Sas admin interview questions LEARNOVITA

20+ Must-Know SAS Grid Administration Interview Questions

Last updated on 23rd Sep 2022, Blog, Interview Question

About author

Sanjay (Sr Big Data DevOps Engineer )

Highly Expertise in Respective Industry Domain with 7+ Years of Experience Also, He is a Technical Blog Writer for Past 4 Years to Renders A Kind Of Informative Knowledge for JOB Seeker

(5.0) | 13265 Ratings 1521

1. What’s SAS?

Ans:

SAS that is usually stated as a pacesetter once it involves Analytics is AN innovative code through that it permits and evokes its purchasers round the globe to rework information into intelligence.

As a SAS administrator, you may have 3 roles to play particularly:

  • Platform headed support.
  • User-oriented support.
  • Data-oriented support.

2. What’s the role of SAS GRID ADMINISTRATOR?

Ans:

The SAS Platform Administrator/GRID Administrator fills in as contact between the SAS Developers and enterprise infrastructure support groups to confirm the correct delivery of technology solutions as per business needs and objectives.

The SAS Platform Administrator or SAS GRID Administrator makes certain that the platform is positioned for compliance with IT policies and standards and prescribed service levels.

3. What’s an association profile?

Ans:

An association profile may be delineated as a file that’s kept on a desktop that contains the mandatory data to attach to your information profile.

4. However, does one connect the desktop application to the information server?

Ans:

A Desktop application is connected to an information server with the assistance of an association profile. Therefore, as soon as you answer this question, the questioner’s next question would be.

5. What area unit the 5 ways in which to try and do a table search in SAS?

Ans:

The 5 ways in which to try and do a table search are:

  • Match merging
  • Direct access
  • Format tables
  • Arrays
  • PROC SQL

6. What’s the role of body users?

Ans:

Administrative users have access to the information layer that a typical end-user doesn’t have.

7. What’s the role of unrestrictive users?

Ans:

As the name suggests unrestrictive users don’t have access to the information layer, they only perform tasks once the information server is paused.

8. In SAS, what area unit is the area unit that you just are most interested in?

Ans:

The areas that i’m most curious about SAS are:

  • BASE
  • STAT
  • GRAPH
  • ETS

9. What area unit the various versions of SAS that you just have used till now?

Ans:

The different versions of SAS that I actually have used thus far are:

  • SAS 9.1.3 in Windows and OS
  • SAS 9.0 in Windows and OS
  • SAS 8.2 in Windows and OS
  • SAS 7 and
  • SAS 6.12

10. What area unit the simplest SAS programming practices for handling terribly giant datasets?

Ans:

Some of the simplest SAS programming practices to handle terribly giant information sets area unit:

  • Sampling methodology mistreatment OBS possibility or subsetting.
  • Commenting the Lines.
  • Use information Null.

11.However will the interior authentication add SAS?

Ans:

During the login time, allow us to say you’ve entered your credentials that it needs, it sends the data to information servers that checks whether or not the certification details are unit right or wrong with the on the market credentials in its information and it accepts the consumer association once supportive of the credentials.

Metadata servers use SAS identity related to the interior account to just accept the association.

12. Describe Grid design with SAS Grid Manager?

Ans:

The following diagram could be an abstract read of the SAS Grid Manager design once mistreatment of SAS work arranger and SAS Job Flow hardware.

13. However will the interior authentication add SAS?

Ans:

During the login time, allow us to say you’ve entered your credentials that it needs, it sends the data to information servers that checks whether or not the written document details are right or wrong with the out there credentials in its information and it accepts the consumer association when validatory the credentials.

Metadata servers use SAS identity related to the interior account to just accept the association.

14. What does one understand SAS and what we have a tendency to do?

Ans:

SAS turns numbers into a pretty presentation that enables organizations or government entities to form correct choices supporting that knowledge.

15. What are the various package platforms during which we will use SAS?

Ans:

We can use SAS in 2 completely different operational systems, they are:

  • UNIX OR Linux
  • WINDOWS

16. Is Native Javascript supports modules?

Ans:

The following diagram may be an abstract read of the SAS Grid design once victimized by SAS Grid Manager for Hadoop.

17. Name some classes in SAS 9?

Ans:

Some classes in SAS nine are:

  • Array
  • Bitwise logical operations
  • Descriptive statistics
  • Trigonometric
  • Macro
  • Mathematical
  • Financial’
  • Hyperbolic
  • SAS file I/O
  • Variable management

18. What are the various servers in SAS?

Ans:

There are five completely different SAS servers, they are:

  • SAS information server.
  • SAS OLAP server.
  • SAS/SHARE server.
  • SAS table server.
  • SAS preparation tester server.

19. Name any 2 SAS spawners?

Ans:

Two SAS spawners are:

  • SAS object fish
  • SSAS/CONNECT fish

20.Make a case for the utilization of PROC g plot?

Ans:

With the assistance of PROC g plot, we will produce enthusiast and colorful graphics because it encompasses a variety of choices to settle on from

21. Differentiate between FORMAT and INFORMAT?

Ans:

The distinction between FORMAT and INFORMAT module is given below:

    FormatInFormat
    They provide as a means of displaying data in SAS format. They assist in processing the assumed input data denoted by the in- prefix.
    It had previously been described using the PROC STATEMENT and the value statement. The name is known as an optional SAS informat name.

22. What’s the overall format of operation In SAS?

Ans:

  • myvalue=FUNCTION_NAME(required_argument1, …, required_argumentN,optional_argument1,…,optional_argumentN);

23. Describe what are the various levels of body users in SAS?

Ans:

There are essentially 2 levels of body users in SAS, they are:

  • Administrative
  • Unrestrictive users

24. For what purpose would you employ the RETAIN statement?

Ans:

The retain statement is employed to carry the values of variables across iterations of the info step. Normally, all variables within the knowledge step are set to missing at the beginning of every iteration of the info step. what’s the order of analysis of the comparison operators: + – * / ** ()?A) (), **, *, /, +, –.

25. What’s association Profile?

Ans:

Connection profile may be outlined as a record that’s saved on a desktop which contains the necessary statistics to attach to your information profile.

26.Where are the info Programs?

Ans:

27. What’s the operation of the Stop statement during a SAS Program?

Ans:

Stop statement causes SAS to prevent processing this knowledge step at once and resume the process statement when the tip of current knowledge step.

28. What’s the distinction between victimization drop = knowledge set possibility in knowledge statement and set statement?

Ans:

    Data statementSet statement
    Whereas I need to method bound variables and don’t want them to look within the new knowledge set, then specify drop = knowledge set possibility within the knowledge statement. If you do not wish to method bound variables and you do not wish them to look within the new knowledge set, then specify drop = knowledge set possibility within the set statement.

29. What number of knowledge varieties are there in SAS?

Ans:

There are 2 knowledge varieties in SAS. Character and Numeric. except this, dates {are also|also ar|are} thought of as characters though there are implicit functions to figure upon dates.

30. What’s the distinction between SAS functions and procedures?

Ans:

    SAS functionsProcedures
    Functions expect argument worths to be equipped across associate in Nursing observation during a SAS knowledge set whereas a procedure expects one variable value per observation. Proc suggests that it is employed to calculate average temperature by month (taking one variable worth across Associate in Nursing observation). Here, the procedure suggests the month variable.
    For eg,
    • data average ;
    • set temp ;
    • avg worker = mean( of T1 – T24 ) ;
  • run ;
  • For eg,
    • proc kind ;
    • by month ;
    • run ;
    • proc suggests that ;
    • by month ;
    • var avg worker ;
    • run ;

31.Offer an Associate in Nursing example wherever SAS fails to convert character worth to numeric worth automatically?

Ans:

Suppose the worth of a variable PayRate begins with a greenback sign ($). Once SAS tries to mechanically convert the values of PayRate to numeric values, the greenback sign blocks the method. The values can not be born-again to numeric values.

Therefore, it’s invariably best to incorporate INPUT and place functions in your programs once conversions occur.

32. However, does one delete duplicate observations in SAS?

Ans:

  • By victimization nodups within the procedureProc kind data=SAS-Dataset nodups;
  • by var;
  • run;
  • By victimization Associate in Nursing SQL question within a procedure
  • Proc sql;
  • Create SAS-Dataset as choose * from Old-SAS-Dataset wherever var=distinct(var);
  • quit;
  • By cleanup the information
  • Set temp;
  • By group;
  • If first.group and last.group then
  • Run;

33. Suppose the variable address stores the subsequent expression?

Ans:

  • 209 RADCLIFFE ROAD, CENTER town, NY, 92716
  • a=scan(address,3);
  • b=scan(address,3,’,’);
  • a=Road; b=NY

34. What’s the purpose of tranwrd function?

Ans:

TRANWRD perform replaces or removes all occurrences of a pattern of characters among a personality string.

35. What square measures the variations between add perform and victimization “+” operator?

Ans:

    Sum perform+ Operator
    SUM perform returns the add of non-missing arguments. “+” operator returns a missing price if any of the arguments square measure missing.

36. Name a few SAS functions?

Ans:

  • The DATA Step Approach to CAS Programming.
  • Choices in Data Sets.
  • Both formats and non-formats.
  • Operations, and Procedures to Be Called. This Book Is About. A Discussion of SAS Procedures and CALL Functions.
  • Methods, CALL Scripts, and Functions. Methods In Widespread Use…
  • Statements of Data Steps.
  • Logging System for the United States’ National Language Service (SAS-NLS).
  • Fundamental SAS Programs.

37. Contemplate the subsequent SAS Program?

Ans:

  • data finance.earnings;
  • Amount=100.
  • Rate=.075/12;
  • do month=1 to 12;
  • Earned+(amount+earned)*(rate);
  • end;
  • run;

38. What square measures the variations between PROC suggests and PROC outline?

Ans:

    PROC SuggestsPROC Outline
    PROC suggests that manufactures subgroup statistics only a BY statement is employed and also the computer file has been antecedently sorted (using PROC SORT) by the BY variables PROC outline doesn’t produce any data in your output. Thus you may ought to use the OUTPUT statement to form a brand new information SET and use PROC PRINT to examine the computed statistics. Sorting a knowledge set by the variables that outline every subgroup and running PROC suggests that. PROC outline mechanically produces statistics for all subgroups, providing you with all the knowledge in one run that you just would get by repeatedly.

39. What are the dimensions of the biggest dataset in SAS?

Ans:

The number of observations is restricted solely by the computer’s capability to handle and store them. before SAS nine.1, SAS information sets might contain up to thirty two,767 variables. In SAS 9.1, the most variety of variables in an exceedingly SAS information set is restricted by the resources offered on your pc.

40.Offer some examples wherever PROC REPORT’s defaults square measure completely different from PROC PRINT’s defaults?

Ans:

No Record Numbers in Proc ReportLabels (not power unit names) used as headers in Proc ReportREPORT desires NO WINDOWS possibility.

41.Offer some examples wherever PROC REPORT’s defaults square measure identical as PROC PRINT’s defaults?

Ans:

  • Variables/Columns in position order.
  • VRows ordered as they seem within the information set.

42. Describe the profit of Parallel Processing?

Ans:

43. What’s the fundamental structure of the SAS base program?

Ans:

The basic structure of SAS consists of==DATA step, that recovers & manipulates information.==PROC step, that interprets the information.

44. What’s the fundamental syntax vogue in SAS?

Ans:

To run the program with success, and you’ve got the subsequent basic elements:

  • There ought to be a punctuation at the top of each line.
  • A information statement that defines your data set.
  • Input statement.
  • There ought to be a minimum of one area between every word or statement.
  • A run statement.

For example: In file ‘H: \StatHW\yourfilename.dat’;

45.Justify the information step in SAS?

Ans:

The Data step creates a SAS dataset that carries the information beside a “data wordbook.”The data wordbook holds information regarding the variables and their properties.

46. What square measure the information sorts SAS contains?

Ans:

The data sorts in SAS square measure Numeric and Character.

47. What’s Sample “parallel and combine”: setup?

Ans:

  • %let workroom=/SAS DATA/shared/worksheet;
  • %makename(outname=workdir);
  • %mkdir(&work root,workdir);
  • %let datawrkz=& workroom/workdir;
  • libname temp hr “data work”;
  • %let grid_rc=%sysfunc(grdsvc_enable(_all_,resource=SASApp));

48. That statement doesn’t perform automatic conversions in comparisons?

Ans:

In SAS, the “where” statement doesn’t perform automatic conversions in comparisons.

49. Justify Sample “parallel and combine”?

Ans:

  • %let j=1;
  • signon tsk&j cmacvar=signonstatus inheritlib=(tempshr);;
  • %syslput j=&j;
  • %syslput workdir=& workdir;
  • rsubmit tsk&j wait=no connectpersist=no;

50. However Running SAS Grid on AWS?

Ans:

Reference design for deploying high-performing Amazon FSx for Luster filing system storage and steerage for the kinds of Amazon EC2 instances best fitted to the SAS Grid reason tier.

51. What’s the distinction between nod key and nod up options?

Ans:

The distinction between the NODUP and NODUPKEY is that NODUP compares all the variables in our dataset whereas NODUPKEY compares simply the by variables.

52. Describe the Sample “parallel mix|and mix}”: wait and combine

Ans:

  • Waitfor _all_;
  • data combine;
  • merge tempshr.test1
  • tempstar.test2;
  • by ………
  • run;

53. Name validation tools utilized in SAS?

Ans:

For informationSet : information set name/ rectify Data set: Name/stmtchk

54. What will PROC print, and PROC contents do?

Ans:

To show the contents of the SAS dataset PROC print is employed and conjointly to assure that the information was scanned into SAS properly. whereas PROC CONTENTS show info on a couple of SAS dataset.

55. What’s the employment of the Perform Proc summary?

Ans:

The syntax of proc outline is that the same as that of proc means that. It computes descriptive statistics on numeric variables within the SAS dataset.

56. Justify the design of the cook alter in the SAS grid?

Ans:

57. What Proc glm does?

Ans:

Proc glm performs straightforward and multivariate analysis, analysis of variance (ANOVAL), analysis of variance, statistical method of variance and recurrent live analysis of variance.

58. What area unit SAS informats?

Ans:

SAS INFORMATS area unit accustomed scan, or input file from external files called Flat Files computer code files, text files or consecutive files). The informat can tell SAS on the way to scan information into SAS variables.

59. Name forms of class within which SAS Informats area unit placed

Ans:

SAS informats area unit placed in 3 classes,

  • Character Informats : $INFORMATe
  • Numeric Informats : INFORMAT w.d
  • Date/Time Informats: INFORMAT w.

60. What will CATX syntax do?

Ans:

CATX syntax concatenate character strings take away trailing and leading blanks and inserts separators.

61. Describe the design consisting of grid and non-grid aware processes?

Ans:

62. What’s the employment of PROC gplot?

Ans:

PROC gplot has a lot of choices and might produce a lot of colorful and adorer graphics.

63. What’s the SAS information set?

Ans:

A SAS information set may be a file consisting of 2 elements.

  • A descriptor portion
  • A data portion

64. List out some key conceptions of SAS?

Ans:

  • SORT procedure.
  • Missing values.
  • KEEP=, DROP= dataset choices.
  • Data step logic.
  • Reset to missing, or the RETAIN statement.
  • Log.
  • FORMAT procedure for making worth formats.
  • Data types.
  • IN= dataset choice.

65. What’s the distinction between INPUT and INFILE ?

Ans:

    INPUTINFILE
    INFILE statement is employed to spot associate external file. INPUT statement is employed to explain your variables.

66. List forms of scopes accessible in Javascript?

Ans:

67. What area unit common programming errors committed in SAS?

Ans:

Common programming errors committed in SAS area unit,

  • Missing punctuation mark
  • Not checking log when submitting program
  • Not victimization debugging techniques
  • Not victimization Fsview choice smartly

68. The way to limit decimal places for the variable victimization PROC MEANS?

Ans:

To limit decimal places, use the MAXDEC= choice and set it up to the length that you just like. By default, PROC means that it computes statistics for all numeric variables. To specify the variables to incorporate in PROC means that output, list them during a volt-ampere statement.

69. What area unit the variations between the SAS information STEP and SAS PROCs?

Ans:

    SAS information STEPSAS PROCs
    SAS information STEP is employed to scan in and manipulate information. SAS PROCs area unit sub-routines perform tasks on SAS data set.

70. The way to produce a permanent SAS information set?

Ans:

  • In order to form a permanent SAS information set, there area unit 2 steps necessary.
  • Assign a library and engine.
  • Create the information. ensure to assign each a library (other than WORK) and information set name to create the information set permanent.

71. What’s SLIBREF?

Ans:

SLIBREF may be a server-libref. It specifies the libref that’s utilized by the server to spot the SAS information library once no physical name is set, and also the server libref is totally different from the shopper libref.

72. Steps to maximize storage I/O performance

Ans:

SAS Grid needs a shared filing system, and that we wished to benchmark the performance of FSx for Luster because the chosen shared filing system against numerous EC2 instance families that meet the minimum necessities of eight GB of physical RAM per core and 100–125 MB/second outturn per physical core.

  • $ sudo mount -t luster -o no time,flock fs-0123456789abcd.fsx.us-west- 2.amazonaws.com@tcp:/za3atbmv /fsx
  • $ mount -t luster
  • 172.31.41.37@tcp:/za3atbmv on /fsx sort luster
  • (rw,noatime,seclabel,flock,lazystatfs)

73. What’s the command wont to realize missing values?

Ans:

The command wont to realize missing values is.

  • missing_values=MISSING(field1,field2,field3);

74. What square measures the functions it performs?

Ans:

  • Using SAS we are able to analyze, change, manipulate and retrieve information.
  • It will perform numerical Analysis.
  • We can write programs that analyze information and build reports with the assistance of many SAS tools.
  • Using SAS, we are able to get quality information analytics.

75. What square measures the parameters of the Scan function?

Ans:

Scan operate is written within the following way:

Scan(argument, n, delimiters),Here argument indicates the character variable or expression, ‘n’ indicates that word to browse and delimiters square measure the special characters that square measure to be enveloped in single quotes.

76. What’s the distinction between DO and DO UNTIL?

Ans:

    DO WHILEDO UNTIL
    Statement is that DO whereas expression is evaluated at the highest of DO loop. DO loop is dead for the primary time, if the expression is fake, then it’ll ne’er execute But DO till executes a minimum of once.

77. A way to produce multiple observations from one observation?

Ans:

Using double trailing @@ we are able to produce multiple observations from one observation.

78. What computer filename will knock off SAS?

Ans:

The computer filename statement associates a SAS fileref (a file reference name) with an associate degree external file’s complete name (directory and file name). The fileref is then used as a shorthand relation to the get in the SAS programming statements that access external files (INFILE, FILE, and %INCLUDE).

79. What square measures the scrub procedures in SAS?

Ans:

The scrub procedures in SAS square measure NODUPKEY and Proc kind choices. It eliminates the duplicate values.

80. However, are you able to merge or mix datasets in SAS?

Ans:

Using the subsequent Syntax we are able to merge or mix datasets in SAS.

  • Data combined;
  • Merge data1 data2;
  • run;

81. Is that operation employed to count the quantity of intervals between 2 SAS dates?

Ans:

  • To count the quantity of intervals between 2 SAS dates, the interval operator INTCK is employed.
  • INTCK(interval,start-of-period,end-of-period)

82. A way to Convert XGBoost model to VBA?

Ans:

  • # import packages
  • import pandas as Pd
  • import numpy as np
  • import os
  • import re
  • from sk learn import datasets
  • from xg boost import XGBClassifier
  • from sklearn.model_selection import train_test_split
  • from sklearn.metrics import accuracy_score
  • import m2cgen as m2c
  • # import information
  • iris = datasets.load_iris()
  • X = iris.data
  • Y = iris.target

83. However SAS treats the DSD delimiters?

Ans:

When you outline DSD, SAS treats 2 consecutive delimiters as a missing price and removes quotation marks from character values.

84. A way to import the packages and information required for this task?

Ans:

  • # split information into train and take a look at sets
  • seed = 2020
  • test_size = zero.3
  • model = XGBClassifier()
  • model.fit(X_train, y_train)

85. What square measures the nice SAS programming practices for processing massive information sets?

Ans:

The good SAS programming practices for process massive information sets is to kind them once exploitation firstobs= and obs=

86. What SAS options does one use to see errors and information validation?

Ans:

To check errors, use the Log, and for information validation use things like Proc Freq, Proc suggests that or typically Proc print to examine however information appearance.

87. However will we tend to perform model choice in SAS STAT?

Ans:

There square measure 2 procedures in SAS STAT, PROC GLMSELECT and PROC QUANTSELECT for playacting model choice.

88. What’s the sensible Grid IT Systems Market ?

Ans:

By application, the distribution phase is the largest contributor within the sensible grid market in 2020. economical distribution application helps in faster restoration of electricity once power disturbances, reduces operations and management prices for utilities, and ultimately lowers the ability prices for customers.

89. However, will continuous variables be enclosed within the SPP procedure?

Ans:

In an abstraction analysis, CONTINUOUS variables term field variables and square measure related to an abstraction trend. they’re enclosed within the SPP procedure by exploiting the TREND statement.

90. What square measures the desired statements during a PROC VARIOGRAM procedure?

Ans:

The PROC VARIOGRAM statement invokes the VARIOGRAM procedure. ODS Graphics should be enabled before plots are often requested.

Are you looking training with Right Jobs?

Contact Us

Popular Courses