OBIEE Interview Questions and Answer

OBIEE Interview Questions and Answer

Last updated on 25th Sep 2020, Blog, Interview Question

About author

Vinoth (Sr OBIEE Architect )

Delegates in Corresponding Technical Domain with 7+ Years of Experience. Also, He is a Technology Writer for Past 4 Years & Share's this Informative Blogs for us.

(5.0) | 12457 Ratings 932

Oracle Business Intelligence Enterprise Edition (OBIEE) is a Business Intelligence product developed by Oracle Corporation. This is also called as OBI EE Plus. This tool is part of Business Intelligence tools from Oracle. This tool is mainly written in Java and C++ programming languages that support multiple platforms. This is a business analytics software and is also licensed proprietary software.

If you are looking for a job that is related to OBIEE, you need to prepare for the 2020 OBIEE Interview Questions. Though every OBIEE interview is different and the scope of a job is also different, we can help you out with the top OBIEE Interview Questions and Answers, which will help you take the leap and get you success in your interview. Keeping this in mind we have designed the most common OBIEE Interview Questions and Answers to help you get success in your interview.

Below is the list of 2020 OBIEE Interview Questions that are mostly asked. This list of question is divided into two parts are as follows:

1.What Is Obiee?

Ans:

Obiee stands for Oracle Business Intelligence Enterprise Edition (OBIEE). It is a business intelligence system for the enterprise that delivers abilities for reporting, online analytical processing (OLAP), ad hoc query and analysis dashboards, and scorecards.

2.Mention What Are The Main Features Of Obiee?

Ans:

Key features of OBIEE includes,

  • Hierarchy Drilling
  • Scheduled Report Generation
  • Graphical Reporting (Charts, Pivots, Gauges, )
  • Ad Hoc Analysis
  • Global support and development capability

3.Mention What Is The End To End Lifecycle Of Obiee?

Ans:


The end to end life cycle of OBIEE is:

  • Collecting Business Requirements
  • Identify source systems
  • Design ETL to load data to the Data Warehouse
  • Creating repository
  • Create dashboards and reports
  • Setting up security (LDAP or External table)
  • Decide on aggregations or caching mechanism based on performance
  • Testing and QA.

4.Explain How Obiee Architecture Works?

Ans:

  • A request is made by the Users and sent to the Presentation Server.
  • The Presentation Server transforms the request into logical SQL and sends it to the BI server.
  • The BI server transforms logical SQL into physical SQL and sent it to the database.
  • The result gets back to the user through the same path.

5.Mention What Is Odbc Client Is Used For?

Ans:

ODBC Client is used to connect to the database and execute SQL commands.

6.Mention What Kind Of Sources Can Be Connected To Obiee?

Ans:

Sources like Relational Databases, Cubes or Flat files can be connected to Obiee with following constraints:
The sources must be modeled as snowflakes or star schemas for efficient result In the case of multiple sources connecting directly in OBIee, it has to be used.

7.Mention What All Information Does Obiee Repository Contains?

Ans:

OBIEE repository contains information about the application environment like:

  • Data Modeling
  • SQL Information
  • Caching
  • Connectivity Information
  • Aggregate Navigation
  • Security

8.What Are The Three Layers Of Obiee Repository?

Ans:

The three layers of OBIEE repository are:
Physical Layer (Schema Design): It contains information about the data sources
Business Model Layer: It outlines the business or logical model of objects and their mapping between business model and Schema in the physical layer
Presentation Layer: Presentation layer is used to provide customized views of Business Model in Business Model layer to users.

9.Mention What Physical Layer Is Used For?

Ans:

Physical layer is used for:

  • Importing data
  • Creating Aliases
  • Building physical joins
  • Setting up connection pool and its properties
  • Enabling/ Disabling cache for individual table

10.Mention What Is LTS In Obiee?

Ans:

LTS or Logical Table Source is created when you drag and drop a column from a table that is not presently being used in your logical table. A physical table containing such columns is referred to as LTS.

11.Mention What Is Session Variable In Obiee?

Ans:

A session variable can be a system variable and non-system variable. It is initialized at login time for each user. System variable uses NQ_SESSION.(system reserved variable). Examples of non-system variables are user defined filters etc.

12.Mention What Are The Different Log Files In Obiee?

Ans:

Different log files in OBIEE includes,

  • NQServer.log
  • NQQuery.log
  • NQSAdminTool.log, etc.
Subscribe For Free Demo

Error: Contact form not found.

13.Mention What Are The Key Configuration Files In Obiee?

Ans:

Key Configuration Files in OBIEE are,

  • NQSConfig.ini
  • NQSCluster.ini
  • odbc.ini
  • instanceconfig.xml

14.Mention What Are The Security Providers Used By Obiee?

Ans:

Security providers used by OBIEE are,

  • Authentication provider to authenticate users.
  • Policy store provider is used to access privileges on all applications except for BI Presentation Services.
  • Credential store provider is used to store credentials used internally by the BI application.

15.Mention What Is The Difference Between Logical Table Source And Logical Table?

Ans:

The difference between a logical table source and a logical table is that a logical table consists of one or more logical table sources. The mapping between  logical columns and physical columns are done in this element.

16.Mention How Many Server Instances Can Coexist In An Obiee Cluster?

Ans:

Maximum 16 server instances coexist in an OBIEE cluster.

17.Mention Whether It Is Possible To Create An Outer Join In An Obiee Physical Layer?

Ans:

In an OBIEE physical layer, it is not possible to create the Outer join. You will create the join type in the Business Layer.

18.Mention How To Bypass The Server Authentication?

Ans:

To bypass the server authentication in NQSConfig.ini and instance config.xml, BYPASS SERVER AUTHENTICATION = YES.

19.Mention What Is Ibot?

Ans:

Ibot is a scheduling agent, used to schedule reports to be sent across various devices such as email, pager, mobile, other devices, etc.

20.Mention How To Get Real Physical Sql Sent By Obiee To The Database?

Ans:

To get real physical SQL sent by OBIee to the database, check the following details.

  • Verify the value of your session variable LOGLEVEL (5 is fine)
  • Go into Administration -> Manage sessions
  • Find your query (at the bottom of the list), and click on “View log.”
  • Below the logical SQL, you will see the physical SQL.

21.Mention What Does A Fact Table Consist Of?

Ans:

A Fact table consists of two types of columns

  • Facts and
  • Foreign key to dimension tables

22.Mention How To Hide Certain Columns From A User?

Ans:


To hide certain columns from a user:

  • Do not add the column in the report
  • Do not add the column in the presentation layer

23.Mention How You Will Change The Port Of Obiee?

Ans:

You can change port of Obiee by changing its port in instanceconfig.xml

24.Explain The Architecture Of Obiee 11g And Function Of Each Components?

Ans:

OBIEE Comprises Presentation Services,Oracle BI Server:
The user constructs sql and passes it to the Analytic Engine and then the Oracle BI (Analytic Engine) describes the physical sql to the Data Sources and recovers the data back to the Engine and presents to the presentation Services .

25.How We Can Extract Sql From Obiee For Reports?

Ans:

There are many ways to extract the sql:

  • Change the request and click Advanced in that you get xml code and also the actual sql.
  • In the catalog Manager click Tools-Create Report . In the Create Report Window –> Click Request SQL and save the sql to the physical path in your PC.
  • Enable Loglevel to 2 in the OBIEE 11g Administration Tool from Manage-> Security and enable the log level to 2 by clicking properties for the user, then go to the NQQuery.log in BI_HOME/OracleBI/Server/Logs.You will find the SQL for that User.
  • By clicking Administration->Manage sessions-> view sql.

26.How Can You Sort In Reports In Obiee 11g?

Ans:

Click on modify and then click on sort (order by icon) on the relevant column in the criteria pane.

27.How can we do different Types Of Narrative Reports In Obiee?

Ans:

By clicking modify request and Narrative View and by giving @1 for the first column result and @2 for the 2nd column and so on and we can also give a heading for No Results by clicking the Narrative view.

28.How Will You Create Interactive Dashboards?

Ans:

By clicking on Administration and Manage dashboards and by adding column selector we can create an interactive Dashboard.

29.What Is Write-back In Obiee ?

Ans:


We can give a column as updatable and then view the reports,this option is called write back option.

30.How Will You Execute Direct Sql In Obiee?

Ans:

By clicking Direct Database Request below the subject area we can execute Direct SQL in OBIEE.

31.How Obiee Developers Can Create Reports From Two Subject Areas?

Ans:

From the Criteria Pane of the Report Created from First Subject Area come to the bottom of the page and click combine request. By this we can create report from two subject areas.

32.How We Can Port Changes For Dashboards, Reports, Rpd From Development To Production?

Ans:


For the RPD we can use the Merge option in Admin Tool and for dashboards and reports we can use Content Accelerator Framework.

33.What Are The Different Types Of Variables In Obiee 11g? Explain?

Ans:


There are two types of variables in OBIEE 11g.
a. Repository variable: This variable is used for the whole repository.
b. Session variable: session variable are of two types: system variable and non system variable.
System variable uses NQ_SESSION. Examples of non system variables are user defined filters.

34.How Will You Enable Or Disable Caching In The System Level And Table Level?

Ans:

In the NQSConfig.ini file use ENABLE under CACHE Section for System Level For tables, if we want to enable the cache at table level , open the repository in offline mode This should be different from the current repository and click enable or disable the cache .

Course Curriculum

Enroll in OBIEE Training Make You Expert in Oracle BI & Analytics Platform

  • Instructor-led Sessions
  • Real-life Case Studies
  • Assignments
Explore Curriculum

35.How Will You Go About Adding Additional Column To The Repository In The Presentation Layer?

Ans:

Check if the table is already existing if so add in a physical layer ,then click on BMM and then Presentation layer, then reload server metadata ,then it will be visible to all users.

36.How Will Effect The Changes For A Report , If For Certain Users Only The Column Heading In The Report Should Be Changed?

Ans:

Using session variables for that user.

37.What Is A Table Alias In Obiee 11g? Where And How Will You Create It?

Ans:

Table alias is used for creating self joins. Table alias can be created by right clicking the table in the physical layer then click alias.

38.Have You Created Hierarchy In Obiee 11g. If So Where And How?

Ans:

Yes, we can create a hierarchy in the BMM Layer of OBIEE in dimensions for the dimension tables. This can be done by right clicking the dimension table and click create dimension and then we can manually define the hierarchy and its levels.

39.What Is Level Based Metrics? How We Can Create It?

Ans:

Level-base metrics means, having a measure held at a certain level of the dimension. Examples Monthly Total Sales or Quarterly Sales To create a level based measure, create a new logical column based on the original measure .Drag and drop the new logical column to the appropriate level in the Dimension hierarchy.

40.What Are The Different Layers Of Obiee 11g Repository?

Ans:

  • Physical Layer,
  • Business Model
  • Mapping Layer
  • Presentation Layer.

41.What Is Authentication? How Many Types Of Authentication?

Ans:

Authentication is the procedure by which a system confirms, through the use of a user
a. Operating system authentication
b. External table authentication
c. Database authentication
d. LDAP authentication

42.How can we deal with case statements and expressions in siebel analytics?

Ans:

By using an expression builder we can create a case statement when…then.. end .

43.What do you know about Initialization Blocks?

Ans:

Init blocks are used for instantiating a session when a user logs in.

To make dynamic variables we have to create IB to write sql statements.

44.Explain query repository tool?

Ans:

 It is utility of OBIEE /Siebel Admin tool

allows us to examine the repository metadata tool

It Examine relationship between metadata objects like which column in the presentation layer maps to which table in physical layer

for example: search for objects based on name,type.

45.How can you bypass siebel analytics server security ?

Ans:

It can be-passed by setting authentication type in NQSCONFIG file in the security section as:authentication_type=bypass_nqs.instanceconfig.xml and nqsconfig.ini are the 2 places

46.Where we can add new groups and set permissions? Explain what is R?

Ans:

We can add groups by going to manage>security>add new groups> We can give permissions to a group for query limitation and filter conditions.

47.What are the things we can do in the BMM layer?

Ans:

We can do Aggregation navigation ,level based metrics, time series wizard, create new logical columns, complex joins.

48.Where are passwords for user id?

Ans:

Passwords for userid are in siebel analytics server repository .

49.Define pipeline.

Ans:

Pipelines are the stages in a particular contract, valuation, economics etc.

50.What are the Key Configuration Files in OBIEE?

Ans:

The key configuration files in OBIEE 11g are NQSConfig.ini, NQSCluster.ini, odbc.ini, instanceconfig.xml

51.Give a brief introduction of OBIEE?

Ans:

Oracle BI Enterprise Edition (sometimes simply referred to as Oracle Business Intelligence) provides a full range of business intelligence capabilities that allow you to:

  • Collect up-to-date data from your organization
  • Present the data in easy-to-understand formats (such as tables and graphs)
  • Deliver data in a timely fashion to the employees in your organization

52.What Is the Oracle BI Presentation Catalog?

Ans:

The Oracle BI Presentation Catalog stores the objects, such as analyses, dashboards, and KPIs, that you and other users create using Oracle BI EE. Users have their own personal folder (My Folders), where they can store the objects that they create. The objects in a personal folder can be accessed only by the user who created and saved the content into that folder. Users can add sub-folders to their personal folders to organize their content in the way that is the most logical to them.

You can also store objects in shared folders where other users or groups can access the objects. A combination of business logic security,catalog object security, and data level security determines who has the ability to view data and objects, edit objects, and delete objects from the catalog. Your administrator creates and maintains the catalog’s shared folder structure.

Course Curriculum

Learn OBIEE Certification Course from Certified Expert Trainers

Weekday / Weekend BatchesSee Batch Details

53.What is OBIEE 11G?

Ans:

Oracle Business Intelligence Enterprise Edition (OBIEE) 11g is the most significant release of OBIEE since 2006.

54.Explain the main features of OBIEE 11G?

Ans:

Oracle Business Intelligence is now more integrated with the Oracle Fusion Middleware software family.

Oracle WebLogic Server replaces Oracle Application Server and Oracle Containers for Java (OC4J).

Oracle Business Intelligence 11g Installer replaces the installer that was used in previous versions of Oracle Business Intelligence. It can perform software installation and configuration steps in the same process or separately in their own processes

This release add the following administration command-line utilities:

Oracle WebLogic Server scripting tool (WLST) for managing the Oracle WebLogic Server domain.

OPMN and the opmnctl commands for the Oracle Process Manager and Notification Server.

A database repository must be created before installation of the components with the Repository Creation Utility (RCU) tool

Log centralization via the web log viewer

In addition, Oracle Business Intelligence is now deployed in a clustered configuration by default. Because of this, the default ODBC DSN for the Oracle BI Server points to the Cluster Controller by default, rather than to the Oracle BI Server

55.Explain Oracle Business Intelligence Applications?

Ans:

An Oracle BI application consists of pre-built, industry-specific Oracle BI interactive dashboards and Oracle BI reports that are built using industry best practices and address key functional areas within an organization. Oracle BI applications are integrated with operational applications to provide business metrics in reports, in context with an organization’s business function and industry.

Oracle BI applications include Extract Transform Load (ETL) routines to extract, transform, and load data into the Oracle Business Analytics Warehouse.

  • Security in Oracle BI:

OBIEE allows a high degree of control over access to elements in Oracle BI applications. The security mechanism comprises Business logic object security, Presentation Catalog object security and Data level security.

  • Drilling Down in Oracle BI:

In OBIEE, you can drill down from a dashboard or report to an actual item in the database. For example, if you work in sales, you can drill down to the city level within a sales report, and observe that there is a large sale pending in Paris. If you are using an Oracle Siebel operational application, you can then drill down on the pending sale and go directly to that opportunity in the Oracle BI application.

56.Define repository in terms of OBIEE?

Ans:

Repository stores the Metadata information.The extension of the repository file is “.rpd”.With OBIEE Server, all the rules needed for security,data modeling, aggregate navigation, caching, and connectivity is stored in metadata repositories. Each metadata repository can store multiple business models. OBIEE Server can access multiple repositories

Repository is divided into three layer,

Physical – Represents the data Sources

Business – model the Data sources into Facts and Dimension and apply business logic

Presentation – Specifies the user’s view of the data rendered in OBIEE answers client

57.What is the end to end life cycle of OBIEE?

Ans:

OBIEE life cycle:

  • Gather Business Requirements
  • Identify source systems
  • Design ETL to load data to the Data Warehouse
  • Build a repository
  • Build dashboards and reports
  • Define security (LDAP or External table)
  • Based on performance, decide on aggregations and/or caching mechanism.
  • Testing and QA.

58.What is the purpose of Alias Tables?

Ans:

An Alias table is a physical table with the type of Alias. It is a reference to a physical table, and inherits all its column definitions and some properties from the physical table. A logical table source shows how the logical objects are mapped to the physical layer and can be mapped to physical tables, stored procedures and select statements. An alias table can be a reference to any of these logical table source types.

Alias Tables can be an important part of designing a physical layer. The following is a list of the main reasons to create an alias table:

  • To reuse an existing table more than once in your physical layer (without having to import it several times)
  • To set up multiple alias tables, each with different keys, names, or joins
  • To help you design sophisticated star or snowflake structures in the business model layer. Alias tables are critical in the process of converting ER Schema to Dimensional Sachems.

59.What is Authentication? How many types of authentication do we have in OBIEE?

Ans:

Authentication is the process by which a system verifies a user with the help of a user ID and password. It checks if the user has the necessary permissions and authorizations to log in and access data. There are 4 main types of Authentication in OBIEE:

  • Operating system authentication
  • External table authentication
  • Database authentication
  • LDAP authentication

60.What is aggregate navigation? How do you configure the Aggregate tables in OBIEE?

Ans:

Aggregate tables store pre-computed results, which are measures that have been aggregated (typically summed) over a set of dimensional attributes. Using aggregate tables is a very popular technique for speeding up query response times in decision support systems.

Ex: If you observe that most of the queries are fired on aggregated values like yearly or monthly data rather that day level data then to speed up the report we can create an aggregate table containing month level and year level data and map it to the respective logical table and set the aggregation levels in the content tab of LTS.

61.Difference between a session and repo variable?

Ans:

Session variables are similar to dynamic repository variables in that they obtain their values from initialization blocks. Unlike dynamic repository variables, however, the initialization of session variables is not scheduled. When a user begins a session, the Oracle BI Server creates new instances of session variables and initializes them.

A repository variable has a single value at any point in time. Repository variables can be used instead of literals or constants in Expression Builder in the Administration Tool. The Oracle BI Server substitutes the value of the repository variable for the variable itself in the metadata.

Unlike a repository variable, there are as many instances of a session variable as there are active sessions on the Oracle BI Server. Each instance of a session variable could be initialized to a different value.

62.What kind of sources can be connected to OBIee?

Ans:

OBIee can be plugged on Relational Databases, Cubes or Flat files, with the following constraints :

  • The sources must be modeled as star schemas or snowflakes schemas in order to have an efficient and safe behavior.
  • In case of multiple sources directly in OBIee used together, be aware that OBIee will conduct the needed joins itself, and OBIee is not a database.

63.Explain the Architecture of OBIEE 11g and the function of each component?

Ans:

OBIEE Comprises Presentation Services,Oracle BI Server:

The user constructs sql and passes it to the Analytic Engine and then the Oracle BI (Analytic Engine) describes the physical sql to the Data Sources and recovers the data back to the Engine and presents to the presentation Services .

64.How can we extract sql from OBIEE for reports?

Ans:

There are many ways to extract the sql:

a. Change the request and click Advanced in that you get xml code and also the actual sql.

b. In the catalog Manager click Tools-Create Report . In the Create Report Window –> Click Request SQL and save the sql to the physical path in your PC.

c. Enable Loglevel to 2 in the OBIEE 11g Administration Tool from Manage-> Security and enable the log level to 2 by clicking properties for the user, then go to the NQQuery.log in BI_HOME/OracleBI/Server/Logs.You will find the SQL for that User.

d. By clicking Administration->Manage sessions-> view sql.

65.How will you create Interactive Dashboards ?

Ans:

By clicking on Administration and Manage dashboards and by adding column selector we can create an interactive Dashboard.

66.How can an OBIEE Developer create reports from two subject areas?

Ans:

From the Criteria Pane of the Report Created from First Subject Area

come to the bottom of the page and click combine request. By this we can create report from two subject areas.

67.How can we Port changes for dashboards, reports, rpd from development to production?

Ans:

For the RPD we can use the Merge option in Admin Tool and for dashboards and reports we can use Content Accelerator Framework.

68.How will you go about adding additional columns to the repository in the presentation layer?

Ans:

Check if the table is already existing if so add in a physical layer ,then click on BMM and then Presentation layer, then reload server metadata ,then it will be visible to all users.

Obiee Sample Resumes! Download & Edit, Get Noticed by Top Employers! Download

69.How will the changes for a report , if for certain users only the column heading in the report should be changed?

Ans:

Using session variables for that user.

70.Have you created Hierarchy in OBIEE 11g. If so, where and how?

Ans:

Yes, we can create a hierarchy in the BMM Layer of OBIEE in dimensions for the dimension tables. This can be done by right clicking the dimension table and click create dimension and then we can manually define the hierarchy and its levels.

71.What is Level Based Metrics? How can we create it?

Ans:

Level-base metrics means, having a measure held at a certain level of the dimension. Examples Monthly Total Sales or Quarterly Sales

To create a level based measure, create a new logical column based on the original measure .Drag and drop the new logical column to the appropriate level in the Dimension hierarchy.

72.What is a bridge table ?

Ans:

If we want to connect two tables where there is no relationship we can use a third bridge table for connecting them which will have the same columns in both tables.

73.How can a Time based triggered report be generated?

Ans:

Using Scheduler – ibots we can generate time based triggered report.

74.Define JDK and why do we need it?

Ans:

Java Development Kit (JDK), is a software package that contains the minimal set of tools needed to write, compile, debug, and run Java applets.

75.Oracle doesn’t recommend Opaque Views because of performance considerations, so why/when do we use them?

Ans:

An opaque view is a physical layer table that contains a select statement. An opaque view should be used only if there is no other option.

76.Can we migrate the presentation layer to a different server?

Ans:

No we can’t migrate the presentation layer to a different server rather we have to migrate the whole web & rpd files

77.How we can identify the dimension tables and how we can decide them during the Business/Data modeling?

Ans:

Dimension tables contain descriptions about data analysts which are used as a query in the database. Every table contains a primary key that contains one or more columns; each row in a table is uniquely identified by its primary-key value or values

78.Why do we have multiple LTS in a BMM layer?What is the purpose?

Ans:

To improve the performance and query response time we have multiple LTS in BMM.

What is the full form of rpd?

There is no full form for rpd as such, it is just a repository file which is known as Rapidfile Database.

79.How can we disable cache for only 2 particular tables?

Ans:

We can disable cache in the physical layer, by right clicking on the table there we can have the option which define cacheable

How we can split a table in the rpd given the condition. ( the condition given was Broker and customer in the same table) Split Broker and customer.

We have to make a dubbed table in the physical layer.

80.What type of protocol did we use in SAS?

Ans:

TCP/IP type protocol. 

81.If We Have 3 Facts And 4 Dimension And We Need To Join Would You Recommend Joining Fact With Fact? If No Than What Is The Option?

Ans:

In the BMM layer,we can create one logical table (fact) and add the 3 fact table as logical table source.

Are you looking training with Right Jobs?

Contact Us

Popular Courses