Build and release engineer-interview questions and answers LEARNOVITA

Get Build and Release Engineer Interview Questions [ TO GET HIRED ]

Last updated on 22nd Sep 2022, Blog, Interview Question

About author

Sanjay (Sr Big Data DevOps Engineer )

Highly Expertise in Respective Industry Domain with 7+ Years of Experience Also, He is a Technical Blog Writer for Past 4 Years to Renders A Kind Of Informative Knowledge for JOB Seeker

(5.0) | 13265 Ratings 1494

1. What do know about a Software Configuration Management?

Ans:

Software configuration management (SCM or S/W CM) is the task of tracing and controlling changes in the software, part of a larger cross-disciplinary field of the configuration management. SCM practices included a revision control and the establishment of baselines.

2. What are the goals of SCM? Why do use Software Configuration Management?

Ans:

Configuration identification– Identifying a configurations, configuration items, and baselines.

Configuration control– Implementing a controlled change process. This is usually an achieved by setting up a change control board whose primary function is to approved or reject all change requests that are sent to against any baseline.

Configuration status accounting– Recording and reporting all the important information on the status of the development process.

Configuration auditing– Ensuring that configurations contain all their intended parts and are sound with the respect to their specifying documents, including requirements, architectural specifications and user manuals.

Build management– Managing a process and tools used for builds.

Process management– Ensuring adherence to an organization’s development process.

Environment management– Managing the software and hardware that host a system.

Teamwork– Facilitate team an interactions related to the process.

Defect tracking– Making sure each defect has traceability back to the source.

3.Why do need Software Configuration Management?

Ans:

Configuration Management focuses on the establishing and maintaining the consistency of a system or product throughout its a lifetime. CM is a collection of competencies, techniques, and tools whose purpose is to ensures the consistency of a system’s requirements, functional attributes, and physical properties.

4. What are the advantages of a Software Configuration Management?

Ans:

  • It reduces a redundant work
  • It effectively manages a simultaneous updates
  • It avoids the configuration-related problems
  • It simplifies coordination between the team members
  • It is helpful in tracing a defects
  • Continuous Integration (CI) is a process of auto

5. What is a Continuous Integration?

Ans:

Mating the build and testing of code at every time a team member commits a changes to version control.

6. What are configuration management tools?

Ans:

Chef– Chef is one of the most famous SCM tools. It is basically a framework for an infrastructure development. It provided a support and packages for framing one’s an infrastructure as code.

Puppet– Puppet was first introduced in the 2005 as an open-source configuration management tool. It is written in a Ruby. This CM system allows explaining the state of the IT infrastructure, and then automatically enforces a correct state.

CFEngine– CFEngine is one of the most famous open-source and fully distributed a CM systems and provides automated configuration compute resources. Ansible – Ansible is an open-source platform for the CM, orchestration and deployment of a computing resources.

Juju– Juju is an open-source configuration management and an orchestration management tool. It enabled a applications to be deployed, integrated and scaled on different types of cloud platforms faster and more efficiently.

SaltStack– SaltStack is an open-source multitasking CM and remote to execution tool. It has a Python-based approach to represent an infrastructure as a code philosophy.

Vagrant– Vagrant is an open-source CM tool for building and managing easy-to-configure, reproducible and also portable virtual development environments.

Docker– Since launching back in 2013, this industry newbie has taken a DevOps and software development world by storm. The key to Docker’s success is its the lightweight containerization technology.

Rudder– Rudder is an open-source CM tool for the managing IT infrastructures. It is written in a Scala and works on top of the CFEngine.

7. What are various version control tools?

Ans:

Version control tools are a great way to enabled a collaboration, keep versions, and track changes across a team. CVS, SVN, or Subversion, GIT, Mercurial, and a Bazaar.

8. What are various continuous tools?

Ans:

  • Jenkins is a cross-platform for CI tool and it offers a configuration both through a GUI interface and console commands.
  • TeamCity is the mature CI server, coming from a labs of the JetBrains company.
  • Travis CI is one of the oldest hosted solutions out there and it has won a trust of many people.
  • Go is the newest Cruise Control incarnation from a ThoughtWorks company.
  • Atlassian Bamboo – Modern and fast cloud CI tool integrated into the Bitbucket.
  • GitLab CI is fully integrated with the GitLab and it can easily hook projects using a GitLab API.
  • CircleCI Flexible cloud CI tool that offers a parallelization up to 16x.
  • CODESHIP – Powerful hosted solution with docker support, flexible plans to suited both for small teams and an enterprises alike.
  • CODEFRESH – simple to use tool with Docker containers at its core and a very nice feature of launching a built Docker images to the hosted environment.

9. What is meant by a build automation?

Ans:

Build automation is the process of an automating the creation of a software build and the associated processes include in the compiling computer source code into a binary code, packaging binary code, and running automated tests.

10. Explain the use of the command?

Ans:

In the Windows Operating System, the use of the command is a program that matches an input field on a text-based user interface with the Windows graphical user interface. It is widely used to perform and an execute commands of different advanced administrative programs. It is also used to troubleshoot or solve any Windows problems.

11. What are the various build automation tools?

Ans:

There are more Build tools available in the market they are: Maven, Hudson, Gradle, SBT, and Rake.

12. How is Settings.xml different from the pom.xml?

Ans:

Settings.xml is the user preferences. It lives in main Maven directory (usually $HOME/.m2) and holds on r own settings, like listings for non-public repositories, usernames, and other personalized configuration. pom.xml is a control file for every Maven project or module. It tells Maven which dependencies on the project needs, what processing to apply to built it, and how to package it when it’s to beready. The POM is part of a project itself, and so information that’s necessary to built the project should go there.

13. How do incorporate the SNAPSHOT version into a Maven?

Ans:

Resolution of dependency ranges should not resolved to a snapshot (development version) unless it is included as an explicit boundary. There is no require to compile against development code unless are explicitly using a new feature, under which a snapshot will become the lower bound of the version specification. As releases are considered to a newer than the snapshot they belong to, they will be chosen over the old snapshot if found.

14.Are compile and install same?

Ans:

When are installing a program, it means are running an application, which is called an installer. It has a script that contained a set of setup operations that initiate a program to run on a computer. On the other hand, compiling from a source has an advantage of optimizing and configuring a specific system. Therefore, it can be rightly be said that they are not an exactly the same.

15.Explain a Software Configuration Management?

Ans:

Software configuration management or SCM is a set of rules , processes, and tools that help in an organizing the development process the right way. It helps to keep the present state of the software, which is termed as a baseline. It even enabled a developers to work on new versions for fixes and features. If don’t use SCM, it will made the source code fragmented and unorganized due to which a web development process gets impossible as, without SCM, it is impossible to break a significant pieces of the application.

16. What is the purpose of the SCM or Software configuration management?

Ans:

First, it helps to accelerate a return on investment of portal investment. It also downstream a risk and cost mitigation.Second, Software configuration management reduced the design gaps between the SCM processes and the environment configuration process. SCM puts a direct effect on a application’s performance.Third, SCM maintains the consistency of the product’s functions, performance, and physical attributes in respect to its design, requirements, and operational information.

17. What is a use of !! command?

Ans:

It’s used to execute the last command.

18. What Is The Difference Between the Maven, Ant And Jenkins ?

Ans:

    MavenJenkins
    Maven and Ant are the Build Technologies. Jenkins is the continuous integration tool.

19. Explain the benefits of the Software Configuration Management?

Ans:

Organization: It is the framework of the greater information management program. It is complicated for the organization to manage its business function and information as a whole. With a well-developed software configuration management, an IT developer can be better assess all of a past system implementations of a business and thereby can better cater to a future business needs and changes.

Reliability: Nothing is more disappointing than an unreliable system that is down and require to be repaired frequently. In order to run the business smoothly, a company require reliable software configuration management to ensured that each department in the company is doing their job the right way.

Reduction of risk and a cost: An effective configuration management system saved a lot of money with an operation of record keeping, maintenance, checks, and balances, which help to prevent mistakes and also repetition.

20. What is a transitive dependency? Can override a Transitive Dependency version and If Yes, how?

Ans:

Transitive dependency is the dependencies not explained directly in the current POM but a POM of the dependent projects.Yes, can override a transitive dependency version by a specifying the dependency in the current POM.

21. Do know Continuous Integration?

Ans:

It is the process of the automating the integration code from a wide number of a contributors to a single project. The CI process contains a several automatic tools that ascertain an accuracy of the new code prior to integration. The code version of a control system is the crux of the Continuous Integration process. This version is a supplemented along with the other checks like syntax review tools, automated quality tests, and much more.

22. Explain a transitive dependency?

Ans:

A transitive dependency is the kind of indirect connection between values that leads to the functional dependency. By its nature, it need three or even more features having functional dependency among them. It implied column A in the table depends on the column B via an intermediate connection with column C.

23. Explain a cyclic dependency?

Ans:

It is a kind of connection between the 2 domains or even more. It gives a rise to a situation where a slave domain is dependent on itself. Not only this, but a master domain also relies on one of its slave the domains. The domain manager decided if there was a cyclic dependency before adding the dependency or not.

24. What do know about a build automation?

Ans:

In the field of software development, build mainly refers to a process which converts a files and other important things into the software product under the responsibility of the developers. The software product is built into the consumable form. The build includes:

  • Package compiled files into the compressed format
  • Compile a source files
  • Produce an installers
  • Create and update the database scheme
  • Since this build is an automated process, when these steps are needed to be repeated, it needs no human intervention directly. The best feature of it is that can do it at any time with no previous data except what is there in the source code of repository system.

25. What are the build automation tools?

Ans:

Jenkins: It is the open-source tool. It does the job of testing, building, and also deploying software.

Maven: It is a kind of application that provided a lot of functionalities for effective project management. It performing the functions of documentation, building, and reporting.

Gradle: It can be used for multiple projects for right from microservices to mobile applications. It is the open-source platform.

Travis CI: It executes auto deployments during the passing the builds. can apply it to a numerous cloud services.

Bamboo: This continuous delivery tool is utilized right from the deployment to coding. It performs a functions of the test, builds and deploy projects.

Circle CI: It is useful tool for a delivery and continuous Integration. It helps to produce the build on nearly an every commit.

Teamcity: It offers a lot of ways of the reusing the settings. It provide a lot of functions, including user roles.

Apache Ant: It is used to an assemble, compile, and Java applications. It helps to dependency management and combining builds.

Buildmaster: It can be integrated with the automated unit testing and also analysis tools.

Codeship: It offers a continuous deployment and integration. The fundamental plan works for the common technologies.

26. Give an idea about various version control tools?

Ans:

Gitlab: It comes with the lot of handy features. can automatically deliver and also test the code.

Github: It helps to collaborate and keep the entry history of the code changes. can easily trace the changes in code.

Beanstalk: it is a useful option for those who preferred to work from the remote places.

Apache Subversion: It is open-source of a control system. It is a useful option for a valuable data.

Perforce: It delivers the version of the control capabilities. It is seamless team of a collaboration.

Microsoft team foundation: It is an enterprise-grade management tool that helps to manage a source code.

Mercurial: it is a useful tool for handling the projects of all sizes. It is a distributed control service that provided an intuitive and simple user interface.

27. Different continuous integration tools – explain?

Ans:

  • AWS codebuild
  • App Veyor
  • Bamboo
  • Azure DevOps
  • Buildkite
  • Buildbot
  • Codeship
  • CruiseControl

28. Tell us about a Repository?

Ans:

In the realm of an Information technology, a repository is a central place where an aggregate of data is maintained and kept in an organized manner, in the form of a computer storage. Depending on how this term is actually used, a repository is directly an accessible to a lot of users. It also referred to a place where a lot of files, databases, and documents can be obtained for the further distribution and relocation of the network.

29. Explain the nightly builds?

Ans:

It is a neutral build that occurs when no one is working in a workplace. In fact, no changes to a code take place at that time. It takes place automatically every night, all pieces of code can be checked into a source control. This is mainly used for the comprehensive projects. In such types of projects, a complete rebuild of the finished product takes too much time for the individual developer to do this as part of a regular development cycle. The software which is not built a regularly is complicated to release, and therefore, this is the very reason why the teams need to used a nightly builds.

30. Can use it with the conjunction to some other string to complete a command?

Ans:

Yes, this can be used with the other string to execute new command. For eg – if ls was the last command, can execute !! -l for having the long listing.

31. Explain the use of command?

Ans:

In the Windows Operating System, the use of the command is a program that matched the input field on a text-based user interface with the Windows graphical user interface. It is widely used to perform and an execute commands of different advanced administrative programs. It is also used to troubleshoot or solve an any Windows problems .

32. How to schedule build in Jenkins?

Ans:

Builds can be triggered by using a source code management commits. Even after a completion of other builds, existing builds are to be triggered.Using a CRON jobs, builds can be scheduled to run at a specific time, or one may choose manual requests.

33.Tell us the Maven’s order of inheritance?

Ans:

  • Parent Pom
  • Project Pom
  • Settings
  • CLI parameters

34. What is the difference between the compile and install?

Ans:

    CompileInstall
    Compile compiles the source code of a project. Install installs the package into a local repository, for use as a dependency in the other projects locally.

35. Tell about “Jenkins.”?

Ans:

It is an open-source as well as free an automation server. It helps to developed the automated software of the non-human part with facilitating technical facets of the constant delivery and integration. This server-based system runs in the web containers like Apache Tomcat. Jenkins was released the under the MIT License and created by the KOHSUKE KAWAGUCHI. It’s free software. Jenkins are installed using a native system packages like Docker or even run standalone using any machine with an installed Java Runtime Environment.

36. If have an SVN, what will do with it?

Ans:

As a software developer, one can use a SVN (Subversion) to keep the historical and current versions of files like web pages, source code, and documentation. can change the contents and files, create, delete, rename and copy directories and data and then carry out the complete set of a changes as a unit.

37. Differentiate among the Maven, Jenkins, and Ant?

Ans:

MAVEN is a built automation tool. It explains how the software is developed and its dependencies. It helps to an executing unit tests as a part of the normal established cycle and supports the projects written in Ruby, C#.JENKINS is a continuous integration tool. It helps to the automated software development of a non-human part by the facilitating technical aspects of constant delivery and a continuous integration. Apache Ant and Apache Maven are to be executed using this and support version control tools like AccuRev and Git.ANT is a command-line tool. It drives a built process. Supporting single file execution introduced with the Java II, it supports projects written in C and C++.

38. Describe a software build best practices?

Ans:

  • Fully automated build process
  • Build repeatability
  • Build reproducibility
  • Build process adherence

39. Jar, ear, and war – what is a difference?

Ans:

Jar required a Java installation. It contains a class files, resources like .java, and property files. They are to be an appended to CLASSPATH- an environment variable to of any java application to access from the remote package.Ear required a full Java platform. The applications of the enterprise that are to be in deployed in EJB containers are placed within the .ear file.War required a web.xml file stored within a WEB-INF file. These files have a .war extension. The web application to be deployed on a JSP container or the servlet is too converted into .war files and is developing using the TOMCAT browser. It contains more important files required for web applications such as HTML, .js, .jsp.

40. Which version control (VC) or a software configuration management (SCM) systems work with a Merge?

Ans:

Can use a Tortoise SVN,which has a Merge Utility embedded in it.

41. Do have any idea about the web sphere?

Ans:

Web Sphere is the set of tools from IBM based on Java. They let the users to generate and run classy business websites. The WebSphere tool is an application server through which the user can connect website users with a servlets or Java applications. Its solutions are signified for a high-volume, e-commerce transactions. As a brand, it comes as a packages for business firms. For example, Websphere is the business solution already containing some business applications that run in a Java Enterprise platform.

42. Explain a process of copying Jenkins from the server to another?

Ans:

  • >At first, shift a task from one Jenkins installation to an another by copying a corresponding task directory.
  • >Create a copy of the specific task by creating a clone of a task directory under the different name.
  • >Rename a directory to rename a existing task.
  • >If need to modify a task name, must alter the other tasks that try to call a renamed task.

43. Can the build fail? If yes, then why?

Ans:

YES, builds can fail. Builds are compiled the programs and an essential part of the most developers’ lives. Builds fail due to the compilation errors and build breaks.

44. Explain the procedure of deployment?

Ans:

PLAN- Assemble a team and study the environment. Design an architecture and zone structure.

PREPARE- Configure an active directory and install a Centrify Suite.

DEPLOY- Download the software and install agents. Join the certify zone.

VALIDATE- Test the windows login role and verified the application rights and desktop. Check all a audited sessions.

MANAGE- Add custom roles and delegate an administrative tasks. Add group policies and agents.

45. What Is a Best Practice Configuration Usage For Files – Pom.xml Or Settings.xml ?

Ans:

The best practice guideline between the settings.xml and pom.xml is that configurations in settings.xml must be specific to a current user and that pom.xml configurations are specific to a project.

46. How Can Change a Default Location Of a Generated Jar When the Command “mvn Package”?

Ans:

By default, the location of a generated jar is in ${project.build.directory} or in the target directory. can change this by configuring a outputDirectory of maven-jar-plugin.

47. What is an UFT framework?

Ans:

It supports a different recording mode i.e. Normal, Analog and Low level which facilitates to automate various types of applications. UFT supports almost all famous automation frameworks like Linear, Keyword, Data Driven, Hybrid etc. For an automation purpose.

48. How Do Determine a Which Pom Contains Missing Transitive Dependency?

Ans:

run mvn -X

49. How is attenuation happens from a Jenkins to remote server?

Ans:

Have already like a password less log in enable, so from Jenkins server any one login to a remote the Linux server and all without an asking the password the key exchange is already done.

50. What factors influence the opening of the feature branch?

Ans:

Typically, feature branches are created in the cases where the new feature or enhancement has broad-sweeping changes to a code base such that introducing them in a trunk may be too disruptive. Also, feature branches may be used for the prototyping or proof-of-concept for a code that may never end up in trunk.

51. Which Version a Control (vc) Or Software Configuration Management (scm) Systems Work With a Merge?

Ans:

can use a Tortoise SVN,which has a Merge Utility embedded in it.

52. What Is A Transitive Dependency ? Can Override a Transitive Dependency Version And If Yes, How ?

Ans:

Transitive dependency is the dependencies not an explained directly in the current POM but the POM of the dependent projects.can override a transitive dependency version by specifying a dependency in the current POM.

53. What Are The Benefits Of a Transitive Dependency In Maven ?

Ans:

Transitive dependencies allowed to avoid specifying the libraries that are needed by a project which are specified in the other dependent projects – Remote or Local.

54. What Is A Cyclic Dependency ?

Ans:

A has dependency of B, B has dependency of a C and C has dependency of A,architecture,technical lead With the Maven 2 , came transitive dependency wherein in above scenario, C will acts as the dependency of A as if this dependency has been an explained directly in A but the negative side is that if it leads to a cyclic dependency , it creates issues .

55. What Technologies Have Worked With a For Build Management ?

Ans:

Ant and Maven

56. Have Created an Any Build Script?

Ans:

Yes, have worked on more build scripts .

57. What is UFT and ALM?

Ans:

ALM allows an integration with other HP products such as HP UFT and Hp Load Runner. HP UFT is the functional automation tool that supports automation of both the windows based and the web based application. It also supports a multiple technologies like . NET, Java, Siebel, SAP etc.

58. Which Version Control System Are Using In Current Project ?

Ans:

Using a SVN and GitHub.

59. What Is Repository ?

Ans:

Repository is the heart of any version of control system. It is central place where developers save all their work. Repository not only saves a files but also history. Repository is accessed to over a network, with repository acting as a server and version control tool acting as a client. Client can connect to repository, and then can save /retrieve their changes to/from repository.

60. What is a Continuous Integration?

Ans:

Mating the build and testing of code each time team member commits changes to version control.

61. What is ALM tool in testing?

Ans:

Application Lifecycle Management (ALM) is the specification, design, development and testing of the software application. ALM covered the entire lifecycle from an idea conception, through to a development, testing, deployment, support and ultimately retirement of systems.

62. Which Scm Tools are Jenkins Supports ?

Ans:

AccuRev, CVS, Subversion, Git, Mercurial, Perforce, Clearcase and a RTC.

63. What Are The differentWays In Which Build Can Be Scheduled In Jenkins ?

Ans:

  • Builds can be triggered by a source code management commits.
  • Can be triggered after the completion of an other builds.
  • Can scheduled to run at specified time.
  • Manual a Build Requests.

64. How do become a build and release engineer?

Ans:

To work as a build and release engineer, need a bachelor’s degree in the computer science or a related course. It will be advantageous if have a good history in IT project management and a software development. The more important skill that builts and releases engineers need is excellent for technical abilities.

65. What are the roles and responsibilities of built and release engineer?

Ans:

Release Engineer duties and responsibilities:

  • Design and develop a code that glues together different applications in our build pipeline.
  • Engineer and release a new solutions.
  • Maintain and screen software builds.
  • Support a globally distributed teams.
  • Performing user an administration, troubleshooting, and trouble a ticket administration.

66. What is difference between release and build?

Ans:

A “build” is given by a dev team to the test team. A “release” is formal release of a product to its customers. A build when tested and certified by a test team is given to the customers as “release”.

67. What is UTF testing?

Ans:

The UTF ‘s supplies a toolbox of testing tools to ease creation and keep of test programs and provided a uniform error reporting mechanism. The toolbox supplied in the most part in a form of macro and function declarations.

68. What Is a Purpose Of Continuous Integration For A Development Team?

Ans:

The primary purpose of CI is to provide a regular, fast feedback to developers as they commit changes to a shared code repository (VCS). The idea being that are always integrating a code on commit, so that when conflicts arise, they can bean addressed more faster and easily than if the changes had been made a days, week, or even months ago.

69. How Does Attenuation Happens From Jenkins To a Remote Server?

Ans:

Have password-less login enabled, so from Jenkins server any one login to a Linux server and all without the asking the password the key exchange is already done.

70. Difference between a jar, war and ear?

Ans:

  • Jar is Java Archieve i.e compressed a Class or Class / Java files.
  • War comprises of a compressed Servlet class files, JSP FIles, supporting files, GIF and HTML files.
  • Ear comprise a compressed Java and web module files (was files).

71. What are the benefits of a transitive dependency in Maven?

Ans:

Transitive dependencies allow to avoid a specifying the libraries that are needed by the project which are specified in other dependent projects – Remote or Local.

72. How do determine which POM contains amissing transitive dependency?

Ans:

run mvn -X

73. What is a release management process?

Ans:

Release management refers to a process of planning, designing, scheduling, testing, deploying, and controlling software releases. It ensured that release teams efficiently deliver a applications and upgrades required by a business while maintaining the integrity of an existing production environment.

74. What is a release checklist?

Ans:

Release management refers to a process of planning, designing, scheduling, testing, deploying, and controlling software releases. It ensuredthat release teams efficiently deliver a applications and upgrades needed by the business while maintaining the integrity of the existing production environment.

75.What is Jenkins?

Ans:

Jenkins is a self-contained, open-source automation server that can be used to an automate all sorts of tasks related to building, testing, and delivering or deploying software. Jenkins can be an installed through a native system packages, Docker, or even run standalone by any machine with the Java Runtime Environment (JRE) installed.

76. Tell something about Continuous Integration, Continuous Delivery, and Continuous Deployment?

Ans:

Continuous Integration: A software development process where the changes are made to software are integrated into the major code as and when a patch is ready so that a software will always ready to be a – built, tested, deployed, monitored – continuously.

Continuous Delivery: This is a Software Development Process where the continuously integrated (CI) changes will be tested & deployed continuously into the specific environment, generally through a manual release process, after all the quality of checks are successful.

Continuous Deployment: A Software Development practice where the continuously integrated (CI) changes are deployed an automatically into the target environment after all the quality checks are to be successful

77. What are the general use cases Jenkins is used for?

Ans:

Software build jobs:

  • Sanity/Smoke/CI/Regression test jobs
  • Web/Data Scraping related jobs
  • Code coverage measurement jobs
  • General-purpose automation
  • Reverse Engineering jobs
  • Key Decoding jobs & more other jobs where software automation will be an applicable.

78. What are the ways to install a Jenkins?

Ans:

  • Jenkins can be installed using –
  • Native System Package Manager like a– apt (Linux), brew (Mac), etc.
  • Docker (famous docker images for Jenkins is available for different platforms like Unix/Mac/Windows in the docker registry)
  • Kubernetes (available as a helm chart and can be an installed on a Kubernetes clusters)
  • Standalone (on any machine with Java Runtime Environment installed

79. When should one use Maven?

Ans:

  • When the project has a more number of dependencies. Then, using Maven, can simply manage those dependencies.
  • When the version of a dependency changes are frequently. To update dependencies, simply update a version ID in the pom file.
  • Maven makes it easy to handle continuous builds, integration, and testing.
  • When need a quick way to generate a documentation from source code, this is the tool use. It helps to compiling source code, and then packaging it into JAR or ZIP files.

80. Why is a Continuous Testing important for DevOps?

Ans:

Any modification to the code may be tested an immediately with Continuous Testing. This prevents concerns like a quality issues and release delays that might occurred in whenever big-bang testing is delayed until the end of a cycle. In this way, Continuous Testing allowed for high-quality and high frequent releases.

81. What is a work of release engineer?

Ans:

Release engineers work with the software engineers (SWEs) in product development and SREs to explain all the steps required to release software—from how a software is stored in a source code repository, to build rules for the compilation, to how testing, packaging, and deployment are be conducted.

82. What is the difference between a DevOps engineer and build and release engineer?

Ans:

The main responsibility of a DevOps Engineer is to create apipelines to deliver tools and stacks for the software development teams. The main responsibility of the Build and release engineers is to used automation tools, like Jenkins, Version One, or Ansible, to made building, finding bugs, and releasing the program to be faster.

83. What is the role of release manager?

Ans:

Release Manager, in DevOps, is responsible for the scheduling, planning, and controlling the software’s development and delivery process. As a Release Manager, will be responsible for a handling the DevOps team to made them deliver the services on time and will manage a both IT operations and developers.

84. What do think are three of the biggest benefits of using a software configuration management?

Ans:

The most important benefits of using software configuration management included reliability, organization and cost. Using software configuration management mad s it easy to review previous system implementations and reduced the amount of downtime. When used properly, it can also help to companies reduce expenses by keeping an accurate records and preventing costly mistakes.

85. What is the role of build engineer in software development?

Ans:

Build and release engineers specialize in the managing, documenting, and enhancing an organization’s software products and also implementations. They are responsible for an overseeing and ensuring timely software releases for an organizations and may manage a software implementation process from a development to execution.

86. How one can distinguish between a build and release?

Ans:

The main difference between the Build and Release in Software Testing is that Build is a version of a software the development team hands over to the testing team for testing apurpose while Release is a software the testing team hands over to a customer.

87. What is the build and release process?

Ans:

Build and release management is the process of managing, planning, scheduling, and controlling the software build throughout its lifecycle. Building an application or software involves different stages. Each build has various build numbers and it is always built from a source code repository like git.

88. What is release management engineer?

Ans:

Release management is a relatively new but fast-growing field within a software engineering. This concept is about amanaging, planning and scheduling software delivery all through a release lifecycle.

89. How can change the default location of the generated jar when command “mvn package”?

Ans:

By default, the location of the generated jar is ${project.build.directory} or in a target directory. can change this by configuring a outputDirectory of maven-jar-plugin.

90. What are the best practices that use for release management?

Ans:

  • Make sure an acceptance requirements are clearly explained and objective.
  • Limit an impact on the users.
  • Keep the staging environment updated so it’s always be close to a production environment as possible.
  • Automate where be can.

91. What is life cycle of release management?

Ans:

This is the process of planning, scheduling, and managing the software build through the stages of developing, testing, deploying, and supporting a release. Techniques like Agile development, continuous delivery, DevOps, and release automation have helped to optimize release management.

92. What is a built in testing?

Ans:

The build in software testing is the way toward setting up a software for release. Builds are taken frequently to verify a progressions being executed and to see an improvement of development. The last form will be known as a release or release build and will given to a next level.

93. What are the benefits of Automation Testing?

Ans:

  • Helps to save a money and time.
  • Unattended execution can be simple done.
  • Huge test matrices can be simply tested.
  • Parallel execution is an enabled.
  • Reduced human-generated errors, which results in improved an accuracy.
  • Repeated a test tasks execution is a supported.

94. What are three skills believe a release engineer needs to be successful?

Ans:

The three most important skills a release engineer can have the ability to pay attention to details, critical thinking and the desire for continuous improvement. As a release engineer, being detail-oriented helps to identify and correct small coding mistakes to prevent errors and reduce downtime. Being able to critically think through a situations helps me overcome a challenges to ensure every project stays on track and desire to continually improve helps to stay an informed about the latest advances of software development.

95. how would ensure each application or program release happens at a right time?

Ans:

In waterfall project management methodology to ensure an every member of the team meets the deadlines. This method helps to develop a specific plan for each release, delegate tasks and establish goals for a team members. It’s also an excellent tool to encourage a team members to hold each other responsible and improved an accountability throughout a organization.

96. Explain a transitive dependency?

Ans:

A transitive dependency is a type of indirect connection between a values that leads to a functional dependency. By its nature, it required a three or even more features having functional dependency among them. It implied a column A in the table depends on column B via intermediate connection with column C.

97.Name a three important DevOps KPIs?

Ans:

  • Meantime to failure a recovery – This is the average time taken to a recovered from a failure.
  • Deployment frequency – The frequency in which a deployment occurs.
  • Percentage of failed a deployments – The number of times a deployment fails.

98. Mention some of core benefits of DevOps?

Ans:

Technical benefits:

  • Continuous software delivery
  • Less complex problems to manage
  • Early detection and faster correction of a defects

Business benefits:

Ans:

  • Faster delivery of features
  • Stable operating environments
  • Improved a communication and collaboration between a teams

99. Which of following CLI commands can be used to rename files?

Ans:

1.git rm

2.git mv

3.git rm -r

4.None of the above

The correct answer is – B) git mv.

Are you looking training with Right Jobs?

Contact Us

Popular Courses