Peoplesoft general ledger Interview Question LEARNOVITA

[ STEP-IN ] SAP BusinessObjects Cloud Interview Questions and Answers

Last updated on 08th Dec 2022, Blog, Interview Question

About author

Sanjay (Sr Big Data DevOps Engineer )

Highly Expertise in Respective Industry Domain with 7+ Years of Experience Also, He is a Technical Blog Writer for Past 4 Years to Renders A Kind Of Informative Knowledge for JOB Seeker

(5.0) | 13265 Ratings 1644

1. What Are the Business Objects?

Ans:

Business Objects are basically called the domain objects. A domain model shows a set of domain objects and define how they related to each other. Hence business model also will show a set of domain objects and will show relationship between them.

2. What Is Universe?

Ans:

Universe is called as a semantic layer between the Database and the one who designs a inorder to create a objects and the classes. Universe hence will map to a data in Database.

3. What Is Object?

Ans:

Object is just entity. The object is called as an instance of a class.

4. What Is a Business Objects Repository?

Ans:

The term Business objects Repository is a metadata only. Repository will be like database. Business Object Repository will store a business objects like user, data, access styles, access permissions. Business objects Repository is the centralized concept and a set of data structures can stored.

5. What Is a Domain?

Ans:

Domain is called as the logical grouping of a system tables.

6. How Many Types Of a Domain Are There In A Basic Setup?

Ans:

  • Secure
  • Universe
  • Document

7. What Is Called Category?

Ans:

Category is called as a grouping of different entities.

8. What Is Bomain.key?

Ans:

BOMain. Key is a file which is containing all information about a repository site .Therefore it will contain a whole address of the repository security domain.

9. Can Have a Multiple Domains?

Ans:

Yes. can have a multiple domains.

10. Which Is a Domain Can’t Be Have Multiple?

Ans:

The domain which cannot be having a multiple is a security Domain.

11. When Is Repository Created?

Ans:

Repository Creation will depend on a version. Repository creation will happen after installing a software in 5i/6i versions after installing the software, whereas in Xi version the repository will be created at a time of installation.

12. How Access To a Rows Of Database Is Restricted?

Ans:

The restrictions also will depend on a Version. In XI version can be done this by using a row-level security in the designer module. In 5i/6i version restriction of the access to the database is done by a supervisor.

13. What Is a Term Object Qualification Referring To?

Ans:

  • Measure
  • Dimension
  • Detailed

14. Which Will Size Of A Database?

Ans:

The size of database will be between the 4 and 8 Tera Bytes.

15. Which Is Loop?

Ans:

Loop is a circular flow.

16. How Can Overcome a Loop?

Ans:

Loop can be overcome by the Alias and Context.

17. How Is Called As Join?

Ans:

Join is normally used for a linking tables depending upon how a data is requested by user.

18. Explain Different Types Of a Joins?

Ans:

  • Inner join.
  • Outer Join.
  • Left Join.
  • Right Join.
  • Full Outer join.

19. What Are Called the Linked Universes?

Ans:

Sometimes a data provided may be from two various universes and the data in these two universes can be linked in someway. These types of universes are called the Linked Universes.

20. What Is Called a Alerter?

Ans:

Alerter is used to give a alert or attention to a block of data by highlighting it.

21. What Is Called a Filters?

Ans:

Filters are used to get a necessary data from the group of data.

22.What Is Called a Breaks?

Ans:

Breaks are used to group a data without changing anything in a format.

23. What Are Called the Conditions?

Ans:

Conditions are used to get a some data based on a certain criteria’s or conditions.

24. What Is Difference Between the Master-detail And Breaks?

Ans:

In a Breaks common entities will be deleted. In a master-detail we will declare the certain entity as a master to get detailed information or it will report in this case that table format is be changed.

25. What Are the Metrics?

Ans:

Metrics are a system of the parameters .Metrics is way of quantitative and periodic assessment of the process that is to be measured. Metrics are normally used to track a trends, productivity.

26. What Is Set?

Ans:

Set is called as a grouping of a number of the users.

27. What Is Advantage Of a Afd?

Ans:

AFD is used to create a Dash Boards.

28. Where Normally Afd’s Are be Stored?

Ans:

AFDs are normally stored in a repository, corporate or personal.

29. What is a Source Of Metrics?

Ans:

The source of Metrics is by the measure objects.

30. How Many Analysis Are Used In a Business Objects?

Ans:

  • Slice-Dice Analysis.
  • Drill Analysis.

31. What Are General Issues In a Migration Process?

Ans:

  • Alignment
  • Performance

32. What Is a Solution For Improving Performance?

Ans:

The main solution for an improving performance is to make use of a Aggregate tables.

33. Types Of Sap Businessobjects Universe In a Sap Businessobjects?

Ans:

A Simple SAP Businessobjects universe and a complex SAP Businessobjects universe.

34. What Is Main Use Of Bca?

Ans:

The main use of BCA is that BCA can be used for the refreshing and scheduling and exporting and saving in various format like .html, .rtf, .xls and .pdf.

35. What Are Called an Universal Parameters?

Ans:

RDBMS connection, size rights, Name of an universe, and description are called as an universal Parameters.

36. What Is Difference Between the User And Versatile?

Ans:

  • SUPERVISOR offers a various types of users of the Business Objects products. The user profile determines by a default what products a user can use. User profiles can be customized to reflect a needs of the users.
  • User (all the products but DESIGNER and SUPERVISOR)
  • Versatile (a configurable)
  • USERs use a Business Objects end-user products to a query, report, and analyze data. They may also use a optional REPORTER and EXPLORER modules for a multidimensional analysis. End users can produce a documents containing data from one or more data sources.
  • A versatile user is the customized user who may be given access by a supervisor to any combination of a Business Objects products.

37. What Are User Requirements In This Universe?

Ans:

  • The connection should be explained.
  • Create a classes and objects.
  • Give a joins and then resolve loops.
  • Generate an universe.

38. What Is Use Of a Business Objects Data Services?

Ans:

Business Objects Data Services provides the graphical interface that allows simply create jobs that extract data from a heterogeneous sources, transform that data to meet a business requirements of an organization, and load the data into single location.

39. Define a Data Services Components?

Ans:

  • Designer
  • Repository
  • Job Server
  • Engines
  • Access Server
  • Adapters
  • Real-time Services
  • Address Server
  • Cleansing Packages, Dictionaries, and Directories
  • Management Console

40. What Are Steps Included In the Data Integration Process?

Ans:

  • Stage data in the operational datastore, data warehouse, or a data mart.
  • Update staged data in a batch or real-time modes.
  • Create the single environment for developing, testing, and deploying a entire data integration platform.
  • Manage a single metadata repository to capture a relationships between various extraction and access methods and provide an integrated lineage and impact analysis.

41. Define a Terms Job, Workflow, And Dataflow?

Ans:

  • A job is a smallest unit of work that can schedule an independently for execution.
  • A work flow explains the decision-making process for an executing data flows.
  • Data flows extract, transform, and also load data. Everything having to do with a data, including a reading sources, transforming data, and loading targets, occurs inside the data flow.

42. Arrange These Objects In a Order By Their Hierarchy: Dataflow, Job, Project, And Workflow?

Ans:

A Project, a Job, Workflow, Dataflow.

43. What Are the Reusable Objects In Dataservices?

Ans:

Job, Workflow, Dataflow.

44. What Is Transform?

Ans:

A transform enables to control how datasets change in the dataflow.

45. What Is Script?

Ans:

A script is single-use object that is used to call the functions and assign values in workflow.

46. What Is Real Time Job?

Ans:

Real-time tasks “extract” data from the message body they receive in real time as well as from any secondary sources they may employ.

47. What Is Embedded Dataflow?

Ans:

An Embedded Dataflow is the dataflow that is called from an inside another dataflow.

48. What Is Difference Between the Data Store And A Database?

Ans:

A datastore is the connection to database.

49. How Many Types Of a Datastores Are Present In a Data Services?

Ans:

Database Datastores: offer a simple way to import metadata directly from a RDBMS.

Application Datastores: let users easily import a metadata from most Enterprise Resource Planning (ERP) systems.

Adapter Datastores: can provide a access to an application’s data and metadata or a just metadata.

50. What Is Use Of a Compact Repository?

Ans:

Remove redundant and obsolete objects from a repository tables.

51. What Are the Memory Datastores?

Ans:

Data Services also allows to create a database datastore using Memory as a Database type. Memory Datastores are designed to the enhance processing performance of data flows executing in a real-time jobs.

52. What Are the File Formats?

Ans:

  • Delimited format — Characters such as a commas or tabs separate the each field.
  • Fixed width format — The column width is a specified by user.
  • SAP an ERP and R/3 format.

53. Which Is Not Datastore Type?

Ans:

A File Format.

54. What Is a Repository? List The Types Of Repositories?

Ans:

The Data Services repository is the set of tables that holds user-created and predefined system objects, source and target metadata, and transformation rules. There are a 3 types of repositories.

  • A local repository.
  • A central repository.
  • A profiler repository.

55. What Is The Difference Between the Repository And A Datastore?

Ans:

A Repository is a set of a tables that hold system objects, source and a target metadata, and transformation rules. A Datastore is an actual connection to the database that holds a data.

56. What Is Difference Between the Parameter And A Variable?

Ans:

A Parameter is the expression that passes a piece of information to work flow, data flow or custom function when it is called in job. A Variable is the symbolic placeholder for the values.

57. When Would Use A Global Variable Instead Of Local Variable?

Ans:

  • When a variable will need to be used a multiple times within a job.
  • When want to reduce a development time required for passing a values between job components.
  • When need to create dependency between the job level global variable name and job components.

58. What Is a Substitution Parameter?

Ans:

The Value that is constant in a one environment, but may change when the job is migrated to the another environment.

59. List a Some Reasons Why A Job Might Fail To be Execute?

Ans:

An Incorrect syntax, Job Server not running, port numbers for a Designer and Job Server not matching.

60. List Factors Consider When finding Whether To Run Work Flows Or Data Flows Serially Or In a Parallel?

Ans:

  • Whether or not a flows are independent of each other.
  • Whether or not server can handle the processing requirements of a flows running at a same time (in parallel).

61. What Does Lookup Function Do? How Do Different Variations Of Lookup Function Differ?

Ans:

All lookup functions return a one row for each row in a source. They differ in how they choose which of a several matching rows to return.

62. List Three Types Of Input Formats Accepted By a Address Cleanse Transform?

Ans:

A Discrete, a multiline, and hybrid.

63. Name a Transform That Would Use To Combine Incoming Data Sets To Produce Single Output Data Set With The Same Schema As a Input Data Sets?

Ans:

The Merge transform.

64. What Are the Adapters?

Ans:

Adapters are the additional Java-based programs that can be installed on a job server to provide connectivity to the other systems such as Salesforce.com or a JavaMessagingQueue. There is also SoftwareDevelopment Kit (SDK) to allow the customers to create a adapters for custom applications.

65. List Data Integrator Transforms?

Ans:

  • Data_Transfer
  • Date_Generation
  • Effective_Date
  • Hierarchy_Flattening
  • History_Preserving
  • Key_Generation
  • Map_CDC_Operation
  • Pivot Reverse Pivot
  • Table_Comparison
  • XML_Pipeline

66. List a Data Quality Transforms?

Ans:

  • Global_Address_Cleanse
  • Data_Cleanse
  • Match
  • Associate
  • Country_id
  • USA_Regulatory_Address_Cleanse

67. What Are the Cleansing Packages?

Ans:

These are packages that enhance a ability of Data Cleanse to accurately process different forms of global data by including a language-specific reference data and also parsing rules.

68. What Is a Data Cleanse?

Ans:

The Data Cleanse transform identifies and isolates a specific parts of a mixed data, and standardizes a data based on information stored in the parsing dictionary, business rules defined in a rule file, and expressions explained in a pattern file.

69. What Is Difference Between the Dictionary And Directory?

Ans:

Directories provide an information on addresses from a postal authorities. Dictionary files are used to the identify, parse, and standardize data such as a names, titles, and firm data.

70. Give Some Examples Of How Data Can Be Enhanced Through a Data Cleanse Transform, And Describe a Benefit Of Those Enhancements?

Ans:

  • An Enhancement Benefit.
  • Find gender distributions and target.
  • Gender the Codes marketing campaigns.
  • Provide fields for an improving matching.
  • Match Standards as results.

71. A Project Requires as Parsing Of Names Into Given And Family, Validating the Address Information, And Finding Duplicates Across Several Systems. Name a Transforms Needed And a Task They Will Perform?

Ans:

Data Cleanse: Parse a names into given and family.

Address Cleanse: Validate a address information.

Match: Find the duplicates.

72. Describe When To Use a Usa Regulatory And Global Address Cleanse Transforms?

Ans:

Use a USA Regulatory transform if USPS certification and/or additional options such as a DPV and Geocode are required. Global Address Cleanse should be utilized when a processing multi-country data.

73. Give Two Examples Of How Data Cleanse Transform Can Enhance (append) Data?

Ans:

The Data Cleanse transform can generate a name match standards and greetings. It can also assign a gender codes and prenames such as Mr. and Mrs.

74. What Are the Name Match Standards And How Are They Used?

Ans:

Name match standards are illustrate the multiple ways a name can be represented. They are used in a match process to greatly increase match results.

75. What Are Different Strategies Can Use To Avoid Duplicate Rows Of a Data When Re-loading A Job?

Ans:

  • Using a auto-correct load option in a target table.
  • Including Table Comparison transform in a data flow.
  • Designing a data flow to completely replace a target table during each execution.
  • Including a preload SQL statement to execute before table loads.

76. What Is Use Of Auto Correct Load?

Ans:

It does not allow duplicated a data entering into a target table.It works like Type 1 Insert else Update a rows based on Non-matching and matching data respectively.

77. What Is Use Of a Array Fetch Size?

Ans:

Array fetch size indicates a number of rows retrieved in the single request to a source database. The default value is be 1000. Higher numbers reduce requests, lowering network traffic, and possibly improve the performance. The maximum value is be 5000

78. What Are Differences Between the Row-by-row Select And Cached Comparison Table And Sorted Input In a Table Comparison Transform?

Ans:

  • Row-by-row select – look up a target table using a SQL every time it receives an input row. This option is best if a target table is large.
  • Comparison table that has been cached — To save the comparison table in memory. When comparing the whole target table and a table fits in memory, this approach works well.
  • Sorted input — To read a comparison table in order of the primary key column(s) using sequential read.This option improves the performance because Data Integrator reads a comparison table only once.Add a query between a source and the Table_Comparison transform. Then, from a query’s input schema, drag primary key columns into Order By box of the query.

79. What Is Use Of Using Number Of Loaders In a Target Table?

Ans:

Number of loaders loading with the one loader is known as Single loader Loading. Loading when a number of loaders is greater than one is known as a Parallel Loading. The default number of a loaders is 1. The maximum number of a loaders is 5.

80. What Is Use Of a Rows Per Commit?

Ans:

Specifies a transaction size in number of rows. If set to a 1000, Data Integrator sends a commit to underlying database every 1000 rows.

81. What Is Difference Between a Lookup (), Lookup_ext () And Lookup_seq ()?

Ans:

lookup() : Briefly, It returns a single value based on a single condition.

lookup_ext(): It returns a multiple values based on a single/multiple condition(s).

lookup_seq(): It returns a multiple values based on a sequence number.

82. What Is Use Of a History Preserving Transform?

Ans:

The History Preserving transform allows to produce new row in a target rather than updating an existing row. And can indicate in which columns are transform identifies changes to be preserved. If a value of certain the columns change, this transform creates new row for a each row flagged as a UPDATE in a input data set.

83. What Is Use Of a Map-operation Transform?

Ans:

The Map-Operation transform allows to change the operation codes on data sets to produce a desired output. Operation codes: INSERT, UPDATE, DELETE, NORMAL or DISCARD.

84. What Is a Heirarchy Flatenning?

Ans:

Constructs the complete hierarchy from a parent/child relationships, and then produces the description of a hierarchy in vertically or a horizontally flattened format.

  • Parent Column, Child Column.
  • Parent Attributes, Child Attributes.

85. What Is Use Of a Case Transform?

Ans:

Use of a Case transform is to a simplify branch logic in the data flows by consolidating case or decision-making logic into a one transform. The transform allows to split a data set into the smaller sets based on a logical branches.

86. What are bunch of a tools available under business objects 4.0 platform?

Ans:

A Business User tools : Business user tools are ones intended for the business user (example –HR manager or financial manager of any organization) which help them to view and manage the business reports to aid them in decision-making process.

Data manager tools : They are used to design the sematic layer between designer tool and its source of a data.

Designer tools : It provides a facility to design a query based on a reporting requirement.

87. What is a bi launch pad?

Ans:

BI launch pad is the SAP BO BI 4.0 business user tool used for a broadcasting the reports. It provides interface to a SAP BO business intelligence platform repository that enables us to navigate to view & manage the business intelligence documents. It is the web based application/portal from where can access reports and organize a reports as per our need.

88. What is result of a query?

Ans:

The result of query is a final report. A report is the business representation of a data.

89. Define a drill mod?

Ans:

This is a kind of a analysis mode associated with the business objects and helps in breaking down data as well as viewing data from all the possible angles and levels of detail for a discovering the factor that has a caused good – bad result.

90. If business needs highly formatted reports, which tool would choose?

Ans:

Would go with a ‘SAP crystal reports for an enterprise’ in this case as it gives more powerful formatting options.

91. What is personal connection?

Ans:

Personal connection can be created only by the single user and it can’t be made used by a others. The details regarding such connection can be usually stored inside a PDAC.LSI file.

92. What are he different type of a connections available?

Ans:

  • Personal connection
  • Shared connection
  • Secured connection

93. What is a shared connection?

Ans:

This is kind of connection that is usually made used by the other user via a server which is shared one. The details regarding a connection can be stored within a SDAC>LSI file which can be found within an installation folder of a business objects.

94. Which of connection did use in a project and why?

Ans:

  • In project, were using a secured connection as were working in a team and also reports had to be shared between a cross-functional team.
  • Had to create a BO reports over the IDT universe and publish these reports. When it comes to the live project, the secured connection is the best kind of connection to use a because here we can limit the access to various users. Also, secured connection can be accessed from a different servers.
  • The last and main reason of the using secured connection is that since it is saved in a repository, so if requirement is to publish the reports over repository, and will have to use a secured connection.

95. What is secured connection?

Ans:

Secured connection is a kind of connection that can be helpful in a overcoming the various limitations associated with a former connections. The rights related with this kind of a connection can be set over documents as well as the objects. Universes can be brought inside central repository only by making use of a secured connection. The parameters regarding these connection care usually saved inside a CMS.

96. Explain idea of a universe in bo and its relevance with assignments have worked upon?

Ans:

  • A universe is the logical layer between backend and a front end of reporting. It is a metadata layer which isolates as technical complexities of the source system from a business user/report developer.
  • In a universe, the required attributes and measures are picked up from a backend and arranged in a way want to use them further for reporting. In my project, and used to create IDT universe on top of the calculation views developed in HANA. These IDT universes were further utilized to create a BO reports.

97. Define a custom hierarchies?

Ans:

The custom hierarchies can be used for explaining the universe for facilitating drill down that is customised and can happen between the objects from various or same classes considering a user requirements.

98. Define a context in a universe?

Ans:

Context can beexplained as a particular path of join between a specific group of joins or tables for purpose of a particular query. A particular object that can be found inside a column of a table, belonging to a particular context is supposed to be compatible to all various kinds of objects belonging to same context. In the case of objects that are from various kinds of context, different kinds of a SQL can be generated, and the results can be merged inside a micro cube. This is for making sure that there is no incorrect result associated with the loop or any other kind of issue related with a join path.

99. How universes created in idt are made available in a bo?

Ans:

Once universe is be created, and publish the universe using a secured connection and then import a universe in BO to make a report on top of it.

100. Define chasm trap?

Ans:

Chasm trap is the condition that arises when the values inside a fact table get inflated at the time of measuring values from two different fact tables by considering a dimensions inside dimension table.

Are you looking training with Right Jobs?

Contact Us

Popular Courses