abap oops interview questions

CompTIA Interview Questions and Answers [BEST & NEW]

Last updated on 26th Sep 2022, Blog, Interview Question

About author

Sanjay (Sr Big Data DevOps Engineer )

Highly Expertise in Respective Industry Domain with 7+ Years of Experience Also, He is a Technical Blog Writer for Past 4 Years to Renders A Kind Of Informative Knowledge for JOB Seeker

(5.0) | 13265 Ratings 1528

1.What is a private computer?

Ans:

A personal pc (PC) could be a system of elements that job along, A laptop is constituent – not AN software system or application. The elements that frame a laptop :

  • Motherboard
  • Processor (CPU)
  • Memory (RAM)
  • Storage (Hard drive)
  • Power offer
  • Mouse and keyboard
  • Video card
  • Network card
  • Cooling fan

2. What’s a Storage Device?

Ans:

The memory device is the place wherever the pc knowledge is kept once it’s not in use.

3.What Is the System Board (MotherBoard)?

Ans:

A system board, additionally referred to as a motherboard is that the main board of the pc.

4. What’s pc Memory? What are different kinds of RAM?

Ans:

Computer memory is wherever your pc stores the info.

5. What are totally different hard disc Drive connection Types?

Ans:

Hard drive connectors are usually connected with integrated disk controllers and are of assorted varieties like IDE/EIDE/PATA, SATA, SCSI, etc.

6. What are the various CPU Technologies?

Ans:

Types of CPU technologies are Hyper-Threading, Multicore, Throttling, Microcode, Overclocking, and Cache.

7. What are the functions of AN operational System?

Ans:

Operating System is the package that gives the flexibility to run pc applications:

  • Connects you to devices on your pc.
  • Manages RAM.
  • Prioritizes applications/processes.
  • Connects to networks.
  • Manages files and folders.
  • Provides a graphical interface.
  • Secures pc knowledge.
  • Applications should be compatible with operational systems. samples of operational systems: Window/ XP, Vista, MAC, Linux, windows server.

8. Tell the United States one thing concerning the elements and language of operational Systems?

Ans:

Registry, storage, and File Structure.

9. However would you find a wireless network?

Ans:

Firstly, you’d like the wireless adapters for every device on a wireless network. Lap-tops today have in-built wireless adapters, however if you happen to possess an associated noncurrent one, make sure to induce wireless adapters 1st. Then, wireless routers are a unit required to line up a full and all-wireless network. you furthermore might like access points to unfold the network. Access points are sometimes found out once the routers are put in. This can however permit the network to grow. Then, the access points and therefore the wireless routers all get channeled through the wireless antenna that puts out a robust radio wave. In the end, a wireless repeater to expand the vary on your wireless for users United Nations agency can’t get the signal is that the last you must do.

10.Explanation of DRAM.

Ans:

What will that mean? It implies that it stores knowledge from the laptop in one circuit. DRAM shifts between 2 states, being charged or discharged therefore its price is either zero or one.

11. Will DRAM speed up your PC?

Ans:

Yes, DRAM may be a valuable issue to upgrade once considering boosting your system performance. The very fact is, it doesn’t upgrade your electronic equipment in terms of quicker response, however on the opposite hand, it reduces the time the electronic equipment waits for info from the disk drive.

12. Why do hard-drive partitions?

Ans:

It will optimize your laptop and assist you maintain your knowledge additionally effectively. Having all the information on only 1 partition may be of nice risk if as an example, your Windows crashes permanently. continually separate the backup files and every one the opposite things on completely different partitions. Even attempt to place a boot-up OS version on one partition. it’ll facilitate vastly.

13. What percentage bytes are units there in one kilobyte?

Ans:

One thousand bytes.

14. What area unit IP addresses?

Ans:

An IP address is your personal knowledge symbol. All the computers that are unit on the net, communicate through IP addresses to quickly establish the required and needed a pc so transfer knowledge thereto. IP addresses are an area unit important for one network to perform. image it as a spider’s net with all the small dots mediating the net. Those dots area unit the IP address, the distinctive identifiers on each location, on each pc on the net.

15. What’s a gateway?

Ans:

Internetworking explains the act of communication between the 2 networks. The gateways area unit sometimes found out on the “end” or “edge” of the network and their performance isn’t simply to line up communication with another network, however to shield the network moreover. That’s why the gateways additionally go together with firewalls. merely like connecting many computers in a very native network with a router (which in this case is a gateway). They treat any level in OSI.

16. What’s the OSI model?

Ans:

OSI model is brief for Open System Interconnection and is the ISO normal for networking across the planet Wide net. The OSI model sets up a network limit (framework) to connect protocols in seven completely different layers. beginning at one station, all the methods right down to all-time low of the chain. illustrious OSI models are unit as an example the X400 or the X500 and a few of them are still highly regarded because the ones for email and directory. Older OSI models currently function as a teaching or a follow methodology for all the protocols that require to be enforced.

17.However would you describe the network?

Ans:

Simply put, a network may be a communication between 2 computers. A network permits 2 or additional computers to exchange files between them, share constant screen, message, use for printing, and far additional. The method the network relies on and the way the computers are connected varies plenty. From phone phone cables to causation out digital signals through Wi-Fi antennas, connected through satellites, infrared beams, and so on. There area unit many varieties of networks like computer network, WAN, etc. space network|LAN a computer network} may be a native area network, WAN may be a wide space network.

18. Justify the distinction between a hub and a switch?

Ans:

Both the hub and a switch area unit network elements that connect electronic devices in 2 other ways. They each produce network traffic, however they answer it otherwise. The hub (or additionally known as the receiver) may be a device that once receives all the data, puts out a repetition signal and sends it to any or all the opposite devices. The negative issue regarding {this is|this is often|this will be} that it can cause supernumerary traffic your method. Having a switch is nice for higher management of traffic. It collects packages from all the address info and sends it to the given specific port. it’s additional manageable and higher for a much bigger network. Hubs area unit used for smaller networks.

19. VPN – what will it stand for?

Ans:

A VPN may be a virtual personal network that enables safe use of the web and safe aquatics. It builds a layer of security on prime of the web and browsing through this isolated network, greatly helps to stay your knowledge far from prying eyes.

20.What is DNS?

Ans:

DNS stands for name Servers and it’s an inventory of all the domains so gets translated into IP addresses.

21.How will a network downside take issue from a DNS problem?

Ans:

A DNS (domain name server) downside is once the name can not be translated into an associate degree IP address. If your laptop can’t acknowledge an associate degree IP address on a precise name and can’t extremely establish communication, then you’d have a DNS downside. The network downside typically seems once you cannot trace and notice the IP address.

22.A way to find out about a VLAN and what’s a VLAN?

Ans:

Highly versatile networks known as Virtual native space Network don’t need any physical affiliation however rather respond through logical operations. They conjointly don’t ought to be within the same area or geographical position.

23.What is the aim of Active Directory?

Ans:

Active Directory could be a Windows directory that works with complicated network resources and responds in one universal manner.

24. What’s DHCP?

Ans:

DHCP could be a high-powered Host Configuration Protocol.

25. A way to find out a default router or a default gateway?

Ans:

Like we’ve the same antecedent, an entree could be a manner of accessing a network. Once you expertise issue accessing one (any quite network issue), the default entree is employed to form associate degree access purpose for your laptop to use the online. this can be once the IP address cannot match the other routes.

26.What area unit the various categories of networks?

Ans:

Different networks are available in totally different sizes. Fixing a little network is also helpful for a network-caffe, however not for an enormous company. Therefore, networks take issue from category A to B to C with totally different sizes and amounts of computers and network traffic that it will hold.

27. What’s circular logging?

Ans:

This kind of work keeps the transactional work method within the windows directory from increasing and enlarging. It overwrites (circulates) the primary log file so it won’t take up area on the disk.

28.That protocol is employed in a very directory service?

Ans:

It is the LDAP (Light-weight Directory Access Protocol) that is an associate degree trade protocol for maintaining directory information.

29. What’s your expertise with operative systems and which of them have you ever used?

Ans:

This is an unremarkably asked question and shouldn’t be a reason to worry in the least. queries like these ought to be answered virtually instantly.To impress the interviewers, it’s best to clarify to them concerning all the operative systems that you just have worked with. Don’t hesitate in telling them equally of detail, as a result they need to form a positive opinion that you are just an area unit associate degree expert and might work with any OS.

30. However would you create a positive that a printing quality issue is fastened or not?

Ans:

An IT technician’s job is to keep all the private computers and devices within the workplace running swimmingly. one in every of the devices that area unit used repeatedly could be a printer, and keeping it up and running is crucial to everyday business chores.If the enquirer asks you, however can you check whether or not the printer is printing properly or not, {you may|you’ll|you can} tell them that you just will print blank pages to confirm that the pages set out clean.

31. What area unit the functions of operative Systems?

Ans:

Tell the enquirer the functions of associate degree software that embrace the following: you will conjointly tell the enquirer concerning the various operating systems as well as Windows XP, Vista, MAC, Linux, and Windows server:

  • Prioritized applications and processes
  • Secures laptop information
  • Manages files and folders
  • Connects you to devices on your laptop
  • Manages RAM
  • Connects to networks
  • Provides a graphical interface

32. Does one understand the various OS terminologies?

Ans:

Make sure you come back ready for your CompTIA A+ interview by learning the ins and outs of all the software terminologies. Answer the question by telling the enquirer concerning register, computer memory and file structure.

33. What area unit the various ways in which you’ll be able to install associate degree operative systems?

Ans:

Even if the corporate computers have already got the OS put in, it’s vital for a technician to remember the various installation procedures. just in case you wish to put in or update associate degree OS, you want to answer with the following:

  • Automated reading services (ADS) or remote installation service (RIS), Network installation
  • Drive imaging – ghost
  • Boot media alternatives – USB, floppy, or DVD
  • Boot media – CD

34.Are you sensible at human activity with the end-user?

Ans:

As a CompTIA A+ technician, it’s vital that you are just an area unit capable of handling end-user queries and issues. You’re reaching to solve all laptop and IT connected issues faced by staff in a corporation.So, once the enquirer throws this question at you, the foremost vital issue is to stay assured whereas respond to it. Tell them you’ll be fixing issues with the laptop, commuting faulty mouse and different elements of a laptop, putting in and upgrading the system, fixing problems with the printer and far additional. The additional stuff you raise the list, the better.

35. Tell a North American nation concerning a difficulty that was dropped at you and also the manner you handled it?

Ans:

Employers need to form a positive opinion: they’re hiring a technician. The World Health Organization isn’t solely certified, however it conjointly holds sensible work expertise. That’s the rationale you’ll be able to expect them to raise concerning your game-plan for fixing associate degree IT connected issues you addressed in your previous job. The trick to acing the solution to the present question is to inform all of them the tasks you performed on a daily and the way several issues you resolved.

36. What area unit the various sorts of central processing unit technologies?

Ans:

Types of central processing unit technologies are unit cache, overclocking, microcode, throttling, multicore, and hyper-threading. It’s a hand to be ready to work with all of those.

37. What does one mean by Gateway?

Ans:

An entree is often outlined as a hardware device. And one will connect this hardware device to 2 or additional networks at a time; it is often denoted as a router, firewall, server, or the other device that works as an entree. The many roles of an entree is to manage traffic within the network.

38. Differentiate between an entree and a Router/

Ans:

The distinction between an entree and a router Is that an entree Conveys knowledge between completely different networks. At an equivalent time, a router conveys knowledge between 2 similar systems.

39. Tell the US regarding the mandatory hardware components that you simply have to be compelled to get Your laptop computer operating/

Ans:

A person’s PC’s essential hardware components denote a computer case, A monitor, keyboard, mouse, and cord. Each hardware part of a private PC is important. It plays an important role in serving PC work unremarkably and accurately.

40. What does one mean by a graphics card or a graphics driver?

Ans:

A Graphics Card is an important part of a pc That consists of a computer’s graphic elements. there’s a separate squeeze that a graphics card is obstructed in. And this load for the graphics card is located within the motherboard. And this is often the explanation why it’s referred to as a graphics card. A user must obtain and plug-in a graphics card into the motherboard off with the central processing unit Of their laptop computer. In laptops, there’s no such demand, As laptops come back beside an intrinsic graphics card.A graphics driver is another part that’s completely different from a graphics card. however while not the supply of a graphics driver, A graphics card can’t be utilized in a pc. Generally, a graphics driver is outlined as a computer virus once put in the graphics card. It plays a big role in dominant and observance of the Response of graphics elements in an exceedingly pc.

41. What does one mean by a motherboard?

Ans:

The motherboard is the backbone of a laptop. It is outlined as a platform that connects numerous components of a laptop. It helps connect sound drivers, video drivers, graphics cards and onerous drives, and also the electronic equipment.

42. What does one mean by modem?

Ans:

The electronic equipment is Associate in Nursing form for a modulated-demodulator. It is outlined as a tool that helps to convert the telecommunication waves and cable waves. And it processes those waves into the pc. the first performance of a mystery story And convert phone phone Nick and cable waves To facilitate communication.

43. What’s cache RAM?

Ans:

The computer user creates any sort of knowledge. and also the laptop Stores those knowledge often to produce higher output For any input. The place where this knowledge is kept often is termed cache RAM. The abbreviation for cache RAM is SRAM. It is outlined as a little and compact high-speed memory, settled simply behind the electronic equipment because it stores each girl of a laptop. So, a processor perpetually checks into the SRAM before doing one thing else.

44. Outline FireWire briefly?

Ans:

FireWire is such a tool that helps in transferring knowledge between numerous forms of digital devices. it’s a small amount versatile in transferring differing types {of information|of knowledge|of knowledge} and data. totally different digital devices. it’s even capable of transferring data, Between audio and electronic equipment and devices. To use this device, one has got to plug and disconnect it whereas the ability is on. the instant it’s obstructed into the pc, the pc responds to a FireWire device at once. Once the hearth wherever is obstructed into a laptop, Then the transfer of varied data starts at once.

45. What OSI model stands for?

Ans:

OSI model stands for software interconnection.

46. What’s the most effective example for the OSI Model?

Ans:

47. Describe the network?

Ans:

A network is delineated as a bridge between 2 or a lot of computers that permits Them to speak with one another. Network permits. 2 computers to exchange knowledge like files, Screens, Messages, Commands like printing, etc. will the operating method usually rely upon however 2 or a lot of computers are connected? the method of a network. The operating method usually networks extremely depends upon however 2 or a lot of computers are connected.

From phone phone cables a pair of connecting any device through satellites, A network is made. And while not making a network, it’s inconceivable to transfer or exchange any sort of knowledge or files from one device to another. Once it involves networks, Then there are many sorts of networks. and a few of the foremost common forms of networks are computer networks, WAN, etc. The space network|LAN|computer network} Network is employed to attach 2 computers during a native area. At an equivalent time, WAN is employed to extend the network Across numerous laptop systems.

48.Define VPN?

Ans:

The VPN is Associate in Nursing form for Virtual personal Network. Generally, the virtual personal network is employed to produce security and privacy to a personal and public network—to secure any network by connecting with remote servers with a dial-up affiliation.

49. However, is it doable to recover data from a virus-infected system?

Ans:

To recover data from a virus-infected system, the user should install Associate in Nursing software. when putting in Associate in Nursing software and that they ought to update the antivirus within the system. Then the user will connect a tough drive to the system. Here a tough drive can act as a secondary drive for Associate in Nursing infected systems. Then the user has got to clean and scan the disc drive. And by doing thus, All the specified knowledge is. They were derived into the system.

50. Once it involves boot operations, however, would you outline BIOS?

Ans:

BIOS stands for the fundamental input-output system. It is outlined because of the most primitive approach of human activity with a laptop. It provides the user with a platform to perform necessary Actions like ever-changing the boot’s order and regulation system tasks.

51. What does that mean RIP?

Ans:

The RIP stands for Routing data protocol. The first perform of routing data protocol Is to exchange knowledge Among the routers.

52. Outline DHCP?

Ans:

The propelling Host Configuration Protocol or DHCP could be a sort of protocol that allows any explicit science address as presently as doable. By permitting any specific science address, DHCP Helps a laptop to attach with the planet net.

53. What does one mean by circular logging?

Ans:

Circular work is outlined as a kind of work that Helps in storing vital transactional work. The method is within the Windows lexicon. It circulates and expands the primary log file. Doing this makes it positive that the log files don’t take up space within the magnetic disk.

54. What does one mean by proxy servers? However, are they ready to shield A system from laptop networks?

Ans:

Proxy servers are outlined as those servers that facilitate stopping external users from distinctive a selected science address. The processor was secured. Such sort of science addresses that belong to an enclosed network. the subsequent mechanism of constructing virtual networks. Those virtual networks don’t seem to be visible to external users. By making a virtual network, the proxy servers create it not possible for the external users to spot a particular science Address.

55. Describe netstat

Ans:

The next step may be a computer program. Its primary purpose is to allow data concerning this Transmission management, Transmission Protocol, and net Protocol in any affiliation settings.

56. What’s a domain?

Ans:

when a laptop is connected through A network of geographical point or geographical point network, it becomes a section of a site.

57. What’s attenuation?

Ans:

When signals have a medium, those signals might lose some energy whereas traveling Through a medium. Any signal loses. Its energy thanks to the resistance of any medium. And such loss of energy of Any signal is outlined as attenuation.

58. What’s distortion?

Ans:

When traveling through any medium, a symptom might modify its form. And once the form or type of a symptom is modified whereas passing through a medium, such phenomena are referred to as distortion.

59. What’s noise?

Ans:

When any signal passes through some electrical or magnetic force energy, the standard of such signals might wipe out. And such depletion or degradation of signal thanks to magnetic force energy is understood as noise.

60. What are Nodes ?

Ans:

Nodes: Devices or information points on a bigger network are referred to as nodes. they’re individual elements of a bigger organization and contain information. They additionally link alternative nodes.

61. What are Links?

Ans:

A link is the physical and logical network part for interconnecting hosts or nodes during a network. It’s a physical communication medium like coax cable or optical fiber.

62. What’s A workgroup?

Ans:

A workgroup Depends upon the placement of a network. If a laptop is connected through a home network, then it becomes a section of the Workgroup.

63. What’s Communication?

Ans:

A method of causation and receiving data between supply and destination, in each way that.

64. What’s Transmission?

Ans:

A method of causation and receiving data between supply and destination, in barely a technique. It’s mentioned because of the physical movement of information.

65. However snug at You with End-User Communication?

Ans:

One of the foremost necessary functions of associate A+ certified laptop technician is language with finished users to unravel their every day laptop and alternative work-related technology issues.

66. What are the categories of errors?

Ans:

There are 2 classes of errors: Single-bit error, Burst error.

67. What’s a Single-bit error?

Ans:

One-bit error per information unit.

68. What’s Burst error?

Ans:

It consists of 2 or additional bit errors per information unit.

69. What’s backbone network?

Ans:

It refers to a centralized infrastructure for distributing numerous routes and data to completely different networks. Backbone networks connect LANs and WANs.

70.When was the last time it worked? Are you the sole user experiencing this issue?

Ans:

Then follow this up together with your following steps, like analysis, testing the answer so we have a tendency to get ultimately resolution.

71.What is anonymous FTP?

Ans:

With the assistance of associate file transfer protocol, the users are often granted associate access to files publically servers. Users will log in as anonymous guests, that is the name.

72. Name the essential hardware elements that you just ought to get a laptop working?

Ans:

The principal elements of a laptop are a laptop case, a monitor, keyboard, mouse and therefore the cord. every of those elements consists of their own price and a very important role to urge a laptop operating. ensure you fixed them and justify shortly what they operate on.

73. justify ‘hidden shares’?

Ans:

A hidden or associate body share may be a network share that’s not visible once viewing another computer’s shares.

74. What’s ip config?

Ans:

associate descriptor for net Protocol Configuration, Ipconfig is employed on Microsoft Windows to visualize and assemble the network interface. It displays all TCP/IP network outline data, which might be offered on a network, and helps to switch the DHCP protocol and DNS settings.

75. throughout a Boot method, wherever does one Systems 1st Count Memory From?

Ans:

it’s one among the foremost troublesome questions, as a result of it’ll need you to assume a couple of levels deep to wherever a system 1st processes memory. The solution is that memory is that the 1st counted from the system board before anyplace else.

76. What’s Project 802?

Ans:

802 may be a project started by IEEE to line standards to change inhume language between instrumentality from a range of makers.

77. What’s half-duplex?

Ans:

It is the mode of language between 2 devices. Here the info flows bi-directional however at the same time. An appropriate example of a half-duplex may be a radio link.

78. What’s Brouter?

Ans:

Brouter may be a device that functions as a bridge and a router. It forwards data inside the networks and additionally routes information to individual systems during a network.

79. What’s FMEA?

Ans:

Failure Mode result and Analysis or FMEA may be a qualitative and systematic tool to say potential failure modes during a system, the explanations, and their effects.

80. What’s the linguistics gap?

Ans:

A linguistics gap is the variation between high-level programming sets in numerous laptop languages and therefore the straightforward computing directions employed by microprocessors.

81. What will graphical user interface mean ?

Ans:

The graphical user interface or the graphical-user interface relies in order that users will manipulate the files and programs on the monitor with a mouse, drag and click on objects rather than setting up commands with text. The graphical user interface is employed and was launched at the side of the foremost in style system – Microsoft.

82. What does RIP stand for ?

Ans:

It is the abbreviation for Routing data Protocol.

83. What FMEA Stands For?

Ans:

Failure Mode result and Analysis.

84. What’s full duplex?

Ans:

This is additionally a mode of language between 2 devices and therefore the information flow is bi-directional too, however the flow is at the same time.

Example : phone phone.

Are you looking training with Right Jobs?

Contact Us

Popular Courses