Oracle OSB Interview Questions and Answers

Oracle OSB Interview Questions and Answers

Last updated on 14th Oct 2020, Blog, Interview Question

About author

Anwar (Sr Technical Director )

He is Highly Experienced in Respective Technical Domain with 6+ Years, Also He is a Respective Technical Trainer for Past 5 Years & Share's This Important Articles For us.

(5.0) | 16847 Ratings 1931

Oracle Interview Questions and Answers provided here are appropriate for both freshers and experienced candidates. By going through this questionnaire, anyone must be able to recognize the questions and explanations provided. All these questions will surely enable you to prepare for technical interviews and online tests which is conducted at the time of campus placement. The content of this questions includes the topics on Schema, Data File, Overloading, Oracle Instance, Tablespace, DML, Oracle programming, Operators, Query Types, Oracle SQL functions, Oracle Data Types, and many more.

1.What Is Oracle Service Bus (osb)?

Ans:

Oracle Service Bus allows you to control Web offerings and deliver authentic message brokering via the configuration of proxy services within the Oracle Service Bus layout-time environment. The underlying standards of Oracle Service Bus are briefly described on this phase. Oracle Service Bus manages the routing and transformation of messages in an organization machine to promote seamless utility integration.

Oracle Service Bus is a market-leading agency provider bus built from the floor up for Service Oriented Architecture (SOA) life cycle control. It affords foundation abilties for service discovery and intermediation, speedy provider provisioning and deployment, and governance. This carrier-infrastructure software adheres to the SOA concepts of constructing coarse-grained, loosely coupled, and requirements-based services, creating a impartial field wherein commercial enterprise capabilities may connect provider customers and returned-quit enterprise offerings, irrespective of underlying infrastructure.

2.Explain The Concept Of Message Flow And Pipelines In Osb?

Ans:

In Oracle Service Bus, a message flow is the implementation of a proxy service. You configure the common sense for the manipulation of messages using proxy provider message waft definitions. This logic includes such activities as transformation, publishing, and reporting, which can be carried out as individual actions inside the ranges of a pipeline.

Pipelines are one-manner processing paths that consist of no branching. A pipeline is a named series of levels containing movements, representing a non-branching one-way processing route. It is used to specify the message waft for carrier requests and responses. A level is a person-configured processing step. Messages fed into the pipelines are accompanied by means of a set of message context variables that contain the message contents. They may be accessed or modified with the aid of moves in the pipeline degrees.

3.Explain Pipeline Pairs?

Ans:

Pipeline pairs are request and reaction pipelines. The request pipeline definition specifies the movements that Oracle Service Bus performs on request messages to the proxy carrier earlier than invoking a business service or any other proxy provider. The reaction pipeline definition specifies the processing that Oracle Service Bus plays on responses from the business or proxy service that the proxy service invokes before returning a response to a client.

Each pipeline includes a chain of tiers, each level containing actions. However, a unmarried carrier-degree request pipeline may optionally department out into operational pipelines (you can configure one default operational pipeline at maximum one according to operation). The dedication of the operation is carried out through user-selected standards. The reaction processing starts with the relevant operation pipeline which then joins into a single provider-level response pipeline.

4.How Can You Start Oracle Service Bus (osb)?

Ans:

You can start Oracle Service Bus the usage of one of the following methods: On Windows structures, from the Windows Start menu within the Oracle WebLogic > User Projects group, or jogging startWebLogic.Cmd in the new domain.

On UNIX systems, run startWebLogic.Sh from the basis of the new domain.

5.What Is Oracle Service Bus Console?

Ans:

Oracle Service Bus Console is a Web offerings control dashboard that lets in you to screen Web offerings and servers and perform service control obligations. The console enables you to carry out operational tasks which includes configuring proxy and business offerings, putting in place safety, dealing with sources, and shooting statistics for monitoring or 

regulatory auditing. It gives perspectives to monitor cutting-edge country and health of the Oracle Service Bus surroundings via displaying designated facts approximately servers, offerings, and alerts. The Oracle Service Bus Console also enables you respond rapidly and successfully to adjustments to your provider-oriented environment.

6.Explain The Procedure Of Log In To Oracle Service Bus Console?

Ans:

Open a browser window and enter the subsequent URL to open the Oracle Service Bus Console for the ServiceBusTutorial domain: http://localhost:7001/sbconsole

Log in if vital with Oracle Service Bus Console the user name and password that you detailed while you created the domain.

7.What Is Project? Explain Both Types Of Project Deployment Techniques Used For Deploying Osb Applications?

Ans:

The ordinary unit of deployment is referred to as a task. There are two forms of mission deployment: 

Complete – The entire task is deployed

Incremental – Only changes to the assignment because the final deployment or a few explicitly decided on subset of assets are deployed.

Incremental deployment is additive  only new and up to date sources are deployed at the target machine. Note that any useful resource this is deleted in the challenge is not deleted from the target machine. However, deleted project assets are also deleted from the target system at some stage in a entire venture deployment.

8.Explain All Types Of Deployment Roles?

Ans:

Export, import and environmental customizations may be performed via a deployer, operator or Administrator depending at the machine and depending on the enterprises coverage.

Export from the improvement device is generally carried out by means of a deployer. The Administrator, operator, or deployer can be liable for exporting and uploading sources from the stage system to the manufacturing system.

Exporting and uploading assets may be accomplished the usage of Oracle Service Bus Console or through a script or program (which may be written by way of a developer).

If an operator is accountable for exporting assets from a gadget, a pre-defined automated script or application may be performed to export both the whole assignment or unique resources within the project. Similarly, if an operator is accountable for importing sources right into a gadget, a pre-defined automated script or application may be carried out to do the import.

9.What Are Environment Values?

Ans:

As a part of deployment, environment values in resources in source systems need to be modified as part of the export procedure or the import manner to reflect the values which are utility within the target device.

Environment values are positive pre-defined fields in the configuration records whose values are very probably to exchange when you flow your configuration from one domain to every other (as an instance, from test to production). Environment values represent entities such as URLs, URIs, document and listing names, server names, e-mails, and such. Also, surroundings values can be observed in Alert Destinations, proxy services, enterprise services, SMTP Server and JNDI Provider assets, and UDDI Registry entries.

Certain surroundings values are complicated XML items that cannot be located and changed the use of the Find and Replace option from Oracle Service Bus Console. However, you can nevertheless set these surroundings values without delay via the usage of the ALSBConfigurationMBean from a script. For certain records approximately ALSBConfigurationMBean, see the Javadocs for Oracle Service Bus Classes. In addition to placing them through the API, you could set complex kind surroundings values using customization documents.

10.Summary Of Recommended Best Practices For Deployment Of Oracle Service Bus Resources?

Ans:

Avoid assignment renames. If tasks need to be renamed, do so simultaneously across improvement, QA, degree and production systems earlier than the subsequent deployment.

Operations on surroundings precise assets are excellent filtered out at import time. Administrators may outline these assets (referenced in the import record) within the target device earlier than beginning the import manner. Alternatively, new surroundings-particular assets may be deployed and customized for the environment after the import.

Operational resources managed by way of the operator have to no longer be impacted through the import. A naming convention or a committed folder might be used to perceive such sources all through import.

When the customization document includes the customizations of all mission assets in a unmarried file, observe customizations handiest to sources that are imported. An opportunity is to preserve surroundings values on import and only follow customizations to assets which might be introduced in the course of import.

At export-time, the exporter desires to understand if resources had been deleted, renamed, or moved; and if there have been mission reorganizations of artifacts because the last 

export. If yes, entire deployment must be completed. If no, the exporter can choose only those sources that need to be exported and an incremental deployment may be completed.

11.What Are Uddi Deployment Topologies?

Ans:

Development-simplest registry

Production-only registry

Development and production time registry

Registry in keeping with character area

12.What Are Recommended Best Practices For Working With Services Deployed In Uddi Registries?

Ans:

 Organize enterprise offerings associated with a particular UDDI registry in a particular folder to make it clean to pick out those assets during import.

Use the same UDDI server resource name in all systems the usage of that UDDI registry. When there’s a separate development and production UDDI registry, use the same resource

 call for the improvement and manufacturing instances of the UDDI registry. This ensures that references to the server by means of services are routinely resolved at some point of import.

The equal provider in improvement and production may not have the equal keys while  registries are used. However, the advocated approach is to maintain the equal keys.

Create a brand new UDDI carrier with the brand new form whilst the form of a business carrier modifications.

13.What Are Two Wsdl Entities That Are Used By Oracle Service Bus For Defining Proxy Services And Business Services?

Ans:

Oracle Service Bus defines proxy services and enterprise services in phrases of  WSDL entities:

The abstract WSDL interface, which defines the operations in that interface and the varieties of message parts within the operation signature

The binding WSDL interface, which defines the binding of the message elements to the message (packaging), and the binding of the message to the shipping.

WSDLs may be imported into the WSDL repository the usage of the Oracle Service Bus Administration Console. The Oracle Service Bus Administration Console also can be used to clear up the references in the WSDLs, to make sure all schemas and WSDLs are linked efficiently. After WSDLs are saved in the repository, they are to be had to be used whilst adding proxy offerings and enterprise offerings. Oracle Service Bus uses its personal illustration of the interface for messaging services.

14.What Is Jars?

Ans:

A JAR (Java ARchive) is a zipped record that includes a hard and fast of Java instructions. It is used to save compiled Java classes and related metadata that can represent a program. A JAR acts like a callable application library for Java code elements (in order that a unmarried compilation hyperlink presents access to a couple of elements, rather than requiring bindings for every element individually).

JAR documents may be registered as reusable Oracle Service Bus resources. They are used in Java callout moves that provide a Java exit mechanism, EJB-based totally enterprise offerings, and Tuxedo-based totally business services.

15.What Is Transformation Maps?

Ans:

Transformation maps describe the mapping among  disparate data varieties of different 

source and destination offerings. Oracle Service Bus helps information mapping using either XQuery or the eXtensible Stylesheet Language Transformation (XSLT) preferred. In addition, MFL described facts is automatically transformed to the equal XML for transformation with XQuery or XSLT. The ensuing XML is automatically transformed to MFL if the goal carrier requires it.

Subscribe For Free Demo

Error: Contact form not found.

16.Explain All Messaging Model Used By Oracle Service Bus?

Ans:

Oracle Service Bus incorporates more than one messaging paradigms and helps the following sorts of conversation:

  • Synchronous request/reaction
  • Asynchronous publish one-one
  • Asynchronous post one-many

Asynchronous request/response (synchronous-to-asynchronous bridging).

In sync-async bridging, a synchronous patron problems a request to an asynchronous company. For this pattern, Oracle Service Bus provides the capability to post a message on one JMS queue and configure a 2d JMS queue for the response, with a timeout value for listening for the reaction. This sort of service appears as a synchronous provider to the carrier patron. Using asynchronous request/reaction messages has those benefits: 

No blocking off by way of the request thread, putting off thread control troubles that may arise when numerous blocking off request/reaction invocations are made.

17.What Are Different Messaging Formats Used In Oracle Service Bus?

Ans:

Oracle Service Bus supports the subsequent message codecs:

E-mail without or with attachments

JMS with headers

MFL (Message Format Language)

Raw Data. (Raw data is opaque non-XML records and not using a regarded schema (no MFL record)

Text

SOAP and SOAP with attachments (SOAP described or no longer defined by using a WSDL)

XML and XML with attachments (XML described or no longer described by a WSDL or a schema)

18.What Is Message Context?

Ans:

All messages sent to and acquired via the proxy service are defined internally in the proxy provider by using a hard and fast of homes that holds the message records and meta-information associated with that message. This set of homes is called the Message Context (context) and is carried out the use of Context Variables. It is described by using an XML schema. Each Context Variable pertains to a exceptional assets. Some Context Variables are predefined and others are consumer described. The heart of the proxy provider is the Message context. For a complete description of the Message Context and context variables used within the message drift.

Predefined context variables comprise information about the message, transport headers, safety principals, metadata for the modern proxy service, and metadata for the number one routing and put up services invoked by way of the proxy provider. You typically use an XQuery expression to control context variables in a message glide. You also can regulate context variables the use of transformation and in-location replace movements.

The message-related context variables $header, $body, and $attachments constitute the canonical layout of the message inside the message drift. These are wrapper variables that incorporate the SOAP header elements, the SOAP body detail, and the MIME attachments, respectively. The context offers the impression that each one messages are SOAP messages, and non-SOAP messages are mapped to this paradigm.

In the case of attachments, $attachments includes the following for each attachment:

attachment, if the attachment is XML

a reference XML, if the attachment is binary

textual content, if the attachment is text

19.Explain The Concept Of Content Types?

Ans:

To assist interoperability with heterogeneous quit factors, Oracle Service Bus lets service configurations control the content kind, JMS kind, and encoding used. It does now not make assumptions about what the external customer or service wishes, however alternatively makes use of the service-definition statistics that has been configured for this reason. Oracle Service Bus derives the content material kind for outbound messages from the provider kind and interface and makes use of the subsequent specs:

XML or SOAP (with or without a WSDL), the content kind is text/XML

Messaging and the interface is MFL or binary, the content material type is binary/octet-flow

Messaging and the interface is text, the content material kind is textual content/undeniable

Messaging and the interface is XML, the content material type is textual content/XML.

The content material type may be overridden in the outbound context variable ($outbound) for proxy services invoking a provider, and in the inbound context variable ($inbound) for a proxy carrier reaction. Additionally, there’s a JMS type (byte or textual content) which may be configured while the service is described inside the Administration Console. Encoding is likewise explicitly configured inside the carrier definition for all outbound messages.

20.Explain Use Of Jca Binding And Smtp Server In Oracle Service Bus.?

Ans:

 JCA Binding assets in Oracle Service Bus assist you to create enterprise and proxy offerings that have interaction with outside services through Oracle SOA Suite JCA adapters. A JCA Binding is made up of a provider WSDL and a corresponding .Jca document created in Oracle JDeveloper.

SMTP Server resources specify the deal with of SMTP servers corresponding to E-mail destinations, port numbers, and, if required, authentication credentials. They are global assets which might be used in Alert Destination sources throughout tasks in an Oracle Service Bus domain.

21.Explain Web Services Policy (ws-coverage)? Also Explain Both Types Of Ws-policy Statements That Are Recognized By Weblogic Web Services Runtime Environment?

Ans:

Web Services Policy (WS-Policy) is a standards-based totally framework for outlining a Web 

offerings security constraints and necessities. It expresses security constraints and requirements in a set of XML statements referred to as guidelines, each of which contains one or more assertions. In Oracle Service Bus, WS-Policy assertions are used to specify a Web offerings necessities for virtual signatures and encryption, in conjunction with the safety algorithms and authentication mechanisms that it requires.

WS-Policy regulations may be blanketed immediately in a WSDL report or protected by using reference, and a WSDL report may additionally import other WSDL files that comprise or seek advice from WS-Policy rules. An XML report that includes those policies can be utilized by a couple of proxy services or business offerings.

The WebLogic Web Services runtime surroundings acknowledges two types of WS-Policy statements:

 Concrete WS-Policy statements: specify the security tokens which can be used for authentication, encryption, and virtual signatures. These WS-Policy statements are created if the type of authentication required (including the use of X.509 or SAML tokens), more than one non-public key and certificate pairs from the keystore used for encryption and digital signatures, are known at run-time.

22.What Security Features Are Provided By Oracle Service Bus?

Ans:

Oracle Service Bus provides the subsequent varieties of protection functions:

  • Authentication 
  • Identity declaration
  • Authorization
  • Auditing
  • Credential mapping

23.What Is Inbound Security? List All Inbound Security Checks That Can Be Configured For Each Proxy Service?

Ans:

 Transport-stage safety: applies safety assessments as a part of organising a connection among a customer and a proxy carrier. The security necessities that you can impose through transport-stage security depend upon the protocol which you configure the proxy provider to use. For data approximately configuring delivery-level security for each supported protocol, see Configuring Transport-Level Security.

Custom Authentication: for message-degree safety and consumer-distinct custom authentication credentials for inbound transport- and message-stage requests. The custom authentication credentials can be inside the shape of a custom token, or a username and password.

Message-level safety: for proxy offerings which can be Web Services. This is part of the WS-Security specification. It applies safety tests before processing a SOAP message or particular parts of a SOAP message.

24.What Is Outbound Security?

Ans:

Outbound protection secures communique among a proxy carrier and a business service. Most of the responsibilities contain configuring proxy services to conform with the shipping-degree or message-level protection requirements that commercial enterprise offerings specify. If a commercial enterprise carrier calls for the usage of PKI technology for digital signatures, or SSL authentication, a carrier key issuer is created, which provides personal keys paired with certificate.

25.Define Security Roles. List All Default Roles To Which Oracle Service Bus Users Can Be Assigned?

Ans:

A protection role is an identity that may be dynamically conferred upon a user or institution based totally on situations which can be evaluated at runtime.

The following is a listing of default roles to which Oracle Service Bus customers may be assigned:

  • IntegrationAdmin
  • IntegrationDeployer
  • IntegrationMonitor
  • IntegrationOperator

26.Explain Types Of Client Authentication Required For Http(s) Proxy Services Or Business Services . Also List Down All Transports Other Than Http That Are Supported In Oracle Service Bus?

Ans:

Oracle Service Bus helps delivery-level confidentiality, message integrity, and customer authentication for one-way requests or request/response transactions (from customers to Oracle Service Bus) over HTTPS. It permits HTTP(S) proxy offerings or enterprise services to be configured to require one of the following forms of purchaser authentication:

  • BASIC (username/password) client authentication
  • CLIENT CERT (two-way SSL) customer authentication
  • No customer authentication

When a proxy service is activated, Oracle Service Bus generates and deploys a thin Web utility. Oracle Service Bus is based on Oracle WebLogic Server for server-side SSL help, which include consultation management, client certificates validation and authentication, believe management and server SSL key/certificates manipulation. 

Transport safety for transports aside from HTTP is supported in Oracle Service Bus as follows: 

For the E-mail and FTP transports, security is furnished the usage of credentials to connect to a FTP or E-mail server.

For the record delivery, protection is furnished the use of a login manage to the device on which the documents are placed.

27.How Osb Does Provide Message-degree Security?

Ans:

WSS defines a framework for message confidentiality, integrity, and sender authentication for SOAP messages. Using WSS, Oracle Service Bus presents guide for securing messages the use of virtual signatures, encryption, or each. Though it isn’t always a substitute for delivery-degree protection, WSS is ideal for end-to-end message confidentiality and integrity.

It is extra flexible than SSL due to the fact that individual elements of the SOAP envelope may be signed, encrypted or both, whilst different elements are neither signed nor encrypted. This is a powerful characteristic while blended with the capacity of Oracle Service Bus to make routing decisions and perform variations on the facts based totally on the message content. Oracle Service Bus currently supports WSS over HTTP/S and JMS.

28.What Is Uddi ?

Ans:

Universal Description, Discovery and Integration (UDDI) registries are used in an organisation to percentage Web Services. UDDI presents a framework in which to classify your commercial enterprise, its offerings, and the technical details about the services you need to reveal.

Publishing a carrier to a registry requires knowledge of the carrier kind and the records shape representing that provider within the registry. A registry entry has sure properties related to it and those property types are described whilst the registry is created. You can submit your provider to a registry and make it to be had for different businesses to find out and use. Proxy offerings evolved in Oracle Service Bus may be published to a UDDI registry. Oracle Service Bus can have interaction with any UDDI model 3.Zero-compliant registry.

29.What Is Uddi Registries?

Ans:

UDDI registries are utilized in an company to percentage Web offerings. Using UDDI offerings helps agencies arrange and catalog those Web services for sharing and reuse in the organization or with relied on external companions.

UDDI registries are based totally on this specification, which provides details on how to post and discover records approximately Web offerings using UDDI. The specification does not 

outline run-time components of the services (it’s far handiest a listing of the offerings). UDDI affords a framework wherein to categorise your enterprise, its services, and the technical details about the services you want to reveal.

Publishing a carrier to a registry calls for understanding of the provider kind and the statistics structure representing that provider in the registry. A registry entry has positive properties related to it and those property sorts are described whilst the registry is created. You can submit your provider to a registry and make it to be had for different companies to find out and use.

Proxy services evolved in Oracle Service Bus can be published to a UDDI registry. Oracle Service Bus can interact with any UDDI three.0 compliant registry which include Oracle Service Registry.

30.List Down Some Advantages Of Uddi Registry?

Ans:

UDDI additionally affords blessings to developers, along with the following:

UDDI improves infrastructure control by means of publishing information about proxy services to the registry and categorizes the services for discovery. Thus developing a portfolio of services making it simpler to apprehend and control relationships among services, aspect versioning, and dependencies.

UDDI offerings may be imported from a registry to configure the parameters required to invoke the Web carrier and the necessary transport and security protocols.

UDDI promotes the use of requirements-primarily based Web offerings and business 

services improvement in business applications and gives a link to a library of resources for Web offerings builders. This lowering the development lifestyles cycle and improves productiveness. It also will increase the chance of interoperability among enterprise applications via sharing standards-primarily based resources.

UDDI affords a user pleasant interface for looking and coming across Web services. You can search on standards specified with the aid of you.

31.What Is A Pipeline? What Are Three Categories Of Pipeline?

Ans:

A pipeline is a named series of ranges, representing a non-branching one-way processing course. It is used to specify the message flow for provider requests and responses.

Pipelines fall into one of the following 3 classes:

Request Pipelines:

used for processing the request course of the message float

Response Pipelines:

used for processing the reaction path of the message go with the flow

Error Pipelines:

used as blunders handlers

32.Explain Operational Pipeline?

Ans:

A single provider degree request pipeline in a degree would possibly optionally branch out into operational pipelines (at maximum one in step with operation, and optionally a default operational pipeline). The operation is determined by using person-selected standards. The reaction processing starts offevolved with the relevant operation pipeline which then merges right into a single carrier-level response pipeline. The following determine shows an instance of operation pipelines in a proxy service.

For one-manner operations, the response pipeline is executed with an empty message. This lets in a reaction to be built for the proxy provider, enabling bridging between request/reaction and one-manner operations. The bridging mechanism approach that proxy carrier enter may be one-way even as its output is request/reaction or vice versa. The proxy provider both absorbs the reaction from the invoked carrier or generates one for the consumer. Actions inside the reaction float may also be used to do submit processing on the message after it’s been routed to the commercial enterprise provider or the proxy provider.

33.What Are Branch Nodes And Route Nodes?

Ans:

A branch node lets in processing to proceed down precisely one of numerous possible paths. Branching is driven by way of a simple lookup table with every department tagged with a simple but particular string price. A variable inside the message context is precise as

 the research variable for that node, and its price is used to determine which branch to comply with. If no branch suits the cost of the lookup variable, then a default department is accompanied. The price of the lookup variable should be set earlier than accomplishing the department node. This method guarantees that exceptions do no longer arise within the branch node itself. A branch node may also have numerous descendants within the message drift tree: one for each department inclusive of the default branch.

The route node is used to carry out request and reaction conversation with every other provider. It represents the boundary between request and reaction processing for the proxy service, and consequently, cannot have any descendants in the message flow tree. When the route node dispatches a request message, request processing is considered completed. When the route node receives a response message, response processing starts.

The route node may be very bendy in its specification and supports conditional routing as well as outbound and reaction alterations. It lets in if systems and case structures to be mixed (and nested) to define a unmarried endpoint and operation to route the message.

34.What Is Use Of Pipeline Pair Node?

Ans:

To create the request and response paths, request and response pipelines are paired together and prepared right into a single-rooted tree structure. A branch node permits these pipeline pairs to be executed conditionally, and path nodes on the ends of the branches perform the request and reaction dispatching. A pipeline tree chains together example of the subsequent pinnacle-level components:

  • pipeline pair node
  • department node
  • path node or echo node.

A pipeline pair node ties collectively a unmarried request and a single reaction pipeline into one top-level element. Only the request pipeline is achieved during request processing, and most effective the response pipeline is finished while reversing the direction for response processing.

35.What Is Use Of Service Callouts Action?

Ans:

Oracle Service Bus presents a service callout action that offers greater flexibility for extra sophisticated message flows. Service Callouts are message processing request actions from one message waft, that invoke different offerings registered within Oracle Service Bus. This action is typically used in reaction to selections made in complex dynamic-routing processing, or to perform message enrichment.

The carrier callout motion is used inside a message drift routing level, to call on the vacation spot provider to carry out some motion at the message. The vacation spot carrier returns a response to the message go with the flow, which gets assigned to a nearby variable. The variable may be used within the cutting-edge message flow for conditional branching.

Service callouts allow custom Java code to be invoked from inside proxy services. Oracle Service Bus helps a Java exit mechanism via a Java Callout motion that permits call out to a Plain Old Java Object (POJO). Static techniques may be accessed from any POJO. The POJO and its parameters are seen within the Oracle Service Bus Administration Console at design time; the parameters can be mapped to message context variables.

Course Curriculum

Gain In-Depth Knowledge in Oracle OSB Training from Industry Experts

  • Instructor-led Sessions
  • Real-life Case Studies
  • Assignments
Explore Curriculum

36.What Is Message Manipulation? What Are Different Actions Available To Transform A Message?

Ans:

Message manipulation is a sort of transformation in which the contents of a message, instead of its whole shape, are manipulated to make the message compatible with the vacation spot service. This is done by including, changing or eliminating moves to the request or response pipelines of the message glide. The one-of-a-kind movements available to transform a message via content material manipulation are as follows:

Insert :

Inserts a information element into the message. This insertion can also arise anywhere inside the message context as specified throughout configuration.

Delete :

Deletes a records element within the message. This is used whilst the goal destination does not count on a selected information detail inside the message.

Replace :

Replaces a series of text within the message with a special series. This may be used, for instance, to replace the namespace of a message.

37.What Are Different Ways Of Error Handling Available In Oracle Service Bus?

Ans:

Oracle Service Bus gives sturdy and bendy errors handling for configured services. It can cope with errors within the following methods:

Testing whether or not an announcement is true and sending a reply with failure in the request or response pipeline.

Configuring the provider to catch and deal with the mistake at more than one degrees which include the level, course node, pipeline, or provider tiers. The degree configured to seize the mistake depends on the provider conduct desired.

Letting the default device errors handler handle the error.

38.What Is Message Validation?

Ans:

Oracle Service Bus offers the functionality for incoming or outgoing messages to be verified against a WSDL or XML schema with a validation motion. This motion can occur at any time within the message flow and guarantees that the incoming or outgoing message is inside

 the format predicted by means of the vacation spot services client or provider. Messages that fail validation can log the failure or create an blunders. In the latter case, an errors degree may be used to apply opportunity movements.

Message validation can be used for service versioning to validate messages against specific versions of a schema or WSDL. This is to make sure the message is routed to the right model of the service end point, or to test whether or not transformation must be carried out prior to sending the message.

39.What Is Error Handler? How Does Error Pipeline Allows You To Handle The Error ?

Ans:

An blunders handler is a pipeline that lets in various movements including logging, transformation, and publishing to be finished to deal with errors as it should be. If an errors occurs within a stage a sequence of steps are carried out. This collection of steps constitutes an error pipeline for that level.

The errors pipeline permits you to address the error inside the following ways:

Publish the authentic message to an change endpoint

Formulate an errors response message to be lower back to the invoker of the proxy service

Log the message

Continue processing the message thru the pipeline after modifying the context

Raise an exception. Raising an exception transfers manage to the subsequent higher scoped error pipeline.

Errors can arise in the course of message waft processing for diverse motives. For instance, protection errors occur if a username isn’t always successfully proven or legal; transformation errors arise if Oracle Service Bus is unable to correctly transform or validate a message; a routing error is raised if a routing carrier is unavailable, and so forth. Typically, these errors originate from a selected level, course node or from the proxy carrier, as this is in which maximum of the message go with the flow good judgment is applied.

Each degree may have a sequence of steps to execute if an blunders occurs in that level. This collection of steps represent an error pipeline for that stage. In addition, an mistakes pipeline can be defined for a pipeline (request or reaction) or for an entire proxy service. The lowest scoped error pipeline that exists is invoked on an error.

40.What Is Content-primarily based Routing ?

Ans:

Oracle Service Bus mediates provider request and response messages between disparate heterogeneous provider endpoints and intelligently routes messages among them. Content-primarily based routing is a mediation functionality supported with the aid of Oracle Service Bus primarily based on conditional message processing and transformation abilities.

 This routing capability lets in unfastened coupling of SOA endpoints and is specially beneficial and lets in provider enrichment and reuse by way of combining transformation and routing capabilities.

41.How Oracle Service Bus Performs Dynamic Message Routing?

Ans:

Oracle Service Bus performs dynamic message routing primarily based on a message content, for cases when services or responses need to be directed to more than one destination service and in scenarios in which distinctive variations of a carrier must be provisioned primarily based upon commercial enterprise carrier requests. Dynamic routing is beneficial whilst commercial enterprise necessities dictate that positive conditions of a request define in which it need to be processed. For example, a economic institutions request for a credit score document on a client can also use any of several credit services based on where the purchaser or business enterprise is living.

In dynamic routing, a message is analyzed the use of conditional exams in conditional branching statements, to retrieve the price of a facts detail or a couple of facts factors that decide the routing good judgment. Different business provider destinations are assigned to different price mixtures resulting from this conditional check. The message is dynamically routed to considered one of a couple of destination business services primarily based on the data detail fee. Transformations can be carried out to the response message going to one or more of these locations relying on commercial enterprise-service requirements.

42.How Will You Return A Boolean True Value From Xquery ?

Ans:

By the use of the authentic() characteristic.

43.How Will You Iterate Over The Child Nodes Of An Xml Node In Xquery?

Ans:

By using the for expression.

44.How Can You Remove Multiple Newline ,space And Tab Characters From A String ?

Ans:

By the usage of the normalize-space xquery characteristic

45.How Can You Concatenate Strings In Xquery ?

Ans:

By the use of the concat xquery function

46.How Can You Avoid Getting Xquery Transformation Errors?

Ans:

By doing facts validation before invoking the core xquery features/constructs.

47.What Does The Xquery Expression “element Xyzabc” Result Into?

Ans:

It will result into xml detail abc.

48.How Can You Find Out The Tag Name Of An Xml Element Excluding The Namespace?

Ans:

By the usage of the neighborhood-call() Xpath feature 

example:

For the Xml node Request xmlns:ns0=blah blah>abc neighborhood-call characteristic will go back Request.

49.What Does Flwor In Xquery Terminology Stand For ?

Ans:

For, Let, Order By, Where and Return are keywords for writing XQuery Expressions. FLWOR stands for those key phrases .

50.How Can You End A Proxy Flow Without Using If Then Else Logic ?

Ans:

By the use of the Reply motion.

51.How Can You Jump Control From One Stage To Next Stage Without Using If Then Else Logic?

Ans:

Use the Skip movement.

52.What Purpose Do The Stage Components Serve In Service Bus?

Ans:

They are the boxes for movements. A degree is the smallest institution to have its errors coping with

53.For A Proxy Service Listening To A Jms Queue How Can You Ensure That The Jms Message Is Retried If An Error Occurs During Processing?

Ans:

Use an XA JMS Connection factory in the jms url.

54.How Can You Interact Transaction Ally With Multiple Eis Such As Jms Ejb And Db In Service Bus?

Ans:

Invoke the Business Services and xquery (for DB) representing the different EIS within the request pipeline.

55.Can You Interact Directly With Database From Service Bus?

Ans:

Yes, by means of the usage of the BEA XQuery method execute-sq.

Course Curriculum

Get JOB Oriented Oracle OSB Training & Certification Course

Weekday / Weekend BatchesSee Batch Details

56.How Can You Invoke An Ejb Method From Oracle Service Bus?

Ans:

EJBs may be invoked as Web Services by way of first registering a Business Service with EJB transport after which getting the WSDL from the Business Service.

57.Tell me about Oracle Service Bus?

Ans:

Oracle Service Bus, an Enterprise Service Bus implementation, helps transform the architecture by establishing connections and interactions between the services and the applications. Oracle Service Bus was formerly called the Aqualogic Service Bus. Oracle Service Bus helps in managing the web services and delivers message brokering. In simple terms, Oracle Service Bus is implemented to achieve and maintain the routing and transformations of messages to enhance the application integration. Oracle Service Bus follows the SOA principles, which would help in connecting with the service consumers.

58.List out the different features of the Oracle Service Bus?

Ans:

The Oracle Service bus is designed with many features involved in it. Some of them are listed below:

    1. 1.Enables location transparency
    2. 2.Provides service security
    3. 3.Implementation of Service level agreement
    4. 4.Handling of dynamic routing
    5. 5.Supports multi-protocol messaging
    6. 6.Enables message enrichment
    7. 7.Enables service orchestration
    8. 8.Enables message transformation

59.What do you understand by the term Business service and proxy service? List out the differences between business service and proxy service?

Ans:

Business service:

The business service is identified as a service in Oracle Service Bus that is mainly used to connect to the target system. The primary responsibility of the business service is to fetch the data from any third-party network, database, or JMS and provide the data to the proxy service.

Proxy service:

The proxy service is a service in Oracle Service bus identified to be exposed to the source system or any calling applications. In simple terms, the service will be provided to the source system.

60.Explain about the publish table and publish node in OSB?

Ans:

Publish table:

The publish table is used to publish an action or a message to zero or more statically provided services.

Publish Node:

It helps identify the target service for a message and helps in configuring the message on how it is packed and sent to the service.

61.List out the various protocols that the Oracle Service Bus provides its extensive support to?

Ans:

There are several protocols that the Oracle Service bus supports:

    1. 1.SOAP
    2. 2.EJB
    3. 3.Email
    4. 4.JMS
    5. 5.Tuxedo
    6. 6.Native MQ
    7. 7.SMTP/POP/IMAP
    8. 8.Native MQ
    9. 9.FTP
    10. 10.STFP
    11. 11.File

62.Briefly, explain about Split Join? Give a brief idea about the different types of Split joins?

Ans:

Split Join:

Split Join is a feature available in the Oracle Service Bus that allows parallel processing. This feature is developed to enhance the performance by processing the individual messages in a request concurrently. In simpler terms, the input messages are 

split into sub-messages, achieve the task, and send the response again to the destinations by aggregating the same. There are two different types of Split joins. They are:

1.Static Split Join:

The static split join is used when we are aware of the number of services or operations to be performed at the design time. Static Join here is nothing but the constant services join.

2.Dynamic Split Join:

The dynamic split join is used when we are not aware of the number of services or operations to be performed. Let’s say an example like Shopping site. We are not mindful of the number of orders that we could get on a daily or weekly basis. In such cases, the dynamic split join would be the best option to be used.

63.What are the different types of pipelines available in Oracle Service Bus? Briefly explain about the Pipeline Error handler?

Ans:

There are two different types of pipelines available in Oracle Service Bus. They are a Request and Response pipeline.

The pipeline error handler is responsible for handling the errors that arise in the request and response pipeline.

64.Briefly explain about message flow? Is it possible to delete the start node in the message flow?

Ans:

The message flow in the Oracle service bus plays a crucial role in defining the request message flow from the start node to the route activity. Apart from the request flow, it also defines the response message flow from the route to the start node. It also includes other components like stages, branch nodes, route nodes, actions, pipeline pairs, etc. Start node is created or comes by default once the proxy service is created. A start node is required and included in every message flow. No, it is not possible to delete the start node in the message flow.

65.What do you know about the VETRO Concept?

Ans:

 VETRO in oracle Service Bus is named with a functionality assigned to each letter in it. VETRO means:

  • V – Visualization
  • E – Enrichment
  • T – Transform
  • R – Route
  • O – Operate

66.What do you understand by Content based routing in Oracle Service Bus?

Ans:

Content-based routing in Oracle Service bus refers to routing based on the message content. If the routing of the request message to the different business services is done based on the Content of the message, then this type of routing is called Content-based routing.

Oracle Service Bus Training

  •  Master Your Craft
  •   Lifetime LMS & Faculty Access
  •   24/7 online expert support
  •   Real-world & Project Based Learning 

67.What do you understand by the term SLA Alert in Oracle Service Bus? Explain briefly about throttling in the Oracle service bus?

Ans:

SLA Alert:

SLA here refers to the Service Level agreements or the contracts, which are the agreements signed between the service consumer and the service provider. The SLA alerts will arise when there is a violation in the guidelines to be followed, or simply if the service level agreements are violated.

Throttling:

Throttling is a feature in Oracle Service Bus that helps process a certain set of messages at once. To perform such tasks, we need to set up some parameters in the oracle service bus.

68.How does file pooling work in OSB?What is Service pooling in OSB?

Ans:

File pooling works in two different ways either by using OSB File protocol or File adapter. 

OSB File Protocol:

The polling of the file is done using the file protocol in the proxy service.

File Adapter:

File Adapter can be created using Jdeveloper and further imported to WSDL and XSD file into the Oracle Service Bus and generate the proxy service accordingly.

Service pooling:

Service pooling refers to the process of grouping one or more services together. This is found to be beneficial when there is service down. If there is one service down, the other services will take up the request and perform the necessary operations required as per the request without any disturbance or interruption.

69.What do you understand by the message context?

Ans:

 A message context refers to the set of properties that hold and maintain the data and meta-data related to the message. All these properties are defined by the proxy service, which is implemented using Context variables. The message context is defined in XML schema format, which relates to a different property. The context variables are predefined, and others are user-defined. The message context is considered as the heart of the proxy service.

70.Without using the JCA adapters, is there any way to connect to the database?

Ans:

Yes, there is a possibility to connect to the database without using the JCA adapters. It is possible by using a function called XQuery execute-SQL(). Instead of using the function, it is recommended to use JCA adapters.

Oracle-Osb Sample Resumes! Download & Edit, Get Noticed by Top Employers! Download

71.Is it possible to use MDS in Oracle Service Bus? Can we use DVMs in Oracle Service Bus?

Ans:

No, it is not possible to use MDS in Oracle Service Bus. No, we cannot use DVM’s as well in Oracle Service Bus as it does not support.

72.How does Security work in Oracle Service Bus? Can we use OWSM to secure OSB services?

Ans:

Oracle Service Bus makes use of a framework called Weblogic Security Framework. Yes, we can use OWSM to secure the Oracle Service Bus services.

73.Do you know how the Java code is called from the Oracle service bus?

Ans:

Oracle service bus makes use of the Java callout activity to call the Java code.

74.Briefly explain the differences between Oracle service bus and oracle SOA suite?

Ans:

Oracle Service Bus:

OSB refers to an Oracle service bus that is an integrated enterprise service bus that is specifically designed to perform multiple activities like virtualizing, integrating, and management of the services. 

Oracle SOA Suite:

The oracle SOA Suite is the tool that is used for designing and running the business processes. It is considered a comprehensive suite of components for developing, securing, and monitoring service-oriented architecture (SOA). Service components (BPEL process, business rule, human task, spring, and mediator) are the building blocks that you use to construct an SOA composite application.

75.What do you understand by Service Result caching in Oracle Service Bus? How to perform Service Callout in Oracle Service Bus?

Ans:

Service result caching:

Service result caching is the option that is specifically used to improve the performance of the oracle service bus. The service result caching is used when there is a connection between the business service and the external service, which will further return a static response. With the use of the service result caching, it will consider the response from the cache, which will also improve the performance of the Oracle Service Bus.

The service callout can be performed on the Oracle Service bus by using the Service callout option inside the Oracle service bus to get the required data or the information.

76.Explain briefly about the customization file?

Ans:

 A customization file is used in the oracle service, a combination of XML files. It allows the users to open the file as required in any editor and substitute the required environment values. The customization file also helps in searching for the specific 

environment values in the oracle service bus console or the customization file and replacing them with the new values accordingly. Filter options are also available to search and filter based on the project or the variable type.

77.Can you explain how to move the large file without reading in the Oracle Service Bus?

Ans:

 The move option is available in the Oracle SOA suite that helps in moving large files from one location to another. The oracle service bus does not have this option added to it. However, there is one other way to move the files on Oracle Service Bus. The content streaming option is used and available for the file protocol in the oracle service bus, helping to move the large files.

78.Explain the terms: Location transparency and OSB Service Orchestration?

Ans:

Location transparency:

Location transparency is the strategy that is defined to hide the physical location of the actual physical location of the service endpoints. All the service consumers should have a brief idea about the logical machine and port name for every service. This helps add and enhance flexibility, which will also include adding, 

moving, prioritizing and removing the service endpoints as and when required. This helps in avoiding the repetition of the compilation of the service consumed again and again.

OSB Service Orchestration:

OSB service orchestration is the process that helps in combining the services to make new services. OSB service orchestration which is a light orchestration that could be either synchronous or asynchronous.

79.What do you understand by Message Enrichment?

Ans:

Message enrichment is a feature in the Oracle Service bus that is designed to enrich the messages with the additional information required. Let’s say an example of an invoice. If a customer sends an invoice to the health insurance company, the company can check and extend the invoices based on the decision system.

80.Is it required to create a session when we develop projects in Eclipse? Can we test the proxy service from Eclipse?

Ans:

No, it is not required to create a session during the project development in Eclipse. The

 concept of creation of session would come into the picture when we deploy the project to the server from the Eclipse.

Yes, the proxy service can be tested from Eclipse. To perform the testing, you need to right click on the proxy service option, followed by Run As and run on the server.

81.Describe OSB’s role as a Message Broker?

Ans:

Message brokering is one of the essential components in the Oracle Service Bus that enables the Content-based routing via sending and receiving the messages and data transformation.

82.To transform from binary to XML or XML to binary format, what will we use in OSB?

Ans:

MFL is used to transform from binary to XML or XML to a binary format that we will use in OSB.

83.Can multiple users work on an SB console at one time?

Ans:

Yes, multiple users can work on the SB console at a time. The users could be the same or of different roles. This happens because sessions will be created for every user individually.

84.How to perform file listing in OSB?

Ans:

The file listing can be performed in the Oracle Service Bus by creating a file adapter with file listing operation in Jdeveloper. 

85.Do we have a global variable in OSB (Can we access a variable that is defined in proxy service message flow from other proxy service message flow)?

Ans:

No, there is no possibility to access the variable in proxy service message flow from other proxy service message flow.

86.What do you understand by the term stages in Oracle Service Bus?

Ans:

Stages are OSB Message Flow component to contain the actions

87.What is Service Result caching in OSB?

Ans:

 Service Result Caching is one of the options that you can use when you want to improve Oracle Service Bus performance. Service Result caching is used when we have business service which connects to external service which returns somewhat static response. So by using Service Result Caching we don’t hit external service for same request instead it will take the response from cache which improve the OSB performance.

88.How to perform Service Callout in OSB?

Ans:

We use Service Callout option inside Oracle Service Bus to call any service inside message flow to get the required data.

89.When we invoke proxy 2 from proxy 1 then which protocol we need use?

Ans:

When there is internal proxy call in OSB then we use “local” transport instead of HTTP.

90.What is content based routing in OSB?

Ans:

When we route the request message to different business services based on request message content, that is called content based routing.

91.What are different options available in OSB to read flat file?

Ans:

We can read flat file in two different ways.

  • Using Message Format Language (MFL): we can MFL in OSB to read flat files.
  • File Adapter: Create file adapter which read flat file in Jdeveloper, copy JCA, WSDL & XSD file of file adapter in OSB and create proxy service which will read that flat file.

92.What is SLA alert in OSB?

Ans:

A service-level agreement (SLA) is a contract between a service provider and a service consumer. In OSB monitoring framework we have SLA alerts which come into picture when there is violation of service level agreements.

93.How to move large file without reading it in OSB?

Ans:

In Oracle SOA Suite we use “Move” opeartion to move large files from one location to another. But in Oracle Service Bus we don’t have that option available. But we can use Content Streaming option available for file protocol in OSB to move large files.

94.By how many ways we can do OSB development?

Ans:

We can do development in OSB by two ways. Either we can use Eclipse which is IDE tool for OSB or we can use SB console for the development.

95.Will you prefer Eclipse or SB console for OSB development?

Ans:

 It is simple to work with SB console as compared to eclipse, so during initial phase we can opt for SB console and later go for eclipse. When we work at enterprise level, Eclipse is always recommended.

96.Do we need to create a session when we develop projects in Eclipse?

Ans:

No, we need not to create a session when we develop projects in Eclipse, session will only come into picture when we deploy the project to server from eclipse.

97.Which action we use to throw fault/error in message flow?

Ans:

 We use “raise-error” action to throw business fault in message flow.

98.What is reply action?

Ans:

 It specify that immediate reply is sent to invoker.

99.What actions we use for OSB reporting?

Ans:

We use Alert, Log and Report for OSB reporting.

100.What is Business Service?

Ans:

It is a service in OSB which is used to connect to target system.

Are you looking training with Right Jobs?

Contact Us

Popular Courses