Oracle EBS Interview Questions and Answers

Oracle EBS Interview Questions and Answers

Last updated on 14th Oct 2020, Blog, Interview Question

About author

Sivabalan (Sr Technical Director )

He is Highly Experienced in Respective Technical Domain with 6+ Years, Also He is a Respective Technical Trainer for Past 5 Years & Share's This Important Articles For us.

(5.0) | 16507 Ratings 2270

Oracle E-Business Suite is the combination of Oracle products such as Customer Relationship Management, Enterprise Resource Planning, and supply chain management. Applications are developed to support the process of CRM, SCM, ERP. Most of the apps are created to satisfy the customer satisfaction index. Certifications exams are available to increase competency. Follow our Wisdomjobs page for Oracle E-Business Suite job interview questions and answers page to get through your job interview successfully in first attempt.

1. How Many Primary Components Make Up The E-business Suite And Name Them?

Ans:

There are five primary components which make up the E-Business Suite. The components are:

  • the client
  • forms server
  • web server
  • concurrent processor
  • The Oracle database

2. E-business Suite Architecture Has Many Other Components Aside From The Primary Components, What Are Some Of The Other Components Which Is Part Of The E-business Suite Architecture?

Ans:

Some of the other components are:

  1. 1. network infrastructure
  2. 2. servers
  3. 3. routers
  4. 4. load balancing devices

3. Why Does Oracle Recommend Running The Concurrent Processing Node On The Application Tier?

Ans:

Because of fast network connectivity between the Concurrent Processing Node, and the Database Node, Oracle suggests the Concurrent Processing Node run on the application tier, whereas before Oracle suggested the Concurrent Processing Node run on the same tier as the database node.

4. Recommended By Oracle, What Is The Suggested Number Of Tiers The Architecture Should Have And Why?

Ans:

Two-tier architecture is the recommended number of tiers at a minimum to be ran on Oracle Applications, because with single tier architecture, contention can happen between the application and database processing, causing performance degradation.

5. What Configuration Takes Place When The Concurrent Processing Nodes Are Load Balanced?

Ans:

This type of configuration, which takes place when the Concurrent Processing Nodes are load balanced, is known as Parallel Concurrent Processing.

6. Difference Between Appl_top Directory And The Common_top Directory?

Ans:

The COMMON_TOP Directory consists of all files and directories used by all application products, whereas, the APPL_TOP directory consists of all product files and directories, to include all core technology files and directories, and the application context file and environment files.

7. What Is Atp? What Support Does The Atp Provide?

Ans:

ATP means Available to Promise; and has the ability to distribute from an existing inventory or backorder, to the new inventory. Once each order item has been ordered, then an estimated availability time is given.

8. Why Does Oracle Use Advanced Shipment Notice (asn)?

Ans:

ASN is what is used in Oracle, which records the transaction that has been received into inventory. Once that occurs a logical shipping transaction occurs, then the transfer of titles occurs, and the customers invoice is generated. The suppliers’ invoice can then be processed once the invoice for the customer has been generated.

9. If After Cloning, All Of The Concurrent Managers Did Not Start, How Would You Resolve The Issue?

Ans:

To resolve this issue, you would need to stop all of the middle tier services to include the concurrent managers. Then you would want to stop and restart the database, last but not least you would connect SQLPLUS as APPS user and run

  • EXEC FND_CONC_CLONE.SETUP_CLEAN;
  • COMMIT;
  • EXIT;

10. A Concurrent Program Starts To Run Based On What Criteria?

Ans:

A concurrent program starts to run based on when the run is actually scheduled to start, whether or not the concurrent program has been placed on hold, depending on whether the program is compatible to run with other programs or not, and the priority of the request.

11. When The Priority Of A Concurrent Request Is Set; Who Is Responsible For Setting Up The Concurrent Request, And By Using What User Profile Option?

Ans:

The system administrator is the one responsible for setting the priority of a concurrent request. The Concurrent:Priority user profile option is what is used when setting the priority of a concurrent request.

12. How Many Life Cycle Stages Or Phases Does A Concurrent Request Have? Name The Stages?

Ans:

The life cycle stages or phases that a concurrent request goes through is three, but could be as many as four. The life cycle stages, also known as stages are:

  • pending
  • running
  • completed
  • Inactive

13. The Startup Threshold For Concurrent Managers Is Defined By Which Two Profile Options?

Ans:

The two profile options, which define the startup threshold for concurrent managers are:

  • CONC: Manager Startup Threshold Limit and the
  • CONC: Manager Startup Threshold Time (minutes).

14. What Is Oam, And What Does This Application Provide?

Ans:

OAM stands for Oracle Applications Manager, and provides assistance with patch management.

15. What Is The Purpose Of Purging Transient Data, Which Is Stored In An Oracle E-business Suite System?

Ans:

When you purge data which is not needed periodically, it helps decrease backup times, reduces downtime when system upgrades are needed, as well as improve system performance and increases storage efficiency.

Subscribe For Free Demo

Error: Contact form not found.

16. When Setting Up A Profile Option, Most Profiles Use The Security Hierarchy Type. What Are The Four Levels At Which These Profile Options Can Be Set At Going From The Lowest Level, To The Highest Level?

Ans:

  • Site which is the lowest level
  • Application
  • Responsibility
  • User (highest level)

17. What Is Oracle Alert?

Ans:

Oracle Alert, allows you to view the critical activities in your database immediately.

18. Name The Pre-defined Type Alerts?

Ans:

There are two pre-defined type alerts. Their names are,

  1. 1. periodic alerts
  2. 2. event alerts

19. Name The Products In The Oracle E-business Suite Technology Layer?

Ans:

The products in the technology layer are:

  1. 1. Oracle Application Object Library (FND)
  2. 2. Oracle Applications DBA (AD)
  3. 3. Oracle Common Modules (AK)
  4. 4. Oracle Applications Utilities (AU)
  5. 5. Oracle Workflow (WF)
  6. 6. Oracle Alerts (ALR)
  7. 7. Oracle Applications Framework (FWK)

20. Which Three Oem Components Must Be Installed, To Manage The Forms Server?

Ans:

The three OEM components, which must be installed, are:

  • The OEM Management Server
  • The OEM Console
  • The OEM Agent

21. There Are Six Types Of Sql Statements, Name Them.

Ans:

The SQL Statements are:

  1. 1. Data Definition Language (DDL) Statements
  2. 2. Data Manipulation Language (DML) Statements
  3. 3. Transaction Control Statements
  4. 4. Session Control Statements
  5. 5. System Control Statements
  6. 6. Embedded SQL Statements

22. In Oracle There Are Background Processes, Which Processes Are The Most Important?

Ans:

The background processes in Oracle which are most important are:

  • SMON (System Monitor Process)
  • PMON (Process Monitor Process)
  • DBWR (Database Writer or Dirty Buffer Writer Process)
  • LGWR (Log Writer process)
  • ARCH (optional archive process)

23. How Many Access Control Layers Do You Have Within Oracle Applications?

Ans:

There are six access control layers, the first three layers of the stack are called core security; the first layer is function security, which is the base layer of the security stack, the second layer is data security, and the third layer is role-based access control (RBAC). Layer 4-6 is known as the administrative features; the fourth layer is called delegated administration, the fifth layer is provisioning features and the sixth layer is called self-service and approvals.

24. How Many Program Library Types? Name The Library Types?

Ans:

There are two program library types, which are,

  1. 1. concurrent library
  2. 2. transaction library

25. What Is The Default Structure Name For All Descriptive Flexfields (dffs)?

Ans:

The name for the default structure is called Global Data Elements.

26. The :block.field Mechanism Is Used For? What Happens If This Mechanism Is Used In Your Value Sets?

Ans:

This mechanism is only used for backward compatibility; if you use the :block.field mechanism in your value sets, your value sets will not be compatible with future releases of Oracle Applications.

27. What Are The Steps To Enable The Shorthand Entry Feature?

Ans:

First you would go to the shorthand aliases window, you would then select the name and structure of the key flexfield, and thirdly you would want to check the enabled check box located in the shorthand region and then enter a prompt for the shorthand window. After you complete those steps, you would enter the maximum alias size, and then save your changes.

28. What Are The Key Flexfields That Are Only Used In Oracle Applications By The Accounting Flexfield And No Other Flexfield?

Ans:

The key flexfields are

  • parent
  • rollup group
  • hierarchy level
  • segment qualifier information

29. What Are The Seeded Business Events In The General Ledger?

Ans:

The seeded business events are:

  1. 1. Period Re-opened
  2. 2. Journal Import Completed
  3. 3. Account Disabled
  4. 4. Period Opened
  5. 5. Period Closed
  6. 6. Journal Import Started
  7. 7. Posting Completed
  8. 8. Secondary Ledger Deleted
  9. 9.Reporting Currency Deleted
  10. 10. Accounting Setup Completed

30. How Would You Define Edi?

Ans:

EDI stands for Electronic Data Interchange. EDI allows business documents to be transferred electronically between two organizations computers systems, over a communication network.

31. What Is The Scope Of Oracle E-business Suite?

Ans:

The scope of Oracle E-Business Suites is to provide their customers with an off the shelf solution, which allows businesses to manage all aspects of business.

32. How Many Key Flexfields Are There In Oracle Financials?

Ans:

  1. 1. General Ledger
    • Accounting Flexfield
  2. 2. Assets
    • Asset Key Flexfield
    • Location Flexfield
    • Category Flexfield
  3. 3. Service
    • Service Item Flexfield
  4. 4. Receivables
    • Territory Flexfield
    • Sales Tax Location Flexfield
  5. 5. Inventory
    • Item Categories
    • System Items
    • Sales Orders
    • Item Catalogs

33.What Are The Benefits Of Flexfields?

Ans:

  1. 1. Configure applications to support your own accounting, product and other codes.
  2. 2. Enable the construction of intelligent keys.
  3. 3. Configure application to capture additional data.
  4. 4. Use the application to validate values and value combinations entered by the user.
  5. 5. Support multiple flexfield structures depending on data context.

34. What Are The Types Of Flexfields?

Ans:

  • Key flexfield
  • Descriptive flexfield

35. Key And Dexcriptive Flexfield Comparison?

Ans:

KEY FLEXFIELD

  1. 1. Owned by one application; used by many
  2. 2. Required to set up; not always required to use
  3. 3. Intelligent keys
  4. 4. Identifies entities

DESCRIPTIVE FLEXFIELD

  1. 1. Associated with tables in a specific application
  2. 2. Setup is optional
  3. 3. No intelligence; only stores additional information
  4. 4. Captures additional information only
Course Curriculum

Get Oracle EBS Training from Industry Experts Trainers

  • Instructor-led Sessions
  • Real-life Case Studies
  • Assignments
Explore Curriculum

36. What Is A Key Flexfield Qualifier?

Ans:

A qualifier is a label attached to a particular key flexfield segment so it can be located by the application requiring its information. A key flexfield qualifier can be of 2 types:

  • Flexfield qualifiers identify a segment in a flexfield.
  • Segment qualifiers identify a value set in a segment.

37. Types Of Flexfield Qualifier?

Ans:

  1. 1. NATURAL ACCOUNT: Each Accounting Flexfield structure must contain only one natural account segment. When setting up the values, you will indicate the type of account as Asset, Liability, Owner’s Equity, Revenue, or Expense.
  2. 2. BALANCING ACCOUNT: Each Structure must contain only one balancing segment. Oracle GL ensures that all journals balance for each balancing segment.
  3. 3. COST CENTER: This segment is required for Oracle Assets. The Cost center segment is used in many Oracle Assets reports and by Oracle Workflow to generate account numbers. In addition, Oracle Projects and Oracle Purchasing also utilize the cost center segment.
  4. 4. INTERCOMPANY: GL automatically uses the intercompany segment in the account code combination to track intercompany transactions within a single set of books. This segment has the same value set and the same values as the balancing segment.

38. Segment Qualifiers?

Ans:

  • ACCOUNT TYPE: Asset, Liability, Owner’s Equity, Revenue, Expense, Budgetary Dr, and Budgetary Cr.
  • Budget entry allowed (Yes/No).
  • Posting allowed (Yes/No).
  • Control Account Reconciliation Flag: Available for specific countries.

39. What Is The Implication Of Dynamic Insert?

Ans:

Dynamic Insertion is a feature which controls whether the user can enter new account code combinations from any form/window. If this feature is disabled, then the user cannot input new account code combinations from any window/form.
Oracle applications use a particular form (called a Combination form) for directly entering the new code combinations. Users can enter new account code combinations only through this form if Dynamic Insertion is disabled.

40. Cross Validating Values?

Ans:

For key flexfields with multiple segments, we can define rules to cross check value combinations entered with in the key flexfield segments. This option is referred as Cross Validation rules.

41. What Is Value Set?

Ans:

A value set is a definition of the values approved for entry or display by a particular flexfield segment. A value set may also contain a list of actual approved values although this is not required.

  • Some value sets permit a limited range of values; others permit only certain values; others have minimal restrictions.
  • Different flexfields can share the same value set. For example, a value set containing the names of regional offices could be used by many different flexfields.
  • Different segments of the same flexfield can use the same value set, for example a date value set. Segments defined to different structures of the same flexfield can share value set. Many of the report parameters used with Standard Request Submission (SRS) forms are tied to shared value sets.
  • Value sets do not have to have the same actual values defined for them.

42. What Are Value Set List Types?

Ans:

  • List of values (10 to 200)
  • Long list of values (> 200)
  • Poplist (> 10)

43. What Is Value Set Security Type?

Ans:

  1. 1. No Security: All security is disabled for this value set.
  2. 2. Hierarchical Security: With Hierarchical security, the features of the value security and value hierarchies are combined. With this feature any security that applies to a parent value also applies to its child values.
  3. 3. Non-Hierarchical Security: Security is enabled, but the rules of the hierarchical security do not apply. That is, a security rule that applies to a parent value does not “cascade down” to its child values.

44. What Types Of Value Sets?

Ans:

  1. 1. NONE: A value set of the type None has no list of approved values associated with it. A None value set performs only minimal checking of, for example, data type and length.
  2. 2. INDEPENDENT: Independent type value sets perform basic checking but also check a value entered against the list of approved values you define.
  3. 3. DEPENDENT: A dependent value set is associated with an independent value set. Dependent value sets ensure that all dependent value are associated with a value in the related independent value set.
  4. 4. TABLE: Table value sets obtain their lists of approved values from existing applications tables. When defining your table value set, you specify a SQL query to retrieve all the approved values from the table.
  5. 5. SPECIAL: This specialized value set provides another flexfield as a value set for a single segment.
  6. 6. PAIR: This specialized value set provides a range flexfield as a value set for a pair of segments.
  7. 7. TRANSLATED INDEPENDENT: This works similar to Independent type. However, a Translated Independent value set can contain display values that are translated into different languages.
  8. 8. TRANSLATED DEPENDENT: This works similar to Dependent type. However, a Translated Dependent value set can contain display values that are translated into different languages.

45. How Many Segments Are There In The Key Flexfield(s) In Oracle General Ledger?

Ans:

Oracle GL Key flexfield can have 15 columns each representing a segment. However, the segments type can be:

  • Cost Center segment
  • Balancing segment
  • Account segment
  • Intercompany segment

46. On Which Entity Is The Cross-validation Rule Applicable?

Ans:

It’s a feature of Key flexfield, applicable on Value Sets.

47. What Is A Period In Oracle Gl?

Ans:

A Period corresponds to a time span within which transactions are entered prior to finalizing, otherwise called as close of the period.

48. What Are The Period Types?

Ans:

Predefined period types in Oracle GL are:

  • Month
  • Quarter
  • Year

49. Different Statuses Of An Accounting Period?

Ans:

  1. 1. NEVER OPENED: Cannot enter or post journals.
  2. 2. FUTURE ENTERABLE: Enter journal, but cannot post. The number of future enterable periods is a fixed number defined in the set of books window. The number of future enterable period can be changed at any time.
  3. 3. OPEN: Enter and port journals to any open period. An unlimited number of periods can be open, but doing so may slow the posting process and can confuse users entering journals.
  4. 4. CLOSED: Cannot post journals in a closed period. Must reopen closed periods before posting journals. Should manually close periods after finishing month/quarter/year-end processing.
  5. 5. PERMANENTLY CLOSED: Permanently closed periods cannot be reopened. This status is required to Archive and Purge data.

50. What Is An Adjusting Period And It’s Implications?

Ans:

Typically, the last day of the fiscal year is used to perform adjusting and closing journals entries. This period is referred to as Adjusting Period.
Choosing whether to include an adjusting period or not in a calendar is a very important decision. There can be unlimited number of adjusting periods. Once the accounting calendar is used, changes to its structure to remove or add an adjusting period cannot be done.

51. How Many Types Of Conversion Rates Are There In Oracle Gl?

Ans:

There are 5 basic types of conversion rate types predefined in Oracle GL:

  1. 1. SPOT: An exchange rate based on the rate for a specific date. It applies to the immediate delivery of a currency.
  2. 2. CORPORATE: An exchange rate that standardize rates for your company. This rate is generally a standard market rate determined by senior financial management for use throughout the organization.
  3. 3. USER: An exchange rate that you enter during foreign currency journal entry.
  4. 4. EMU FIXED: An exchange rate that is used by countries joining the EU during the transition period to the Euro currency.
  5. 5. USER DEFINED: A rate type defined by your company to meet specific needs.

52. What Are The Three Essential Components Of A Gl Set Of Book?

Ans:

CHART OF ACCOUNTS

  • Your chart of accounts is the account structure you define to fit the specific needs of your organization.
  • You can choose the number of account segments as well as the length, name, and order of each segment.

ACCOUNTING CALENDAR

  • An accounting calendar defines an accounting year and the periods it contains.
  • You can define multiple calendars and assign a different calendar to each set of books.

CURRENCIES

  • You select the functional currency for your set of books as well as other currencies that you use to transact business and report in.
  • GL converts monetary amounts entered in a foreign currency to functional currency equivalents using supplied rates.

53. What Is The Implication Of The “future Period” Field In The Set Of Book Definition Form?

Ans:

The value mentioned in the Future Period field represents the number of future enterable periods that users can use to input journal entries (provided those future periods are opened). However, consideration must be given to minimize the number of future enterable periods to prevent users from accidentally entering journal entries in an incorrect period.

54. How Many Tabbed Regions Are There In The Set Of Book Definition Form? What Are The Names Of These Tabbed Regions?

Ans:

There are 5 tabbed regions in the set of books definition form.

  • Closing
  • Journaling
  • Average Balances
  • Budgetary Control
  • Multiple Reporting Currencies

55. What Is Retained Earnings Account?

Ans:

Retained earnings refer to the percentage of net earnings not paid out as dividends, but retained by the company to be reinvested in its core business, or to pay debt. It is recorded under shareholders’ equity on the balance sheet.

Course Curriculum

Best Oracle EBS Certification Course to Boost UP Your Skills

Weekday / Weekend BatchesSee Batch Details

56. What Should Be The Characteristic (segment Qualifier) Of The Natural Segment Of The Retained Earnings Segment?

Ans:

  • Parent – Do no enable.
  • Budget – Yes.
  • Posting – Yes.
  • Account Type – Ownership/Stock.

57. What Is The Purpose Of Translation Adjustment Account?

Ans:

If you translate your functional currency balances into another currency for reporting, or if you revalue foreign currency-dominated balances, you must specify a translation adjustment account.

58. What Is The Purpose Of/unique Feature Of The Net Income Account?

Ans:

Net income (NI) is a company’s total earnings (or profit); net income is calculated by taking revenues and subtracting the costs of doing business such as depreciation, interest, taxes and other expenses. Net income also refers to an individual’s income after taking taxes and deductions into account.

59. What Is The Purpose Of The Transaction Calendar?

Ans:

Transaction calendar is defined for the purpose of enabling average balance processing. Transaction calendar is created optionally with valid business days mentioned.

60. In Order To Allow Unbalances Juurnal Posting What Action Is Required At Set Of Book Definition Level / What Is A Suspense Account And Its Purpose?

Ans:

If you choose to allow posting of out-of-balance/unbalanced journal entries, GL automatically posts the difference to Suspense Account. However, the Suspense Account check box should be checked and an Account to be provided for this feature to work during the creation of set of books.

61. Explain ERP in Oracle apps?

Ans:

In Oracle applications. ERP stands for Enterprise Resource Planning. In this Enterprise means the organization or firm and resource means the available source and planning means to manage the day to day resource. Oracle applications have created the software to do this for the large organizations and companies.

62. Explain the Flex field and its types?

Ans:

It can be defined as the collection of subfields that can be added or removed to update the structure of the flex field. This is the basic Oracle Apps Interview Question asked in an interview. It does not need any programming level. It just appears the popup window that can cause each segment. The below are the types of Flex field:

  • Key Flex field: It is mainly used for creating the unique identifier. It is mainly stored inside the segment. It is building a block that defines the structure of objects. With key Flex field, there are two different attributes that are Flexfield qualifier and segment qualifier. These fields are flexible enough to use the coding scheme without using programming. It is used for storing the information related to the key and it helps in displaying the information related to the key. The key fields help in specifying the rules to apply to the segment values that get combined and form valid code.
  • Descriptive Flex Field: It is mainly used for capturing the additional information and provides the space to form and able to make it expand. It is also used to create new fields. It provides the feature of customizing the space. It can be context sensitive in which the information of application depends on the user entered in the forms.

63. Explain Templates and attachments used in templates?

Ans:

A template is a form which is required before the creation of any other type of form. It is mainly having the attachments which are independent of platform and being associated with a particular library. There are several attachments that are part of template form:

  • APPSCORE: It is the attachment which consists of packages as well as procedure Which is mainly useful for all the different forms for the purpose of creating toolbars, menus etc.
  • APPSDAYPK: It is the attachment that consists of packages which are helpful in controlling applications associated with Oracle.
  • FNDSQF: It is the attachment which is having various procedures and packages for flex fields, profiles, message dictionary, and concurrent processing.
  • CUSTOM: It is the attachment which is helpful in extending the application forms of Oracle without modifying the application code.

64. Explain the advantage of using the cursors in PL/SQL?

Ans:

The main purpose of using cursor is handling various rows query that is associated with PL/SQL. There are two types of cursor that are Implicit cursor and Explicit Cursor. An implicit cursor is already available in Oracle, which is available for handling all the queries related to Oracle. The memory space can be consumed by the implicit cursor which is being unnamed used by Oracle. An explicit cursor is a cursor that has been defined by the user.

65. Explain the types of validation in Oracle?

Ans:

The types of validation are as below:

  1. 1. None: It mainly indicates minimal validation.
  2. 2. Dependent: The input value is compared with the subset of values according to the previous value.
  3. 3. Independent: In this type of validation, the input value should be on the list of the values that are defined already.
  4. 4. Special: In this validation, the values make use of the flex fields.
  5. 5. Pair: in this, the pair of the values make use of the flex fields.
  6. 6. Table: The input value has been checked on the basis of the already available values present in the application table.
  7. 7. Translatable dependent: In this input and subset of the values are compared with a previous value list.
  8. 8. Translatable independent: In this, the value is compared with a listed value previously defined.

66. What are the different types of triggers available?

Ans:

The various types of triggers available are

  • Key triggers
  • Message triggers
  • Error triggers
  • Query-based triggers,
  • Navigational triggers
  • Transactional triggers

67. What do you mean by Autonomous transaction?

Ans:

This transaction is mainly independent of another transaction. It allows you to suspend the transaction. It helps in performing SQL operations, rolling back of operations and committing those transactions as well. These autonomous transactions do not support resources, locks or any kind commit dependency which is the main part of the transaction.

68. Explain the different steps of attaching reports with Oracle Apps?

Ans:

They are certain steps or rules that need to take care while attaching the reports with Oracle apps that are Designing the report, generating the executable file related with report, moving the executable and source file to the appropriate folder of the product, registering the report in the form of concurrent executable, defining concurrent program for registered that are executable and last is adding the concurrent program for requesting the group of responsibility.

69. Explain the parameters which are mandatory in procedures?

Ans:

This is the most asked Oracle Apps Interview Questions in an interview. There is the number of parameters which needs to take care while declaring the procedure and these parameters are assigned with some sort of job. For example, the parameter is Errobuf, this is the parameter which is used for returning the error messages in oracle apps and send it to the log file for tracking. The other parameter is Retcode, which is mainly used for showing the status code associated with a procedure like 0,1,2. These are the different status shown by this parameter. 0 defines the normal status, 1 mainly defines the completed warning status and 2 defines the error occurred in the procedure.

70. What is Oracle Apps (ERP)?

Ans:

ERP stands for Enterprise Resource Planning. A product of Oracle India Pvt. Ltd. As the name suggests Enterprise Resource Planning. Enterprise means a firm/organization. Resource means the available source of wealth infirm and Planning means how you can maintain day to day resources. Hence in short to facilitate big businesses, companies Oracle Corporation has created huge software known in the category of ERP (Enterprise Resource Planning) as Oracle Applications. (oracle apps interview questions)

Oracle-Ebs Sample Resumes! Download & Edit, Get Noticed by Top Employers! Download

71. What is Summary columns?

Ans:

A summary column performs a computation on another column’s data. Using the Report Wizard or Data Wizard, you can create the following summaries: sum, average, count, minimum, maximum, % total. You can also create a summary column manually in the Data Model view, and use the Property Palette to create the following additional

72. What do you mean by Autonomous transactions?

Ans:

This transaction is mainly independent of another transaction. It allows you to suspend the transaction. It helps in performing SQL operations, rolling back of operations and committing those transactions as well. These autonomous transactions do not support resources, locks or any kind of commit dependency which is the main part of the transaction.

73. What is meant by concurrent Programs?

Ans:

 It is nothing but Instance of the execution along with parameters & Incompatibles. Here Incompatibles nothing but if we are submitting cc programs if anyone can be executed in that program, which programs r not imp yet this time we will mention those programs in incompatibles tab.

74. Difference between Form, Function, and Menu?

Ans:

A menu is a hierarchical arrangement of functions and menus. Each responsibility has a menu assigned to it. A function is a part of an application that is registered under a unique name to assign it to be including it from a menu.

75. What is the use of the CUSTOM Library in Oracle Apps?

Ans:

  1. 1. The main beneficial use of the custom library is allowing the extension to Oracle Application without modification of the Oracle Application code.
  2. 2. We can do the customization such as Zoom, enforcing business rules and disabling fields that do not apply for your site.
  3. 3. Also used to validate the base application without modifying the Custom.pll.
  4. 4. The CUSTOM library is an Oracle Forms PL/SQL library.
  5. 5. It allows you to take full advantage of all the capabilities of the Developer/2000 suite of products, and integrate your code directly with Oracle Applications without making changes to Oracle Applications code.
  6. 6. The CUSTOM library is located in the $AU_TOP/res/plsql directory (or platform equivalent).
  7. 7. The CUSTOM library you modify must replace the default CUSTOM library in this directory for your code to take effect.
  8. 8. After you write code in the CUSTOM procedures, compile and generate the library using Oracle Forms.

76. What is the Formula Column?

Ans:

A formula column performs a user-defined computation on another column(s) data, including placeholder columns.

77. What is TCA (Trading Community Architecture)?

Ans:

Oracle Trading Community Architecture (TCA) is a data model that allows you to manage complex information about the parties, or customers, who belong to your commercial community, including organizations, locations, and the network of hierarchical relationships among them. This information is maintained in the TCA Registry, which is the single source of trading community information for Oracle E-Business Suite applications.

78. What Are An Adjusting Period And Its Implications?

Ans:

Typically, the last day of the fiscal year is used to perform adjusting and closing journal entries. This period is referred to as Adjusting Period.

Choosing whether to include an adjusting period or not in a calendar is a very important decision. There can be an unlimited number of adjusting periods. Once the accounting calendar is used, changes to its structure to remove or add an adjusting period cannot be done. 

79. What are the steps in attaching reports with oracle applications?

Ans:

There are certain steps that you need to follow systematically for attaching the reports along with oracle application.

  • Designing the report.
  • Generating an executable file related to the report.
  • Moving executable and source files to the appropriate folder of the product.
  • Registering the report in the form of concurrent executable.
  • Defining a concurrent program for registered that is executable.
  • Adding a concurrent program for requesting a group of responsibility.

80. What is the significance related to the US folder?

Ans:

 The US folder is just a language specification. Multiple folders can be kept for language specifications depending on the languages that are installed.

81. Define the application top?

Ans:

 Application tops are found when we are connecting to the server. There are two types of application tops available they are product top and custom top. The product top is the kind of top that is built-in default by the manufacturer. The custom top can be chosen by the client, and any number of custom tops can be created as per the requirement of the client.

82. How to register a concurrent program with oracle apps?

Ans:

 There are certain steps that you need to follow to register the concurrent program.

The first step is to log in to your system with the responsibility of the system administrator.

The next step is to define an executable concurrent program.

While defining concurrent programs do take care to give application name, short name and description along with the selection of executable concurrent program. 

83. Define the custom top and its purpose?

Ans:

Custom top can be defined as the customer top which is created exclusively for customers. According to the requirement of the client, many numbers of customer tops can be made. The custom top is made used to store components, which are developed as well as customized. At the time when the oracle corporation applies patches, every module other than the custom top is overridden.

84. What is the firing sequence related to reporting triggers?

Ans:

The sequence related to firing is as follows

  1. 1. Before parameter form
  2. 2. After parameter form
  3. 3. Before the report
  4. 4. Between pages
  5. 5. After the report

85. To Allow Unbalances Journal Posting What Action Is Required At Set Of Book Definition Level / What Is A Suspense Account And Its Purpose?

Ans:

If you choose to allow posting of out-of-balance/unbalanced journal entries, GL automatically posts the difference to Suspense Account. However, the Suspense Account checkbox should be checked and an Account to be provided for this feature to work during the creation of a set of books.

86. What is MRC and what are it’s use?

Ans:

The Multi Reporting Currency Feature allows you to report and maintain records at the transaction level in more than one functional currency. You can do by defining one or more set of books in addition to primary set of books.

87. How to attach reports in Oracle Applications ?

Ans:

The steps are as follows :

  • Design your report in D2K
  • Generate the executable file of the report as .rdf.
  • Move the executable as well as source file to the appropriate product’s folder.
  • Register the report as concurrent executable.
  • Define the concurrent program for the executable registered.
  • Add the concurrent program to the request group of the responsibility.

88. What is the use of Temp tables in Interface programs ?

Ans:

Temporary tables are used in Interface programs to hold the intermediate data. The data is loaded into temporary tables first and then, after validating through the PL/SQL programs, the data is loaded into the interface tables.

Are you looking training with Right Jobs?

Contact Us

Popular Courses