Tibco hawk interview questions LEARNOVITA

TIBCO Hawk Interview Questions and Answers [BEST & NEW]

Last updated on 23rd Sep 2022, Blog, Interview Question

About author

Sanjay (Sr Big Data DevOps Engineer )

Highly Expertise in Respective Industry Domain with 7+ Years of Experience Also, He is a Technical Blog Writer for Past 4 Years to Renders A Kind Of Informative Knowledge for JOB Seeker

(5.0) | 13265 Ratings 1588

1. How to extend validity of A self signed certificate by another 2 years?

Ans:

Make use of a keytool provided by Java to increase the validity of self signed certificates Command: “keytool -selfcert -v -alias server -validity 730 -keystore teststore.jks -storepass mypassword”.

2. What is a Hawk rule?

Ans:

TIBCO Hawk is monitoring tool which is used to monitor the services which are running on a multiple servers and monitor statistics of those services and servers. By creating a Hawk Rule , and can manage multiple applications on multiple servers.

3. Which tool is used for a TIBCO monitoring?

Ans:

TIBCO Hawk® provides an industry’s best, sophisticated tool for monitoring and managing a distributed applications and systems throughout the enterprise.

4. How to handle the following error message displayed in as Tibco Administrator Error message: “No matching software for service archive Process Archive. The service is be disabled”?

Ans:

Process Archive was deployed in the machine the Business Works runtime engine has not been installed. Make sure a Business Works Engine is installed on a machine where PAR file is going to be deployed. And can add Tibco Active Matrix Business works on machine using “Add to additional machines” option in a Tibco Administrator.

5. What is a Tibco Administrator?

Ans:

TIBCO Administrator is the GUI based tool that is used to deploy and configure applications, manage resources, manage users and perform various other administrative operations in the TIBCO environment by an operational resources.

6. How do start the hawk agent in a Tibco?

Ans:

Open a command prompt and go to a HAWK_HOME\tea\agents\hawk\5.1\bin folder. b. Start a Hawk Agent by executing a tibhawkagent from CONFIG_FOLDER/bin.

7. What is a Tibco tea?

Ans:

TIBCO Enterprise Administrator (TEA™) provides the centralized administrative interface to manage and monitor a multiple TIBCO products deployed in an enterprise. A product is exposed to the TIBCO Enterprise Administrator with help of an agent.

8. What is difference between a JMS and EMS?

Ans:

The difference between a JMS and TIBCO EMS is that JMS provides a two types of delivery modes which are Persistent and Non-Persistent while TIBCO EMS adds another type of delivery mode which is more RELIABLE delivery mode.

9. Which four can be monitored using a Tibco Administrator?

Ans:

An Active processes ,Processes running in a tester mode , Process active a deployment status , Processes with the process starter activities.

10. What is a HAWK Rulebase?

Ans:

Hawk Rulebase is a set of rules which are used for monitoring the applications and system’s behavior. Rules explained in a rulebase include rule conditions and associated actions which needs to be a performed. HAWK agent utilizes a rulebase file for monitoring purposes.

11. What is a Tibco and how does it work?

Ans:

TIBCO, a global software company, provides a business software to integrate, efficiently manage, and helps to monitor an enterprise applications, information delivery, and so on. The purpose of this TIBCO software helps to trading partners to coordinate a business process and activities easily.

12. What Are Hawk Micro Agents? Describe a Micro Agent Methods?

Ans:

    Hawk micro agentsMicro agent methods
    TIBCO Hawk Micro Agents are objects that act as a statistics supply and help with the diverse strategies for every kind of micro agent which may be used to display the application and offerings behavior. Micro marketers communicate with the distinctive forms of a managed objects through its methods to get required information for the monitoring functions. This includes operating a device objects, documents gadgets etc.

13. What is a Tibco Hawk HMA?

Ans:

Hawk Micro-Agents(HMA) a Hawk Micro-Agent or HMA is an independent partner process to a Hawk Agent which provides numerous methods to the Hawk agent to a monitor the host operating system and applications. This HMA is an application which used a Hawk AMI application programming interface (API) for an instrumentation.

14. What is a Tibco MQ?

Ans:

The TIBCO Connector for an IBM MQ allows to design and implement applications to exchange and process messages using a IBM MQ and integrate these with the other enterprise applications across a wide range of a hardware and operating systems.

15. What is durable in a Tibco EMS?

Ans:

Durable subscribers to EMS topic are those subscribers which are entitled to receive the message published to a topic once they are alive and ready to consume; even if they were not active when a message was published by a publisher to that topic.

16. What is an EMS in Java?

Ans:

TIBCO Enterprise Messaging Service (EMS) is based on a Java Message Service (JMS), a messaging specification of the J2EE (Java Platform Enterprise Edition) architecture.

17. What are the differences between the JDBC activities and sql direct?

Ans:

    SQL directJDBC activities
    Sql direct is capable of an executing entire DML operations, like table deletion and creation. JDBC activities are capable of an executing specific DML operations such as insert, modify, and update.

18. What is Tibco hawk agent?

Ans:

A TIBCO Hawk Agent is an autonomous process that should be installed on every computer to monitor systems and applications on that computer. The Hawk Agents operate autonomously and used a sets of rules, called Rulebases. These rules help a Hawk agents to configure system management, status reporting, and automation tasks.

19. What is a minimum Java to install a Tibco FTL?

Ans:

  • A Required Software
  • A Java Runtime Environment (JRE), version 1.8 or later, 64-bit, is required to run a Java application programs

20.What is usage of a TIBCO HAWK Event Source?

Ans:

TIBCO Hawk Event Service is console API based application which can be used to record an activities reported by a hawk agents in log files. HAWK Event Source can also be a configuredto take rule based action in a response to various hawk events.

21. What is a Tibco ActiveMatrix BusinessWorks?

Ans:

TIBCO ActiveMatrix BusinessWorks™ is TIBCO’s leading an integration platform. It allows an organizations to create, orchestrate services, capture, and publish events from the internal or external applications and technologies.

22. What is a Tibco iProcess?

Ans:

TIBCO iProcess is a complete suite of a products for Business Process Modelling and Execution. It is made up of following components:

Server Engine:Business process automation engine and workflow server, it is where a BPM activities are executed.

23. How do start Tibco BW engine?

Ans:

In a terminal, navigate to a BW_HOME \bin and type: bwadmin.’ name=”” v:shapes=”_x0000_i1025″> Execute a start command for the application.

24. What is EMS server?

Ans:

A TIBCO Enterprise Management Service (EMS) server provides a messaging services for applications that communicate by monitoring queues. Gets a message from the queue or topic, runs the appropriate rules in a processing policy, and puts the message on queue or topic.

25. What is a JMS in Java?

Ans:

A Java Message ServiceL:JMS (Java Message Service) is API that provides a facility to create, send and read messages. It provides a loosely coupled, reliable and asynchronous communication. JMS is also known as the messaging service.

26. What are differences between a topics and queues?

Ans:

    TopicsQueues
    Both topics and queues are applied in a transportation and storage of messages in an EMS. Queues assure are message delivery even when a receivers or readers are not active.
    While the use of queues is for a point-to-point communication, use of topics is found in publish-subscribe. Queues, when compared to the topics, are more reliable and secure.

27. Why want to work at Tibco?

Ans:

CM: TIBCO is always innovating to provide a best products and services to our customers. It’s a lot of fun to be working with the products that have such an impact on many various types and sizes of companies. want to be part of something that continues to grow and is established in more various markets.

28. What is a Tibco PSG?

Ans:

The TIBCO Professional Services Group (PSG) is a most experienced TIBCO consulting organization in a world and its mission is to ensure a customers’ success. support projects that are aggressive, strategic to the customers’ business, and that leverage mission critical services and applications.

29. Who is CEO of Tibco?

Ans:

Information integration and analytics firm a TIBCO is so named because it’s name stands for an Information Bus COmpany. An information ‘bus’ is indeed transport mechanism i.e. it helps to distribute a work around connected components of the application.

30. Explain a Tibco Hawk System Architecture?

Ans:

The Agents : Used in a residing each computer in a network and in performing, monitoring and managing all duties.

Console Application : Used in dividing a 3 components:

Tibco Hawk Display : Helps in providing interface for the monitoring and managing agent behavior in a network.

Hawk Service : Helps by recording and logging all behavior in a network.

Bridges : Helps in managing a system.

31. What type of technology is a Tibco messaging?

Ans:

A TIBCO Enterprise Message Service™:

TIBCO Enterprise Message Service is the standards-based messaging solution that can serve as a backbone of an SOA by providing Java Message Service (JMS) compliant communications across the wide range of platforms and the application technologies.

32. What platform is a Tibco messaging supported on?

Ans:

A Linux system Z: RHEL 7, SUSE 11, SUSE 12. A Linux x86: RHEL 6, RHEL 7, RHEL 8, SUSE 11.4, SUSE 12, SUSE 15. macOS x86: 10.11, 10.12, 10.13, 10.14, 10.15. OpenVMS Itanium: 8.2, 8.4.

33. What are 2 deployment modes in a Tibco BusinessWorks?

Ans:

  • Running in Enterprise Mode using a Command Line.
  • Running in Enterprise Mode using an Admin UI.

34. What is a Tibco EBX?

Ans:

Industry Leading MDM Software, TIBCO EBX® … EBX® software, a recognized leader in a Master Data Management (MDM) and a pioneer in data asset management, is an innovative, single solution for the managing, governing, and consuming all the shared data assets, including: Master data. Reference data. Hierarchies.

35. How do turn off a Tibco Admin?

Ans:

  • Windows
  • Open a Windows Services application.
  • Click a TIBCO ActiveMatrix Admin- enterpriseName – adminServerName .
  • Click Stop.

36. What is a FortiClient EMS?

Ans:

FortiClient Enterprise Management Server (FortiClient EMS) is the security management solution that enables a scalable and centralized management of a multiple endpoints (computers). It provides a visibility across the network to securely share information and assign a security profiles to endpoints.

37. Explain The Difference In a Peer Vs Master & Secondary Relationships Ft Groups?

Ans:

    PeerMaster and secondary relationship
    In a Peer relationship FT group, If all the engines are peers when the machine executing a current processes fails then another peer engine resumes processing for a first engine and it processes until it fails and the another engine resumes its role. In the Master & Secondary Relationships FT group, a secondary engine takes the role of primary and executes the process until a primary server is back, & then resumes a secondary role and gets into standby mode. Meaning, a primary engine executes processes always as long as it’s up & running.

38. Is Tibco EMS an ESB?

Ans:

Purchased a Tibco Products and they touted it as a “ESB” which they explained as the EMS Server and all apps like a Business works that can run with them.

39. What is a latest version of Tibco EMS?

Ans:

TIBCO is proud to announce a latest release of TIBCO Enterprise Message Service™. This release is a latest in a long history of TIBCO products that leverage a power of the Information Bus® to enable a truly event-driven IT environments.

40. What is a Tibco Hawk Monitor?

Ans:

Tibco Hawk Monitor helps in showing a graphical view of managed Hosts and Objects, also helps in enabling and interacting with them.Hawk Monitor is like GUI Screen where are able to see the status of various manage hosts and also uses a color coding for highlighting those status.

41. What is a middleware Tibco?

Ans:

Tibco makes an integration server software program for the companies. An integration server permits the corporation to combine packaged packages, custom software packages, and legacy of software programs to be used all through an internal and outside networks.

42. How do create a bridge in Tibco EMS?

Ans:

Syntax :

  • create a bridge source=:
  • target=:
  • [selector=]
  • tcp://EMS01:7020> create a bridge source=topic:TEST 1.TOPIC.
  • target=queue:TEST1. QUEUE.

Bridge has been created.

43. What is a TIBCO AMX BPM?

Ans:

TIBCO BPM Enterprise is a modern and an enterprise-grade Digital Process Automation platform that enables to automate, execute, and monitor business processes. For more information on a BPM Enterprise.

44. Is TIBCO a public company?

Ans:

Tibco launched in a 1997 as a provider of software for an enabling financial applications to share a market data with each other. The company went public just a two years later, made it through a dot-com bubble and established itself as one of leading players in the application integration market.

45. How is it to work at a TIBCO?

Ans:

  • Good Company with a lot of benefits
  • The company is extremely good for its work life for Balance.
  • Good compensation and timely process the updates.
  • If looking for stability, TIBCO is best place to be.

46. Who owns a TIBCO Spotfire?

Ans:

A TIBCO Software:

TIBCO Spotfire is the analytics platform. Before being acquired by a TIBCO in 2007, Spotfire was a business intelligence company based in a Somerville, Massachusetts.

47. Who will acquire a TIBCO?

Ans:

Vista acquired Tibco for a $4.3 billion in 2014. Since then, Tibco has purchased several companies to build out its platform and product offering, including a data automation firm Scribe Software in 2018 and also analytics companies SnappyData in 2019 and Information Builders in 2020.

48. Is TIBCO a middleware?

Ans:

Can say TIBCO is a Middleware, however, there are few presentation layer components that exist within TIBCO. It is Enterprise Application Integration (EAI) which promotes a Service Oriented Architecture (SOA). TIBCO is widely used because of reliability, flexibility, and scalability.

49. What is a SAP enterprise messaging?

Ans:

SAP Cloud Platform Enterprise Messaging is the fully-managed cloud service running on a Cloud Foundry. In general Enterprise Messaging allows the systems, applications and services across various platforms and technologies to communicate with each other in the asynchronous way.

50. What is a Tibco Hawk AMI?

Ans:

Tibco Hawk AMI is provided for an instrumenting a hawk managing application.It is available in the languages such as C, C++ and Java that implements a Tibco RV based protocols with dynamic discovery for a Tibco Hawk Monitoring.

51. What is a Tibco cloud integration?

Ans:

TIBCO Cloud™ Integration is the leading integration platform as a service (iPaaS), as rated in Forrester’s most recent Forrester Wave™. Connect: For a business users and business application owners to simplify and an accelerate a cloud connectivity for data across the SaaS and other business applications.

52. Is Tibco a message broker?

Ans:

TIBCO Object Service Broker an EMS Interface. TIBCO Enterprise Message Service software lets the application programs send and receive messages according to the Java Message Service (JMS) protocol. EMS is based on a creation and delivery of messages.

53. What are differences between a file adapter and file poller?

Ans:

    File adapterFile poller
    On a contrary, file adapter polls file sets for changes in event, synchronizing them according to the requirement. A starter activity, a file poller polls a given file, simply reading a file, at the same time, processing a binary output or text.

54. Is Tibco is a JMS?

Ans:

The TIBCO Enterprise Message Service™ standards-based on Java™ Message Service (JMS) implementation allows any application that supports a JMS, whether home grown or a third-party, to quickly and simply exchange messages.

55. What does a Tibco Enterprise Message Service software base its message delivery on?

Ans:

TIBCO Enterprise Message Service™ is the standards-based enterprise messaging platform that brings together various IT assets and communications technologies on the common real-time backbone and manages a real-time flow of information. NET, TIBCO FTL®, TIBCO Rendezvous® and C and a COBOL on Mainframe.

56. What is a Tibco cloud messaging?

Ans:

TIBCO Cloud™ Messaging provides an infrastructure for developing a global applications quickly and easily. With the simple-to-use client-side libraries, can develop a secure, high-performance, mobile, web-based, and desktop applications.

57. What are the two components of a Tibco value proposition?

Ans:

By count there are a 2 main value propositions:

Application : What is a value to business application. and

Technology : What is a value of technology .

58. Is Tibco ETL tool?

Ans:

TIBCO Jaspersoft® software supports a both of leading data integration solutions: Extract, transform, and load (ETL) and a data virtualization. Used an ETL when want to physically move data from a multiple data sources into a single data warehouse.

59. What is a Tibco streaming?

Ans:

TIBCO Streaming is the enterprise-grade, cloud-ready streaming analytics platform for fastly building a real-time applications at a fraction of the cost and risk of an alternatives. Analyze, continuously query, and act on a IoT and other streaming data at a lightning fast speeds.

60. What is TIBCO stands for?

Ans:

The Information Bus Company:Information integration and analytics firm a TIBCO is so named because it’s name stands for The Information Bus Company.

61. How do start a Tibco Hawk agent in Linux?

Ans:

  • Open a command prompt and go to HAWK_HOME\tea\agents\hawk\5.1\bin folder.
  • Start a Hawk Agent by executing a tibhawkagent from CONFIG_FOLDER/bin. style=’box-sizing:
  • border-box;font-variant-ligatures: normal;font-variant-caps: normal; orphans: 2;widows:
  • 2;-webkit-text-stroke-width: 0px;text-decoration-thickness: initial; text-decoration-style:
  • initial;text-decoration-color: initial;word-spacing: 0px’ name=”” v:shapes=”_x0000_i1027″>

62. When trying to deploy an EAR file on Administrator sometimes may face an issue : deploying it?

Ans:

For these kinds of scenarios mostly will be bouncing an Administrator and Hawk agent. This may/may not work on sometimes. In case it doesn’t work need to remove/delete a temp files created and restart a administrator.

63. Is FortiClient an EMS free?

Ans:

After install an EMS, can enable a free trial license. With a free trial license, you can provision and manage as FortiClient on a three Windows, macOS, Linux, iOS, and Android endpoints indefinitely . EMS consumes a one license count for each managed endpoint. With EMS 6.2.

64. What Are the Blocking & Non-blocking Activities?

Ans:

Blocking Non-blocking activities
    Blocking activitiesNon-blocking activities
    Blocking Activities are those which runs on an Engine Thread always. Non-Blocking Activities are those which run on an Engine Thread when it’s ready to execute else it will run ona Private Thread.

65. How can do the FT and LB enable in a configuration.xml (i.e. other than the Admin Console)?

Ans:

Update a field “IsFT” to ‘true’ in a configuration.xml to enable Fault Tolerance Update field “IsFT” to ‘false’ in configuration.xml to enable a Load Balancing.

66. What is a Tibco mashery?

Ans:

TIBCO Mashery API Management is a completely SaaS based, deployed any way want it, in a cloud, on premise or hybrid and allows to scale, monitor and distribute the APIs.

67. What is a prefetch and failsafe?

Ans:

Prefetch is a fetching the messages from a server before receiver calls. Failsafe property enables to write a persistence messages to file with synchronous i/o calls.

68. What is a Tibco Enterprise Administrator?

Ans:

TIBCO Enterprise Administrator provides the centralized administrative interface to manage and monitor a multiple TIBCO products deployed in an enterprise. can perform a common administrative tasks like authenticating and configuring runtime the artifacts across all the TIBCO products within an one administrative interface.

69. What is a SQL direct? What is it used for?

Ans:

SQL direct is used to execute a command dynamically using an output of other activities. This activity allows to execute a commands which other activities in a JDBC don’t allow, like a DDL command create table.

70 Is TIBCO a ETL tool?

Ans:

It is the low-cost alternative to a commercial ETL tools.

71. Is a Vista selling Tibco?

Ans:

Robert Smith’s Vista Equity Is a Considering Selling One Of His Portfolio Companies, Tibco, For a $7 Billion. The infrastructure and business intelligence software firm Tibco has since acquired a several companies to build out its platform and product offering, including: Microservices and an API startup Nanoscale in 2017.

72. What is a scope of Tibco?

Ans:

The Scope of group comprises a collection of a nested activities. Scope group is shared by all nested activities. And can use a Scope to contain a unit of work, by making it simple to manage, execute, and revert.

73. Maximum no of process that can be loaded into a memory can be set using?

Ans:

By Using a Max Jobs at .Par level Advanced Tab in a Tibco Admin.

74. When make some changes in a global variables of any adapters deployed on a server and trying to redeploy it again faced some issues like On admin GUI at deployed configuration see Server plugin failed. What needs to be done in a such scenarios?

Ans:

When try to do a same we can see server plugin failed for the whatever updates and does for the adapter. So here need to bounce/stop and restart an administrator domain on which have deployed the adapter and even have to bounce a Hawk agent on that Server.

75. What Are The Storage Options are Available For a Business Works Processes?

Ans:

File System (Default) or a Database. Using a TIBCO administrator can configure a location where the BW process running on a server stores the internal information.

To select a File/Dataset storage option to navigate in an admin GUI as below:

  • Application_Name> Configuration Builder>Process Archive. par> Advanced> TIBCO ess Works a Checkpoint Data Repository.

76. If want a group to be executed if there is a some unhandled error but subject to some max number of an iterations which group do use?

Ans:

Can use a Repeat on Error until true.

77. What is the purpose of a TIBCO HAWK Display?

Ans:

Hawk Display is the graphical tool which is used to view active agents in a network and allows creation of a new rulebases or addition of rules in the existing rulebase.

78. Describe an example scenario for defining a HAWK Rule based on monitoring.?

Ans:

Depending on business flows and business criticality of the applications; hawk rules can be explained for various scenarios. One example scenario can be to create a rules for System memory utilization and generate a necessary alerts when memory usage exceeds the certain threshold.

79. now can check a HAWK Alerts in a TIBCO Administrator?

Ans:

TIBCO Administrator provides the Monitoring Management module which can be used to view all alerts as well as a features of a HAWK Console including its micro agents and their methods.

80. Does a TIBCO use Java?

Ans:

The enhanced Java development tooling in a TIBCO Business Studio can be used to develop and debug a Java code. Using a software, can develop the applications graphically (without coding), use an existing Java classes, or write custom Java code.

81. What are the HAWK Microagents? Describe a microagent methods?

Ans:

TIBCO Hawk Micro Agents are the objects that act as data source and support different methods for every type of micro agent which can be used to monitor application and services behavior. Micro agents are communicate with various types of managed objects through its methods to get a required information for the monitoring purposes. This includes an operating system objects, files objects etc.

82. What is usage of a TIBCO HAWK Event Source?

Ans:

TIBCO Hawk Event Service is the console API based application which can be used to record an activities reported by a hawk agents in log files. HAWK Event Source can also be configured to take a rule based action in response to various hawk events.

83. What Are the Types Of Actions Which Can Be Performed For Certain Rule Condition?

Ans:

  • Alert
  • Execute
  • Notification
  • Method
  • Email

84. What are the differences between the render data and parse data?

Ans:

    Render dataParse data
    The render data renders a data from the output and provides a string on the base of explained data formats. The parse data parses a data from text content on a base of explained text formats.

85. What Is a Hawk Rule Base?

Ans:

Hawk Rule base is a set of rules which are used for a monitoring applications and system’s behavior. Rules are explained in a rule base include rule conditions and associated actions which need to be performed. HAWK agent utilizes a rule base file for a monitoring purposes.

86. What Are Tibco Hawk Agents And What Role It Plays In the Hawk Monitoring?

Ans:

HAWK agent is a key part of a TIBCO HAWK Product Suit and it does all needed monitoring by using a rules explained in a Rule base file. A HAWK agent runs on a each such machine wherea hawk rule base monitoring is needed.

87. What Is Rule Base Scheduling?

Ans:

Rule base scheduling allows to create a schedule that explains when a rule base, rule, test or action is an active or not. These schedules can be imposed on a rule base to control monitoring activity and performing corrective tasks. And can explain and assign a schedule using the TIBCO Hawk Display, which must be saved on the file so that it can be assigned later on to one or more agents and can be applied to a any rule base objects.

88. What Are the Alert Messages?

Ans:

Alert messages originate from the rule base that implements a monitoring policy or logic. When specified condition occurs, the agent publishes an alert message to a TIBCO Hawk Display and presents it by colors to show a severity of the alert. It used a colors such as red for high alert, orange for a medium alert, yellow for low alert, cyan if it’s recovering, green if it’s ok and purple for no heartbeat. These colors are default to a Hawk Display but it also allows to change them based on a own preference. And can also suspend an alert message that will be a temporarily neutralized to prevent it from an interfering with the other monitoring tasks. If ever a condition ceases, these alerts will be cleared or removed in a Display.

89. Tibco Hawk Agents can Operate By Loading Rule Bases. So, What Are the Rule Bases?

Ans:

Rule base refers to the collection of rules that controls a monitoring conducted by the agents, which can be created or modified using arule base editor in a TIBCO HAWK Display. It uses micro agent method as a data source to create a one or more tests. These tests use If/else construct to check a conditions and include action if the condition evaluates to true. An action can be sending the alert or notification messages, executing an a OS command, creating post conditions, or invoking the another micro gent method.

90. What is a MQ In TIBCO?

Ans:

The TIBCO Connector for an IBM MQ allows to design and implement applications to exchange and process messages using an IBM MQ and integrate these with the other enterprise applications across a wide range of a hardware and operating systems.

91. What is the Application Management Interface?

Ans:

Application Management Interface (AMI) is the gateway between the external applications and Hawk System that used a RV Messaging to communicate. It is used as protocol in incrementing an application with the management interface that allows a application to be monitored and controlled by exposing an internal application methods to a TIBCO Hawk system.

92. What Is Difference Between The Hawk Micro Agent (hma) And a Application Micro Agents?

Ans:

HMA or Hawk Micro agents are default micro agents residing on a local machine to the monitor system’s health and statistics. HMA can be platform-specific or a platform-independent micro agent. It means that each platform has its own specific micro agent or it has a micro agents that are default to the any platform.

93. How does a Tibco Hawk Agent Do Operate?

Ans:

The Hawk agent uses a micro agents as an object to represent and interact with a managed object in a local machine. Then, the agent loads the rule bases as a monitoring policies to monitor the system or your applications. It uses a RV Messaging to communicate with the micro agents, and uses EMS or RV messaging to communicate with the other agents, Event Service and Hawk Display. It also communicates using instances of a TIBCO Hawk Display but it works independently with a Display and other agents.

94. What database does a TIBCO use?

Ans:

An Oracle Database | TIBCO Softwar

95. What language is a TIBCO written in?

Ans:

TIBCO Business Works is Java based platform, however normally very little development is done in a Java.

96. Is TIBCO a database?

Ans:

The TIBCO Graph Database enables users to a leverage AI algorithms and models to an effectively and efficiently ask a right set of questions of their data to discover the additional insights.

97. Is TIBCO a middleware?

Ans:

TIBCO is Middleware along with the some presentation layer components in it. Service-Oriented Architecture (SOA) is promoted by use of an Enterprise Application Integration (EAI). The major code of the TIBCO implementation is in a JAVA

98. What is data format in a TIBCO?

Ans:

The Data Format shared a resource contains a specification for parsing or rendering a text string using a Parse Data and Render Data activities.

99. What are components in a TIBCO?

Ans:

  • TIBCO Spotfire a Server.
  • TIBCO Spotfire a Node Manager.
  • TIBCO Spotfire a Connectors.
  • TIBCO Spotfire a Web Player.
  • TIBCO Spotfire an Automation Services.
  • TIBCO Enterprise Runtime for a R – Server Edition.
  • TIBCO Spotfire a Analyst.

100. Is TIBCO a BPM tool?

Ans:

TIBCO’s BPM Enterprise solution is one of the today’s top automation solutions, with case management, work management capabilities, cloud-native deployment, and an open APIs for developing a customer-facing user experiences.

Are you looking training with Right Jobs?

Contact Us

Popular Courses