Primavera Interview Questions and Answers

Primavera Interview Questions and Answers

Last updated on 24th Oct 2020, Blog, Interview Question

About author

Sanjana (Lead Project Control Analyst )

She is a Proficient Technical Expert for Respective Industry Domain & Serving 6+ Years. Also, Dedicated to Imparts the Informative Knowledge's to Freshers. She Share's this Blogs for us.

(5.0) | 15552 Ratings 2612

1. What is the constraint in primavera?

Ans:

Constrains in a primavera is to fix a early or late start or finish dates of activity as per following options:

  • Project Must Finish by
  • Mandatory Start / Mandatory Finish
  • Start / Finish On or After
  • Start / Finish On or Before
  • Start / Finish On
  • Expected Finish

2. What is clause to be refereed in a FIDIC when there is be entitled for extension of time?

Ans:

A Clause 20.1, “If a Contractor considers himself to be an entitled to any extension of the Time for Completion and/or any additional payment, under any Clause of these Conditions or otherwise in connection with Contract, the Contractor shall give notice to a Engineer, describing an event or circumstance giving rise to a claim.

3. What is reasonable range of float assume while checking a look ahead work activities?

Ans:

The float range is varied from the project to another. However, in my opinion 10% of project duration is a maximum reasonable float for any project.

4. What is a Critical Path? How identify it and if any activity having negative slack, how can adjust the duration?

Ans:

Critical path is usually the activities on a longest path with a zero float. Any delay on these activities will lead to a delay in project duration. Usually critical activities are shown in a red color or say zero float in the columns. For reducing duration can adjust it by reducing duration or changing a relationship between activities.

5. What is difference between the Planning & Scheduling Engineer?

Ans:

Planning Engineer can work along with a project team to develop a complete time schedule including a cost of resources. Planning Engineer can lead a team and influence his/her point of view. Scheduling Engineer can only follow a senior planning engineer or project manager instructions to create a logic between the project activities, but s/he can’t develop a time schedule alone.

6. Define a main responsibilities of t planning engineer in each phase of the project’s lifecycle. Please state clearly which information/data would need from a Project Manager/Project management team in order to fulfill a task as a planner?

Ans:

Moreover, should fully understand a specifications and legal documents related to a particular project in question. However, will not find it difficult to answer this question if have been involved in a responsibility of only one completed project from an inception to hand over.

7. What are monitoring skills?

Ans:

Ability to sort a data, Checking a authenticity of data, Analyze and Predict data, Generate Reports.

8. What is a resource allocation and resource leveling?

Ans:

  • Resource allocation is an assigning a resources to activities,determine a amount of labor, equipment and money required for a any activity.
  • Resource leveling is a Resource requirements of all scheduled activities are compared to a maximum quantity available at time of leveling.An activity is delayed if so few resources are available at any time during an activity’s duration.The maximum quantity for the resource is determined through a Max units/time for a particular resource in a Resources Tab.

9. What is best software for a planning?

Ans:

No software for a planning, it is only for the scheduling, the planning process only done in a brain. However, oracle primavera is best planning tool that helps to create a time schedules.

10. What would submit if a consultant / client asks to submit a matrix report?

Ans:

It is incomplete request. I must know which matrix do need, resource matrix, cost matrix, authorities matrix, engineering/procurement matrix etc. else that would be wide report containing a more than 50 columns of P6.

11. Mention 4 reasons of cause -ve float in primavera?

Ans:

  • Using a project must finish by
  • Using a Constraints
  • Using a different calendar in one project
  • Using a relationships with other project

12. What is difference the between Float and Slack?

Ans:

There is no difference between a float and Slack. It is a two different words of same meaning.

13. What is difference between a negative lag & lead?

Ans:

There is a no difference. It is a two different words of same meaning.

14. How do explain project delay if earned value is more than a planned value?

Ans:

The contractor has performed a better in areas which are not on a longest path “The Critical Path”. In a another words, the contractor excuted the right quantity in a wrong place.

15. How are early and late dates are determined?

Ans:

Early Dates in the network is determined by a Forward Calculations And late dates is determined by a backward Calculations.

16. What are the three methods of measuring a project progress?

Ans:

Key Performance Indicators a “KPI’s”, Cost Performance Index “CPI”, Schedule a Performance Index “SPI”.

17. What is best way to be a professional planning engineer?

Ans:

Understand a project management concepts, tools, and techniques. –Practice doing a real projects and get a comments/review from expets. –Continous improvement by learning a new tools that would help to increase an accuracy of decrease a time required for tasks.

18. What are the SV and CV?

Ans:

Schedule Variance (SV) & Cost Variance (CV) in a Project Cost Management. Schedule Variance and Cost Variance are the two important parameters in earned value management which help to analyze the project’s progress.

19. What’s the way to resolve a delay in project time?

Ans:

Fast Track: Reduce an activities duration, resequence, reschedule without affecting a project total duration, fast tracking has a problem regarding quality issues if it is applied in the wrong way.

Crashing: Reduces activities durations, resequence, reschule but with the additional cost to achieve better results. this additional costs could be:

  • Acceleration a Costs to subcontractors.
  • Bonus.
  • Additional costs result from a less productivity due to increasing a manpower in workplace.

20. If Budgeted cost of works is more than a actual cost of works, how do consider a performance of Project? Optimum, Bad or Good?

Ans:

Good. Since spending a less money than planned, But also need to check if on schedule or not.

21. What is a Project Management?

Ans:

Project management is a application of processes, methods, knowledge, skills and experience to achieve a project objectives. General. A project is the unique, transient endeavor, undertaken to a achieve planned objectives, which could beexplained in terms of a outputs, outcomes or benefits.

22. What does it mean if “SPI” greater, lesser or equal to a one?

Ans:

SPI greater than one means ahead of a schedule, less than one means behind a schedule & equal to one means as per a schedule.

23. Could have more than one a critical path?

Ans:

Critical path is dynamic path where it could be changed an everytime we update the schedule, change durations, or relationships. However, critical path of a project is one path that could have too more activities underneath. Therefore, a project has only one criitical path.

24.Scope is known partially, then how to plan for a future?

Ans:

Through a life of the project as more information is available more work to be planned called an agile management. Accordingly, can use agile management to plan known part of a project only and keep a scope of work until have more information about it.

25. What is a concurrent delay?

Ans:

Concurrent delays has a two meanings:

  • When two events of delay on a critical path are occurring at a same time, one affecting activities on a Contractor’s risk and other affecting activities on Employer’s risk.
  • OR two or more events of a delay on project critical path that belongs to a one only of these parties contractor or a client.

26. What is Baseline?

Ans:

Baseline is a value or condition against which all the future measurements will be compared. The baseline is the point of reference. In a project management there are three baselines – schedule baseline, cost baseline and scope baseline.

27. What is Difference between the Bar chart & Network Diagram?

Ans:

Bar charts and network diagrams are used to display a visually the complexities and dependencies of a project work. Network diagrams display a project work as linkages through a chronological flow of work from start to finish. Gantt charts visually display primarily work breakdown and the associated durations. Both charts graphically show work breakdowns, enabling managers and workers to easily identify a conflicts, co-dependencies and determine the effect of change in a system.

28. What is a Thresholds in project Management?

Ans:

It is a project management technique in which lower and upper values of the parameter are specified against which project data can be evaluated and be monitored. It could be applied on a WBS level as well as activity level.

29. What is difference between the crashing and fast tracking?

Ans:

  • There are basically two techniques that can be used to shorten a project duration while maintaining a project scope. These techniques are the fast tracking and crashing.
  • Crashing is a process of adding resources to one’s project so as to be able to finish it faster. It has a cost impact.
  • Fast Tracking, on other hand, is process of performing tasks in parallel so as to be able to finish a project sooner. It does not have any cost impact, but increases a risks.

30. What is a WBS?

Ans:

WBS means a Work Breakdown Structure. it represents hierarchical breakdown of a Project into an elements and deliverables.

31. What is difference between the free float and total float?

Ans:

  • Total float is a amount of time that an activity can be delayed without delaying a project completion date. On critical path, a total float is zero.
  • Free float is a amount of time that an activity can be delayed without delaying an Early Start of its successor activity.

32. For activity, if the free float is negative whereas a total float is positive. Is possible to happen and what’s are impac?

Ans:

It may happen depends on an activity flow, but that doesn’t mean this free float will affect a completion of the project since the total float is positive.

33. Define a critical path?

Ans:

A critical path is a sequence of project network activities which add up to a longest overall duration, regardless if that longest duration has float or not. This finds the shortest time possible to complete a project.

34. Does primavera loads cash in and cash out in a same schedule?

Ans:

Primavera deals with a cost of project only (cash out) but can work around with making the resource called cash in/out to view cash in/out.

35. How to reduce a critical path?

Ans:

Compressing schedule by a fast tracking, crashing, Reduce scope, Cut quality:

Fast tracking: Results in a rework, increase risk, requires more attention and communication.

Crashing: increase cost, increase the management time.

Reduce scope: negative impact on a customer satisfaction.

Cut quality: increase risk, requires a good matrices.

36. What is normal total float allowed for new project?

Ans:

Total float should be not greater than a 10% duration of total project duration.

37. What are duties of a planner?

Ans:

Assigned in an overall/master schedule, look-ahead targets, and accomplishment reports and monitoring.

38. What is a Baseline Program?

Ans:

An agreed Program that use to compare an actual result to measure performance of project or product against what planned.

39. What is a SF dependency? Any example. Have ever used this?

Ans:

A logical relationship in which successor activity cannot finish until the predecessor activity has started. Example: The first security guard shift (successor) cannot finish until a second security guard shift (predecessor) starts. but have generally thought of Start – Finish dependency as being used where an agree period of handover is neede between two activities.

40. Are all activities with a negative total float drive a project completion date?

Ans:

Not all negative float activities drive a project completion date. Only a chain of activities driven by their dates and logical relationship drive the completion date and it is called longest path.

41. What is meant by a recovery schedule?

Ans:

Recovery schedule is the revision of the Program’s Master Schedule updated on certain data date. The Engineer requested a Contractor the recovery schedule to show on how a contractor he’ll be going to recover an incurred delays up-to date.

42. What is mean by “EPC”, “TIA” & “EOT”?

Ans:

EPC stands for an “Engineering, Procurement & Construction ” TIA = Time Impact analysis EOT= Extension of Time.

43. How do get information to populate and update a schedule?

Ans:

Organize the planning workshop with all the Subject matter experts in an attendance, plan all questions needed for to make up a plan and schedule. Extract an information from them, develop a high level initial schedule and populate a WBS and activity lists. Later on planner should develop forms to be filled by a project team in weekly basis.

44. What is a standard deviation of an activity equal?

Ans:

Standard deviation for an activity is = (Pessimistic duration – Optimistic duration)/6.

45. Suppose have a conflict with a project consultant/ owner representative about a schedule update have submitted recently. You believe that you have right to reflect some time delays in a schedule in favor of your company, but the owner wouldn’t accept that. The conflict escalated and a consultant hold the monthly payment till agree on the update according to his perspective. He’s also implicitly threatening to kick out of the project unless you are “cooperative”. What’s should do?

Ans:

Unfortunately, this case is more common in the middle east. The power of consultant is over estimated, and engineers, especially juniors, will find themselves in sama situations in one way or another. My answer would be that should communicate with a Project Manager immediately. It’s not enough to have a casual conversation during a tea break; you should do that in a “WRITTEN” format only. should clearly explain the situation; why you think have right in your claims; what would be a consequences in case you agree with requirements of the consultant; and what are your concerns regarding the situation.

46. What does it means If my free float is a positive?

Ans:

It means I can delay this activity without delaying a project end date.

47. What to look for when contractors sends their tender program to be awarded?

Ans:

Tender schedule is summarized by a natural. However, it should tell a contractor strategy of excuting a project and the project overall planning.

48. What is S–Curve?

Ans:

S-curve is the graph showing cumulative cost or value (measured in terms of money or man-hours) against time.

49. How De-watering works could affect a schedule?

Ans:

That based on calculation of building own weight to be equal to or more uplift force. Dewaterwing is required to reduce a uplift force of underground water. When this force is less than a weight of building, then dewatering activity could be finished. Planner should check with a project team when it is recommended to stop dewatering and plan accordinglyy. Normaly dewatering will hold a backfilling and external works around the building.

50. Every project plan has two type of a dates, the early start early finish and a late start late finish. Late start always starts after early start but finish with an early finish, Why?

Ans:

Late start denotes a total float of the activities which allows activities in an early stage of the project to get as late as a possible while in the late time of the project there are mostly critical activities are left which does allow a late dates to pass over.

51.What is major difference between the Cost variance and Schedule variance?

Ans:

Schedule variance=Earned value-Planned value. It is related to a time or data date. Cost variance=Earned value-Actual cost.

52. Why negative lag/lead is not recommended in good schedule?

Ans:

Because the other relationship types can serve a same purpose. For example, instead of using a FS relationship with negative lag, and can use SS relationship with a positive lag.

53.What does variance in s curve indicate on a both axis?

Ans:

Variance on Y-axis represents a value of (Money, ManHrs., etc.), while X-axis represents a time variance.

54. What is open end activity?

Ans:

Open ended activity is an activity that can end at a last day of the project without delaying a overall projects. An open end activity is normally not followed by any other activity and its completion can be delayed in order to focus on a more important activities have successors .

55. If you are loading a cost in Primavera, Which cost will select either in price in BOQ or Budget amount or Both?

Ans:

It depends, if this schedule is for a consultant, then a budget amount should be loaded. However this is a case where a contractor would like to monitor a actual cost, in that case actual cost could be loaded. However, cost control is better in an excel than primavera.

56. What does a trend analysis means?

Ans:

A trend analysis is the aspect of technical analysis that tries to predict a future movement of a stock based on a past data.

57. A project shows actual performance is matching a planned performance. The Project is in delay also. What could be a reason?

Ans:

The reason is, a progress is made on a non critical activities than on critical activities.

58. What are difference between flag and milestone activity in primavera?

Ans:

Mile stone & flags both are events rather than a activities. Some client likes to used flags rather than mile stone due following differences:

  • With use of flags the logic of main event can be easily tracked as these cannot be created without a predecessor as standalone allocating the constraint. Whereas a mile stone can.
  • Flags cannot update manually as a Primavera automatically update a status whereas milestone can be update manually.
  • Flags cannot be constraint only driven by the predecessor whereas milestone can.

59. How do estimate a activities durations?

Ans:

By generating meetings & follow ups with the contractors and other persons related to a construction, this is also related to contractual milestones. Normal activities can be estimated from an experience. Special activities can be estimated by having a meetings with project team and experts in this field. However, a project overall duration is a main constrain that might affect all other estimations.

60. What does it mean if “CPI” greater, lesser or equal to be one?

Ans:

CPI greater than a one means over budget, less than one means under budget & equal to the one means same as per budget.

61. What is needed for successful project plan?

Ans:

Contract document, drawings, B.O.Q as primary & the other planning tools as secondary support. Furthermoe, an involvement of project team in the planning, estimation, and sequence of work would result a more accurate project plan.

62. We hire a team in execution, then who planned for a project?

Ans:

The planning of a project is made during the project life cycle with various level of details. For example, during a tender stage, the tender team is responsible for high level of planning. However, when a project is awarded the project team is responsible for planning and breakdown.

63. How often update a Project Baseline ?

Ans:

It varies from a project to project, depending on a reporting/progressing periods. However, working schedule should be updated on a continuous basis, as every activity is started or finished.

64. What are the BCWS, BCWP, and ACWP?

Ans:

These three acronyms are earned value terms that are stand for a Budgeted Cost for Work Scheduled (planned value, or PV in the PMBOK Guide’s in my opinion illadvised neologisms), Budgeted Cost for a Work Performed (earned value, or EV), and Actual Cost for a Work Performed (actual cost, or AC.):

  • BCWS is what was budgeted for every work package as scheduled .
  • BCWP is a sum of budgets of all completed activities/milestones.
  • ACWP is a sum of what it actually cost to complete each of work packages/milestones.

65. What is constraint?

Ans:

A limitation that reduces an efficiency with which a project can be finished . Resource availability is a type of a constraint that can delay a project’s schedule and efficiency. In general, constraints should not be input to a schedule until after schedule has been optimized through critical path analysis.

66. What is an activity & What is WBS ?

Ans:

Activity is the task or process to be accomplished in a set period of time as part of a working toward a larger project goal. An Activity can be assigned to the resource(s) and have an associated cost. Activities are ordered with a logic links Work breakdown structure, a hierarchical format for an identifying, displaying, reporting, and changing project work. Since a WBS is the “skeleton” of work on which a resource, cost, schedule information is draped, it is a principle tool for implementing scope/cost/schedule integration.

67. What is the milestone? What are types of milestone?

Ans:

A milestone is the event. Activity-driven milestones are usually entered into a PM software as activities with durations of a zero. Since milestones have no duration, once they are reached they are immediately in a past. It is therefore good practice to a name activities using a past participle of verb (i.e., “Test component” = activity; “Component tested” = milestone.

68. What are the differences between free float, total float and what is different between Float and Slack?

Ans:

Float and slack are two different words for a same meaning:

Free Float : Amount of a time , an activity can be delayed without delaying successor activity.

Total Float : amount of time , an activity can be delayed without delaying a project finish date.

69. What is difference between the Retained Logic & Override Logic in progress update?

Ans:

  • If a project is generally running according to the plan and activities are not progressed out of sequence then there will be a virtually no difference between a two methods. BIG differences come when activities are be progressed out of sequence.
  • I believe in a retained logic. Invariably that will produce a longest critical path but if activities have been progressed out of a sequence, there could be some resulting illogical dependencies remaining, ina particular resulting from dependencies with the durations.
  • Progress override an invariably produces a shorter critical path and again there could be some illogical lack of the dependencies resulting from activities having been progressed out of a sequence.

70. How do measure & compare the progress using primavera?

Ans:

Progress can be measured using an EVM earned value management as per following terms:

  • A Budget at Completion (BAC)
  • Planned Value (PV) = budget at a Completion (BAC) x Planned % Complete
  • A a Earned Value (EV) = budget at a Completion (BAC) x Actual% Complete
  • Actual Cost (AC) = No formula What have actually spent on a project
  • Schedule Performance of Index (SPl) =Earned Value (EV) / Planned Value (PV)
  • A Schedule Variance (SV) =Earned Value (EV) – Planned Value (PV)
  • A Cost Performance Index (CPI) =Earned Value (EV) / Actual Cost (AC)
  • To Complete a Performance Index (TCPI) =(Budget at Completion (BAC) – Earned Value (EV) ) / (Budget at Completion (BAC) -Actual Cost (AC)
  • A Cost Variance (CV) = Earned Value (EV) -Actual Cost (AC)

71. What are the early warning signs look for when reviewing progress against schedule?

Ans:

Despite a many efforts a schedule can quickly spiral out of a control and this will determine if they have a plan to minimize a avoidable gaps and delays.

72. What is a good use of lag on project?

Ans:

Find out if potential scheduler knows a proven best practices in the planning and scheduling. Proven best practices across construction discourage any use of a LAG OR LEAD TIME on projects.

73. If given someone else’s schedule, how would go about analyzing it?

Ans:

The following are the major components of schedule analysis:

  • Ensuring realistic completion dates.
  • It may appear straightforward, but establishing that targets can be met is one of the most crucial aspects of schedule analysis.
  • Emphasizing client-driven risks.
  • Identifying project risks and Process improvement.

74. How do communicate a monthly schedule analysis?

Ans:

The purpose of schedule analysis is to generate a comprehensive timetable that incorporates all project tasks. It should be well-built and dynamically respond to inputs while showing the task as it is intended to be completed.

75. How would deal with an incomplete project or one that has missing an information?

Ans:

This question tells a lot about how they handle a missing data and if they would be proactive in the filling in the pieces from team – trying to create a clear plan of action.

76. How do schedule, manage and track Permits, Right of Way and/or Utility Relocation?

Ans:

Since these items fall into a “red-tape” of dealing with outside access, and want to find out how they are going to keep these items on a track and in constant focus on a schedule. A couple of milestones may not be enough to make a sure these items get continued focus.

77. Tell me about successes in the team environment?

Ans:

This will help to work out how they view themselves in a context of a team. New research suggests that most of us can fall into a 2 categories – givers and takers. Are they givers? Find out by a listening to their language – are they using “me” and “I” or are they talking about their team in terms of “us” and “we”.

78. What is an approach to delivering bad news so a message won’t destroy a relationships?

Ans:

This shows how well they deal with a confrontation – unavoidable and common in a project environments. Are they thinking about a fostering productive relationships or just covering their butts when things go a wrong.

79. List industries where primavera is significantly used?

Ans:

  • Oil and Gas.
  • Construction and Engineering .

80. How would y rate a level of enthusiasm about project controls?

Ans:

People who are enthusiastic about their profession are going to be uplift the team and help everyone stay optimistic. Having a passion for what do is contagious to those around.

81. How have improved a project controls processes at a previous company?

Ans:

Project Controllers don’t necessarily get a chance to influence final project decisions but they do get an opportunity to offer suggestions. This shows if they have ideas and want to the express them, hopefully making things bit better for an everyone.

82. What is a Primavera P6?

Ans:

Primavera P6 is official project management software tool employed worldwide in an enterprises such as Construction, Oil & Gas, Manufacturing, Energy and even IT. While there are a loads of project administration tools in a business, Primavera P6 polishes in being capable to manage big and complicated projects and to do it thoroughly.

83. What is cost of primavera p6?

Ans:

If desire to have a regular license of Primavera P6, indicating that want to have a software for experience, then it will require a US$2,500. In extension to the licensing price, and also require to pay US$550 for the preeminent year of a software update and maintenance.

84. What is a portfolio management?

Ans:

Portfolio management is the phrase utilised by project management experts to an illustrate methods for examining and collectively maintaining a combination of current or proposed projects based on a various key features. The primary objective is to discover an optimal mix and sequencing of recommended projects to a best accomplish the company’s overall aims typically couched in duration of tough economic measures, business approach goals, or technical approach goals while acknowledging limitations required by an administration or external real-world circumstances.

85. Compare between the primavera contractor and primavera p6?

Ans:

Primavera Contractor is a Primavera’s entry-level project control product, intended to provide the contractors to transfer planning data with users an utilising P6 EPPM or PPM for their project superintendence. It contributes the related level of functionality to a Microsoft Project but can create a .xer files typically needed for bid obedience on the superior engineering and development projects.

86. Can one purchase p3 or Suretrack?

Ans:

Regrettably no, they were an eliminated from a business at the end of 2010. The most proximate equivalents from a contemporary product assortment are be P6 PPM or Contractor .

87. What type of tool is a Primavera?

Ans:

Primavera is enterprise project portfolio management software. It includes a project management, scheduling, risk analysis, opportunity management, resource management, collaboration and also control capabilities, and integrates with a other enterprise software like Oracle and SAP’s ERP systems.

88. Explain about a primavera schedule?

Ans:

A Primavera P6 schedule is usually needed at a commencement of a project, regardless of whether it is simple or complicated, to determine the extent of project and its actions. A schedule must be made earlier to begin a project. It must be strong plan that beats out what need to be completed, by whom and when, while evaluating any hazards to a project.

89. What is a planning stage in creating a primavera p6 schedule?

Ans:

Where a project description is made of explaining a project, highlighting all aspects. Subsections could involve a legal elements, Quality Assurance and so on.

90. What are the milestones in creating a primavera p6 schedule?

Ans:

Activities spell out a actions to reach a Milestone. Milestones contain a decided date yet no span and are particular point in a time throughout the project lifecycle. They are utilised to include the progress towards achievement. They may be introduced for a budget remittances or as a source point, which marks significant event or choice point inside a scheme.

91.What is open end activity in primavera?

Ans:

An open end activity is a activity that does not have any successor. Normally open end activity is not accepted ina schedule because the total float will be calculated from a end of the project and these entire activities late dates gather at an end of the project and can not be prepared a logical late of start plan.

92. How do measure & compare a progress using primavera?

Ans:

Progress is a measured primarily against the baseline. If a baseline has been loaded with a cost and/or resources, earned value management can be used for this purpose. If not, progress is a measured as variance to baseline dates.

93. What is reasonable range of float assume while checking a look ahead work activities?

Ans:

The float range is varied from the project to another. However, in opinion 10% of project duration is a maximum reasonable float for any project.

94. What is difference between a “Mandatory Start or Finish” and a “Start On or Finish On” constraint?

Ans:

  • Mandatory Finish/Start constraint sets a early start and late finish dates for activity. It eliminates of any float on the activity and defies logic in some cases.
  • Mandatory Start sets an Early and Late Start dates equal to a constraint date.
  • Mandatory Finish sets an Early and Late Finish dates equal to a constraint date.
  • Start On or Finish On a constraint sets the early or late dates equal to a constraint date. It respects scheduled logic.
  • Start On constraints set a Late Start date equal to constraint date.
  • Finish On constraints set an Early Finish equal to a constraint date.

95 What is difference between a Retained Logic and Progress Override?

Ans:

Primavera® P6 enables a user to select between Retained Logic and Progress Override in order to identify how a progressed activities will be scheduled. With Retained Logic, an activity cannot finish until a predecessor activity is finished. In case of a Progress Override, the relationship between activities is ignored by Primavera® P6. It doesn’t respect a network logic.

96. What is difference between Resource Smoothing and Resource Leveling?

Ans:

  • Resource Leveling is driven by a resource constraints, and it applies those constraints to a project. It may change the duration of project.
  • Resource Smoothing is confined to a desired limits. It comes into picture after Resource Leveling, and does not result in a change of the project duration.

97. What is a planning stage in creating a primavera p6 schedule?

Ans:

Where project description is made an explaining a project, highlighting all aspects. Subsections could involve a legal elements, Quality Assurance, and so on.

98. Can one purchase a p3 or Suretrack?

Ans:

Regrettably no, they were an eliminated from a business at the end of 2010. The most proximate equivalents from a contemporary product assortment are P6 PPM or Contractor.

99. What is are lag & lead?

Ans:

Both lead and lag are employed in the creation of the project schedule. Lead is a successor activity acceleration that can only be utilised on finish-to-start activity relationships. Lag is a delay in the successor activity that can occur on any form of activity relationship.

100. What are three methods of a measuring project progress?

Ans:

A Key Performance Indicators “KPI’s”, a Cost Performance Index “CPI”, a Schedule Performance Index “SPI”.

Are you looking training with Right Jobs?

Contact Us

Popular Courses