery response?

Ans:

To purchase the orders within the ERP back-end system, vendors produce a spot quote mistreatment Ariba sourcing. However investors get a spot quote RFQ from Ariba discovery so investors’ requests head to the vendors through Ariba sourcing. That’s the explanation the computer programme is totally different from a standard Ariba discovery response.

50. What are Sap Ariba digital utilities?

Ans:

51. What’s The Ariba Business Network?

Ans:

Ariba is the creator and supplier of the Ariba Network, a cloud-based B2B marketplace where patrons and suppliers will realize one another and do business at intervals on one, networked platform.

52. Why ought to Ariba rent you?

Ans:

This is one among the elements wherever you link your skills, experience, education and your temperament to the work itself. Why does one need to be completely accustomed to the work description additionally because of the company culture? keep in mind, it’s best to back them up with actual samples of say, however you’re a decent team player. it’s conjointly potential that you just might not have as many skills, expertise or qualifications because of the different candidates.

53. However quickly am i able to expect to ascertain some savings?

Ans:

SAP Ariba begin Sourcing to customers to urge fully fledged average terms reductions of eight % to fourteen % in comes that run but six weeks, from begin to end.

54. Where will Ariba store in SAP’s evolving cloud strategy?

Ans:

The four areas of the SAP cloud application story are: budget, people, client and suppliers. it’s even as SuccessFactors

55. What’s SAP ariba property architecture?

Ans:

56. Are you able to tell Maine what varies for this position?

Ans:

In several cases, the querier started guard, and can tell you. If it’ll not, say that it will rely upon the main points of the work. Then provides a big selection.

57. List the various forms of authentications in SAP Ariba?

Ans:

  • Single register
  • Regular user authentication

If users log in to their company network, one sign-on mechanically signs them into the Ariba network.Regular User Authentication is simply as the other login users need to enter their credentials manually on the Ariba network page.

58. Are you able to justify SAP Ariba in an exceedingly single sentence? If thus, what would that be?

Ans:

  • The best which means that offers the complete image of SAP Ariba is.
  • Making procural a lot more economical and less pricey.

59. What’s SAP Ariba used for?

Ans:

SAP Ariba is solely procural and provides chain collaboration resolution that empowers your company to maneuver quicker and pay higher. With SAP Ariba solutions, you hook up with the most important B2B network, making dynamic, digital collaboration with variant suppliers and different commercialism partners all round the world.

60. A way to get a lot out of Sap Ariba investment?

Ans:

61. What’s upstream and downstream in Ariba?

Ans:

It created from Ariba Upstream (Strategic Sourcing) and Ariba Downstream (Operational Procurement), additionally as its wealthy background and install base for SAP ERP environments and provider relationship management (SRM) procural suites.

62. What’s the Associate in Nursing account kind in Ariba?

Ans:

There are 2 forms of Ariba Network accounts available:

  • Commonplace Account – (no fees apply)
  • Enterprise Account – (fees apply)

63. What’s Ariba SCC?

Ans:

SAP Ariba provides Chain Collaboration as an Associate in Nursing extension of Ariba Network that enhances the flexibility of suppliers to collaborate with patrons in supply-chain tasks like ordering, invoicing, and shipping. … Collaborate with efficiency with all supply-chain partners through one international resolution.

64. What’s SAP Ariba p2p?

Ans:

Procure-to-pay is the method of desegregation getting and accounts due systems to form bigger efficiencies. It exists at intervals the larger procural management method and involves four key stages: choosing merchandise and services; implementing compliance and order; receiving and reconciliation; invoicing and payment.

65. What’s ariba invoice management?

Ans:

SAP Invoice Management by OpenText could be a packaged composite application that works with SAP ERP systems to contour accounts due (AP) operations. Invoices are processed a lot with efficiency and quickly; downside invoices are mechanically routed for downside resolution, approval, and payment.

67. What are Ariba’s Products?

Ans:

Buyers,Sellers,Spending Visibility, Sourcing, Contract Management, Procure-to-Pay, T&E + provider Management Discovery Service” (to realize new buyers), Contract Management for Sales, Order and Catalog solutions.

68. What’s the upstream system in SAP?

Ans:

Upstream refers to activities associated with finding and manufacturing oil and gas.Heart refers to activities associated with transporting and selling oil and gas once it’s been created from a well.

69. What’s the mission of SAP Ariba?

Ans:

The mission of SAP Ariba is to bridge the gap between the consumers and sellers and conjointly offer them a novel platform wherever the transactions and therefore the business happen swimmingly.

70. What’s Ariba Discovery Network?

Ans:

SAP Ariba Discovery could be a free business-to-business (B2B) e-commerce answer designed for all consumers. firms like HP Bharat World Health Organization are victimizing the Ariba Network to reply quickly to emptor desires. Suppliers will use the promo code SAPARIBA2020 nowadays for unlimited responses to sourcing requests.

71. What’s Ariba paying?

Ans:

AribaPay could be a system for electronic payments for merchandise and services on the SAP Ariba Network, a cloud-based international business commercialism community.

72. What’s commerce automation in SAP Ariba?

Ans:

The SAP® Ariba® Commerce Automation answer allows the utilization of Ariba Network to modify the exchange of purchase orders, confirmations, advance cargo notifications, service-entry sheets, and invoice documents between consumers and suppliers.

73. What are Ariba modules?

Ans:

SAP Ariba could be a cloud-based innovative answer that permits suppliers and consumers to attach and do business on one platform. It improves the trafficker management system of a company by providing more cost effective ways in which to procure and create business straightforwardly.

74. However, do I add a client on Ariba?

Ans:

To add a replacement client to associate degree existing commonplace account:

  • In the commercial document email notification, click method order and so click Login on the sunshine account landing page.
  • Log in with the administrator username and countersign for the present account.

75. What’s the procurement operations desk?

Ans:

76. However, do I check my Ariba Payment?

Ans:

Payment data is found inside the Payments tab. If your client chooses to produce it, you’ll access payment data by about to Payments and so choosing one amongst the subsequent menu items: Early Payments, regular payments, Remittances.

77. Is Ariba an associate degree ERP?

Ans:

SAP Ariba is the sole cloud supplier with true bifacial integration into SAP ERP and SAP S/4HANA, as well as over one hundred integration processes and over eight,000 fields integrated to the SAP core.

78. Can I receive product upgrades and updates mechanically, and haven’t any charge?

Ans:

Yes, Your free subscription is delivered as SaaS. Therefore your SAP Ariba begin Sourcing answer is upgraded mechanically with no charge whenever we have a tendency to issue major product releases and repair packs.

79. What’s Ariba provider Enablement?

Ans:

SAP Ariba provider Enablement Services provides multiple choices to maneuver your suppliers to associate degree electronic methods, serving to quickly target and enter new suppliers to fulfill your cooperative commerce objectives.

80. What’s the design of Sap Ariba commerce automation?

Ans:

81. What’s Ariba Discovery contact?

Ans:

SAP Ariba Discovery could be a free business-to-business (B2B) e-commerce answer designed for all consumers. firms like HP Bharat World Health Organization ar victimization the Ariba Network to reply quickly to emptor desires.

82. Is SAP Ariba associate degree EDI?

Ans:

The Ariba Network is backward-compatible with EDI—but EDI and its point-to-point knowledge transmission model don’t support the Ariba Network. As EDI depends on older file standards, its age and lack of flexibility is limiting.

83. What’s the newest version of Ariba?

Ans:

The final unleash of 2020 for SAP Ariba delivers over ninety five options spanning the whole portfolio of SAP Ariba products! As always, please review the whole list of options discharged on Gregorian calendar month thirteen which can be found on SAP Ariba Connect and visit the What’s New Guide within the SAP facilitated Portal.

84. Is coupa higher than Ariba?

Ans:

While each platform is a prime code solution within the market, Ariba includes a slight edge over Coupa. … Coupa can not be underestimated, though, as customers opine that Coupa includes a superior interface with its easy use and big selection of code offerings.

85. What’s coming up with sap azure?

Ans:

86. What’s the Ariba experience?

Ans:

SAP Ariba could be a code company that has cloud-based procurance, pay management and provide chain services that alter suppliers and consumers to attach and do business globally.

87. Is Ariba an associate degree ERP system?

Ans:

Here are a number of the key edges of victimization SAP Ariba: Simplifies procurance and sourcing method with integration to SAP provider Relationship Management (SRM) and alternative ERP code. Provides transparency and measurability into provider risk, compliance, and property management.

88. However, do I settle for TRR in Ariba?

Ans:

To accept the commercialism relationship request: Click the link within the email that says start. The invite link then prompts you to either Use existing account or produce new account.

89. What are the foremost common integration ways employed by sellers on the Ariba Network?

Ans:

Cloud Integration entree is the most popular methodology for integration on Ariba Network.

90. What’s the procedure to buy a business method in SAP Ariba?

Ans:

91. What’s Ariba number?

Ans:

An Ariba Network Identification (ANID) range could be a distinctive symbol of associate degree Ariba Network account. Suppliers could maintain multiple ANIDs for varied reasons.

92. What’s Ariba’s pitch?

Ans:

It is Simplified property, it develops dramatically in method potency, it increases visibility and standing into key orders, deliveries, invoices, payment and alternative very important business commerce activities. Simplicity is the key word to going forward.

Are you looking training with Right Jobs?

Contact Us

Popular Courses