Uft interview questions LEARNOVITA

UFT-Interview-Questions-and-Answers

Last updated on 22nd Sep 2022, Blog, Interview Question

About author

Sanjay (Sr Big Data DevOps Engineer )

Highly Expertise in Respective Industry Domain with 7+ Years of Experience Also, He is a Technical Blog Writer for Past 4 Years to Renders A Kind Of Informative Knowledge for JOB Seeker

(5.0) | 13265 Ratings 1550

1. What is Software Testing?

Ans:

Testing is a process to check the readiness at the end product with expected quality. There are multiple levels of the testing explained throughout the software development process. The software testing can be done through a manual or automated process.

2. Why is testing required?

Ans:

  • Ensure the quality of software products.
  • Identify problems or break in an application before the production deployment.
  • Ensure all the business requirements are to be fulfilled.
  • Identify if there any performance problems.

    Subscribe For Free Demo

    3. What are the various testing approaches?

    Ans:

    Different types of testing are specified

    Unit Testing:Done by the developer during a software development phase.

    Integration Testing :It is done by a tester during the integration phase of various software components.

    System Testing :It’s done to ensure the overall quality of the software products after finishing of integration testing.

    Integration Testing :This is done after the integration of various omponents/subsystems for any application.

    User Acceptance Testing :It is done by the receiver of the product to check the fulfillment of all requirements.

    Regressing Testing :This done to check the business as an usual processes of the application after any major or minor code drop

    4. What is automation testing?

    Ans:

    Nowadays, there is a big opportunity for the software testing to be done fast and efficiently with the proper quality assurance. So, the test automation is the perfect solution which means testing can be done through a tools/robots to reduce the efforts and improve the effectiveness.

    5. Why automated testing is more important?

    Ans:

    • Fast test execution cycle.
    • Avoid human errors during the testing.
    • Reduce the manual test execution efforts.
    • Reduce time of the overall software release cycle.
    • More test coverage ensures a better software quality.
    • Parallel execution can be possible.

    6. What are the major automated testing tools are available in the market?

    Ans:

    The major tools are available in the market are – UFT, Selenium, RFT, Tosca, etc.

    7. What is the full form of a QTP, UFT, ALM, QC?

    Ans:

    • QTP – Quick Test Professional
    • UFT – Unified Functional Testing
    • QC – Quality Centre
    • ALM – Application Lifecycle Manager

    8. Explain the merits of UFT tool?

    Ans:

    • Simple to automate and learn the tool.
    • An automated test case can be developed by a recording of any test scenarios.
    • An object identification process or approach is simple and more effective.
    • It supports all the standard of automation test frameworks.
    • Automation of main application platforms are possibles.
    • Web service testing is possible also supports a XML.
    • It follows VBScripting for writing test cases, which is more simple.
    • Simple to embed with test management tool ALM.
    • It supports data tables and excels, which will help to parameterize the test data simply.
    • It provides a default test reports with an export features.

    9. What is automation test frameworks? Explain the benefits?

    Ans:

    Automation test framework is a set of technical rules or guidelines to automate a test cases in an organized and effective way. The benefits of the implementation of a test frameworks :

    • Follow the same rules throughout the test case developments.
    • Enhanced the speed of various automation testing process.
    • Simple to maintenance.
    • The application can be tested an accurately.
    • Continuous testing can be a possible.
    • Better readability of the test suite.

    10. Explain the concepts of various test frameworks? Which test frameworks are generally used, and why?

    Ans:

    Linear Automation Framework:This is also known as a Record and Playback framework as it’s generated during the recording. Test data parameterization, script reusability concepts are not used to here. Due to this, can create test cases quickly. This framework is not suitable for a long run.

    Modular Driven Framework:As per this Framework, the tester can break the full application into small modular test scripts based on the smallest part of requirements. After the creation of modules, the tester can developed the test cases based on the small modules.Due to the usages of modules, script maintenance is simpler than compare the Linear automation framework. This approach is helpful for distributed applications where more test flow is available.

    Data-Driven Framework:In this framework, the test cases are created based on a test data. It means, test data drives a test cases. The test data is fetched from the external sources like Excel, CSV files, databases, etc., and they are loaded in variables. As data is parametrized, so the same test case can be used to test a multiple scenarios based on various data set. It reduces the number of the test cases.

    Keyword Driven Framework:It is also known as a table-driven testing. The automation test scripts are developed based on the keywords which are mentioned in an excel sheet. Every keyword is referring to small script modules. The keyword-driven framework is ideal for a small test projects. a single keyword can be reused in the multiple test cases.

    Hybrid Test Framework:This type of frameworks are explained by referring the concepts of more than one standard test automation frameworks. This framework is generally used for test automation. Based on the test applications, the various suitable frameworks are identified and combined to develop hybrid frameworks.

    11. What are the various components of UFT?

    Ans:

    Primary components are mentioned :

    Actions:This the scripting area where the actual codes are written here.

    DataTables:Use to maintain the test data.

    Object Repository:This is a collection of technical data(properties) of test objects.

    Function library :All the functions are store here.

    Environment Variable:Use to explain the framework configuration, application platform-related data, which can be used to throughout the entire test suite.

    12. What is Action? Explain a classifications?

    Ans:

    Action is basically acted as a container where can write a test scripts. Through the action, can break the entire functionalities into small logical steps/modules. Each script should contain at least one. But can create/refer multiple actions based on a requirements. There are 2 types of actions are available:

    • Non-Reusable Actions: This type of action can be called in a same script only.
    • Reusable Actions: This type of actions can be linked from an external UFT test cases.

    13. What are a reusable actions? Explain the purpose?

    Ans:

    This is one kind of action that can be reused from the multiple test scripts. It offers the reusable feature of UFT. While creating actions, need to check the reusable checkbox to made it reusable actions. After can call it from the other test scripts by following option “Call to an Existing Action” for linking or “Call to Copy of an Action” for copying the reusable actions.It’s mainly used for script reusability purposes to decrease the no of test cases. Indirectly, it will help to better script reusability.

    14. Explain the major difference between local and reusable actions?

    Ans:

    • The scope of local action is restricted to with in a same test case, but the reusable actions can be used from an external test cases.
    • Local actions are used to building the logic of aspecific test scenario, but reusable actions are developed as a module to cover the general functionalities that can be reused.

    15. What are the various parts of actions? Explain?

    Ans:

    • Scripting Area:It’s used to write a scripts.
    • Local Object Repository:Contains the objects which can be used in the scripting area of action.
    • Local DataTable:It contains the test data which can be used in that specific action.
    • Properties:The input/ output parameters can be explained here.

    16. Explain the differences between the UFT script view and the keyword view?

    Ans:

    In the scripting view, need to write the logic as a script. But in the keyword view, can view the scripts as a keyword and can be changed by selecting the configuration.

    17. How can create a reusable action?

    Ans:

    While creating actions, need to check the reusable checkbox to made it reusable actions.

    18. What is an object repository? Explain the purpose of it?

    Ans:

    The Object repository (OR) is the gathering of technical information(properties) for the test objects which is used to map the application with a test case. Basically,various types of properties of the application fields are saved in OR as an object. The properties are used to uniquely identify a test object.

    19. Explain the classifications of OR?

    Ans:

    Local Object repository:The scope of the local object repository is restricted to with in a same action. The local OR is generated as mtr file within the test folder.

    Shared Object repository:The shared object repository can be access from the multiple actions and test cases. The shared object repository can be explained with the help of object repository manager utility. It is created for with the tsr file extension.

    20. Explain the ideal framework to used a common object repository?

    Ans:

    The common object repository component of UFT is ideal for a keyword driven, modular and the hybrid frameworks.

    21. What is the .tsr file?

    Ans:

    Shared an object repositories are saved as .tsr file.

    22. What is a .mtr file in UFT?

    Ans:

    Local object repositories are stored as .mtr file.

    23.Explain the various components of the object repository?

    Ans:

    Object Finder:It’s used to inspect or analyse the technical properties of a test objects at any point of time.

    Add Object:Any object an be inserted into a repository through this option.

    Update from the application:This option allows us to update the properties for an existing objects with the reference of a application.

    Highlight:It allows to highlight a selected object in the application.

    Locate in Repository:It allows us to locate an object in object repository from the application.

    Object Properties section:various types of object properties can be viewed/edited from this section. The properties included mandatory properties, ordinal identifier, smart identification, etc.

    24. Explain a object identification mechanism in UFT?

    Ans:

    The test objects can be identified based on a technical properties which are explained during the application development or the behaviors during the appearances. The UFT uses few mechanisms to identify objects which are explained below:

    Descriptive Properties:The technical properties of test objects which are explained during the application development, are treated as a descriptive properties in UFT. This properties should be a first choice for object recognition. The descriptive properties are the combination of mandatory and an assistive properties. If the mandatory properties fail to identify of any object uniquely, need to go for the assistive properties for object recognition.

    25. What is ordinal identifier?

    Ans:

    Need to use the ordinal identifier while the descriptive properties are not able to identify the object. The ordinal identifiers are explained by the UFT based on the appearance, location of the test objects. 3 types of ordinal identifiers are available in UFT

    Index:It’s explained based on the appearance of the test object. The index value for a first occurrence of the object is always starts with zero.

    Location:It’s explained based on the location of the test object. The location value for a first occurrence of the object is always starts with zero.

    CreationTime:It’s explained based on the creation time of the test object. The creation time value is always starts with a zero.

    26. What is Smart Identification?

    Ans:

    When both the descriptive properties and an ordinal identifiers are failed, the UFT is trying to identify the test object based on the some pre-configures additional properties. This approach is known as a smart identification. It should be a last option for object identification. This approach is applied to the objects which are available in OR if select the “Smart Identification” value as true.

    27. What is descriptive programming?

    Ans:

    This is an alternative approach to an identify a object with out using object repository. In this approach, the descriptionof the test object, has to offer as a string at the time of test execution.

    28. Explain the types of a descriptive programming approach?

    Ans:

    Two approaches are available to used in descriptive programming:

    Description Objects:Used the Description object, the properties can explained and passed during test execution.

    Description Strings:In this approach, all properties are passed as a string during execution.

    29. What is a purpose of descriptive programming?

    Ans:

    • When a test objects are dynamic in nature.
    • When need to avoid object repository i.e. develop functional scripts through functions.
    • Increase the execution speed.
    • When working with similar types of more objects.

    30. Explain the differences among the descriptive programming and object repository approaches?

    Ans:

      Object Repository ApproachDescriptive Programming
      Objects has to be an added in OR. OR is not be required.
      It is not simple to handle dynamic objects. Dynamic objects can be handled simply
      Reduce an execution performance. Enhance an execution performance
      Need to explain the object prior to execution. Objects can be explained during the execution.

    31. Explain the best practices used for an object identification?

    Ans:

    • The logical names in an object repository should be a self explanatory of test objects.
    • Disable the smart identification to improve the execution performance.
    • Big object repositories are should not be used as it decrease the performance. The descriptive programming is used in this condition.
    • Use regular expression to handle a dynamic objects. Even descriptive programming approach can be used to here.
    • Use a shared object repository for reusability.
    • Avoid use of duplicate objects in a object repository.

    32. How to handle dynamic objects in UFT?

    Ans:

    Regular Expression:UFT allows to explain patterns with the use of characters to identify of any test objects which follow the same patterns. The series of characters i.e. the patterns can be used by a replacing the dynamic part of the test objects.

    33. What is the virtual object? Why did it use?

    Ans:

    The virtual object is used to when the test object is not acompatible with UFT i.e. object is not getting recognized. The virtual object feature allows to explain this kind of objects like link, textbox, button, etc. based on their appearances.

    The virtual object wizard can be an opened from the UFT menu:

    • “Tools-> Virtual Object->New Virtual Object.”

    34. Explain the approach to create a shared object repository from a local?

    Ans:

    The conversion approaches :

    • Export local into shared object repository (File -> Export Local Objects) from an Object Repository window.
    • Drag-drop(cut-paste) the objects from a local to shared object repository.

    35. What is the object Finder? Why is it used?

    Ans:

    This is very helpful for while working with objects. The object Finder is used to inspect or analyse the technical properties of test objects at any point of time. Based on the analysis, it will be very simple to plan and design the object recognition methods to made the object repository. Also, it helps to investigate and an identify the route cause for an object related issues.For description programming, object Finder is used to capture a technical properties for the test objects.

    36 What type of environment is supported by HP QTP?

    Ans:

    • Power Builder
    • Active X
    • .Net
    • Java
    • Visual Age
    • Web
    • Web Services
    • People Soft

    37. How to get a count of links which are available in the web page?

    Ans:

    Can do this using the descriptive programming approach with child object.

    38. What is a ChildObjects?

    Ans:

    This method is used in the description programming approach. Based on the description, the method ChildObjects returns the list of matched objects.

    39. What are the ChildItem?

    Ans:

    When working with a table objects, the ChildItem method is used to an interact with embed objects with in a table cell. It will help to perform a operations like click, getRoProperty, etc. The syntax for usage:

    • testTableObject.ChildItem(row,col,mic_class,index).Click
    • testTableObject – Indicates the table object.
    • row – Indicates a table row number.
    • col – Indicates a table column number.
    • mic_class – Refers type of the embedded object such as Link, Button, etc.
    • index – Refers the occurrence of an embedded object. It always starts from a zero.

    40. How can associate a shared object repository in an action?

    Ans:

    Two options are here:

    • Right-click on the node which represents a action name from an UFT solution explorer section.
    • Choose the option “Associate Repository” with an Action to open Shared Object Repository dialog box.
    • Now, choose a correct shared object repository file and then click Open to associate it.

    41. Explain the major difference of “call to copy of action” with respect to “call to existing action”?

    Ans:

    Call to copy of action:It will copy the entire reusable action into the working test script as a local action. So any change in the reusable action will not be reflected here.

    Call to existing action:It will link the reusable action from the working test script as a local action. So any change in the reusable action will be reflected here.

    42. What is “a Object Repository Manager”?

    Ans:

    It’s use to manipulate the shared object repository. It allows to add, modify, remove of test objects from a repository. The object repository manager window can be opened from an UFT menu:

    • Resources -> Object Repository Manager.

    43. What is the purpose of a “Object Repository Comparision Tool”?

    Ans:

    This tool is used for the comparison between two tsr files i.e. shared object repositories. After the comparison, it will identify a mismatches. It can be opened from a “Object Repository Manager” by the following path is – “Tools->Object repository Comparision Tool.”

    44. What is the purpose of a “Object Repository Merge Tool”?

    Ans:

    This is used to merge a two shared object repository into one. It can be opened from a “Object Repository Manager” by the following path – “Tools->Object repository Merge Tool.”

    45. Explains an action parameters?

    Ans:

    The action parameters are acted as a arguments for the UFT action. The major purpose of action parameters is to pass an input values to action and receive the output from a action.It can be configured from an action properties section. 2 types of action parameters are can be created which are:

    Input Parameter:It’s used to pass a input data to the action.

    Output Parameter:It’s used to receive a output data from the action.

    46. How to pass data by using input action parameters?

    Ans:

    The input action parameters value can be passed through the input parameters into the child action. Example – RunAction “childAction“, oneIteration,ipValu1,ipValu2, opValueHere, input data are passed through the variables ipValu1 and ipValu2 into a child action. The input parameters are paramValue1 and paramValue2. The input parameters are can be read from the child action using expressions Parameter(“paramValu1”) and Parameter(“paramValu2”).

    47. How can read the value of output parameters from the main action?

    Ans:

    The output action value can be return through the output parameters from a child action. Example:

    • RunAction “childAction“, oneIteration,ipValu1,ipValu2, opValue

    Here opValue is a variable that receives a value of output parameter from a child action.

    48. How can click on a link available on the webtable?

    Ans:

    Can click on a link available in the webtable using the childitem method. Example :

    • Set tableObject = Browser(“SampleApp”).Page(“SampleApp”).WebTable(“MyTable”)
    • tableObject.ChildItem(row_num,col_num,micClass,index).Click
    • row_num – row number of table.
    • col_num –It represents a column index of the table.
    • micClass – Object type like Link, Button, etc.
    • Index – occurrence of the object type in the specific cell. Index value starts with numeric 0.

    49. What are the various options are available if a particular object is not getting identified by a UFT?

    Ans:

    Various available options are:

    • Use of the virtual objects.
    • Perform low-level recording, and can click on based on a co-ordinates.

    50. Explain the best practices to work with the actions?

    Ans:

    • Give the proper action name.
    • Use action parameters to work with a dynamic test data that are generated during execution.
    • Use data table or external excel sheets for the test data.
    • Use of shared repository instead of a local object repository.
    • Use reusable actions for the unit functions.

    51. What are functions of UFT?

    Ans:

    Function is a collection of statements to perform a particular task. In UFT, can write any conditional, logical, looping statements in the function through vbscripting. Also, can write scripts with the help of a shared objects repository in the functions. Functions are written in function libraries, which are saved in external paths. To work with a functions, need to associate the corresponding functional library with the test scripts.

    52. What are the differences between the UFT functions and UFT actions?

    Ans:

    • Action has the own local object repository and also datatable. But function does not have that.
    • It is not possible to an execute the functions as a standalone component which is possible for a UFT actions. The function should be used with in actions.
    • The function is simple to maintain in comparison to actions.
    • By using a multiple reusable actions, execution performance may be reduced. Execution performance may be improved by using of function library.
    • Cannot develop the test scripts without using at least one action. But the function library is not essential component of UFT.

    53. What are the environmental variables? Explain its classifications?

    Ans:

    This features is used for the test data parameterization in UFT. The test data which are applicable to across the entire test suite, are saved in the environment variables like , application URL, Report Path, Test Environment name, etc. The structure to used environment variables is Environment.Value(“param_name”). It can be viewed from an Environment tab which is available in “Test Settings” wizard.

    The environment variables in the UFT are classified into follow two categories:

    Built-in:The built-in environment variables are pre-defined by a UFT which are used to maintain the tool and test related information such as, TestName, OS, OS Version, etc. This variables are read-only and can be accessible from the entire test suites.

    User-Defined:The UFT allows us to create an environment variables based on the requirement which are known as a user-defined environment variables. Again, the 2 types of user-defined environment variables are available :

    Internal:The scope of this types of variables are specific to an individual test cases only. From the Environment tab of a setting wizard, the user-defined internal environment variables can be created, modified or deleted. Also, it can be explained during the execution as well with the expression Environment.Value(“param_name”)=”Some value”.

    External:This kind of user-defined environment variables are explained in a XML file which need to be attached with UFT to accessed the individual variables. The external variables can be accessed through out a suite as read-only.

    54. What are limitations of virtual objects?

    Ans:

    • The virtual objects cannot be created through a recording.
    • It cannot be used with the Checkpoints.
    • cannot analyse the virtual objects using object Finder.
    • It’s depends on the screen resolution.

    55. What are the limitations of a function library?

    Ans:

    • The function library does not have an object repository and also datatables.
    • Execution of function is not possible from a Function library. It should be referred from an Actions to execute.
    • The function libraries are an optional component.
    • It works with a shared object repository or descriptive programming to developed a functional script through funtions.

    56. What is datatable? Explain the various types of datatables?

    Ans:

    Datatable is one of the more important components of UFT. It’s same to Microsoft Excel, which is used to save data and feed the same in test scripts. Based on the data available in various rows of datatable, can execute the test cases in a loop. Read/ Write both the operations are possible during the execution.

    The UFT datatables are classified into 2 types:

    Local datatable:The every action is build with the default datatable, which is know as a local datatable. The scope are available throughout the test case. The expressions to accesed any particular parameter item from the datatable

    • DataTable.Value(“paramItem1”,dtLocalSheet) or DataTable.Value(“paramItem1”,”SheetName”)

    Here, dtLocalSheet indicate the default local datatable available within a action.

    Global datatable: The every test case is build with a default datatable, which is known as global datatable. The expressions to accessed any particular parameter item from the global datatable

    • DataTable.Value(“paramItem”,dtGlobalSheet) or DataTable.Value(“paramItem”,Global)

    57. What is the active screen?

    Ans:

    The Active Screen pane allows to view snapshots of test application as it is displayed during the recording time.

    58. What is the recovery scenario? Explain its purposes?

    Ans:

    A recovery scenario is an approach to control any unexpected events or errors which can be appear at a run time.The “Recovery Scenario Manager” wizard is used for working with the recovery scenarios. Through the recovery scenarios, can handled an either of the below-triggering points, which are the root causes of errors

    • Errors for an un-handled pop-up windows.
    • Errors related to the Object State
    • Error during the Test Run
    • Application Crash

    The main purpose of the recovery scenario is to handled all types of unexpected errors and performing some predefined tasks based on the error types.

    59. How to develop the recovery scenario?

    Ans:

    Recovery scenarios through the Recovery Scenario Manager through a navigation “Resources → Recovery Scenario Manager.” While developing a recovery scenarios, some configurations require to be done through the Recovery Scenario Manager. Configurations are the Triggering Event, Recovery operations, and Post-Recovery Test Run Options.

    60. Name the licenses are available in UFT?

    Ans:

    The licenses are available in UFT are:

    • Seat License
    • Concurrent License

    61.Which programming language are followed by UFT for scripting?

    Ans:

    VBScripting are used.

    62.What type of tool is UFT?

    Ans:

    It’s a Function and decay test an automation tool.

    63. Explain the various types of loop structures available in UFT?

    Ans:

    • For loop
    • Do While loop
    • While Loop
    • Looping based on entries in the datatable by configuring the run settings.

    64. What are the various kinds of application platforms supported by a UFT?

    Ans:

    Main UFT Supported application platforms that are – SAP, HTML, Delphi, Powerbuilder, Java, dotNet, Oracle Apps, PeopleSoft, WPF, Webservice, VB, Siebel, Mobile Devices, Terminal Emulator, etc.

    65. What are prerequisites required to be automate SAP application?

    Ans:

    • Enable scripting parameters through the tcode rz11.
    • Enable scripting fromthe Client option settings.

    66. what is the latest version of UFT?

    Ans:

    The latest version of the UFT is 14.5

    67. What configuration do need to create to run the test case in the loop based on the entries in datatable?

    Ans:

    Open the test setting window from a navigation “File->Setting” and select a Run tab. by selecting either “Run all rows” or “Run from row” radio option, that can enable this looping set.

    68. On which type of the platforms do UFT works?

    Ans:

    It works majorly on the Windows.

    69. Explain the various approaches to handle synchronization?

    Ans:

    Synchronization problems can be handled by using the follow approaches:

    Synchronization can be handled by using Wait(timeout) statement with the hardcoded wait time in a seconds. At this point, the script will wait for a specified duration and then move on to a next step. Based on a application performance, need to provide a timeout value.

    WaitProperty – In this approach, need to provide the property name with the values for which execution needs to be a wait and the maximum wait times in mili-seconds. Once the specified property is getting to satisfied with expected value, the script execution will proceed with the next step.

    70. How to save UFT test cases in ALM?

    Ans:

    Firstly, need to connect the ALM from UFT through a Connect ALM option. During the connection, need to provide the ALM Server, Credential, and project details to the connect. After the successful full connection, require to choose the ALM path while saving a test scripts.

    71. How can execute a UFT test cases from ALM?

    Ans:

    Goto the ALM Test Lab and select a corresponding test cases from the Test Set. By clicking on a Run button to initiate the execution. can trigger the execution for the multiple or entire testset at a time. After initiation, ALM will invoked the UFT in the background and start a execution based on a selection.

    72. What setting is available to enable a remote execution in the UFT?

    Ans:

    • Open the Options window from a navigation “Tools->Options.” In the General tab, need to select the Run Sessions section to enable a remote execution setting.
    • Here need to set a check box and provide a valid credentials of the remote test systems.

    73. Explain the merits of a UFT over Selenium?

    Ans:

    • Selenium only supports a web applications where UFT supports various platforms such as web, SAP, Windows, Mobile, etc
    • simple to develop/ maintain test scripts in UFT over Selenium
    • simple to learn UFT in a shorter span of time
    • End-to-end testing is a possible in UFT
    • can test various application interfaces through web services which is not possible in Selenium
    • UFT store bs the costs and efforts, mostly in regression testing over Selenium.
    • simple to embed UFT with ALM for test management. The integration between the Selenium and ALM is very complex
    • Test framework setup is simple for UFT.

    74. Explain the purposes?

    Ans:

    Can add steps, checkpoint after a running the test by right-clicking in the Active, without opening the application. Also, it can be used as a reference for a test object in the future for any test failure.

    75. Explain the approach of a automation recording option?

    Ans:

    It is an approach to generate linear test cases by the recording the manual navigation through the UFT. During the recording, the raw test cases are created where data are to be hardcoded with zero script reusability. It’s useful for a one time test execution. It’s not advisable to create a test case for longer run through a recording feature of UFT.The recording can be initiated by the pressing F6 key or clicking on Record button which is available in a Record Tab.

    76. Explain the steps of a script debugging?

    Ans:

    • Debugging is an approach to identify a script issues through a dummy run.
    • Create a breakpoint by pressing after the selection of a specific script line from where need to start the debugging.
    • Run the test or start debugging from a first step (Run->Debug from step). Here in a first case, execution will be halted at the breakpoint.
    • Now can debug each code of line by the pressing F10(Step Over) or F11(Step into) key. F10 will debug every line in the parent function, but through F11, we can drill down into a sub-functions.
    • During the debugging, can view any variable or state of objects by a pressing the “Ctrl+Alt” keys together.

    77. Explain the various types of recording modes in UFT?

    Ans:

    Various recording modes in UFT are mentioned :

    Normal mode: The normal mode is the default recording mode available in the UFT which uses all the features to identify the test objects. The normal mode is also referred to as a Contextual, which is applicable only for a UFT compatible applications.

    Low-level recording mode: The low-level recording mode is applicable for the applications which are not identified by the UFT. In this mode, scenario is getting recorded based on the co-ordinates of a test objects.

    Analog Recording :Analog recording mode records the movement of the mouse and keyboard actions..

    78. Explain the concepts of the logical name for any object?

    Ans:

    Logical name is explained by the UFT while adding or recording to map any object with a application name. It can be modified based on the user object behavior.

    79. Specify the extension of a UFT script?

    Ans:

    LThe UFT scripts are created with the .mts extension.

    80.What is the difference between the UFT and QTP?

    Ans:

    • Upgraded version of a QTP is UFT,
    • HP Unified Functional Testing = QTP + Service Test Tool.

    81 Does UFT support UNIX operating Environment?

    Ans:

    UFT doesn’t support a UNIX operating environment, supports a Windows operating environment only

    .

    82 What are the internal Add ins available in the UFT Tool?

    Ans:

    • Standard Windows
    • Activex
    • Visula Basic
    • Web

    83 What is the built-in Add in available in a UFT?

    Ans:

    Standard Windows

    84. What is the Add in for supporting a Mainframe Applications?

    Ans:

    TE (Terminal Emulators)

    85. How to Test a D2K Application using UFT Tool?

    Ans:

    No Add in is available for supporting the D2K Applications.

    86. How UFT supports a Database operations?

    Ans:

    UFT has an integrated MS Access Database engine, execute use SQL commands in the UFT Editor, and using a VBScript Database objects (Database Connection object, Recordset object) also UFT can performed in Database operations.

    87. What is the file format for exporting a UFT Tests?

    Ans:

    Using .ZIP format UFT can export a Tests

    88. What is the major change in the UFT over QTP?

    Ans:

    QTP supports GUI Testing only where as the UFT supports API and GUI testing of Desktop and Web based Applications.

    89. If UFT is not recognizing the some of Application objects then what are the solutions?

    Ans:

    3 levels of Solutions:

    Tool Level solutions

    • Object Identification configuration
    • Use a Low level and Insight Record modes
    • Use virtual object configuration

    Organization level solution:

    Ask development team to provide a proper propertie information for an unrecognized objects.

    Vendor level solution:

    Raise ticket to vendor

    • Web
    • Mobile
    • Windows

    90. What is QTP?

    Ans:

    QTP (Quick Test Professional) is automated functional testing tool. Using this tool, the testers can carry out the automated regression testing to detect any errors or defects in a applications. The tool also compared the actual outcome with an expected result.

    91.Define utility objects?

    Ans:

    They are UFT set aside objects used for the Testing and Result coverage.

    Ex: SystemUtil.Run

    92.What do know about the logical name of a object?

    Ans:

    The logical name is a forename given by the QTP while creating an object in the warehouse to exclusively recognize it from the other objects in the application. This name would be utilized by a QTP to plan the object name in writing with its matching narrative in a object repository.

    93.Explain the Object Spy? How to use it?

    Ans:

    Object Spy helps to informative the run & test time entity properties & methods of the application under test. can contact object spy straight from a toolbar. It is very helpful to during expressive Programming.

    94.Tell me the file extension of a code file in QTP?

    Ans:

    The Code file expansion is a script.mts.

    95.Define step generator?

    Ans:

    Step Generator allows us to Add Test Steps in the script. Using the step generator, can insert steps to the writing without an essentially recording it.

    96.State the difference between the functions and actions in QTP?

    Ans:

    Functions is a VB Script encoding idea and do not have their the Object Repository. It helps in the reuse of the code. Whereas, actions have their Object Repository. It helps to create a Test modularly and amplify reuse.

    97.Name the various types of a test automation frameworks?

    Ans:

    • The data-driven testing a framework
    • Linear scripting a record & play
    • The test library architecture framework
    • Table driven testing framework

    98.How can check a web application for broken links using QTP?

    Ans:

    Can utilize the Page Checkpoint which gives an add up of valid/invalid links on the page.

    99.How would connect to the database using a VBscript?

    Ans:

    • Username
    • Password
    • DNS Name
    • Connection string of your server

    100.Define the drawbacks of QTP?

    Ans:

    • Since QTP supplies a result in an HTML file, the product folder sometimes becomes a large.
    • Huge Tests in QTP put away lots of memory and add to a CPU utilization.

    Are you looking training with Right Jobs?

    Contact Us

    Popular Courses