Ambari latest version LEARNOVITA

40+ [REAL-TIME] Apache Ambari Interview Questions and Answers

Last updated on 26th Sep 2022, Blog, Interview Question

About author

Sanjay (Sr Big Data DevOps Engineer )

Highly Expertise in Respective Industry Domain with 7+ Years of Experience Also, He is a Technical Blog Writer for Past 4 Years to Renders A Kind Of Informative Knowledge for JOB Seeker

(5.0) | 13265 Ratings 1527

1. Make a case for Apache Ambari with its key features?

Ans:

The Apache Ambari is an associate degree Apache product designed and developed with a target to change Hadoop comes with straightforward management.

  • Easy provisioning.
  • Convenient project management.
  • Hadoop cluster watching.
  • Availability of intuitive interface.
  • Support for relaxing API.
  • Hadoop management internet UI.

2. Why must you use Apache Ambari as a Hadoop user or system administrator?

Ans:

There are multiple edges that a Hadoop user can do by victimizing Apache Ambari.

Using Ambari a computer user will:

  • Install Hadoop across any range of hosts employing a step-step wizard provided by Ambari whereas the Ambari handles the configuration for Hadoop installation.
  • Centrally manage the Hadoop services across the cluster victimization Ambari.
  • Efficiently monitor the standing and health of Hadoop clusters leverage the Ambari metrics system. In addition, the Ambari alert framework provides the timely notification concerning any system problems like space issue or a node running standing.
  • Integrate the functionalities mentioned higher than in associate degree application victimization Ambari relaxing Apis.

3. What operating systems are the units supported by Apache Ambari?

Ans:

Apache Ambari supports the 64-bit version of the subsequent in operation Systems:

  • CentOS six and seven
  • RHEL (Red Hat Enterprise Linux) six and seven
  • SLES (SuSE UNIX system Enterprise Server) eleven
  • Ubuntu twelve and fourteen
  • OEL (Oracle Enterprise Linux) six and seven
  • Debian 7

4. Make a case for Apache Ambari briefly.

Ans:

The project is only centered on creating life easy whereas victimization of the Hadoop management system is what we tend to decide Apache Ambari. There area unit many aspects offered by the computer code, such as:

  • Provisioning
  • Managing
  • Monitoring Hadoop clusters
  • Provides intuitive interface
  • Backed up relaxing API’s.
  • Offers a simple to use Hadoop management internet UI

5. What area unit the various sorts of Ambari repositories?

Ans:

  • HDP
  • HDP-utils

Basically, it helps to host Hadoop Stack packages. Especially, for Ambari and HDP utility packages we tend to use it.

6. What area unit in operating systems supported by Apache Ambari?

Ans:

Ambari will support the 64-bit version of the subsequent in operation Systems, such as:

  • CentOS six and seven
  • RHEL (Red Hat Enterprise Linux) six and seven
  • SLES (SuSE UNIX system Enterprise Server) eleven
  • Ubuntu twelve and fourteen
  • OEL (Oracle Enterprise Linux) six and seven
  • Debian 7

7. UN agency ought to learn Apache Ambari?

Ans:

Candidates UN agency area units trying to find varied profiles should select Apache Ambari. Profiles are:

  • Hadoop directors
  • Database professionals
  • Mainframe and Hadoop testing professionals
  • DevOps Professionals

8. Name many benefits of Apache Ambari.

Ans:

Here may be a list of eight best Apache Ambari advantages:

  • Installation, configuration, and management is much
  • Centralized security and application
  • Complete visibility to cluster health
  • Security
  • Metrics visualization and dashboarding
  • Customization
  • Open-source
  • Extensible

9. What area unit the key areas wherever Ambari helps the system directors to do?

Ans:

3 major operate of Apache Ambari is:

  • Provision of Hadoop Cluster
  • Manage a Hadoop cluster
  • Monitor a Hadoop Cluster

10. Outline associate degree operating of Apache Ambari?

Ans:

11. Make a case for Apache Ambari design.

Ans:

Ambari Server A server that handles all the data, associate degreed it contains an instance of Postgres information is what we tend to decide Ambari Server. Within the cluster, every host attains one copy of the Ambari agent by that the Ambari server controls every host.

Ambari Agent:

The agent is a lively member of the host. Its main purpose is to send heartbeats from the nodes to the Ambari server at the side of multiple operational metrics. Moreover, it helps to come to a decision about the health standing of the nodes.

12. What’s the most recent version of Ambari that’s offered within the market?

Ans:

The latest version of Ambari that’s offered within the market is a pair of.6.2.

13. What’s the Repository?

Ans:

Basically, the area wherever it hosts the computer code packages that we will use for transfer, additionally as install, may be a repository.

14. What’s Yum?

Ans:

The package manager that truly fetches the computer code packages from the repository, is what we tend to decision Yum:

  • On RHEL/CentOS, generally “yum”,
  • ON SLES, generally “Zipper”.

15. What’s Repository and native repository?

Ans:

A repository is nothing however area wherever it hosts the computer code packages which may be used for transfer and and install. Native repository is nothing but a hosted area within the local setting.

16. What’s the feature that they need additional within the latest release?

Ans:

Majorly a pair of Ambari options area unit additional within the latest release:

  • It is potential to shield Zeppelin Notebook SSL credentials.
  • In order to use Cloud Object Stores with HDP, we will set acceptable protocol headers.

17. What percentage layers of Hadoop parts are supported by Apache Ambari and what area units do they?

Ans:

Hadoop parts supported by Ambari consist of 3 layers. Core Hadoop: the essential parts of Apache Hadoop. Hadoop Distributed filing system (HDFS): A special purpose filing system that’s designed to figure the MapReduce engine. It provides high-throughput access to knowledge in a very extremely distributed setting.

18. However will Apache HBase work?

Ans:

HBase may be column-oriented, non-relational information. This implies that knowledge is kept in individual columns, and indexed by a novel row key. This design permits for fast retrieval of individual rows and columns and economical scans over individual columns at intervals a table.

19. What’s an area repository and once can you employ it?

Ans:

A hosted area within the native setting for Ambari computer code packages is what we tend to decide on an area repository. Especially, whereas the enterprise clusters don’t have any or restricted departing net access we tend to use it.

20. what’s the HDP Security Features?

Ans:

21. What’s Hadoop DFS?

Ans:

The Hadoop Distributed filing system (HDFS) is the primary knowledge storage system employed by Hadoop applications. HDFS employs a NameNode and DataNode design to implement a distributed filing system that gives superior access to knowledge across extremely scalable Hadoop clusters.

22. justify completely different life cycle commands in Ambari.

Ans:

In order to feature, take away or reconfigure any of the services, Apache Ambari contains a outlined set of life cycle commands, such as:

  • Start
  • Stop
  • Install
  • Configure
  • Status

23. Will Cloudera use Ambari?

Ans:

Hortonworks and Cloudera use two very distinct technology approaches. As an illustration, Hortonworks employs Ambari rather than any other proprietary software for administration. For knowledge management, it prefers open source technologies like Stinger and Apache Star. However, Cloudera has a dedicated Cloudera manager.

24. What’s Ambari in Hadoop?

Ans:

Apache Ambari could be a software package project of the Apache software package Foundation. Ambari allows system directors to provision, manage and monitor a Hadoop cluster, and conjointly to integrate Hadoop with the prevailing enterprise infrastructure. Ambari was a sub-project of Hadoop however is currently a superior project in its claim.

25. However, is Ambari swinging from Zookeeper?

Ans:

  • Nature Task Basic task
  • Apache Ambari
  • The Web interface

Apache Zookeeper: The ASCII text file server.

Apache Ambari: Monitoring, provisioning, and managing Hadoop clusters.

26. What’s Koudou Hadoop?

Ans:

Back to gloss Apache Koudou could be a free and open supply columnar storage system developed for the Apache Hadoop. it’s associate engine supposed for structured knowledge that supports low-latency random access millisecond-scale access to individual rows along with nice analytical access patterns.

27. What’s Hadoop Knox?

Ans:

The Apache Knox entryway could be a system that gives one purpose of authentication and access for Apache Hadoop services in a cluster. The Knox entryway simplifies Hadoop security for users that access the cluster knowledge and execute jobs and operators that manage access and manage the cluster.

28. What are four key pillars of Hadoop security?

Ans:

Our framework for comprehensive security revolves around 5 pillars: administration, authentication/ perimeter security, authorization, audit and knowledge protection.

29. What all tasks you’ll perform for managing host victimization Ambari host tab?

Ans:

We can perform the subsequent tasks by victimization Hosts tab:

  • Analyzing Host standing
  • Searching the Hosts Page
  • Performing Host connected Actions
  • Managing Host parts
  • Decommissioning a Master node or Slave node
  • Deleting a element
  • Setting up Maintenance Mode
  • Adding or removing Hosts to a Cluster
  • Establishing Rack Awareness

30. What all tasks you’ll perform for managing services victimizing the Ambari service tab?

Ans:

We can perform the subsequent tasks by victimization the Services tab:

  • Start and Stop of All Services
  • Display of Service operational outline
  • Adding a Service
  • Configuration Settings modification
  • Performing Service Actions
  • Rolling Restarts
  • Background Operations observation
  • Service removal
  • Auditing operations
  • Using fast Links
  • YARN capability hardware refresh
  • HDFS management
  • Atlas management in a very Storm surroundings.

31. Will Ambari manage multiple clusters?

Ans:

Ambari cannot manage multiple clusters. Although, it’s potential to remotely read the “views” of different clusters within the same instance.

32. What are the various ways in which you’ll use Ambari to secure a cluster?

Ans:

The ways in which we are able to use to secure a cluster by victimization Ambari are:

  • We can change Kerberos authentication from Ambari, for network security.
  • It is possible to line up SSL for Ambari.
  • Also, we are able to secure by putting in Ranger and configuring primary authorization from Ambari.
  • It is possible for Ambari to use Knox SSO.

33. What’s Ambari shell?

Ans:

A Java-based command tool that uses Groovy based mostly Ambari REST shopper, and also the Spring Shell framework to execute commands is what we tend to use for Ambari Shell.

34. What are the needs of the victimization Ambari shell?

Ans:

Ambari Supports:

  • All the functionalities that are accessible through Ambari web-app.
  • It supports the context-aware convenience of commands.
  • Completion of a tab.
  • Also, offers non obligatory and needed parameter support.

35. Where is the Apache Ranger plugin enabled?

Ans:

Enable the Apache Ranger HDFS plugin victimization of the OneFS net administration interface. find the policy manager uniform resource locator on the Ambari server at Ambari > Ranger > Configs because the policymgr_external_url.

36. What’s HDFS in BDA?

Ans:

HDFS could be a distributed filing system that handles massive knowledge sets running on trade goods hardware. it’s wont to scale one Apache Hadoop cluster to tons of (and even thousands) of nodes. HDFS is one among the most important parts of Apache Hadoop, the others being MapReduce and YARN.

37. What’s the role of an associate “ambari-qa” user?

Ans:

ambari-qa’ user account performs a service check against cluster services that are created by Ambari on all nodes within the cluster.

38. justify future growth of Apache Ambari?

Ans:

We have seen vast|the large} usage of information analysis that brings huge clusters in situ, thanks to increasing demand for giant knowledge technologies like Hadoop.

Hence, additional visibility corporations are leaning towards technologies like Apache Ambari, for higher management of those clusters with increased operational potency.

In addition, HortonWorks is functioning on Ambari to make it more scalable . Thus, gaining data from Apache Ambari is one more advantage with Hadoop conjointly.

39. State some Ambari parts that we are able to use for automation also as integration?

Ans:

Especially, for automation and Integration, parts of Ambari that ar foreign ar separated into 3 items, such as:

  • Ambari Stacks
  • Blueprints of Ambari
  • Ambari API

However, to form positives that it deals with automation and integration issues fastidiously, Ambari is constructed from scratch.

40. Is trendy huge processing associate Apache Ambari?

Ans:

41. During which language is the Ambari Shell developed?

Ans:

In Java language, Ambari shell is developed. Moreover, it’s still supported by Ambari REST shoppers because of the spring shell framework.

42. Name some freelance extensions that contribute to the Ambari codebase?

Ans:

They are:

  • Ambari SCOM Management Pack
  • Apache Slider read

43. What’s the method of making an associate degree Ambari client?

Ans:

To create associate degree Ambari shopper, the code is:

  • from ambari_client.ambari_api import AmbariClient
  • headers_dict= #Ambari desires X-Requested-By header
  • client = AmbariClient(“localhost”, 8080, “admin”, “admin”, version=1,http_header=headers_dict)
  • print shopper.version
  • print shopper.host_url
  • print”n”

44. However will we have a tendency to see all the clusters that area units on the market in Ambari?

Ans:

In order to check all the clusters that area unit on the market in Ambari, the code is:

  • all_clusters = shopper.get_all_clusters()
  • print all_clusters.to_json_dict()
  • print all_clusters

45. What area unit the key parts of YARN?

Ans:

Resource manager:The ResourceManager could be an international element or daemon, one per cluster, that manages the requests to and resources across the nodes of the cluster.

Node manager:NodeManger runs on every node of the cluster and is to blame for launching and watching containers and coverage the standing back to the ResourceManager.

46. However will we have a tendency to see all the hosts that area units on the market in Ambari?

Ans:

To see all the hosts that area unit on the market in Ambari, the code is:

  • all_hosts = shopper.get_all_hosts()
  • print all_hosts
  • print all_hosts.to_json_dict()
  • print”n”

47. Name the 3 layers Ambari supports?

Ans:

Ambari supports many layers:

  • Core Hadoop
  • Essential Hadoop
  • Hadoop Support

48. What area unit the various strategies to line up native repositories?

Ans:

To deploy the native repositories, there area unit 2 ways:

  • Mirror the packages to the native repository.
  • Else, transfer all the Repository Tarball and begin building the native repository.

49. A way to find a native repository manually?

Ans:

In order to line up a neighborhood repository manually, steps are:

  • First, I found out a bunch with Apache http d.
  • Further transfer Tarball copy for each repository entire contents.
  • However, one should extract the contents, once it’s downloaded.

50. What’s HDFS Apache Ambari?

Ans:

51. What area unit the actual functionalities of Ganglia in Ambari?

Ans:

The functionalities of Ganglia in Ambari area unit:

  • Monitoring the cluster
  • Identify trending patterns
  • Collect the metrics within the clusters
  • To support careful heatmaps

52. What area unit the actual functionalities of Nagios in Ambari?

Ans:

The functionalities of Nagios in Ambari area unit:

  • Health checking of the nodes and causation alerts.
  • To send alert emails as any of the notifications sort or service sort.

53. Make a case for a number of the fundamental commands used for Apache Ambari server?

Ans:

Following commands area unit used for Apache Ambari server

To start the Ambari Server:

  • ambari-server begin

To check the Ambari Server processes:

  • ps -ef | grep Ambari

To stop the Ambari Server:

  • ambari-server stop

54. What area unit the new additions in Ambari a pair of.6 versions?

Ans:

Ambari 2.6.2 intercalary the subsequent features:

  • It will defend Zeppelin Notebook SSL credentials
  • We can set acceptable HTTP headers to use Cloud Object Stores with HDP
  • Ambari 2.6.1 intercalary the subsequent feature
  • Conditional Installation of LZO packages through Ambari

55. Will Ambari manage multiple clusters

Ans:

No, as of currently Ambari will manage just one cluster. However, we are able to remotely read the “views” of alternative clusters within the same instance.

56. What area unit the various ways that you’ll use to secure a cluster mistreatment Ambari?

Ans:

Following area unit the ways in which are often wont to secure a cluster mistreatment Ambari:

  • For network security, we are able to alter Kerberos authentication from Ambari.
  • By putting in Ranger and configuring primary authorization from Ambari.
  • We can assemble Ambari to use John Knox SSO.
  • We can setup SSL for Ambari.

57. What area unit The Core advantages For Hadoop Users By mistreatment Apache Ambari?

Ans:

The Apache Ambari could be a nice gift for people UN agencies use Hadoop in their day to day work life. With the utilization of Ambari, Hadoop users can get the core benefits:

  • Installation method is simplified.
  • Configuration and overall management is simplified.
  • It has a centralized security setup method.

58. What’s Apache Ranger kms?

Ans:

Apache Ranger KMS is an associate degree open supply key management service that supports HDFS knowledge at rest secret writing. Ranger KMS permits the subsequent functions: Key management. you’ll produce, update or delete secret writing key zones that management access to practicality. you’ll administer access management policies for secret writing keys.

59. What’s Apache Ranger?

Ans:

Apache Ranger™ could be a framework to alter, monitor and manage comprehensive knowledge security across the Hadoop platform. Knowledge security inside Hadoop must evolve to support multiple use cases for knowledge access, whereas additionally providing a framework for central administration of security policies and monitoring of user access.

60. Associate degree Ambari meets up with design and demo?

Ans:

61. Will Apache Ranger emulate permission set the UNIX level for Apache Hadoop?

Ans:

No, the Apache Ranger plugin for Hadoop is barely required within the NameNode.

62. What area unit The freelance Extensions That area unit Contributed To The Ambari Codebase?

Ans:

The freelance extensions that area unit contributed to the Ambari Codebase area unit as follows:

  • Ambari SCOM Management Pack.
  • Apache Slider read.

63. Is Ambari Python shopper often wont to observe Use Of Ambari Api?

Ans:

Yes, Ambari Python shoppers often want to observe the use of Ambari API.

64. Will Ambari management unite clusters?

Ans:

No, as of currently Ambari will counsel unaccompanied one cluster. However, we are able to remotely read the views of totaling clusters during a similar instance.

65. What’s Ambari hive?

Ans:

Two of the HDP Apache Ambari Views Guide. Hive may be a knowledge warehouse infrastructure designed on the premise of Hadoop. It provides tools to modify knowledge ETL, a mechanism to place structures on the info, and also the capability to question and analyze massive knowledge sets that are held on in Hadoop.

66. What’s Ambari port?

Ans:

Ambari Server uses port 8080 to access Ambari internet and also the REST API. to vary the port variety, you want to edit the Ambari properties file. Ambari Server shouldn’t be running after you amend port numbers.

67. What’s Ambari server and Ambari agent?

Ans:

The Apache Ambari consumer and server framework, as a part of the Hortonworks knowledge Platform (HDP), is an Associate in Nursing non mandatory third-party tool that allows you to put together, manage. The agent then provides a heartbeat standing to the server.

68. What’s Ambari Web?

Ans:

Ambari provides Associate in Nursing intuitive, easy-to-use Hadoop management internet UI backed by its relaxing arthropod genus. Ambari permits System directors to: Provision a Hadoop Cluster. Ambari provides a stepwise wizard for putting in Hadoop services across any variety of hosts.

69. What’s Ambari database?

Ans:

Apache Ambari simplifies the management Associate in Nursing observance of an Apache Hadoop cluster. Ambari provides a simple to use internet UI and REST API. Ambari is enclosed on HDInsight clusters, and is employed to watch the cluster and build configuration changes.

70. outline Associate in Nursing apache software package development?

Ans:

71. Why is Ambari used?

Ans:

Ambari eliminates the requirement for the manual tasks that want to keep an eye on Hadoop operations. It offers an easy and secure platform for provisioning, managing, and observance of HDP deployments. Ambari is a simple to use Hadoop management UI and is solidly backed by the REST arthropod genus.

72. What’s Ambari Hadoop?

Ans:

Apache Ambari may be a software package project of the Apache software package Foundation. Ambari permits system directors to provision, manage and monitor a Hadoop cluster, and conjointly to integrate Hadoop with the prevailing enterprise infrastructure. Ambari was a sub-project of Hadoop however is currently a superior project in its claim.

73. Is Apache Ambari open source?

Ans:

A completely open supply management platform for provisioning, managing, observance and securing Apache Hadoop clusters. Apache Ambari takes the shot out of operational Hadoop.

74. What’s Ambari REST API?

Ans:

Apache Ambari simplifies the management and observance of Hadoop clusters by providing a simple to use internet UI backed by its REST arthropod genus.

75. Where is Ambari?

Ans:

Ambari may be a neck of the woods in Guwahati, India. set North West of Guwahati, it’s a website for vital anthropology excavations associated with the ancient state.

76. What’s Ambari cloudera?

Ans:

Apache Ambari takes the shot out of operational Hadoop. Apache Ambari, as a part of the Hortonworks knowledge Platform, permits enterprises to set up, install and firmly put together HDP creating it easier to supply current cluster maintenance and management, in spite of the scale of the cluster.

77. However, is recovery achieved in Ambari?

Ans:

In Ambari when a restart master checks for unfinished undertakings and reschedules them antecedently all assimilation out is persisted here. Also, the master rebuilds the come back clean machines at the rear there’s a restart, because the cluster market is persisted within the information. whereas case beautifies master truly catastrophe within the before recording their take keeps busy, on amid there’s a race condition.

78. What are the oscillate ways that you’ll be able to use to repair a cluster victimization Ambari?

Ans:

Following are the ways in which will be wont to fasten a cluster victimization Ambari:

  • For network security, we are able to modify Kerberos authentication from Ambari.
  • By putting in Ranger and configuring primarily attributable confession from Ambari.
  • We can put together Ambari to use historian SSO.
  • We can set happening SSL for Ambari.

79. What’s the Ambari shell and what are the needs of victimization?

Ans:

It is a Java-based command-descent tool that uses Groovy-based Ambari REST consumer, and also the Spring Shell framework to murder commands. The shell supports:

  • The functionalities user-user-comprehensible through Ambari web-app.
  • Context-going during this space thus far availableness of commands.
  • Leisure entertain of impinge upon.
  • Optional and needed parameter hold.

80. Describe the Bauman National library?

Ans:

81. What square measures the various Life Cycle Commands In Ambari?

Ans:

The Ambari encompasses a outlined life cycle commands and that they square measure as follows:

  • Start
  • Stop
  • Status
  • Install
  • Configure

82. What’s Ganglia employed For In Ambari?

Ans:

It is one amongst the tools that’s employed in Ambari, it’s principally used for the subsequent purpose:

  • Monitoring
  • Identifying trending patterns
  • Metrics assortment within the clusters
  • It additionally supports elaborate heatmaps

83. What’s Nagios employed In Ambari?

Ans:

It is one amongst the tools that’s employed in Ambari, it’s principally used for the subsequent purpose:

  • First and foremost it’s used for health checking and alerts purpose.
  • The alert emails will be one amongst notifications sort, service sort, host address etc.

84. What square measures the opposite parts Of Ambari That square measure necessary For Automation And Integration?

Ans:

The other parts of Ambari that square measure foreign for Automation and Integration are literally divided into 3 items of information:

  • Ambari Stacks
  • Ambari Blueprints
  • Ambari API

Actually, Ambari is constructed from scratch to form positives that it deals with Automation and Integration issues fastidiously.

85. Within which Language is that the Ambari Shell Developed?

Ans:

The shell is developed in Java and it really supported Ambari REST shopper and therefore the spring shell framework.

86. Before Deploying The Hadoop Instance, What square measure The Checks That a private ought to Do?

Ans:

The following is that the list of things that require to be checked before really deploying the Hadoop instance:

  • Check for existing installations
  • Set up passwordless SSH
  • Enable NTP on the clusters
  • Check for DNS
  • Disable the SELinux
  • Disable ip tables

87. Will Apache Ranger support spark?

Ans:

Addition to Table-Level Authorization, Spark additionally supports extra options supported by Apache Ranger, like Column and Row Level Access management and Column Masking.

88. What’s the specified action you would like to perform if you decide for maintenance on the cluster nodes?

Ans:

Ambari provides a Maintenance mode choice for all the nodes within the cluster. Then before playing maintenance, we will change the upkeep mode of Ambari to avoid alerts.

89. What’s Knox Gateway?

Ans:

The Apache Knox entree may be a system that gives one purpose of authentication and access for Apache Hadoop services in a cluster. The Knox entree simplifies Hadoop security for users that access the cluster information and execute jobs and operators that manage access and manage the cluster.

90. What’s Apache Ambari for cluster management?

Ans:

91. What square measures the advantages of putting in place an area repository?

Ans:

First and foremost by putting in place an area repository, you’ll access Ambari code packages while not web access. in conjunction with that, you’ll come through edges like:

  • Enhanced governance with higher installation performance.
  • Routine post-installation cluster operations like service begin and restart operations.

92. What square measures the tools you would like to make Ambari?

Ans:

Following tools square measure needed to make Ambari:

  • JDK 7
  • Apache genius three.3.9 or later
  • Python 2.6 or later
  • Node JS
  • G++
  • Xcode just in case of mack

93. Square measure the various tools used for Ambari observation purposes?

Ans:

There square measure 2 open supply observation tools in Ambari:

  • Ganglia
  • Nagios

Are you looking training with Right Jobs?

Contact Us

Popular Courses