Microsoft Dynamics AX Interview Questions and Answers

Microsoft Dynamics AX Interview Questions and Answers

Last updated on 16th Oct 2020, Blog, Interview Question

About author

Yogesh (Sr Consultant )

He is Possessing 7+ Years Of Experience in MS Dynamics. His Passion lies in Developing Entrepreneurs & Activities. Also, Rendered his intelligence to the Enthusiastic JOB Seekers.

(5.0) | 16421 Ratings 2105

If you’re looking for Microsoft Dynamics AX Interview Questions & Answers for Experienced or Freshers, you are at the right place. There are a lot of opportunities from many reputed companies in the world. According to research Microsoft Dynamics AX has a market share of about 6.6%. So, You still have the opportunity to move ahead in your career in Microsoft Dynamics AX Development. ACTE offers Advanced Microsoft Dynamics AX Interview Questions 2019 that helps you in cracking your interview & acquire a dream career as Microsoft Dynamics AX Developer.

1.What is Microsoft Dynamics AX?

Ans:

  • Microsoft Dynamics AX is a multi-language, multi-currency, industry-specific, global enterprise resource planning (ERP) software product.
  • Microsoft Dynamics AX is also known as AXAPTA in previous versions and now referred as DAX is a registered ERP solution from Microsoft Dynamics family targeting mid-size to large scale enterprises with highly intuitive, exclusive and scalable features with rich user experience. Microsoft Dynamics AX ERP is the best value and scalable ERP in the market.
  • Microsoft Dynamics AX streamlines Financial management, Customer relationship, Human capital management and Supply chain processes and supports operational and administrative processes for organizations in Manufacturing, Retail, Service oriented industries and the Public sector.

2.What is the difference between Auto Design Spec & Generated Design?

Ans:

  • Auto Design: An auto design is a report design that has a layout that is automatically generated based on the data for the report. You can use auto designs for most common reports. Re-usability is available.
  • This uses Report template and Section template. Header ,Section Group and Footer is not available.
  • Generate Design or Precision design: You can create a precision design for a report that requires a very precise layout. It doesn’t use the Section template and Report template. Re-usability is not available.

3.Difference between following

Ans:

  • condel   :- Use condel to delete one or more items from a container.
  • confined :- Use confined to locate a sequence of items in a container.
  • conins   :- Use coins to insert some items into a container.
  • conlen   :- Use conlen to find out how many items there are in a container.
  • connull  :- Use connull to explicitly dispose of the contents of a container.
  • conpeek :- Use conpeek to extract an item from a container, and to convert it into another data type
  • conpoke :- Use conpoke to replace (poke) an item in a container.

4.Difference between edit and display method

Ans:

  • Display Indicates that the method’s return value is to be displayed on a form or a report.The value cannot be altered in the form or report
  • Edit Indicates that the method’s return type is to be used to provide information for a field that is used     in  in a form. The value in the field can be edited.

5.Difference between perspectives and table collection

Ans:

  • Perspectives can organize information for a report model in the Application Object Tree (AOT).A perspective is a collection of tables. You use a report model to create reports.
  • Table collection is a collection of tables, which is shared across all the virtual companies.

6.What are the 4 types of files we need to copy to the standard folder?

Ans:

  • aod    – application object data file
  • ahd    –  Application Online Help Data file
  • ald –  Application Label data file.
  • add – Application Developer Documentation Data file
  • khd –  Kernel Online Help Data
  • ahi   –   Application Online Help Index files
  • adi  –   Application Developer Documentation Index files
  • ali   –   Application Label Index files
  • alt   –   Application Label Temporary file.
  • alc   – Application Label Cache file
  • aoi – Application Object Index file
  • khd – Kernel Online Help Data
  • khi –   Kernel Online Help Index files

7.Why do we use virtual companies?

Ans:

Virtual company accounts contain data in certain tables that are shared by any number of company accounts. This allows users to post information in one company that will be available to another company.

8.How can we restrict a class to be further extended?

Ans:

Using Final Keyword for ex: public final class <ClassName>

9.Which classes are used for data import export?

Ans:

SysDataImport and SysDataExport

10.From which table u can get the user permissions stored in Ax?

Ans:

AccessRightList table.

11.What should we do if we need the last record to be active when a form is opened?

Ans:

In the properties of the datasource table set the StartPosition property as last.

12.What is the sequence of events while a report is generated?

Ans:

Init, Run, Prompt, Fetch, send,Print

13. Name a few X++ classes/Core Classes related queries?

Ans:

uery,ueryRun,ueryBuildRange,ueryBuildDataSource,ueryBuildLink

Subscribe For Free Demo

Error: Contact form not found.

14.What is an index?

Ans:

An index is a table-specific database structure that speeds the retrieval of rows from the table. Indexes are used to improve the performance of data retrieval and sometimes to ensure the existence of unique records.

15.Define IntelliMorph?

Ans:

IntelliMorph is the technology that controls the user interface in Microsoft Dynamics AX. The user interface is how the functionality of the application is presented or displayed to the user.IntelliMorph controls the layout of the user interface and makes it easier to modify forms, reports, and menus.

16.Differentiate refresh(),reread(),research(),executequery() ? 

Ans:

  • refresh() will not reread the record from the database.  It basically just refreshes the screen with whatever is stored in the form cache.
  • reread() will only re-read the CURRENT record from the DB so you should not use it to refresh the form data if you have added/removed records.  It’s often used if you change some values in the current record in some code, and commit them to the database using .update() on the table, instead of through the form datasource.  In this case .reread() will make those changes appear on the form.
  • research() will rerun the existing formuery against the data source, therefore updating the list with new/removed records as well as updating existing ones.  This will honour any existing filters and sorting on the form.
  • executequery() is another useful one.  It should be used if you have modified theuery in your code and need to refresh the form.  It’s like
    research() except it takes query changes into account.

17 . Define AOT?

Ans:

The Application Object Tree (AOT) is a tree view of all the application objects within Microsoft Dynamics AX. The AOT contains everything you need to customize the look and functionality of a Microsoft Dynamics AX application

18.Define AOS?

Ans:

The Microsoft Dynamics AX Object Server (AOS) is the second-tier application server in the Microsoft Dynamics AX three-tier architecture.

The 3-tier environment is divided as follows:

  • First Tier – Intelligent Client 
  • Second Tier – AOS 
  • Third Tier – Database Server

In a 3-tier solution the database runs on a server as the third tier; the AOS handles the business logic in the second tier. The thin client is the first tier and handles the user interface and necessary program logic.

19.Difference between temp table and container?

Ans:

  • Data in containers are stored and retrieved sequentially, but a temporary table enables you to define indexes to speed up data retrieval.
  • Containers provide slower data access if you are working with many records. However, if you are working with only a few records, use a container.
  • Another important difference between temporary tables and containers is how they are used in method calls. When you pass a temporary table into a method call, it is passed by reference. Containers are passed by value. When a variable is passed by reference, only a pointer to the object is passed into the method.
  • When a variable is passed by value, a new copy of the variable is passed into the method. If the computer has a limited amount of memory, it might start swapping memory to disk, slowing down application execution. When you pass a variable into a method, a temporary table may provide better performance than a container

20 .What is an EDT, Base Enum, how can we use array elements of an EDT?

Ans:

  • EDT–To reuse its properties. The properties of many fields can change at one time by changing the properties on the EDT. Relations can be assigned to an edt are known as Dynamic relations.EDT relations are Normal and Related field fixed.Why not field fixed – field fixed works on only between two tables 1- 1 relation. And Related field fixed works on 1- many tables.so edt uses related field fixed.
  • BaseEnum–which is a list of literals. Enum values are represented internally as integers. you can declare up to 251 (0 to 250) literals in a single enum type. To reference an enum in X++, use the name of the enum, followed by the name of the literal, separated by two colons . ex – NoYes::No.

21.Definition and use of Maps, how AddressMap (with methods) is used in standard AX?

Ans:

Maps define X++ elements that wrap table objects at run time. With a map, you associate a map field with a field in one or more tables. This enables you to use the same field name to access fields with different names in different tables. Map methods enable you to create or modify methods that act on the map fields.Address map that contains an Address field. The Address map field is used to access both the Address field in the CustTable table and the ToAddress field in the CustVendTransportPointLine table

22.What is the difference between Index and Index hint?

Ans:

  • Adding the “index” statement to an Axapta select, it does NOT mean that this index will be used by
  • the database. What it DOES mean is that Axapta will send an “order by” to the database. Adding the “index hint” statement to an Axapta select, it DOES mean that this index will be used by the database (and no other one).

23.How many types of data validation methods are written on table level?

Ans:

validateField(),validateWrite(),validateDelete(),aosvalidateDelete(),aosvalidateInsert(),aosvalidateRead(),aosvalidateUpdate().

24.How many types of relations are available in Axapta, Explain each of them?

Ans:

  • Normal Relation: enforce referential integrity such as foreign keys. For displaying lookup on the child table.
  • Field fixed: works as a trigger to verify that a relation is active, if an enum field in the table has a specific value then the relation is active. It works on conditional relations and works on enum type of data.

Ex- Dimension table

Related field fixed: works as a filter on the related table.it only shows records that match the specified value for an enum field on the related table.

25.When the recid is generated, what is its utility?

Ans:

when the record is entered in the table the recid is generated by the kernel.it is unique for each table.

26.Difference between Primary & Cluster index?

Ans:

  • Primary index: It works on unique indexes. The data should be unique and not null. Retrieve data from the database.
  • Clustered Index: It works on unique and non unique indexes.retrieve data from the AOS.

27.How many kinds of lookups can be made and how?

Ans:

By using table relations

  • Using EDT relations.
  • Using morphx  and using X++ code(Syslookup class).

28.How many types of Delete Actions are there in Standard Ax ?

Ans:

  • None
  • Cascade
  • Restricted
  • Cascade+Restricted.

29.What is the function of super()?

Ans:

This method calls the system methods to execute.It is used to instantiate the variables at the parent class. Used for code redundancy.

30.What  are the different types of Table groups defined on table properties?

Ans:

  • Miscellaneous
  • Parameter
  • Group
  • Main
  • Transaction
  • WorkSheetHeader
  • WorkSheetLine

31.Multiple inheritance possible or not, if not how can we overcome that?

Ans:

In X++, a new class can only extend one other class; multiple inheritance is not supported. If you extend a class, it inherits all the methods and variables in the parent class (the superclass).We can use Interfaces instead of multiple inheritance in Ax.

32.Do we need to write the main method, give reasons?

Ans:

Yes, but to open the class from the action menu item we have to create the main method of the class.

33.What is the difference between the new & construct method?

Ans:

  • new(): used to create a memory to the object.
  • Construct():  You should create a static construct method for each class. The method should return an instance of the class.
Course Curriculum

Learn Microsoft Dynamics AX Training from Real-Time Experts

  • Instructor-led Sessions
  • Real-life Case Studies
  • Assignments
Explore Curriculum

34.What is the utility of the RunOn property?

Ans:

  • Application objects such as reports, tables, and methods can run on the application object server (AOS) or the client. An object can also have the RunOn property value set to Called from. Objects set to Called from can run from either the client or server, depending on where the object is called from. This topic describes the RunOn property, tiers that class objects can run on, and hints about using AOSRunMode.
  • Default value of RunOn for Classes – Called from
  • MenuItems– Client

35.What is the main class used in the batch process OR which class will you inherit to make a batch job?

Ans:

RunBaseBatch  class

36.What is the main utility of classes in standard Ax?

Ans:

 For business logic

37.Which class is called when we create a SO/PO?

Ans:

SalesFormLetter and PurchFormLetter

38.What is the basic structure of a form?

Ans:

Methods,DataSources,Design.

39.Properties of a form datasource?

Ans:

  • Name, 
  • Table,
  • Index, 
  • AllowCheck,
  • AllowEdit,
  • AllowCreate,
  • AllowDelete,
  • StartPosition, 
  • JoinSource,
  • LinkType.

40.DefineMorphX?

Ans:

The MorphX Development Suite is the integrated development environment (IDE) in Microsoft Dynamics AX used to develop and customize both the Windows interface and the Web interface.

41.Define X++?

Ans:

X++ is the object-oriented programming language that is used in the MorphX environment .

42.What is the difference between Interfaces and Abstract class?

Ans:

  • The class implementing is the interface that implements all interface methods and there will not be any abstract Class requirement. There are many access modifiers available like abstract, protected, virtual, internal, public and many more that are useful in the abstract Classes. Abstract classes will be very fast when compared to interfaces.
  • Abstract class contains both the incomplete or complete methods and the interface is the signature for a particular method. The abstract class is the implemented method but the interface cannot be an implemented method.
  • The abstract class contains constructors, fields or destructors for implementing the properties. The interface does not contain constructors, fields or destructors but they have only property’s signature with no implementation.
  • The abstract class does not support the multiple inheritance and the interface supports multiple inheritance. The class can also inherit more number of interfaces but only a single abstract class.

43.What is User Interface Builder Class:

Ans:

The User Interface Builder Class is the layout parameter dialog box which opens when a report is running in the Microsoft Dynamics AX. The User Interface also adds the customization and additional fields for the dialog. Some of the UI Builder Class scenarios used are:

  • Group the dialog fields
  • Override the dialog field events
  • For adding customized lookup dialog field
  • To bind the dialog fields with contract parameters
  • For changing layouts in dialog
  • Adding more custom controls in dialog

44.How to create a Data Contract Class?

Ans:

The data contract class contained in the X++ class has param methods. The Data Member Attribute method is defined as the beginning step for the class that is defined with many parameters used in SSRS report.

45.What is the Difference between Overloading and Overriding?

Ans:

  • Overriding is the derived classes and the parent class are defined in a method that is derived according to the override function.
  • Overloading is a function that has similar signatures but has different parameters.

46.What is the Difference between Primary index and Cluster index?

Ans:

Primary index:

  • The Primary index works with the unique index and the data will be not null and unique.
  • Easier for retrieving the data from databases

Clustered Index:

  • The Clustered Index works with the unique as well as non unique indexes.
  • Easy to retrieve data from AOS
  • Search results will be quicker for recording as well as retrieving cluster indexes and useful for recording the sequential index.
  • Cluster index uses less data space

47.What are different types of Table groups for table properties?

Ans:

  • Parameter
  • Miscellaneous
  • Group
  • Main
  • Transaction
  • Worksheet Header
  • Worksheet Line

48.What is the difference between the New and Construct Method?

Ans:

  • New Method is used for creating the memory of the object
  • The Construct Method is used for creating static construct methods in each of the classes.
  • Used for returning the instance class

49. What is Entire Table Caching?

Ans:

  • The entire table cache is a different type of caching compared to record caching,which is a complete local copy of a table. The entire table cache exists on the AOS, a 3-tier rich client, the COM connector, and on a 2-tier client. This
  • means that there is no entire table cache on a 3-tier thin client, as it utilizes the entire table cache located on the AOS.
  • The cache is populated at the time of the first access to that particular table for a given company.

50. What is Record View Caching?

Ans:

The RecordViewCache is instantiated using a X++ select with a where clause that defines the result set. The RecordViewCache is deactivated as soon as the RecordViewCache object goes out of scope or is destroyed.

It is private and offers a result-set cache with a limited lifetime.

51. How to Clear the Cache?

Ans:

  • cax_{GUID}.auc  The GUID is unique for each installation and is stored in the SysTEM Settings table. 
  • example: ax_{76F5BA3B-AD98-4E5F-A1EE-D58C24370BDC}.auc
  • C:\Documents and Settings\%USERNAME%\Local Settings\Application Data\

52. What are Ad hoc reports?

Ans:

Ad hoc reports are reports that you create yourself. You select the data that you want to display on the report, and you design the layout of the report. You can create transactional ad hoc reports or multidimensional ad hoc reports.

53.what is Transactional ad hoc reports?

Ans:

  • A transactional ad hoc report is a report that is based on transactional data that is entered in Microsoft Dynamics AX.
  • To create a transactional ad hoc report, you use a tool called Report Builder, which is a component of Microsoft SQL Server Reporting Services. Using Report Builder, you can create a report by dragging database tables and fields onto a report template.
Course Curriculum

Get Microsoft Dynamics AX Course to Enhance Your Career

Weekday / Weekend BatchesSee Batch Details

54. What are Multidimensional ad hoc reports?

Ans:

  • A multidimensional ad hoc report is a report that is based on Microsoft SQL Server Analysis Services cubes.
  • To create a multidimensional ad hoc report, open Microsoft Office Excel, select the cube data that you want to display on the report, and then format the report as a PivotTable or PivotChart report.

55. What are Pre Configured reports?

Ans:

Preconfigured reports are reports that have been designed for you. Although you will not be able to modify the layout of these reports, you can filter and sort the data that is displayed on the reports. The following types of preconfigured reports are available.

56.what is Microsoft Dynamics AX standard reports?

Ans:

Standard reports are preconfigured reports that are provided by Microsoft Dynamics AX. Each module’s area page has a Reports area that contains links to standard reports. See Appendix for list of reports in each Module.

57. What are Tables in inventory?

Ans:

  • InvetTable,InventTableModule,InventItemLocation, InventDim, InventTrans
  • BOMTable , WMSShipment.InventColor, InventSize

58. If you manipulate anything which layer would it affect?

Ans:

The present layer where you are working and below of that layer.

59.. What are the components in reports?

Ans:

Methods , DataSources , Design.

60. How many types of classes are there?

Ans:

System Classes and Application Classes.

61.What are Development tools?

Ans:

Version control , Cross-reference, Code profiler, Debugger, Application Hierarchy Tree,Code Explorer, Reverse Engineer, Number of Records, Embedded Resources,  Wizards, Label

62. What is the difference between x++ and c#?

Ans:

  • X++ contains code and Sl select statements
  • C# contains only code.

63.What are the link types in Ax?

Ans:

  • Passive: Linked child data sources are not updated automatically. Updates of the child data source must be programmed on the active method of the master data source.
  • Delayed: A pause is inserted before linked child data sources are updated. This enables faster navigation in the parent data source because the records from child data sources are not updated immediately. For example, the user could be scrolling past several orders without immediately seeing each order line.
  • Active: The child data source is updated immediately when a new record in the parent data source is selected. Continuous updates consume lots of resources.
  • InnerJoin: Selects records from the main table that have matching records in the joined table and vice versa. There is one record for each match. Records without related records in the other data source are eliminated from the result.
  • OuterJoin: Selects records from the main table whether they have matching records in the joined table.
  • And the other records also shown in the main table.
  • ExistJoin: Selects a record from the main table for each matching record in the joined table.

64.Differences between InnerJoin and ExistJoin ?

Ans:

  • When the join type is ExistJoin, the search ends after the first match has been found.
  • When the join type is InnerJoin, all matching records are searched for.

65.What can’t you store in containers?

Ans:

We can’t store objects in containers.

66. Difference between arrays and containers

Ans:

  • An array can hold only items of the same and its declared type. Containers store different types of data types at a time.
  • You can allocate memory space for an array and fill that space with values later, such as in a loop. This is efficient and performs well.

67. Logic for converting string to uppercase?

Ans:

StrUpr() -Converts all the letters in a string to uppercase.

68.What is JumpRef()?

Ans:

The user activates the Go to main table command from the shortcut menu on the control or by pressing CTRL+ALT+F4. The super() call opens the main table that contains data for the field.

69. How do the following methods work in a DS form?

Ans:

ds.refresh(), ds.research(), ds.reread(), in what situation we should use these methods?

  • Refresh():  Updates the form by refreshing the view of all records in the data source.
  • Research():  Rereads the current record from the database.
  • Reread():   Refreshes the database search defined by theuery, specified by the FormDataSource.init method.

70. On closing a form name the methods which are invoked?

Ans:

Close(), closed(), finalise().

71. How can we provide user level/user group level security ?

Ans:

By using security keys.

72. What is Visual Morph eXplorer, what do we do with that?

Ans:

  • Reverse engineering tool has replaced Visual
  • Morph eXplorer.

73. What is the function of Application Hierarchy Tree?

Ans:

  • Displays the current object’s inheritance hierarchy.
  • The Application Hierarchy Tree enables you to view information about the parents and children of application objects. For example, you can see all the classes that extend a particular class, or see which data types a particular extended data type inherits from.
  • It also enables you to view the methods, fields, and indexes that are used by tables. Information is available for application and system classes, tables, and data types.
  • To view information for a single application object
  • Right-click the object, and then select Add-Ins > Application Hierarchy Tree.
  • To view information for all application objects
  • Select Tools > Development tools > Application Hierarchy Tree.
  • You need to generate cross-references before you can use the Application Hierarchy Tree.
  • Tables are listed under the Common node in the Application Hierarchy Tree. All tables extend the system table called Common. Classes are listed under the Object node.
Data Warehouse Sample Resumes! Download & Edit, Get Noticed by Top Employers! Download

74.If you want to monitor the database activity, where can you get that?

Ans:

  • Administration>Reports>DataBase information
  • Administration>inquiries> DataBase information
  • Administration>Reports>Size of Company accounts

75. Where can we find the Label log and what is its utility?

Ans:

  • Tools>DevelopmentTools>Label>Label log.
  • Use this form to view the history of labels within the system and re-create labels that have been deleted.
  • View a record of all changes made to the label files.
  • Overview Each label is described in terms of its identification (ID), language, status, label text, and by whom and when it was modified. A label can also contain a description, which is displayed at the bottom of the form.

76. What is Label Intervals?

Ans:

The SysLabelInterval table contains the settings that control the interval of label IDs that are used to create new labels through the label editor in MorphX.

77.What are the tools you will use to upgrade any object?   

Ans:

Compare

78. What is the use of System Documentation/Application Developer Documentation/Application Documentation?

Ans:

  • System Documentation is intended for developers under the functions subnode there are hundreds of useful functions you will use when programming in x++.
  • Application Developer Documentation, under this node you find documentation about tables and classes used by Ax. description about tables and classes for developers.

79. What are the classes, Tables, Forms and Methods used to post the sales orders?

Ans:

  • SalesTableType and SaleslineType classes will get called while creating the orders.
  • SalesFormLetter classes will be used to post the sales order at various document status(packing, invoice etc).
  • SalesParm tables are used to prepare the data for posting
  • CustConfirmJour, CustConfirmTrans – when a sales order gets confirmed
  • CustPackingSlipJour, CustPackingSlipTrans – when a packing slip is posted.
  • CustInvoiceTable,CustInvoiceTrans – when an invoice is posted.

80. What is the base class to send the on-board Emailing?

Ans:

SysMailer and SysNet Mail.

81. What are the storage Dimensions?

Ans:

Site,WareHouse,PalletId,BatchNumber,SerialNumber

82. What are the Item Dimensions?

Ans:

Configuration, size,Color

83. What is the difference between RunBase and RunBaseBatch?

Ans:

  • RunBase: To create a job or an Action class – a program that carries out processes, such as accepting parameters from the user and then updating records in the database – you use the RunBase framework.
  • The framework is implemented by the RunBase application class and supplies many features, which include the following:
  • query
  • Dialog, with persistence of the last values entered by the user
  •  Validate
  • The RunBase class is a framework for classes that need a dialog for user interaction and that need the dialog values to be saved per user.
  • RunBaseBatch:  You can design your own batch job by extending the RunBaseBatch class. You can also write code to schedule the batch to run. The batch runs on the Application Object Server (AOS)

84. What is the difference between Insert and doinsert?

Ans:

  • Insert(): To insert  the records into the database. Secure any related transactions with tts.
  • Doinsert():These methods should only be used under strict control because they bypass the following:

85. What is cluster installation?

Ans:

Admin – Setup – Cluster Configuration

Click System administration > Setup > System > Cluster configuration.You can distribute the user load in Microsoft Dynamics AX across multiple instances of Application Object Server (AOS) by creating a load balancing cluster.

86. Steps in creating number sequence?

Ans:

  • Basic>Setup>NumberSeuences> NumberSeuences – Create a new number seuence.
  • Classes>NumberSeuenceReference>LoadModule.
  • AR>Setup>parameters –  setup code.
  • Tables>Cost Parameters  – create method starts with numRe fEET.
  • Form>FormRun  – Create numberSentence FormHandler method.
  • Form>FormDataSource  – Override create method.  

87.Any module you are good at?    

Ans:

AR,AP,Inventory,Production.

88.What are the two most important methods on the Report?

Ans:

Init(),run(),fetch(),send(),print()

89.When do you block the super() method of fetch?

Ans:

Don’t call super() when overriding the fetch method in a report

90. Can we make a report from the wizard, if yes from where?

Ans:

Yes, Tools>DevelopmentTools>Wizards>Report Wizard

91. What is a Programmable Section, how do we use it in reports?

Ans:

Use programmable sections to add any kind of customized information. To activate a programmable section, activate it explicitly with an element.execute(Number) statement. The Number must be specified in the ControlNumber property for the design section.

92. What is the role of executeSection?

Ans:

The executeSection method for a report section to modify the layout of the section and to modify how the section is printed. If you want to do something before a section is printed, such as go to the next page, this can be coded in the executeSection method.

93. What areueries, how do we use them?

Ans:

You can create query to retrieve data by using theuery classes.

94. What is a Compositeuery?

Ans:

A compositeuery uses anotheruery as its data source. A compositeuery is similar to class inheritance in X++ or C#. A compositeuery is a good design choice when one of the following is true:

95. What is the use of Parameter, Enum Type Parameter/Enum Parameter properties of MenuItems?

Ans:

  • Parameters: Specify the arguments that are passed to the object. Optional.
  • Enum TypeParameter and Enum Parameter:   Choose an enumerated type as a parameter for the Object, and then select an enum value as the EnumParameter property. Optional.
  • These properties are typically used when one form is used in several different situations. You can change the behavior of the form, depending on the EnumParameter value.
  • For example, the PriceDiscGroup form is used by three different display menu items (PriceDiscGroup_*), which each have a different EnumParameter value. In the form’s init method, a switch construct checks the value, and then the form is created accordingly.

96. Why do we provide Configuration key & Security Key?

Ans:

Configuration key: Configuration keys allow administrators to enable or disable features in the application for all users. Disabling features helps to minimize the attack surface against potential attacks.

Configuration keys are applied to:

  • Tables
  •  Fields
  • Indexes
  •  Views
  •  Menus
  •  Menu items
  • Form controls,
  • Report controls
  • Extended data types
  • Enumerations

Security key: Security keys allow administrators to set security on a user group level. Minimizing access on a user group level helps to reduce the attack surface against potential attacks.

The main reasons to apply user-level security are to:Allow users to do only their designated tasks.Protect sensitive data in the database prevent users from inadvertently breaking an application by changing code or objects on which the application depends.

You need to apply a security key to:

  •  Tables
  •  Views
  •  Menus
  •  Menu items
  •  Form controls
  •  Report controls

97. How can we override a lookup?

Ans:

  • AOT>Form>Datasource>Fields>FieldName >Lookup
  • Form>Design>Field>Lookup.

98.When a form opens what are the sequential methods called?

Ans:

VForm init(), DataSource init(), Form run(), DataSource executequery(), canClose(), close().

99.Where is the best place to write code to perform filters in a form?

Ans:

FormDataSource  – executequery() and call this method in the design field of the form.

Are you looking training with Right Jobs?

Contact Us

Popular Courses