Soa admin interview questions LEARNOVITA

Top Oracle SOA Admin Interview Questions and Answers

Last updated on 22nd Sep 2022, Blog, Interview Question

About author

Sanjay (Sr Big Data DevOps Engineer )

Highly Expertise in Respective Industry Domain with 7+ Years of Experience Also, He is a Technical Blog Writer for Past 4 Years to Renders A Kind Of Informative Knowledge for JOB Seeker

(5.0) | 13265 Ratings 1546

1. What is a SOA [Service-Oriented Architecture]?

Ans:

  • SOA is an IT architecture strategy for a business solution (and infrastructure solution) delivery based on concept of service orientation.
  • It is a set of components that can be invoked, and whose interface descriptions are can be published and discovered.
  • It aims at a building systems that are extensible, flexible, and fit with a legacy systems. It promotes a re-use of basic components called services.

2. Why do need a Oracle SOA Suite?

Ans:

  • Service is an important concept. Services can be a published, discovered, and used in a technology-neutral, standard form by a set of protocols of the web services.
  • Other than a being just architecture, SOA is policies, practices, and frameworks by which it an ensures the right services are provided and be consumed.
  • It becomes a critical to implement processes that ensure that there are at least two various and separate processes – one for provider and the other for a consumer, using SOA.<“li”>The Business Service Bus serves as a jumping-off point for developers, guiding them to a cohesive collection of services tailored to their domain.
  • This is better than a leaving developers to discover an individual services and put them into a context.

3. What are the Challenges faced in a SOA adoption?

Ans:

  • One of the challenges faced by a SOA is managing a services metadata. The second biggest challenge is a lack of testing in the SOA space. Another challenge is offering appropriate levels of a security.
  • Interoperability is another important aspect of a SOA implementations. Vendor hype concerns SOA because it can create a expectations that may not be fulfilled.

4. What is a SOA governance?

Ans:

Service-Oriented Architecture (SOA) governance is the concept used for activities related to exercising control over services in SOA .

5. Business Benefits of a Service-Oriented Architecture?

Ans:

SOA can help businesses respond more fastly and economically to changing market conditions. SOA can be considered an architectural evolution. It captures many of a best practices of previous software architectures.

  • The goal of separating users from a service implementations is promoted by a SOA.
  • The goals like increased interoperability increased federation and increased a business & technology domain alignment can be achieved by a SOA due to its architectural and design discipline.
  • SOA is an architectural approach for constructing difficult software-intensive systems from a services. SOA realizes its business and IT benefits through utilizing analysis and design methodology when creating services.

6. IT Benefits of a Service-Oriented Architecture?

Ans:

  • The ability to build a composite applications is provided.
  • Business services are offered a across divided.
  • Provides truly real-time decision-making applications.
  • Reliability is an enhanced.
  • It is not necessary that Services be at a specific system or network.
  • The approach is a completely loosely coupled.
  • Hardware acquisition costs are reduced.
  • Authentication and authorisation are supported at all levels.
  • Existing development skills are be leveraged.
  • Provides a data bridge between incompatible technologies.
  • The search and connectivity to the other services are dynamic.

7. SOA Processes: define Short and Long-Running Processes?

Ans:

  • Tasks to extract, manipulate, or transform process the data.
  • Scripts or inline a code snippets.
  • Calls to systems and services, both the synchronous and asynchronous.
  • Events, including timed events, callbacks, and unsolicited notifications from the systems.

8. Explain a Web service?

Ans:

Web service is a type of a software system which is used to exchange data and use data from one machine to another machine through the network. Generally, Web services based on a standards such as TCP/IP, HTTP, Java, HTML, and XML.

9. What is SOA composite?

Ans:

SOA composite offers a coarsely-grained service for a business application, Which processes messages in a xml format.The composite application explains an assembly model stored in SCA descriptor file called composite.xml that may contain :

  • One or more service an entry points.
  • One or more service components.
  • Zero, One or more external references.
  • Bindings and properties.

10. Difference Between a Oracle SOA 10g and Oracle SOA 11g?

Ans:

There are so many changes in a oracle soa 11g when compared to a oracle soa 10g in business and technology and some new functionality added In a Oracle SOA 11g contains Service Component Architecture whereas the Oracle SOA 10g having no Service Component Architecture.

  • ORACLE SOA Suite 10g is based on a Oracle AS 10g It used Oracle Application Server 10.1.x OC4J Sun JVM Repository tool irca to made the SOA 10g repository Managed with the Application Server Console Oracle SOA Suite 11g is based on the Oracle FMW 11g It uses the Oracle Weblogic server 10gR3 Sun or JRockit JVM Repository Creation Utility ( RCU ) to create or delete a SOA 11g repository Weblogic server console used for managing.
  • Oracle SOA 11g all SOA Components of Project deployed into Single Server whereas a 10g each component is deployed into a specific server.
  • In SOA 10g having ESB Console, BPEL Console, Application Server Control these are all the individual and not well integrated.
  • In SOA 11g offers a service monitoring across all SOA Components like ESB, BPEL, Human Workflow SOA suite 11g has the Enterprise Management Console the em console is used for a Manage SOA Suite Services, Manage SOA Suite Deployment, Review Logs, and Exceptions.
  • SOA Suite 11g Components an Oracle Adapters Oracle Mediator Business Events and Events Delivery Network Oracle Business Rules Human Workflow Oracle Business Activity Monitoring a Oracle Enterprise Manager.

11.Principles Of Soa?

Ans:

  • Loose coupling.
  • Reusability.
  • Interoperability.
  • Flexible.

12. What is a SOA suite used for?

Ans:

Oracle SOA Suite is a comprehensive, hot-pluggable software suite that enables to a build, deploy, and manage integrations using service-oriented architecture (SOA). Oracle SOA Suite offer the capabilities: Consistent tooling. single deployment and management model.

13. Is Oracle Soa Same As a Oracle Fusion Middleware?

Ans:

No because SOA is one of parts in a Fusion middleware and SOA behaves like user interface where as a Fusion is big platform.

14. What Is Sca?

Ans:

Service Component Architecture (SCA) offers a programming model for building applications and systems based on the Service Oriented Architecture. SCA is a model that aims to an encompass a wide range of technologies for service components and for access methods which are used to connect them.

15.What Is a Soa Suite 11g Components?

Ans:

  • Oracle Adapters.
  • Oracle Mediator.
  • Business Events and Events Delivery Network.
  • Oracle Business Rules.
  • Human Workflow.
  • Oracle Business Activity Monitoring.
  • Oracle Enterprise Manager.

16. What Is a Choreography? How Does It Differ From an Orchestration?

Ans:

In choreography there is no business process to control an integration between the systems; every system will directly integrate with one another in sequence where as in a Orchestration there is a business process which controls all services (source/Target) which is part of the integration.

17. What Are Different Design Patterns In Soa?

Ans:

  • Synchronous.
  • Asynchronous Fire and Forget.
  • Asynchronous Delayed Response.

18. In How Many Ways Can Process Be Deployed?

Ans:

  • Using a Jdeveloper.
  • Through a Enterprise Manager Console.
  • Through aWeblogic Scripts.

19.What Are Dspmaxthread And Recieverthread Properties? Why They are Important?

Ans:

Receiver Threads property specifies a maximum number of MDBs that process a Async across all domains. Whereas a dspMaxThread are the maximum number of MDBs that process Async and threads that operated across a domain. So, need to ensure that a dspMaxThread value is not greater than Receiver Threads.

20. How Does A Async Request Run In a Backend?

Ans:

  • The client posts a message to the delivery service.
  • The initial state of a message is 0 (undelivered).
  • The delivery service schedules a dispatcher message to process an invocation message asynchronously.
  • The dispatcher message is delivered to a dispatcher through the afterCompletion() call. Therefore, the message is not be delivered if the JTA transaction fails.
  • The dispatcher sends JMS message to the queue. Places a very short JMS message in a in-memory queue (jms/collaxa/BPELWorkerQueue) in OC4J JMS. The small JMS message triggers a Worker Bean in the downstream step.
  • This message is then picked up by Worker Bean MDB, which requests the dispatcher for work to be execute. If the number of Worker Bean MDBs currently processing activities for domain is sufficient, the dispatcher module may decide not to be request another MDB.
  • MDB fetches an invocation message from the dispatcher.
  • MDB passes an invocation message to Oracle BPEL Server, which updates the invocation message state to a 1 (delivered), creates the instance, and executes the activities in flow until a breakpoint activity is reached.

21. How To Increase a Transaction Timeouts In Soa?

Ans:

For the transaction timeout needs to be an increased, all the below settings are timeout value needs to be changed to the expected Timeout value.

  • JTA.
  • Engine Bean.
  • Delivery Bean.

22. Is It Possible To Use a Ms Sql Server As Dehydration Store With a Soa Suite ?if Yes How?

Ans:

Yes it is a possible: To automatically maintain a long-running asynchronous processes and their current state information in a database while they wait for asynchronous callbacks, use a database as a dehydration store. Storing process in a database preserves the process and prevents any loss of state or reliability if a system shuts down or network problem occurs. This feature increases the both BPEL process reliability and scalability. can also use it to a support clustering and failover.

23. Soa Governance Functions?

Ans:

  • Managing a portfolio of services: This includes planning development of a new services and updating current services.
  • Managing a service lifecycle: This is meant to ensure that updates of services do not disturb current services to a consumers.
  • Using policies to a restrict behavior: Consistency of services can be ensured by having a rules applied to all the created services.
  • Monitoring performance of services: The consequences of service downtime or underperformance can bea severe because of service composition. Therefore action can be taken an instantly when a problem occurs by a monitoring service performance and availability.

24.What Is the End Point Virtualization?

Ans:

Generally a service bus is used for an endpoint virtualization and in 11g stack; Oracle Service Bus (OSB) is a primary service bus. In exposed proxy’s message flow, it can route request to any of environment’s actual (physical) service on the basis of whatever logic.Mediator can also be used to expose a service and in mediator routing rule, it can be routed to a actual service.

25. What Are Dvm’s And How Are They Helpful In a Soa?

Ans:

1. DVM-Domain Value Map is a static mappings between a source and target system which can be used in the transformations.

2. The value can be changed by SOA composer.

26. What Is The Difference Between a Xref And Dvm?

Ans:

XREF : It is dynamic since the values to a XREF can be populated dynamically and it is stored in a XREF_DATA table in SOA Dehydration store.

DVM : Domain Value Map is a static mappings between a source and target system which can be used in the transformations.

27. What Is Dehydration Store?

Ans:

Dehydration store is a database where the instances get stored when it gets dehydrated by process on the occurrence of non-idempotent activities and also stores information on the long running processes.

28. What Is a Decision Service?

Ans:

Oracle SOA Suite offers a support for Decision components that support Oracle Business Rules. A Decision component is the mechanism for publishing rules and rule sets as a reusable service that can be invoked from a multiple business processes. These rules can be changed without redeploying a code.

29. Why Use a Bpel And Osb?

Ans:

OSB is a light-weight service bus wherever there is not much business logic involved and there is need to just get a message routed between the systems OSB is used where as when there is more business logic involved in the process, then BPEL will be used.

30. What Is the Mds?

Ans:

MDS –Metadata Store : Wsdl and Schemas to be used in a process can be published to the MDS and get it used in a code by referring the artifacts from the MDS

  • JAR (Deployment unit) size will reduced.
  • Duplication of artifacts can be avoided between a services.

31. What Is A Xa Data Source? How It Differs From the Non-xa Data Source?

Ans:

An XA transaction involved a coordinating transaction manager, with one or more databases (or other resources, like JMS) all involved in the single global transaction. Non-XA transactions have no transaction coordinator, and a single resource is doing all of transaction work itself (this is sometimes called as a local transactions).

32. How Can Secure Our Web Services by Using Oracle Soa Suite?

Ans:

When accessing a services should be restricted to a group,then service should be secured byWSM (Web service Manager).

33. How To Deploy An Xsl File Without Deployment Of a Bpel Process?

Ans:

  • Using a ANT script by file replacement in TMP folder.
  • By creating a folder in BPEL PM Installation folder and specifying its location in the BPEL code with http call and replacing our xslt to that location.

34. What Is Ha File And Ftp Adapters?

Ans:

In a clustered environment, File and FTP adapters should be used as a HA (High Availability).

1. Inbound : It is controlled by a Control Files and avoids the race between manages servers in reading the files where the reference of the files read by a managed servers will be maintained in a control directory.

2. Outbound: It is controlled by a DB Mutex table exist in the SOA dehydration store and this avoids duplicated been written to a same file when all the managed servers in a clusters process the same messages.

35. What Is Singleton Property In the Soa?

Ans:

In a clustered environment when the processing of the message should happen by only a one SOA managed server, then the property singleton needs to be explained at the adapter level.

36. What Is Pick Activity? Can I Have A Pick Activity With the No Onmessage Branch?

Ans:

Pick activity picks a messages from service (Source) which has a multiple operations or the BPEL process needs to receive messages from multiple source system. Pick activity should have at least on a Message branch.

37. What Is A Flow Activity? What Is A Flow N Activity And How Does It Leverages a Flow Activity?

Ans:

Flow activity is used, when parallel execution of a flow is needed and to use this property “non blocking invoked should be set as true “at the partner link level and no. of execution of parallel flow is explained and static. Where as in Flown the no. of execution of parallel flow is not be static and it is determined during a run time.

38. What is Mean By Non-idempotent Activity?

Ans:

Activities like Pick, Wait, receive, reply and checkpoint() are called a non Idempotent activity and during execution of the process whenever these activities are encountered then it gets dehydrated to a dehydration store.

39. How Can Embed Or Use A Java Code In Bpel?

Ans:

Using JAVA an embedding activity in BPEL, Java code can be embedded in a BPEL and can be used.

40. How Does Pick Activity Differ From Receive Activity?

Ans:

1. Pick activity can act as the multiple receive activity in a some business scenarios.

2. If have two inbound operations and both can trigger a bpel process then will go with the pick activity as can’t have a two receive activity with create Instance box checked.

41. How Can Make A Partner Link Dynamic?

Ans:

If have to send a request to various service which has the same wsdl then a dynamic partner link will be used and using the addressing schema can set the endpoint dynamic to send a request to the desired service.

42. What Is A Nonblockingall Property?

Ans:

Non- blocking invoked is used when Parallel flow needs to be an executed where new thread will be created for every invoke a activity and which will execute a simultaneously.

43. How Can Improve a Performance Of An Xsl File?

Ans:

By avoiding use of different if statements and using choose and by using for-each group in the place of for-each.

44. How Do Handle a Transactions In Bpel?

Ans:

Property needs to be explained to start the new transaction or to continue with a same transactions.

Property Name : Transaction and if this has value as needed then the BPEL process will be continued in a same transaction where as if the value is explained as requires a new then it will start the new transaction.

45. What Are Transient And Durable of Bpel Processes?

Ans:

Durable : It is a long running process and initiated through the one-way invocation and do incur one or more dehydration points in the database during execution.

Ex : Asynchronous.

Transient: It is a short-lived process, request-response style processes and do not incurred a dehydration during their process execution.

Ex : Synchronous.

46. When Will Go For a Sync Process?

Ans:

When ever the services returns a response in few seconds, it is recommended to go for a synchronous BPEL process if not the BPEL process should be Asynchronous the reason is calling the application can’t proceed further in case of a synchronous process.

47. What Is Syncfileread Operation?

Ans:

When file has to be read in a mid of the BPEL process, then will use a syncFileRead Operation, means some process should initiate a file read process and it is an outbound operation and process can’t begin with the Sync File read.

48. Can Use A File Adapter To Get A File Without Reading Its a Content?

Ans:

Yes, by selecting .Do not read a file content check box in a Jdeveloper wizard while configuring the “Read operation.”

49. How Do Resubmit A Faulted Process?

Ans:

Scenario A : The BPEL code used a fault-policy and a fault is handled using a “ora human-intervention” activity, then fault is marked as Recoverable and the instance state is set to be “Running”.

Scenario B : The BPEL code used a fault-policy and a fault is caught and re-thrown using the “ora-rethrow-fault” action, then a fault is marked as Recoverable and an instance state is set to “Faulted”; provided the fault is recoverable one (like URL was not available).

50. Predefined the Errors In Bpel?

Ans:

  • Custom errors
  • Timed out errors
  • BPM errors
  • Validation Errors

51.What Is Throw Activity? What It Is?

Ans:

Throw activity will explicitly throw a fault and this fault will get caught by a catch block and the corresponding actions will be get executed.

52. What Is a Web Service?

Ans:

Web services are application components, which are the self-contained and self describing and offer services based on the open protocol communication (i.e. SOAP UI, HTTP over the net).

53. Difference Between the Uri And Url?

Ans:

  • A URI is an identifier for the some resource, but a URL gives a specific information as to obtain that resource.
  • A URI is URL and as one of commenter pointed out, it is now considered incorrect to use a URL when describing applications. Generally, if the URL describes both location and name of a resource, the term to use is URI. Since this is common the case most of us encounter every day, URI is correct term.

54. What Is a Mediator?

Ans:

  • The Mediator is in charge of an interconnecting, within an SOA composite application, components that expose a various interfaces. In addition, the Mediator can be perform duties such as filtering and making routing decisions.
  • The composite editor in a Jdeveloper gives the flexibility to define a interface now, to choose an existing interface, or to explain the interface later as you wire components to the Mediator.
  • Transforming data from one representation to the another is, along with routing, one of the key functions of Mediator.

55. Difference Between a Esb And Mediator?

Ans:

  • In 10g for routing, separate router need to keep the along with a ESB for routing and filter expressions.
  • Where as in a 11g mediator contains a routing rules and filter expressions itself.

56. What Is The Difference Between the Concrete And Abstract Wsdl?

Ans:

Concrete : Besides information about how to communicate to a web service, it the information on where the service exist. It has Bindings (Protocol message should be sent) and Services(has endpoint for the each bindings).

Abstract : It has information about how to communicate to a web service like types (Schema), Message (input and output messages service accepts) ,Operations (operation that can be performed on this service) and a port Type.

57 . What Is a Service Component Architecture (sca) Used For?

Ans:

Service Component Architecture (SCA) assembly model abstracts an implementation and allows assembly of the components, with little implementation details. SCA enables to represent a business logic as reusable service components that can be simply integrated into any SCA-compliant application. The resulting application is known as SOA composite application. The specification for a SCA standard is maintained by the Organization for an Advancement of Structured Information Standards (OASIS).

58. What Is Purpose Of Service Data Objects (sdo)?

Ans:

Service Data Objects (SDO) offers a data programming architecture. It offers a standardized view on data, and provides efficient transportation, as well as change capture, in form of change summary. More specifically, it collects a data graph of related business objects, called a DataObjects. This graph tracks a schema that describes the DataObjects. Knowledge is not required about the how to access a particular back-end data source to use a SDO in a SOA composite application. Consequently, can use static or dynamic programming styles and obtain a connected and disconnected access.

59. What Is a Purpose Of Business Process Execution Language (bpel)?

Ans:

BPEL provides an enterprises with an industry standard for a business process orchestration and execution. Using BPEL, design a business process that integrates the series of discrete services into an end-to-end process flow. This integration reduces the process cost and complexity.

60. What Is a Purpose Of Xsl Transformations?

Ans:

XSLT processes XML documents and transforms document data froma one XML schema to another.

61. What Are Components Comprise An Oracle Soa Suite Installation?

Ans:

  • Service Infrastructure.
  • Oracle Mediator.
  • Oracle Adapters.
  • Business Events and Events Delivery Network.
  • Oracle Metadata Repository.
  • Oracle Business Rules.
  • Oracle WSM Policy Manager.
  • Oracle BPEL Process Manager.
  • Human Workflow.
  • Oracle Business Activity Monitoring.
  • Oracle User Messaging Service.
  • Oracle B2B.
  • Oracle JDeveloper.
  • Oracle Enterprise Manager.
  • Oracle Service Bus.
  • Oracle Complex Event Processing.

62. What Is a Purpose Of Oracle Mediator?

Ans:

Oracle mediator is used for a route, validate, filter and transform data from service providers to an external partners.

Route : find the service component (BPEL process, business rule, human task, and mediator) to which to send a messages.

Validate : Provides support for validating a incoming message payload by using the schematron or an XSD file.

Filter : If specified in a rules, applies a filter expression that specifies a contents (payload) of a message be analyzed before any service is invoked.

Transformation : If specified in rules, transforms document data from one XML schema to the another, thus enabling data interchange among applications using a various schemas.

63. What Is Purpose Of Oracle Service Bus?

Ans:

Oracle Service Bus offers a standalone service bus capabilities, enabling separation between application developers and target systems or services. Oracle Service Bus receives a messages through a transport protocol like HTTP(S), JMS, File, and FTP, and sends messages through the same or a various transport protocol. Service response messages follow an inverse path. Oracle Service Bus handles the deployment, management, mediation, messaging, security and governance of the implementing SOA to a enterprise applications.

64. What Is Purpose Of Oracle Adapters?

Ans:

Oracle Adapters use a JCA (Java Connector Architecture) technology to connect an external systems to the Oracle SOA Suite. Oracle SOA Suite provides the following technology adapters to an integrate with the transport protocols, data stores, and messaging middleware :

  • BAM.
  • FTP.
  • Java Messaging Service (JMS).
  • Advanced Queuing (AQ).
  • Files.
  • Message Queuing (MQ) Series.
  • Legacy Adapters.
  • Application Adapters.

65. What Is Purpose Of Business Events?

Ans:

Business events are messages sent as a result of an occurrence or situation, such as a new order or completion of the order. In Oracle SOA Suite, the mediator service component subscribes or the publishes events. When an event is published, other applications can be subscribe to it.

66. What Is a Oracle Metadata Repository?

Ans:

Oracle Metadata Repository MDS stores a business events, rulesets for use by the Oracle Business Rules, XSLT files for Oracle Service Bus and Oracle Mediator, XSD XML schema files for the Oracle BPEL Process Manager, WSDL files, and metadata files for difficult Event Processing.

67. What Is the Oracle Business Rules Used For?

Ans:

Oracle Business Rules, initiated by the BPEL process service component, enable a dynamic decisions at runtime. In addition, the human task and mediator service components can make use of the rules for dynamic routing.

68. What Is The Purpose Of a Oracle Wsm Policy Manager?

Ans:

Oracle WSM Policy Manager offers the infrastructure for enforcing global security and auditing policies in a Service Infrastructure.

69. Can Buy An Soa Or Must Build One?

Ans:

To move an organization toward greater service orientation, need to take a balanced approach to building versus buying. To create the infrastructure for an SOA, need a right commercial off-the-shelf software that complements (rather than replaces) existing IT infrastructure. This is a “buy” statement. On a “build” side, may also choose to access know-how and hands-on involvement to use these software products effectively and get a most out of them. This infrastructure and the associated tools can help to create the business services that run on a SOA. Again, there is a some “building” associated with this.

70. What are the types of a MDS Repository?

Ans:

File-Based & DB Based.

71.What is a SOAP?

Ans:

SOAP is simple XML-based protocol to let applications exchange information over the HTTP.

72. What are the types of the Adapters?

Ans:

Transactional & Non- Transactional Adapter.

73.What is a XML Schema?

Ans:

An XML Schema explains the structure of an XML document.

74.What is a target namespaces function?

Ans:

The targetNamespace declares a namespace for the other xml and xsd documents to refer to this schema. The target prefix in this case refers to a same namespace and you would use it within this schema definition to a reference other elements, attributes, types, etc.

75. What type of WSDL file are usually keep in MDS?

Ans:

Usually keep in Abstract WSDL’s only in a MDS.

76. What is a File ChunkedRead?

Ans:

This is a feature of Oracle File and FTP Adapters that used invoke an activity within a while loop to process a target file. This feature enables to process arbitrarily large files.If an invalid payload is provided, then ChunkedRead scenarios do not throw the exception. When a translation exception (bad record violating the NXSD specification) is encountered, the return header is populated with the translation exception message that included details such as line and column where the error occurred. All translation errors do not result in the fault. These errors are manifested as a value in a return header. must check a jca.file.IsMessageRejected and jca.file.RejectionReason header values to ascertain whether an exception has be occurred. Additionally, can also check a jca.file.NoDataFound header value.

77. What are the Multiple Directories supported in a File & FTP adapter?

Ans:

The Oracle File and FTP Adapters are support polling multiple directories within the single activation. can specify a multiple directories in JDeveloper as opposed to the single directory. This is applicable to both the physical and logical directories.

78.What is a DB-Based MDS Repository?

Ans:

Database-based repositories are used in the production environments where robustness is needed. These repositories are created using a Repository Creation Utility (RCU) application from a Oracle. This utility helps with creation of a new database schema with its corresponding tables and objects. Repositories can later be registered or deregistered by a Oracle Enterprise Manager Fusion Middleware Control console.

79. Which configuration file store in MDS configurations?

Ans:

The adf-config.xml file is the configuration file that is used to store a MDS Configurations.

80. What is OWSM?

Ans:

OWSM stands for an Oracle Web Service Manager. Oracle Web Services Manager provide a comprehensive and easy-to-use solution for policy management and security of service infrastructure. It is a standalone platform for securing and managing the access to web services.

81.What is an echo in a Oracle Mediator?

Ans:

The purpose of an echo option is to expose all the Oracle Mediator functionality as a callable service without having to route it to any other service. For example, can call an Oracle Mediator to perform the transformation, a validation, or an assignment, and then echo Oracle Mediator back to the application without routing it anywhere else.

82.Can generate a custom OWSM policies?

Ans:

Yes, can create a custom OWSM policies.

83. What is a Schematron Validation?

Ans:

Schematron is an XML schema language, and it can be used to validate a XML contents in an XML payload.

84. Difference between the Read & Sync-Read operation in File & FTP adapter?

Ans:

Read is used when Polling is required to be a done while SyncRead is used when need to read the file in between a flow i.e want to have a asynchronous communication.

85. How to get a Fault Trace in CatchAll block?

Ans:

By using a getFaultAsString() function.

86. Which is static routing rule support fault policy?

Ans:

Parallel rules only.

87. How many faults can be Oracle Mediator service engine throw?

Ans:

A Only One: { http://schemas.oracle.com/mediator/faults } mediatorFault.

88. What are Standard Faults in Mediator?

Ans:

Mediator has a only one standard fault:

  • { http://schemas.oracle.com/mediator/faults } mediatorFault.

89. What is a File Debatching?

Ans:

When a file contains a multiple messages, can choose to publish messages in a particular number of batches. This is referred to as a debating. During debatching, a file reader, on a restart, proceeds from where it left off in a previous run, thereby avoiding a duplicate messages. File debatching is supported for files in a XML and native formats.

90. Types of a Rejection Message Handler?

Ans:

  • Web Service Handler
  • Custom Java Handler
  • JMS Queue
  • File

91. What is an inline schema?

Ans:

Inline schemas are a XML schema definitions included the inside XML instance documents. Like the external schema documents, inline schemas can be used to validate that an instance matches the schema constraints.

92. What are the 3 major role of SOA?

Ans:

There are three roles in each of a Service-Oriented Architecture building blocks: service provider; service broker, service registry, service repository; and service requester/consumer.

93. What are the 3 types of a SOA templates?

Ans:

Templates in SOA 12c can be created at a three different levels: Project Level Template. Component Level Template. Custom Activity Level Template.

94. What is the most important skills needed to be adopt SOA technical or cultural?

Ans:

Cultural , as a SOA requires people to think about a technology and business differently.

95. What is SOAP Based Service?

Ans:

Soap based services are majorly deals with a XML messages. WSDL represents SOAP based service.

96. What is a Managed Server ?

Ans:

Any WebLogic Server instance apart from the Administration Server is called as a Managed Servers. This is weblogic server where can deploy the application .

97.why use a Web service Manager ?

Administration and Management of a Web Services like Policy Management and Security of a web service.

Ans:

98.How can secure a web services using Oracle SOA Suite ?

Ans:

When accessing a services should be restricted to a group, then service should be secured by a WSM (Web service Manager).

99. Why use a Decision service ?

Ans:

  • For a business rules & policies.
  • For a Decision Making & Policies.
  • Business Rules are also called as a Decision Component.

100. what are BucketSets in a decision Component ?

Ans:

BucketSets can be used as a list of the values to represent value range as an enumerationConstr.

Are you looking training with Right Jobs?

Contact Us

Popular Courses