Documentum interview questions LEARNOVITA

[LATEST] Documentum Interview Questions and Answers

Last updated on 22nd Sep 2022, Blog, Interview Question

About author

Sanjay (Sr Big Data DevOps Engineer )

Highly Expertise in Respective Industry Domain with 7+ Years of Experience Also, He is a Technical Blog Writer for Past 4 Years to Renders A Kind Of Informative Knowledge for JOB Seeker

(5.0) | 13265 Ratings 1580

1. What’s the Business Object Framework?

Ans:

Business Object Framework (BOF) has been accustomed to build, test, execute, and deploy reusable business logic parts called Business Objects. There are 2 forms of Business Object Framework modules – sort based mostly Business Object (TBO) and repair based mostly Business Object (SBO). BOF is employed for applying business logic to the applications in DFC.

2. What’s workflow reporting?

Ans:

Workflow news is employed for managing the workflows during a docbase. we will read all the workflows, workflow instances, values, etc., that area unit accessible within the docbase. We will even perform maintenance and body functions on workflows.

3. Outline virtual documents?

Ans:

A document that contains element or youngsters documents is often known as a virtual document. we will open a virtual document to check what objects it contained. Any document will become a virtual document, together with the recently created custom object varieties.

4. What’s binding in Documentum?

Ans:

Binding is employed to bind an element to a virtual document. we will embody a collection of binding rules to outline that version of an element ought to be sure to be a virtual document. therefore once a question is formed for kids of a virtual document, it returns the required version of the element.

5. What’s a content server?

Ans:

Content Server could be a content management system that allows access or management over the data within the repository. It conjointly provides economical method management services. It conjointly includes organizing capabilities over the information kept within the repository through Access management Lists (ACL).

6. However, do the content server and docbase communicate with the database?

Ans:

Documentum needs well-configured info. Content and information are kept during a single repository within the Documentum. This info is employed to store the properties of the objects. Document source language (DQL) is employed to retrieve information from the info. The content server uses the repository owner (database user) account to attach to the info.

7. What’s a rendition?

Ans:

A rendition is often an alternate copy of a document or a further document enclosed with an associated object. A replacement rendition is often created by mechanically remodeling the planning associated format of an existing document. Documentum Content Server will manage multiple renditions of any format of a document.

8. What’s a Documentum object model?

Ans:

The content within the repository is described by the Documentum object model. It follows hierarchy options, i.e., the kid objects of a document inherit the parent object’s behavior.

9. What are DocApps?

Ans:

DocApps are like packaging units for Documentum objects. We are able to package a gaggle of objects and move them across totally different Databases. A DocApp will embody life cycles, workflows, folders, etc., and once it’s prepacked, it’s held on as an Associate in Nursing archive file. This archive file is then put in on a Docbase victimization Documentum DocApp installer.

10. What’s the utilization of the Document Application Builder?

Ans:

A Document Application Builder (DAB) provides Associate in Nursing surroundings for making enterprise objects from object sorts, workflows, lifecycles, etc. it’s used for packing objects inside a DocsApp.

11. What’s DocBroker?

Ans:

A DocBroker is employed to determine an association between a shopper and a server. It acts as a bridge and requests data from the servers. It’s additionally referred to as an association broker. It additionally provides repository association data to shopper applications.

12. What’s Documentum?

Ans:

Documentum is an Associate in Nursing enterprise content management (ECM) platform and helps managing and archiving content, i.e., enterprise knowledge like text documents, XML files, images, videos, transactional knowledge, etc. It will distribute knowledge in multiple languages across internal and external systems, applications, etc. knowledge is held on firmly with compliance rules in situ.

13. What’s the dm-method?

Ans:

A dm_method consists of attributes that have an effect on object behavior. victimizing this technique, we are able to mention what style of job you must run, what procedure it ought to follow, etc. once a Documentum job has run, it’ll decide these dm_method objects for execution of the method.

14. Outline WDK?

Ans:

Web Development Kit (WDK) has usually been spoken as internet developer’s toolkit (or) web application toolset. It generally contains 3 models – a presentation model, an element model, Associate in Nursing an application model. It connects the applications to Documentum content repositories and therefore the Documentum content server.

15. What are Persistence object types?

Ans:

It is a kind of object held in Documentum and may be a supertype of all the item sorts. Once the Associate in Nursing object was created with a persistent object sort, it persisted across sessions. The persistent object sort definitions are held within the sort of dm_type and dmi_type_info within the repository.

16. What are the user privileges on the market in Documentum?

Ans:

Documentum provides 2 kinds of user privileges:

  • Basic privileges.
  • Extended privileges.
  • Permits users to perform operations on SysObjects within the repository.
  • Permits users to perform security-related services. These privileges will solely be granted and revoked by repository house owners and superusers.

17. Justify concerning Repository in Documentum?

Ans:

A repository is sort of a virtual store that holds all the content that the enterprise works on. The repository contains details like workflows, permissions, user profiles, and data. of these had been held on as objects with a dm_document sort within the repository. The Documentum Content Server manages or organizes the content within the repository.

18. What are the actions concerned within the Document lifecycle state?

Ans:

Following ar the actions concerned in an exceedingly document lifecycle state:

Promote: Forwards the document to subsequent stage within the life cycle.

Demote: Returns the document to its previous state within the life cycle.

Reset: Returns the document to the primary state within the life cycle for every refashion.

Set in exception mode: Doesn’t let the document modification states.

Clear from exception mode: Allows the document to alter states.

19. Tell the distinction between an element and a container?

Ans:

Component in Documentum consists of 1 or additional JSP pages, XML configuration files,and behavior categories. An instrumentality is like shaping elements, i.e., UI and state of 1 or additional elements.The instrumentality provides a typical layout for all the elements delineated inside it.

20. Name the item sorts concerned within the advancement execution?

Ans:

Following ar the item sorts concerned within the advancement execution:

  • dm_workflow
  • dmi_workitem
  • dmi_package
  • dmi_queue_item
  • dmi_wf_timer

21. What’s a precondition and what’s its importance? once could be a precondition executed?

Ans:

Preconditions square measure necessary for every object in a very list of elements. If their square measures ten things and twenty acts operative, two hundred pre-conditions are going to be performed before the list is rendered. thus it should influence the execution of Associate in Nursing application.

22. Differentiate between role and group?

Ans:

    RoleGroup
    Roles square measure primarily accustomed to offer permissions for the feature.Basically, they’re a special type of cluster. The Documentum community could be straightforward thanks to gathering all users with an equivalent level of permission.
    It is generated by setting the attribute cluster category to the role and also the attribute cluster name to the name of the role. During this approach the cluster might promote the management of permissions (assigning ACLs), assign a task in a very cluster workshop in a very advancement, because the owner, facultative all members of the cluster to possess the text.

23. Make a case regarding affiliation pooling in Documentum?

Ans:

Connection pooling (or) session pooling provides an affiliation between Docbase session and application. Through this affiliation pooling, Associate in Nursing application will connect and disconnect any range of times with a docbase. It improves performance as we tend to don’t ought to produce a brand new affiliation when an Associate in Nursing application desires to attach to a server.

24. Make a case for DFS?

Ans:

Documentum functionalities are exposed as SOAP net services by exploitation Documentum Foundational Services(DFS). It’s applied for developing net services for Documentum. to boot, it conjointly provides genus Apis that may be used for the event of recent service shoppers.

25. Make a case for regarding Document lifecycle?

Ans:

A document lifecycle defines the sequence of states that it’s to travel through in its period. Every state within the life cycle includes a set of actions that must be performed on documents. We will use the Documentum Developer Studio to create, manage, and package lifecycles. Lifecycles square measure hold on in docbase within the type of dm_policy objects.

26. Make a case for auditing?

Ans:

Auditing is the method of recording all the events of systems and applications within the repository. it’s accustomed to track all the operations recorded within the repository. Auditing may be enabled by exploitation dm_audit_policy schema. We will read these audits within the Documentum administrator.

27. Make a case for docbase?M

Ans:

Docbase could be a repository that stores data firmly. It’s an additional sort of a combination of the filing system within the OS and also the info. It contains all configuration files within the XML format. It stores 2 varieties of data – content, and properties. The content is held on within the filing system, and also the properties square measure hold on within the info.

28. However, do the content server and docbase communicate with the database?M

Ans:

Documentum needs well-configured info. Content and information are held in a very single repository within the Documentum. This info is employed to store the properties of the objects. Document source language (DQL) is employed to retrieve information from the info. The content server uses the repository owner (database user) account to attach to the info.

29. Make a case for Access management lists?M

Ans:

Access management List (ACL) provides a security mechanism to regulate the protection of Documentum content server objects. it’s the simplest way of limiting user access to specific documents. we will assign seven completely different access levels for the documents to individual users or a gaggle of users.

30. However will we tend to produce a workflow?

Ans:

We can produce advancements and workflow templates in 2 ways that, namely:

  • Workflow Manager
  • Business method Manager

31. Make a case for the distinction between an advancement and lifecycle?

Ans:

A life cycle features a sequence of states that the document should bear. The states embrace draft, add progress, approve, etc. advancement defines however documents and directions are unit passed electronically from one user to a different.

32. However will Documentum give versioning?

Ans:

Versioning in Documentum permits completely different versions of objects or documents to be. It helps in managing and following completely different versions of a document. Whenever an area unit is created to a document, the version worth is going to be saved to the i_vstamp property.

33. Make a case for however the content server and docbase communicate with the database?

Ans:

The Documentum Content Server desires a properly organized info. The info tables store the attribute values of every object within the repository.

Documentum includes a centralized repository for contents and data. Uses AN extensile object-oriented design to store content and data within the repository. All is held on as objects in an exceedingly repository. The document command language (DQL) is employed to retrieve data. DQL could be a SQL superset that has one, unified command language for all content server objects. The owner of the repository (database user) account is the account employed by the content supplier to attach to the RDBMS.

34. Does one like an instrumentality to put in writing a component?

Ans:

No once writing an element, instrumentality isn’t necessary. E.g. The “Copy to Clipboard” operation doesn’t have an instrumentality on the Webtop.

35. What’s the importance of i_chronicle_id?

Ans:

The meaning of the i_chronicle_id attribute is that it is the same for all versions of the text. every versioned object is assigned a singular “r_object_id” value, however “i chronicle id” is that same attribute for all versions of the document and links all versioned objects along.

36. What area unit app.xml and internet.xml?

Ans:

App.xml: App.xml is AN application configuration file wherever AN application-wide behavior is also organized. In Documentum, each application layer (webtop, wdk, web part, etc…) has AN app.xml file. Web.xml:The internet.xml file could be an internet server descriptor for an internet application. The Web.xml file contains configuration and implementation details for internet modules that are unit a part of an internet application. It consists of application component tags like failover, content transfer, authentication, formats, plug-ins, listeners, etc. To inherit and modify settings in another application layer, AN application description is also applied to a different layer. internet application. samples of internet elements embrace Servlet parameters, Servlet and Java Server Pages (JSP) descriptions, and Uniform Resource Locators (URL) mappings.

37. Make a case for Aliases Set ?

Ans:

An alias set is solely an inventory of aliases (like “reviewer” or “supervisor”) and therefore the values that they resolve to:

  • Resolve advancement task performers dynamically.
  • Take advantage of a chic theme for breakdown aliases in several circumstances.

38. Why Would We Like a Facet with None Properties?

Ans:

An aspect with none properties will function as a flag wherever the presence of this flag may be checked on objects.

39. Make a case for Bof ?

Ans:

The Business Object Framework (BOF) could be a set of practicalities enclosed beginning with DFC five.1 that has the power to hook into any of the strategies within the customary DFC object interfaces.

40. Outline Dmc_jar?

Ans:

The dmc_jar object sort could be a subtype of dm_document, and it’s used for JAR archives containing Java code.

41. The way to put in Emc Documentum product Includes the subsequent extra Products?

Ans:

For Content Server:

Documentum Foundation categories half dozen.5 SP1EMC Centera SDK three.2Red Hat JBoss Enterprise Application Platform four.2.0 CP01.

42. Distinction Between Super User And Sysadmin?

Ans:

    Super UserSysadmin
    Perform all the functions of a user with Sysadmin privileges Create, alter, and drop users and teams. Unlock objects within the repository Create, modify, and delete system-level ACLs.

43. Make a case for Base64?

Ans:

  • Base64 is for Smaller Files around 5kb.
  • Base64 is a longtime coding for the transfer of opaque knowledge inline inside a SOAP message (or a lot of usually inside XML). The encoded knowledge is labeled as a part of the xs : base 64Binary XML schema knowledge sort.
  • Base64 encoded knowledge isn’t optimized, and actually, is understood to expand binary knowledge by an element of one.33x original size. This makes base64 inefficient for causing massive knowledge files. As a rule, it’s best to use base64 for content smaller than around 5K bytes. For larger content files, it’s best to use MTOM.

44.Explain Documentum Repository?

Ans:

45. Make a case for however the content server and docbase communicate with the database?

Ans:

Documentum Content Server needs a properly designed info. The info tables store attribute values for every object within the repository.

46. What’s a DocApp?

Ans:

DocApps area unit accustomed package varied components for personalization (such as custom Object varieties, Lifecycles, etc.) in order that they will be ported from one repository to a different simply. victimization Documentum Application Builder (DAB) you’ll be able to produce and package all of your objects inside a DocApp. A DocApp archive may be a transportable illustration of a DocApp in an exceedingly large file on the classification system. DocApps change developing and redeploying applications.

47. What’s the importance of affiliation pooling in Documentum?

Ans:

Connection pooling is a non mandatory feature of a Content Server that permits a primary repository session to be recycled and employed by quite one user. Implementing affiliation pooling provides performance edges for applications that execute frequent connections and disconnections for multiple users.

48. What area unit a component’s main features?

Ans:

A part consists of:

  • The nonmandatory part inheritance from a parent part definition is per the “extends” attribute.
  • Scope component that defines the context during which the part definition is applied.
  • Params component containing the parameter utilized in the behavior category.
  • The start component contains all presentation pages.
  • Class component specifying the behavior category.
  • Nsbundle component specifies the category.

49. List a number of native DCTM varieties you have usually used?

Ans:

The main native Object varieties in Documentum are:

  • dm_sysobject
  • dm_folder
  • dm_cabinet
  • dm_document
  • dm_user
  • dm_audittrail

50. What tools are often accustomed to produce custom object types?

Ans:

DAB – Documentum Application BuilderDQL scripts.

51. What’s a docbroker/Connection broker?

Ans:

Connection broking principally recognized as docbroker offers repository affiliation facts to the client application. Before putting in place a WDK application, one wishes to achieve the names of the affiliation brokers to that the appropriate repositories venture and also the port numbers on that the affiliation brokers listen. The affiliation brokers used via WDK functions are delineated within the dmcl.ini file on the appliance server host.

52. What’s DFC?

Ans:

DFC – Documentum Foundation categories.This is associate object-oriented code programming interface (API) and framework for accessing, customizing and lengthening Documentum functionalities, dole out as a group of Java interfaces and implementation categories.

53. What does one realize about UCF?

Ans:

UCF – Unified Content Facilities.It is a light-weight application program that’s in command of transferring content material between the content server, application server and also the consumer machine for the period of operations like arrival, checkout, import etc. UCF may be a Java-based patron code that’s got wind of at run-time. Since the WDK application makes use of the UCF content switch it downloads a light-weight application program to the browser once the patron makes use of the Documentum operations for the primary time.

54. What’s documentum?

Ans:

55. What’s docbase in Documentum?

Ans:

Docbase may be a secure repository for storing info. Every Docbase stores 2 forms of information: Content, Properties. Docbase may be a repository.

56. What’s a Documentum Administrator?

Ans:

Documentum Administrator code is put in as an online application on supported application server platforms like Felis domesticus, BEA WebLogic, WebSphere, and Oracle AS.

57. However will Documentum store files?

Ans:

Documentum is sort of a traditional filesystem (hard drive) on steroids. rather than storing your files on your own hard disc, you store them within the Documentum system. permits|this enables|This permits} individuals to access your files if they have to and allows you to access their files. It’s reasonably sort of a network digital computer, however a lot of enthusiasts.

58. What’s Documentum known as now?

Ans:

OpenText In 2017, OpenText™ non inheritable dingle EMC’s Enterprise Content Division, a set of leading Enterprise Content Management solutions, together with the Documentum™, LEAP™, and InfoArchive™ product families.

59. What’s the distinction between lifecycle and workflow?

Ans:

A progress may be a bit-by-bit careful list of tasks, whereas a Lifecycle principally functions as a visible aid and shows the high level stages a consumer would bear.

60. Does one savvy Documentum manage the passwords?

Ans:

Documentum supports a range of choices for implementing user authentication: In-line password: A user may be documented mistreatment associate encrypted password that’s hold on within the user_password attribute of the user object.

61. However will Documentum work?

Ans:

62. What’s a Documentum tool?

Ans:

Documentum provides management capabilities for all sorts of content. Documentum provides services like document management, collaboration, search, content classification, input management, Business method Management (BPM), client communication management, and online page management.

63. What are Documentum REST services?

Ans:

In principle, the term Documentum REST API refers to an online interface introduced with Documentum seven that permits access to things and functions of OpenText Documentum. This can be supported by Spring-Boot, is delivered as a WAR file associated should be put in on an application server – e.g. Apache Felis domesticus.

64. What’s the Documentum lifecycle?

Ans:

A lifecycle in Documentum defines a sequence of states that a document will taste throughout its lifespan. every state features a name, like “Draft”, and might be organized to perform sure actions as documents enter or leave it. A document may be connected to only 1 lifecycle at a time.

65. Is Documentum dead?

Ans:

EMC Documentum Webtop may be a browser-based interface that gives access to the EMC Documentum repository and content management services. Webtop delivers: Browser interface – Quickly deploy Webtop with associate easy-to-use, folder-based interface and negligible coaching.

66. What’s Webtop in Documentum?

Ans:

Documentum xCP permits you to make extended solutions for case management, desegregation personnel, business processes, and knowledge. Case management needs users to collaborate on a selected case, a virtual folder, or all relevant content.

67. Who bought Documentum?

Ans:

OpenText Waterloo, ON – 2017-1-23 – OpenText™ (NASDAQ: OTEX, TSX: OTC), a world leader in Enterprise info Management (EIM), these days proclaimed that it’s completed the closing of the antecedently proclaimed acquisition of dingle EMC’s Enterprise Content Division, together with Documentum.

68. What info will Documentum use?

Ans:

Docbase — the DocPage-Server controlled document repository — is at the guts of the Documentum Enterprise Document Management System (EDMS 98). By combining protractile document, object, workflow, Web, and relative technologies, Docbase creates a robust distributed document repository.

69. Why is Documentum used?

Ans:

Documentum works as an associate Enterprise Content Management (ECM) program, that is employed to store valuable content from everywhere the enterprise in a very safe and secure place known as a repository. Together with the storage units, it conjointly provides simple use for dominant and organizing files.

70. However, is Documentum used?

Ans:

Documentum provides services like document management, collaboration, search, content classification, input management, Business method Management (BPM), client communication management, and online page management.

71. Outline group action Processing?

Ans:

72. What’s D2 in Documentum?

Ans:

OpenText™ Documentum™ D2 is an intuitive UI that may be wont to access and move with content held on during a Documentum Server. With Documentum D2, users manage their own, customized read of the data and tasks that pertain to them to ascertain specifically what they have to induce their job done.

73. What’s D2 software?

Ans:

D2 is the market leader in code that powers informatics communications for devices utilized in converged communications applications and markets. vPort™ is an embedded VoIP merchandise that permits service suppliers, OEMs and ODMs to quickly develop and deploy CPE instrumentality like gateways, routers, IADs, and informatics phones.

74.Is Documentum cloud based?

Ans:

Run Documentum anyplace victimization cloud-native technologies that immensely modify deployments and upgrades to introduce new options quickly. offered as a totally managed or cloud-based service and includes machine-driven orchestration to support readying to any cloud infrastructure.

75. What’s D2 config?

Ans:

D2 Config refers to those web content as external widgets, that are hosted in associate iframe at intervals the D2 shopper net application.

76. What’s a repository in Documentum?

Ans:

A repository may be a managed unit of content and data storage and includes areas on the classification system and info. The repository is managed and created and offered to the users and applications via normal interfaces by a Content Server method.

77. What’s Documentum API?

Ans:

In principle, the term Documentum REST API refers to an online interface introduced with Documentum seven that enables access to things and functions of OpenText Documentum. this can be supported Spring-Boot, is delivered as a WAR file associated should be put in on an application server – e.g. Apache tom.

78. What’s an associate ECM administrator?

Ans:

ECM, as associate umbrella term, covers document and web page management, search, collaboration, records management, digital plus management (DAM), advancement management, and capture and scanning. It manages the life cycle of data, from initial publication (or creation) through deposit and ultimate disposal.

79. What’s ACL in Documentum?

Ans:

Introduction. Access management Lists (ACLs) are Documentum’s methodology of proscribing access to special documents. ACLs management Documentum’s security layer, one in all the foremost versatile and powerful security schemes around.

80. What’s a Docbase?

Ans:

Docbase may be a repository that stores info firmly. It’s an additional sort of a combination of the classification system within the software and also the info. It contains all configuration files within the XML format. It stores 2 sorts of info – content, and properties.

81.What is Alias set in Documentum?

Ans:

Alias sets offer a way of resolution attribute values that specify user and cluster names. This can be an especially powerful feature of Documentum as a result of it permits you to style s, Lifecycles, and Workflows that may be utilized in multiple contexts while not modification.

82.What is shopper capability in Documentum?

Ans:

Several individuals within the Documentum world suppose shopper Capability (Consumer / Contributor / arranger / Administrator) is enforced by Documentum. A user with Sysadmin privilege has the subsequent abilities: it’s lower privileges likewise (Create kind, produce cupboard, produce Group) It will activate/deactivate a user.

83.What is Tbo and SBO in Documentum?

Ans:

An SBO will decide another SBO or by any kind of primarily based Objects. ( kind primarily based Objects (TBO) ar a distinct reasonably Business Object varieties that i’ll make a case for {in a|during a|in associate exceedingly|in a very} separate study note) an awfully straightforward to grasp example for an SBO implementation would be a zipper code Validator.

84. Describe the design of Documentum Graph?

Ans:

85. What’s the advancement in Documentum?

Ans:

Workflow is that the automation of a business procedure, throughout that it specifies however content (document, data or tasks) is routed for review/approval from one participant to a different, before it’s free to the system.

86. What’s the associated object in Documentum?

Ans:

Documentum is an associated Object oriented Content Management System. Everything in Documentum is taken into account as Objects, This includes all the items that the user manipulates, or the content server saves. From the User to Document, everything in Documentum could be a totally different variety of Object.

87. What’s a Documentum object model?

Ans:

Documentum uses an associated object-oriented model to store data among the repository. As an example, a user, a document, and a folder are all delineated as objects. associate object stores knowledge in its properties (also referred to as attributes) and has ways which will be wont to act with the article.

88. What’s the Documentum lifecycle?

Ans:

A lifecycle in Documentum defines a sequence of states that a document will suffer throughout its life. every state incorporates a name, like “Draft”, and may be organized to perform bound actions as documents enter or leave it. A document is connected to just one life cycle at a time.

89. What’s the philosophical system Dql?

Ans:

Doctrine source language (DQL) is an associated Object source language created for serving to users in advanced object retrieval. you ought to continuously think about using DQL (or raw SQL) once retrieving relative knowledge expeditiously (eg. once winning users and their phone numbers).

90. What’s association in doctrine?

Ans:

Philosophical system ORM, like most ORMs, is playacting a method known as association once changing information results into objects. This method sometimes involves reading a record from an information result so changing the column values into associate object’s properties.

91. What’s a docbroker/Connection broker?

Ans:

An affiliation broker primarily referred to as docbroker provides repository affiliation data to the shopper application. Before putting in a WDK application, one must get the names of the affiliation brokers to the suitable repositories project and also the port numbers on which the affiliation brokers listen. The affiliation brokers utilized by WDK applications are outlined within the dmcl.ini file on the appliance server host.

92. Is SAAS a Documentum?

Ans:

Moving to the cloud will involve 2 forms of platforms: software package as a Service (SAAS) – a suppliers’ EW cloud atmosphere wherever the provider offers software package and infrastructure maintenance. e.g., FileNet with IBM’s cloud or Documentum/OpenText with their own proprietary SAAS atmosphere.

93. What’s Dm_sysobject in Documentum?

Ans:

Represents a Registered table in a very RDBMS in Documentum. it’s the table, name, column names and its datatype saved. All objects of this sort have a r_object_id beginning with nineteen.

Are you looking training with Right Jobs?

Contact Us

Popular Courses