QlikView Interview Questions and Answers

Qlik Sense Interview Questions and Answers

Last updated on 05th Oct 2020, Blog, Interview Question

About author

Rajkumar (Sr Qlik Sense Consultant )

Highly Expertise in Respective Industry Domain with 10+ Years of Experience Also, He is a Technical Blog Writer for Past 4 Years to Renders A Kind Of Informative Knowledge for JOB Seeker

(5.0) | 12385 Ratings 1733

Qlik Sense is a complete data analytics platform that sets the benchmark for a new generation of analytics. With its one-of-a-kind associative analytics engine, sophisticated AI, and high performance cloud platform, you can empower everyone in your organization to make better decisions daily, creating a truly data-driven enterprise.

1. What is Qlik Sense?

Ans:

Qlik Sense is a data analysis and visualization software. At its core, it operates with an associative QIX engine which enables the user to link and associate data from varied sources and carries out dynamic searching and selections. Qlik Sense serves as a data analytics platform for a wide range of users i.e. from non-technical to technical users. Users can display data in different ways with the help of augmented graphics of Qlik Sense.

2. Name five key capabilities of Qlik Sense?

Ans:

5 key capabilities of Qlik Sense –

  • Associative model and smart searches/explorations
  • Augmented visualizations and geographic advanced analytics
  • Interactive analysis
  • Data storytelling and reporting
  • Centralized data sharing and integration

3. What do you understand by the associative data model of Qlik Sense?

Ans:

The associative model contains associations between data tables, which makes links (logically) between relevant data fields and data values with, giving the data a logical structure. An interactive nature achieves by the associative selection data model, where the software reacts or responds in a suitable way upon making a selection.

4. What is a Qlik Sense Hub?

Ans:

Qlik Sense Hub is the platform or user-interface where the user performs operations on the data to create applications with suitable charts and visualizations. It provides easy drag-and-drop functionality, associative data model, and a range of visualizations like maps, tables, distribution plots, box plots, KPIs etc.

5. What are the services that Qlik Management Console (QMC) manage?

Ans:

The services managed by the management console are,

  • Data connectivity
  • Application management
  • Task management
  • Security administration
  • Data monitoring
  • Auditing

6. Explain how Qlik sense works?

Ans:

By intelligently summarizing the vast amount of complex data by using graph kind of search sense where each Qlik instantly updates data. It has rich visual data insights that help in rules-based security and governance.

7. Differentiate between traditional and associative Index?

Ans:

Traditional

  •  IT-driven
  •  Linear,Predefined thinking
  • Deep insight not followed
  •  Many days to change
  • Info storing
    Eg. Region -State-Product-Sales Person(in specific order)

Associative

  •  User-driven
  •  Follows User
  •  All data, always visible
  •  Minutes to change
  • Insight driven
    Eg. Product-State-Region-SalesPerson and in any order (here the relation need not be 1 to 1; it can be in any unorganized manner)

8. What is the QIX engine?

Ans:

It is the main interactive/associative engine which facilitates all the major functionalities of Qlik Sense like,

  • In-memory data indexing and calculations (RAM-based engine)
  • Smart searching
  • Interactive and self-service interactions
  • Corresponds with scheduler, repository, and applications

9. What is the function of Qlik Sense Scheduler (QSS)?

Ans:

The QSS, as the name suggests, schedules and coordinate the data loads and application reloading

10. Name the architectural components of Qlik Sense.

Ans:

Qlik Sense’s architecture consists of five main components.

  • Qlik Sense Proxy (QSP)
  • Qlik Sense engine (QIX)
  • Qlik Sense Schedule (QSS)
  • Qlik Sense Repository (QSR)
  • Qlik Sense applications (.QVF).

11. What do you understand by data storytelling in Qlik Sense?

Ans:

Qlik Sense provides intelligent and in-context commentary for the data analytics visuals being displayed on the dashboard. In this way, a complete data story is created by the software to build a picture and give a perspective of the data being presented for the analyst.

12. What is the significance of charts in Qlik Sense?

Ans:

Charts in Qlik Sense is a way of representing data in different ways. Charts are referred to as data visualizations in Qlik Sense. There are a number of charts available for you to choose from, like, a pie chart, histogram, waterfall, line, bar, gauge, maps, distribution plot, KPI etc. These charts can be shared with other users across many social networks and platforms.

13. What are streams in Qlik Sense?

Ans:

Applications made by the Qlik Sense’s users reside in a centralized Qlik Sense Hub. Logically, these applications are a part of a stream. A stream is where a certain number of users are authorized to work, share and analyze the applications published in it. This means that only a selected group of users will have access to the applications of a specific stream. Suppose you are authorized to access only the apps from stream 1 and we are authorized to access the apps from stream 2. We cannot gain access to each other’s streams.

Subscribe For Free Demo

Error: Contact form not found.

14. How to manage data in the app with a data manager?

Ans:

The data manager is managing and adding data from various sources or from the data market of qlik which is visible in apps too. Whether you added them to add data or loaded using scripts. Each table is displayed using table name, data field and source.

15. How to add a new Data Table?

Ans:

Either you can add data table from data manager or by various data sources

  • By connections: Select from data connections which were earlier defined by the user or administrator and folders from where it is selected.
  • Connect my Data: Select from a new data source such ODBC or OLE , connectors, web files or data files.
  • Qlik Datamarket: Select from the public or normalized commercial databases.
  •  Attaching a file: Upload file from computer or through an app.

16. What is the reason and cause for , when SQL server is restarted, the data connection stops working?

Ans:

When you create a data connection to the SQL server, the data connection may stop working when there is a restart of SQL server.Qlik sense has lost connection to SQL server and is not able to reconnect.

Upon restarting from the hub Qlik sense works and also closing all apps and restarting Qlik sense desktop resolve the issue.

17. What is Qlik Sense Charts?

Ans:

Qlik Sense Charts is another software as a service (SaaS) offering from Qlik which allows Qlik Sense visualizations to be easily shared on websites and social media. Charts have limited interaction and allow users to explore and discover.

18. Is there any ability to create, edit or augment apps in Qlik Sense Cloud?

Ans:

The ability to create and edit apps is available to all users. Users can upload flat file data and connect to QlikDataMarket. Users can then create, edit and augment apps they own. Users cannot augment or edit apps created by other users.

19. Is data encrypted on Qlik Sense Cloud?

Ans:

Yes, the data is encrypted on Qlik Sense Cloud. Also, the Credentials and data are encrypted ‘in flight’ (using SSL).

20. What are synthetic keys under logical tables?

Ans:

When two or more fields in a data table are in common this enables the composite key relationship. Qlik makes sense by providing synthetic keys automatically. The keys are anonymous keys that represent all occurring composite key of the combination. However, multiple synthetic keys are often related to the wrong data model but not necessarily.

21. How to handle synthetic keys?

Ans:

To avoid synthetic keys, there are ways to solve this in data load script.

  • Keys that are to be used have to be logically linked to two tables. Fields like “Comment”, “Remark” and “Description” can still pertain in some tables without being linked and thus couldn’t use them as keys.
  • Data like “Date”, “Company” and “Name” can pertain in some tables and can have the same values with various (Order Date/Shipping Date, Customer organization/Supplying Organization). In related cases, these cannot be used as keys.
  • Need to note that redundant fields are not being used- as only essential fields connect. If for example, a date when used as key, ensure that it doesn’t load year, month or day_of_month of similar date of more than 1 internal table
  • When essential, from own primary keys, characteristically using string concatenation under a function of AutoNumber script.

22. What is the Datatypes Qlik sense?

Ans:

Qlik sense has strings, dates, numbers, times and currencies only. They can be done in different ways for calculation purposes. This means the above parameters such as date, time can be added or subtracted from each other.

23. Is the data encrypted in Qlik Sense Cloud?

Ans:

Yes, the data is completely encrypted in Qlik Sense Cloud. This encryption helps in acquiring security for your data.

24. How do you publish a sheet?

Ans:

Publishing a sheet helps for viewing in other users also.

Sheets can be published only with the already published app.

  •  click to view the sheets in the app overview.
  •  Right click/ long touch the sheet you want to publish and select publish.
  •  Publish sheet dialog appears and press Publish.
    The sheets have been published and moved automatically from My sheets to Published by me.
    Other users of the app will be able to view it in the community section.

25. What can be done in Qlik sense Cloud?

Ans:

  •  Creating apps and sharing the apps using cloud
  •  From this hub we can view or invite users to follow the apps, monitor them. Also, you can generate links to share the content or visualization in the apps.
  •  When logged in, the browser is divided into 3 parts, workspace area, tab panel and toolbar.

26. How to deploy Qlik sense?

Ans:

The architecture is based on site concepts. It is a combination of one or more nodes connected to a common repository or central node.
Qlik sense is deployed in many ways


Deploying single node sites:


In this, all the qlik sense services run on a single node.

When there is a single time zone, this kind of deployment works.
Deploying multi-node sites:


The site is spread out across two or more nodes which contributes the exact set of info and license key.


The basic steps for deploying multimode sites are:

  • Install the primary node and this becomes the central node, which contains all apps that are needed.
  •  Install additional nodes as rim nodes.
  • In QMC(Qlik management Console) on the central node, add the new node to the site.
  •  Before testing a new node, until the first sync.
  • Similarly, add additional nodes, one at a time, until the multimode site is complete.

27. How to create an application in Qlik Sense?

Ans:

To create a new application in Qlik Sense, we start with logging in into the software with authorized credentials. Then name the new app>add data> select the file path> load the data> create a visualization using the loaded data> set the visualizations on the dashboard and your app is ready.

28. What operations can you perform in Qlik Sense Desktop?

Ans:

Qlik Sense Desktop has many options using which you can perform data analysis.

  • View all the apps in the Qlik Sense Hub
  • View and edit apps from the app overview.
  • View and edit sheets individually within apps in the sheet view.
  • Edit and adjust the visualizations from the edit mode.
  • View and manage data tables and associations from the data manager.
  • Add data and connect to databases from the data load editor.
  • View the data model of both the app and sheet from the data model viewer.
  • Create and watch stories in the storytelling view.

29. What are the basic differences between Qlik Sense & QlikView?

Ans:

The following are the basic differences between Qlik Sense & QlikView:

  • Qlik Sense offers a self-service analysis whereas QlikView offers a guided type of analysis
  • Mobile discovery and exploration are excellent in Qlik Sense than QlikView
  • QlikView offers excellent IT managed dashboard as compared to Qlik Sense
  • Qlik Sense offers best visualization & sharing as compared to QlikView

30. Why do we use filter panes in Qlik Sense?

Ans:

Due to the associations existing between relevant data fields and values in data tables, a defined set of data can be examined by making selections in the right ways. So, to make selections and understand the whole story behind a data set, filter panes are used.

31. Explain the significance of a histogram visualization used in Qlik Sense.

Ans:

A histogram, also known as a frequency plot, distributes the dimension points over a certain range of intervals and displays the frequency of each bin or bar in the distribution. This gives a continuous range of values placed at equidistant intervals. Using a histogram, you can analyze in what range of intervals or bins most data is concentrated or in which bins it is minimal. This proves to be very useful when you want to analyze the performance of an entity or behavior of data over time as it shows the frequency of data on a distributed interval patch.

32. Do the records get encrypted in Qlik feel cloud?

Ans:

Yes, the records, the identifications, and the statistics are encrypted in Qlik feel cloud.

33. What is the use of text and image visualizations in Qlik Sense apps?

Ans:

Texts and images complement the other types of visualizations like charts, tables, etc used in Qlik Sense as they work as information centres for the visualizations being shown on the sheet giving them meaning and relevance. Using the Text & image option, you can add text, image (a company’s logo), hyperlink and dynamic measures aiding the visuals of graphs and charts.

34. Which situation is the best to use a treemap chart?

Ans:

A treemap is the best choice to make when you have loads of hierarchical data and not that much space on the sheet. Treemaps save a lot of space on the sheet as it can contain as many data values as it can in the form of small to smallest boxes (nested rectangles). The color scheming and size grading reveals the highs and lows of the situation and tells you at an instant which product is doing good and which needs more attention and strategy. The one major drawback of a treemap chart is that it does not show negative values.

35. What are the different ways through which you can add data tables in Qlik Sense?

Ans:

You can add data from three types of sources.

  • In-app, where you can manually enter data in an excel like entry columns.
  • Data connections are all the user or administer defined data sources which reside in your system.
  • Data content which are the Qlik DataMarket databases.
Course Curriculum

Jump Start learning Qlik Sense Training & Enhance Your Skills

  • Instructor-led Sessions
  • Real-life Case Studies
  • Assignments
Explore Curriculum

36. Tell us a few data sources to which Qlik Sense can connect?

Ans:

Qlik Sense can connect to a lot of different sources like,

  • Amazon Redshift
  • Apache Drill (Beta)
  • Apache Hive
  • Phoenix (Beta)
  • Apache Spark (Beta)
  • Azure SQL
  • Cloudera Impala
  • Google BigQuery
  • IBM DB2
  • Microsoft SQL Server
  • MongoDB (Beta)
  • MySQL Enterprise
  • Oracle
  • PostgreSQL
  • Presto
  • Sybase ASE
  • Teradata
  • Essbase
  • ODBC
  • Salesforce
  • Web file

37. Explain the process of managing records inside the app with a fact supervisor.

Ans:

The function of fact supervisor is to copy or add facts from the frequently used folder or from the Qlik data market. Whenever you load the records inside the app with a fact supervisor, it automatically displays each table as desk calls, displays subject, and supply.

38. State the correct steps to publish a sheet.

Ans:

To publish a sheet, follow below-given steps:

  • From the app, summary click on view pages
  • Right-click on the sheet you want to publish
  • A dialogue box will appear
  • Click on distribute on that dialogue box

The sheet will be published and will automatically move to the section of sheets published by me from my sheets.

39. What is the way to deploy Qlik Sense?

Ans:

Qlik Sense can be deployed in the following two ways:

  • Single node side deploying
  • Multi-node side deploying

Single node side deploying

In this type, the services run only on one node and the deployment works only on a particular time zone

Multi-node side deploying

In this type, the services run on two or more nodes that contribute to the exact set of information along with the license key

40. What is data storytelling in Qlik Sense?

Ans:

The function of Qlik Sense to provide in-context and intelligent commentary for the visuals is displayed on the dashboard. In this way, a complete story is built on the dashboard automatically to let others know the exact perspective or thinking of the data analyst. This is called data storytelling in Qlik Sense.

41. What is the importance of charts in Qlik Sense?

Ans:

In Qlik Sense, charts are the way of representing data in different and best possible ways. The data visualization in Qlik Sense is done via charts. There are different types of charts in Qlik Sense that you can use to represent the data visuals. The examples of charts are histograms, waterfall, line chart, bar chart, gauge, pie chart, KPI, distribution plot, etc. The charts can also be shared with other users on different platforms or on social networks.

42. List the number of operations you can perform on the Qlik Sense desktop.

Ans:

The following types of operations can be performed on Qlik Sense desktop:

  • You will be able to view all the apps in Qlik Sense hub
  • You will be able to edit and view apps from app overview
  • You can even edit and view individual apps from app overview
  • You can do the adjustments to the visualization via edit mode
  • You will be able to manage and view the associations and data tables from the data manager
  • Form the load data editor you can add data and can directly connect to the databases as well
  • You can view the data model of sheet and app with the help of Qlik Sense Data Model viewer
  • In storytelling view, you can create and watch movies

43. In what way does the Qlik convert into a useful tool for Qlik Sense users?

Ans:

To copy data load scripts from or to Qlik Sense, the Qlik converter is used. It is generally used between Qlik Sense and QlikView.

44. Name some important and useful extensions in Qlik Sense.

Ans:

The following are the most important and useful extensions in Qlik Sense:

  • Two-dimensional Heat map
  • Date range picker
  • Dependency wheel chart
  • CVL sunburst quadrant

45. Explain data warehousing.

Ans:

Data warehouses are the databases based on the relational database models. The process of storing data in warehouses is termed as data warehousing. Data collected from different sources can be stored in data warehouses. Here, the data aggregates and organizes itself to provide meaningful insights when analyzed. Data warehousing is generally done where huge amounts of data are coming from varied sources and need to be analyzed after combining all the data in one place.

46. How can a user access the restricted file system in Qlik Sense?

Ans:

In order to use the restricted functions and variables again in the Qlik Sense data load script, you need to disable the standard mode hence, enabling the legacy mode. Although, it should always be kept in mind that disabling the standard mode exposes the files to potential risks.

47. How do you edit a data table in Qlik Sense?

Ans:

A data table can be edited in the data manager. Select the table you want to edit and go to the edit icon given at the bottom. In the editor, you can add a new field, rename an existing field name, associate with other fields, etc. If you wish to delete a table, select the delete icon given at the bottom bar of the data manager. Also, you can reload a table (from the reload icon) and concatenate two tables.

48. What type of services is managed by Qlik Management Console (QMC)?

Ans:

The following services are managed by Qlik Management Console:

  • Connectivity of data
  • Management of application
  • Task management
  • Administration of Security
  • Data monitoring
  • Auditing works

49. What do you mean by the QIX engine? Explain its functions?

Ans:

All the major functionalities of Qlik Sense are handled by the main and interactive engine known as the QIX engine. The following are the functions of QIX engine:

  • It is a RAM-based engine and therefore it performs in-memory data calculations and indexing
  • It can perform smart searching
  • It does self-service and interactive interactions
  • It will correspond to a repository, scheduler, and applications

50. What does QSS stand for? Explain its importance?

Ans:

QSS is the abbreviated form of Qlik Sense Scheduler.

Application reloading and data loads are handled and scheduled by Qlik Sense Scheduler.

51. Explain the functionalities of the data collaboration feature.

Ans:

The following are the functionalities of data collaboration feature of Qlik Sense:

  • Storytelling of data
  • Publishing applications in streams
  • Exporting apps and sheets
  • Printing apps and sheets

52. What is the procedure to access the restricted file in Qlik Sense?

Ans:

The following is the procedure of restricted file in Qlik Sense:

  • Disable the standard node
  • Enable the legacy node
  • Now you can access the restricted file
  • Disabling the standard mode exposes the file to potentially damaging risks

53. What is the significance of using the Histogram visualization in Qlik Sense?

Ans:

The following is the significance of Histogram visualization:

  • A histogram is called a frequency plot
  • It displays the frequency distributed at each bar or bin in distribution
  • A continuous range of values can be seen because of this at equidistant intervals
  • Analyzation of data becomes easy
  • It can easily search the concentration of data is most or minimum at a specific interval
  • Important for performance and behavior analyzation of data

54. What is the method of creating an application in Qlik Sense?

Ans:

The following is the steps for creating an application in Qlik Sense:

  • Log in the software with valid credentials
  • Click on a new app
  • Add data to it
  • Select the file path
  • Load the data
  • Now create a visualization using the data loaded
  • Now set the visualizations properly on a dashboard
  • Once the dashboard is done the app is ready

55. What is the significance of treemaps?

Ans:

The following is the significance of treemaps:

  • For placing a lot of data in a hierarchical way treemaps are used
  • It saves space in the sheet
  • It stores the data in small boxes. In that small box, there are more small boxes
  • These boxes are also called as nested rectangles
  • The color and size of the boxes can tell you instantly the performance of a particular product
  • It is not capable to show the negative values and therefore sometimes this is considered as a drawback
Course Curriculum

Learn Qlik Sense Certification Course and Get Trained By Experts

Weekday / Weekend BatchesSee Batch Details

56.What all functionalities can you use from the data collaboration feature of Qlik Sense?

Ans:

Data collaboration with other apps and users includes functionalities such as data storytelling, publishing applications in streams, exporting and printing apps and sheets.

57. What should be done if you want to save a selection state for later use?

Ans:

To save a selection made in Qlik Sense app for later use, you can create a bookmark. You can create any number of bookmarks as per your convenience with the choice of selections, titles and description you wish.

58.  What is to be done if data tables are not showing in the data manager?

Ans:

If the data manager does not show tables and their data, even if they are loaded into the script. Then go to the data manager and click on Load Data option. This will reload the table, complete the data profiling and preparation and then display the tables in the app.

59. What do you know about the map visualizations in Qlik Sense?

Ans:

Maps are used to geographically display data loaded in Qlik Sense. Any data which is based on information related to countries, cities, states, regions etc., can be displayed using maps visualizations. In Qlik Sense there is a base map upon which you can add layers. There are different kinds of layers available such as point layer, area layer, line layer, density layer, and the background layer. Each layer displays geographical data in a specific manner.

60. How is data warehousing useful for BI tools?

Ans:

Data warehousing and business intelligence are often believed to go hand in hand because the data made available in the data warehouses are central to the business intelligence tools’ use. BI tools like Tableau, Sisense, Chartio, Looker etc, use data from the data warehouses for purposes like query, reporting, analytics, and data mining.

61. What do you mean by QlikView Data (QVD) file?

Ans:

QlikView Data QVD file is a data repository file. It helps in quick reload and is important for incremental loads of data.

62. Is there any modification between optimized and unoptimized QVD load? If yes, then state it.

Ans:

Yes, there is a modification and works if you follow a particular set of roles that can be elevated up to 100x earlier when it is repossessed from QVD.

63. What is the use of the Apple Map statement?

Ans:

The Apple Map statement is a very flexible statement. It is used for mapping data between addition at load data and one source.

64. How can you find the reduction of memory usage by a document?

Ans:

You can find it in the following ways:

  • Dropping redundant items
  • By dropping time from date-time fields
  • By splitting fields

65. Explain the types of optimization done for simulating data.

Ans:

You can optimize in the following ways:

  • By reducing joins by merging tables at run time
  • By creating a flat structure at load time

66. Explain the meaning and use of the scheming conditions?

Ans:

The scheming condition helps to stop the possible high control position or display. It is used for checking the efficient expressions.

67. Explain the show’s condition. Explain its transition from the calculation condition.

Ans:

Show condition works similarly to control the situation. The only difference is the object is directly removed from the screen instead of displaying a message when transited from calculation condition.

68. Why should you use variables?

Ans:

You should make use of variables for the following reasons:

  • It can be used to store reusable code snippets
  • You can calculate values for a global sense
  • It can be used to maintain the state of objects

69. Can you have a dynamic chart title in Qlik Sense?

Ans:

Yes, you can have a dynamic chart title. It can be achieved by placing the expressions and variables as titles.

70. Explain the working of the hierarchical dimension in Qlik Sense.

Ans:

If a hierarchical dimension is added in Qlik Sense you can get multiple and deep levels of details.

71. Can you color the chart title bar in Qlik Sense?

Ans:

No, in Qlik Sense there is no formatting option available to color the chart title bar.

72. Can you enable, conditional show or hide the chart objects and other items in Qlik Sense?

Ans:

No, Qlik Sense does not offer to enable, conditionally show or hide the chart objects and other various items.

73. Are Nprinting and on-demand services supported by Qlik Sense?

Ans:

Yes, the on-demand service of the Nprinting service is supported by Qlik Sense.

74. Explain the use of a Dependency wheel chart.

Ans:

The dependency wheel chart shows the relationship between 2 dimensions via a specific metric.

75. What is meant by Set Analysis in QlikView?

Ans:

In QlikView, set analysis is used for a set or group of data values. It is mainly used in aggregate functions like average, maximum, minimum, sum, etc.

qlik sense Sample Resumes! Download & Edit, Get Noticed by Top Employers! Download

76. What is Trelli’s chart?

Ans:

Trellis chart is basically a grid of charts. We can build an array of charts in one dimension. Trellis chart is actually a repetition of charts.

77. Explain your idea of a Pivot Table.

Ans:

A pivot table is used for grouping. A beneficial feature of the Pivot table is that it can be shown as a cross table. While grouping with the Pivot table you have to sort it according to the first dimension.

78. Suggest a graph that can be used to showcase 2 years difference in sales.

Ans:

A bar graph can clearly show the difference in 2 years of sales.

79. Explain Straight table.

Ans:

The straight table is used for grouping according to any column of our choice.

80. How many dimensions can be generally used in a bar chart?

Ans:

We can use only two dimensions in a bar chart.

81. Why is Macros useful in your application?

Ans:

With the help of Macros, you can create an object and reload the application.

82. What is the use of Dimension?

Ans:

The data can be examined from various perspectives using Dimension.

83. What do you mean by normalized data?

Ans:

A data can be called as a normalized data if it is in a well-structured form and does not have redundancy and repetition of values. The data that do not have any relationship among itself and can be in non-structured form with repetition of values and redundancy is termed as denormalized data.

84. Explain Star schema and Snowflake schema.

Ans:

The following is the meaning of both schemas:

Star Schema

In Star schema, data is pre-arranged properly into facts and dimensions. Thus, it is the simplest form of a dimensional model.

Snowflake schema

A snowflake schema is particularly used to improve the presentation of certain queries. It is totally different from the Star schema.

85. What do you mean by IntervalMatch? What is IntervalMatch ()?

Ans:

The prefix with the load statement that is generally used to connect different numerical values to one or more than one numeric interval is known as an IntervalMatch.

IntervalMatch () generates different sizes of data buckets.

86. What is join? Explain different types of joins.

Ans:

Join is used to convert data by merging.  This process of data is known as data merging.

Join are of the following types:

  • Left join
  • Right join
  • Inner join
  • Outer join

87. Explain the terms in identifiers syntax.

Ans:

The following is the explanation of the terms used in identifiers syntax:

  • 0 – Empty set
  • 1 – Full set of records
  • $ – Record of the current selection
  • $1 – Previous selection
  • $_1 – Next selection
  • Bookmark01 – Bookmark name

88. What is the meaning of each tier in the QlikView 3 tier application?

Ans:

The following is the meaning of each tier in the QlikView 3 tier application:

  • Tier I – In this tier, QlikView Data file is created and raw data is loaded
  • Tier II – QlikView Data is converted into business login and simultaneously data model and requirement of a business model is created
  • Tier III – After reading all the files from QlikView Data in tier II, one QlikView Design application (QVW) is created

89. Explain how Qlik experiences paintings?

Ans:

By intelligently summarizing the enormous amount of complex records by using the use of graph sort of search feel where each Qlik right away updates information. It has rich visible records insights that help in guidelines-based security and governance.

90. How to connect Qlik Sense with R?

Ans:

  • This is the most simple way to use R with Qlik: Enlarging R is the idea behind this, and transfer to a respective folder that Qlik sense is gonna read and thus loads the data. Initially, you need to download and install R, later after choosing analysis, mention on the prescribed script, the place to store the results.
  • After this, to always run, you need to refresh your analysis, after creating a .exe file.
  • Thus code needs to be:” add the path to R Radd R VERSION(num.num)binR.exe”
  • CMD BATCH –labor –rahul “add the path to tekslatescripttekslatescript.R” “add path over heretekslatereporttekslatereport.txt”

91. A way to manage records inside the app with a facts supervisor?

Ans:

The facts supervisor is coping with and adding facts from numerous assets or from the data market of qlik that’s visible in apps too. whether you brought them to add data or loaded the usage of scripts. Each table is displayed using desk calls, statistics subjects, and supply.

92. The way to upload a new information table?

Ans:

Either you can add a data table from the records manager or through numerous records assets

  • By connections: pick out information connections which had been earlier described through the user or administrator and folders from in which it’s miles selected.
  • Join my statistics: choose from a brand new facts source such as ODBC or OLE, connectors, internet documents, or information files.
  • Qlik Datamarket: pick from the general public or normalized industrial databases.
  • Attaching a file: add a report from pc or thru an app.

93. What’s Qlik feel about Charts?

Ans:

Qlik experience Charts is any other software program as a service (SaaS) provided by Qlik which allows Qlik to experience visualizations without problems shared on websites and social media. Charts have restricted interaction and permit users to explore and find out.

94. Is there any capability to create, edit, or increase apps in Qlik feel Cloud?

Ans:

The ability to create and edit apps is to be had to all customers. users can add flat-file facts and connect to QlikDataMarket. customers can then create, edit, and increase apps they own. customers can’t augment or edit apps create through different users.

95. Are records encrypted on Qlik feel Cloud?

Ans:

Yes, the facts are encrypted on Qlik feel Cloud. also, the Credentials and statistics are encrypted ‘in-flight’ (the usage of SSL).

96. What may be performed in Qlik experience Cloud?

Ans:

  • Developing apps and sharing the apps the use of the cloud.
  • From this hub, we can view or invite customers to comply with the apps, reveal them. Additionally, you may generate hyperlinks to percentage the content or visualization in the apps.
  • whilst logged in, the browser is divided into 3 elements, workspace area, tab panel, and toolbar.

97. What is the use of a Qlik converter?

Ans:

The use of Qlik converter is very useful in terms of copying the scripts from QlikView or Qlik sense without any problems.

98. What is the use of a Two-dimensional heatmap extension in the Qlik sense?

Ans:

The two-dimensional heat map is an extension to the Qlik sense platform where this is used to create heat maps in Qlik Sense. The concept of heat maps is wonderful because it depicts the information in a wonderful manner.

99. In a Qlik sense, how do the hierarchical dimensions work? 

Ans:

Within Qlik sense while adding more than one dimension, we can look for multiple levels of details.

Are you looking training with Right Jobs?

Contact Us

Popular Courses