WinRunner Interview Questions and Answers

WinRunner Interview Questions and Answers

Last updated on 19th Oct 2020, Blog, Interview Question

About author

Ganesh ((Sr Quality Assurance Manager ) )

High level Domain Expert in TOP MNCs with 8+ Years of Experience. Also, Handled Around 20+ Projects and Shared his Knowledge by Writing these Blogs for us.

(5.0) | 12547 Ratings 1936

If you are preparing for a Winrunner interview and not sure which questions are likely asked in the interview, we suggest you go through the ACTE interview questions and answers page to crack your job interview. Winrunner is the testing tool used to test the applications. Testers used it along with soapUI, loadrunner and other. Test cases are run and bugs are reported to the development team. Important feature is record and playback of test scripts. Strong technical skills are needed as there is huge competition. 

1. How You Used Winrunner In Your Project?

Ans:


Yes, I have been WinRunner for creating automated scripts for GUI, functional and regression testing of the AUT.

2. Explain Winrunner Testing Process?

Ans:


WinRunner testing process involves six main stages:


Create GUI Map File so that WinRunner can recognize the GUI objects in the application being tested

Create GUI Map File so that WinRunner can recognize the GUI objects in the application being tested

Create test scripts by recording, programming, or a combination of both. While recording tests, insert checkpoints where you want to check the response of the application being tested.


Debug Test: run tests in Debug mode to make sure they run smoothly


Run Tests: run tests in Verify mode to test your application.


View Results: determines the success or failure of the tests.


Report Defects: If a test run fails due to a defect in the application being tested, you can report information about the defect directly from the Test Results window.

3. What In Contained In The Gui Map?

Ans:


WinRunner stores information it learns about a window or object in a GUI Map. When WinRunner runs a test, it uses the GUI map to locate objects. It reads an object’s description in the GUI map and then looks for an object with the same properties in the application being tested. Each of these objects in the GUI Map file will be having a logical name and a physical description.

There are 2 types of GUI Map files.

  • Global GUI Map file: a single GUI Map file for the entire application
  • GUI Map File per Test: WinRunner automatically creates a GUI Map file for each test created.

4. How Does Winrunner Recognize Objects On The Application?

Ans:


WinRunner uses the GUI Map file to recognize objects on the application.

When WinRunner runs a test, it uses the GUI map to locate objects. It reads an object’s description in the GUI map and then looks for an object with the same properties in the application being tested.

5. Have You Created Test Scripts And What Is Contained In The Test Scripts?

Ans:


Yes I have created test scripts. It contains the statement in Mercury Interactive’s Test Script Language (TSL). These statements appear as a test script in a test window. You can then enhance your recorded test script, either by typing in additional TSL functions and programming elements or by using WinRunner’s visual programming tool, the Function Generator.

6. How Does Winrunner Evaluates Test Results?

Ans:


Following each test run, WinRunner displays the results in a report. The report details all the major events that occurred during the run, such as checkpoints, error messages, system messages, or user messages. If mismatches are detected at checkpoints during the test run, you can view the expected results and the actual results from the Test Results window.

7. Have You Performed Debugging Of The Scripts?

Ans:


Yes, I have performed debugging of scripts. We can debug the script by executing the script in the debug mode. We can also debug script using the Step, Step Into, Step out functionalities provided by the WinRunner.

8. How Do You Run Your Test Scripts?

Ans:


We run tests in Verify mode to test your application. Each time WinRunner encounters a checkpoint in the test script, it compares the current data of the application being tested to the expected data captured earlier. If any mismatches are found, WinRunner captures them as actual results.

9. How Do You Analyze Results And Report The Defects?

Ans:


Following each test run, WinRunner displays the results in a report. The report details all the major events that occurred during the run, such as checkpoints, error messages, system messages, or user messages. If mismatches are detected at checkpoints during the test run, you can view the expected results and the actual results from the Test Results window. If a test run fails due to a defect in the application being tested, you can report information about the defect directly from the Test Results window. This information is sent via e-mail to the quality assurance manager, who tracks the defect until it is fixed.

Subscribe For Free Demo
[contact-form-7 404 "Not Found"]

10. What Is The Use Of Test Director Software?

Ans:


TestDirector is Mercury Interactive’s software test management tool. It helps quality assurance personnel plan and organize the testing process. With TestDirector you can create a database of manual and automated tests, build test cycles, run tests, and report and track defects. You can also create reports and graphs to help review the progress of planning tests, running tests, and tracking defects before a software release.

11. How You Integrated Your Automated Scripts From Testdirector?

Ans:


When you work with WinRunner, you can choose to save your tests directly to your TestDirector database or while creating a test case in the TestDirector we can specify whether the script in automated or manual. And if it is automated script then TestDirector will build a skeleton for the script that can be later modified into one which could be used to test the AUT.

12. What Are The Different Modes Of Recording?

Ans:


There are two type of recording in WinRunner.

  • Context Sensitive recording records the operations you perform on your application by identifying Graphical User Interface (GUI) objects.
  • Analog recording records keyboard input, mouse clicks, and the precise x- and y-coordinates traveled by the mouse pointer across the screen.

13. What Is The Purpose Of Loading Winrunner Add-ins?

Ans:


Add-Ins are used in WinRunner to load functions specific to the particular add-in to the memory. While creating a script only those functions in the add-in selected will be listed in the function generator and while executing the script only those functions in the loaded add-in will be executed else WinRunner will give an error message saying it does not recognize the function.

14. What Are The Reasons That Winrunner Fails To Identify An Object On The Gui?

Ans:


WinRunner fails to identify an object in a GUI due to various reasons.

  • The object is not a standard windows object.
  • If the browser used is not compatible with the WinRunner version, GUI Map Editor will not be able to learn any of the objects displayed in the browser window.

15. What Do You Mean By The Logical Name Of The Object?

Ans:


An object’s logical name is determined by its class. In most cases, the logical name is the label that appears on an object.

16. If The Object Does Not Have A Name Then What Will Be The Logical Name?

Ans:


If the object does not have a name then the logical name could be the attached text.

17. What Is The Different Between Gui Map And Gui Map Files?

Ans:


The GUI map is actually the sum of one or more GUI map files. There are two modes for organizing GUI map files.

  • Global GUI Map file: a single GUI Map file for the entire application
  • GUI Map File per Test: WinRunner automatically creates a GUI Map file for each test created. GUI Map file is a file which contains the windows and the objects learned by the WinRunner with its logical name and their physical description.

18. How Do You View The Contents Of The Gui Map?

Ans:


GUI Map editor displays the content of a GUI Map. We can invoke GUI Map Editor from the Tools Menu in WinRunner. The GUI Map Editor displays the various GUI Map files created and the windows and objects learned in to them with their logical name and physical description.

19. When You Create Gui Map Do You Record All The Objects Of Specific Objects?

Ans:


If we are learning a window then WinRunner automatically learns all the objects in the window else we will we identifying those object, which are to be learned in a window, since we will be working with only those objects while creating scripts.

20. What Is The Purpose Of Set_window Command?

Ans:


Set_Window command sets the focus to the specified window. We use this command to set the focus to the required window before executing tests on a particular window.


Syntax:

  • set_window(, time);

The logical name is the logical name of the window and time is the time the execution has to wait till it gets the given window into focus.

21. How Do You Load Gui Map?

Ans:


We can load a GUI Map by using the GUI_load command.


Syntax:

  • GUI_load();

22. What Is The Disadvantage Of Loading The Gui Maps Through Start Up Scripts?

Ans:

  • If we are using a single GUI Map file for the entire AUT then the memory used by the GUI Map may be much high.
  • If there is any change in the object being learned then WinRunner will not be able to recognize the object, as it is not in the GUI Map file loaded in the memory. So we will have to learn the object again and update the GUI File and reload it.

23. How Do You Unload The Gui Map?

Ans:


We can use GUI_close to unload a specific GUI Map file or else we call use GUI_close_all command to unload all the GUI Map files loaded in the memory.


Syntax:

  • GUI_close(); or GUI_close_all;

24. What Actually Happens When You Load Gui Map?

Ans:


When we load a GUI Map file, the information about the windows and the objects with their logical names and physical description are loaded into memory. So when the WinRunner executes a script on a particular window, it can identify the objects using this information loaded in the memory.

25. What Is The Purpose Of The Temp Gui Map File?

Ans:


While recording a script, WinRunner learns objects and windows by itself. This is actually stored into the temporary GUI Map file. We can specify whether we have to load this temporary GUI Map file should be loaded each time in the General Options.

26. What Is The Extension Of Gui Map File?

Ans:


The extension for a GUI Map file is “.gui”.

27. How Do You Find An Object In An Gui Map?

Ans:


The GUI Map Editor is been provided with a Find and Show Buttons.

  • To find a particular object in the GUI Map file in the application, select the object and click the Show window. This blinks the selected object.
  • To find a particular object in a GUI Map file click the Find button, which gives the option to select the object. When the object is selected, if the object has been learned to the GUI Map file it will be focused in the GUI Map file.
Course Curriculum

Get On-Demand Winrunner Training with Instructor-led Classes

  • Instructor-led Sessions
  • Real-life Case Studies
  • Assignments
Explore Curriculum

28. What Different Actions Are Performed By Find And Show Button?

Ans:


1.To find a particular object in the GUI Map file in the application, select the object and click the Show window. This blinks the selected object.
2.To find a particular object in a GUI Map file click the Find button, which gives the option to select the object. When the object is selected, if the object has been learned to the GUI Map file it will be focused in the GUI Map file.

29. How Do You Identify Which Files Are Loaded In The Gui Map?

Ans:


The GUI Map Editor has a drop down “GUI File” displaying all the GUI Map files loaded into the memory.

30. How Do You Modify The Logical Name Or The Physical Description Of The Objects In Gui Map?

Ans:


You can modify the logical name or the physical description of an object in a GUI map file using the GUI Map Editor.

31. When Do You Feel You Need To Modify The Logical Name?

Ans:


Changing the logical name of an object is useful when the assigned logical name is not sufficiently descriptive or is too long.

32. When It Is Appropriate To Change Physical Description?

Ans:


Changing the physical description is necessary when the property value of an object changes.

33. How Winrunner Handles Varying Window Labels?

Ans:


We can handle varying window labels using regular expressions. WinRunner uses two “hidden” properties in order to use regular expression in an object’s physical description. These properties are regexp_label and regexp_MSW_class.

  • The regexp_label property is used for windows only. It operates “behind the scenes” to insert a regular expression into a window’s label description.
  • The regexp_MSW_class property inserts a regular expression into an object’s MSW_class. It is obligatory for all types of windows and for the object class object.

34. What Is The Purpose Of Regexp_label Property And Regexp_msw_class Property?

Ans:


The regexp_label property is used for windows only. It operates “behind the scenes” to insert a regular expression into a window’s label description.
The regexp_MSW_class property inserts a regular expression into an object’s MSW_class. It is obligatory for all types of windows and for the object class object.

35. How Do You Suppress A Regular Expression?

Ans:


We can suppress the regular expression of a window by replacing the regexp_label property with label property.

36. How Do You Copy And Move Objects Between Different Gui Map Files?

Ans:


We can copy and move objects between different GUI files using the GUI Map Editor. The steps to be followed are:


  • Choose Tools > GUI Map Editor to open the GUI Map Editor.
  • Choose Tools > GUI Map Editor to open the GUI Map Editor.
  • Click Expand in the GUI Map Editor. The dialog box expands to display two GUI map files simultaneously.
  • View a different GUI map file on each side of the dialog box by clicking the file names in the GUI File lists
  • In one file, select the objects you want to copy or move. Use the Shift key and/or Control key to select multiple objects. To select all objects in a GUI map file, choose Edit > Select All.
  • Click Copy or Move.
  • To restore the GUI Map Editor to its original size, click Collapse.

37. How Do You Select Multiple Objects During Merging The Files?

Ans:


Use the Shift key and/or Control key to select multiple objects. To select all objects in a GUI map file, choose Edit > Select All.

38. How Do You Clear A Gui Map Files?

Ans:


We can clear a GUI Map file using the “Clear All” option in the GUI Map Editor.

39. How Do You Filter The Objects In The Gui Map?

Ans:


GUI Map Editor has a Filter option. This provides for filtering with 3 different types of options.


i. Logical name displays only objects with the specified logical name.


ii. Physical description displays only objects matching the specified physical description. Use any substring belonging to the physical description.


iii. Class displays only objects of the specified class, such as all the push buttons.

40. How Do You Configure Gui Map?

Ans:


a. When WinRunner learns the description of a GUI object, it does not learn all its properties. Instead, it learns the minimum number of properties to provide a unique identification of the object.


b. Many applications also contain custom GUI objects. A custom object is any object not belonging to one of the standard classes used by WinRunner. These objects are therefore assigned to the generic “object” class. When WinRunner records an operation on a custom object, it generates obj_mouse_ statements in the test script.


c. If a custom object is similar to a standard object, you can map it to one of the standard . You can also configure the properties WinRunner uses to identify a custom object during Context Sensitive testing. The mapping and the configuration you set are valid only for the current WinRunner session. To make the mapping and the configuration permanent, you must add configuration statements to your startup test script.

41. What’s The Purpose Of The Wrun.ini File?

Ans:


Configuration set up for WinRunner

42. Write A Short Compiled Module Which Selects Random Numbers; And What Function Is Used To Call Your Customized Compiled Module?

Ans:


Load or Reload function

43. Explain The Project Tree In Test Director?

Ans:


Used to coordinate and manage test cases.

44. Explain Data Parameterization In Winrunner?

Ans:


Data is written multiple times, while WinRunner has a repeated loop to process the data.

45. What Databases Can Test Director Reside On?

Ans:


Oracle, Access, Sybase, MsSQL

46. What Is Tsl? What 4gl Is It Similar Too?

Ans:


“Test Script Language, TSL C++”

47. Difference Between Winrunner And Test Director?

Ans:


“WinRunner handles automation test scripts
TestDirector manages test scripts, defects and test plan”

48. Why Don’t We Normally Load The Gui Maps Through Start Up Scripts?

Ans:


a)
If we are using a single GUI Map file for the entire AUT then the memory used by the GUI Map may be much high.


b) If there is any change in the object being learned then WinRunner will not be able to recognize the object, as it is not in the GUI Map file loaded in the memory. So we will have to learn the object again and update the GUI File and reload it.

49. What Is The Purpose Of Different Record Methods 1) Record 2) Pass Up 3) As Object 4) Ignore ?

Ans:


a) Record
instructs WinRunner to record all operations performed on a GUI object. This is the default record method for all classes. (The only exception is the static class (static text), for which the default is Pass Up.)


b) Pass Up instructs WinRunner to record an operation performed on this class as an operation performed on the element containing the object. Usually this element is a window, and the operation is recorded as win_mouse_click.


c) As Object instructs WinRunner to record all operations performed on a GUI object as though its class were “object” class.


d) Ignore instructs WinRunner to disregard all operations performed on the class.

50. What Are The Modes Of Script Recording In Winrunner ?

Ans:


There are 2 modes of recording in WinRunner


Context Sensitive recording records the operations you perform on your application by identifying Graphical User Interface (GUI) objects.


Analog recording records keyboard input, mouse clicks, and the precise x- and y-coordinates traveled by the mouse pointer across the screen.

51. What Is A Checkpoint And What Are Different Types Of Checkpoints?

Ans:


Checkpoints allow you to compare the current behavior of the application being tested to its behavior in an earlier version.


You can add four types of checkpoints to your test scripts:

  • GUI checkpoints verify information about GUI objects. For example, you can check that a button is enabled or see which item is selected in a list.
  • Bitmap checkpoints take a snapshot of a window or area of your application and compare this to an image captured in an earlier version.
  • Text checkpoints read text in GUI objects and in bitmaps and enable you to verify their contents.
  • Database checkpoints check the contents and the number of rows and columns of a result set, which is based on a query you create on your database.

52. How Do You Analyze Test Results In Winrunner Tool And Report The Defects?

Ans:


When you finish any test in WinRunner, WinRunner displays the results in a report format. The report logs the general information about the test run I.e date, operator mode and total run time. Also the report details all the major events that occurred during the run, such as checkpoints, error messages, system messages, or user messages. Mismatch can be found in the report panel by seeing the actual result and the expected result. If a test run fails due to a defect in the application being tested, you can report information about the defect directly from the Test Results window. This information is sent via e-mail to the quality assurance manager, who tracks the defect until it is fixed.

53. What Is The Use Of Test Director Testing Tool?

Ans:


TestDirector is Mercury Interactive’s software test management tool. It helps quality assurance personnel plan and organize the testing process. With TestDirector you can create a database of manual and automated tests, build test cycles, run tests, and report and track defects. You can also create reports and graphs to help review the progress of planning tests, running tests, and tracking defects before a software release.

Course Curriculum

Best Hands-on Winrunner Certification Course By Industry Experts

Weekday / Weekend BatchesSee Batch Details

54. How To Integrate Automated Scripts From Testdirector To Winrunner Scripts?

Ans:


When you work in WinRunner and create any test script you have option to save it directly to Test Director test repository. Or while creating a test case in the TestDirector we can specify whether the script in automated or manual. And if it is automated script then TestDirector will build a skeleton for the script like TSL(Test Script language) of winrunner that can be later modified into one which could be used to test the application.

55. What Are The Different Modes Of Recording In Winrunner?

Ans:


Two type of recording in WinRunner.


1. Context Sensitive recording records the operations you perform on your application by identifying Graphical User Interface (GUI) objects. Winrunner identifies all the objects in your window you click like menus, windows, lists, buttons and the type of operation you perform such as enable, move, select etc.


2. Analog recording records keyboard input, mouse clicks, and the precise x- and y-coordinates traveled by the mouse pointer across the screen i.e Winrunner records exact coordinates traveled by mouse.

56. How Do You Handle Tsi. Exceptions?

Ans:


Suppose you are running a batch test on an unstable version of your application.

If your application crashes, you want WinRunner to recover test execution. A TSL exception can instruct WinRunner to recover test execution by exiting the current test, restarting the application, and continuing with the next test in the batch.


The handler function is responsible for recovering test execution. When WinRunner detects a specific error code, it calls the handler function. You implement this function to respond to the unexpected error in the way that meets your specific testing needs.

57. How Do You Handle Pop-up Exceptions?

Ans:


A pop-up exception Handler handles the pop-up messages that come up during the execution of the script in the AUT. TO handle this type of exception we make WinRunner learn the window and also specify a handler to the exception. It could be Default actions; Win Runner clicks the OK or Cancel button in the pop-up window, or presses Enter on the keyboard. To select a default handler, click the appropriate button in the dialog box.


User-defined handler:If you prefer, specify the name of your own handler. Click User Defined Function Name and type in a name in the User Defined Function Name box.

58. How Do You Handle Unexpected Events And Errors?

Ans:


WinRunner uses exception handling to detect an unexpected event when it occurs and act to recover the test run.
WinRunner enables you to handle the following types of exceptions:

  • Pop-up exceptions: Instruct WinRunner to detect and handle the appearance of a specific window.
  • TSL exceptions: Instruct WinRunner to detect and handle TSL functions that return a specific error code.
  • Object exceptions: Instruct WinRunner to detect and handle a change in a property for a specific GUI object.
  • Web exceptions: When the WebTest add-in is loaded, you can instruct WinRunner to handle unexpected events and errors that occur in your web site during a test run.

59. What Are The Three Modes Of Running The Scripts?

Ans:


WinRunner provides three modes in which to run tests: Verify, Debug, and Update. You use each mode during a different phase of the testing process.


Verify


Use the Verify mode to check your application.


Debug


Use the Debug mode to help you identify bugs in a test script.


Update


Use the Update mode to update the expected results of a test or to create a new expected results folder.

60. Without The Gui Map, Use The Phy Desc Directly?

Ans:


It’s easy, just take the description straight out of the GUI map squigglies and all, put it into a variable (or pass it as a string) and use that in place of the object

  • name.
  • button_press ( “btn_OK”);
  • becomes
  • button_press (“{class: push_button, label: OK}”);

61. How To Get The Resolution Settings?

Ans:


Use get_screen_res(x,y) to get the screen resolution in WR7.5.
or
Use get_resolution (Vert_Pix_int, Horz_Pix_int, Frequency_int) in WR7.01

62. How To Have Winrunner Insert Yesterdays Date Into A Field In The Application?

Ans:

  • Use get-time to get the PC system time in seconds since 01/01/1970
  • Subtract 86400 (no seconds in a day) from it.
  • Use time_str to convert the result into a date format.
  • If format of returned date is not correct use string manipulations to get the format you require.
  • Insert the date into your application.
  • Alternatively you could try the following:
    • In an Excel datasheet create a column with an appropriate name, and in the first cell of the column use the excel formula ‘today() – 1’.
    • Format the cell to give you the required date format.
    • Use the ddt- functions to read the date from the excel datasheet.
    • insert the received date into your application.

63. How Can With Winrunner To Make Single Scripts Which Supports Multiple Languages?

Ans:


Actually, you can have scripts that run for different locales.I have a set of scripts that run for Japanese as well as English locales. Idea is to have objects recorded in GUI Map with a locale independent physical description. This can be achieved in two ways.

After recording the object in the GUI Map, inspect the description and ensure that no language specific properties are used. For ex: html_name property for an object of class: html text link could be based on the text. You can either remove these language dependent properties if it doesnt really affect your object recognition. If it does affect, you need to find another property for the object that is locale independent. This new property may be something thats already there or you need to create them, This leads to the next option.

Have developers assign a locale independent property like ‘objname’ or something to all objects that you use in your automated scripts. Now, modify your GUI Map description for the particular object to look for this property instead of the standard locale dependent properties recorded by WR (these default properties are in GUI Map Configuration).

64. How To Force Wr To Learn The Sub-items On A Menu?

Ans:


If WR is not learning sub-items then the easy way id to add manually those sub items in to GUI map. Of course you need to study the menu description and always add the PARENT menu name for that particular sub-menu.

65. How To Check Property Of Specific Icon Is Highlighted Or Not?

Ans:

  • set_window(“Name of the window”);
  • obj_check_info(“Name of the object“,“focused”,Out_value)
  • Check for out_value & proceed further.

66. What Is Bitmap Or Gui Checkpoints?

Ans:


Do Not use BitMap or GUI Checkpoints for dynamic verification. These checkpoints are purely for static verifications. There are ofcourse, work-arounds, but mostly not worth the effort.

67. How To Get The Information From The Status Bar Without Doing Any Activity/click On The Hyperlink?

Ans:


You can use the

  • “statusbar_get_text(”Status Bar”,O,text);”


function “text” variable contains the status bar statement.


or

  • web_cursor_to_link (link, x, y);


link the name of the link.


x,y the x- and y-coordinates of the mouse pointer when moved to a link, relative to the upper left corner of the link.

68. What Are The Text Field Validations ?

Ans:


Need to validate text fields against

  • Null
  • Not Null
  • whether it allows any Special Characters.
  • whether it allows numeric contents.
  • Maximum length of the field etc.
  • From the requirements find Out what the behaviour of the text field in question should be. Things you need to know are: what should happen if field left blank what special characters are allowedvis it an alpha, numeric or alphanumeric field etc.
    Write manual tests for doing what you want. This will create a structure to form the basis of your WR tests.
    Now create your WR scripts. I suggest that you use data driven tests and use Excel spreadsheets for your inputs instead of having user input. For example the following structure will test whether the text field will accept special characters

69. How To Break Infinite Loop?

Ans:

  • set_window(” Browser Main Window”, 1);
  • text=””,
  • start = get_time();
  • while(text!=”Done”)
  • {
  •   statusbar_get_text(“Status Bar”,O,text);
  •   now = get_time();
  •   if( (now-start) == 60)
  •   # Specify no of seconds after which you want
  •   break
  •   {
  •       break;
  •   }
  • }

70. User-defined Function That Would Write To The Print-log As Well As Write To A File?

Ans:

  • function writelog(in strMessage){
  •     file_open(”C:\FilePath\…”);
  •     file_printf(strMessage);
  •     printf(strMessage);
  • }

71. How To Do Text Matching?

Ans:


You could try embedding it in an if statement. If/when it fails use a t1_step statement to indicate massage and then do a exit to leave the test. Another idea would be to use win_get text or web_frame_get_text to capture the text of the object and the do a comparison (using the match function) to determine its existence.

72. The Msw_id Value Sometimes Changes, Rendering The Gui Map Useless ?

Ans:


MSW_Id’s will continue to change as long as your developers are modifying your application. Having dealt with this, I determined that each MSW_Id shifted by the same amount and I was able to modify the entries in the gui map rather easily and continue testing.


Instead of using the MSW_id use the “location”. If you use your GUI spy it will give you every detail it can. Then add or remove what you don’t want.

73. What Is Boundary Test?

Ans:


Boundary tests are designed to check a program’s response to extreme input values. Extreme output values are generated by the input values. It is important to check that a program handles input values and output results correctly at the lower and upper boundaries. Keep in mind that you can create extreme

boundary results from non-extreme input values. It is essential to analyze how to generate extremes of both types. In addition sometime you know that there is an intermediate variable involved in processing. If so, it is useful to determine how to drive that one through the extremes and special conditions such as zero or overflow condition.

74. How Do You Handle Dynamically Changing Area Of The Window In The Bitmap Checkpoints?

Ans:


The difference between bitmaps option in the Run Tab of the general options defines the minimum number of pixels that constitute a bitmap mismatch.

75. What Information Is Contained In The Checklist File And In Which File Expected Results Are Stored?

Ans:


The checklist file contains information about the objects and the properties of the object we are verifying.


The gui*.chk file contains the expected results which is stored in the exp folder.

76. How Do You Find Out Which Is The Start Up File In Win Runner?

Ans:


The test script name in the Startup Test box in the Environment tab in the General Options dialog box is the start up file in WinRunner.

77. What Is The Purpose Of Return Statement?

Ans:


This statement passes control back to the calling function or test. It also returns the value of the evaluated expression to the calling function or test. If no expression is assigned to the return statement, an empty string is returned.


Syntax:

  • return [( expression )];

78. What Are The Disadvantages Of Compile Module In Winrunner?

Ans:


Disadvantages are :

  • cannot use check points
  • cannot use Sync Points
  • Non Executable
Win Runner Sample Resumes! Download & Edit, Get Noticed by Top Employers! Download

79. What Is The Purpose Of Gui Spy?

Ans:


Using the GUI Spy, you can view the properties of any GUI object on your desktop. You use the Spy pointer to point to an object, and the GUI Spy displays the properties and their values in the GUI Spy dialog box. You can choose to view all the properties of an object, or only the selected set of properties that WinRunner learns.

80. What Is The Regular Expression In Winrunner?

Ans:


Regular Expression is normally used for the handled the run time changing object in the application.


The Data Driver wizard finds all fixed values in selected checkpoints and recorded statements, but it does not check for things such as object labels that also may vary based on external input.

81. Could We Test Windows Calculator Through Winrunner. For E.g If I Have To Test 2+3=5

Ans:


yes we can test windows calculator through winrunner. Here below follow the navigation Steps:

  • Open WinRunner
  • open calculator, Make to WinRunner to see calculator.
  • Click on create menu and select Record-Context Sensitive and do your operations on calculator.
  • Click on create menu and select Stop Recording.
  • Click on Run Menu and select Run from Top

82. What Are The Advantages And Disadvantages Of Waterfall Model?

Ans:


Advantages


if our Requirements are constant means there is no chance of changing of requirement means before going to Development we can freeze the requirements then it is a best model. and as it is the simplest model so if we will use this model then it is cost saving also.


Disadvantages


If our Requirements are not constant means there is some chance of changing the requirements in between then it is not the better practice to use this one.

83. What Is The Use Of Virtual Object Wizard And How It Is Used?

Ans:


To define a virtual object using the Virtual Object wizard:

  •  Choose Tools > Virtual Object Wizard. The Virtual Object wizard opens. Click Next.
  •  In the Class list, select a class for the new virtual object. If rows that are displayed in the window. For a table class, select the number of visible rows and columns. Click Next.
  •  Click Mark Object. Use the crosshairs pointer to select the area of the virtual object. You can use the arrow keys to make precise adjustments to the area you define with the crosshairs. Press Enter or click the right mouse button to display the virtual objects coordinates in the wizard. If the object marked is visible on the screen, you can click the Highlight button to view it. Click Next.
  •  Assign a logical name to the virtual object. This is the name that appears in the test script when you record on the virtual object. If the object contains text that WinRunner can read, the wizard suggests using this text for the logical name. Otherwise, WinRunner suggests virtual_object, virtual_push_button, virtual_list, etc.
  •  You can accept the wizards suggestion or type in a different name. WinRunner checks that there are no other objects in the GUI map with the same name before confirming your choice. Click Next.

84. Explain Database Checkpoints In Winrunner?

Ans:


Database Checkpoints:


When you create database checkpoints, you define a query on your database, and your database checkpoint checks the values contained in the result set. The result set is a set of values retrieved from the results of the query.


There are several ways to define the query that will be used in your database checkpoints:

  •  You can use Microsoft Query to create a query on a database. The results of a query on a database are known as a result set. You can install Microsoft Query from the custom installation of Microsoft Office.
  •  You can define an ODBC query manually, by creating its SQL statement.
  •  You can use Data Junction to create a conversion file that converts a database to a target text file. (For standard database checkpoints only). Note that Data Junction is not automatically included in your WinRunner package.
  • There are 4 DB checkpoints:
    • Runtime DB Checkpoint
    • Default Checkpoint
    • Custom Check
    • Standard Check

85. What Is Batch Testing When We Are Using Batch Testing In Winrunner?

Ans:


The batch mode will use when we need continuous execution of the scripts without break if any errors in the script even though its continue the execution and at last the errors will display in the report.

86. What Does Auto, Static, Public And Extern Variables Means?

Ans:

  • auto: An auto variable can be declared only within a function and is local to that function. It exists only for as long as the function is running. A new copy of the variable is created each time the function is called.
  •  static: A static variable is local to the function, test, or compiled module in which it is declared. The variable retains its value until the test is terminated by an Abort command. This variable is initialized each time the definition of the function is executed.
  •  public: A public variable can be declared only within a test or module, and is available for all functions, tests, and compiled modules.
  •  extern: An extern declaration indicates a reference to a public variable declared outside of the current test or module.

87. How To Check Data Base Connection Of Script In Winrunner?

Ans:


To connect to the database by using Winrunner script is, at first we have to find out the DSN name

  • db_connect (“session name”,”data source name”);
  • db_execute_query(“session name”,”query”,count);
  • generate for loop for(i=1;i<=count;i++)
  • db_get_row(“session name”,variable);
  • printf(variable);
  • db_disconnect(“session name”);


Through this script we can connect to the database and also we can fetch the records.

88. What Is The Difference Between Object Repository And Object Spy?

Ans:


Object Repository:


It is a storage place which is used for storing the objects information and it also acts as an interface between the test script and application in order to identify the objects while execution or during execution.



Object Spy:


It is a handy feature Provided by QTP to display the complete object information like methods, properties, syntax for methods, description of methods of both text and runtime objects then and there immediately.

89. Without Using The Data Driven Test, How Can We Test The Application With Different Set Of Inputs?

Ans:


The major purpose of the data driven test is to test the application with different types of inputs which helps us in avoiding hectic and repetitive work that one should do in manual, which is time consuming task.



If you want to know the alternative, in a for loop or any other loop that you are comfortable with, use create_input_dialog command and take the value every time from the user and then pass the value to the function.

90. What We Can’t Test Using Winrunner?

Ans:

  • win runner support .net applications(QTP supports.net)
  • Audio and video moving objects applications (Multimedia).
  • we need to install approiated add in to test the application. For example (we need to have web adding to test web application) java adding for testing java applications.

91. Can We Call The Qtp Script Using Winrunner?

Ans:


QuickTest enables you to call WinRunner-based scripts, user-defined functions, and their parameters. You may access Call to WinRunner utility by selecting Insert > Call to WinRunner > and select either Call to WinRunner Test or Call to WinRunner Function from QTP tool bar.You may use Step Generator > Utility Objects and select appropriate method Alternatively, you can use QTP TSLTest object and its RunTestEx and RunFuncEx methods to call WinRunner scripts.

92. What Is The Advantage Of Toggle Break Point?

Ans:


The advantage of toggle break point is to identify the flaws (faults) in the Winrunner script during the debugging mode, the meaning toggle means “hold onto”.


By setting the break points in the script one can stop( suspend ) the test run at a specified place in the test script to inspect the state of the application under test.

93. Which Functional Testing Tool Is Cheap And Best For Buying The Product?

Ans:


You can go for Winrunner 7.5 because compare to other functional testing tools this is bit cheap.

94. What Is Meant By Session In Db_connect?

Ans:

  • db_connect();


It is a database checkpoint function, which is used to connect a specified database.


Syntax:

  • db_connect(filename, DSN connection);
  • db_connect(“msqr1″,”DSN=Flight32”);


Here, msqr1 is the filename that has been created by you, during writing the sql query and Flight32 is the database on which you are working.

95. What Is The Use Of Gui Map And What Happens When Gui Map File Get Loaded?

Ans:


When we load a GUI Map file, the information about the windows and the objects with their logical names and physical description are loaded into memory. So when the WinRunner executes a script on a particular window, it can identify the objects using this information loaded in the memory.

96. What Is The Difference Between Wait And Synchronization?

Ans:


Wait :

It is a general statement used to wait till the time is elapsed(wait(x)) –> x is the amount of time winrunner stops execution of the next statement against the default timeout of the winrunner between statement executions.


Synchronization:

an advanced form of wait that wait for the properties to be enabled or disabled etc. used mostly in order to avoid timing problems.

97. Can We Test A Mainframe Application Using Winrunner?

Ans:


Yes you can test As400 applications using Winrunner. I have used it for regression testing.

98. What Is The Command In Winrunner To Get Dos Prompt?

Ans:


The dos_system function executes a DOS system command from within a WinRunner test script.

99. Record A Data Driven Test Script Using Data Driver Wizard?

Ans:


You can use the Data Driver Wizard to convert your entire script or a part of your script into a data-driven test. For example, your test script may include recorded operations, checkpoints, and other statements that do not need to be repeated for multiple sets of data.

Are you looking training with Right Jobs?

Contact Us

Popular Courses