Servicenow Interview Questions and Answers

Servicenow Interview Questions and Answers

Last updated on 27th Sep 2020, Blog, Interview Question

About author

Suresh (Technical Solution Consultant - Sr Servicenow Developer )

Highly Expertise in Respective Industry Domain with 10+ Years of Experience Also, He is a Technical Blog Writer for Past 4 Years to Renders A Kind Of Informative Knowledge for JOB Seeker

(5.0) | 13254 Ratings 1014

If you are looking for ServiceNow interview questions and answers, and get more confidence to crack interviews by reading these questions and answers we will update more and more latest questions for you…

There are a number of opportunities from many companies in the world. According to research, ServiceNow has a market share of about 0.7%. So, You still have a chance to move ahead in your career in ServiceNow. ITCourCes offers advanced ServiceNow Interview Questions 2020 that help you in cracking your interview & acquire a dream career as a ServiceNow Developer.

1. What do you simply imply by the term ServiceNow certification?

Ans:

ServiceNow certification is the one which is totally a cloud-based ITSM(Information technology Service Management) tool. It is a platform of a single system of data storage for all Types of IT services, Business operations and records related to business management. All the essential aspects of An ITservice is available in the service now platform system. It provides a complete view of all the business IT services and resources. It further helps in allocating the resources and designing the procedure flow so as to get specific results from the services.

2. There is a term as Application. What does it mean in the context of service structure now?

Ans:

The term Applications in ServiceNow represents the packaged solutions for conveying administrations and managing the business processes. In straightforward words, it is a gathering of modules which gives data related to those modules. For instance, an Incident application will provide data related to the Incident Management process.

3. What do you mean by CMDB?

Ans:

CMDB remains for Configuration Management Database. CMDB is a repository/storehouse. It acts as an information warehouse for the IT installations. It holds information related to a collection of IT resources and illustrative connections in between such resources.

4. What does it mean by CMDB baseline?

Ans:

CMDB baselines are the function which helps to know or understand as well as control the changes which have been made to a CI (configuration item)after its baseline is being created. Hence baseline is known as the snapshot of the CI.

5. What does it mean by LDAP Integration and also explain a few of its uses?

Ans:

LDAP implies the Lightweight Directory Access Protocol. It can be used for the user’s data population as well as for the user’s authentication. Hence the functions of service now integrate with the functions of the LDAP which streamlines the process of users log and also automates the user creation and also assigns a role to them.

6. What do you understand by the terms data lookup and record matching?

Ans:

Data lookup and record matching are the terms which offer help to set the field value which is based upon conditions in spite of some writing scripts.

7. What is the procedure to enable or disable an application in the ServiceNow?

Ans:

The steps involved are:

  • At first, navigate towards the Application Menus module
  • Then next you have to open the required application.
  • At the end just set the value for the active as true to enable an application or to false so to disable the same.

8. What do you mean by a view of the service now context?

Ans:

View implies the arrangement of fields on a list or on the form. Hence for a single form, one can define multiple views in accordance with the need or requirement of the user.

9. What is the term ACL?

Ans:

An ACL means an access control list which will define the role of a data user with the procedure of what and how the same can be accessed by the users.

10. What is impersonating a user and also tell something about its uses?

Ans:

Impersonating a user implies providing the administrator access to the information of what the user has an access to. It also involves the same menus and modules. The function performed by the ServiceNow tool is that it records the activities of the administrator in the case when the user impersonates the other user. It is quite helpful while testing the features of the service now. You can impersonate that user and can test as opposed to logging out from your session and logging again with the user login credentials.

Subscribe For Free Demo

Error: Contact form not found.

11. What do you mean by dictionary overrides?

Ans:

Dictionary overrides give the capacity to characterize a field on an expanded table uniquely in contrast to the field on the parent table. 

12. What is coalesce?

Ans:

It is a property of a field that we use in change delineate mapping. Coalescing on a field or the set of fields gives a chance to utilize the field as a novel key. Whereas if a match is discovered utilizing the coalesce field, the current record will be refreshed with the data being imported. In the event that a match isn’t discovered, at that point, another record will be embedded into the database.

13. What are UI strategies?

Ans:

UI strategies progressively change data on a frame and control custom process streams for assignments. UI approaches are another option to client scripts. You can utilize strategies to set compulsory fields, which are a read-only type and is visible on the form. You can likewise utilize UI policy for a powerfully changing field on a form.

14. What does it mean by a data policy?

Ans:

With significant data policies, one can authorize information consistency by setting compulsory and read states for fields. Data policies are like UI strategies, however, UI approaches just apply to information entered on a form through the standard program. Whereas the data policies can apply the rules to all the relative data which is entered in the system with the data which is exported through the email and also imports the sets or web service and the data which is entered through the mobile UI.

15. What does the client script mean?

Ans:

Client script sits on the client’s side or the browser and it also runs on the client’s side only. Hence few of the type of client scripts are:

  • OnLoad ()
  • OnSubmit ()
  • OnChange ()
  • OncellEdit)

16. How would you be able to cancel a form submission through the client script?

Ans:

The process to cancel a form submission is to be done through on submit functions as the same function should be returned to “false”. The syntax used for this is: function onSubmit () {return false ;}.

17. What does it mean by a business rule in ServiceNow?

Ans:

A business rule is a server-side script. It executes each time a record is embedded, refreshed, erased, shown or questioned. The key thing to note while making a business rule is, when and on what action it must be executed. The business can be run or executed for the following states:

  • Display
  • Before
  • After 

18. Can one call a business rule from a perspective of a client script?

Ans:

Definitely, it is conceivable to call a business rule through a client script. You can utilize glide Ajax for the same.

19. What do you mean by a Parent table for an incident, change and the problem? What does it do?

Ans:

The Task table is the parent table of the Incident, Problem, and Change. It ensures any fields, or designs characterized on the parent table consequently apply to the child tables.

20. What do you mean by a record producer?

Ans:

A list thing that enables clients to make task-based records from the service Catalog is called as a record producer.

21. What do you mean by glide record?

Ans:

Glide record is a java class. It is utilized for performing database tasks as opposed to composing SQL questions.

22. What is the import set?

Ans:

An import set is a device that imports information from different information sources and, at that point, maps that information into ServiceNow tables utilizing the transform map. It acts as an arranging table for records imported.

23. What does a transform map mean?

Ans:

A transform map transforms the data records which are imported into the ServiceNow import set table to the target table. It additionally decides the connections between fields showing in an Import Set table and fields in a target table.

24. What is foreign record insert?

Ans:

At the point when an import rolls out an improvement to a table that isn’t the target table for that import, this is the point at which we say remote record embed happens. This happens when refreshing a reference field on a table.

25. Which searching method is utilized to search a text or record in the ServiceNow?

Ans:

The text indexing and search engine named Zing is the searching method which performs all the text searches in the ServiceNow.

Course Curriculum

Learn ServiceNow Training with Real-Time Experience & Build Your Skills

  • Instructor-led Sessions
  • Real-life Case Studies
  • Assignments
Explore Curriculum

26. What does the Client Transaction Timings module do?

Ans:

It is utilized to upgrade the system logs. It gives more data on the span of exchanges between the client and the server.

27. What is the meaning of inactivity monitor?

Ans:

It triggers an occasion for a particular task record if the task remains inactive for a specific timeframe. So if the task remains inactive then the monitor will repeat at regular intervals of time.

28. What is domain partition or separation?

Ans:

Domain separation is an approach to isolate information into legitimately characterized domains.

29. How would you be able to remove the ‘Remember me’ checkbox from the login page?

Ans:

You can set the property “glide.ui.forget me” to the”true” which will remove the ‘Remember me’ checkbox from the login page.

30. What do you mean by HTML Sanitizer?

Ans:

The HTML Sanitizer is utilized to consequently tidy up HTML markup in HTML fields and expels undesirable code and ensure against security concerns, for example, cross-site scripting assaults. The HTML sanitizer is dynamic for all examples beginning with the Eureka discharge.

31. What is the centrality of the cascade variable checkbox in the order guide?

Ans:

A checkbox is utilized to choose whether the factors utilized should cascade, which passes their qualities to the ordered things. In the event that this check box is cleared, variable data entered in the order guide isn’t passed on to the ordered items

32. What do you mean by Gauges?

Ans:

A gauge is visible on the ServiceNow landing page and can contain up-to-the-minute data about the current status of records that exist on Servicenow tables. It can be based on the report. It can be put on a landing page or on a substance/content page.

33. What is Metrics in ServiceNow?

Ans:

Measurements, record and measure the work process of individual records. With metrics, clients can arm their procedure by giving tangible figures to quantify. For instance, to what extent it takes before a ticket is reassigned.

34. What kinds of searches are accessible in ServiceNow?

Ans:

Following searches will enable you to find data in ServiceNow:

  • Lists: Find records in a rundown;
  • Global text search: Finds records in different tables from a solitary inquiry field.
  • Knowledgebase: Finds learning articles.
  • Navigation filters: Filters the things in the application navigator.
  • Search screens: Use a form like an interface to scan for records in a table. The administrators can make these custom modules.

35. Which table stores the updated sets and customization?

Ans:

Every updated set is put away in the Update Set [sys_update_set] table. The customizations that are related to the update set are put away in[sys_update_xml] table.

36. What happens when you check a default update set as completed?

Ans:

In the event when the default update set is marked as Complete, then the system would be able to make another updated set which will be named as Default1and utilizes it as the default update set.

37. Is it possible to add Homepages and Content pages to ‘update sets’ in the ServiceNow?

Ans:

Well, it cannot be done as a default option as one has to manually add the pages to the current “update sets” by unloading them.

38. What is a Reference qualifier?

Ans:

Reference qualifiers confine the information that can be chosen for a reference field.

39. What does it mean by Performance Analytics in ServiceNow?

Ans:

It is an additional application in ServiceNow that enables clients to take a preview of information at general interims and make time arrangement for any Key Performance Indicator (KPI) in the association.

40. What does it imply by a sys_id?

Ans:

It is a novel 32-character GUID that recognizes each record made in each table in ServiceNow.

41. Is it possible to update a record without refreshing its system fields?

Ans:

Yes, this can be done by utilizing a function of autoSysFields () in your server-side scripting. At whatever point you are updating a record, set the autoSysFields () to false.

42. How to create a new role in the service now?

Ans:

Explore to User Administration > Role and then click to New.

43. What is a scorecard?

Ans:

A scorecard measures the performance of an employee or a business process. It is a graphical representation of progress over time. A scorecard belongs to an indicator. The first step is to define the indicators that you want to measure. You can enhance scorecards by adding targets, breakdowns (scores per group., aggregates, and time series.

44. Can you update a record without updating its system fields(like sys_updated_by, sys_updated_on.?

Ans:

Yes, you can do it by using a function autoSysFields(. in your server side scripting. Whenever you are updating a record, set the autoSysFields(. to false.

Consider following Example:

  • var gr = new GlideRecord(‘incident’);
  • gr.query();
  • if(gr.next().{
  • gr.autoSysFields(false);
  • short_description = “Test from Exams Myntra” ;
  • gr.update();
  • }

45. How Servicenow Recognizes Inbound Emails?

Ans:

Via Watermark or In­Reply­To email header. If These are not present, ServiceNow recognizes email containing a prefix in the subject line.

Course Curriculum

Best ServiceNow Certification Training Course & Get Hired by TOP MNCs

Weekday / Weekend BatchesSee Batch Details

46. How To Create An Inbound Email Action?

Ans:

Navigate to System Policy > Email > Inbound Actions and Click New.

47. How to create a new role?

Ans:

Navigate to User Administration > Role and click New.

48. Can I have more than one function listening to the same thing?

Ans:

You can, but there is no guarantee of sequencing. You cannot predict what order your event handlers will run.

49. Which method do you use to get all the active/inactive records from a table?

Ans:

You can use addActiveQuery(. method to get all the active records and addInactiveQuery(. to get the all inactive records. 

50. What is the difference between next() and _next() method?

Ans:

next() method is responsible to move to the next record in GlideRecord. _next(. provides the same functionality as next(., intended to be used in cases when we query the table having a column name as next.

51. Name all the products of Services now

Ans:

ServiceNow offers various types of tools which are designed according to the needs of a specific user.

  • Business Management Applications
  • Custom Service Management
  • IT Service Automation Application
  • HR management

52. State some best practices you should follow while using Service now

Ans:

Here, are some of the best practices which you need to follow while using Service now:

  • You should replace spreadsheets and email with collaborative workspaces.
  • You should automate every business process of your organization.
  • You can easily develop a modern work environment using ServiceNow.
  • You should aim to enhance, structure and automate the workflow to streamline service delivery.

53. What is a data policy concerning ServiceNow?

Ans:

You can enforce online data policies by assigning read-only attributes for all the fields. Data policies are almost similar to UI policies. However, the difference between two is that UI policy only applies to data entered on a form by using a standard browser. On the other hand, data policies can apply rules for every data entered into the system.

54. How many types of search options are given in ServiceNow?

Ans:

Five types of search options in ServiceNow are:

  • Lists: Use to find records in a list.
  • Global Text search: Helps you record in multiple task tables from a single search field.
  • Knowledgebase: Helps you to find knowledge articles.
  • Navigation filter: Allows you to filter the items in the application navigator.
  • Search scenes: It is a custom module which is created only by administrators.

55. What is the use of an import set tool?

Ans:

Import set tool helps you to import data from various data sources, instead of using a transform map. The import sets can act as a staging table for imported records.

56. How To Control The Script Conditions Of Access Control Rules Apply To A Table’s Reference Fields?

Ans:

You can Add glide.sys_reference_row_check to the System properties and set to true.

57. Name Few Types Of Reports That You Can Generate?

Ans:

Few of reports are:

  • List
  • Bar
  • Pivot
  • Pie
  • Calendar

58. How To Activate The Reporting Engine?

Ans:

Make the glide.report.use_charting_v2 system property to true.

59. How To Create Your Own Report?

Ans:

Navigate to Reports > Create New. In releases prior to Eureka, navigate to Reports > View / Run and then click New.

60. Which Role Is Required To Create And Access Baseline?

Ans:

ecmdb_admin role is required to create and access baselines.

61. How To Get The Row Count In A Glide Record?

Ans:

By using the getRowCount() function you can retrieve the number of rows.

62. What Is The Difference Between Deletemultiple() And Deleterecord()

Ans:

deleteMultiple() deletes multiple records according to the current “where” clause. Does not delete attachments, whereas deleteRecord() deletes a single record.

63. How To Restrict Users To Upload An Attachment In Servicenow

Ans:

Following is the step wise step process:

  • Navigate to System Properties > Security.
  • In the Attachment limits and behavior section, locate the List of roles (comma-separated) that can create attachments: property (glide.attachment.role).
  • Enter one or more roles separated by commas.
  • Only roles listed in this property are able to upload attachments to a record. If no roles are entered, then all roles can upload attachments to ServiceNow forms.
  • Click Save.

64. How To Disable Attachment On A Specific Servicenow Table?

Ans:

Go to the dictionary of that table and add “Add no_attachment” to the Attributes field.

65. What Is The Significance Of Cascade Variable Checkbox In Order Guide?

Ans:

Check box to select whether the variables used should cascade, which passes their values to the ordered items. If this check box is cleared, variable information entered in the order guide is not passed on to ordered items.

servicenow Sample Resumes! Download & Edit, Get Noticed by Top Employers! Download

66. What Is Difference Between Ui Policy And Data Policy?

Ans:

UI policy acts when a record is inserted or updated through a servicenow UI i.e servicenow forms while data policy acts whenever a record is inserted or updated into database through any means.

67. What Is Performance Analytics In Servicenow?

Ans:

Performance Analytics is an additional application in ServiceNow that allows customers to take a snapshot of data at regular intervals and create time series for any key performance indicator (KPI) in the organization.

68. How To Set The Invalid Queries Into Empty Result Sets?

Ans:

By default queries with invalid field names run but ignore the invalid condition. For more strict query control you can enable the glide.invalid_query.returns_no_rows property which will result in an empty result set for invalid queries.

69. How To Determine Whether Any Of The Field Value In A Record Have Changed?

Ans:

By using the method changes() you can determine that the field value has been changed for a record.

70. Which Object Is Used To Reference The Current Active Form In Client Script?

Ans:

g_form object is used to reference the current active form in client script

71. Which Object Is Used To Refer The Current Logged In User In Client Script?

Ans:

You can use the g_user object to get the details of current active users.

72. State The Best Practices Of Client Scripts?

Ans:

Few of the best practices to use client Scripts :

  • Enclose Code in Functions.
  • Avoid DOM manipulation, use g_form object.
  • Avoid global client scripting, etc.

73. How Will You Hide/Show A Field Using Client Script?

Ans:

You can use the g_form.setVisible(‘fieldname’, ‘value’); method to show/hide a field using client script.

74. What Is The Processing Order For Record Acl Rules?

Ans:

  • Record ACL rules are processed in the following order:
  • Match the object against field ACL rules.
  • Users must pass both field and table ACL rules in order to access a record object.

75. How To Change The Homepage Layout?

Ans:

Administrators can create or modify layouts by navigating to Homepage Admin > Layouts.

76. How do you edit/ create a workflow?

Ans:

Graphical Workflow Editor

77. What is the purpose of a service catalog workflow?

Ans:

To create workflows to drive request fulfillment. Workflows can generate and assign approvals, generate and assign tasks, or run scripts and sub flows.

78. What is the important factor to remember when a user is creating a catalog variable?

Ans:

Catalog Variables are global by default.

Are you looking training with Right Jobs?

Contact Us

Popular Courses