Talend Interview Questions and Answers

Talend Interview Questions and Answers

Last updated on 05th Oct 2020, Blog, Interview Question

About author

Jagadesh (Sr Talent Consultant )

Highly Expertise in Respective Industry Domain with 7+ Years of Experience Also, He is a Technical Blog Writer for Past 4 Years to Renders A Kind Of Informative Knowledge for JOB Seeker

(5.0) | 16463 Ratings 1838

Talend interview questions with their ‘perfect’ answers are the few most wanted knowledge for the job seekers in this information era. Talent itself had got many features in it like the data generator routine, string handling routines, tMap, tJoin, tXML map operation, and many others. Hence, knowing them is crucial and the most effective way of finding a good career.

The cloud and data integration software, Talend with its high demand for professional of worth is likely to remain the center of interest for the IT mass of this score. So, it’s the right opportunity to prepare for these competitive jobs with some of the best possible interview questions beforehand. Here are a few Talend interview questions with wonderful answers that would help you perfect your opportunities and fly in multicolors. Go through the questions to know the best of Talend.

1. Talend Characteristics

Ans:

CriteriaResult
Distinguishing featureFirst Data integration software as a service
DeploymentBusiness modeling, graphical development
ETL functionalityMakes ETL mapping faster and simpler for diverse data sources

2. What Talend stands for?

Ans:

Talend stands for Talend Open Studio.

3. What do you mean by Talend?

Ans:

Talend open studio is the open source data integration product produced by Talend and it is designed to convert, combine and update data in various areas across a business.

4. When was Talend open studio launched?

Ans:

Talend launched in October 2006

5. Talend is written in which language?

Ans:

It is written in Java language.

6. Tell the latest version of Talend open studio.

Ans:

The latest version is 5.6.0

7. Differentiate between ETL and ELT.

Ans:

ETL stands for Extract, Transform and Load which is a process that involves gaining data from external sources, converting it to fit into operational requirements, then loading it into the end target database.

ELT stands for Extract, Load and Transform which is the process in which data is get, then loaded into the staging table in the database and then data is converted according to the need.

8. What is the significance of tLoqateAddressRow component in Talend?

Ans:

It is a component for mailing correct addresses belonging to the respective customer data to make sure a single customer view and good delivery for their respective customer mailing.

9. Could we change the background color of the job designer ?

Ans:

Yes, we can change the background color of the job designer.

10. How can we change the background color of a job designer?

Ans:

We can change the background of the job designer by clicking on the preferences of the window menus, after the talend, appearance,designer then click on the color menu.

11. Can we define a variable which can be accessed by many jobs?

Ans:

Yes, we can declare a static variable in the routine and add the setter method for the respective variable in the routine. Then this variable can be accessed from various jobs.

12. Can we save our personal settings in the DQ Portal?

Ans:

No, we can not save our personal setting in the DQ Portal.

Subscribe For Free Demo

Error: Contact form not found.

13. Can we change the generated code directly?

Ans:

No, this is not possible. We cannot generate code directly for Talend.

14. Which method should we use to include our own Java code in a Job?

Ans:

We can use tJava, tJavaFlex component, tJavaRow, etc to include our own Java code in a Job.

15. Can we use Binary Transfer mode in SFTP ?

Ans:

No, in SFTP we cannot use the binary transfer mode because SFTP is not like the FTP. Hence, we cannot apply the concept like ‘current mode directory’ and ‘transfer mode’.

16. For sorting data which component we generally use?

Ans:

We can use tExternalSortRow and tSortRow.synthesizing sorted input

17. In talend what is the fixed pattern of date?

Ans:

By default the date pattern is dd-MM-yyyy.

18. What do you mean by component?

Ans:

Component is simply a functional piece which is used for a single operation. It is a bundle of files kept within a folder named followed by component name.

19. Differentiate between ‘insert or update’ and ‘update or insert’.

Ans:

Insert or update means first we insert a record, but if a record is matching with the primary key then the record is updated.

Update or insert means first we update the record with the same primary and if the record doesn’t exist then we insert the record.

20. Differentiate between Repository and Built-In ?

Ans:

In Built-In we can manually edit the data as data is kept locally in the job whereas in the repository all the data is stored there only. We can extract only Read-only-information into the job from the repository.

21. Which option is better Built-in or Repository?

Ans:

It simply depends on the way we use it. We should use Built-in for the data which we use rarely and use the Repository for the data which we use repeatedly.

22. Differentiate between OnComponentOk and OnSubjectOk ?

Ans:

They both are trigger links which can connect to another subject job. The major difference between both of them is that they both lie in the execution order of the connected subjobs.

23. In talend how the delimited data are normalized?

Ans:

We can normalize the delimited data by clicking on the tNormalized component.

24. Define tMap ?

Ans:

tMap is the latest component which simply converts and routes data from one or many sources to one or many destinations.

25. Tmap component support which types of joins?

Ans:

TMap supports inner,unique,outer, and all joins.

26. Define tDenormalizeSortedRow?

Ans:

tDenormalizeSortedRow is bundled in a group of all input sorted rows. It helps in saving the memory by synthesizing sorted input flow.

27. For data transform using built in .Net classes which Talend component is used?

Ans:

or transforming the data by utilizing custom we can use the tDotNETRow component.

28. What do you mean by tJoin?

Ans:

By exact matching the several columns of tables then tJoin joins the two tables.

29. Define MDM in talend ?

Ans:

It is a management by which an organization makes and manages a single, consistent and correct view of key enterprise data.

30. In the 5.6 version of Talend what is new?

Ans:

The new feature in talend 5.6 is that it has more technical notes. It also has enterprise and open studio solutions.

31. Write the advantages of talend ?

Ans:

It is highly versatile, cost effective, user friendly and readily adaptable.

32. Define project ?

Ans:

It is the bundle of technical resources and their respective metadata. All the jobs and business items which we design is known as project only.

33. What do you understand by the term workspace?

Ans:

It is a kind of repository where we can store our folders. It is mandatory to have one workspace repository per connection.

34. Define an item?

Ans:

An item is a fundamental technical part in a project. They are bundled according to their types as code,metadata,context, etc.

35. What do you understand by the term Migration Task in Talend?

Ans:

It is done to ensure the worth fullness of a project which we have developed with the previous version of Talend.

Course Curriculum

Best Talend Training Cover In-Depth Concepts By Top-Rated Instructors

  • Instructor-led Sessions
  • Real-life Case Studies
  • Assignments
Explore Curriculum

36. What is the use of the Palette setting in talend?

Ans:

It allows us to launch the studio more fastly because by using this only the current component is loaded in the project.

37. Define Talend data generator routine?

Ans:

It is a function which allows us to create a group of set data. They are based on the entry of first name, address,town, etc.

38. What are the steps to replace an element in a string?

Ans:

We can replace one element with another in a string by using Change routine along with tJava components.

39. How can we store a string in an alphabetical order?

Ans:

We can store a string in an alphabetical order by using ALPHA routine with tJava component.

40. What is the use of String Handling Routines?

Ans:

It allows us to take out many operations and test on alphanumeric expressions relay on Java methods.

41. What is the use of Numeric Routine?

Ans:

It allows us to revisit whole or decimal numbers in order to use them as settings in one or more job mechanisms.

42. What is the use of Job view?

Ans:

It shows much information belonging to the open job in the design workspace.

43. Define scheduler ?

Ans:

This view is used to arrange a task in a sequence that will launch one by one the job which we select through the crontab program.

44. Define configuration tabs ?

Ans:

It is situated in the bottom half of the design workspace. Every tab opens a view which shows the properties of the selected elements in the design workspace.

45. What do you understand by the term Routines?

Ans:

They are the somewhat complicated Java functions, mostly used to factorize code. It recovers Job capacities and optimizes data procedures.

46. What is the use of tXML map operation?

Ans:

With using this we are able to add various input and output flow as needed into the visual map editor to execute.

47. How we can access global and context variable?

Ans:

By clicking Ctrl Space key we can access global and context variable.

48. How can we use inner joins?

Ans:

This join is a specific type of join which differentiate itself by the way refusal is performed.

49. What are the operations which tMap allows?

Ans:

data transformation on any type of fields

data multiplexing and demultiplexing,

fields concatenation and interchange,

data rejecting

field filtering using constraints

50. What is Talend Open Studio?

Ans:

Talend Open Studio for Data Integration is an open source data integration product developed by Talend and designed to combine, convert and update data in various locations across a business.

51. What is the difference between the ETL and ELT?

Ans:

ETL:

Extract, Transform, and load(ETL) is a process that involves extracting data from outside sources, transforming it to fit operational needs (sometimes using staging tables), then loading it into the end target database or data warehouse. This approach is reasonable as long as many different databases are involved in your data warehouse landscape. In this scenario you have to transport data from one place to another anyway, so it’s a legitimate way to do the transformation work in a separate specialized engine.

ELT:

Extract, Load, Transform(ELT) is a process where data is extracted, then loaded into a staging table in the database, transforming it. Where it sits in the database and then loads it into the target database or data warehouse.

52. What is the use of tLoqateAddressRow component in Talend?

Ans:

This Component is used to correct mailing addresses associated with customer data to ensure a single customer view and better delivery for their customer mailings.

53. What do you understand by MDM in Talend?

Ans:

Master Data Management, through which an organization builds and manages a single, consistent, accurate view of key enterprise data, has demonstrated substantial business value including improvements to operational efficiency, marketing effectiveness, strategic planning and regulatory compliance. To data, however, MDM has been the privilege of a relatively small number of large, resource-rich organizations. Thwarted by the prohibitive costs of proprietary MDM software and the great difficulty of building and maintaining an in-house MDM solution, most organizations have had to forego MDM despite its clear value.

54. What’s new in v5.6?

Ans:

This technical note highlights the important new features and capabilities of version 5.6 of Talend’s comprehensive suite of Platform, Enterprise and Open Studio solutions.

With version 5.6 Talend:

  • Extends its big data leadership position enabling firms to move beyond batch processing and into real-time big data by providing technical previews of the Apache Spark, Apache Spark Streaming and Apache Storm frameworks.
  • Enhances its support for the Internet of Things (loT) by introducing support for key loT protocols (MQTT, AMQP) to gather and collect information from machines, sensors, or other devices.
  • Improves Big Data performance: Map Reduce executes on average 24% faster in v5.6 and 53% faster than in v5.4, while Big Data profiling performance is typically 20 times faster in v5.6 compared to v5.5.
  • Enables faster updates to MDM data models and provides deeper control of data lineage, more visibility and control.
  • Offers further enterprise application connectivity and support by continuing to add to its extensive list of over 800 connectors and components with enhanced support for enterprise applications such as SAP BAPI and Tables, Oracle 12 GoldenGate CDC, Microsoft HDInsight, Marketo and Salesforce.com

55. What is the advantage of Talend?

Ans:

Talend is cost-effective, easy to use, readily adaptable and extremely versatile. With the help of the graphical user interface we can easily and quickly link up a large number of source systems using the standard connectors.

Course Curriculum

Learn Talend Course to Build Your Skills and Get Hired by TOP MNCs

Weekday / Weekend BatchesSee Batch Details

56. Describe the ETL process?

Ans:

Extraction, Transformation and Loading (ETL) processes are critical components for feeding a data warehouse, a business intelligence system, or a big data platform. While mostly invisible to users of a business intelligence platform, an ETL process retrieves data from operational systems and pre-processes it for further analysis by reporting and analytics tools. The accuracy and timeliness of the entire business intelligence platform rely on ETL processes, specifically:

  • Extraction of the data from production applications and databases (ERP, CRM, RDBMS, files, etc.)
  • Transformation of this data to reconcile it across source systems, perform calculations or string parsing, enrich it with external lookup information, and also match the format required by the target system (third normal form, star schema, slowly changing dimensions, etc.)
  • Loading of the resulting data into The business intelligence (BI) applications: Data Warehouse or Enterprise Data Warehouse, Data Marts, Online Analytical Processing (OLAP) applications or “cubes”, etc.

57. What is tJoin?

Ans:

tJoin joins two tables by doing an exact match on several columns. It compares columns from the main flow with reference columns from the lookup flows and outputs the main flow data and/or the rejected data.

58. What do you understand by the term called talend?

Ans:

Talend is a data integration & management tool. It allows users to merge, convert and update data in various areas of their business.

59. State some advantages of using the talend?

Ans:

The advantages of using the talend are:

  • It has everything you might need to meet today’s marketing need as well as in the future
  • Talend open studio tool can brutalize the tasks and offer faster development and deployment 
  • It is free, and it is backed up by the vast online community.

60. What is tMap?

Ans:

tMap is an advanced component which can be integrated as a plug-in to Talend studio. This component can transform and routes data from multiple sources to single or multiple destinations

61. What are the operations of tMap?

Ans:

tMap performs the following services:

  • Rejection of Data
  • Data transformation in any fields
  • Filtering
  • Data multiplexing and demultiplexing 
  • Fields concatenation and interchange 

62. Can you define a schema at run time?

Ans:

No, schemas must be defined during design, not run time.

63. Talend open studio is written in which language?

Ans:

It is written in Java programming language

64. How can we use an inner join?

Ans:

This join is a specific type of join which differentiate itself by the way refusal is performed 

65. What is the use of Palette setting in Talend?

Ans:

It allows us to launch the studio more fastly because by using this, only the current component is loaded in the project. 

66.What Is Talend?

Ans:

Talend is AN open supply software package integration platform/vendor that offers information integration and information management solutions. This company provides numerous integration software packages and services for giant information, cloud storage, information integration, information management, master information management, information quality, information preparation, and enterprise applications. Its headquarters square measure is situated in Redwood town, California. However Talent’s 1st product i.e. Talend Open Studio for information Integration is a lot of popularly referred as Talend.

67.List down few of the benefits of victimization Talend.

Ans:

Following square measure few of the benefits of Talend:

Faster Development and Deployment: Talend automates the tasks and more maintains them for you.

Less Expense: Talend provides open supply tools which might be downloaded freed from value. Moreover, because the processes speed up, the developer rates square measure reduced also.

Future Proof: Talend is composed of everything that you just may ought to meet the promoting necessities nowadays also as within the future. So, it’s terribly less likely to travel out of the market anytime shortly.

Unified Platform:  Talend meets all of our desires beneath a standard foundation for the merchandise supporting the requirements of the organization.

Huge Community: Being open supply, it’s protected by a large community. it’s the attend alternative of all Talend users and community members wherever they’ll share data, experiences, doubts, queries etc.

68.What is a project in Talend?

Ans:

‘Project’ is that the highest natural object that bundles up and stores every kind of Business Models, Jobs, metadata, routines, context variables or the other technical resources.

69.Describe employment style in Talend.

Ans:

A Job may be a basic workable unit of something that’s designed for victimization Talend. It’s technically one Java category that defines the operating and scope of data on the market with the assistance of graphical illustration. It implements the information flow by translating the business desires into code, routines, and programs.

70.What is a ‘Component’ in Talend?

Ans:

A part may be a practical piece that is employed to perform one operation in Talend. On the palette, no matter you’ll be able to see all squares measure the graphical illustration of the parts. you’ll be able to use them with a straightforward drag and drop. At the backend, a part may be a piece of Java code that’s generated as a neighbourhood of employment (which is largely a Java class). These Java code squares are mechanically compiled by Talend once the work is saved.

71.Explain the varied varieties of connections on the market in Talend.

Ans:

Connections in Talend outline whether or not the information needs to be processed, information output, or the logical sequence of employment. numerous varieties of connections provided by Talend are:

Row: The Row association deals with the particular information flow. Following square measure the kinds of Row connections supported by Talend:

  • Main
  • Lookup
  • Filter
  • Rejects
  • Error Rejects
  • Output
  • Unique/Duplicates
  • Multiple Input/output

Iterate: The tell association is employed to perform a loop on files contained in a very directory, on rows contained in a very file or on the info entries.

Trigger: The Trigger association is employed to make a dependency between Jobs or Sub jobs that square measure triggered one once the opposite in keeping with the trigger’s nature. Trigger connections square measure generalized in 2 categories:

  • Sub job Triggers
  • OnSubjobOK
  • OnSubjobError
  • Run if
  • Component Triggers
  • OnComponentOK
  • OnComponentError
  • Run if

Link: The Link association is employed to transfer the table schema data to the ELT clerk part.

72.Why is Talend referred to as a Code Generator?

Ans:

Talend provides an easy interface wherever you’ll be able to merely drag and drop the elements to style employment. Once the work is dead, Talend Studio mechanically interprets it into a Java category at the backend. Every element gift during a Job is split into 3 elements of Java code (begin, main and end). This can be why Talend studio is termed a code generator.

73. What are the varied kinds of schemas supported by Talend?

Ans:

ANS: Some of the key kinds of schemas supported by Talend are:

Repository Schema: This schema will be reused across multiple jobs and any changes done are mechanically mirrored to any or all the roles victimisation it.

Generic Schema: This schema isn’t tied to any specific supply as a shared resource across multiple kinds of knowledge sources.

Fixed Schema: These are the read-only schemas which are able to return predefined with a number of the elements.

74.Explain Routines.

Ans:

Routines are the reusable items of Java code. Victimisation routines allow you to write custom code in Java so as to optimize processing, improve Job capability, and extend Talend Studio options.

Talend supports 2 kinds of routines:

System routines: These are the read-only codes that you’ll be able to decide directly in any Job.

User routines: These are the routines which might be custom created by the users by either making new ones or adapting the prevailing ones.

75.Can you outline the schema at runtime in Talend?

Ans:

Schemas can’t be outlined throughout runtime. Because the schemas outline the movement of knowledge, it should be outlined whereas configuring the elements.

talend Sample Resumes! Download & Edit, Get Noticed by Top Employers! Download

76.What are Context Variables and why are they employed in Talend?

Ans:

Context variables are the user-defined parameters utilized by Talend that are passed into employment at the runtime. These variables might modify their values because the Job promotes from Development to check and Production surroundings. Context variables will be outlined in 3 ways:

  • Embedded Context Variables
  • Repository Context Variables
  • External Context Variables

77.Can you outline a variable which might be accessed from multiple Jobs?

Ans:

Yes, you’ll be able to do this by declaring a static variable among a routine. Then you wish to feature the setter/getter ways for this variable within the routine itself. Once done, this variable is accessible from multiple Jobs.

Are you Looking for Talend Big Data Online Training? Please Enroll for Demo Talend Big Data..!

78. What is a Sub job and the way are you able to pass knowledge from parent Job to kid Job?

Ans:

A Sub job will be outlined as one element or variety of elements that are joined by data-flow. Employment will have a minimum of one Sub job. To pass a worth from the parent Job to kid Job you wish to form use of context variables.

79.Define the utilization of ‘Outline View’ in TOS.

Ans:

Outline read in Talend Open Studio is employed to stay the track of comeback values accessible during an element. This may conjointly embody the user-defined values designed during a tSetGlobal element.

80.Explain tMap element. List down the various functions that you simply will perform victimisation on.

Ans:

tMap is one amongst the core elements that belongs to the ‘Processing’ family in Talend. it’s primarily used for mapping the {input knowledge input file computer file} to the output data. tMap will perform following functions:

1.Add or take away columns

2.Apply transformation rules on any form of field

3.Filter input and output knowledge victimisation constraints

4.Reject knowledge

5.Multiplex and demultiplex knowledge

6.Concatenate and interchange the information

Are you looking training with Right Jobs?

Contact Us

Popular Courses