Web Designing Interview Questions and Answers

Web Designing Interview Questions and Answers

Last updated on 24th Oct 2020, Blog, Interview Question

About author

Nelson (Sr Manager UI UX Design )

He is a Proficient Technical Expert for Respective Industry Domain & Serving 7+ Years. Also, Dedicated to Imparts the Informative Knowledge's to Freshers. He Share's this Blogs for us.

(5.0) | 15874 Ratings 1978

Want to switch your career to Web Designing? Do know where to get the interview question to prepare well for the interview? We the ACTE have provided a complete set of Interview questions and answers on our site page. Along with that we have provided various roles in Web Designing jobs. Briefly, website design means creation, planning and updating of websites. Website design also includes data architecture, website structure, user interface, navigation ergonomics, website layout, colors, contrasts, fonts and imagery (photography) as well as icons design. There are various companies that offer roles like Research Web Designing Trainer, Graphic & Web Designer, UI/Web designer, Graphic & Web Designer, Graphic Designer & Video Editor and many other roles too. 

1.What is web design? 

Ans:

Web design can be defined as a process in which a web layout is imagined, planned and finally created in the form of electronic files that help to direct the proper color, fonts, images and graphics together in an interactive yet attractive web format.

2.What is a CSS file? For what purpose it is used?

Ans:

CSS is called “cascading style sheets”. It is mainly used to open and control web pages. It is usually used for controlling web pages which include font sizes, font styles and color combinations that are necessary for the webpage. CSS files make changes globally as any change in a CSS file can also lead to an overall change in the website appearance. This means that any change in a certain CSS file can cause automatic changes to the pages that use that certain CSS file and will display the changes.

3.Is CSS case sensitive?

Ans:

No, CSS is not case sensitive. CSS is case insensitive under most of its control except for document mark-up language which is beyond its control.

Subscribe For Free Demo
[contact-form-7 404 "Not Found"]

4.What is the external style sheet? How can we link it?

Ans:

 External stylesheet is a template/document/file which contains style and appearance information which can be used to link the HTML document and a large number of HTML documents can be linked using external style sheets. The file document can be linked using the LINK tag under the HEAD element. Files containing style information should have a suitable extension. For example, style.css. The proper syntax for linking the file using external style sheet is

  • <head><link rel =stylesheet href=”style.css” type=”text/css”></head>

5.How do I make a webpage that someone can simply just send me a mail by just clicking on text with the subject?

Ans:

We can apply this by using mailto command in an AHREF link tag given below:

  • < A href mailto:abc@gmail.com?subject=enquiry””> click here to mail ABC</a>

6.How to align pictures so that they are one above the other?

Ans:

By using the align statement in the IMG SRC tag.

  • <img src=”abdc.gif” align=top>. Align can also be modified as align=top, align=middle, align=centre etc.

7.What are the possible values for “position”?

Ans:

The type of positioning used for the webpages can be determined by using the “position” element. These include static, relative, fixed, inherit and absolute.

8.What are the different JavaScript types?

Ans:

There are six types of JavaScript: Object, null, string, undefined, Boolean and number. Objects include functions, array and ordinary objects. Numbers may include integers and real numbers, and also include special values such as NaN and infinity. Strings include empty strings, ““,

9.What is called as negative infinity in JavaScript?

Ans:

It is a number in JavaScript which is formed by dividing a negative number by zero. The number will return undefined if used by negative infinity. Example: number.negative_infinity.

10.What does the NaN function do?

Ans:

Return ‘true’ if the argument is not a number.

11.What does “1”+2+4 return?

Ans:

Since the question contains strings and + sign is usually used for catenation, the answer returned will be 124.

12.How do you convert numbers between different bases in JavaScript?

Ans:

 Usually to convert the number in their different bases use the parseInt() function. This function parses a string and returns a function. The first parameter is the number and the second parameter is the base to be changed. For example: to covert a hexadecimal number to a decimal number we use this function as (“3F”, 16).

13.What is a prompt box?

Ans:

A prompt box is a popup box that allows the user to enter the required inputs. This is done by providing a text box. The prompt box can also have the OK and the cancel button to proceed with the input entered to execute the action.

14.What is the basic difference between an alert box and a confirm box?

Ans:

An alert box is a popup box that has only one element. That is the OK button. While the confirm box has two buttons the OK and the cancel button.

15.What is the work area in Photoshop?

Ans:

The Photoshop work area has many features:

1.Menu bar:

This is where the user can select most of the functions and commands and features in Photoshop.

2.Drawing area or drawing palette:

This is the area where the image to be worked upon appears in Photoshop.

3.Options bar:

Shows a wide array of different tools. This contains specific features that can change the tools used. This changes the properties of tools as each option is selected.

4.Lasso option bar:

Tools for creating different images can be selected from this function. This is a toolbox for the different tools available.

5.Palettes:

To modify and manage different images available. There are five variations of palettes available in Photoshop.

6.Palette well:

Used to organize different palettes while working or doing a project.

16.What is the difference between HTML5 and HTML?

Ans:

 HTML5 is the newer version of the basic HTML that includes various other properties such as placeholder, video and audio modifications, canvas, 2d and 3d images, date select function and also an added local SQL database. This also enables the webpage to reduce the use of external plugins such as Flash players or any other libraries.

17.What is <!DOCTYPE>? Why is it necessary to use HTML5?

Ans:

The <!doctype> is an element used to indicate what type and version of HTML are been used. <!doctype> is usually initialised under the <html> tag. This also does not have an end element and is not case sensitive. The <!doctype> is more important in older versions of HTML, such as the version 4.0.1 since indicating the <!doctype> helped in the process of document type definition (DTD). This is because HTML 4.0.1 was based on standard generalized markup language (SGML). This is not the same case as for HTML5 since that is not dependent on SGML and hence no data type definition is required. Hence, in HTML5 it is not necessary to indicate <!doctype> at the beginning.

18.How many markup elements do you know used in HTML5?

Ans:

  • There are many markup elements, these include:
  • <article>: Specifies the self-contained and independent content. This includes a news article, a blog post, a forum post and other elements that could be used to share and distribute from the rest of the site.
  • <aside>: Used to indicate the aside content from the main content. The aside content should be related to the outside content.
  • <bdi> : For elements that should not be bounded by the text direction of the parent elements.
  • <command>: A checkbox, a radio button, or just a simple button can be used as a command.
  • <details>: To describe the details about the document and parts of the document.
  • <summary>: A caption or a summary inside the details of the document or parts of the document.
  • <figure>: For grouping a section or a stand-alone part of a web page. This can include an audio or a video.
  • <figcaption>: To edit the caption of the figure selected. Used to give names of the figure selected.
  • <footer>: Found at the end of the bottom of a page of the document. The footer information may include the author’s information, the page number, the date of the document, the contact information and the copyright information and details.
  • <header>: Found at the top of the webpage could include various buttons like navigation and also information about the website.
  • <hgroup>: Used to set the heading size of the webpage. The largest id for the main heading while the rest are all subheadings. The heading size varies from <h1> to <h6>. This constitutes the hgroup.
  • <mark>: Used for texts that should be highlighted.
  • <meter>: Used for measurement purposes. Also done when the maximum and minimum values are known.
  • <nav>: Used for navigational purposes or for a section of the webpage that requires navigation.
  • <progress>: To state the work progress of a webpage.
  • <ruby>: For ruby annotations or foreign languages and their symbols.
  • <section>: For a section in the document. This includes headers, footers, chapters or any other subsections of the document.
  • <time>: For defining the date, time or both.
  • <wbr>: For depicting word break or for the areas where there is a new line or a paragraph.

19.What are the new media elements that are included in HTML5? Why is canvas used in HTML?

Ans:

  • The new media elements include:
  • <audio>: For multimedia contents, sounds, music, and other types of audio streams.
  • <video> : For multimedia contents that include video clips, movies or any other types of video streams.
  • <source>: To define the media sources of various media elements that are defined inside the webpage as audio and video media.
  • <track>: To define the text tracks that are used in different media players such as mp3 players.
  • <canvas>: We can use the canvas element in HTML to add various elements together.

20.What is the use of local storage in HTML5?

Ans:

  • Before the coming of HTML5, the local storage was used to be associated with cookies. Cookies were not beneficial for usages that include a large amount of data. This was passed on from server to server and hence resulted in very slow and ineffective website performance. This is not the same case in HTML5 as data is not passed in every subsequent server and is used only when asked.
  • Hence, it can be possible to store large amounts of data by itself and still do not affect the website’s performance. Such data is stored in different areas of the website, and the website can access most of the data stored by itself.

21.What is the basic difference between HTML elements and tags?

Ans:

The main difference between HTML elements and HTML tags is that elements are used to communicate with the website on how to render the information. They are represented within <>, these form the HTML tags. Tags usually come in pairs and surround the text.

22.What are the limitations seen when serving XHTML servers?

Ans:

 One of the biggest drawbacks is the poor browser support that the XHTML provides. Internet Explorer and various other browsers cannot parse XHTML as XML. Thus, it is not as extensible as it was promised to be. There can also be a large number of other drawbacks. You can also define those problems.

23.What is the difference between standard modes and quirk modes?

Ans:

Quirks mode is a defined compatibility mode that is different from browser to browser and usually does not promise efficient use of the browser. Standard mode is something that is defined by a user, and the behavior is as shown by the CSS and HTML specifications.

24.How many HTML tags should be used for the simplest of webpages?

Ans:

 It is one of the basic question from web designer interview questions.The simplest of webpages should contain 8 tags, in pairs of 4.

  • <html>
  • <head>
  • <title>
  • Simple webpage
  • </title>
  • </head>
  • <body>
  • Hello
  • </body>
  • </html>

25.What is the difference between linking to an image, a website and an email address?

Ans:

 To link an image you use the <img> tags. In this, the user has to define the image source and its attributes through the src tag. For hyper-texting or for linking the different parts of the website, using <a> which is also called the anchor tag. The link is usually specified in the href attribute. The href attribute is also called as hypertext reference and is used to refer the formed link back to the source. The text to be linked should be placed in between the anchor tags. For example: <a> text linked <a>.

26.Why do you want to be a web designer?/What makes you want to become a web designer?

Ans:

  •  The interviewers often ask this question to see whether you really want and love this job.
  • So, no matter whether you plan to tell a story or list your reasons, just try to show your passion and love for web design. Moreover, be mindful of maintaining positive body languages.

27.How do you handle pressure and tight deadlines?

Ans:

  • This question is asked to see whether you have your own ways of handling pressure effectively. Living in this fast-paced and high-pressure society, the ability to overcome hardships and handle stressful situations is very important.
  • Here it is best to illustrate several effective techniques that you use to handle pressure and tight deadlines. An example or two of a situation where you used these techniques is also helpful.

28.How long do you plan to stay with us?/How long did you work in the last company?

Ans:

  • The interviewers often ask this to test your loyalty to the company.
  • So, if you’ve worked in the last company for a very long time,They may naturally think you will also be loyal to their company. Of course, you may have changed companies frequently in the past few years. Be sure to have a good reason why. Maybe these were short-term contracts, or you moved. Always be honest but never speak poorly of a previous employer.
  • If you would rather not discuss a specific company at which you worked but did not have a good experience, simply disregard it from your resume.

29.What is your expected salary range?

Ans:

  •  This question is one of the must-have questions in the junior web designer interviews. Interviewers just try to know your requirements about their web design position through this question.
  • If you are a newbie, this question might be difficult for you to answer. It is best for you to research average salaries for new web designers in advance, so you are prepared to answer the question. You want to be careful not to ask for a salary that’s too high — you might not be taken seriously. Too low and it will appear that you lack confidence in your abilities.
Course Curriculum

Learn Web Designing Certification Course to Build Your Skills & Career

Weekday / Weekend BatchesSee Batch Details

30.How would the developers/project managers you’ve worked with describe you?

Ans:

  •  These questions are asked to see whether you can communicate and collaborate with others smoothly.
  • When answering, be sure to highlight your collaboration and communication skills. You should let the interviewers know that you are a team-player who can effectively work through challenges amicably and professionally.

31.For what reason will you use CSS float?/In CSS when will you use CSS float?

Ans:

It is often used when you want a page element to be published to the right or left and make other elements wrap aroundt 

32.What tools do you use most when designing a web/app design?

Ans:

  • Some companies or design studios will ask this question to test your language and communication skills, as well as to determine if you are familiar with common tools of the trade.
  • The best approach to answering this question is to discuss common design tools, such as Sketch, Photoshop, Figma, Mockplus and Mockplus iDoc, making them know that you are always open to using any useful tool and you are willing to learn new things at any time.

33.How do you reduce a page’s loading time?

Ans:

  • You can expect one or two questions regarding to troubleshooting issues in real design cases. This question gives you an opportunity to shine and really impress the interviewers.
  • Regarding the question specifically, there are many ways to minimize website loading times, such as compressing images, removing unnecessary components, using a loading animation, etc.

34.How do you incorporate current design trends in your work?

Ans:

  • This question tests the currency of your skills and whether or not you have a desire to keep learning and updating your skills.
  • The best way to prepare for this question is to search and read lots of web design trend articles, choose several hot topics and write a good draft of your answer for your interview. Describing your own ideas with good project examples is ideal.

35.Explain difference between number list and bulleted list?

Ans:

 In short, There are a number of questions an interviewer can ask to test your web design knowledge and skills. No matter what the question is, always keep calm and answer it clearly, succinctly, accurately and logically.

36.What are the responsibilities of a web devpeloer?

Ans:

Best to answer it with your own thoughts.

37.Difference between div and span?

Ans:

 Div is used to block the particular row and span is used to block particular space for the word,content  an image.

38.List types of stylesheets in CSS?

Ans:

There are three types of stylesheets present in CSS.They are,

  • Inline styleshee
  • Internal Stylesheet
  • External stylesheet

39.Difference between implode and explode functions?

Ans:

Implode is used to join array to string.Explode is used to split string to array.

40.what is the use of in_array() in PHP?

Ans:

 In PHP the in_array() is used to check whether the given value is exist in an array or not.

41.When to use mysql_pconnect ?

Ans:

Mysql_pconnect is used to close the database connection once the request has been processed.

42.List the types of errors in PHP?

Ans:

Mainly there are 4 types are error occur in PHP ,they are,

  • Notice error
  • phrase error
  • Warning error
  • Fatal error

43.Difference between array_merge and array_combine?

Ans:

 Array_merge is used to merge two arrays and array_combine is used to combine keys from one array and values from another array

44.Mention 5 array functions in PHP?

Ans:

  •  array_pop()
  •  array_push()
  • array_slice(
  • array_walk().

45.what are the sort() available in PHP?

Ans:

There are many sort() functions available in PHP.They are,

  • sort()
  • asort()
  • arsort()
  • ksort()
  • krsort()

46.what is the default port for MySQL?

Ans:

  • The default port is 3306.

47.How to get the current version of MySQL?

Ans:

  • We can use SELECT VERSION(); to get the current version of MySQL.

48.What are the types of table present in MySQL?

Ans:

  • Heap
  • Innodb
  • BDB

49.What are the triggers are available in MySQL?

Ans:

  There are 6 triggers available in MySQL.They are,

  • Before Insert
  • After Insert
  • Before Update
  • After Update
  • Before Delete
  • After Delete

50.Different types of join in MySQL?

Ans:

  • Inner join
  • Right join
  • Left join
  • Full join

51.How to get the Id from html  using JavaScript?

Ans:

  • By using document.getElementById(‘id’).id;

52.How many types of loops are there in JavaScript?

Ans:

There are three types of loops present in JavaScript.they are

  • for
  • while
  • do-while

53.What are the types of pop up available in js?

Ans:

There are 3 types of popup.

  • Alert()
  • Confirm()
  • Prompt()
HTML Sample Resumes! Download & Edit, Get Noticed by Top Employers! Download

54.How to create an object in JavaScript?

Ans:

  • By using new keyword,
  • Var I = new Object();

55.In JavaScript how to print the text in web page?

Ans:

  • In JavaScript we can use document.write() to print text in webpage.

56.What are the types of errors in JavaScript?

Ans:

There are 3 types of errors.they are

  • Logical Error
  • Runtime Error
  • Load Time Error

57.What is the use of count() in PHP?

Ans:

  • The count() is used to count the number of elements in an array.

58.Mention the different types of selectors used in jQuery?

Ans:

  • Xpath selector
  • Custom Selector
  • CSS selector

59.Define the use of ENUM in MySQL.

Ans:

ENUM is an object of string which used at the time of table creation and that values should be used at the time of insertion.

60.Mention the string types in MySQL.

Ans:

There are many types of string are used in MySQL ,some are,

  • ENUM
  • BLOB
  • CHAR
  • SET
  • VARCHAR
  • TEXT

Are you looking training with Right Jobs?

Contact Us

Popular Courses