Siem interview questions LEARNOVITA

Get [LATEST] IBM Security QRadar SIEM Interview Questions

Last updated on 22nd Sep 2022, Blog, Interview Question

About author

Sanjay (Sr Big Data DevOps Engineer )

Highly Expertise in Respective Industry Domain with 7+ Years of Experience Also, He is a Technical Blog Writer for Past 4 Years to Renders A Kind Of Informative Knowledge for JOB Seeker

(5.0) | 13265 Ratings 1868

1. What is SIEM?

Ans:

SIEM refers to a Security information and event management. It is a software solution that brings together and analyzes the activity of the numerous resources throughout a IT infrastructure. SIEM gathers a security data for network devices, domain controllers, servers, and more. It applies, aggregates, normalizes and stores analytics to that data to detect threats, discover trends and allows an organizations to investigate alerts.

2. What is firewall?

Ans:

A firewall is a device that permits/blocks traffic in an accordance with established rules. They are placed on an edge of reliable and unreliable networks.

3. What is CSRF?

Ans:

CSRF stands for a Cross-Site Request Forgery. It is a Web application vulnerability where a server fails to verify whether a request originated from a trusted client. This request is directly to processed. It may be followed by a detecting methods, examples and countermeasures.

4. What is security Misconfiguration?

Ans:

Security Misconfiguration is a Vulnerability when a network or device or application is configured in the manner so that it can be used by an attacker to made the most of it. It may be simple as keeping the default username or password unchanged or very simple for device accounts and so on.

5. What is port scanning?

Ans:

Port scanning is the message sending process that collects an information about the system, network, etc., by examining the received response.

6. What is compliance?

Ans:

Follow a series of standards established by the government or independent organization, or party. An industry that processes, transmits or stores payment information must be in the compliance with PCI DSS.

7. How do asymmetric and symmetric encryption can be differ?

Ans:

Symmetric encryption utilizes the same key to encrypt and decrypt, whereas an asymmetric encryption utilizes different keys to encrypt and decrypt. Symmetric is commonly more quicker, but the key has to be transferred to an unencrypted channel. Asymmetric is more secure but slow. Therefore, the hybrid approach would be considered as a configuration of a channel by the asymmetric encryption and sending data by a symmetrical process.

8. How are IPS different from a IDS?

Ans:

The IDS is a system for detecting a intrusions, while the IPS is a system for preventing an intrusions. IDS will simply detect a intrusion and let the administrator do the rest for the later actions while an IPS detects the intrusion and takes additional steps to prevent a intrusion. A further difference lies in the positioning of a network devices. Though they operate on a same core concept, the placement is different.

9. What is XSS? How do mitigate it?

Ans:

XSS stands for a Cross-site scripting which is a vulnerability for a web applications. The simplest way of explaining it is an example where a user in input fields types a script on a client-side, and the input is then processed without an evaluation. This results in unreliable data being stored and executed at a customer end. XSS countermeasures an include input validation, implementation of a CSP, etc.

10. How is encryption different from a hashing?

Ans:

  • Encryption can be a reversed while hashing is not reversible.
  • The hashing may be cracked by means of rainbow tables as well as a collision attacks but it is not reversible.
  • Encryption an assures privacy while hashing assures integrity.

11. What are the response codes for web application?

Ans:

  • 5xx – Server side error
  • 4xx – Client-side error
  • 3xx – Redirection
  • 2xx – Success
  • 1xx – Informational responses

12. What is false negative and false positive when it comes to IDS?

Ans:

When an alert is generated by a device for an intrusion which has not really occurred, this is known as a false positive. When an alert is not generated by a device for an intrusion that has actually an occurred, this is called a false negative.

13. What is data leakage? How do identify and prevent it?

Ans:

The data leak occurs on when data leaves the organization without an authorization. Data leaks can occur through the printing, email, lost laptops, removable drives, unauthorized downloading of data on a public portals, photographs, etc. Various controls may be put in place to ensure that an information is not leaked. Some controls can be following an internal encryption solution, restricting uploads on a websites, restricting email to the internal network, restricting the printing of the confidential data, and so on.

14. How is SIEM differ from IDS?

Ans:

SIEM stands for Security Incident, and Event Management System and IDS stands for an Intrusion Detection System. Both of them are utilized by a organization to provide effective network and system protection. Both of them collect log data, but contrary to a SIEM, IDS does not made it easier to correlate events and centralize log data. As a result, the IDS is only can able to detect intrusions, while SIEM enabled a security analysts to take safety and prevention measures for against potential or ongoing attacks.

15. Which them is better: HIDS or NIDS?

Ans:

NIDS is a network intrusion detection system, While HIDS is host intrusion detection system. Both of them work similarly. Only placement is different. HIDS is placed on every host while a NIDS is placed within a network. For a company, NIDS is preferred because HIDS is hard to handle, and it also consumes for the processing power of the host.

16. What are VA and PT?

Ans:

vulnerabilities within the application or network, while penetration testing is the practice of identifying an exploitable vulnerabilities as an actual attacker to would do.

17. Which objects should be included in the effective penetration test report?

A VAPT report should contain a summary explaining for observations at a general level, as well as the scope, testing period, etc. This can be followed by a number of observations, category wise divided into top, middle and bottom. Include a detailed observation as well as replication steps, proof of concept screenshots, and remediation.

18. When to use tracert/traceroute?

Ans:

When cannot ping the final destination, Tracert will assist in finding out a where the connection breaks or stops, whether it is an ISP, firewall, router, etc.

19. Explain DDoS and its mitigation.

Ans:

DDoS refers to distributed denial of a service. When a server or application, or network is flooded with the lot of queries that it is not designed to deal with, making a server inaccessible to legitimate queries, the Requests may originate from a variety of unrelated sources, making this a distributed a denial-of-service attack. It may be mitigated by the filtering and analyzing the traffic in the scrubbing centres. Scrubbing Centers are centralized data clean-up stations in which website traffic is analysed, and malicious traffic is deleted.

20. What are the objects of basic web architecture?

Ans:

A basic web architecture must contain a front-end server, a database server and also web application server.

21. How to manage a Antivirus alerts?

Ans:

Review the Antivirus policy and alert. If the alert involved a legitimate file, it may be cleared, and if it is malicious file, then it may be quarantined or deleted. The file hash may be verified for a reputation on various websites such as malwares.com, virustotal, etc. The antivirus must be a finely tuned to be reduce alerts.

22. What are the different levels of data classification, and why is this needed?

Ans:

The data must be divided into different categories to be able to explain its severity. Without segregation, a piece of data may be need for one but not for the others. There may be various levels of data classification by the organization; in more general terms, data may be classified as:

Public: They are made available in publicly. Example: newsletters.

Confidential: Available within a company. For example, policies and processes of company.

Top Secret: This leak can have drastic impact on organization. For example, trade secrets.

23. What do think of social media usage at the office?

Ans:

Social media can be an acceptable; need to make sure that a content filtering is enabled and upload functions are restricted. The read-only mode can be accepted until there is no interference with a work.

24. How do employees become aware of information security policies and the procedures?

Ans:

  • Employees are required to complete a mandatory information security training when they join organization. It should also happen every year, and it may be classroom session followed by a online training or a quiz.
  • Sending notifications regularly as slides, one-pager, and so on to make sure employees are keep informed.

25. When does the security policy need to revised?

Ans:

There is no set timeline for security policy review, but it should be done at least on an annual basis. Any changes made must be documented in the document revision history and version control. If main changes are made, users should also be notified of changes.

26. What is meant by Web server hardening?

Ans:

Web server hardening is about a filtering out useless services that run on various ports and removing default-test scripts from servers. While hardening the Web server is much more than that, and usually, organizations have the custom checklist for servers hardening. All created servers must be a hardened, and hardening must be confirmed an annually. Even hardening checklist should be reviewed on an annual basis for new add-ons.

27. What would be included in report at the CEO level from a security standpoint?

Ans:

A report at the CEO level should be no longer than a two pages in length:

  • An overview of the status of an organization’s security structure.
  • Quantified risk and results from a Annual Loss Expectancy as well as countermeasures.

28. How would report a risks?

Ans:

The risk may be stated, but it has to be evaluated a first. There are two ways to assess a risk:

  • Quantitative and a qualitative. This approach is intended for a technicians as well as business people.
  • According to a target audience, the risk may be evaluated and be reported.

29. What is incident? How can it be managed?

Ans:

  • Incident Identification
  • Logging it
  • Investigation and root cause analysis
  • Communicates or keeps a senior management or parties informed.
  • Remediation steps
  • Closure report.

30. What are the various SOC models?

Ans:

Managed Security Server Providers: Within a MSSP, a team of security service providers assists an organization in the monitoring and management of security incidents.

In-house model: In this model organization will have its a security operation centre. All resources, processes and technologies are maintained throughout an organization.

Shared MSSP: Within a MSSP Shared Service Provider team, use its logs and technology, and security incidents are be managed at its data centre.

Dedicated MSSP: In the dedicated MSSP, the team works on behalf of the client using their resources and technology.

Hybrid SOC model: This is mixture of in-house and a MSSP SOC models. In hybrid SOC model, Level 2 monitoring is done by the organization itself and Level 1 monitoring is managed by a MSSP.

31.How can reset the SIM Module?

Ans:

SIM module facilitates to eliminate all the offense, IP address source, & information of the destination IP address from a database and the disk. The reset option is useful after fine-tuning an installation to evade receiving any additional false information. One of the below options can do reset:

    1. 1.Soft Clean:Which closes all the offenses in a database. On selecting the Soft Clean option, can select a Deactivate all offenses.
    2. 2.Hard Clean:It purges all historical & current SIM data including the offenses, destination IP addresses & source IP addresses.

32.What do understand by High Availability?

Ans:

The high availability (HA) attribute makes sure the accessibility of QRadar SIEM data in any event of the hardware/network breakdown. Each cluster of HA contains of one primary host & one secondary host standby. The secondary host continues with same data as the primary host. Either by replicating a data of primary hosts, or accessing the shared data on the external storage. The secondary host in the network sends a heartbeat ping to the primary host every 10 seconds by a default to detect any hardware or network failure. As soon as secondary host identifies a failure, the secondary host assumes all the responsibilities of the primary host, automatically.

33.What are types of user authentication?

Ans:

System Authentication: QRadar SIEM authenticates Users locally, which is a default type of authentication.

TACACS Authentication: Authentication by Terminal Access Controller Access Control System server.

RADIUS Authentication: Authentication by Remote Authentication Dial-in User Service server.

Active Directory: Authentication by Lightweight Directory Access Protocol server using Kerberos.

LDAP:Authentication by the Native LDAP server.

34.How are users authenticated?

Ans:

After authentication is configured and any user enters the invalid user name or password, a message indicated the invalid login. If the user tries to access multiple times by a invalid data, the user has to wait for set duration before trying again.

35.What is process of setting the HA Host Offline?

Ans:

To set an HA host offline:

    1. 1.Should click Admin tab.
    2. 2.From menu, select System Configuration & click System and License Management icon.
    3. 3.Following should Select the HA host that is set to offline.
    4. 4.From High Availability menu, choose Set System Offline.
    5. 5.The status of host changes to Offline.

36.Why do need to Update License Key very often?

Ans:

QRadar SIEM Console offers a default license key to access the QRadar SIEM user interface for 5 weeks. If log in after the license key has expired, are directed to System & License Management window. should update the license key to continue. If any of the non-Console systems has an expired license key, a message will be displayed at time of login, which indicates a requirement of a new license key & navigates to System and License Management window for an updation.

37.How can manage automatic updates?

Ans:

QRadar SIEM exercise a system configuration files for offering a useful classification of data flow within a network. can manually update the configuration to make sure the configuration files consist of a updated network security information. For HA installation, Automatic Updations are disabled for a secondary HA system which is active during any breakdown. Automatic updations are to be executed on the secondary HA system only after a primary HA system is reinstated.

38.How can create a Network Hierarchy?

Ans:

In QRadar SIEM, the network hierarchy is set to an understand the network traffic & offer the capability of viewing network activity for the entire installation. During the installation of a network hierarchy, should believe it as the best method for viewing the network activity. The configured network in a QRadar SIEM is not like physical operation of the network. QRadar SIEM offers the network hierarchy, which is defined by series of IP addresses.

39.How can schedule updates?

Ans:

Radar SIEM executes an automatic updations, which are set on a recurring schedule. if scheduling an update or a set of updations runs at any specified time, updates are scheduled by a window of “Schedule the Updates.” This is beneficial when need to schedule a large update file to run during off-hours, which minimizes effects on a performance of the system.

40.How can View the Pending Updates?

Ans:

The system is set to an execute automatic updates weekly. If updates are not displayed, either the system is not in the operation to retrieve weekly updates or there are available no updates. If this occurs, can manually check for a new updates.

41.How can manage the retention bucket sequence?

Ans:

Sequences of retention buckets are set in the priority order from the top row to the bottom row on the Event Retention and Flow Retention windows. Records are saved in the first bucket, which matches the recorded constraint. The order of retention buckets can be modified to ensure that events & flows are matched by a retention buckets in the same order, which matches the necessities.

42. What are the Flow Retention & Event Retention Buckets?

Ans:

Event Retention & Flow Retention features are presented on a Admin tab, for configuring the retention buckets. A retention bucket explains a policy for any events & flows, which match any custom filter needs . QRadar SIEM accepts events and flows, every single event and flow is evaluated against a filter criteria of the retention bucket. Whenever it matches the filter, it is stored in the bucket until policy time period has reached. It also enables us to a enable multiple retention buckets.

43. What is an Index Management?

Ans:

Index Management allows a controlling the database for indexing on event & flow properties. The Indexing event and flow properties permit an optimizing searches. can facilitate indexing on a properties, which is listed in the Index Management window & facilitates the indexing on more than a property. Index Management offers statistics, like:

  • Percentage of saved searches executed on the installation.
  • The volume of data written on disk through the index, at a specific time.

44. How can add a Custom Offense Close Reason?

Ans:

  • For adding a custom offense close reason, need to click as Admin tab
  • From the menu, should click System Configuration, followed by the clicking on the custom Offense Close Reasons icon.
  • Now should Click Add & state the reason before closing offenses.

45.What is a Reference Set?

Ans:

Reference Set Management allows e creation and management of a reference sets. Can import an elements into the reference set from the external file too.

46. What is function of the Index Management toolbar?

Ans:

1.Enable Index: Choose a properties in the list of Index Management followed by clicking on icon to facilitate indexing.

2.Disable Index: Choose properties in list of Index Management followed by a clicking the icon to disable indexing.

3.Quick Search: Keying in the keyword on specified Quick Search field and clicking on Quick Filter icon. Properties that match the keyword are exhibited on Index Management list.

47. What are the functions of Content tab toolbar?

Ans:

It provide the following functions: New, Delete, Delete Listed, Import, Export, Refresh Table, Quick Search.

48. What is function of the Content tab?

Ans:

1.Value: Displays a component’s value.

2.Origin: This indicates a source of the component. Options are: & User

3.Time to Live: Show a remaining time until this component is removed.

4.Date Last Seen: Shows a date and time on which it was last identified a network.

49. How are Backup Archives Managed?

Ans:

QRadar SIEM generates a backup archive of configured information daily at a midnight, by default. The backup archive comprises a configured information, from the previous day. QRadar SIEM enlists all backup archives on specific window, which is the first displayed window to access Backup and Recovery attribute on the Admin tab.

50. How can Import Elements into a Reference Set?

Ans:

  • Components can be imported from an external CSV or a text file. Prior to importing, must make sure that a CSV is on the desktop.
  • Need to select a reference set On a Reference Set Management window & click View Contents.
  • Then click Content tab > Import > Browse > Select the CSV to import > Click Import.
  • Components in a CSV are now shown in the list.

51. What is Event Collector?

Ans:

It collects the secured events from a security devices, also known as log sources, in network. Event Collector gathers all the events from local & remote sources. Event Collector normalizes an events & sends the data to Event Processor. It also bundles the virtually identical an events to preserve any system usage.

52. What is a QRadar QFlow Collector?

Ans:

It collects data from a devices, and other live & recorded feeds, like network taps, NetFlow, & QRadar SIEM logs. As the data is collected, the QRadar QFlow Collector arranges the related packets into the flow. QRadar SIEM explain flows as a session between two unique IP addresses using a same protocol.

53. What is Magistrate?

Ans:

Magistrate provide the core components for processing of SIEM system. One Magistrate component can be added for every installation. Magistrate offers a reports, views, alerts, network traffic, and events. Magistrate processes events against the found custom rules to generate offense. Magistrate uses the default set rule to processan offending flow if there is no set rule.

54.What is event processor?

Ans:

Event Processor routes event and flows an information from Event Collector. These events are bundled to preserve a network usage. When accepted, the Event Processor compared the information from QRadar SIEM and distributes them to suitable area, depending on the event type. Event Processor includes data collected by a QRadar SIEM to specify behavioral changes for that event.

55.What is encryption process?

Ans:

Encryption takes place between a deployed hosts; therefore, deployment must contain more than one managed host. Encryption is enabled through SSH tunnels can initiated from the client. The client is the system, which initiates a connection in client/server relationship. Enabling encryption within a hosts, which are without console, encryption tunnels will be created an automatically for all the databases & support services connected with Console. Encryption is administered within hosts, tunnels are created for client applications on the managed hosts to offer protected entrance to the relevant servers only.

56.What is Offense?

Ans:

The offense is a flow processed through a QRadar SIEM through multiple inputs, individual and combined events, after behaviors analysis. Magistrate prioritizes an offenses & allocates a value based on factors, including a amount of severity & relevance.

57.How to Configure Accumulator?

Ans:

Does the accumulator element assisted with the collection of data and anomalous detection for an Event Processor on what is the encryption process? any managed host.

58.What are the benefits of using a NAT with QRadar SIEM?

Ans:

Network Address Translation (NAT) actually translates an IP address of one network to the another IP address in various networks. NAT offers enhanced securities for deployment since needs are managed through the translation process and hides a internal IP addresses. Prior to enabling NAT for QRadar SIEM managed host, must configure a NATed network through static NAT translations, which ensures the communications between hosts that are managed & exists within a different NATed networks.

59.What are Remote Networks and Services?

Ans:

Remote network and service groups facilitate us to represent a traffic on the network for particular outline. All remote network and service groups have a specific group levels & leaf object levels. It can be edited through a remote networks & service groups by an adding objects to vacant groups or modifying pre-existing properties to suit the environment.

60. What is a NetFlow?

Ans:

It is proprietary accounting technology designed by a Cisco, which monitors traffic through routers, & interprets the client, protocol, server & port used, calculates the number of bytes & packets to send data to any NetFlow collector. The procedure of sending data from the NetFlow is known as a NetFlow Data Export (NDE).

61.What is IBM QRadar SIEM?

Ans:

IBM QRadar SIEM is a network security management platform that offers situational awareness and compliance support. QRadar SIEM used a combination of flow-based network knowledge, security event correlation, and asset-based vulnerability assessment.

62. How does QRadar SIEM work?

Ans:

IBM QRadar collects, processes, aggregates, and saves a network data in real time. QRadar uses that data to managed a network security by providing real-time information and monitoring, alerts and offenses, and responses to a network threats.

63. What are the types of data fed into a QRadar?

Ans:

The QRadar Console provided the QRadar product interface, real-time event and flow views, reports, offenses, asset information, and administrative functions.

64. How QRadar SIEM collects a security data?

Ans:

IBM QRadar collects a log data from sources in an enterprise’s information system, including network devices, operating systems, applications and user activities. The QRadar SIEM analyses log data in real-time, enabling users to faster identify and stop attacks.

65. What is syslog in a QRadar?

Ans:

Basically syslog is the standard log protocol for more devices, and QRadar can simply collect, identify and receive logs using this protocol. The syslog typically used a UDP connections, so make the log collection more fast and with almost zero latency.

66. What is the difference between QRadar and Splunk?

Ans:

Splunk represents itself as a complete platform to handle an everything related to SIEM, security and ITOM. It ventures a far beyond SIEM. QRadar is more tightly focused on the SIEM and overall security. Existing stack of security and management tools, therefore, should be considered before a deciding between Splunk and IBM.

67. What is data node in QRadar?

Ans:

Data Nodes add storage and processing a capacity. Data Nodes are plug-n-play and can be added to the deployment at any time. Data Nodes integrate seamlessly withthe existing deployments. Use Data Nodes to reduce the processing load on the processor appliances by removing a data storage processing load from the processor.

68. What is parsing in QRadar?

Ans:

When send a log file data to IBM Security QRadar, it first is parsed inside Device Support Module (DSM) so that QRadar can fully utilize the normalized data for event and an offense processing.

69. What is accumulator in QRadar?

Ans:

The Accumulator is a QRadar process that counts and prepares an Events and Flows in data accumulations to assist with searches, displaying charts, and report performance. Accumulated Data is the aggregate data view used to draw a Time Series graph or run Scheduled Reports.

70. What are the core components of IBM QRadar?

Ans:

QRadar includes a following components: event collectors, event processors, flow collectors, flow processors, data nodes and a central console. All components are to be available as hardware, software or virtual appliances.

71.What is the difference between SIEM and SOC?

Ans:

SIEM stands for Security Incident Event Management and is variant from SOC, as it is a system that collects and analyses aaggregated log data. SOC stands for Security Operations Center and consists of a people, processes and technology designed to deal with security events picked up from SIEM log analysis.

72. What is log collection in a SIEM?

Ans:

Agentless log collection is the predominant method SIEM solutions used to collect a logs. In this method, the log data generated by devices is automatically sent to SIEM server securely. There is no require for an additional agent to collect the logs, which reduces the load on the devices.

73. What role does SIEM play in a security operations?

Ans:

SIEM tools work by a collecting information from event logs from a majority of (if not all) agency devices, from servers and firewalls to antimalware and a spam filters. The software then analyses these logs, identifies anomalous activity, and problems an alert—or, in many cases, responds automatically.

74. What do understand by a High Availability?

Ans:

The high availability (HA) attribute makes sure a accessibility of QRadar SIEM data in an any event of hardware/network breakdown. Each cluster of HA contains of a one primary host & one secondary host as standby. The secondary host continues with a same data as the primary host. Either by a replicating the data of primary hosts, or accessing the shared a data on external storage. The secondary host in network sends a heartbeat ping to a primary host every 10 seconds by a default to detect any hardware or network failure. As soon as the secondary host identifies failure, the secondary host assumes all the responsibilities of the primary host, automatically.

75. What is the process of setting a HA Host Offline?

Ans:

    1. 1.Should click the Admin tab.
    2. 2.From the menu, select System Configuration & click a System and License Management icon.
    3. 3.Following should Select a HA host that is set to offline.
    4. 4.From High Availability menu, choose Set System Offline.
    5. 5.The status of host changes to Offline.

76. What are the Flow Retention & Event Retention Buckets?

Ans:

Event Retention & Flow Retention features are presented on Admin tab, for configuring a retention buckets. A retention bucket explains a policy for any events & flows, which match any custom filter a requirements. QRadar SIEM accepts an events and flows, every single event and flow is evaluated against a filter criteria of the retention bucket. Whenever it matches filter, it is stored in a bucket until the policy time period has reached. It also enables us to an enable multiple retention buckets.

77. What is an Index Management?

Ans:

Index Management allows a controlling the database for indexing on event & flow properties. The Indexing event and flow properties to permit optimizing searches. can facilitate indexing on the properties, which is listed in an Index Management window & facilitates the indexing on more than property. Index Management offers statistics, like:

  • Percentage of the saved searches an executed on the installation.
  • The volume of data written on a disk through the index, at a specific time.

78. What is a Reference Set?

Ans:

Reference Set Management allows creation and management of reference sets. Can import elements into a reference set from the external file too.

79. Can SIEM prevent attacks?

Ans:

There is a lot of confusion in cybersecurity field regarding a use of SIEM (Security Information and Event Management) to secure networks. Wrongly, they are an assimilated to those tools allowing to detect a cyber attacks that target organizations.

80. Can SIEM prevent a ransomware?

Ans:

A properly tuned SIEM solution can give a companies much better chances to detect a ransomware in an IT system compared to traditional tools, as it offers a holistic network overview and automated analysis of a security events based on professionally configured parameters.

81.Does SIEM detect a cyber threats?

Ans:

SIEM tools perform many functions, such as collecting data from the multiple sources and analyzing it to found abnormal patterns that may indicate a cyber-attack. SIEM aggregates an events and generates alerts accordingly.

82. What arethe key components of SIEM?

Ans:

  • Data aggregation
  • Security data analytics (reports and dashboards)
  • Correlation and security event monitoring
  • Forensic analysis
  • Incident detection and a response
  • Real-time event response or anb alerting console
  • Threat intelligence
  • User and an entity behavior analytics (UEBA)

83. What should be logged in a SIEM?

Ans:

  • Standard Web Applications
  • Authentication Systems
  • Databases
  • DNS
  • Endpoint Solutions
  • Intrusion Detection and Prevention Systems (IDS/IPS)
  • Operating Systems

84.What is NetFlow?

Ans:

It is a proprietary accounting technology designed by aCisco, which monitors a traffic through routers, & interprets the client, protocol, server & port used, calculates the number of bytes & packets to send a data to any NetFlow collector. The procedure of sending a data from NetFlow is known as a NetFlow Data Export (NDE).

85. How does SIEM work?

Ans:

SIEM tools work by a gathering event and log data created by a host systems, applications and security devices, like antivirus filters and firewalls, throughout a company’s infrastructure and bringing a data together on centralized platform. The SIEM tools identify and sort the data into such categories as successful and failed logins, malware activity and other malicious activity.

The SIEM software then generates a security alerts when it identifies a potential security issues. Using a set of predefined rules, organizations can set these alerts as alow or high priority.

86. Why is SIEM important?

Ans:

SIEM is more important because it makes it simple for enterprises to manage security by afiltering massive amounts of security data and prioritizing the security alerts software generates.

87. what are Benefits of SIEM?

Ans:

  • Shortens the time it takes to an identify threats significantly, minimizing the damage from those threats.
  • Supports large amounts of data so organizations can continue a scale out and increase their data.
  • Provides threat detection and security alerts; and
  • Can perform a detailed forensic analysis in the event of main security breaches.

88. what are Limitations of SIEM?

Ans:

  • Usually, it takes a long time to implement because it needs a support to ensure successful integration with organization’s security controls and the many hosts in infrastructure. It typically takes a 90 days or longer to install SIEM before it starts to work.
  • It’s expensive. The initial investment in a SIEM can be in hundreds of thousands of dollars. And associated costs can also add up, including the costs of personnel to manage and monitor SIEM implementation, annual support, and software or agents to collect data.
  • Analyzing, configuring and integrating reports need the talent of experts. That’s why some SIEM systems are managed to directly within a security operations center (SOC), a centralized unit staffed by information security team that deals with the organization’s security issues.
  • A misconfigured SIEM tool may miss an important security events, making a information risk management less effective.

89.What are SIEM tools and software?

Ans:

  • Splunk. Splunk is a full on-premises a SIEM system. Splunk supports a security monitoring and offers an advanced threat detection capabilities.
  • IBM QRadar. QRadar can be deployed by a hardware appliance, a virtual appliance or a software appliance, depending on the company’s needs and capacity. QRadar on Cloud is a cloud service delivered from a IBM Cloud based on the QRadar SIEM product.
  • LogRhythm. LogRhythm, a good SIEM system for the smaller an organizations, unifies SIEM, log management, network and endpoint monitoring and forensics, and security analytics.
  • Exabeam. Exabeam’s SIEM product offers a several capabilities, including UEBA, a data lake, advanced analytics and a threat hunter.
  • RSA. RSA NetWitness Platform is a threat detection and response tool that included a data acquisition, forwarding, storage and analysis. RSA also offers a SOAR.

90.Who Uses a SIEM?

Ans:

Whilst a SIEM solution detects a cyber incidents, cyber expertise is needed to investigate and respond. SIEM is key to an organisation’s threat a detection and incident response team, which is often part of bigger Security Operations Center (SOC).

91.What does a SIEM provide?

Ans:

    1. 1.Reporting and forensics about a security incidents.
    2. 2.Alerts based on an analytics that match a certain rule set, indicating security issue.

92.What are Critical capabilities of SIEM?

Ans:

  • Basic security monitoring
  • Advanced threat detection
  • Forensics & incident response
  • Log collection
  • Normalisation
  • Notifications and alerts
  • Security incident detection
  • Threat response workflow

93. How do a SIEM platforms work?

Ans:

Collects the data: SIEM tools start by collecting and aggregating a log data from network, including security devices, systems, and applications.

Consolidates and categorises:The system consolidates a logs into categories, separates successful and failed logins, malware activity, exploit attempts, and port scans.

Analyses: The categorised events are be contrasted against preset correlation rules to check for a suspicious activity.

Alerts:If there is a discrepancy, the system sends alert warning of potential security threat. SIEM can identify a threats by comparing multiple events, which wouldn’t trigger security alert if considered by themselves.

94. What is purpose of SIEM?

Ans:

SIEM collects, normalises, aggregates, and analyses data in a order to spot trends, detect cyber threats, and help an organisations investigate security alerts.

95.Where does SIEM gather data frm?

Ans:

SIEM gathers security data from the variety of sources, including network devices, servers, applications and a domain controllers.

96. What are the three main roles of SIEM?

Ans:

Gartner identifies a three critical capabilities for SIEM (threat detection, investigation and time to respond) — there are other features and functionality that are commonly see in a SIEM market, including:

  • Basic security monitoring.
  • Advanced threat detection.
  • Forensics & incident response.

97. Why Managed SIEM?

Ans:

  • Finding and maintaining a experienced SIEM/SOC Security Analysts is NOT EASY You could build it, but it will take a much longer than outsourcing to the professional security services provider a like Cybriant
  • Getting everything from an MSSP only at fraction of what are could spend internally.
  • Scalable and Flexible
  • Greater Threat Intelligence .

98. What can SIEM not perform?

Ans:

A SIEM can’t automate an information security domain expertise and application of logs to a specific needs. Once the data is in a SIEM, must be the one to tell the SIEM what to do with it. Basically, it is like buying a toy. The batteries are not be an included.

99. Which three problems does a SIEM solve?

Ans:

  • Advanced Endpoint Protection. Impenetrable cybersecurity without a sacrificing usability.
  • Endpoint Detection and Response. Gain detailed visibility into all the endpoints activities.
  • Endpoint Manager. Reduce a attack surface to remediate and patch.
  • Mobile Device Security.

100. What are two characteristics of SIEM?

Ans:

SIEM combines two functions: security information management and a security event management. This combination provides a real-time security monitoring, allowing teams to trace and analyze an events and maintain security data logs for an auditing and compliance purposes.

Are you looking training with Right Jobs?

Contact Us

Popular Courses