Hfm interview questions LEARNOVITA

50+ Best Hyperion Financial Management Interview Questions and Answers

Last updated on 23rd Sep 2022, Blog, Interview Question

About author

Sanjay (Sr Big Data DevOps Engineer )

Highly Expertise in Respective Industry Domain with 7+ Years of Experience Also, He is a Technical Blog Writer for Past 4 Years to Renders A Kind Of Informative Knowledge for JOB Seeker

(5.0) | 13265 Ratings 1544

1. What’s Hyperion?

Ans:

  • Hyperion may be an info that permits you to access the information terribly quickly. The corporation was bought by Oracle in 2007 and Oracle has continued to enhance the merchandise.The Fancy name of Titan is Business Intelligence and it aims to support higher business decision-making.
  • Thus a atomic number 83 system are often known as a call web (DSS. . although the term business intelligence is typically used as a equivalent word for competitive intelligence, as a result of they each support deciding, atomic number 83 Uses technologies, processes, and application to research principally internal, structured information and business processes whereas competitive intelligence gathers, analyzes and disseminates data with a topical specialize in company competitors.

2. What’s Titan Planning?

Ans:

  • Hyperion designing may be a budgeting and prediction application from Oracle once owned by Titan Solutions Corporation. Titan designing uses Essbase (s flat info product oversubscribed by Titan. as an info and calculation engine, a relative repository for business logic, and includes a web-based programme.
  • The software package permits you to feature designing or forecast information to actuals. you’ll use net Forms to feature the design information or use the surpass SmartView tool. Most of the Titan news tools work nice with designing.

3. What’s Oracle Titan Money Management (HFM) ?

Ans:

  • Oracle Titan money Management (HFM. may be a comprehensive Web-based application that delivers international money consolidation, news and analysis in a very single, extremely ascendible software package answer.Oracle Titan money Management, a part of the Oracle EPM Suite, supports the gathering, consolidation and news of economic ends up in multiple GAAPs yet as IFRS, and also the reconciliation of variations among the varied standards. Hyperion.
  • Financial Management is often deployed quickly to integrate information from multiple Oracle and non-Oracle transactional systems, give top-side news that conforms to IFRS needs, and facilitate organizations creating the transition to IFRS.
  • Master money management with the in-depth.

4. What square measures the various forms of LOG Files?

Ans:

So many log files square measure there in Essbase, however the necessary log files square measure :

  • Application.log
  • Essbase.log
  • Configtool.log
  • eas_install.log
  • ess base server-install.log
  • Suppose we’ve allotted Generation a pair of and Generation four as of currently and consider adding generation three later your time. currently will we have a tendency to build the dimension? No. If information a pair of and information four exist, we have a tendency to assign information three.

5. What square measure attributes?

Ans:

A classification of a member in a very dimension. you’ll choose and cluster members who support their associated attributes. you’ll conjointly specify Associate in Nursing attribute after you perform calculations and use calculation functions.

Example : The info in Sample Basic that has product dimension has some attributes like size, package sort, and flavor. we are able to add these attributes to the scale wherever we are able to retrieve the information like for instance to retrieve “coke with eight Oz with bottles”, this is often helpful for generating reports.

6. What’s TB 1st and TB Last?

Ans:

TB 1st : within the Sample.Basic info, the accounts member gap Inventory is labeled as TB 1st. gap Inventory consolidates price|the worth} of the primary month in every quarter and uses that value for that month’s parent. for instance, price|The worth} for Qtr1 is the same because the value for the Gregorian calendar month.

TB Last : within the Sample.Basic info, the accounts member Ending Inventory is labeled as TB Last. Ending Inventory consolidates price|the worth} for the last month in every quarter and uses that value for that month’s parent. for instance, price|The worth} for Qtr1 is the same because the value for Mar.

7. However, will Attribute dim impact report performance?

Ans:

  • They extremely impact the report performance because the attributes square measure calculated dynamically once documented within the report. For a really sizable amount of attributes displayed within the report, the performance may drastically scale back.
  • While loading the information, you’ve got applied each of the choice criteria yet as rejection criteria to constant record.The records are going to be rejected.

8. Mention the most options in Titan designing v11.1.2.3?

Ans:

  • The latest unharness of Oracle Titan designing, v11.1.2.3, offers new key options for users and directors, together with ASO support at intervals designing, additional flexibility to import and export information, and task list report visualizations. MijaDeering, Principal Solutions Manager at Edgewater Ranzal, provides a summary of those and alternative options of the most recent designing unharness.
  • Oracle Titan designing may be a centralized, Microsoft workplace and Web-based designing, budgeting and prediction answer that integrates money and operational designing processes and improves business foregone conclusion. It permits organizations to cut back designing, budgeting, and prediction cycles by weeks or months and improve accuracy of plans and forecasts.
  • Microsoft workplace product square measure used as Associate in Nursing interface into Oracle Titan designing, that the learning curve for users is reduced, and designing races the time it takes to update plans and refresh reports. The value of possession is reduced through superior application readying, management tools, and packaged information integration.

9. However, is information held within the Essbase database?

Ans:

Essbase may be a file primarily based on wherever the information is held in PAG files of two GB every and grows consecutively.

10. What’s the distinction between UDA and Attribute dimensions?

Ans:

Attribute dimensions give a lot of flexibility than UDA’s. Attribute calculation dimensions that embrace 5 members with the default names total, count, min, soap and avg are mechanically created for the attribute dimensions and are calculated dynamically.

11. Where Is Hfm Information Available?

Ans:

Data is held on at the cells fashioned by the intersection of the members of the various dimension members within the sub cube. All aggregations and calculations are performed on information in sub cubes retrieved into RAM on the applying server. and that i hope the information will be out there within the information server.

12. However does one produce AN Icp Member In Hfm?

Ans:

Following ar system outlined members for ICP dimension :

    1. 1. [ICP Top] Specifies the highest intercompany member[ICP None] Specifies that no intercompany member is employed.
    2. 2. [ICP Entities] Specifies the entities that are selected for intercompany transactions.
    3. 3. The System can mechanically produce AN ICP member after you choose the IsICP attribute, see the below for your reference.
    4. 4. After you produce AN application, Intercompany Partner members are mechanically created for the application. AN ICP member is made for every Entity member that the IsICP attribute is chosen.

13. Make a case regarding Entity Curr Adj Member In Hfm?

Ans:

Basically worth dimension members are interrelated with numerous areas in HFM, however in short talking regarding Entity Curr Adj you’ll be able to build any changes to mistreatment journals into this explicit worth dimension, here you’ll be able to perform calculation and posting journals.

14. What’s Application Profile, will we alter Application Profile At Any purpose Of Time?

Ans:

An application profile contains language, calendar, frequency, ANd amount info for an application. you’ll be able to use a profile for quite one application. For every application that you simply produce, you need to specify AN application profile. you’ll be able to not modify the applying profile once it has been created.

15. What’s an information Audit In Hfm?

Ans:

You can use {the information|the info|the information} Audit feature to look at data changes performed by users. you’ll be able to filter the information changes by date vary, application server, user, and therefore the dimension members of cells.

You can audit state of affairs and Account members by setting the altar information Audit information attribute to Y for the eventualities and accounts to audit. to show off auditing of state of affairs and Account members, modification of the alter information Audit attribute to N.

16. What’s Minority Interest In Hfm?

Ans:

Relating to possession management, it’ll arrive by the formula PMIN = PCON-POWN p.c of minority interest is capable of consolidation minus p.c possession.

17. The way to Get previous Year maintained Earnings?

Ans:

By mistreatment rules we will deliver the goods it.

18. What are alternative ways Of Running Consolidation In Hfm?

Ans:

  • Manual consolidation by mistreatment grids.
  • Consolidation mistreatment task automation.
  • Custom consolidation by mistreatment rules.

19. What’s A continual Journal?

Ans:

Some Journals we have a tendency to use repeatedly. So, for that purpose, we’ll produce continual templates. By mistreating the continual templates, we’ll produce continual Journals.

20. What’s A Motorcar Reversing Journal?

Ans:

If we have a tendency to produce a journal as a motorcar Reversing Journal, the journal can post within the next amount by reversing the Debit and Credit.

21. However does one Load the information Into Hfm?

Ans:

HFM directly cannot take the information from ERP packages. Therefore the information ought to be downloaded from ERP and loaded into Upstream tools like FDM and ODI etc. then loaded into HFM.

22. What’s Hfm Architecture?

Ans:

Hyperion money Management is meant to control as a multi tier system.

Client tier : The consumer tier contains the computer programme and therefore the ability to speak with the applying tier. you’ll be able to show information and information, enter data, and maintain information during this tier.

Web tier : the net server tier contains the net server. you’ll be able to access the Web-enabled parts of Hyperion money Management during this tier. The Hyperion money Management net consumer contains all practicality out there within the Windows consumer with the exception of security administration.

Middle tier : the center tier contains the domain intelligence and connections to the computer database.

Database tier : {the information|the info|The information} tier contains the computer database and every one Hyperion money Management data and information.

23. What percentage Account sorts In Hfm?

Ans:

We have ten Account sorts in HFM.

24. However Do totally different Cell colors Indicate In Hfm? (ask Any Specific Color. ?

Ans:

Blue- Header cell.

Off White – An input cell. you’ll be able to manually enter or edit information.

Light Yellow – Locked or derived cell.

Light gray Text – No write or browse access, or could also be derived information.

Dark Yellow- Indicates one in all these conditions Cell information has been changed however has not been saved.The input standing is OK, however the standing of the adjustment isn’t OK (CH, CN, or TR.).

Light inexperienced – Allows allocations and derived information.

Dark inexperienced – Read-only.

Orange – Invalid POV (Point of read. intersection.

25. What percentage of changes will we Post?

Ans:

In HFM we’ve got :

  • Entity Currency Adjs
  • Parent Currency Adjs
  • Parent Adjs
  • Contribution Adjs

26. What’s sensible ?

Ans:

Goodwill in money statements arises once a corporation is purchased for quite the truthful worth of the recognisable web assets of the corporate. The distinction between the acquisition value and therefore the add of the truthful worth of world wide web assets is by definition the worth of the “goodwill” of the purchased company. The effort company should acknowledge goodwill as an associate degree plus in its money statements and give it as a separate point on the record.

27. What number of Custom dimensions square measure there in HFM?

Ans:

Here you wish to answer as per your HFM version:

Example : nine versions to eleven.1.2.1 versions solely having four custom dimensions. afterward versions square measure like (11.1.2.2 and 11.1.2.3. having one hundred custom dimensions.

28. Are you able to please justify eight commonplace dimensions?

Ans:

Those eight commonplace dimensions square measure like :

  • Account
  • Value
  • Scenario
  • Year
  • Period
  • View
  • ICP

29. What square measures the HFM services you wish to start?

Ans:

Hyperion Foundation Shared Services – net Application

  • HFM- DME perceiver
  • Hyperion net Service Manager
  • Hyperion Workspace- Agent Application
  • Hyperion Workspace- net Application

30. What will Service dependency mean?

Ans:

Hyperion relies on services. suggests that services square measure to be started in an exceedingly specified sequence solely.

31. What number of Environments does one have in your Project?

Ans:

We have three environments. Those square measure :

  • Development surroundings.
  • QA surroundings.
  • Production surroundings.

32. Justify those Account varieties within the account dimension?

Ans:

There square measure ten account varieties –

  • Asset.
  • Liability.
  • Equity.
  • Expense.
  • Balance.
  • Balance continual.
  • Flow.
  • Dynamic.
  • Group label.
  • Currency Rate.

33. What’s COA?

Ans:

COA is nothing however the chart of accounts, regardless of the members we’ll outline underneath the account dimension are going to be known as generally chart of accounts (COA).

34. What square measures the various ways of running consolidation in HFM?

Ans:

Consolidate- can consolidate solely what has been modified from the previous execution of consolidation, together with the execution of all necessary calculations and currency translations for individual entities (the ones that have the compact standing in fact.

35. what’s the minimum role to tend to a user to access HFM?

Ans:

Default or read access.

36. What’s the distinction between switch sign for and switch kind for and during which dimension it exists?

Ans:

It exists within the custom dimension :

Switch sign for : it’s ticked to alter :

  • ASSET to LIABILITY
  • LIABILITY to plus
  • EXPENSE to REVENUE
  • REVENUE to EXPENSE

Switch kind for : it’s ticked to alter :

  • ASSET to EXPENSE
  • EXPENSE to plus
  • LIABILITY to REVENUE
  • REVENUE to LIABILITY
  • BALANCE to FLOW
  • FLOW to BALANCE

37. What will a record contain?

Ans:

In money accounting, a record could be an outline of the money balances of a corporation. Assets, liabilities, and possession equity square measure listed as of a particular date, like the top of its fiscal year.

38. However, can you perform the Review Process?

Ans:

To perform the Review method, we must always have the “Review Supervisor” Security authority. within the Explore knowledge Module, we’ll perform method Management.

39. Sometimes, we have a tendency to not post a Journal. What is going to be the Reason?

Ans:

In the Entity Dimension, we must always check the “allow adjustment “property. and therefore the amount during which we have a tendency to create the journal ought to be unbroken open. and that we ought to have the safety authority to form journals.

40. However will we Migrate applications from server to server?

Ans:

We migrate applications with a duplicate application utility. manner|differently|in a different way|in our own way|otherwise} of migrating application is that the ancient way that extracts all needed files from development and masses a similar files in production

41. However does one alter Rules to customize consolidation?

Ans:

Application Settings -> consolidation Rules -> Y

42. What square measures the HFM services you wish to start?

Ans:

Hyperion Foundation Shared Services – net Application :

  • HFM- DME perceiver
  • Hyperion net Service Manager
  • Hyperion Workspace- Agent Application
  • Hyperion Workspace- net Application

43. However, does one produce a member list in HFM?

Ans:

Member list {we can|we can|we are able to} write with the operate known as list and that we will save with extension .lst, once you transfer the member list you’ll choose the member in an exceedingly specific POV operating with totally different areas like journals, ICP, etc., we are able to additionally produce our own custom member list for various functions.

44. What’s the point detail in HFM? the way to enter it?

Ans:

Line Item detail is extra info to the info. it’s entered into the info file.

45. Make a case for Olap and mention if it’s associated with Hyperion monetary Management?

Ans:

  • Hyperion HFM/ Hyperion designing each are Essbase based mostly. they’re front-end technical school and Ess-base is the backside. Ess-base is associated with M-OLAP. There are 3 forms of OLAP technology gift within the market. These are ROLAP, MOLAP, and HOLAP.
  • An example of ROLAP is BO. Here we have a tendency to contend with the table and that they act as a virtual cube. however if we expect Oracle categorical Hyperion Essbase and Cognos then they’re real cubesats. Thus MOLAP. ROLAP+MOLAP=HOLAP.
  • In the case of BO, we want to hitch to realize the OLAP impact just about however behind may be a joined table. however within the case of MOLAP, there’s no thought of the table; it’s a cube solely.
  • For example : a page may be a table then a Book may be a Cube. If the info is massive then it’s best to require up ROLAP and MOLAP. as a result of the performance of the cubes degrades. If the scale of information is around a hundred GB to a hundred and fifty GB then it’s fine to travel with MOLAP and if it’s quite that then we should always opt for BO.

46. Make a case for why we have a tendency to use Hyperion?

Ans:

We have IIS for HFM though there’s no IIS for OLAP. If there’s no IIS then it’s a time taking method to retrieve monetary information.Is it potential to possess one ASO information and one BSO information during a single application Justify No, as a result of ASO/BSO classification is outlined at the applying level and not at the information.

47. However does one load the info into HFM?

Ans:

HFM directly can’t take the info from ERP packages.

48. What’s the info lock?

Ans:

A user-controlled mechanism that forestalls changes to information in line with such criteria, like amount or state of affairs.

49. What’s a Dynamic memberlist?

Ans:

As the dimension members are other and deleted, the dynamic member list mechanically reflects the changes by replying to the user-defined criteria.

50. What’s the distinction between switch sign for and switch kind for and within which dimension it exists?

Ans:

It exists within the custom dimension:

  • Switch sign for: it’s ticked to vary
  • Switch kind for: it’s ticked to vary
  • Asset To Liability quality To Expense
  • Liability To quality Expense To Asset
  • Expense To Revenue Liability To Revenue
  • Revenue To Expense Revenue To Liability
  • Balance To Flow Balance To Flow
  • Flow To Balance Flow To Balance

51. What are Configurable Dimensions?

Ans:

Configurable Dimension permits the HFM administrator to line the amount of custom dimensions within the application. for every dimension, it’s potential to line the scale of the dimension and provides a brief name and a protracted name (alias).

52. What are the advantages of Configurable Dimensions?

Ans:

Configurable Dimensions provides HFM the pliability lacking within the ancient tools with predefined fastened structures. HFM applications are engineered with the precise variety of custom dimensions required. If two custom dimensions are necessary, then the application is engineered with two dimensions. If it desires four or vi, the amount of custom dimensions is set consequently. The client needs to drive the planning and also the structure of the application while not constraints or compromises.

53. Will Configurable Dimensions have a bearing on performance?

Ans:

The configurable dimension doesn’t have an immediate impact on performance. In associate applications wherever Calculation rules are properly written, performance is driven by the number of information within the application, not by the amount of dimensions or the amount of components in every dimension.

54. What number of custom dimensions ought to be employed in an associate application?

Ans:

The number of custom dimensions depends on the extent of details of the reportage. Once a similar elaborate analysis exists for multiple accounts, this detail ought to be created during a custom dimension. as an example, if Sales, price of fine oversubscribed, and margin of profit should all be elaborate by-products, then it’s suggested to form a Product hierarchy during a custom dimension. Once an associate account should be analyzed by a mixture of details, as an example, Sales by Product and conjointly at the same time by Market, then these details ought to be created in separate dimensions. The a lot of analytical details are needed, a lot of dimensions are necessary. As an example, if Sales, price of products oversubscribed, and margin of profit should be analyzed at the same time by Product, Market, Channels, and Packages, then it’s suggested to use four custom dimensions.

55. Will custom dimensions contain details of various natures?

Ans:

Yes. A custom dimension will contain differing kinds of details, as long as these details are used on completely different accounts. As an example, if the P&L accounts are elaborate by product and also the record accounts are elaborate by Flows, then it’s potential to use a similar custom dimension for each detail. product and Flows are going to be created as separate hierarchies within the same dimension. Once shaping the accounts, P&L accounts are going to be related to the merchandise hierarchy and record accounts are going to be related to the Flow hierarchy.

56. However, can you calculate minority interest in Hyperion monetary management?

Ans:

We need to put in writing rules such as PCon=POwn-PMin, to calculate the share of minority interest. %Minority=%consolidation-%ownership

57. What’s the importance of Hyperion monetary management?

Ans:

Many finance executives face the intimidating task of consolidating their Companies’ monetary and in operation results victimization spreadsheets that are tough to keep up and audit.

58. What’s Triangulation?

Ans:

A means of changing balances from one currency to a different via a 3rd common currency.

59. Will we tend to begin associate degreed stop an application severally and the way to extend performance exploitation this ?

Ans:

We can manage our server resources by beginning solely applications that receive serious user traffic. Once an associate degree application is started, memory is amid all associated information bases.

60. What square measures the planning issues for calculation optimization?

Ans:

You can put together info to optimize calculation performance. The simplest configuration for the positioning depends on the character and size of the info.

  • Block Size(8Kb to 100Kb. and Block Density
  • Order of distributed Dimensions
  • Incremental information Loading
  • Database Outlines with 2 or a lot of Flat Dimensions
  • Formulas and Calculation Scripts

61. However are you able to stop and take away fragmentation?

Ans:

You can stop and take away fragmentation :

1. to stop fragmentation, optimize information hundreds by sorting load records based mostly upon distributed dimension members. For a comprehensive discussion of optimizing information load by grouping distributed members.

2. to get rid of fragmentation, perform associate degree export of the info, delete all information within the info with CLEARDATA, and reload the export file.

3. to get rid of fragmentation, force a dense structure of the info.

62. What square measures the conditions of poignant info restructuring?

Ans:

Intelligent Calculation, name changes, and formula changes have an effect on info restructuring :

  • If you employ Intelligent Calculation within the info, all restructured blocks square measure marked as dirty whenever information blocks square measure restructured. Marking the blocks as dirty forces subsequent default Intelligent Calculation to be a full calculation.
  • If you modify a reputation or a formula, Essbase doesn’t mark the affected blocks as dirty. Therefore, you want to use a way aside from full calculation to cipher the member or the info.

63. What square measures the files used throughout Restructuring?

Ans:

When Essbase restructures each the info blocks and therefore the index, it uses the files delineate :

  • essxxxxx.pag Essbase file.
  • essxxxxx.ind Essbase index file.
  • dbname.esm Essbase kernel file that contains management info used for sound unit recovery.
  • dbname.tct group action management table.
  • dbname.ind Free fragment file for information and index free fragments.
  • dbname.otl define come in that is outlined all data for a info and the way information is hold on.

64. Does the structure operate square measure faster?

Ans:

These varieties of structure operations square measure listed from quickest to slowest :

  • Outline solely (no index or in.
  • Sparse (only index files.
  • Dense (index files and information files. as a results of adding, deleting, or moving members and alternative operations.
  • Dense (index and information files. as a results of dynamical a dense dimension to distributed or dynamical a distributed dimension to dense.

65. What square measure Implicit Restructures?

Ans:

Essbase initiates associate degree implicit structure of the info files once a top level view is modified exploitation define Editor or Dimension Build. the kind of structure that’s performed depends on the kind of changes created to the define.

66. What square measures specific Restructures?

Ans:

When you manually initiate an info structure, you perform a certain structure. a certain structure forces a full structure of the info. A full structure includes a dense structure and removal of empty blocks.

67. What square measures the planning issues for calculation optimization?

Ans:

You can put together info to optimize calculation performance. The simplest configuration for the positioning depends on the character and size of the info.

  • Block Size(8Kb to 100Kb. and Block Density.
  • Order of distributed Dimensions.
  • Incremental information Loading.
  • Database Outlines with 2 or a lot of Flat Dimensions.
  • Formulas and Calculation Scripts.

68. However are you able to stop and take away fragmentation?

Ans:

You can stop and take away fragmentation :

  • To prevent fragmentation, optimize information hundreds by sorting load records based mostly upon distributed dimension members. For a comprehensive discussion of optimizing information load by grouping distributed members.
  • To remove fragmentation, perform associate degree export of the info, delete all information within the info with CLEARDATA, and reload the export file.
  • To remove fragmentation, force a dense structure of the info.

69. Once does one use RLE over electronic image Compression?

Ans:

Use RLE over electronic images once, Average block density terribly low (< third-dimensional. . info has several consecutive continuance Values.

70. Once does one disable compression?

Ans:

You may need to disable information compression if blocks have terribly high density (90% or bigger. and have few consecutive, continuance information values. under these conditions, native compression consumes resources unnecessarily. Don’t use compression if disc space/memory isn’t a problem compared to your application. It will become a drain on the processor.

71. What’s LRO (Linked coverage objects. ?

Ans:

An LRO is an associate degree object related to a particular information cell in associate degree Essbase info. LROs will enhance information analysis capabilities by providing extra info on a cell. associate degree LRO are often any of the subsequent :

  • A address for an online website.
  • A link to information in another Essbase info.

72. However, does one produce LRO’s?

Ans:

Users produce connected objects through Essbase programme Add-in for surpass by choosing an information cell and selecting a menu item. there’s no limit to the quantity of objects you’ll link to a cell. The objects square measure hold on on the Essbase Server wherever they’re on the market to any user with the suitable access permissions. Users retrieve and edit the objects through the Essbase programme Add-in to surpass the connected Objects Browser feature, enabling them to look at objects connected to the chosen cell.

73. Will adding or removing links to a cell doesn’t have an effect on the cell contents?

Ans:

No.LROs square measure connected to information cells –not to the information contained within the cells. The link is predicated on a particular member combination within the information. Q.Give a few samples of LRO’s? Ex1: A sales manager could attach cell notes to recently updated disbursal. Ex2: A finance manager would possibly link a programme containing supporting information for this quarter’s results. Ex3: A product manager would possibly link icon pictures of recent products. Ex4: A sales manager could link the URL of a company’s computing machine to quickly access the information on the net.

74. However will Essbase find and retrieve connected objects?

Ans:

Essbase uses the information index to find and retrieve connected objects. If you clear all information values from the information, the index is deleted so square measure the links to connected objects. If you structure the information, the index is preserved so square measure the links to connected objects.

75. Do shared members share LRO’s?

Ans:

Shared members share information values however don’t share LROs. This is often as a result of LROs square measure connected to specific member combos and shared members that don’t have identical member combos. To link a given object to shared members, link it to every shared member singly.

76. Are you able to modify the member combination related to any connected object?

Ans:

You cannot modify the member combination related to any connected object. to maneuver AN object to a different member combination, initial delete it, then use Essbase programme Add certain surpass to re-link the thing to the required member combination.

77. Why can we limit the LRO file sizes for storage conversion?

Ans:

Because Essbase stores connected files in an exceedingly large repository on the server and, by default, the dimensions are unlimited. Limiting the file size prevents users from taking on an excessive amount of the server resources by storing very giant objects. you’ll set the utmost connected file size for every application. If a user makes an attempt to link a file that’s larger than the limit, a slip-up message displays. The utmost file size setting applies solely to connected files and doesn’t have an effect on cell notes or URLs. The lengths of the cell note, URL string, and LRO descriptions square measure mounted.

78. What’s partitioning?

Ans:

A partition is the piece of information that’s shared with another information. AN Essbase partitioned off application will span multiple servers, processors, or computers.

79. What’s Essbase Partitioning?

Ans:

Essbase Partitioning may be an assortment of options that creates it straightforward to style and administer databases that span Essbase applications or servers. Partitioning is licenced individually from Essbase.

80. What square measures the kinds of Partitions on the market in Essbase?

Ans:

Three forms of partitions:

Transparent partition : A variety of shared partitions that gives the flexibility to access and manipulate remote information clearly like it’s a part of your native information. The remote information is retrieved from the information supply every time you request it. Any updates created to {the information|the info|the information} square measure written back to {the information|the info|the information} supply and become in real time accessible to each native data target users and clear data supply users.

Replicated Partition : A portion of the information, outlined through Partition Manager, propagates AN update to information down pat at one website} to a replica of information held on at another site. Users will access the information like it were a part of their native information.

Linked Partition : A shared partition that allows you to use an information cell to link 2 databases. Once a user clicks a connected cell in an exceedingly worksheet, Essbase opens a brand new sheet displaying the scale within the connected information. The user will then drill down those dimensions.

81. What’s the method for planning a partitioned off database?

Ans:

Here is that the instructed method for planning a partitioned off information :

  • Learn about partitions.
  • Determine whether or not the information will get pleasure from partitioning.
  • Identify the information to partition.
  • Decide on the kind of partition.
  • Understand the safety problems associated with partitions.

82. What square measures the elements of the partition?

Ans:

Partitions contain the subsequent elements:

Type of partition : A flag indicating whether or not the partition is replicated, transparent, or link e.

Data supply data : The server, application, and information name of the information supply.

Data target data : The server, application, and information name of the information target.

Login and parole : The login and parole data for {the information|the info|the information} supply and therefore the data target.

Shared areas : A definition of 1 or a lot of areas, or sub cubes, shared between {the information|the info|the information} supply and therefore the data target.

Member mapping data : an outline of the members within the information supply map to members within the information target.

State of the partition : data regarding whether or not the partition is up-to-date and once the partition was last updated.

83. What are the advantages of partitioning?

Ans:

Partitioning applications will offer the subsequent advantages :

  • Improved quantifiability, dependableness, accessibility, and performance of databases.
  • Reduced info sizes.
  • More economical use of resources.
  • Data synchronization across multiple databases.
  • Outline synchronization across multiple databases.
  • Ability for user navigation between databases with completely different spatiality.

84. Are you able to outline differing kinds of partitions between constant 2 databases?

Ans:

No.

85. Will one info function knowledge|the info|the information} supply or data target for multiple partitions?

Ans:

Yes.

86. What’s the overlapping partition?

Ans:

An overlapping partition happens once similar knowledge from 2 or additional knowledge bases function as the information supply for one data target in an exceedingly large partition.

87. Is overlapping partitions valid altogether?

Ans:

An overlapping partition is allowed in connected partitions, however is invalid in replicated and clear partitions and generates a mistake message throughout validation.

88. Once does one use substitution variables in partitions?

Ans:

Using substitution variables in partition definitions permits you to base the partition definition on {different|totally completely different|completely different} members at different times.

89. Will we tend to use attribute values to partition a database?

Ans:

however you can not partition associate degree attribute dimension.

90. Will we tend to partition associate degree attribute dimension?

Ans:

No, we tend to not partition the associate degree attribute dimension.

91. What’s the limitation on version and mode throughout partition?

Ans:

Both ends of a clear, replicated, or connected partition should air at constant unharness level of Essbase Server. For instance, if the supply of a connected partition is on an unharness seven.1.2 server, the target should even be on an unharness seven.1.2 server. additionally, for clear and replicated (but not connected. partitions, the applying mode of each end of the partitions should be the same–either Unicode mode or non-Unicode mode.

92. What are the key variations between ASO & BSO?

Ans:

If we’ve got additional dimensions (generally quite ten. then {we will|we’ll|we are going to} opt for ASO that merely rollup If we’ve got less dimensions then {we will|we’ll|we are going to} opt for BSO we tend to cannot write back in ASO we will write back in BSO Most of the size are distributed in ASO Most of the size are dense in BSO.

93. What’s “Enterprise Analytics”?

Ans:

ASO in System nine is termed Enterprise Analytics.

94. Justify intimately concerning the options of ASO?

Ans:

ASO knowledge bases are created specifically to contend with the wants of terribly giant distributed data sets with a high range of dimensions and doubtless lots of members. ASO doesn’t have indexes or knowledge blocks. ASO doesn’t use calculation scripts. Bcoz calculations aren’t advanced. ASO uses a brand new reasonable storage mechanism that permits improved calculation times from ten to100 times quicker than BSO. ASO will store up to 252 dimensional mixtures. The forepart tools typically don’t care if the info is ASO or BSO. Even Maxl sees minor variations. we will have attribute dimensions in ASO. In ASO there’s no conception of dense and distributed dimensions. we tend to not have 2 pass logic and in-built time balance practicality.( time balance practicality is a gift from the nine.3 version forwards. Member formulas aren’t supported to keep hierarchies. solely non consolidation (~) and addition (+) operators are supported in shared hierarchies.

We cannot produce quite one info in ASO. ASO doesn’t utilize procedural calculation scripts. ASO formulas are written in MDX syntax. ASO has an associate degree Accounts dimension however it’s fully completely different from the account dimension of BSO. ASO is read-only. you can not write to ASO databases, however there’s a workaround victimization: clear partitions associate degreed information to an connected BSO info for those duties. you’ll be able to load knowledge to level zero members solely. The info should structure once any members within the customary dimensions are additional ,deleted or captive. actually most actions on associate degree ASO define can either cause a loss of information or structure.

95. However, does one differentiate ASO applications?

Ans:

Can simply differentiate the ASO info within the body Services Console by the red star beside the applying name.

96. However, does one produce an associate degree ASO application?

Ans:

ASO has 2 kinds of hierarchies : keep and dynamic. The dimension will contain each kind of hierarchy (if you change multiple hierarchies. .Other properties that require to be set for dimensions and members embody Dimension sort knowledge Storage(store, ne’er share, label only. Member solve order.

Alias : You can add dimensions victimization, the visual editor or the foundations files. Unlike block storage, ASO doesn’t enable you to preview the defined changes. If you’re unsure of the build file, create a backup of your define before running the new build rule. For ASO databases once the information values are loaded into the amount zero cells of a top level view, the info needs no separate calculation step. For retrieving from the ASO info, retrieve and analyze even as within the BSO info.

97. However, does one produce associate degree ASO info victimization and the ASO define Conversion Wizard ?

Ans:

You can conjointly produce associate degree ASO info victimization ASO define Conversion Wizard. This wizard uses the present BSO info to convert to associate degree ASO info. This can be advantageous as a result of the fact that we tend not to produce associate degree ASO info from the Scratch. but we want to perform reengineering of dimensions and hierarchies.

98. However does one produce ASO within the automatic Way?

Ans:

Set Up a laptop for Unicode support by doing one in all Install the for that supports UTF-8 secret writing, Install a Unicode editor The Wizards Tab of body Services Console menu has the subsequent elements :

  • Migration.
  • Aggregate Storage define Conversion.
  • Aggregate Storage Partition.
  • User Setup.
  • Data Mining Wizard.

Are you looking training with Right Jobs?

Contact Us

Popular Courses