Google Analytics Interview Questions and Answers

Google Analytics Interview Questions and Answers

Last updated on 21st Oct 2020, Blog, Interview Question

About author

Prabhu ((Sr R&D Engineer ) )

High level Domain Expert in TOP MNCs with 8+ Years of Experience. Also, Handled Around 20+ Projects and Shared his Knowledge by Writing these Blogs for us.

(5.0) | 11547 Ratings 2005

These Google analytical Interview Questions have been designed specially to get you acquainted with the nature of questions you may encounter during your interview for the subject of Google analytics.

As per my experience good interviewers hardly plan to ask any particular question during your interview, normally questions start with some basic concept of the subject and later they continue based on further discussion and what you answer.we are going to cover top 100 Google analytical Interview questions along with their detailed answers.

We will be covering Google analytical scenario based interview questions Google analytical interview questions for freshers as well as Google analytical interview questions and answers for experienced.

1. What is Google Analytics?

Ans:

This is almost always the first Google Analytics interview question you will face. Google Analytics is a free web analytics tool offered by Google to help you track and analyze the performance of your website.

Google Analytics records various activities of users when they visit your site like user engagement, visitor flow, number of conversions, along with attributes such as age, gender, interests with the help of tracking code.

2. What is session?

Ans:

When a user visits a site, a session gets initiated. It lasts for 30 minutes, though it can be changed. A session can be defined as the number of interactions a user takes within a time frame on the website.

The actions can be visit pages, download e-books, purchases products, etc. As session times out, non-active users won’t distort data.

Example, visitors who keep your website open in a different tab won’t be counted past the 30-minute session marker.

3. What is Google Analytics Goals?

Ans:

  • A goal in Google Analytics let you track user interactions on your site.
  • You can define which interactions you want to track like visiting thank you page after purchase, form submissions, ebook downloads and more.
  • It helps you measure how well your website converts and fulfil your target objectives. 

In Google Analytics, there are four ways to track goals

  1. 1. URLs (Destination Goals – specific location within your site)
  2. 2. Time (Duration Goals – how long your visitor last in your website) 
  3. 3. Pages/Visit  – about the pages and visitors
  4. 4. Events –  actions they take

4. What is meant by conversions and how will you track conversions through GA?

Ans:

One of the important questions suggested by most of Google analytics questions and answer guides.

Conversions happen when your predefined Google Analytics goals are accomplished thus generating ROI to the website.

For example, if the user takes any desired action on the website, like filling the form or signing up a newsletter, or simply showing a high level of engagement, etc.

Goals can be utilized in Google analytics to set the conversion tracking. 

5. What is meant by KPI in Analytics?

Ans:

KPI or Key Performance Indicator is a measurable performance indicator helps website managers to track and analyze the performances of the websites based on defined business objectives. It helps them operationalization of their marketing goals.

Some of the important examples of KPIs are

  1. 1. Sessions
  2. 2. Users
  3. 3. Bounce Rate
  4. 4. Average Time
  5. 5. Conversion Rate
  6. 6. Pages/Sessions
  7. 7. Pageviews

6. What is Funnel in Goals?

Ans:

One of the most common google analytics interview question, a funnel is a series of web pages (navigation path) which your visitors needs to go through to achieve website goals.

A funnel is made up of one goal web page and one or more funnel pages. 

For example, a e-commerce website funnel will be like.

Add to Cart => Signin/Singup => Add Address => Make Payment => Thankyou Page.

4 types of funnels available in GA

  1. 1. Goal Funnel
  2. 2. Sales Funnel
  3. 3. Multi-Channel Goal Funnel
  4. 4. Multi-Channel Sales Funnel

7. What is Acquisition report in Google Analytics?

Ans:

According to Google, the attribution tab shows how many conversion events were driven by each source and ad network” There are two sections in Google Analytics that help you know your attribution performance.

One is the Attribution section and another one is multi-channel funnels. Attribution section uses attribution modelling to let you know the value of each of your marketing channels. 

It helps you understand the origin of your site visitors like organic, social, and referrals. It is the process of distributing credits for conversions to touchpoints in a user’s conversion journey.

8. What do you know about the bounce rate? 

Ans:

One of the most common question in any Google Analytics interview question. Bounce rate is the percentage of website users who leaves the website from the landing page without visiting any other page or without taking any specific action.

According to Google, Bounce rate is single-page sessions divided by all sessions or the percentage of all sessions on your site in which users viewed only a single page and triggered only a single request to the Analytics server.

9. What are the top channels Google Analytics uses to track your traffic sources?

Ans:

The top channels of traffic, tracked by Google Analytics:

  • Organic: People click search engine organic visit and land on your website.
  • Direct: People who write down your website domain on URL bar on the browser and visit your website.

10. What is the difference between Clicks and Visits?

Ans:

Clicks indicate an action performed on a site or a particular product. 

Visit indicates spending of time by users on a site.

11. How to identify the most popular pages on my website in Google Analytics?

Ans:

To find the top pages of your website, you need to visit the behavior section of Google analytics.

12. What is Behaviour in Google Analytics?

Ans:

  1. 1. Again, one of the important google analytics interview question.
  2. 2. The simple answer is: The behavior overview shows the amount of overall traffic.
  3. 3. The behavior flow report shows you the path users take on your website.
  4. 4. From the first landing page to the final page they visited on your website.
  5. 5. Site content report shows the top content based on performance.
  6. 6. Landing page report lets you see the top pages based on traffic.
  7. 7. Site speed report shows the graph of the load time of all pages. 

13. Tell me about Dimensions & Metrics in Google Analytics.

Ans:

  • Dimensions are attributes of your data.
  • We can understand that dimensions are a featured or aspect of your data.
  • It is not a quantitative variable but a qualitative one. 

14. What is Exit Rate?

Ans:

Exit Percentage is the percentage of site exits that occurred from a specified page or set of pages. It is the page on your site that the visitor left from.

15. What is Search Depth?

Ans:

Average search depth is a metric in Google analytics. It is the average number of pages people viewed after performing a search.

16. What is ‘Filters’ in Google Analytics?

Ans:

In Google Analytics, filters are configured in views for a property. Filters are used to segment the data into smaller groups. Filters let you control which data is included in the reports.

For example, you can filter out the internal traffic from showing inside analytics, Filters can be created at either the view or the account level.

17. How to access personal information of visitors using GA?

Ans:

Impossible. You can’t access personal information of visitors using GA.

18. How to find where visitors are clicking most?

Ans:

  • With the help of In-Page Analytics, can find where visitors are clicking most.
  • In-page analytics is an extension of Google Chrome that helps you see the click data right there on the page.

19. What are cookies in Analytics?

Ans:

  1. 1. Any Google Analytics Interview Question and Answers guide won’t complete without this question.
  2. 2. Cookies are the text files that are stored on the visitor’s browsers when a visitor visits the website.
  3. 3. It is essential to remember that cookies are browser-specific when it comes to ga.js.
  4. 4. So, a user on chrome on their work laptop will have different cookies stored than if they are using chrome on their home computer.

20. How can you find the UA tracking code?

Ans:

UA stands for Universal Analytics. The Universal Analytics tracking code can be found in the admin section of the web property.

21. How can you create your goal in Google Analytics?

Ans:

To create a goal in Google Analytics, need to follow the 4 steps

  1. 1. Click “Admin” in the navigation bar
  2. 2. Click “Goals” under View
  3. 3. Click “+New Goal
  4. 4. Create your goal by following the wizard

22. How to delete goals in GA?

Ans:

No, we cannot delete the goal. We can stop recording the goal by disabling it.

23. What is meant by Average Load Time?

Ans:

The avg. amount of the time taken by the website to load it in the browser.

24. How to change the session time in Google analytics?

Ans:

Again, one of the popular Google analytics interview questions. Yes, by clicking on the session settings in the admin section let us change the session timings from 30 mins to however we like.

25. What is treemaps report in GA?

Ans:

Treemap visualization let the user highlight the biggest influence of a data set. One of the advantages of treemap visualization is how easily it can display correlated display.

It has made reporting easy. Many kinds of reports can be managed easily in GA. 

26. Which type of traffic uses auto-tagging?

Ans:

Google ads traffic uses auto-tagging feature.

27. What are the demographics report in Google Analytics?

Ans:

Demographics in Google Analytics offers to give detail about the age and gender of the website visitors, along with the interests they express through their online travel and purchasing activities.

It can be found in the ‘Audience Report’ of Google analytics. 

28. What is ‘Site Search’ report in Google Analytics?

Ans:

  1. 1. The site search button on the website helps users to search inside the website.
  2. 2. The site search reports in GA allows website managers to find the keywords or queries people use to search on the website.
  3. 3. It helps them to understand what people search and design or optimize pages accordingly.
  4. 4. Mainly used by e-commerce websites, so if you are attending a Google analytics interview of eCommerce website, learn more about it.

29. What is users?

Ans:

Users are that have had at least one session within the given time frame. Both active and repeated users are counted.

30. What is the most important things in Google Analytics you will want to analysis?

Ans:

Google Analytics gives a lot of information and each information is essential.

But there are few things we concentrate every day like the number of sessions, traffic sources, top-performing pages, funnel and goal conversions, bounce and exit rate.

31. Difference between clicks and users

Ans:

The clicks column indicates how many times your users clicked your website listing while users indicate the number of unique users who clicked your listing. 

There are many reasons why these numbers don’t match. Important reasons are:

  1. 1. A user might click your listing multiple times. 
  2. 2. A user might click on the listing but closed the page before loading it properly. 
  3. 3. No tracking code on the landing page.
  4. 4. Redirect on the landing page
  5. 5. Single-click with multiple visits

32. What is the difference between Clicks and Sessions in Google Analytics reports?

Ans:

The clicks column indicates how many times your listings were clicked by users and session indicates the number of unique sessions initiated by users.

There are many reasons why these don’t match.

Primary reasons are:

  1. 1. A user might click your listing multiple times
  2. 2. A user might click but closed the page before loading fully

33. What are ‘Page Views’ in Google Analytics?

Ans:

A pageview (or pageview hit, page tracking hit) is an instance of a page being loaded (or reloaded) in a browser. Pageviews is a metric defined as the total number of pages viewed.

Subscribe For Free Demo
[contact-form-7 404 "Not Found"]

34. What is Label in Google Analytics?

Ans:

Label provides more information about the action of the user.

35. How to link search console and google analytics?

Ans:

To use search console reports, you need to enable search console data sharing in settings.

How to do:

Click admin >> select the property

Click property settings

Under search console, select the reporting view & save.

36. Is it possible to disable Google Analytics?

Ans:

Yes, it’s possible.

37. What is the purpose of Track Page View?

Ans:

Track page view helps to register a pageview

38. How to track user engagement on Flash or AJAX websites?

Ans:

We can use event tracking or we can track interactions as pageviews and set goals. Intermediate Level Google Analytics Interview Questions & Answers.

39. What is ROI and how to calculate it?

Ans:

One of the most popular in google analytics questions and answers list. ROI stands for Return on Investments.

40. What is Event Tracking?

Ans:

It is one of the common Google analytics interview questions. Events are user interactions with content that can be tracked independently from a web page or a screen load.

Downloads, mobile ad clicks, gadgets, Flash elements, AJAX embedded elements, and video plays are all examples of actions you might want to track as Events.

For example, if you like to see how many visitors download an ebook, watched a video, you can set up event tracking.

41. What are the three elements of Event Tracking?

Ans:

Three elements of event tracking are-

  1. 1. Categories
  2. 2. Actions
  3. 3. Labels

42. What is RPC in Google Analytics?

Ans:

RPC stands for Revenue Per Clicks is an e-commerce metric available in Google analytics. Which simply says the value of each click.

With the help of RPC, you can identify the keywords which are affecting your campaign. It is not a common google analytics question but can be asked sometimes to check your in-depth knowledge.

43. What is Custom dimensions and metrics?

Ans:

Custom dimensions and custom metrics are like default dimensions and metrics in your Google Analytics account, except they are created by you to collect and analyze data Analytics don’t track otherwise. 

44. Explain the Reverse Goal Path Report in Google Analytics.

Ans:

  1. 1. As the name implies, the report follows the user journey to the destination page.
  2. 2. Reverse goal path report retraces the last three steps that the visitor took in finishing a goal.
  3. 3. The report helps the webmaster to analyze the number of conversions generated by each conversion path.
  4. 4. It provides a rewind replay of the journey. 

45. What is site speed report in Google analytics?

Ans:

A slow site can harm your website ranking. So, it’s important to have good website speed. To collect site speed data, Go to reports, select behavior > site speed.

Site speed reports show how quickly your website loads and ready to interact with visitors. It helps you to identify the areas to be improved.

46. How to avoid spam in GA?

Ans:

We can filter out this data from spam sources.

47. How much customization possible in Google Analytics?

Ans:

We can customize the GA but not as a whole. Few features and modules can be customized according to our needs.

48. What is the use of Time lag report?

Ans:

Time lag report helps us to find the time lag in between the original session and completion of the goal.

49. What is the purpose of Visit Duration report?

Ans:

Visit duration report categorizes the visits based on the amount of time, visitors spend on the site.

50. What is event action in Google analytics?

Ans:

We use the action parameter to name the type of event we want to measure. This action is literally what the user does.

51. What is Conversion Report in Google Analytics?

Ans:

  • Conversion report is a detailed report on if the visitors have completed the pre-defined goal.
  • It says whether the visitor converted to customer or not.
  • The conversion report shows you the path your customers take, from the entrance to completing a purchase or filling the form.

52. Explain Account, Property & Views in Google Analytics.

Ans:

It is one of the general Google analytics interview questions and answers guide. Let’s see account, property and views in detail. An account is your access point for Analytics.

You need at least one account to access analytics. You can define the relationship between account and properties depends on your requirements.

You can either have one to one relationship or you can have one to many relationships. 

53. What is category in Google Analytics?

Ans:

A category is a name that you supply to a group of similar events you want to analyze.

For example, profitable engagement, YouTube videos, Reading, etc.

54. What is Google Segments?

Ans:

A segment is a subset of your analytics data. Like a piece of cake in your whole big cake of data.

For example, among your entire set of users, one segment might be from Mumbai.

Another segment might be users who downloaded an ebook from the website. Segments help you separate and understand the subsets of data to help you examine the trends in the business.

For example, if you see people from Delhi stopped using your service recently, you can check if your local competitor started a campaign or your local page has any technical issues, etc.

Segment types:

  1. 1. Subsets of users
  2. 2. Subsets of sessions
  3. 3. Subsets of hits

55. What is ‘Real Time’ report in Google Analytics?

Ans:

Real time reports give information about the traffic, insights, reactions, sources and more on a real time basis. The reports get updated immediately and hit is reported seconds after it occurs. 

56. What is Multi-Channel Funnel Report?

Ans:

By multi-channel funnels report, you can analyse how your marketing channels work together to create conversions. The report helps to demonstrate the value of the channel. With the help of a specific campaign, you can further identify which is driving conversions.

57. What is the best way to track e-commerce sales through Google analytics?

Ans:

After you install the pixels, go to the admin panel of Google analytics.

Under “All website data” you can find “eCommerce settings”. Switch on to turn on the eCommerce tracking. Also, turn advanced features like Related products or enhanced eCommerce reporting.

58. Explain Behaviour Flow Report in Google Analytics.

Ans:

  1. 1. The behavior flow report shows the journey of the visitors from one section to the next.
  2. 2. This report helps you identify content or continuity issues on the website.
  3. 3. It shows the navigation behaviour of users which is very helpful for eCommerce websites.
  4. 4. It helps you discover which content works better for you. 

59. What do you understand by assisted conversions?

Ans:

Assisted conversions tab in Google Analytics is to analyze the indirect value of a marketing channel, an element with UTM or a landing page you want to track. The measurement of interactions other than the final click that leads to a conversion is called assisted conversion.

With the assisted conversion, we can identify the values of channels which helps at the initial, mid-level cycle.

This helps businesses to stop ignoring channels which take the customers to the final marketing channel which eventually gets converted. 

60. What is Audience Report in Google Analytics?

Ans:

Group of audiences based on any attribute that is helpful to your business. The group might be simply previous shoppers or it can be as specific as audiences who viewed the page for product A and then within 5 sessions or 10 days returned to purchase the product.

It can be broad or very specific based on your needs. It gives us information about visitors to help you understand your buyer persona.

61. What is remarketing audience in google analytics?

Ans:

  • Remarketing audience is required to run remarketing campaigns in Google ads.
  • Users who had already engaged with your website but didn’t convert can become your audience.
  • After the list is ready, you can target those audiences with special offers and initialize your remarketing campaign. 
Course Curriculum

Get Google Analytics Training for Beginners to Advance Your Career

  • Instructor-led Sessions
  • Real-life Case Studies
  • Assignments
Explore Curriculum

62. What are UTM Parameters?

Ans:

UTM stands for Urchin Tracking Module. UTM Parameters are added to URLs in order to track organic traffic, referral traffic and CPC (Cost Per Click) traffic.The UTM is appended to your website URL in order to make them unique and also make it easy for you to track the exact source of your website visitors. The various UTM parameter includes:

  1. 1. utm_source (Campaign Source)
  2. 2. utm_medium (Campaign Medium)
  3. 3. utm_content ( Campaign Content) [Optional Parameter]
  4. 4. utm_campaign (Campaign Name)
  5. 5. utm_term (Campaign Keyword) [Optional Parameter]

63. Different types of custom reports

Ans:

There are 3 types of Custom Reports in Google Analytics-

  • Explorer
  • Flat Table
  • Map OverlayExplorer

A Standard Google analytics report that consists line graph and data table that include dynamic the elements like search, sort and secondary dimensions.

Flat Table: A static sortable table that displays that data in rows.

Map overlay: A Map of the world of different regions and countries displaying in darker colours to indicate the traffic and engagement volume.

64. How can you set up and install tracking for mobile apps?

Ans:

Install tracking code lets you gather and send data from mobile apps to your analytics account.Steps to set and install tracking code for mobile apps:

  1. 1. Enable app install tracking in your account for android and iOS
  2. 2. Update your Analytics SDK for Android and iOS
  3. 3. Set up Custom Campaigns.

65. What are custom events and how is it implemented?

Ans:

Custom parameters can be added to your landing page URLs and it’s an advanced type of URL parameter. 

  • Steps to create custom parameter:
  • Choose an analytics level 
  • Define your parameters – Custom parameters have two parts (Name and Value)
  • Add custom parameter in the Custom parameter field
  • Add your custom parameter to the Tracking template field

66. Tell me some of the reports in Google Analytics

Ans:

  1. 1. Mobile performance report
  2. 2. Traffic acquisition report
  3. 3. Content efficiency report
  4. 4. Keyword analysis report
  5. 5. New vs Returning visitors
  6. 6. Landing pages report
  7. 7. Bounce rate vs Exit rate report

67. What is “(Not Provided)” data in Keyword Reports?

Ans:

Honestly, this is one of the regular questions in the google analytics interview question.

To answer this you have to understand why google does this. 

In October 2011, Google changed the way it harvests data from search to protect users’ privacy.

68. What is Cohort in GA?

Ans:

This is one of the advanced google analytics interview question. Cohort is a group of users who share a common characteristic, identified by an Analytics dimension.

Cohort can also be understood as a group of visits who share the same content with the same time. Cohorts in analytics are based on acquisition date.Cohort includes four sections-

  1. 1. Cohort type
  2. 2. Cohort size
  3. 3. Metric
  4. 4. Date range

69. What is ‘Attribution Model’ in Google Analytics?

Ans:

Attribution model is the rule, or set of rules, that determines how credit for sales and conversions is assigned to touchpoints in conversion paths. It can be set based on your marketing strategy and user behavior.

For example, First interaction model assigns 100% value to the first touchpoint.

70. What are all the popular Default Attribution Models?

Ans:

  1. 1. Last Interaction
  2. 2. First Interaction
  3. 3. Linear
  4. 4. Time Decay
  5. 5. Position Based
  6. 6. Last Non-Direct Click
  7. 7. Last Google Ads Click

71. What is Benchmarking?

Ans:

Benchmarking is a tool which compares your site performance to your industry’s average. This insightful tool helps you to set meaningful targets, gain insight into trends occurring across industry. 

72. What is model comparison tool?

Ans:

Attribution models are widely used to identify the right marketing channel and gives credit. Model comparison tool helps to compare conversion metric by using different attribution modeling like first interaction, last interaction, time decay and more.

Model comparison tools helps you to compare three attribution models with one another. 

For example, you can compare how Twitter advertising works when you apply last clicks with linear and time decay attribution.

73. What is Google Analytics and main purpose of Google Analytics?

Ans:

Google Analytics is a web analytics software used to track the traffic on the website. The major purpose of analytics is to analyse the information about the site and make decisions to improve the site traffic and revenue.

74. What is a session?

Ans:

If a user visits a website the session is started, the session can last for 30 minutes if no activity is done. A new session is started in analytics if your source is changed.

For example : if a user visits from organic results, one session is started and same user open a same site from PPC, then next session is started.

75. What are segments in Analytics?

Ans:

Segments are used to define the subset of data in overall data.

For example, we can create a segment for organic, paid traffic etc.

76. Can the data change once Google analytics has processed the data ?

Ans:

No, it cannot change.

77. What are events in Google Analytics

Ans:

Events are user interactions with content that can be tracked independently from a web page or a screen load. We can create custom events to track downloads, play buttons and ajax load etc.

78. What are goals and how many goals can we create in analytics?

Ans:

A goal defines a completed user activity, called a conversion, that contributes to the success of your business.

We can have only 20 goals per one web property.

79. What is Bounce Rate?

Ans:

The percentage of users who leave the website without visiting any other page is bounce rate. Higher bounce rate is very negative for website, as users are not showing interest in the site.

80. What is the optimal bounce rate for website ?

Ans:

A good bounce rate is around 30% for websites.

81. What is Exit rate in Analytics?

For all pageviews to the page, Exit Rate is the percentage that were the last in the session. Which means we can analyse the % of users who left the site from particular page.

Ans:

82. Can we delete the goals after created them in Google Analytics?

Ans:

No, we cannot delete the goal. But we can stop recording the goal by disabling the goal.

83. What are custom Events in Google Analytics

Ans:

To track the changes in a specific metric, we can set parameters which can trigger and custom event is created.

84. What is mean by Users in Analytics?

Ans:

It defines the users who have visited the site at least one time in given time frame.

85. What is meant by Cohert Reports?

Ans:

A cohort is a group of users who share a common characteristic that is identified in this report by an Analytics dimension.

86. What is use of Acquisition Reports?

Ans:

We can analyse the source of our traffic to the website. Ex: Organic, PPC, social etc.

Google Analytics Sample Resumes! Download & Edit, Get Noticed by Top Employers! Download

87. What is “Not Provided” data in Keyword Reports?

Ans:

The keywords data which is blocked by Google and will not show in Analytics reports. Most of the website are unable to find the exact keywords for which a conversion was happened.

88. What is meant by Experiments?

Ans:

Experiments tool is used to measure the results of campaigns with different design/view. It is also called as A/B testing.

89. What is attribution in Google Analytics

Ans:

An attribution model is the rule, or set of rules, that determines how credit for sales and conversions is assigned to touch points in conversion paths. In other words, the attribution can help us to know the proper touch points in the funnel.

90. What is Real Time data in Analytics

Ans:

With this tool we can analyse the present traffic on the site.

91. Can we separate the users based on devices?

Ans:

Yes we can segment the data based on devices.  Under audience reports we can analyse this data.

92. Can we track Google Adsense data in Google Analytics?

Ans:

Yes using Publisher tab we can connect our Google Adsense with Google Analytics

Are you looking training with Right Jobs?

Contact Us

Popular Courses