Oracle tuxedo LEARNOVITA

Top Oracle Tuxedo Interview Questions and Answers

Last updated on 26th Sep 2022, Blog, Interview Question

About author

Sanjay (Sr Big Data DevOps Engineer )

Highly Expertise in Respective Industry Domain with 7+ Years of Experience Also, He is a Technical Blog Writer for Past 4 Years to Renders A Kind Of Informative Knowledge for JOB Seeker

(5.0) | 13265 Ratings 1507

1. To start out with, once and by whom was the Oracle dinner jacket formed?

Ans:

Tuxedo was designed by AT&T i.e. yank phone phone & Telegraph Company within the Eighties. Oracle dinner jacket is a software system that was developed by Oracle firms in 2008.

2. What will dinner jacket mean to you?

Ans:

Well, the total sort of dinner jacket is Transactions for UNIX, Extended for distributed operations. Simply, it’s a middleware platform that manages the distribution of computing environments together with the process of transactions. It’s additionally a cross-platform software system which will be passed any OS.

3. What’s Middleware?

Ans:

Technically, Middleware could be a hidden layer or layers of software system between the OS and Application. It includes common functionalities crucial for several applications.

4. Name the languages utilized by Oracle Tuxedo?

Ans:

The software system is written in seven languages:

  • C
  • C++
  • JAVA
  • PYTHON
  • COBOL
  • Ruby
  • PHP

5. What’s the distinction between RAC & non-RAC environments in Oracle?

Ans:

    RACNon-RAC
    In the case of a Non-RAC surroundings, one instance accesses one info. The RAC surroundings contain 2 or a lot of instances of human action with one info. The info contains management files, redo log files & info files that are physically gifted on the table. These all area unit instances running on separate servers.

6. What in line with you is the greatest advantage of a Tuxedo?

Ans:

The wonderful agglomeration capability of the dinner jacket is its greatest advantage. It will method several requests during a second. Being extremely optimized it gets responses among a couple of microseconds.

7. That cluster is employed by oracle?

Ans:

A cluster is a schema object that contains data from one or more tables, all of which have one or more columns in common.

8. What’s RAC?

Ans:

Oracle RAC is Oracle’s premier shared disk info agglomeration technology. it’s a clustered info answer for quantifiability, high availability, flexibility, and snap.

9. What’s Oracle Exadata?

Ans:

Exadata is solely a knowledge appliance. A knowledge appliance could be a server with a pre-installed & pre-optimized info. 3 major parts of the Exadata info server are:

DB Server, Cell Storage, Infiniband Switch, Cisco Switch, PDU, info Instance, ASM Instance, info Resource Manager.

10. Outline oracle dinner jacket design overview?

Ans:

11. However, will we tend to shift traditional info to Exadata ?

Ans:

There are virtually nine attainable ways in which to try and do that.

  • Physical Standby
  • Logical Standby
  • Export/Import
  • Transportable Tablespace
  • Transportable info
  • Golden gate
  • RMAN cold
  • Oracle Streams
  • Hot backup restoration

12. What’s ASM?

Ans:

ASM is Automatic storage management that was introduced in Oracle 10g. It provides storage solutions. it’s an awfully powerful tool for managing multi-terabyte databases. The storage parts of Oracle ASM are:

  • ASM Disks
  • ASM Disk teams
  • ASM Allocation units
  • ASM Extents
  • ASM Files
  • ASM File Extent Map

13. What area unit the advantages of ASM?

Ans:

There are many edges of ASM. the foremost necessary aspects of ASM are:

  • It stripes files instead of logical volumes.
  • It will perform on-line disk reconfiguration and dynamic rebalancing.
  • It has associate adjustable rebalancing speed.

14. What area unit the temporal information varieties provided by Oracle?

Ans:

Oracle provides three forms of information types-M

  • Data information sort that provides totally different formats of dates.
  • Timestamp information sort that provides totally different formats of Timestamp.
  • Interval information sort provides associate intervals between dates & times.

15. What’s the associated Oracle instance and Oracle package?

Ans:

Oracle instances could be a system international space (SGA) and therefore the Oracle background processes represent associate Oracle info instances. Oracle package could be a schema object that teams logically connected PL/SQL varieties, items, and subprograms.

16. What’s SALT?

Ans:

SALT stands for service design investment dinner jacket. it’s a SOAP over https entranceway. it was created to reveal dinner jacket services as internet services that may invoke internet services from among dinner jacket applications victimization dinner jacket API. SALT is configuration-driven. it’s scalable and extremely out there. Code dynamic isn’t needed within the case of SALT.

17. What’s an info trigger?

Ans:

A info trigger could be a hold on procedure that Oracle invokes mechanically once bound events occur, as an example, once a DML operation modifies an explicit table. Triggers enforce business rules, forestall incorrect values from being held on, and cut back the requirement to perform checking and cleanup operations in every application.

A commit/rollback affects the complete group action, it’s all or none. -Unhandled exceptions within the trigger can cause a rollback of the complete group action, not simply the trigger. -If one trigger is outlined on an occurrence, the order during which the fireplace isn’t outlined. If the triggers should be fireplace so as, we tend to produce one trigger that executes all the actions within the needed order.

18. Transient on information warehouse?

Ans:

Data warehouse could be a {relational information base|electronic database|on-line database|computer database|electronic information service} that’s designed for question and analysis. it always contains historical information derived from group action information, however it will embody information from different sources. It separates analysis work from group action work and permits a company to consolidate information from many sources.

19. What’s the BEA dinner jacket system?

Ans:

The BEA dinner jacket system could be a middleware product that distributes applications across multiple platforms, databases, and in operation systems victimization message-based communications and, if desired, distributed group action processes. The BEA dinner jacket system is an extension to the OS.

20. What area unit oracle dinner jacket system fundamentals?

Ans:

21.Describe about the Oracle logical structures comprising?

Ans:

Logical structures of Associate in Nursing Oracle info embrace tablespaces, schema objects, information blocks, extents, and segments. As a result of the physical and logical structures square measure separate, the physical storage of information is often managed while not touching access to logical storage structures.

22. Outline pointer variable?

Ans:

Cursor variable is related to totally {different|completely different} statements which may hold different values at run time. it’s a form of reference sort.

23. Describe PLS_INTEGER datatype?

Ans:

PLS_INTEGER and BINARY_INTEGER square measure identical information sorts and square measure solely accessible in PL/SQL. you can not produce a column in a very table with either of those information sorts. PLS_INTEGER may be an extremely economical whole number 32-bit information sort. you may most ordinarily see PLS_INETGER (and BINARY_INETGER) in PL/SQL routines as Associate in Nursing index variable. Associate in Nursing associative array (INDEX BY TABLE) index. each PLS_INTEGER and BINARY_INTEGER enable whole numbers solely. Decimal fractions square measure rounded to the closest integer.

24. What’s an Oracle jolt?

Ans:

Oracle Jolt may be a Java category library Associate in Nursing API that gives an interface to Oracle black tie from remote Java shoppers. Jolt category Library—the Jolt category library may be a Java package containing the category files that implement the Jolt API.

25. What’s the DML & DDL language?

Ans:

DCL is information management Language statements (GRANT, COMMIT) DDL (Data D DDL language definition Language) statements square measure accustomed to outline the info structure or schema (CREATE, ALTER, TRUNCATE).

26. What’s the Oracle package?

Ans:

Schema object that teams logically connected PL/SQL sorts, items, and subprograms. Packages provide many advantages: modularity, easier application style, info concealing, additional practicality, and higher performance.

27. Which is able to facilitate the decision black tie service from PeopleSoft application?

Ans:

PeopleSoft additionally uses Oracle Jolt, a Java API and sophistication library, to facilitate communication between black tie running on the appliance server and therefore the PeopleSoft computer code running on the online server.

28. What makes a case for PLAN?

Ans:

The make a case for set up statement displays execution plans chosen by the Oracle optimizer for choose, UPDATE, INSERT, and DELETE statements. A statement’s execution set up is the sequence of operations Oracle performs to run the statement.

The row supply tree is the core of the execution set up. It shows the subsequent information: -An ordering of the tables documented by the statement -An access technique for every table mentioned within the statement -A be a part of technique for tables laid low with be a part of operations within the statement -Data operations like filter, sort, or aggregation additionally to the row supply tree, the plantable contains info concerning the following: -Optimization, like the price and cardinality of every operation -Partitioning, like the set of accessed partitions -Parallel execution, like the distribution technique of be a part of inputs The make a case for set up results allow us to verify whether or not the optimizer selects a selected execution set up, such as, nested loops be a part of.

29. What’s black tie salt?

Ans:

Oracle Service design investing black tie (SALT) is Associate in Nursing add-on product choice for black tie, and native black tie applications to participate in SOA environments. Oracle SALT permits external internet services applications to invoke black tie services as internet services, and black tie applications to invoke external internet services.

30. What square measure oracle black tie management tools?

Ans:

31. What’s evening wear on the computer?

Ans:

Tux is the name of the spheni sciformes seabird organism used for the UNIX kernel. Although at the start created for the UNIX kernel, evening wear is commonly used these days to represent something associated with UNIX, as well as UNIX distros. The image here is an Associate in Nursing example of evening wear, originally drawn by Larry Ewing in 1996 mistreatment g impiness.

32. What’s Associate in Nursing make a case for?

Ans:

The make a case for set up statement displays execution plans chosen by the Oracle optimizer for choose, UPDATE, INSERT, and DELETE statements. A statement’s execution set up is the sequence of operations Oracle performs to run the statement. The row supply tree is the core of the execution set up.

It shows the subsequent information:

  • An ordering of the tables documented by the statement.
  • An access technique for every table mentioned within the statement.
  • A be a part of technique for tables laid low with be a part of operations within the statement.
  • Data operations like filter, sort, or aggregation.
  • Optimization, like the price and cardinality of every operation.
  • Partitioning, like the set of accessed partitions.
  • Parallel execution,such as the distribution technique of be a part of inputs The make a case for set up results allow us to verify whether or not the optimizer selects a selected execution set up, such as, nested loops be a part of.

33. What’s Partitioning?

Ans:

Partitioning may be a technique of cacophonous giant tables and indexes into smaller, additional manageable items.

34. What’s Pragma?

Ans:

Pragma may be a keyword in Oracle PL/SQL that’s accustomed give Associate in Nursing instruction to the compiler like PRAGMA AUTONOMOUS_TRANSACTION

35. Why Is Sap MDM a part of the Sap web weaver?

Ans:

SAP web Weaver is an Associate in Nursing integration and application platform that helps unify and align individuals, info and business processes across technologies and organizations. SAP Master information Management (MDM) may be a building block SAP web Weaver to modify info integrity across the business network and to facilitate an improved communication of knowledge across a heterogeneous IT landscape.

36. Describe about The Oracle Logical Structures Composed Of?

Ans:

Logical structures of associate Oracle info embody tablespaces, schema objects, knowledge blocks, extents, and segments. As a result of the physical and logical structures being separate, the physical storage of information is often managed while not touching the access to logical storage structures.

37. What’s Rdf?

Ans:

A set of rules (a kind of language) for making descriptions of knowledge, particularly data out there on the globe Wide net. RDF may well be wont to describe a set of books, or artists, or a set of sites as within the RSS info that uses RDF to form machine-readable summaries of internet sites. RDF is additionally employed in XPFE applications to outline the relationships between completely different collections of components, as an example RDF may well be wont to outline the link between {the knowledge|the info|the information} in an exceedingly info and therefore the approach that data is exhibited to a user.

38. Justify the overall ideas Of Pl/sql?

Ans:

PL/SQL is Oracle’s procedural extension to SQL. With PL/SQL, we are able to manipulate knowledge with SQL statements, and management program flow with procedural constructs like IF-THEN and LOOP. We are able to additionally declare constants and variables, outline procedures and functions, use collections and object sorts, and entice run-time errors.

39. Once And By Whom Was Oracle Eveningwear Formed?

Ans:

Tuxedo was engineered by the approach of AT&T i.E. yank phone phone & Telegraph Company at intervals the 19 Eighties. Oracle eveningwear could be a package that become developed by suggests that of Oracle firms in 2008.

40. What area unit oracle eveningwear ATMI core components?

Ans:

41. What’s the eveningwear system?

Ans:

Tuxedo could be a dealings process system or transaction-oriented middleware, or enterprise application server for a range of systems and programming languages.Developed by AT&T within the Nineteen Eighties, it became a wares of Oracle Corporation in 2008 once they noninheritable BEA Systems.

42. Justify what’s A Middleware?

Ans:

Technically, Middleware could be a hidden layer or layers of package programs between OS and Application. It incorporates commonplace functionalities important for tons of applications.

43. What’s the associate Erp System?

Ans:

Enterprise Resource designing, a convenience that’s wont to management all components of associate organization’s operations. ERP could be a way to integrate the facts associated with a company into one mateless device.

44. How Do The Oracle Logical Structures Comprise Of?

Ans:

Logical systems of associate Oracle info comprises tablespaces, schema things, facts blocks, extents, and segments. As a result of the physical and logical structures being separated, the physical storage of knowledge could also be managed while not touching the right of entry to logical storage systems.

45. What does one fathom structured and unstructured data?

Ans:

Structured knowledge is that the one wherever everything is given in an exceedingly outlined sequence and so locating a similar isn’t in the least a giant deal. This knowledge is mostly restricted in terms of size.

46. What’s NULL price in oracle?

Ans:

NULL price represents missing or unknown knowledge. this is often used as an area holder or diagrammatical it in as default entry to point that there’s no actual knowledge gift.

47. And what precisely is TUXEDO?

Ans:

TUXEDO is a minimum of 3 things:

It’s middleware it relays requests and responses between shopper and server processes (with or while not transactions).

It’s a dealings process (TP) monitor : It begins, terminates, and monitors transactions on behalf of shopper and server processes.

48. That corporations owned evening wear before BEA?

Ans:

AT&T, USL, Novell.

49. What’s the eveningwear ‘buddy’ mechanism?

Ans:

The DBBL keeps the United States liquid unit up, the United States liquid unit keeps the DBBL (and all different servers) up.

50. What area unit oracle eveningwear CORBA components?

Ans:

51. However, am I able to check my services while not having to jot down a range of shopper driver modules?

Ans:

Tuxedo provides a utility driver shopper (ud/ud32) which may function as a good driver. The ud program will drive straightforward interaction and may be designed to drive complicated, multi-call interaction. It’s nice to use in scripts to drive performance tests. It additionally comes in an exceedingly digital computer flavor (wud/wud32). Caveat – your services should settle for FML/FML32 input to use ud. If your services don’t settle for FML input, contemplate modifying them to try to do so.

52. What’s JSL port?

Ans:

Jolt Server auditor (JSL)—the JSL is designed to support shoppers on associate IP/port combinations. The JSL works with the Jolt Server Handler (JSH) to supply shopper property to the back-end of the Oracle Jolt system. The JSL runs as an associate Oracle eveningwear server.

53. However, am I able to check my services while not having to jot down a range of shopper driver modules?

Ans:

Tuxedo provides a utility driver shopper (ud/ud32) which may function as a good driver. The ud program will drive straightforward interaction and may be designed to drive complicated, multi-call interaction. It’s nice to use in scripts to drive performance tests. It additionally comes in an exceedingly digital computer flavor (wud/wud32). Caveat – your services should settle for FML/FML32 input to use ud. If your services don’t settle for FML input, contemplate modifying them to try to do so.

54. What’s the key to the preserved table?

Ans:

A table is about to be a key preserved table if each key of the table may also be the key of the results of the be a part of. It guarantees to come just one copy of every row from the bottom table.

55. What does one mean by cluster BY Clause?

Ans:

A GROUP BY clause is often employed in choice statements wherever it’ll collect knowledge across multiple records and cluster the results by one or additional columns.

56. What’s the evening clothes protocol?

Ans:

Tuxedo provides middleware software system services for client/server applications in heterogeneous, distributed environments. VuGen’s evening clothes protocol supports testing over an evening clothes middleware system. Record evening clothes applications. evening clothes buffer knowledge.

57. What area unit the parts of the physical info structure of Oracle database?

Ans:

Components of physical info structure area unit given below.

  • One or a lot of knowledge files.
  • Two or a lot of redo log files.
  • One or a lot of management files.

58. What area unit the parts of logical info structure in Oracle database?

Ans:

  • Components of logical info structure.
  • Tablespaces.
  • Database’s schema objects.

59. What’s a tablespace?

Ans:

The info contains a Logical Storage Unit referred to as tablespaces. A tablespace could be a set of connected logical structures. really a tablespace teams connected logical structures along.

60. Outline monitor evening clothes with TSAM?

Ans:

61. What’s a SYSTEM tablespace and once it’s created?

Ans:

When the info is made within the Oracle info system, it mechanically generates a SYSTEM named SYSTEM tablespace. The SYSTEM tablespace contains knowledge wordbook tables for the complete info.

62. What’s Associate in Nursing Oracle table?

Ans:

A table could be a basic unit of knowledge storage in Associate in Nursing Oracle info. A table contains all the accessible info of a user in rows and columns.

63. Within the Oracle version nine.3.0.5.0, what will every variety show?

Ans:

Oracle version variety refers:

  • 9 – Major info unharness variety
  • 3 – info maintenance unharness variety
  • 0 – Application server unharness variety
  • 5 – part Specific unharness variety
  • 0 – Platform Specific unharness variety

64. What’s bulk copy or BCP in Oracle?

Ans:

Bulk copy or BCP in Oracle, is employed to import or export knowledge from tables and views however it doesn’t copy the structure of identical knowledge. the most advantage of BCP is quick mechanism for brick knowledge and you’ll additionally take the backup of knowledge simply.

65. What’s the connection among info, tablespace and knowledge file?

Ans:

An Oracle info contains one or a lot of logical storage units referred to as tablespaces. These tablespaces jointly store whole knowledge of info s and every tablespace in Oracle database consists of 1 or a lot of files referred to as datafiles. These datafiles area unit organic structure that ensure with the package within which Oracle is running.

66.What is a pic within the Oracle database?

Ans:

A pic could be a reproduction of a target master table from one point-in-time. In straightforward words you’ll say, pic could be a copy of a table on a distant info.

67. What number of memory layers are units within the Oracle shared pool?

Ans:

Oracle shared pools contains 2 layers:

  • Library cache
  • Data wordbook cache

68.What is savepoint in Oracle database?

Ans:

Save points area units wont to divide a dealing into smaller components. It permits rolling back of a deal. most 5 save points area units allowed. it’s wont to save our knowledge, whenever you encounter a blunder you’ll roll back from the purpose wherever you save your SAVEPOINT.

69. What’s a hash cluster in Oracle?

Ans:

Hash cluster could be a technique to store knowledge during a hash table and improve the performance of knowledge retrieval. Hash perform is applied on table row’s cluster key worth and store in hash cluster.

70. Outline oracle evening clothes system administration?

Ans:

71. What area unit the varied Oracle info objects?

Ans:

Tables:This could be a set of parts organized in vertical and horizontal fashion.

Tablespaces: This is often a logical storage unit in Oracle.

Views: It’s a virtual table derived from one or a lot of tables.

Indexes: This is often a performance standardization methodology to method the records.

Synonyms: This is often a reputation for tables.

72.What area unit the various sorts of modules in Oracle forms?

Ans:

Following area unit the various modules in Oracle forms:

  • Form module
  • Menu module
  • Pl/SQL Library module
  • Object Library module

73.Explain about the usage of ANALYZE command in Oracle?

Ans:

ANALYZE command is employed to perform numerous functions on index, table, or cluster. the subsequent list specifies the usage of ANALYZE command in Oracle:

  • It is wont to establish migrated and bound rows of the table or cluster.
  • It is wont to validate the structure of the thing.
  • It helps in grouping the statistics regarding objects employed by the optimizer. they’re then held on within the knowledge wordbook.
  • It helps in deleting statistics employed by objects from the info wordbook.

74. Are you able to produce a word while not having a table?

Ans:

Yes, we will produce a word while not having a base table.

75.What sorts of joins are utilized in writing SUBQUERIES?

Ans:

  • Self join
  • Outer Join
  • Equi-join

76.What is the usage of management files in Oracle?

Ans:

In Oracle, the management file is employed for info recovery. The management file is additionally wont to establish the info and redo log files that has got to be opened for info operation to travel ahead, whenever Associate in Nursing instance of Associate in Nursing ORACLE info begins.

77. What’s a synonym?

Ans:

Synonym is additionally called alias for a table, view, sequence or program unit.

78. What area unit the various sorts of synonyms?

Ans:

There area unit 2 sorts of synonyms or alias:

Private: It will solely be accessed by the owner.

Public: It is often accessed by any info user.

79. What’s the usage of synonyms?

Ans:

  • Synonyms are often wont to hide the $64000 name Associate in Nursing owner of an object.
  • It provides public access to Associate in Nursing objects.
  • It additionally provides location transparency for tables, views or program units of distant info.
  • It simplifies the SQL statements for info users.

80. outline oracle evening clothes JCA adapter overview?

Ans:

81. However, does one store footage during a database?

Ans:

Yes, you’ll be able to store footage during an info mistreatment Long data sort. This information sort is employed to store binary information for two gigabytes of length. However, the table will have just one Long data sort.

82.What is the BLOB information sort in Oracle?

Ans:

BLOB information sort may be an information sort with variable length binary string. it’s wont to store 2 gigabytes of memory. For BLOB information sort, the length must be per byte.

83. What’s WebLogic Tuxedo?

Ans:

The WebLogic evening dress connector provides ability between WebLogic Server applications and evening dress services. The connector permits WebLogic Server shoppers to invoke evening dress services and evening dress shoppers to invoke WebLogic Server Enterprise Java Beans (EJBs) in response to a service request.

84. What’s Exalogic/Exadata options Benefiting evening dress Applications?

Ans:

Exalogic combines hardware, software, storage, and network elements that guarantee enterprise grade qualities of service, like high handiness, fault tolerance, high performance, and quantifiability – straight out of the box. Every Exalogic system contains the best quantity of RAM (Random Access Memory), SSD (Solid State Drive), and storage so the system is balanced for optimum performance.

85. Define quicker and versatile Startup of Applications?

Ans:

With this feature, one will considerably improve the start-up time of huge applications. Servers designed in AN application will be started in parallel. The feature permits specifying startup dependencies of boot sequence at the cluster and server levels.

86. What’s dealing with Context Propagation Started from Oracle Tuxedo?

Ans:

XA dealing context will be propagated from Oracle evening dress applications to JEE applications.

87. Describe Integration with JDeveloper SOA Extension?

Ans:

Tuxedo JCA Adapter is integrated with the Oracle JDeveloper SOA Extension for increased user expertise. This feature permits user applications to access Oracle evening dress services through SOA elements while not having to put in writing any code.

88. Outline Oracle evening dress JCA Adapter Installation Prerequisites?

Ans:

Tuxedo JCA Adapter is contained during a single resource archive file (com.oracle.tuxedo.TuxedoAdapter.rar), which may be downloaded from the Oracle product.

89. What’s the employment of the SHOW possibility within the IMP command?

Ans:

The SHOW possibility specifies once the worth of show=y, the DDL among the export file is displayed.

90. Outline oracle evening dress domain?

Ans:

91. What’s the employment of the IGNORE possibility within the IMP command?

Ans:

The IGNORE possibility is employed to specify however object creation errors ought to be handled.

92.What is the employment of the INDEXES possibility within the IMP command?

Ans:

The INDEXES possibility is employed to see whether or not indexes are unit foreign.

93. What’s the employment of GRANT possibility in IMP command?

Ans:

GRANT is employed to import object grants.

94.What area unit the constraints of CHECK constraint?

Ans:

The main limitation of CHECK constraint is that the condition should be that a mathematician expression evaluates the values within the row being inserted or updated and can’t contain sub queries.

95. What’s the meaning of algorithmic hints in Oracle?

Ans:

The number of times a lexicon table is repeatedly known as by numerous processes is understood as an algorithmic hint. algorithmic hints occurred owing to the little size of the information lexicocache.

Are you looking training with Right Jobs?

Contact Us

Popular Courses