SAP HR Interview Questions and Answers

SAP HR Interview Questions and Answers

Last updated on 16th Oct 2020, Blog, Interview Question

About author

Kannan (Sr SAP Recruiting Director )

He is Possessing 11+ Years Of Experience in SAP. His Passion lies in Developing Entrepreneurs & Activities. Also, Rendered his intelligence to the Enthusiastic JOB Seekers.

(5.0) | 14523 Ratings 2248

 If you are an expert in SAP technology then this is for you. Let us know if you looking for a job change? Then do not worry, we’ve a right answer for your job interview preparation. If you are preparing for SAP-HCM job interview then go through ACTE Interview questions and answers page. SAP-HCM (Human Capital Management) is section in SAP which handles the Human Resource management in whole. SAP HR does the data collection of the employees starting from their joining to their leaving the company. Candidates should have MBA in HR to qualify for management. It is best for hiring HR candidates. Below are the SAP-HCM interview questions and answers which makes you comfortable to face the interviews:

1. WHAT IS SAP HR?

Ans:

SAP HR records the data from hiring an employee to its final termination in an organization. It stores the employee data such as designation, role, salary details, working shifts, address and so on.

2. What Time Constraint 1 on an Infotype?

Ans:

Infotype with Time Constraint 1(TC 1) must be unique, i.e. only one valid record can exist for a given period. There can be no gaps between the records. When we add a new record to an Infotype with TC1, the system delimits the overlapping record on the key date and adds a new record.

3. What is internal recruitment?

Ans:

Internal recruitment is the search for internal applicants. When you integrate with personal development, you can use profile match up which helps to search for resources internally.

– Also In recruitment, it is represented by ‘P’ as Person and ‘AP” as an external person.

4. What Do You Mean By Capacity Planning?

Ans:

Capacity Planning refers to the planning of production in an organization to meet the changing market demands of the products. The capacity is identified as the maximum amount of work that an organization can complete in a given time period.

5. How can you maintain information for an Infotype?

Ans:

To maintain information in an Infotype you could use –

  • PA30 – Personnel Administration Maintenance
  • PA40 – Personnel Actions
  • Alternatively, Fast Entry Screen.

6. What Do You Understand By Mandatory Activities?

Ans:

Mandatory activities are activities for which SAP does not deliver default settings, such as organizational structure. Customer-specific requirements must be stored for activities that are classified as mandatory.

7. How are Time management and payroll integrated?

Ans:

TM MGMT and Payroll are integrated into ways where time data is collected from the info type 0007 and these hours are taken in basic as Number of hours worked or utilized, and even with time evaluation and last with schemas integration.

The X000 schema carries xt00 and these data can be transferred between other modules.

8. What Are Personnel Development Plans?

Ans:

Personnel development plans provide professional development for the employees of an organization. It can also be used to perform training and job-related activities.

9. What Is the Manager’s Desktop?

Ans:

The Manager’s Desktop is a computer system, which is available only to the managers. Other employees cannot see the Manager’s Desktop; whereas, the manager can use this computer system to see the status of all the employees who are logged in. The computer system also helps managers to perform their administrative and strategic works.

10. Which are the sub-modules in SAP HR?

Ans:

Following are the modules in SAP-HR —

  • Recruitment -Personnel Administration
  • Organization Management
  • Personnel Development
  • Training and Event Management
  • Compensation Management
  • Personnel Time Management
  • Payroll
  • MSS – Manager Self Service
  • ESS – Employee Self Service

11. What is the role of an administrator in PA?

Ans:

  • To restrict access to Personnel administration based on PA/PSA.
  • Administrator: we come across for Personnel administration, Time management, and Payroll in sap.
  • Each administrator is responsible for each individual activity. You can get the name of the administrator in the payslip so the employee for any clarification he can meet the responsible administrator (accessed through payslip)
  • This administrator (is created in the PA of the PM) is responsible for recruitment.

12. What is SAP HCM?

Ans:

  • SAP HCM is an on-premises system that services HR functions such as compliance, payroll, personnel files, and benefits administration. In December 2011, SAP announced its acquisition of Success Factors, signaling SAP’s commitment to the cloud while maintaining its commitment to its HCM products.
  • Payroll
  • MSS – Manager Self Service
  • ESS – Employee Self Service

13. What Is a Personnel Area?

Ans:

A personnel area is a subunit of company code. It is identified as an organizational unit representing an area in an enterprise, which is organized according to personnel administration, time management, and payroll accounting criteria. It is represented as a four-character alphanumeric code. For example, the personnel area code for a corporation is CORP.

14. What is an Infotype?

Ans:

Individual Information such as last name, first name, DOB, etc is defined in data fields. Data fields are grouped into information units according to their content, these information units are called Infotypes. Infotypes have names and 4 digit keys.

For Ex. Infotype 0002 is for Personal Data, which stores Employees Full Name, Date of Birth, etc.

An Infotype can have a sub-type.

Infotypes are classified as follows

  • 1000 – 1999 == OM related
  • 2000 – 2999 == Time related
  • 9000 and above Customer Specific
  • Alternatively, Fast Entry Screen.
  • Retirement
  • etc.
Subscribe For Free Demo
[contact-form-7 404 "Not Found"]

15. What Is Personnel Cost Planning?

Ans:

Personnel Cost Planning is used to plan the personnel costs that are based on either the basic salaries or the vacated or filled vacancies. It can be done for the current year based on either the assumptions or the previous year costs.

16. What Is The Use Of Compensation Management?

Ans:

Compensation Management allows you to specify the guidelines for an organization’s compensation policy, which helps the organization to attract and preserve the best employees. It is necessary for the administration of compensation, such as carrying out payroll.

17. How to group employees for their allowances in payroll?

Ans:

Go to the basic salary of India in Payroll India and group the employee first depending on the allowances to be paid and this is

applied for even differentiating the employees into groups depending on their pay structures.

18. What Do You Understand By Critical Activities?

Ans:

Critical activities are activities that should be carried out very carefully, because errors in these activities may lead to negative consequences.

19. What Are Optional Activities?

Ans:

Optional activities are activities for which SAP delivers default settings.

These default settings can be used if they satisfy the requirements.

20. Where are payroll results stored?

Ans:

Payroll results are stored in PCL2 cluster, which can be accessed using the transaction pc_payresult.

21. What Are Non-critical Activities?

Ans:

Similar to critical activities, the non-critical activities should also be performed carefully, but the errors committed in these activities have less negative consequences.

22. In OM, how to get the details for a group of employees (ex.) group of Drivers in the organization?

Ans:

Similar to critical activities, the non-critical activities should also be performed carefully, but the errors committed in these activities have less negative consequences.

23. What Is Shift Planning?

Ans:

Shift Planning is a component of Personnel Time Management. It is used to plan the shift time and location of the employees according to their qualification and the number of job requirements. The document used to record this information is called a planned shift document, which is also known as a roster.

24. What Is The Use Of Training And Event Management?

Ans:

The Training and Event Management module is used to manage and schedule the training events and conventions.

25. What Is Sap Hcm Workflow?

Ans:

The SAP HCM Workflow automates business processes and assigns tasks to the appropriate person at the right time.

26. What Are The Most Important Processes In The Hr Department?

Ans:

HR is the most important division for any organization.

The processes of the HR department are employee administration, payroll, legal reporting of efficiency, and agreements with the changing global and local regulations.

27. List The Most Important Structures In Hr?

Ans:

Following are the important structures in HR:

  • Enterprise
  • Personnel
  • Organization
  • Payscale
  • Wage type

28. What Is Employee Self-service (ess)?

Ans:

ESS facilitates the employees of an organization to create, view, and change the data anytime and anywhere, with the help of various technologies. It provides employees with an employee-centric portal to enable them to access and modify the information required for their jobs.

For example, employees can manage their home address and emergency contacts.

29. How Do You Hire A New Employee?

Ans:

A new employee is hired with the PA40 transaction code. After that, all the Infotypes are maintained for the employee by using the PA30 transaction code.

30. List The Functions Required To Select An Infotype?

Ans:

Following are the functions required to select an Infotype:

  • Create / INS
  • Delete
  • Delimit
  • Lock / Unlock

31. Personal Actions have you performed on an employee?

Ans:

  • Hire
  • Change Organizational Unit/Position
  • Change of Pay
  • Transfer
  • Terminate
  • Retirement
  • etc.

32. How to assign a person two different persons and allocate him two different comps. codes and generate a single invoice?

Ans:

No, even with Concurrent employment also it is not possible to assign two personnel numbers for one person. You can assign him to work with two Personnel ID Numbers with the same number and make an invoice.

33. How do you import payscale data from non SAP to SAP?

Ans:

Yes you have to say from which transaction code you are transferring data from Non SAP into sap.

Course Curriculum

Get SAP HR Training from Industry Experts to UPGRADE Your Skills

  • Instructor-led Sessions
  • Real-life Case Studies
  • Assignments
Explore Curriculum

34. What is the controlling area, what does it do, and how are it assigned?

Ans:

Controlling area is under FI person which helps to set for costing purposes also based on this fiscal variant is set.

35. What is REPORT VARIANT FOR OFF CYCLE ACTIVITIES, what do we do in this step?

Ans:

Variant is to save all input field parameters. Once you save as a variant, you can use the same for future purposes.

If we have to create multiple positions, what method OR tool we can use to avoid errors due to creating them manually.

You can create multiple positions by LSMW or batch programs for the Tcode PP01 or PPOCE.

36. What is IT 41 used for? How do I default IT 41?

Ans:

Date Specifications (Info type 0041). The following information is recorded in the Date Specifications info type (0041). The Date type specifies the type of information. A concrete Date type (specified by the user) is used in a series of reports, for example, to evaluate an entry date that cannot be derived from the organizational assignment history but which is stored in the Date Specifications info type(0041). This info type can be used in payroll as well as for the leave program. The standard system contains twelve combinations of Date type and Date. If you require more than twelve date specifications for an employee at the same time, you can use time constraint 3.

37. What are Dynamic Actions?

Ans:

Give a few examples. What is IT used for? (I know only Birth of Child action, and the IT’s used in it are Personal Data, Additional Payments)

Dynamic actions are triggered by the system. They are the result of some personnel action. If you make a change (personnel action) to the personnel data of an info type that then has an effect on the data of a second info type, the system automatically displays the info type. One of the main purposes of the dynamic action (of the system) is to have consistent and coherent data. These actions are started automatically by the system, unlike the Personnel actions which you start by yourself. The best example is when you carry out an action let’s say hiring, you need to populate a set of info types. Your initial entry of details in infotype 0000 is personnel action. When you do this system automatically displays next info types- which is a result of dynamic action.

38. What is the Recruitment Cycle?

Ans:

It is the complete process of recruitment right from identifying the vacancies displaying the same, notifying them, inviting the applicants, screening the applicants, interviewing them, selecting them, and recruiting them and appointing them(giving an organizational position in the organization— all these processes constitute the recruitment cycles.

39. What is meant by pay scale structure? How did you configure the pay scale structure?

Ans:

(I said I created various payroll areas and defaulted them using the feature ABKRS. Seemed he was expecting more than this from me.)

A: Pay Scale Structure means creation of Payroll area, Payscale type, area, group and levels with EmpSub Subgroup grouping for PCR & caps.

40. What is time management status?

Ans:

Time Management status is the link between time management and payroll. The feature for time management status is TMSTA.

Time Management status field is available in infotype 0007.

Values for the Time Management status are

  • 0 – No time evaluation
  • 1 – Time evaluation of actual times
  • 2 – PDC time evaluation
  • 7 – Time evaluation without payroll integration
  • 8 – External services
  • 9 – Time evaluation of planned times

41. What is the difference between Indian and US Payroll? (I said each of them has their own ITs and the taxation differs.)?

Ans:

Yes, it is correct and even you have to say about the Benefits which are more important in the US. In the US unemployment tax will come. Garnishments will come, Residence taxation, Work tax and others, you have to say it in broadway then only they can know that you are working, or confident enough.

42. What is Concurrent employment?

Ans:

Concurrent employment allows one Person to hold more than one position under a single company code.

Conditions for Concurrent Employment are (i)An person has several personnel assignments with the same organizational unit at the same time (ii) employee’s data is managed in the same SAP R/3 system for all personnel assignments.

Example :

Kimberly Mathew is a “Consultant” holds to two positions (i) SAP HR consultant & (ii) SAP FICO consultant at the same time under same organizational unit “SAP consulting –North America”.He works Mon-Fri, 9.00-13.00hrs as an SAP HR consultant & Mon-Fri, 14.00-17.30 hrs as an SAP FICO consultant.

43. How to lock the personnel number for generating payroll?

Ans:

By checking checkbox “personnel number locked “in info type IT0003.

44. What is the different type of Wage Types? What are the characteristics of wages?

Ans:

Types of wage types

  • Primary wage type
  • Secondary/Technical wage type
  • Customer-specific wage type

Wage type characteristics:

  • Amount
  • Number
  • Rate

45. What Are Features In Sap Hcm?

Ans:

Features are decision trees customized in the Implementation Guide (IMG) screen in SAP HCM that are made up of technical fields whose values are defaulted in the easy access.

46. What Do You Mean By Infotypes In Sap Hcm?

Ans:

Infotypes are referred to as system-controlled characteristics of employees. Information related to an employee is stored in the form of Infotypes,

which are represented by a four-digit numeric code given as follows:

  • 0000 for actions
  • 0001 for organizational assignment
  • 0002 for personal data
  • 0003 for payroll status

47. What Is The Meaning Of Global Employment In Sap Hcm?

Ans:

Global Employment is termed as an employee having personnel assignments with one enterprise or several affiliated enterprises, in more than one country at the same time.

48. What Are The Functions Of The Personnel Administration Module?

Ans:

The following are the functions of the Personnel Administration module:

  • Providing authorizations required for the maintenance of master data
  • Assigning personnel number for people being recruited
  • Maintaining plausibility of other sub-applications both within HCM and outside HCM
  • Maintaining plausibility within personnel administration
  • Designing input templates for personnel administration
  • Designing work processes required for personnel administration
  • Designing user interfaces.

49. What Do You Understand By Personnel Structure?

Ans:

Personnel structure is defined as the structure of employees in an organization. It comprises employee groups and employee subgroups.

The employee group allows you to divide employees into groups and define their relationship to the enterprise.

Following are some important organizational functions that can be performed using an employee group:

  • Creating default values when data is input, such as creating default values for the payroll accounting area or basic pay of the employee
  • Creating criteria of selection to be used during evaluations
  • Creating a unit to be used for the authorization check.
  • The employee subgroup is a part of the employee group and has the following functions:
  • Provides processing information in payroll accounting.
  • Provides information about the validity of primary wage types.
  • Provides information about the validity of work schedules.
  • Supplies information about the validity of pay scale groups.
  • Provides information about the validity of time quota types.

50. What Are Personnel Subareas?

Ans:

A personnel subarea is a part of the personnel area, which can be subdivided according to the geographical location or the strategic line of business. It is represented as a four-character alphanumeric code. For example, if the branches or locations of an organization are defined as personnel areas, then its departments, such as HR and ADMIN, are the personnel subareas of the organization.

51. What are the different types of projects?

Ans:

There are 7 types of SAP HR projects

  • SAP Implementation Project.
  • SAP Support Project.
  • SAP Roll-Out Project.
  • SAP Enhancement Project.
  • SAP Upgradation Project.
  • SAP Migration Project.
  • SAP Acquisition/Merger Project.

52. What Is Client In The Sap System?

Ans:

In the SAP R/3 (R stands for Real-time) system, a client is an organization and a legal entity. A client is positioned at the highest level among all the organizational units. It contains the master data of various business processes, such as customers, products, and vendors. A three-digit number is used to represent clients in the SAP R/3 system.

53. What is the use of INFO GROUPS?

Ans:

The infotype group (commonly known as Infogroup) guarantees that during the personnel action, all information needed for the business processes is stored. The Infogroup is processed when you perform a personnel action. – An Infogroup exists in the standard system for every personnel action type. – In Customizing for Personnel Administration, you can tailor the make-up of the various info groups to the requirements of your company. – You can define info groups as user-group dependent. Infogroup are used in Personnel Actions to define a set of sequential info types that you would be using while performing an action. For example, when you hire, you would want to use IT0000,0001,0002,0006,0007,0008 etc in a sequence- in a particular order. To define an Infogroup for this purpose which contains all these info types, their order of execution and the user groups it is applicable for. Then you assign this Infogroup to the action that you had defined.

Course Curriculum

Best SAP HR Certification Course to Enhance Your Career

Weekday / Weekend BatchesSee Batch Details

54. In TM, if a group of employees gets 10 days of annual leave, what will be the time evaluation status?

Ans:

TIME evaluation shows the exact details maintained over to the employee through his 2006 and 2001. if they are all allowed to take leave it shows leave as paid or unpaid depending on the configuration done by the consultant for this situation. in

processing time data in payroll or even Time evaluation ( Valuation of absences ) also.

55. Find the scenario and give the result: A, B, C are employees, where A, B will get basic, HRA, DA. C gets Basic and DA. How to group for the allowances?

Ans:

  • Allowances are paid depending on his graduation and even wages are also paid on this criteria if AB is paid bas, hra, and DA then take three wage types and assign to the ES Grouping and don’t give HRA wage type to C.
  • Check basic salary of Indian and ALlowances in Indian payroll thoroughly, bcos first of all v have to understand this first and
  • then you have to decide the emp sub-groupings.

56. How do you import pay scale data from non SAP to SAP?

Ans:

(Somebody told me that there’s a tool called LEGACY to transfer non SAP data to SAP. I said the same. Is it the same for payroll also? He wanted a clearer explanation of how I did it.

Yes, you have to say from which transaction code you are transferring data from Non SAP into sap.

57. What are Roles And Responsibilities Of Sap Hr Consultants?

Ans:

1.Legacy Process Understanding.

A functional consultant is likely to get knowledge about the current business process in the company, the design of current business flows. Prepare AS-IS document & To-Be document.

2.Identifying the Gaps and Solution Design

GAP analysis & Solution Design

3.Requirement Gathering

4.Business blueprint Preparation

5.Writing functional specifications

6.Configuration & customisation

7.Testing Prepare test scripts for testing & test. Type of testing is Unit Testing, regression testing, integration testing, Product Integration Testing, etc.

8.End-user manual preparation and End-user training

9.Go live cutover activities

10.The post-Go-live Support

58. What is ASAP methodology?

Ans:

ASAP is SAP’s standard implementation methodology.

Phases in SAP Implementation Methodology

  • Phase 1: Project Planning
  • Phase 2: Blueprinting
  • Phase 3: Realization
  • Phase 4: Final Preparation
  • Phase 5: Go Live

59. What is Dynamic Action?

Ans:

The dynamic Action feature is made available in SAP HR to perform automatically by the system based on certain conditions. (e learning portal)

60. What Is the Company Code?

Ans:

 A company code is a unique four-character alphanumeric code that represents a legally independent enterprise.

61. What is meant by authorization? Did you ever work on it?

Ans:

Authorizations are the transactions given to the end-users or the developers for only some areas to work, info types, transaction codes, org units, and others depending on the requirement of the client or the developing enterprise. Check this at PFCG tcode.

62. How do you restrict the data to be entered in the payroll area?

Ans:

No, data is entered in a payroll area, but the employees are defined depending on their pay scale structure. If you are restricting any data to be entered for pay strcs this is for indirectly for the payroll area.

63. What is life actually going to be like? What is the role of a functional consultant in it?

Ans:

Go live is transferring data from Development server to Production server.

  • Development —–> Quality server

In Quality, you need to Unit, Integration testing, Once it is OK in the Quality server,

Then you need

  • Development —-> Production

64. What is the MATCH CODE?

Ans:

Match Code W provides a list of all personnel numbers in the selected payroll area that have been rejected by the payroll run because of incorrect data. This means that the payroll has not run for them successfully. Personnel numbers are also included in Matchcode W if personnel data is changed in the correction phase of the payroll run.

65. Explain the uses of the simple maintenance interface?

Ans:

Simple Maintenance is used when Staff assignments and reporting structure are to be changed. There are three main areas in Simple Maintenance. Each area contains particular maintenance functions, depending on whether you want to edit organizational structure, staff assignments or task profiles. For Organizational Management users, Simple Maintenance is best used to establish the basic framework in organizational plan development. For complete, detailed editing of individual organizational objects in your organizational plan (editing particular positions or organizational units, for example), we recommend that you switch to Info-type Maintenance. Simple maintenance uses a tree structure, which allows you to create a basic framework for organizational plans, using streamlined procedures. In this way, we can create organizational and reporting structures step by step.

66. What Is Img?

Ans:

IMG is a project support tool. It contains documentation about the implementation steps of the SAP system. It also helps you to control and document the project during implementation.

67. What are the other modules integrated with OM?

Ans:

OM contains all the modules to be integrated, depending on client requirement it is done.

68. What is ERP?

Ans:

Enterprise resource planning (ERP) is business integrated software that allows an organization to integrate multiple applications/functions such as Human resource, Finance, operation, manufacturing, sales, production, Supply chain Management, and marketing.

69. What are the different software packets available in the market?

Few of the top /old ERPS are Baan, JD Edwards EnterpriseOne from Oracle, Maximo from IBM, Microsoft Dynamics, PeopleSoft from Oracle,mySAP from SAP, Ramco ERP from Ramco Systems.

70. What are the different modules of SAP?

Ans:

SAP Modules are classified into 4 types

  • SAP Functional Modules
  • SAP Technical Modules
  • SAP New Dimensional Modules /SAP New Modules
  • SAP IS – Industries specific modules.

71. What is the full form of SPRO?

Ans:

SPRO stands for SAP Project Reference Object.

72. List The Various Components Of The Enterprise Structure In Systems, Applications, And Products (sap) In Human Capital Management (him)?

Ans:

The components of the enterprise structure in SAP HCM are given as follows:

  • Client
  • Company code
  • Personnel area
  • Personnel subarea

73. What Is Human Resource Information Systems (Chris)?

Ans:

Human Resource Information Systems enables you to perform standard reporting from all HR areas.

Data Warehouse Sample Resumes! Download & Edit, Get Noticed by Top Employers! Download

74. What is EVALUATION PATH, where do we do it and why?

Ans:

A chain of relationships between objects in a hierarchical structure. for eg. O-S-P(Organization->Position->Person).

75. How do you differentiate Tax for different countries?

Ans:

Taxation has so many use exits to be created which means it all happens only from the new versions which SAP Releases.

76. WHAT IS MEANT BY PAY SCALE STRUCTURE? HOW DID YOU CONFIGURE PAY SCALE STRUCTURE?

Ans:

(I SAID I CREATED VARIOUS PAYROLL AREAS AND DEFAULTED THEM USING THE FEATURE ABKRS. SEEMED HE WAS EXPECTING MORE THAN THIS FROM ME.)

Pay Scale Structure means the creation of Payroll area, Payscale type, area, group and levels with EmpSub Subgroup grouping for PCR & caps.

77. SUPPOSE THE CLIENT WANTS ME THE VACANCY TO BE DISPLAYED ON A WEBSITE AS WELL AS ESS. HOW SHOULD I DO IT?

Ans:

(I ONLY KNOW ESS MEANS EMPLOYEE SELF SERVICE, PLEASE EXPLAIN ABOUT ESS ALSO).

Employee Self-Service enables employees to create, display, and change their own HR-related data in the Enterprise Portal generally related to. Benefits and Payments, Working Time, Career and Job, Employee Search, Personal Data, Travel Management, Corporate Information and Life and Work Events. So the kind of data the employees can edit, change or delete depending upon the authorizations the employees (users and roles) have. The authorization to have access to the vacancies by employees is given, generally, the vacancies will be displayed for all the employees i.e all the employees will have authorizations.

78. What is PROCESSING CLASS, where we do them and why?

Ans:

Wage type characteristic that determines how processing is conducted during the payroll run.

79. What is INTERNAL PAYROLL PROCESS?

Ans:

The Payroll process(program) is run at a specific point in time, not only to calculate an employee’s basic remuneration but also any special payments, overtime payments or bonuses that must be effected for the period in question.

80. What is meant by a schema?

Ans:

(I said I’m only aware that it is a set of rules which is copied and renamed, but never worked on that.)

No, you have to tell him that schema is a set of instructions ( Programs ) modified as per requirements and its process is to collect the data as from all the defined instructions with subschemas and PCRs. As I was not authorized to work on them I know just the process of schemas only, (you should have said like this.)

81. What is meant by slab? How is Indian slab and US slab?

Ans:

(He was talking about some %ages. I don’t know what they are. )

Grouping of employees depending on their allowances and PERKS is nothing but a Slab system and it also even comes for Professional Tax.

let’s say hiring, you need to populate a set of info types. Your initial entry of details in infotype 0000 is personnel action. When you do this system automatically displays next info types- which is the result of dynamic action.

82. What do LANDSCAPE do in the SAP Project? I think it’s related to no. of servers used, Pls correct me if I am wrong, Or what it is?

Ans:

It is related to the Basis.

83. I just wanted to know that when I am recruiting somebody, I am generating his personal no also. Then I want to give him training also. Now I just want to create 2 scenarios to clear my doubts?

Ans:

1.How to create a time schedule for 1 day training where when the breaks, working hours do not coincide with the training time and the person is also booked.

2.How to create another time schedule that coincides with the training time and the person is not booked. Show me the steps in time management, so that I can understand by both the scenarios why a person is booked and when he is not booked

A. If you want to know the working hours for checking this just goto pa20 select personnel number then select for 0007 infotype. Click display and then click for the work-schedule icon which is available on the top. You will find the work timings on the day you require just select and through checkbox, you can find his timings.

84. What is the purpose of creating symbolic a/c, what is transaction code for? Can we assign one symbolic a/c to multiple wage types?

Ans:

It depends upon your payroll requirement to create a salary head like expense account etc.

85. What is the difference between Retroactive Accounting Period, Earliest Retroactive Accounting Period?

Ans:

Retroactive Acc Period: The retroactive accounting period refers either to an individual employee or to a payroll area. The earliest possible retroactive accounting period is specified for a payroll area. The system also takes into consideration the employee’s initial entry date.

Earliest Retroactive Acctg Period: The period furthest back in the past for which it is still possible to perform a retroactive accounting run. This means that retroactive accounting takes place for a period for which payroll has already been performed.

86. What is an evaluation path?

Ans:

An evaluation path describes a chain of relationships that exists between individual organizational objects in the organizational plan.

You can maintain evaluation paths on

  • img -> Personnel Management ->Organisation Management-> Basic Settings-> Maintain Evaluation Paths.

87. Can anybody give some examples of tickets in OM, PA.? What are the tickets you will get in the support project please provide me with a solution?

Ans:

If any issue, the user raises the ticket. Suppose in OM, org tree is not visible and in PA update of master records, wage type permissibility or any issue. Relating to the same. If you have any payroll down load happening, that gets affected due to this infotype. We need to look into it as an urgent matter.

88. What are plan versions used for?

Ans:

Plan versions are used in OM to create scenarios in which you can create organizational plans. The current plan version should be “01”, as set in PLOGI PLOGI.

89. What are the basic object types?

Ans:

The five basic building block object types in OM are SPOCK.

  • S – Position
  • P – Person
  • O – Organization Unit
  • C – Job
  • K – Cost Centre.

90. I have a certain group of employees who have vacation exceptions. The company does not want to create additional PSA/PA to enable me to put them in their own PSA Grouping for time quota types. Can I use IT2012 to bring in the exception hrs and then add this value to their accrual as defined in the config? Because of this, they will accrue vacation time at a higher rate. Is this possible? Combining config settings and schema to accrue leave. If I could put them in their own separate PSA grouping for time quota types it would be easy for me as I would not permit generation of quota during time eval. And then do this in the schema. Any suggestions?

Ans:

Schemas allow you to move, delete, copy and insert lines inline editor commands.here you can enter the commands and enter in the area used for the line numbers. You can overwrite any of the numbers with the commands. Sub-schemas are called by the copy command.

91. What is a BSP application?

Ans:

BSP (Business Server Pages) in the new dimension in SAP where web applications can be built. BSP uses HTML for the presentation and ABAP for the business logic. As an option, there is also the Java flavor using JSP.BSP applications that are far better than the old IAC’s (Internet application components) delivered via the ITS where the display format is kind of fixed. In SAP HR the new appraisal system used BSP. Well, this is only basic information. You may wish to use the MBS (WASversion) to try and develop a simple application using BSP.

BSP is a set of pages that represent a user interface (layout and page flow definition). The layout part of a page normally contains ABAP or JavaScript code which is inserted into the HTML structure. They can contain server-side scripting code in either JavaScript or ABAP. BSP applications use all the conventional ABAP technologies, such as Open SQL and internal tables, allowing developers to create Web pages quickly. This enables existing SAP logic, data structures, and interfaces to be directly used in Web applications.

92. How is Time management and payroll integrated?

Ans:

TM MGMT and Payroll are integrated into ways where time data is collected from the info type 0007 and these hours are taken in basic as Number of hours worked or utilized, and even with time evaluation and last with schemas integration.

The X000 schema carries xt00 and these data can be transferred between other modules.

93. There is 1 person but it’s displaying that this person cannot be booked. He is not available for the business event. Can you tell me where it is going wrong? What can be the reasons?

Ans:

You should be able to book for all persons but it showing only for one person means you need to check infotype 2001 and his work schedule.

94. Can a posting run be deleted?

Ans:

Yes, It can be reversed before the Bank transfer. Once the transfer is done the pay meets need to be adjusted in the next payment.

95. What actually happens in real-time Recruitment?

Ans:

Real-Time in the sense of SAP or IT or Domain. You should have asked him the question, Ok it should be SAP for an interview For SAP Consultant. Any company wants a sophisticated Work to be done and with more useful and accurate result even after spending more and more on EPR, So SAP Recruitment helps to Rect people of the client to get the exact people for not only their experience , with also Educational , Exp, Skills, Past experience and all reqd areas without entering all the data of the requirement.

As in normal people has to sit on the requirement of the position and then shortlist all the applications, it also helps to know the internal employees to call for its and the best way of shortlisting is going for Profile Match-Ups, and recruitment is useful for integration with all other modules for PD, PY also for relevant reports and upgradations.

Even recent modules will be able to send the recruiter a POP up saying the Position is vacant and it should be filled with the requirement.

I got stuck in the PB10 initial entry screen. While assigning personnel officers by default it’s showing the standard one like APPLE’s admin group only. It’s now accepting what I have created under the PA define admin group and I am assigned under the define admin group also (PINCH).

Once you assign your administrator group under PINCH, please check whether you activated or not and also check your groupings.

96. How did you transfer legacy data in the middle of the financial year (US) to the SAP system?

Ans:

For mid-year Go live SAP Supports with only transactions of HR and others but nor Finance, u should have asked the question to him, or replied by giving the INK Schemas is used for Mid year Go Live or even a program is there for mid-year go live,in the help CD, find IT.

97. What are the dynamic actions and how to configure it?

Ans:

  • Dynamic actions are performed automatically by the system, depending on certain conditions. If maintaining one infotype has an effect on another infotype, the system automatically displays the second infotype for processing.
  • Dynamic actions can run in the background i.e. the user does not see the run on the screen.
  • A change in one field of an infotype might require that certain other infotype be updated at the same time. The details can be specified as a dynamic event. It is automatically triggered by the system.

Examples:

The Personal Data infotype is newly created, and the Number of children fields is filled. Once the record is saved, the system automatically displays the Family/Related Person (0021) infotype and the Child subtype (2) for processing. An employee is hired, and the probationary period is entered in infotype Contract Elements. Once this information is saved, the system automatically displays a record from the Monitoring of Dates (0019) infotype and the subtype Expiry of probation (1) for processing.

Are you looking training with Right Jobs?

Contact Us

Popular Courses