SAP Security Interview Questions and Answers

SAP Security Interview Questions and Answers

Last updated on 05th Oct 2020, Blog, Interview Question

About author

Ramanan (Sr SAP Network Specialist )

He is a Expertise in Following Technical Domain with 11+ Years of Experience Also, His Informative Technical Writing Blogs Helps Freshers & JOB Seeker to Enhance their Career

(5.0) | 16377 Ratings 1569

Getting prepared for SAP Security job? Do not panic, we will guide you how and what to answer in your interview. If you are preparing for SAP Security job interview then go through Wisdomjobs interview questions and answers page. SAP Security is the key module in the SAP administration where the security administrators are needed to develop and maintain the user rights on the SAP products. Huge demand for SAP Security developers in the present situation. For every security purpose, three points are considered which are confidentiality, Integrity and availability. There are layers in Security- Authentication, Authorization, Integrity, Privacy and Obligation. SAP Security avoids threads. Please have a look at SAP Security interview questions and answers page to win your interview.

1. What is SAP security?

Ans:

SAP security is providing correct access to business users with respect to their authority or responsibility and giving permission according to their roles.

2. What is “roles” in SAP security?

Ans:

“Roles” is referred to a group of t-codes, which is assigned to execute particular business task. Each role in SAP requires particular privileges to execute a function in SAP that is called AUTHORIZATIONS.

3. Explain how you can lock all the users at a time in SAP?

Ans:

By executing EWZ5 t-code in SAP, all the user can be locked at the same time in SAP.

4. Mention what are the pre-requisites that should be taken before assigning Sap_all to a user even there is an approval from authorization controllers?

Ans:

Pre-requisites follows like

Enabling the audit log- using sm 19 tcode

Retrieving the audit log- using sm 20 tcode

5. What is authorization object and authorization object class?

Ans:

Authorization Object: Authorization objects are groups of authorization field that regulates particular activity. Authorization relates to a particular action while Authorization field relates for security administrators to configure specific values in that particular action.

Authorization object class: Authorization object falls under authorization object classes, and they are grouped by function area like HR, finance, accounting, etc.

6. Explain how you can delete multiple roles from QA, DEV and Production System?

Ans:

To delete multiple roles from QA, DEV and Production System, you have to follow below steps

Place the roles to be deleted in a transport (in dev)

Delete the roles

Push the transport through to QA and production

This will delete all the all roles

7. What things you have to take care before executing Run System Trace?

Ans:

If you are tracing batch user ID or CPIC, then before executing the Run System Trace, you have to ensure that the id should have been assigned to SAP_ALL and SAP_NEW. It enables the user to execute the job without any authorization check failure.

8. Mention what is the difference between USOBT_C and USOBX_C?

Ans:

  • USOBT_C: This table consists the authorization proposal data which contains the authorization data which are relevant for a transaction
  • USOBX_C: It tells which authorization check are to be executed within a transaction and which must not

9. Mention what is the maximum number of profiles in a role and maximum number of object in a role?

Ans:

Maximum number of profiles in a role is 312, and maximum number of object in a role is 150.

10. What is the t-code used for locking the transaction from execution?

Ans:

For locking the transaction from execution t-code SM01, is used.

11. Mention what is the main difference between the derived role and a single role?

Ans:

For the single role, we can add or delete the t-codes while for a derived role you cannot do that.

Subscribe For Free Demo

Error: Contact form not found.

12. What is SOD in SAP Security?

Ans:

SOD means Segregation of Duties; it is implemented in SAP in order to detect and prevent error or fraud during the business transaction. For example, if a user or employee has the privilege to access bank account detail and payment run, it might be possible that it can divert vendor payments to his own account.

13. Mention which t-codes are used to see the summary of the Authorization Object and Profile details?

Ans:

  • SU03: It gives an overview of an authorization object
  • SU02: It gives an overview of the profile details

14. What is User Buffer?

Ans:

A user buffer consists of all authorizations of a user. User buffer can be executed by t-code SU56 and user has its own user buffer. When the user does not have the necessary authorization or contains too many entries in his user buffer, authorization check fails.

15. By which parameter number of entries are controlled in the user buffer?

Ans:

In user buffer number of entries are controlled by the profile parameter “Auth/auth_number_in_userbuffer”.

16. How many transactions codes can be assigned to a role?

Ans:

To a role maximum of 14000 transaction codes can be assigned.

17. Mention which table is used to store illegal passwords?

Ans:

To store illegal passwords, table USR40 is used, it is used to store pattern of words which cannot be used as a password.

18. What is PFCG_Time_Dependency ?

Ans:

PFCG_TIME_DEPENDENCY is a report that is used for user master comparison. It also clears up the expired profiles from user master record. To directly execute this report PFUD transaction code can also be used.

19. What does USER COMPARE do in SAP security?

Ans:

In SAP security, USER COMPARE option will compare the user master record so that the produced authorization profile can be entered into the user master record.

20. Mention different tabs available in PFCG?

Ans:

Some of the important tab available in PFCG includes

Description: The tab is used to describe the changes made like details related to the role, addition or removal of t-codes, the authorization object, etc.

Menu: It is used for designing user menus like addition of t-codes

Authorization: Used for maintaining authorization data and authorization profile

User: It is used for adjusting user master records and for assigning users to the role

21. Which t-code can be used to delete old security audit logs?

Ans:

SM-18 t-code is used to delete the old security audit logs.

22. What reports or programs can be used to regenerate SAP_ALL profile?

Ans:

To regenerate SAP_ALL profile, report AGR_REGENERATE_SAP_ALL can be used.

Course Curriculum

Best SAP Security Training with Industry Oriented Concepts from Real Time Experts

  • Instructor-led Sessions
  • Real-life Case Studies
  • Assignments
Explore Curriculum

23. Using which table transaction code text can be displayed?

Ans:

Table TSTCT can be used to display transaction code text.

24. Which transaction code is used to display the user buffer?

Ans:

User buffer can be displayed by using transaction code AL08

25. Mention what SAP table can be helpful in determining the single role that is assigned to a given composite role?

Ans:

Table AGR_AGRS will be helpful in determining the single role that is assigned to a given composite role.

26. What is the parameter in Security Audit Log (SM19. that decides the number of filters?

Ans:

Parameter rsau/no_of_filters are used to decide the number of filters.

27. What is the rule set in GRC?

Ans:

Collection of rules is nothing but rule set. There is a default rule set in GRC called Global Rule Set.

28. What is use of su56?

Ans:

Displays the current users Authorization Profiles available ti the ID. Can also be used to reset their User buffer to pick up new roles and authorizations.

29. What is use of derived roles and where it is used?

Ans:

Derived roles are also called as Child Roles and Master Roles are called as Parent Roles.

Derived Roles refers to the roles that already exist. As name indicates Derived roles are derived from other role (Master Role).

Derived ROles inherits the menu structure and functions included (transactions, reports, Weblinks and so on) from the role referenced. The default authorization values of the derived role are that of the inherited role. The Org Levels are to be maintained in the derived Role

30. How to lock all the users at a time?

Ans:

This is one way to lock the users by executing Tcode EWZ5.

another way is by executing su10… authoriztion tab….

evaluate the users list……… transfer…… execute

31. How can find out whether CUA(Central User Administration) is configured on your sap system?

Ans:

Execute su01

You can find out a tab called system tab….

If system tab is not displayed there in su01 screen there is no CUA is configured.

32. One of the user logged into Production System, changed a table and then logged out. How will you track him?

Ans:

We need to login to the system the change has taken, Go to

SM20 you need to select the date and time or range in time

tab, select * in the user tab once you key in all the

inputs be sure to select the servers or instance on left

hand side and then execute.

you need to select the user master record.

You will get report for user master record, find the user

id in the list

33. How do we test security systems. What is the use of SU56?

Ans:

Through Tcode SU56, We will check the users buffer

34. What is the landscape of GRC?

Ans:

GRC Landscape is 2 system landscape,

  • 1. SAP GRC DEV
  • 2. SAP GRC PRD

in GRC there is no Quality system.

35. How we Check if the PFCG_TIME_DEPENDENCY is running for user master reconciliations?

Ans:

Execute SM37 and search for PFCG_TIME_DEPENDENCY

36. How we Schedule and administering Background jobs?

Ans:

scheduling and administrating of background jobs can be done

by using tcodes sm36 and sm37

Sap-Security Sample Resumes! Download & Edit, Get Noticed by Top Employers! Download

37. How we Restrict the auth groups for table maintain, creating Auth group using SE54 to built new Auth groups to restrict tables via auth object S_TABU_DIS?

Ans:

We can restrict autho groups via object S_TABU_DIS, first

we need to create a autho group in SE54 then assign this

autho group in a role by using the object: S_TABU_DIS.

38. What are the prerequisites we should take before assigning sap_all to a user even we have approval from authorization controllers?

Ans:

prerequisites are follows before assigning sap_all to any

user .

  • 1.enabling the audit log —- using sm19 tcode.
  • 2.retreving the audit log—–using sm20 tcode.

this process follows when your not implementing grc in your system.

39. What are the Critical Tcodes and Authorization Objects in R/3?

Ans:

Just to say all the t-codes which can affect roles and user master records are critical ones. SU01, PFCG, RZ10, RZ11, SU21, SU03, Sm37 are some of critical t-codes.

Below are critical objects

S_TABU_DIS

S_USER_AGR

S_USER_AUT

S_USER_PRO

S_USER_GRP

40. If u r using 10 firefighter ids at a time? How will the log reports go to the controller?

Ans:

This is done whenever role is already assigned to users and changes are done in that role. In order to get the changes adjusted in the roles, user comparision is done.

41. What is the ruleset? and how to update risk id in rule set?

Ans:

Also during indirect assignment of roles to users using t codes Po13 and po10, we have to do user comparision, so that the roles get reflected in the SU01 record of the user.

42. What is the procedure for Role modifications? explain with example?

Ans:

Generally this task is done by a PFCG_TIME_DEPENDENCY background job which runs once daily so that roles are adjusted after running this report.

43. Who will do the user comparison?

Ans:

If changes are to be reflected immediately, user comparison is recommended.

44. What is the maximum number of profiles in a role?

Ans:

312 profiles in a role ,

45. What is the maximum number of authorization objects in a role?

Ans:

150 authorization objects,

46. What is the maximum number of authorization in an object?

Ans:

not more than 10 authorization fields in object,

47. What is the difference between PFCG,PFCG_TIME_DEPENDENCY&PFUD?

Ans:

PFCG is used to create maintain and modify the roles.

PFCG_TIME_DEPENDENCY is a background job of PFUD.

PFUD is used for mass user comparison but the difference is

if you set the background job daily basis it will do mass

user comparison automatically

48. What does the Profile Generator do?

Ans:

we can create roles , transport , copy ,download,modifications , all these thing done from pfcg t-code.

49. What is the main purpose of Parameters, Groups & Personalization tabs?

Ans:

parameters : when ever user want some defaults values

when ever he/she excute the t-code we can mainatian some

pid’s by taking help of abapers.

50. Tell me about derived role?

Ans:

Derived roles..To restrict the user access based on organizational level values.

Derived role will be inherited by master role and inherit all the properties except org level values.

51. What is the main difference between single role and a derived role?

Ans:

Main difference–we can add/delete the tcodes for the single roles but we cann’t do it for the derived roles.

52. Does s_tabu_dis org level values in a master role gets reflected in the child role?

Ans:

If we do the adjusted derived role in the master role while updating the values in the master role thn values will be reflected in the child roles.

53. What is the T-code to get into RAR from R/3?

Ans:

/virsa/ZVRAT

54. Explain about SPM?

Ans:

SPM can be used to maintain and monitor the super user access in an SAP system. This enables the super-users to perform emergency activities and critical transactions within a completely auditable environment. The logs of the SPM user IDs helps auditors in easily tracing the critical transactions that have been performed by the Business users

55. What is the use of RSECADMIN?

Ans:

IN SAP BI

Reporting Users Analysis Authorization using transaction

RSECADMIN, to maintain authorizations for reporting users.

Are you looking training with Right Jobs?

Contact Us

Popular Courses