Sap apo interview questions LEARNOVITA

SAP APO Interview Questions and Answers [ STEP-IN ]

Last updated on 23rd Sep 2022, Blog, Interview Question

About author

Sanjay (Sr Big Data DevOps Engineer )

Highly Expertise in Respective Industry Domain with 7+ Years of Experience Also, He is a Technical Blog Writer for Past 4 Years to Renders A Kind Of Informative Knowledge for JOB Seeker

(5.0) | 13265 Ratings 1539

1. What’s APO ?

Ans:

APO stands for Advanced Planner associated Optimizer software system and is an integrated computer-based system accustomed to managing a company’s resources effectively. It ensures swish info amongst varied departments in associate enterprise or a corporation and manages workflows.

2. What area unit the various varieties of APO ?

Ans:

  • SAP.
  • Baan.
  • JD Edwards (now non inheritable by Oracle).
  • Siebel.
  • Peoplesoft (now non inheritable by Oracle).
  • Microsoft Dynamics.

3. Tell ME shortly concerning SAP ?

Ans:

  • It absolutely was supported in 1972 by Wellenreuther, Hopp, Hector, Plattner, and Tschira and may be a German Company.
  • SAP is the name of the corporation, similarly to its ERP product.
  • SAP is #1 within the ERP market. As of 2010, SAP has over one hundred forty,000 installations worldwide, over twenty five industry-specific business solutions, and over seventy five,000 customers in one hundred twenty countries.

4. What area unit the various SAP products?

Ans:

SAP R/3 – It succeeds SAP R/2 and may be a market leader in ERP. R/3 stands for three-tier design, i.e., Presentation, Logic, and information tier. It’s several modules like American state, FI, HR, etc. that embrace most enterprise departments.

my SAP – it’s a set of SAP merchandise that except for SAP R/3 conjointly includes SRM, PLM, CRM, SCM.

5. What’s NetWeaver ?

Ans:

NetWeaver is an integrated technology platform such that all the merchandise within the mySAP suite will run on one instance of NetWeaver, referred to as SAP internet Application Server (SAP WEBAs).

The advantage of mistreatment NetWeaver is that you simply will access SAP information mistreatment online (HTTP protocol) or maybe mobile. Thus, you’ll save on prices concerned in coaching users on SAP Client-side interface.

6. List the various Modules in SAP.

Ans:

  • FI (Financial Accounting)
  • CO(Controlling)
  • EC (Enterprise Controlling)
  • TR(Treasury)
  • IM (Investment Management)
  • HR (Human Resource)
  • SD (Sales and Distribution)
  • MM (Materials Management)
  • PM (Plant Maintenance)
  • PP (Production Planning)
  • QM – Quality Management
  • BW (Business Warehousing)

There are several industry-specific solutions that SAP provides except for the list of modules on top of, that is ever-growing.

7. what’s data, Master information and dealing information?

Ans:

Meta information : Meta information is information concerning information. It tells you concerning the structure of information or MetaObjects.

Master information : This information is essential business info like client info, Employee, Materials, etc. this can be additional sort of a reference information for Ex. If a client orders ten units of your product rather than asking the client for his shipping address ten times, identical may be documented from the client Master information.

Transaction information : this can be information associated with day to day transactions.

8. Is SAP A Database?

Ans:

NO,SAP isn’t info, however it’s an associate application that creates use of databases provided by alternative vendors like Oracle, SQL Server, etc.

9. What percentage of SAP Sessions are you able to work on at a given time?

Ans:

At any given time for a specific consumer, you’ll work on vi sessions at easy lay.

10. what’s the variations between ERP and SAP ?

Ans:

    ERPSAP
    ERP area unit software system solutions that helps organizations to manage their business processes. SAP is a transnational company that sells ERP software system solutions to business.
    It is a centralized system that contours all processes. It teams methods into modules and moves with totally different business aspects.
    ERP is termed as a super set of SAP. SAP area unit largest supplier of ERP software system systems.
    ERP may be a web-based application. SAP is a developer that gives style of choices relying upon needs.
    ERP systems are unit additional targets concerning the organization growth. SAP takes the care of each customer and organization whereas developing software system solutions.

11. will we have a tendency to run a business warehouse while not SAP R/3 implementation ?

Ans:

Yes, you’ll run a business warehouse while not R/3 implementation. you have got to easily transfer structures related to business warehouse information sources (ODS table, Infocube) to the inward information files or use third-party tools to attach your flat files and alternative information sources.

12. Mention what does one mean by datasets ?

Ans:

The data sets area unit consecutive files processed on the appliance server. they’re used for file handling in SAP.

Use :An external optimizer will use Business Application Programming Interfaces (BAPIs) to access the SAP APO system’s dataset on the info server and within the SAP liveCache . To do this, the SAP APO system uses business objects (for example, location, product, resource, PPM, order) to that customary strategies area unit assigned with that you’ll produce, read, modify or delete instances of those objects.

Features :Along with the info obtainable within the SAP APO system, you’ll store any info that can’t be assigned to business objects.

13. What area unit the variables ?

Ans:

Variables area unit parameters of question|a question |a question} set within the parameter query definition and aren’t crammed with values till the queries area unit entered into the workbooks.

14. Mention what the various varieties of variables are unit ?

Ans:

Variables area unit utilized in the various application area unit :

  • Characteristics variable
  • Hierarchies
  • Hierarchy nodes
  • Text
  • Formulas
  • Processing sorts
  • Replacement Path
  • User entry/default sort

15. Mention a number of the setbacks of SAP ?

Ans:

  • It is costly.
  • Demands extremely trained employees.
  • Lengthy implementation time.
  • Interfaces area unit a bit bit advanced.
  • Does not confirm wherever master information resides.

16. Mention wherever the area unit t-code name and program values keep ?

Ans:

To view the dealing table TSTC, you’ll use dealing code st11, and you’ll outline a replacement t-code mistreatment dealing se93.

17. Mention what the distinction between OLAP and data processing is ?

Ans:

OLAP : OLAP stands for on-line Analytical process it’s a coverage tool organized to know your info schema, dimensions, and composition facts.

Data Mining : It’s AN analytic method to explore information in search of consistent patterns or systematic relationships between variables.

18. Mention what are the 3 stages of knowledge mining ?

Ans:

Three stages of knowledge mining embrace

  • Initial Exploration
  • Model building
  • Deployment

19. Mention what are the various layers within the R/3 system ?

Ans:

Different layers within the R/3 system includes:

  • Presentation Layer
  • Database layer
  • Application layer

20. Mention what’s the method to make a table within the information wordbook ?

Ans:

To create a table within the information wordbook, you have got to follow this step.

  • Creating domains (data sort, field length, range).
  • Creating information parts (properties and kind for a table field).
  • Creating tables (SE 11).

21. Mention what’s AWB ?

AWB stands for Administrator workbench. it’s a tool for observance, dominant, and maintaining all the processes connected with information staging and process within the business info reposition.

22. Justify what’s Bex ?

Ans:

Bex suggests that Business someone. It permits the end-user to find reports, analyze info, read reports, and may execute queries. The queries within the book are saved to their several roles within the Bex browser. it’s the subsequent elements Bex instrument, Bex Map, and Bex internet.

23. Mention what’s the importance of ODS in BIW ?

Ans:

An ODS object serves to store debugged and consolidated dealings information on a document level. It defines a consolidated dataset from one or a lot of info-sources. This dataset is evaluated with a Bex question or AN Infoset question. The info of AN ODS object is updated with a delta update into InfoCubes or alternative ODS objects within the same system or across systems. In distinction to multi-dimensional information storage with InfoCubes, the info within the ODS object is kept in clear, flat info tables.

24. Mention what’s the distinction between Domain and Data Element ?

Ans:

    DomainData Element
    It defines attributes like length, type, and potential worth vary. It’s AN intermediate object between domain and table sort.

25. Mention what are POST parameters and acquire parameters ?

Ans:

To use parameter IDs, you wish to “POST” values within the international memory space so “get” values from this parameter ID memory space. within the case of the web program, you have to “Set” values from screen fields, and you’ll “get” these values for screen fields.

    GETPOST
    In GET methodology, values are visible within the computer address. In POST methodology, values aren’t visible within the computer address.
    GET includes a limitation on the length of the values, usually 255 characters. POST has no limitation on the length of the values since they’re submitted via the body of protocol.
    GET performs higher compared to POST as a result of the easy nature of appending the values within the computer address. It’s lower performance as compared to induce methodology as a result of time spent together with POST values within the protocol body.
    This methodology supports solely string information varieties. This methodology supports completely different information varieties, like string, numeric, binary, etc.
    GET results are bookmarked. POST results can not be bookmarked.

26. Mention what’s beer, IDOC, EDI, RFC, and justify concisely ?

Ans:

ALE: Application Linking enabling

IDOC: Mediator documents

EDI: Electronic information interchange

RFC: Remote call

27. What’s LUW (Logical Unit of Work) ?

Ans:

LUW could be a span of your time throughout that info records are updated, either commit or rollback.

28. Mention what BDC stands for ?

Ans:

BDC stands for Batch digital communication. The ways of BDC are

  • Direct Input methodology.
  • Batch Input Session methodology.
  • Call dealings methodology.

29. Describe what “baseline data” in SAP AR and AP means.

Ans:

The baseline date is the start that the payment terms apply. Usually, it’s the document date on the invoice however may also be the date of entry or posting start the ledger.

30. Mention what does one mean by one-time vendors ?

Ans:

In specific industries, it’s unattainable to make new master records for each seller’s commerce partner. One-time seller permits a dummy seller code to be used on invoice entry, and therefore the info that’s usually kept within the seller master is keyed on the invoice itself.

31. Mention what are the quality stages of the SAP Payment Run ?

Ans:

While death penalty the SAP Payment Run the quality stages of SAP includes :

Entering of parameters : It includes getting into company codes, seller accounts, payment ways, etc..

Proposal programing : The system proposes an inventory of invoices to be paid.

Payment booking : Booking of the particular payments into the ledger.

32. Mention what’s the distinction between the “residual payment” and “partial payment” ways of allocating the most account due ?

Ans:

The distinction between the residual and partial payment includes

    Partial paymentResidual Payment
    For instance, let say invoice A456 exists for $100 and client pays $70. With the partial payment, it offsets the invoice deed a remaining balance $30. Whereas in residual payment, invoice A456 is cleared for the complete worth of $100, and a brand new invoice item is created for the remaining balance of $30.

33. Mention what are internal tables, check tables, worth tables, and clear tables ?

Ans:

    1. 1. It’s the quality information sort object; it exists solely throughout the runtime of the program.
    2. 2. Check the table is going to be at field level checking.
    3. 3. Worth table are going to be at domain level checking.
    4. 4. The clear table can exist with a similar structure each within the word book moreover as within the info precisely with a similar information and fields.

34. Mention what’s AN application, presentation, and information servers in SAP R/3 ?

Ans:

The application layer of a R/3 system is formed from the applying server and therefore the message server. exploitation the message server, the applying servers communicate with presentation elements, the information, and additionally with one another. All the information area units are kept during a centralized server, that is understood as an information server.

35. Make a case for what’s a corporation in SAP ?

Ans:

Company in SAP is the highest structure unit where monetary statements like profit and loss statements, balance sheets are often drawn in keeping with the needs of organizations. one company contains one or several company codes. All the corporate codes in SAP should use a similar COA (chart of accounts) and monetary year.

36. Mention what’s the distinction between SAP BASIS and SAP ABAP ?

Ans:

    SAP ABAPSAP BASIS
    ABAP is the programming language used inside SAP to customize, generate forms, generate reports, etc. Whereas SAP basis is, the administration module of SAP wont to manage code changes, upgrades, information admin, network setup, etc.

37. List out the various forms of supply systems in SAP ?

Ans:

The different forms of the supply system in SAP includes:

  • SAP R/3 supply system
  • SAP BW
  • Flat files
  • External Systems

38. Make a case for what’s Extractor ?

Ans:

In the SAP supply system, extractors are an information retrieval mechanism. It will fill the exact structure of an information supply with the information from the SAP supply system datasets.

39. Make a case for what’s an extended star schema ?

Ans:

The star schema consists of the very fact tables and therefore the dimension tables. The master information connected tables are a unit unbroken in separate tables, that has regard to the characteristics within the dimension tables. These separate tables for master information are termed because of the Extended Star Schema.

40. Make a case for what ought to be the approach for writing a BDC program ?

Ans:

  • Create recording.
  • Transfer the file into the SAP system known as “SAP information Transfer.”
  • Depending upon the BDC sort decision dealings or produce SESSIONS

41. Mention what area unit the main advantages of news with bio attack over R/3 ?

Ans:

Business Warehouse uses a information warehouse and OLAP ideas for analyzing and storing data whereas the R/3 was meant for the dealings process. you’ll get a similar analysis out of R/3, however it’d be easier from a bio attack.

42. Mention the 2 forms of services that area units want to traumatize communication ?

Ans:

To traumatize communication, you’ll use 2 forms of services.

Message Service : So as to exchange short internal messages, this service is employed by the applying servers.

Gateway Service : This service permits communication between R/3 and external applications exploitation CPI-C protocol.

43. Mention what area unit reason codes utilized in Account due ?

Ans:

“Reason Codes” area unit tags which will be allotted to explain under/overpayments throughout the allocation of incoming client payments. they ought to not be caught up with “void reason codes” used once outgoing cheques are created.

44. Mention what protocol will SAP entry method use ?

Ans:

The SAP entry method uses TCP/IP protocol to speak with the shoppers.

45. Mention what pooled tables ?

Ans:

Pooled tables area units want to store management information. Many pooled tables are often united to make a table pool. Table tool may be a solid table on the information within which all the records of the allotted pooled tables area unit keep.

46. Make a case for what’s AN update sort with regard to a match code ID ?

Ans:

If the information in one in every of the bottom tables of a matchcode ID changes, the matchcode information should be updated. The update sort stipulates once the match-code should be updated and the way it’s to be done. The update sort additionally defines that technique is to be used for building match-codes.

47. Make a case for what the .sca files and mention their importance ?

Ans:

Sca stands for SAP part Archive. it’s wont to deploy the Java elements, patches, and alternative java developments within the variety of. sca,. sda,.war and .jar.

48. Make a case for what’s meant by “Business Content” in SAP ?

Ans:

Business Content in SAP may be a pre-configured and pre-defined model of data contained within the SAP warehouse, which may be used directly or with desired modification in several industries.

49. Make a case for what’s dispatcher ?

Ans:

A dispatcher may be a part that takes the request for consumer systems and stores the request within the queue.

50. Mention what area unit the common transport errors ?

Ans:

The common transport errors embrace :

Return code four : Foreign with warnings, generation of program, columns or row missing

Return code eight : Foreign with a software error, program generation error, wordbook activation error, etc.

Return code twelve : Indicates import off because of object missing, object not active, etc.

Return code eighteen : Indicates import off because of system down whereas import, user expired throughout import, and scarce roles or authorization.

51. What will A coming up with Version Be Frozen And slushy ?

Ans:

A coming version with Version will be frozen and slushy mistreatment will perform Module /SAPAPO/TS_PAREA_VERSIO_FREEZE in order that no more changes to the design version will be done.

52. What’s unharness Profile ?

Ans:

Release Profile is employed to unharness time series knowledge from DP to SNP/PPDS. you wish to outline the DP coming up with space and time series key figure {the knowledge|the info|the information} that|during which|within which} is discharged and therefore the SNP class sort (typically FA) to which data is discharged. you’ll maintain a Daily Buckets Profile it’ll outline the amount of operating days (working days determined supported Shipping Calendar maintained for the situation master) beginning on and from the From Date if discharged online/ interactively or that a lot of workdays of the design horizon once unharness is disbursed in background.

53. What’s The Usage Of Amount Issue ?

Ans:

Period issue maintained within the SNP PPM or Transportation Lane determines the provision Date of a Receipt component inside a time bucket (period). The system determines the precise availability date/time of the receipt components inside an amount, by adding a quantity (that it gets by multiplying the amount issued with the amount length) to the beginning time of the amount. you’ll enter an element between zero and one, wherever zero is the beginning of the amount, 0.5 the center, and one the top of the amount.

Period issue used is .71 = 7×0.71 = 4.97 or five days from optimizer of weekly bucket leading to a Fri.

If the amount issue isn’t maintained in PPM or Transportation Lane then the User amount issue indicator and therefore the amount issue price maintained within the heap Size tab of the location-product combination is employed. If this is often not maintained a default price of zero.5 is used.

54. What Determines Stock classes Displayed available existing Key Figure ?

Ans:

The classes outlined in class cluster ST1 (can be maintained in table /SAPAPO/APOCGC) confirm the stock classes that are displayed within the Initial bucket within the Stock existing key figure. ensuant buckets area unit dynamically computed.

55. Will Dynamic Alerts Show Up In Alert Monitor ?

Ans:

Dynamic Alerts don’t show up within the complete alert monitor. Network alerts area unit to point out pegging relationships.

56. What’s The report back to Execute Mass ?

Ans:

The report for death penalty MassD in background job is MASSBACK.

57. What’s The Road to vary Location Sort In Apo ?

Ans:

Report /SAPAPO/CHECK_LOCATION_TYPE will be accustomed to amendment location sort (say from 1001 to 1002 or vice-versa) of existing locations in APO. The table to refer is /SAPAPO/LOCMAP. SAP doesn’t suggest this method.

Remark: Are you able to check if this works – cos i believe you wish to use/SAPAPO/CHANGE_LOCTYPE.

58. However will A dealings Be dead Even once No Authorization ?

Ans:

SE93 : Dealings code for dealings Code E.g. CRC1 produce Resource has txn code CRASH. Therefore, if you are not authorized to make a resource you’ll use SE93 and enter txn CRASH so check the F8 button to travel to the txn.

59. What’s the method to repeatedly come up with Versions In R/3 ?

Ans:

Use OLIX to initial delete previous MRP coming up with versions.the data structure during this case is S094.

60. A way to Use produce coming up with a Book With 2 Tables ?

Ans:

An extra tab page is displayed in the Book Maintenance wizard to outline the key figures for the second table.

61. What’s Master knowledge In DP ?

Ans:

Master knowledge in Demand coming up primarily is Characteristic price mixtures usually termed CVCs. CVCs area unit the design mixtures against that knowledge is kept in key figures.

62. A way to Copy A method Chain ?

Ans:

To copy a method chain to a different method chain, goto the method Chain you would like to repeat so sort copy within the tool tar and hit enter.

63. What’s The Behaviour Of Procurement sort X ?

Ans:

Procurement sort X : Supply choice is predicated on matching maturity date then priority then value. If each In-house Production and External Procurement is feasible then In-house Production (PPM) is chosen as supply of offer.

64. What’s Ppds Fixing Horizon ?

Ans:

PP/DS fixing Horizon defines the PP/DS time Fence – inside that amount if heuristic is run no orders get modified.

65. What’s The Employed Mode In Product Heuristic ?

Ans:

Reuse mode in Product Heuristic: Makes the system to employ orders already given within the heuristic run i.e. orders don’t seem to be deleted and recreated.

66. What’s coming up with Procedure ?

Ans:

Planning Procedure in Product Master (PP/DS) defines that after you convert a planned order to method order it’s in Diamond State allotted state and not regular state and a lot of.

67. That area unit The parts Of The New Mysap Scm resolution ?

Ans:

SAP SCM 4.1 is the new on the market Chain Management resolution offered by SAP. The SAP SCM four.1 System includes SAP APO four.1 (Advanced coming up with and Optimization), SAP ICH 4.1 (Inventory Collaboration Hub) and SAP EM.

68. What will Apo Mean ?

Ans:

AP APO stands for SAP Advanced coming up with and optimisation and is that the coming up with part at intervals the mySAP SCM resolution.

69. Will Sap Apo Be Used As A Complete Resolution ?

Ans:

No, SAP APO forever needs a backend ERP system for execution functions. In most cases, the backend system is an associate degree SAP R/3 system.

70. Will Sap Apo And Sap R/3 Be put in On a similar Server And Use a similar info ?

Ans:

No, SAP APO needs a separate server. The particular size of the SAP APO system could vary and depends on the information volume to be processed. you’ll realize a lot of details on this subject beneath the alias /sizing on the SAP Service Marketplace.

71. However will Sap R/3 Communicate With Sap Apo ?

Ans:

Through the APO Core Interface (CIF) that provides SAP APO with master and group action information in real time. CIF is delivered through the R/3 Plug-In, that are a few things you’ve got to put in in your SAP R/3 system. This can be a similar Plug-In that you simply want for connecting a BW or a CRM system.

72. What concerning The Exchange of information Between the 2 Systems ?

Ans:

With SAP APO you’ve got a period of time integration to SAP R/3. The minute you modify one thing in one system, it’s in real time being transferred to the opposite and contrariwise. which goes for all information, be it a sales order, a purchase order or a procurement order.

73. Do I actually have to keep up The Master information doubly ?

Ans:

No, you produce and alter master information solely in SAP R/3. If you wish to figure with SAP APO, you wish to transfer the master information from the SAP R/3 system. betting on the state of affairs you wish to use in SAP APO, you’ll have to enhance the transferred information with SAP APO specific settings that aren’t relevant to SAP R/3.

74. What’s a straightforward, price economical method of putting in Some customary Sap Apo eventualities ?

Ans:

SAP Best Practices for offering Chain Management. Opt for one or a lot of the mySAP SCM business eventualities that SAP Best Practices for SCM offer.

75. What’s Outlier Cluster In Apo ?

Ans:

Not sure if outlier clusters exist in APO.

Outlier : let’s imagine you’ve got planned your expenses @ five hundred $ per month. but because of festivities you see a fast spike in your expenses within the month of Oct, Nov and Dec (say by 400). Your annual forecast was 6000 however because of recent three month activity it is actually 7200. These spikes are units referred to as outliers.

76. What’s the agreement Forecast ? However, is it Used ? What area unit The Forecast Models concerned In ?

Ans:

Consensus forecast refers to a business method, not a system. It primarily suggests that forecasts are created with the mutual agreement of the varied business functions, e.g. offer chain, finance, sales, etc.

As such it’s not connected to any applied mathematics forecast models (I assume you meant that) and you’ll use any and every one model, it’ll not produce an agreement forecast for you. you’ve got to require your numbers and discuss and agree concerning them together with your colleagues of the various departments. That’s what is going to create your forecast agreement primarily based.

77. What’s Meant By Purposeful Specifications Concerned In Poland Ap ?

Ans:

Functional specifications area units have to be ready and given by a purposeful advisor to the technical team or ABAP advisor. in order that they create enhancements. develop as per shoppers needs.

Assume that you simply have a purchase report : that contains characters and key figures. like PO DATE, MATERIAL variety, MATERIAL DESCRIPTION, PO VALUE” AND then ON. however customary report does not support for client’s for eg. One has to offer specifications.such why it’s needed, what’s the utilization of recent objects, what specifications area unit needed to develop by ABAP TEAM.

78. A way to decide One Organization exploitation Multi-org Or Single Org ?

Ans:

If I’m not wrong, watching the corporate code on the market on the system can tell the United States whether it’s a single or multiple organization.

79. What kind of s will They raise On Personnel Management ?

Ans:

They can raise concerns about your goals and objectives and hobbies generally to grasp your learning capabilities y did u quit the {sooner} organization and so on this can be what i used to be asked.

80. What number info Into Apo System ?

Ans:

SCM APO has two databases.

Database server :Master information keep.

Livecache server:International information kept.

The first one is in BW as information Cubes and second information is kept in LiveCache. The information kept in LiveCache is employed for coming up with and processing transactions throughout. Cubes area unit just for storing information and backing up information. The complete reason for creating APO as a unique server (box) is to form the method of simulation quicker exploitation Live Cache memory info that is quicker than accessing the information kept in tables in alternative ECC modules.

81. What’s ERP Full type ?

Ans:

ERP stands for Enterprise Resource coming up with. ERP may be a business management package. It’s a set of integrated applications that helps users to store and manage knowledge of their business.

82. Why implement AN ERP System ?

Ans:

An ERP is the best choice for demonstrating price by providing time period data to all or any staff of an organization across departments.

1. Integrate monetary data :

Enterprise house owners need to grasp the company’s overall performance as a result of in various scenarios they will realize numerous versions of the reality. Finance and sales have another version and business units could have their version of the contribution of revenues for the organization. By implementing ERP, they will get one version of the reality.

2.Standardize and Speed up producing Processes :

ERP systems go along with ways for automating producing methods. This helps organizations to hurry up and standardize the production method.

3. Scale back Inventory :

It helps to extend the visibility of the order fulfillment method of any company. it’s going to cause reduced inventories to create merchandise.

83. What area unit Primary Goals for the ERP System ?

Ans:

Primary Goals of AN ERP System :

The goal of any ERP project is to trace offer chain actions from inventory purchase, processing, and final cargo.

1. Potency :The time period data flow in ERP system eases the analysis, data, and news. It additionally improves decision-making. It additionally helps to cut back the requirement for maintaining multiple databases.

2.Cost Reduction :Cost reduction is an important reason why tiny and enormous} enterprises invest huge time and resources for implementing ERP systems. it’ll scale back waste and increase productivity. It additionally reduces overall production’s value.

3. Quality :Quality improvement is the most vital goal of ERP. The package technology helps management to benchmark its quality performance against alternative producing corporations within the same business.

84. Steps To Implement On ERP System ?

Ans:

Step one : Strategic coming up with

  • Assign a team of staff from sales, accounting, purchasing, and supply department.
  • Examine current business processes and knowledge flow.
  • Check the ERP software’s capabilities to ascertain however they perform day-after-day tasks within the new system.
  • Set objectives of the Project.
  • Develop a project arrangement.

Step two : Procedure Review

  • Review package and check each facet of the ERP package and determine gaps.
  • Evaluate that processes area unit manual and may be automatic
  • Develop normal operational procedures.

Step three : Knowledge assortment and Clean-Up

  • Determine that data has to be compelled to be reborn through AN analysis of current knowledge.
  • Define the new knowledge that must be collected. produce spreadsheets to gather and phase the info into logical tables

Step four : Coaching and Testing

  • Mock ERP runs to check the info accuracy.

85. Advantages of ERP systems ?

Ans:

Benefits of ERP System :

  • An ERP system is well descendible therefore adding new practicality consistent with the business arrangement is incredibly straightforward.
  • By providing correct and time period data ERP package reduces body and operations prices.
  • ERP system improves knowledge quality by upping the underlying processes that facilitate organizations to create higher business choices.
  • ERP system helps to boost knowledge access with the employment of advanced user management and access management. It helps to build news easier and a lot more customizable.

86. What’s SAP APO ?

Ans:

SAP APO may be a key element of SAP to make a technical foundation for SAP modules. it’s designed for top consistency in business processes, from order generation to production coming up with, and up client service whereas reducing prices. It’s used for SCM (Supply Chain Management) to arrange and execute offer chain processes.

It is additionally referred to as APS (Advance coming up with and Scheduling) tool.

87. Vital parts of SAP APO employed in the offer Chain ?

Ans:

Following area unit parts of SAP APO :

A. APO Demand coming up with :

To run a winning business, market statement and come up with it is a vital issue. “Demand Planning” is the art of understanding customers’ future demand and execution of such demand by company offer chain and business management. SAP Demand coming up with advanced statements and demand coming up with tools that facilitate corporations to spot changes in demand as early as possible. promoting and promotion are done by the forecast of market demand victimization SAP APO Demand coming up with.

B. APO offer Network coming up with :

SNP (Supply Network Planning) integrates data on getting, producing, distribution, and transportation in order that military science coming up with and calling may be created and enforced to support one consistent model. supported heuristic and mathematical optimisation ways, SAP APO SNP ensures that organization or company meets the demand and performs activities like transportation, production, and reposition resources.

For instance, the preparation performance is determined however and once the inventory ought to be deployed to distribution centers or warehouses.

C. Production coming up with and elaborated programing (PP/DS) :

It permits producing units to arrange material and important resources in AN best fashion. A frequent demand for producing units is to provide restricted resources.lead time for the merchandise victimization SAP PPDS.

D. International available-to-promise (global ATP) :

The purpose of “Global offered-to-promise” is to work out whether or not the requested product by the client would be available on a given or secure date. The method deals with up, on-time delivery performance, coming up with system integration and sufficiently increasing stock to buffer inventories.

88. New & Advance options in SAP APO ?

Ans:

On manifesting positive outcome of SAP APO System for business method, SAP APO is increased with further options like:

SAP APO currently permits transactional ERP systems within the offer chain to be interconnected. This can facilitate observation prices and valuation.It has become abundant quicker than before as main memory of APO in SAP is upgraded to many gigabytes.Now it comes with advanced improvement libraries like quick applied math convergent thinker and economical constraint propagation for planning issues.Scheduling is a crucial part of any business method. To upset planning, presently SAP APO uses the subsequent approaches,Constraint coming up with, Genetic rule, and Repair rule. The planning of a replacement version of SAP APO is going to be additional, correct and scheduled exactly at a specific time. With these advanced SAP APO Modules, many offer chain set uppers will work at the same time on one plan, every engagement on a little section of a bigger offer chain.

89. What’s SAP Basis ?

Ans:

SAP basis acts as an associate package or a platform for SAP applications to run. It supports a complete variety of SAP applications.

90. What’s the distinction between Developer Trace, System Log and System Trace ?

Ans:

System Trace : After you need to record internal SAP system activities, system trace is employed. The trace is beneficial in diagnosing internal issues inside SAP systems and therefore the host system.

System Log: To grasp the recent logs for application server and CI, System log is referred.

Developer Trace: Within the event of issues, developer trace, records the technical data concerning the error or downside.For downside analysis and system observation Developer trace or System log is employed.

91. During a scenario where My SAP system is down (Users unable to login to SAP system), a way to analyze the matter ?

Ans:

  • Check the information standing
  • SAP services
  • You need to seek out traceroute on the idea of purpose at serial no ( c ).
  • Check network property if everything is ok

92.What is personal mode ?

Ans:

In private mode, the heap knowledge is completely allotted by the user and isn’t any additional shared or out there across the system. This happens once your extended memory is exhausted.

93. What’s OSP$ mean ?

Ans:

Two users “OPS$adm” and “OPS$SAP” Service area unit created in your SAP system and to attach and communicate with information internally this user mechanism is employed.

94. What area unit the various kinds of RFC and make a case for what Transactional RFC is ?

Ans:

RFC (Remote operate Call) could be a mechanism to speak and exchange the data between different SAP systems. There area unit four kinds of RFC’s system.

  • Synchronous RFC ( S RFC)
  • Asynchronous RFC (A RFC)
  • Transactional RFC ( T RFC)
  • Queued RFC (Q RFC)

Transactional RFC ( T RFC ) :This kind of RFC is analogous to asynchronous RFC, however by allocating a dealings ID (TID) it makes positive that the request sent multiple times thanks to a mistake should method just for once. In T RFC the remote system doesn’t have to be compelled to be out there at the instant in contrast to asynchronous RFC.

95. What’s OCM and the way to use OCM Patches ?

Ans:

OCM stands for on-line correction system, by victimization SPAM you’ll apply OCM Patches.

96. A way to perform a SAP-export and import tables in SAP from OS level ?

Ans:

To export or import tables in SAP from OS level you have got to follow 3 steps and by victimization R3trans utility in SAP.

  • Step one : Collect all list of tables to be exported
  • Step a pair of : Check whether or not enough space is out there within the directory wherever you are progressing to export.
  • Step three : produce 2 management files for R3trans which can be used for import and export.

97. What’s the distinction between support package, kernel and SAP note ?

Ans:

SAP Note : A mistake during a single dealings or program is removed by implementing a SAP note.

Kernel : Kernel contains the viable files (.EXE) like different applications and once a Kernel upgrade is completed a replacement version of the EXE file replaces the older versions.

Support Package : SAP support packages could be a bunch of corrections, this could be utilized by applying dealings SPAM

98. However, are you able to realize the list of objects that are repaired within the system ?

Ans:

The list of objects that are repaired will be found within the system having ADIRACCESS keys.

99. What’s the aim of table TADIR ?

Ans:

Table TADIR contains object directory entries.

100. Is it potential to put in SAP patches once different users are unit on-line ?

Ans:

When different users are unit on-line we tend to can’t install SAP patches, as the support manager won’t be able to update and it’ll terminate it. Thus it’s invariably possible to raise apply support packs once there’s no users login into the system.

Are you looking training with Right Jobs?

Contact Us

Popular Courses