Cobit acronym LEARNOVITA

COBIT Interview Questions and Answers [FREQUENTLY ASK]

Last updated on 26th Sep 2022, Blog, Interview Question

About author

Sanjay (Sr Big Data DevOps Engineer )

Highly Expertise in Respective Industry Domain with 7+ Years of Experience Also, He is a Technical Blog Writer for Past 4 Years to Renders A Kind Of Informative Knowledge for JOB Seeker

(5.0) | 13265 Ratings 1503

1. What does one mean by Cobit?

Ans:

Cobit may be a well-liked framework technology developed by ISACA to manage data technology systems and data technology governance. Cobit is often a collection of assorted generic processes to manage every kind of knowledge technology systems. Cobit stands for management objectives for data and connected technologies to assist monetary and audit communities for higher IT growth environments.

2. Make a case for the most principles of Cobit?

Ans:

Below are the most principles of Cobit:

  • Separating governance from management.
  • Enabling a holistic approach.
  • Applying one integrated framework.
  • Covering the enterprise end-to-end.
  • Meeting neutral desires.

3. What are the uses of Cobit?

Ans:

The main uses of Cobit are:

  • Helps you get additional worth from each of your data and your technology.
  • This is the sole business framework for the governance and management of the enterprise.
  • Offers high-quality data to support the business.
  • Represents the collective knowledge of worldwide consultants.
  • Helps bring order to complicated standards, laws, and frameworks.

4. Make a case for the history of Cobit?

Ans:

  • Cobit may be a framework and a content for managing data technology.
  • Cobit was developed by ISACA and also the data technology governance institute in 1994.
  • the previous name of the knowledge technology governance was the knowledge system audit and management foundation or ISACF – renamed in 2003.

5. What’s the distinction between Cobit and ITIL?

Ans:

    CobitITIL
    Mapping the IT processes. Mapping IT service level management
    34 processors and four domains. nine processes
    An accounting company. IT firm IT consulting company

6. List the vital views of the Cobit framework?

Ans:

The following are the vital views of the Cobit framework they are:

  • Business read
  • Architect read
  • Designer read
  • Physical read
  • Products or Vendors read.

7. What are the benefits of Cobit?

Ans:

Below are the vital benefits of Cobit:

Stable and versatile – organization is targeted on continuous improvement and is constructed to pivot and answer chance and alter. The organization’s stability provides a platform for lightness and innovation.

Measured and controlled- Organization is data-driven with quantitative performance improvement objectives that are certain and align to fulfill the requirements of internal and external stakeholders.

Proactive, instead of reactive- Organization wide standards offer steerage across comes, programs, and portfolios.

managed on the project level – comes ar planned, performed, measured, and controlled.

Unpredictable and reactive – Work gets completed however is usually delayed and over budget.

8. What’s ISACA and what will it stand for?

Ans:

ISACA stands for data systems Audit and management Association. This can be a noncommercial international association used for the developments, adopting practices, and data associated with data systems.

9. Why was Cobit five developed?

Ans:

Cobit five was developed by ISACA, the main purpose of developing this framework is to implement methods and organize data management and governance. The following are the vital principles of the Cobit five framework:

  • Focus areas and style factors that provide additional clarity on making a governance system for business desires.
  • Better alignment with international standards, frameworks, and best practices to support the framework’s connectedness.
  • Regular updates are free on a rolling basis.
  • More tools to support the business once developing a “best-fit governance system creating Cobit 2019 additional prescriptive.
  • An open supply model that enables for feedback from the worldwide governance community to encourage quicker updates.

10. What’s Cobit architecture?

Ans:

11. Make a case for concerning The Version Cobit four.1?

Ans:

It is a framework of governance and a tool of guide that allows the members to bridge the house among any issues of triviality, dangers disquieted in business and also the necessities of management.

12. What’s Cobit utilized for?

Ans:

It is used by those who work for UN agencies whose obligations are relevant to business practises and innovation.

13. What’s the ITIL framework in Cobit?

Ans:

ITIL may be abbreviated as data technology Infrastructure Library. This can additionally be a collection of ITSM practices to manage IT services and management. The aim of ITIL is to create data technology services into business desires.

14. Make a case for Cobit five certifications?

Ans:

Cobit five may be a foundation communication that is conducted by ISACA and this can be a sort of self-study communication. This Certification provides the inspiration coaching at the side of examination practices.

15. Does the UN agency principally use the Cobit five framework?

Ans:

  • Process homeowners.
  • The risk committees.
  • The managers.
  • The Directors of knowledge technology.
  • Audit professionals.
  • Governance and security consultants.

16. What are the assorted diversifications of Cobit?

Ans:

The underlying was Cobit that was trailed by Cobit two then by Cobit three, at that time there was Cobit four then Cobit four.1 and also the most up-to-date type getting used is Cobit five.

17. What’s Cobit and what will it stand for?

Ans:

Cobit is an associate descriptor for management Objectives for data and connected Technology.

18. What’s the history of ISACA?

Ans:

ISACA was shaped within the year of 1969 and it absolutely was by a little circle of people UN agency completed that there was a desire for a supply of steerage and data within the then-upcoming field of pc system’s management of auditing. however currently it serves varied professionals. As of now, ISACA has a hundred and forty,000 and additional constituencies that are gifted worldwide.

19. What’s Cobit used for?

Ans:

It is utilized by the folks that have bound responsibilities concerning the processes of the business and its technology. The knowledge has to be reliable and relevant and it should have some quality and management of the knowledge being provided similarly as that of technology.

20. What’s a picture for Cobit architecture?

Ans:

21. What area unit the seven kinds of enablers?

Ans:

The Seven Enablers are unit direction, communication and collaboration, tolerance for failure, recognition, alignment, information flows and also the nature of labor. The Seven Enablers are an interconnected and mutualist unit.

22. What’s the most recent version that has been within the field?

Ans:

Cobit five has been recently discharged within the year 2012 within the month of April.

23. What Cobit five had a commercial once it absolutely was released?

Ans:

The add-on that was assurance connected came in the month of Gregorian calendar month within the year 2013 and also the data security-related was in the month of Dec within the year 2012.

24. Elaborate on the Cobit framework?

Ans:

The process utilized by Cobit divides the IT into four main domains and there are thirty four processes concerned with that area unit liable for the look, building, running, and watching. it’s been placed at tier and been in harmony and united with different smart practices like ITIL, TOGAF, COSO, CMMI, etc.

25. What’s the connection between compliance and governance?

Ans:

    ComplianceGovernance
    Compliance is that the measures preoccupied by the corporate to follow governance in varied manners. Governance takes care of the views and laws that are needed within the organization.

26. What area units are the sure elements that area unit enclosed in Cobit?

Ans:

The elements enclosed in the Cobit area unit the framework, the method descriptions, the management objectives, the management tips, and also the maturity models. Within the framework, the fundamental plan is to arrange the nice follow and governance of IT by its domains and processes and link them to the wants of the business. up to speed objectives, there’s a listing of needs that area units to be measured by the management for economical management of assorted processes of IT. The maturity models assess the maturity and also the capabilities and address redressal concerning any gaps.

27. What area unit the various versions of Cobit?

Ans:

The initial was Cobit that was followed by Cobit a pair of then by Cobit three, then there was Cobit four then Cobit four.1, and also the latest version in use is Cobit five.

28. Justify the Cobit five certification?

Ans:

It is a foundation communication Associate in Nursing, it’s supported by the publication by ISACA and it’s a communication of self-study. It provides certification with the facilitation of Associate in Nursing examination and foundation coaching.

29. What’s ITIL?

Ans:

ITIL is thought of as the Data Technology Infrastructure Library and it’s referred to as a group of practices for the ITSM that’s the IT service and management. This focuses on creating even the services provided by the IT beside the business desires.

30. What’s the method for good IT COBIT?

Ans:

31. What area unit the guiding principles of Cobit five area unit as follows?

Ans:

Trying to satisfy the stakeholder’s desires, finish to finish coverage of the enterprise, applying one framework that’s integrated, considering a holistic approach for higher cognitive process in business and keeping the governance and also the management separate. it’s familiar to satisfy the needs, needs, and advantages in initiatives of IT.

32. What area unit sure blessings of the certification?

Ans:

It helps in getting ready the professionals for a challenge within the processes and provides data on the problems associated with management and its result on the organizations, providing data on however Cobit five will facilitate in establishing the five principles. And providing the distinction in governance and management.

33. UN agency is it used by?

Ans:

It is vastly useful for the homeowners of the method, the chance committees, Managers, and administrators of IT, and professionals in audit, governance, security, etc.

34. Why does one assume one ought to use Cobit 5?

Ans:

The framework provided by Cobit provides the utmost advantages and breadth, not like the other framework. It helps in maintaining a high level of knowledge to produce the required support for any selections concerning business and it additionally helps in achieving the strategic set goals through innovative and effective usage of the IT. It additionally helps achieve the optimum value of the technology and services provided by IT.

35. What area unit certain points of interest of the confirmation?

Ans:

It helps in fixing the consultants for any difficulties within the procedures and provides information on the problems known with the executives and its impact on the associations, giving information on how COBIT five will facilitate in increasing the five standards.

36. Justify the version Cobit four.1?

Ans:

It is a framework of governance and a tool of support that permits the participants to bridge the space between any problems with points, risks concerned within the business, and also the needs of management.

37. Justify one thing concerning ITIL?

Ans:

It is Associate in Nursing signifier for data Technology Infrastructure Library. It’s Associate in Nursing all-encompassing set of practices that area units developed and dead in IT. It’s a series of five volumes and every of those volumes have a special stage of IT. ITIL supports the previous Bachelor of Science 15000. There’s still a distinction between the framework of ITIL and also the Bachelor of Science 15000 that is currently referred to as the ISO 20000.

38. What’s Cobit framework used for?

Ans:

COBIT (Control Objectives for data and connected Technology) helps organizations meet business challenges within the areas of restrictive compliance, risk management and orienting IT strategy with organizational goals. COBIT 5, the most recent iteration of the framework, was discharged in 2012.

39. Will COBIT five influence management and governance?

Ans:

The COBIT framework’s goal is to establish a standard language through which IT professionals, business leaders, and compliance auditors may communicate about IT controls, goals, objectives, and outcomes.

40. What is Cobit in five architecture?

Ans:

41. What will the transition to Cobit5 involve?

Ans:

There is a publication developed that acts as a guide with reference to what has to be exhausted in order to create the transition drum sander and effect.

42. What’s the implication of actualizing the authority of Cybersecurity utilizing the COBIT 5?

Ans:

It will be administered by the administration and it’ll be utilized as a speculation that is upheld by any of the instances of business. COBIT five aides in a very discourse among the safety and also the administration that is easy for understanding the safety rehearses.

43. What’s the matter with security with the IT companies?

Ans:

Anyone United Nations agency including a minimum data will have access to the data associated with material possession. Businesses fail to classify the info and there isn’t somebody United Nations agency keeps track of United Nations agency downloads what.

44. What square measures the variations between the Cobit five and Cobit four.1?

Ans:

    COBIT 5COBIT 4.1
    COBIT five differentiates among management and governance. It additionally involves many dimensions and inputs to the system of governance. COBIT 4.1 additionally includes numerous frameworks that were developed by ISACA.

45. Is the application of one integrated framework essential?

Ans:

Yes as a result of the organizations fail to appear at various|the various|the many} vulnerabilities in a very system and that they typically fix that individual downside and not take under consideration those numerous vulnerabilities. This could incorporate square measures of management that are important and fascinating. These are often developed either throughout assessments of risks or by the usage of the standards that square measure essential for higher observation.

46. Justify additional regarding the end-to-end coverage of the enterprise?

Ans:

As way as security concerns with its general application it necessitates numerous reviews associated with security with reference to the processes and also the implementation and development of the IT activities. Not solely the horizontal level of integration however all the management levels should have InfoSec all told the strategic business and coming up with activities.

47. Why is Cobit five important?

Ans:

Cobit five is closely associated with most frameworks, controls, and standards that embrace ISO27001, Prince 2, ITIL, ISO20000, TOGAF, SOX, and lots of such frameworks. it’s in any case the inner in addition as external services of IT that square measure relevant. And it additionally takes care of the processes of business that square measure external in addition as internal.

48. Why ought one to use Cobit 5?

Ans:

It helps keep a high level of knowledge to supply the desired support for any selections with reference to business.

49. Why is Cobit five higher than Cobit four for info security?

Ans:

Cobit five could be aimed to classify that security of the data is a rife enabler that disturbs the full organization and not only 1 service.

50. Outline Associate in Nursing framework for Cobit?

Ans:

51. What square measures the 5 principles of Cobit?

Ans:

THE PRINCIPLES OF Cobit 5:

Principle 1: Meeting neutral desires.

Principle 2: Covering the Enterprise End-to-End.

Principle 3: Applying one, Integrated Framework.

Principle 4: sanct io native a holistic Approach.

Principle 5: Separating Governance From Management.

52. What square measures the three components of the Cobit approach?

Ans:

Organize and reason IT governance objectives and smart practices by IT domains and processes before associating them with their individual business necessities. method descriptions. A reference method model and customary language for everybody in the Associate in Nursing enterprise. management objectives.

53. What’s the purpose of Cobit?

Ans:

Control Objectives for info and connected Technologies, additionally popularly referred to as Cobit, could be a framework that aims to assist organizations that square measure wanting to develop, implement, monitor, and improve IT governance and knowledge management.

54. What square measure Cobit components?

Ans:

Their square measures 5 main parts of Cobit. These squares measure the Cobit framework, method descriptions, management tips, maturity models, and management objectives.

55. What’s the role of Cobit?

Ans:

Control Objectives for info and connected Technologies, additionally popularly referred to as Cobit, could be a framework that aims to assist organizations that square measure wanting to develop, implement, monitor, and improve IT governance and knowledge management.

56. What’s the distinction between Cobit and NIST?

Ans:

    COBITNIST
    COBIT refers to the acceptable authority publications at the method level. authority refers to COBIT practices as informative references.

57. Why Is There Overlap among The Management Objectives ?

Ans:

Overlap within the management objectives, though not occurring usually, was intentional. Some management objectives transcend domains and processes and, therefore, should be continual to confirm that they exist in every domain or method. Some management objectives square measure meant to be cross-checks of 1 another and, therefore, should be continual to confirm consistent application in addition to one domain or method.

58. Where does the square measure the appliance Controls ?

Ans:

The application controls were originally totally integrated within the Cobit model. This feature had been taken considering that Cobit is business-process-oriented which at this level application controls square measure simply a part of the controls to be exercised over info systems and connected technology.

59. What regarding The Absence Of Platform-specific Controls ?

Ans:

The Cobit management objectives square measure generic in nature and address activities or tasks among IT processes. In this manner they’re platform-independent. However, {they square measure|they’re} the structure whereby additional specific platform-related controls are to be outlined.

60. What’s Cobit resource optimization?

Ans:

61. However, Did Isaca/itgi pick The List Of Primary References ?

Ans:

The list of primary references was developed as a collective accord supporting the expertise of the professionals United Nations agency participated within the CSC’s analysis, skilled review and quality assurance efforts.

62. What’s the Quality Of Cobit, And Were Any Method Owners/Executives a part of The Skilled Review ?

Ans:

To assure the high level of quality of Cobit, many measures are taken. the foremost vital are:

  • The whole analysis method has been overseen by the IT Governance Committee (ITGC), that is to blame for all ITGI analysis, and directed by the Cobit commission (CSC). Besides preconceiving the deliverables, the CSC has conjointly been to blame for the ultimate quality of those deliverables.
  • A Congress of Industrial Organizations panel provides insights and suggestions for any developments.
  • The elaborated analysis results are quality-controlled throughout.
  • The preliminary analysis concerned many Cobit development teams primarily based round the world.
  • Before being issued, the ultimate texts were distributed to over a hundred specialists, as well as method homeowners, business managers and analysts, like Gartner, to get their comments.

63. United Nations agency: Is victimization Cobit ?

Ans:

Cobit is employed globally by people who have the first responsibilities for business processes and technology, people who depend upon technology for relevant and reliable info, and people providing quality, dependableness and management of data technology.

64. What’s the aim Of Cobit ?

Ans:

The purpose of Cobit is to produce management Associate in Nursing business method homeowners with an info technology (IT) governance model that helps in delivering worth from IT and understanding and managing the risks related to IT. Cobit helps bridge the gaps amongst business necessities, management wants and technical problems. it’s an impact model to satisfy the requirements of IT governance and ensure the integrity of data and data systems.

65. Is Application Of One Integrated Framework Essential ?

Ans:

Yes, as a result of the organizations fail to appear at various|the various|the many} vulnerabilities during a system and that they sometimes fix that exact drawback and not take into consideration those numerous vulnerabilities. One methodology of doing this is often to make and manage the management matrix. This could incorporate areas of management that are crucial and of interest. These are often developed either throughout assessments of risks or by the usage of the standards that are essential for higher follow. Processes are utilized by the business organizations furthermore because the IT for obtaining outcomes and that they ought to be consistent.

66. What’s the link Between Compliance And Governance ?

Ans:

Compliance is that the measures preoccupied by the corporate to follow governance in numerous manners.

67. What will Transition To Cobit5 Involve ?

Ans:

There is a publication developed that acts as a guide with relation to what has to be drained in order to create the transition sander and effective.

68. Will Cobit Five Deals Between Management And Governance ?

Ans:

It helps in differentiating between the roles of the management and therefore the board and to direct and monitor the objectives, priorities and choices associated with IT.

69. What’s The implication Of Implementing The authority Cybersecurity victimization The Cobit five ?

Ans:

It will be dominated by the management Associate in Nursing. It’ll be used as an investment that is supported by any of the cases of business. Cobit five helps during a dialogue amongst the protection and therefore the management that is simple for understanding the protection practices.

70. What are the principles for Cobit?

Ans:

71. What’s the problem with the protection of IT organizations?

Ans:

Any individual United Nations agency containing a base info will approach the information known with protected innovation. Organizations neglect to order the data and there isn’t someone the United Nations agency monitors. The United Nations agency downloads what. thus characterization {of info|of data|of knowledge} would be the principal issue that may be elementary to deal with any misfortune within the information and its security.

72. Clarify more and more regarding the beginning to end covering of the undertaking?

Ans:

Most undoubtedly with its general application it needs totally different surveys known with security as for the procedures and therefore the execution and advancement of the IT exercises. The flat degree of combination furthermore as all the administration levels should have information Sec all told the important business and transcription of exercises.

73. What’s the amount of coaching Required?

Ans:

The amount and level of coaching necessary may be a performance of however comfy one feels with the product; but, sensible expertise has shown that triple-crown implementation is directly associated with the quantity of Cobit data non heritable. Therefore, coaching is taken into account to be vital however the coaching conjointly must be properly and properly provided, that is why ISACA developed a portfolio of courses. The IT Governance Implementation Guide: victimization Cobit and Val IT, 2d Edition, and therefore the IT Assurance Guide offer valuable support following group action at coaching courses.

74. Why Is Cobit five higher Than The Cobit four For info Security?

Ans:

Cobit five is meant to acknowledge that info security may be a prevailing enabler that affects the whole enterprise and not only 1 service.

75. Is the Cobit Framework Superior To the Opposite Accepted Management Models?

Ans:

Most senior managers are responsive to the importance of the final management frameworks with relation to their fiduciary responsibility, like COSO, Cadbury, palm or King II; but, they’ll not essentially remember the main points of every. In addition, management is a lot of} responsive to the more technical security steerage like ISO 17799, and repair delivery steerage like ITIL.

76. Describe The Cobit Framework Accepted By Cios?

Ans:

Yes, it’s been accepted in several organizations globally, and new cases are still being documented. However, it shouldn’t surprise anyone that in those entities wherever the Congress of Industrial Organizations has embraced Cobit as a usable IT framework, this has come back as an immediate consequence of 1 or a lot of Cobit champions at intervals in the audit and/or IT department(s). Even more vital than acceptance by the Congress of Industrial Organizations is acceptance by the board and government management. Prosperous implementation of IT governance exploitation Cobit depends greatly on the commitment of high management.

77. That management activity is outlined in Cobit 5?

Ans:

COBIT five establishes a governance layer and will do an honest job of capturing neutral desires, driving enterprise, IT and enabler goals. COBIT five fosters the employment of balanced scorecards and goal cascades to assist IT leaders show that it’s managing its ship for the great of the enterprise.

78. However, does one Perform A Cobit-based Maturity Assessment?

Ans:

The reality is that in all probability no 2 Cobit maturity assessments are performed in a barely constant manner. Cobit provides some tools and techniques, and therefore the Cobit user can follow an associate approach that supports specific enterprise desires. The assessments are often high-level, typically in an exceedingly workshop discussion, or careful with careful gap analysis.

79. However Prescriptive area unit The Cobit Maturity Models And Supporting steerage, and the way will This Compare To The Cmm/cmmi Approach?

Ans:

The MMs in Cobit , like all the Cobit steerage, are a unit supposed to be tailored and developed to suit the particular desires of the enterprise. The steerage is additionally at a high level with the intention that it provides generic steerage, not specific, careful criteria. Especially, the maturity attributes are terribly generic and high-level, supposed to be a straightforward guide for any method. Once acting a Cobit maturity assessment, specific attribute details can have to be compelled to be known for the method underneath review, and compared to Cobit’s management objectives, management practices, and goals and metrics to the required level of detail. Cobit doesn’t bring down the assessment approach, that may be a management call, starting from a high-level workshop discussion to associate in-depth analysis, as applicable, driven by business desires.

80. Outline Cobit system design segmentation?

Ans:

81. What tips will Cobit five outline for the performance and correspondence process?

Ans:

This article provides an {summary|an outline} and summary of the COBIT five method Performance and correspondence, that is a component of the Management – Monitor (Monitor, Evaluate, Assess) domain. The aim of this COBIT five method is to gather, validate and judge organization, IT and method goals and metrics.

82. What’s the COBIT maturity model?

Ans:

One of the popular maturity models derived from CMMI is the management OBjectives for data and connected Technology (COBIT) maturity model. The appliance as outlined by COBIT is to live the state wherever the enterprise presently is, decide wherever it has to go, and to live the progress against that goal.

83. What area unit is the bound parts of that area unit enclosed In Cobit?

Ans:

The parts enclosed in the Cobit area unit the framework, the method descriptions, the management objectives, the management tips and therefore the maturity models. Within the framework the essential plan is to prepare the great application and governance of IT by its domains and processes and link them to the wants of the business.

84. What’s point CMM *?

Ans:

Overview. The System Security Engineering Capability Maturity Model (SSE-CMM) may be a process-oriented methodology used to develop secure systems supporting the software system Engineering Capability Maturity Model. Model.

85. What area unit COBIT five enablers?

Ans:

Enablers area unit factors that, separately and conjointly, influence whether or not one thing can work—in this case, governance and management over enterprise IT.

86. What’s the aim of COBIT 5?

Ans:

Cobit five has been recently discharged within the year of 2012 within the month of April.

87. What’s Cobit Used For ?

Ans:

COBIT (Control Objectives for data and connected Technology) helps organizations meet business challenges within the areas of restrictive compliance, risk management and positioning IT strategy with organizational goals. COBIT 5, the newest iteration of the framework, was discharged in 2012.

88. What’s the distinction between COBIT and Togaf?

Ans:

COBIT may be a framework that’s centered a lot on making an associate enterprise-wide IT governance system that implements numerous controls for security. In distinction, TOGAF is employed to form associate data design for the corporate to include business and IT goals in an exceedingly efficient fashion.

89. What’s the Cobit five framework?

Ans:

COBIT five may be a framework from the knowledge Systems Audit and management Association (ISACA) for the management and governance of knowledge technology (IT). COBIT is additionally designed to assist enterprises to: Assure data is correct to support business selections. come through strategic goals by exploiting IT help.

90. What’s a method symphony in Cobit?

Ans:

91. Is COBIT a security framework?

Ans:

COBIT is an associate IT governance framework for businesses needing to implement, monitor and improve IT management best practices. COBIT is often enforced in any organization from any business to make sure quality, management and reliability of knowledge systems.

92. What percentage controls the area unit there in COBIT?

Ans:

COBIT five (2012) is predicated on COBIT four.1, Val IT 2.0 and Risk IT frameworks, and attracts ISACA’s IT Assurance Framework (ITAF) and therefore the Business Model for data Security (BMIS).

93. What’s ISACA and what will it rely on?

Ans:

It was initially referred to as the Knowledge Systems Audit and Management Association. It’s a worldwide charitable affiliation that makes, receives, practices and knowledge} that area unit acknowledged all around for data frameworks.

Are you looking training with Right Jobs?

Contact Us

Popular Courses