What is hyperion planning LEARNOVITA

[BEST & NEW] Hyperion Planning Interview Questions and Answers

Last updated on 26th Sep 2022, Blog, Interview Question

About author

Sanjay (Sr Big Data DevOps Engineer )

Highly Expertise in Respective Industry Domain with 7+ Years of Experience Also, He is a Technical Blog Writer for Past 4 Years to Renders A Kind Of Informative Knowledge for JOB Seeker

(5.0) | 13265 Ratings 1566

1. Once will we typically build rules files?

Ans:

To alter the method of making dimensions with thousands of members.

2. What area unit the 3 primary build ways for building dimensions?

Ans:

  • Generation references
  • Level references
  • Parent-Child references

3. Will we have a tendency to produce over two dimensions victimization only 1 build rule file?

Ans:

Yes, we will try this however it’s advised to use a separate rule file for every dimension.

4. What’s UDA( user-defined attributes)? However, are they totally different from Aliases?

Ans:

UDA represents the category of the members. Aliases are simply alternative names of the members. each area unit {different|totally totally different|completely different} and have different usage.

5. What area unit the 2 storage choices out there in Essbase and what area unit the differences?

Ans:

    ASOBSO
    If we’ve got an oversized range of dimensions (generally over 10) Block Storage possibility (BSO)
    Dimensions are unit less and dense recommended values for no of dim area units between four and 8

6. Will we have a tendency to question a member for its Ulster Defense Association in an exceedingly calculation script?

Ans:

Yes. you’ll question a member for its Ulster Defense Association in an exceedingly calculation script.

7. What’s Index cache?

Ans:

The index cache could be a buffer in memory that holds index pages. What percentage index pages are unit in memory at once depends upon the quantity of memory allocated to the cache.

8. What’s the information cache?

Ans:

The information cache could be a buffer in memory that holds uncompressed data blocks. Essbase allocates memory to {the information|the info|the information} cache throughout data load, calculation, and retrieval operations, as needed.

9. What area unit LRO’s (Linked coverage Objects)?

Ans:

They are specific objects like files, cell notes, or URLs related to specific information cells of the Essbase information. you’ll link multiple objects to one information cell. These joined objects are kept within the server. These LRO’s are exported or foreign with the information for backup and migration activities.

10. What’s Titan designing design diagram?

Ans:

11. However will UDA’s information size impact?

Ans:

There will be no impact on the information because the UDA’s don’t store information within the information.

12. What area unit the kinds of Partitions out there in Essbase?

Ans:

Transparent partition: A type of shared partition that gives the flexibility to access and manipulate remote information transparently like it’s a part of your native information. The remote information is retrieved from the information supply every time you request it. Any updates created to {the information|the info|the information} area unit written back to the information supply and become straight off accessible to each native data-target users and clear data supply users:

  • Replicated Partition
  • Linked Partition

13. What’s Dynamic Calculator cache?

Ans:

The dynamic calculator cache could be a buffer in memory that Essbase uses to store all of the blocks required for a calculation of a Dynamic Calc member in an exceedingly dense dimension (for example, for a query).

14. On what basis can you opt to invoke a serial or parallel calculation method?

Ans:

If we’ve got one processor, we’ll use serial calculation, however if we’ve got multiple processors we will break the task into threads and build them to run on totally different processors.

15. However are you able to show UDA’s in reports?

Ans:

UDA’s values area unit ne’er displayed within the reports and thus don’t impact report performance.

16. What area unit the desired roles aside from Administrator to look at sessions, disconnect sessions or kill user’s requests for a selected application?

Ans:

You should have the role of Application manager for the desired application.

17. What area unit the 3 choices per Username and arcanum management underneath the safety tab in Essbase server properties?

Ans:

  • Login tries allowed before the username is disabled
  • Number of days before the user should amend the arcanum

18. What’s express Restructures?

Ans:

When you manually initiate an information reconstitute, you perform a particular reconstitute. a particular reconstitute forces a full reconstitute of the information. A full reconstitute contains a dense reconstitute and removal of empty blocks.

19. However, is information kept within the Essbase database?

Ans:

Essbase could be a file-based information wherever the information is kept in PAG files of two GB every and grows consecutively.

20. Describe Associate in Nursing EPM design diagram for Titan planning?

Ans:

21. What’s CCONV?

Ans:

After you produce a currency conversion application, you exchange information values from a neighborhood currency to a standard, born-again currency by victimization the CCONV command in calculation scripts Ex: CCONV USD;CALC ALL;

22. What’s Dense restructure?

Ans:

If a member of a dense dimension is emotional, deleted, or added, Essbase restructures the blocks within the information files and creates new information files. Once Essbase restructures the information blocks, it regenerates the index mechanically in order that index entries are used for the new information blocks. Empty blocks aren’t removed. Essbase marks all restructured blocks as dirty, thus once a dense reconstitute you wish to calculate the information.

23. Will we’ve got one ASO information and one BSO information in one single application? If affirmative, how, and If No, why?

Ans:

Because we have a tendency to outline ASO or BSO choices whereas making the applying and not the information. Thus if the application is ASO, the databases it contains are that sort solely.

24. What area unit the file extensions for an overview, rule file, and calc script?

Ans:

OTL, .RUL and .CSC

25. What’s the distinction between Ulster Defense Association and Attribute dimensions?

Ans:

    UDAAttribute dimensions
    UDA’s. Attribute calculation dimensions that embrace 5 members with the default names total, count, min, gamma hydroxybutyrate avg area unit mechanically created for the attribute dimensions and area unit calculated dynamically

26. A client desires to run 2 instances of associate degree Essbase server on a constant machine to possess each the check setting and therefore the development setting on the constant server. Will he do that?

Ans:

We can have multiple instances of associate degree Essbase server on one machine and there’ll diverge sets of windows services for these instances.

27. What’s Implicit Restructures?

Ans:

Essbase initiates associate degree implicit reconstitution of the information files once a top level view is modified victimization define Editor or Dimension Build. The sort of reconstitution that’s performed depends on the sort of changes created to the define.

28. Dynamic calc decreases the retrieval time and will increase batch information calculation time. However, is that statement?

Ans:

The statement ought to be simply the alternative. As dynamic calc members are unit calculated once requested, the retrieval time ought to increase.

29. What’s a block protection system?

Ans:

Analytic services (or Essbase Services) lock the block and every one different blocks that contain the Childs of that block whereas calculative this block is the block protection system.

30. What’s the nod to Titan designing architecture?

Ans:

31. What’s BSO in Hyperion?

Ans:

Using BSO, knowledge is often loaded in the slightest degree levels of a dimension and is held in logical structures referred to as “data blocks” that create use of page and index files.

32. What’s CCTRACK?

Ans:

You can use the CCTRACK setting within the essbase.cfg file to regulate whether or not Essbase tracks the currency partitions that are regenerated and therefore the exchange rates that are used for the conversions. By default CCTRACK is turned on.

33. What’s a hybrid analysis?

Ans:

Lower-level members and associated knowledge stay within the {relational knowledge base|electronic information|on-line database|computer database|electronic information service} whereas high-ranking members and associated data reside within the Essbase database.

34. What will ne’er consolidate operator (^) do?

Ans:

It makes it impossible for members to be consolidated across any dimension.

35. What area unit the explanations to show off CCTRACK?

Ans:

For exaggerated potency once changing currency knowledge between currency partitions, you will wish to show off CCTRACK. As an example, you load knowledge for this month into the native partition, use the DATACOPY command to repeat the whole currency partition that contains the updated knowledge, so run the conversion on the currency partition.

36. What’s the Titan news system?

Ans:

Oracle Titan monetary news, Fusion Edition (Financial Reporting) allows book-quality monetary management and news targeted at meeting the distinctive needs of the Finance department or any practical space that needs terribly extremely formatted three-d news.

37. However, are you able to shut down CCTRACK?

Ans:

You can shut down CCTRACK in 3 ways: Use the SET CCTRACKCALC ONOFF command in a very calculation script to show off CCTRACK briefly · Use the CLEARTRACK calculation command to clear the inner rate of exchange tables created by CCTRACK. Set CCTRACK to FALSE within the essbase.cfg file.

38. What’s the role of supplier services?

Ans:

To communicate between Essbase and Microsoft workplace tools.

39. However, does one produce LRO’s?

Ans:

Users produce coupled objects through Essbase programme Add-in for surpass by choosing a knowledge cell and selecting a menu item. there’s no limit to the amount of objects you’ll be able to link to a cell. The objects area unit holds on on the Essbase Server wherever they’re out there to any user with the acceptable access permissions.

40. What’s Oracle Titan Essbase architecture?

Ans:

41. Will we’ve multiple databases in one single application?

Ans:

But only 1 information per application is usually recommended.

42. What’s Outline-only restructure?

Ans:

If an amendment affects solely the information defined, Essbase doesn’t reconstitute the index or knowledge files. Member name changes, creation of aliases, and dynamic calculation formula changes are unit samples of changes that have an effect on solely the information defined.

43. However will Essbase find and retrieve coupled objects?

Ans:

Essbase uses the information index to find and retrieve coupled objects. If you clear all knowledge values from the information, the index is deleted and then the area unit links to coupled objects. If you reconstitute the information, the index is preserved and then the area unit links to coupled objects.

44. However will we tend to show UDA’s in reports? However, do they impact report performance?

Ans:

UDA’s values area unit ne’er displayed within the reports and therefore don’t impact report performance.

45. Once retrieving knowledge from hfm, treat it like an associate degree onion?

Ans:

This means begin at the highest layer unless you’re trying to find a specific detail. within the preceding example, the overall for Product, Customers and Channel were chosen. For UnitsFlows the closing balance was chosen.Some accounts might need a selected combination of custom dimensions. therein case, you will see a message like “#Invalid” highlighted in orange signifying the applying doesn’t store knowledge for that individual intersection of Custom dimensions.

46. Once will Fragmentation occur?

Ans:

  • Read/write knowledge bases that users area unit perpetually change with data
  • Databases that execute calculations round the clock
  • Databases that often update and cipher dense members
  • Data masses that area unit poorly designed
  • Databases that contain a major range of Dynamic Calc and Store members
  • Databases that use associate degree isolation level of uncommitted access with commit block set to zero

47. What’s a knowledge file cache?

Ans:

buffer in memory that holds compressed knowledge (.PAG) files.

48. What’s another way to make a meta define, rule file, and cargo data?

Ans:

Integration services and in version eleven, we’ve Essbase studio.

49. What’s a thin restructure?

Ans:

If a member of a thin dimension is captive, deleted, or added, Essbase restructures the index and creates new index files. Restructuring the index is comparatively fast; the number of your time needed depends on the scale of the index.

50. However, obtaining started with Hyperion?

Ans:

51. What’s a custom-defined function?

Ans:

Essbase calculation functions that you just develop within the Java programming language boost the quality Essbase calculation scripting language by suggesting that of MaxL.

52. Will we have a tendency to begin ANd stop an application individually? however will this be accustomed to increase performance?

Ans:

We can manage our server resources by beginning solely the applications that receive significant user traffic. once AN application is started, all associated databases square measure dropped in memory.

53. However, am I able to migrate AN application from my take a look at atmosphere to the assembly atmosphere? am i able to still try this if my take a look at the environment may be a windows one and my production env may be a OS one?

Ans:

Hyperion body services console provides a migration utility to try to do this however solely the appliance, information objects square measure migrated and no information is transferred. the answers to the opposite 2 queries square measure affirmative.

54. A client desires to run 2 instances of AN Essbase server on a constant machine to own each, take a look at env and Development env on a constant server. Will he do that?

Ans:

We can have multiple instances of AN Essbase server on one machine and there’ll diverge sets of windows services for these instances.

55. What’s a good push in Hyperion Planning?

Ans:

Smart Push may be a performance that enables you to push information from one set up sort to a different once saving a kind. you have got the potential of pushing information, as well as comments, attachments, and supporting details from BSO set up sorts to ASO set up sorts.

56. I actually have created AN application with one piece of information in Essbase at the take a look at atmosphere and currently have to copy the complete application with all security permissions to the assembly server that isn’t connected to the take a look at server. However, am I able to do that?

Ans:

You can succeed by exploiting the migration wizard to migrate AN application to a computer file that you’ll be able to take physically to the assembly server.

57. From the top of the question, once I migrated the appliance to the assembly server I failed to see any information within the Essbase information. What has gone wrong and the way to correct this?

Ans:

Nothing has gone wrong. Migration utility doesn’t migrate the particular information. If you would like to repeat the precise information from the take a look at machine, get onto exported exploitation export utility and import it on a production machine.

58. What’s The Extension Of Cal Scripts, Batch Files, Outline, And Rule File?

Ans:

Rule file is .rule Calc Script is – .cscBatch files – .bat define – .otl.

59. However, will Essbase endure an information Crash?

Ans:

After an information crash or server interruption, Essbase mechanically recovers information when rolling back the transactions that were active at that point.

60. What’s AN 3 noded Hyperion planning?

Ans:

61. What square measure Dense And distributed Dimensions?

Ans:

    DinseSparse Dimensions
    A dimension that has the high chance that information exists for each combination of dimension members. A dimension that has a low chance that information exists for each combination of dimension members.

62. What will “dou” Mean?

Ans:

In regard to RPG, DOU suggests that (Do Until).This will execute a loop matched with AN finish or finish do|

  • For instance
  • Eval X=1
  • DOU X=4
  • Eval X=X=1
  • EndDo

This example can bear the loop four times with the results of X being four.

“DOU” is analogous to try to to While(“DOW”) wherever the distinction lies therein the DOU can perpetually perform one labor under the loop and DOW can perform the comparison and solely continue into the loop if the condition meets else the program continues when the

  • End (EndDo).
  • For example
  • Eval X=1
  • DOW X=4
  • X=X+1
  • Enddo

The results that the loop won’t execute and therefore the price of X are one.

63. What square measure business rules in Hyperion Planning?

Ans:

A business rule may be a Oracle Hyperion Calculation Manager object that consists of calculations. The calculations square measure classified into parts. A rule will contain one or additional parts, templates, or rules. you’ll be able to produce business rules for applications that you have got access to.

64. What language will Hyperion use?

Ans:

Oracle’s Hyperion® SQR® Production coverage language may be a specialized programming language for accessing, manipulating, and covering enterprise information.

65. What’s Hyperion support?

Ans:

Oracle Enterprise Performance Management (EPM) helps you model and set up across finance, HR, offer chain, and sales to drive higher choices whereas supporting a broad variety of strategic, financial, and operational management processes. examine Oracle’s commitment to Hyperion.

66. What’s the Hyperion System?

Ans:

Hyperion System nine may be a versatile business performance management (BPM) system desegregation, a standard suite of monetary management applications with the foremost comprehensive business intelligence (BI) capabilities for coverage and analysis.

67. What’s Hyperion code?

Ans:

Hyperion may be a new three-dimensional dirt time Monte-Carlo radiative transfer code that’s designed to be as generic as potential, permitting radiative transfer to be computed through a spread of three-dimensional grids.

68. What’s Hyperion coming up with Plus?

Ans:

Planning and Hyperion coming up with and may be a centralized, Microsoft Excel- and Web- primarily based on coming up with, budgeting, and prognostication resolution that integrates monetary and operational coming up with processes.

69. What’s information compression?

Ans:

Essbase permits you to decide on whether or not information blocks that square measure hold on on disk square measure compressed, furthermore as that compression theme to use. Once information compression is enabled, Essbase compresses information blocks once it writes them to a dead set disk.

70. However improved money prognostication with Hyperion planning?

Ans:

71. What’s a transaction?

Ans:

When the info is in read/write mode, Essbase considers each update request to the server (such as an information load, a calculation, or a press release during a calculation script) as a dealing.

72. What area unit LRO’s( joined reportage Objects)?

Ans:

They are specific objects like files, cell notes or URLs related to specific knowledge cells of the Essbase info. you’ll be able to link multiple objects to one knowledge cell. These joined objects are held on within the server. These LRO’s are often exported or foreign with the info for backup and migration activities.

73. What area unit the actions that improve performance for restructuring?

Ans:

There area unit variety of stuff you will do to boost performance associated with info restructuring:

  • If you alter a dimension often, create it thin.
  • Use progressive restructuring to manage once Essbase performs a needed info restructuring.
  • Select choices once you save a changed define that cut back the quantity of restructuring needed.

74. What area unit the files used throughout Restructuring?

Ans:

When Essbase restructures each the information blocks and also the index, it uses the files described:

  • essxxxxx.pag
  • Essbase knowledge fileessxxxxx.ind
  • Essbase index file dbname.esm
  • Essbase kernel file that contains management info used for sound unit recovery dbname.tct
  • Transaction management table dbname.ind
  • Free fragment file for knowledge and index-free fragments dbname.otl
  • Outline enter that is outlined all data for a info and the way knowledge is hold on

75. What area unit the conditions touching info restructuring?

Ans:

Intelligent Calculation, name changes, and formula changes have an effect on info restructuring:

  • If you employ Intelligent Calculation within the info, all restructured blocks are marked as dirty whenever knowledge blocks are restructured. Marking the blocks as dirty forces ensuing default Intelligent Calculation to be a full calculation.
  • If you alter a reputation or a formula, Essbase doesn’t mark the affected blocks as dirty. Therefore, you want to use a technique aside from full calculation to work out the member or the info.

76. What area units do the kinds of info restructuring?

Ans:

The two {ways|ways that|ways in that} by which a info reconstitute is triggered:

  • Implicit Restructures
  • Dense reconstitute
  • Sparse reconstitute
  • Outline-only reconstitute
  • Explicit Restructures

77. Why is info restructuring?

Ans:

As your business changes, you alter the Essbase info defined to capture new product lines, give info on new eventualities, replicate new time periods, etc. Some changes to an info definition have an effect on the information storage arrangement, forcing Essbase to reconstitute the info.

78. However are you able to forestall and take away fragmentation?

Ans:

You can forestall and take away fragmentation:

  • To prevent fragmentation, optimize knowledge masses by sorting load records based mostly upon thin dimension members. For a comprehensive discussion of optimizing knowledge load by grouping thin members.
  • To remove fragmentation, perform Associate in Nursing export of the info, delete all knowledge within the info with CLEAR knowledge, and reload the export file.
  • To remove fragmentation, force a dense reconstitution of the info.

79. However, are you able to live with fragmentation?

Ans:

You can live with fragmentation victimization, the typical clump magnitude relation or average fragmentation Quotient.

  • Using the typical fragmentation quotient
  • Any quotient higher than the high finish of the vary indicates that reducing fragmentation might facilitate performance
  • Small (up to two hundred MB) hr or higher
  • Medium (up to a pair of GB) four-hundredth or higher
  • Large (greater than a pair of GB) half-hour or higher
  • Using the typical clump ratio
  • The average clump magnitude relation info data point indicates the fragmentation level of the information (.pag) files. the most price, 1, indicates no fragmentation.

80. What’s money management for Hyperion?

Ans:

81. What’s the isolation level and what area unit the kinds of isolation levels?

Ans:

Isolation levels confirm however Essbase commits knowledge to disk. Essbase offers 2 isolation levels for transactions –committed access and uncommitted access (the default).

82. What area unit the planning concerns for calculation optimization?

Ans:

You can take info to optimize calculation performance. The most effective configuration for the location depends on the character and size of the info.

  • Block Size(8Kb to 100Kb) and Block Density
  • Order of thin Dimensions
  • Incremental knowledge Loading
  • Database Outlines with 2 or additional Flat Dimensions
  • Formulas and Calculation Scripts

83. What area unit the ways that to boost performance throughout knowledge loads?

Ans:

There area unit many ways that to optimize load:

  • Grouping of thin member mixtures
  • Making the information supply as little as doable
  • Making supply fields as little as doable
  • Positioning the information within the same order because the define
  • Loading from Essbase Server
  • Managing parallel knowledge load process

84. However, does one optimize the outline?

Ans:

Usually, the define is optimized victimization the sandglass style for dimension ordering i.e,

  • Dimension with Accounts tag
  • Dimension with Time tag
  • Largest Dense dimension
  • Smallest dense dimension
  • Smallest thin dimension
  • Largest thin dimension

85. Once does one disable compression?

Ans:

You may need to disable knowledge compression if blocks have terribly high density (90% or greater) and have few consecutive, repetition knowledge values. beneath these conditions, enabling compression consumes resources unnecessarily. Don’t use compression if disc space/memory isn’t a problem compared to your application. It will become a drain on the processor.

86. However, will Attribute dim impact report performance?

Ans:

This extremely impacts the report performance because the attribute area unit calculated dynamically once documented within the report. For a really sizable amount of att dim displays within the report, the performance might drastically cut back.

87. State committed and uncommitted access?

Ans:

Committed at the tip of a deal. knowledge maintained until then. All blocks in question bolted.Pre-Image Access If enabled, scan solely access allowed Wait Times Indefinite Immediate Access or no Wait No. of Seconds such that Uncommitted Committed solely at synchronization points. Block by Block Locks. Commit Row No rows of knowledge loaded once the correct purpose happens. Commit Block No. of Blocks changed once the correct purpose happens.

88. What’s TB 1st and TB Last?

Ans:

    TB FIRSTTB LAST
    within the Sample Basic information, the accounts member gap Inventory is labeled as TB 1st. within the Sample Basic information, the accounts member Ending Inventory is labeled as TB Last.
    Opening Inventory consolidates price|the worth} of the primary month in every quarter and uses that value for that month’s parent. for instance, price|The worth} for Qtr1 is the same because the value for Jan. Ending Inventory consolidates price|the worth} for the last month in every quarter and uses that value for that month’s parent. for instance, price|The worth} for Qtr1 is the same because the value for Mar.

89. What area unit filters?

Ans:

A method of dominant access to information cells in Essbase. A filter is that the most careful level of security, permitting you to outline varied access levels completely different users will need to individual information values.

90. What’s oracle enterprise for Hyperion planning?

Ans:

91. What area unit the various styles of attributes?

Ans:

Essbase supports 2 different kinds of attributes.

  • User-Defined attributes
  • Simple attributes

User-Defined attributes: The attributes that are outlined by the user.

Simple attributes: Essbase supports some attributes, that are: Boolean, date, number, and string.

92. Why do objects get bolted and once will this happen?

Ans:

Objects get bolted to stop users from creating co-occurring and conflicting changes to Essbase information objects. By default whenever Associate in Nursing object is accessed through the executive services console or stand out computer programme add-in, it gets bolted.

93. What area unit attributes?

Ans:

A classification of a member during a dimension. you’ll be able to choose and cluster members who support their associated attributes. you’ll be able to conjointly specify Associate in Nursing attribute after you perform calculations and use calculation functions.

Eg: The information in Sample Basic that has product dimensions has some attributes like size, package kind, and flavor. we are able to add these attributes to the size wherever we are able to retrieve the information like for instance to retrieve “coke with eight Oz with bottles”, this can be helpful for generating reports.

Are you looking training with Right Jobs?

Contact Us

Popular Courses