Splunk admin interview questions LEARNOVITA

Top 70+ Informatica Cloud Interview Questions

Last updated on 07th Dec 2022, Blog, Interview Question

About author

Sanjay (Sr Big Data DevOps Engineer )

Highly Expertise in Respective Industry Domain with 7+ Years of Experience Also, He is a Technical Blog Writer for Past 4 Years to Renders A Kind Of Informative Knowledge for JOB Seeker

(5.0) | 13265 Ratings 1663

1. Define an Informatica Cloud?

Ans:

Informatica Cloud is ETL and Integration platform offering a web interface to web developers to access administrator and monitor tasks by using that web interface. It helps developers build the solutions that perform ETL processes between a cloud and on-site solution.

2. What is primary purpose of Informatica Cloud?

Ans:

The primary purpose of Informatica cloud is to resolve a data integration problem that takes place when have to move data from the legacy architecture to a cloud-based architecture. Through an Informatica cloud, and can resolve the issue of handling fragmented data inside and outside firewalls.

3. Explain Runtime Environment?

Ans:

The runtime environment is an implementation environment that implements data integration tasks or application integration tasks. should have a minimum of one environment setup for the running the tasks in organization. Generally, it is a server based on the data that gets arranged while processing. can select either for processing through Informatica servers or local servers that remain behind firewall.

4. What is the Replication Task?

Ans:

The replication task enables us to replicate a data from database table or the on-site application to a required target. can replicate all data sources rows that modify since last runtime of the task through a inbuilt gradual processing method of Replication task.

5. Differentiate the Informatica PowerCenter and Informatica Cloud?

Ans:

The web version of a Informatica PowerCenter is an Informatica Cloud, and Informatica Cloud utilizes a Informatica PowerCenter capabilities for providing web applications to all functionalities. Informatica Cloud has a capability to provide more enhanced data integration capability over cloud.

6. Explain a Cloud Designer?

Ans:

Can consider the Cloud designer as an equivalent version of a PowerCenter designer. Through cloud designer, can effortlessly configure the mappings that are ideally the same as how configure a PowerCenter mappings. Through Cloud designers, and can transform the data through the transformations such as Filter transformation, Expression Transformation, etc.

7. Explain a Synchronization Task?

Ans:

The synchronization task allows us to synchronize a data between source and target. Can build a synchronization task from a IICS UI by choosing the original and target without using any transformations like in mappings. can also utilize the expressions for transforming the data based on business logic or use data filters for filtering a data. Without the PowerCenter mapping and transformation, can build the synchronization tasks like a UI guides.

8. Differentiate the Synchronization and Replication Task?

Ans:

In a synchronization task, should have an objective for the data integration. But, replication task will be establish a target . The Replication task replicates the complete scheme and all the tables in it, which is impossible in a Synchronization task. A Replication task has in-built incremental processing a method. In a Synchronization task have to handle the incremental data processing.

9. Explain the Mapping Configuration Task?

Ans:

Mapping Task or Mapping Configuration Task is a similar to a session in Informatica PowerCenter canexplain the parameters that relate to the mapping. Insert modern session properties for enhancing a performance and configuring tasks to run on time.

10. Explain the Hierarchical Schema in IICS?

Ans:

Hierarchical Schema is element where can upload a JSON or an XML file that specifies hierarchy of the output data. Hierarchy Parser transformation transforms a input according to Hierarchical Schema that is related to the transformation.

11. Explain the Dynamic Linking?

Ans:

Informatica Cloud enables us to establish the target file at runtime. can use this feature only in mappings. In a target, can select the “Create New at Runtime” option. can choose a static filename that can be displaced with the new file whenever the mapping operates with the same name. can also create Dynamic filename such that whenever a mapping runs, and can create a file with new name.

12. Explain the Mapping areas of Cloud designers?

Ans:

Transformation Palette: By clicking or by drag and drop, can add a transformations.

Mapping Canvas: In this area, will configure a maps. This area is almost similar to a PowerCenter Designer.

Toolbar: All the tools connected to the canceling, validating, saving, zoom in or out, arranging are available in this mapping area.

Properties Panel: The configuration options associated with a transformation or mapping is displayed here. In a PowerCenter, have several tabs that do similar tasks.

Status Area: This mapping area notifies us about status of a tasks displayed.

13. Explain a Taskflow?

Ans:

Task flow is similar to a workflow of the Informatica PowerCenter. Task flow regulates an execution order of mapping configuration task or the synchronization task according to previous task output.

14. Explain the Informatica Cloud REST API?

Ans:

Informatica Cloud REST API provides us with capability to access information through Informatica Intelligent Cloud Services. Developers also perform tasks like to create, update, delete connections, starting and monitoring jobs, etc.

15. How do read JSON source files in a IICS?

Ans:

Through a Hierarchy Parser transformation of IICS, read the JSON files. Have to specify a hierarchy of the output data. Hierarchy parser transformation transforms a input according to Hierarchical Schema that is related to transformation.

16. Explain Differentiator of Cloud Architecture?

Ans:

The Informatica cloud architecture is a multitenant, and a web interface is provided extra attention to a UI/UX. The architecture nature is such a way that if there exist internal information systems, and can utilize the advantages of the hybrid solution implementation. Through this architecture, developers concentrate on integration steps in place of running a job on the cloud.

17. List some essential resources provided by a Informatica Cloud REST API?

Ans:

ActivityMonitor: ActivityMonitor variable job details are to be returned.

Connection: Connection variable returns a data integration connections.

Activity log: This variable returns the activity log job details.

Schedule: Schedule variable returns a schedule details. It helps us updating or creating the schedules.

Job: Task is a started or stopped.

18. Where does metadata of tasks gets stored in a Informatica Cloud (IICS)?

Ans:

All metadata gets stored in a Informatica Cloud repository. Unlike a Powercenter, all the information in the Informatica Cloud is stored on the server maintained by Informatica and the user does not have access to a repository database. Hence, it is not possible to use any SQL query on a metadata tables to retrieve information like in Informatica Powercenter.

19. What metadata information gets stored in a Informatica Cloud (IICS) repository?

Ans:

Informatica Cloud Services includes a IICS repository that saves different information about tasks. As create, schedule, and run tasks, all the metadata information is written to a IICS repository.

Source and Target Metadata: Metadata information of every source and target including a field names, datatype, precision ,scale and other properties.

Connection Information: The connection information to the connect specific source and target systems in encrypted format.

Mappings: All Data integration tasks built, their dependences and rules are be stored.

Schedules: The schedules created run a task built in a IICS are stored.

Logging and Monitoring information: The results of all jobs are stored.

20. What is taskflow in a Informatica Cloud?

Ans:

A Taskflow is analogous to workflow in Informatica Powercenter. A taskflow controls execution sequence of a mapping configuration task or a synchronization task based on a output of the previous task. To create a taskflow, must first create tasks and then add them to taskflow.The taskflow allows to:

  • Run a tasks sequentially.
  • Run a tasks in parallel.
  • Make decisions based on outcome from the one task before triggering a next task.

21. What is difference between the Taskflow and Linear Taskflow?

Ans:

A Linear taskflow is simplified version of a Data Integration taskflow. A linear taskflow groups the multiple Data Integration tasks and runs them serially in a specified order. If a task explained in Linear taskflow gets failed, and need to restart a entire taskflow. However, a taskflow allows to run a tasks in parallel, provides advanced decision making capabilities and allows to either restart from a failed task or skip it when a task fails.

22. Can run a Powercenter jobs in Informatica cloud?

Ans:

Yes. There is Powercenter task available in a Informatica Cloud where in user have to upload a XML file exported from Powercenter in Data Integration and run job as a Powercenter task. And can update an existing PowerCenter task to use various PowerCenter XML file but cannot make changes to imported XML. When upload a new PowerCenter XML file to the existing PowerCenter task, PowerCenter task deletes the old XML file and updates a PowerCenter task definition based on a new XML file content.

23. How does an Update Strategy transformation work in a Informatica Cloud?

Ans:

There is no Update strategy transformation available in an Information Cloud. Ina target transformation in a mapping, Informatica Cloud Data Integration provides a option for the action to be performed on target – Insert, Update, Upsert, Delete and Data Driven.

24. What is a Flow Run Order in a Informatica Cloud?

Ans:

  • When there are individual data flows in the mapping, the order in which the data integration process flows can be configured in Informatica Cloud Data Integration using a Flow Run Order. This is analogous to a Target Load Plan in Informatica Powercenter.
  • A flow is a collection of all the connected sources, transformations and targets in mapping. can have a multiple flows in a mapping. Specify the flow run order when want Data Integration to load the targets in various flows in the mapping in particular order.

25. What is a Dynamic Linking?

Ans:

  • Informatica Cloud Data Integration allows to create a new target files/tables at a runtime. To use this feature in the mappings, choose Create New at Runtime option in a target and specify a name for the new target.
  • The user can choose static filename where the target file will be replaced by the new file every time the mapping runs. The user can also choose to create a Dynamic filename so that every time the mapping runs, target file is created with new name.

26. In what format can export a task present in a Informatica Cloud?

Ans:

Informatica Cloud Data Integration supports an exporting a tasks as a zip file where the metadata gets stored in a JSON format inside zip file. However can also download a XML version of tasks also which can be imported as workflows in a Powercenter. But it will not support bulk export of tasks in a XML format at a time. Where as can export multiple tasks in a form of JSON in a single export zip file.

27. How do read a JSON Source file in IICS?

Ans:

JSON files are read using a Hierarchy Parser transformation present in IICS. The user needs to explain a Hierarchical Schema that defines expected hierarchy of a JSON file. The Hierarchical Schema can then be imported into a Hierarchy Parser transformation while reading the data from an input JSON files which converts a input based on the schema that is associated transformation. The Hierarchy Parser Transformation can also be used to read a XML files in an Informatica Cloud Data Integration.

28. What is Hierarchical Schema in a IICS?

Ans:

A Hierarchical Schema is the component where user can upload XML or JSON sample file that explain the hierarchy of output data. The Hierarchy Parser transformation converts a input based on Hierarchical schema that is associated with transformation.

29. What is Indirect File loading and how to perform a Indirect loading in IICS?

Ans:

The ability to process a multiple source files of same structure and properties through the single source transformation in a mapping is called Indirect File Loading. In order to perform a Indirect loading in IICS, prepare a flat file which holds a information of all source filenames which share the same file structure and properties. Pass this file as source file and select a File List under Source Type property of a source transformation in mapping. The data from all files listed in a source file will be processed in a single run.

30. What are parameter types available in a Informatica Cloud?

Ans:

can add parameters to mappings to create a flexible mapping templates that developers can use to create a multiple mapping configuration tasks. IICS supports a two types of parameters:

Input Parameter: Similar to the parameter in Powercenter. Can explain an input parameter in a mapping and set the value of parameter when configure a mapping task. The parameter value remains constant as a value defined in mapping task or a Parameter file through out the session run.

In-Out Parameter: Similar to variable in Powercenter. Unlike input parameters, an In-Out parameter can change every time a task runs. When explain an In-Out parameter, can set a default value in a mapping. However, would typically change the value of In-Out Parameter at a run time using an Expression transformation using a SETVARIABLE functions. The mapping saves a latest value of the parameter after successful completion of the task. So, when task runs again, the mapping task compares a In-Out parameter to the saved value instead of default value.

31. How many Status states are available in a IICS monitor?

Ans:

Starting: Indicates that a task is starting.

Queued: There is predefined number set which controls how many tasks can run together in a IICS org. If value is set to two and if two jobs are already running, third task a trigger enters into a Queued state.

Running: The job enters a Running status from Queued status once a task is triggered completely.

Success: The task completed successfully without any problems .

Warning: The task completed with the some rejects.

Failed: The task failed due to the some issue.

Stopped: The parent job has a stopped running, so the subtask cannot start. Applies to a subtasks of replication task instances.

Aborted: The job was to be aborted. Applies to a file ingestion task instances.

Suspended: The job is be paused. Applies to a taskflow instances.

32. How to invoke a Informatica Cloud tasks based on file event?

Ans:

To capture file event and trigger tasks based on that event, Informatica Cloud provides the component called File Listener. A File Listener listens to files on explained location. And explain a file listener that listens to a particular folder and file pattern. A file event is detected when new files arrive to a monitored folder or the files in a monitored folder are updated or deleted.

33. To include all the incoming fields from an upstream transformation except those with dates, what should do?

Ans:

Configure a two field rules in transformation. First, use a All Fields rule to include all fields coming from the upstream transformation. Then, create a Fields by a Datatypes rule to exclude fields by a data type and select Date/Time as the data type to exclude from the incoming fields.

34. What are the Preprocessing and Postprocessing commands in IICS?

Ans:

The Preprocessing and postprocessing commands are available in a Schedule tab of tasks to perform additional jobs using a SQL commands or Operating system commands. The task runs the preprocessing commands before it reads a source. It runs postprocessing commands after it writes to a target. The task fails if If any command in a preprocessing or postprocessing scripts fail.

35. What are the Field Name conflicts in a IICS and how can they be resolved?

Ans:

When there are fields with the same name coming from various transformations into downstream transformation like a Joiner transformation, the cloud mapping designer generates the Field Name Conflict error. can either resolve a conflict by renaming the fields in the upstream transformation only or and can create a field rule in downstream transformation to a Bulk Rename fields by adding a prefix or a suffix to all incoming fields.

36. What system variables are available in a IICS to perform Incremental Loading?

Ans:

  • IICS provides the access to following system variables which can be used as data filter variables to filter newly inserted or to be updated records.
  • $LastRunTime returns a last time when a task ran successfully.
  • $LastRunDate returns only a last date on which task ran successfully. The values of a $LastRunDate and $Lastruntime get stored in Informatica Cloud repository/server and it is not possible to override a values of these parameters. These parameters a datetime value in UTC time zone.

37. What is difference between a connected and unconnected sequence generator transformation in a Informatica Cloud Data Integration?

Ans:

  • Sequence generator can be used in 2 different ways in an Informatica cloud. One with Incoming fields disabled and other with incoming fields not disabled.
  • The difference between a sequence generator with the incoming fields enabled and disabled is, when a NEXTVAL field is mapped to a multiple transformations.
  • → Sequence generator with the incoming fields not disabled will generate a same sequence of numbers for every downstream transformation.
  • → Sequence generator with the incoming fields disabled will generate a Unique sequence of numbers for every downstream transformation.

38. Explain a Partitioning in a Informatica Cloud Data Integration?

Ans:

Partitioning is a nothing but enabling a parallel processing of data through separate pipelines. With Partitioning enabled, can select the number of partitions for mapping. The DTM process then creates the reader thread, transformation thread and writer thread for every partition allowing a data to be processed concurrently, thereby reducing a execution time of the task. Partitions can be enabled by a configuring a Source transformation in mapping designer.

  • Key Range Partitioning distributes a data into multiple partitions based on a partitioning key selected and range of values defined for it. must select a field as a partitioning key and explained the start and end ranges of value.
  • Fixed Partitioning can be enabled for a sources which are not relational or support key range partitioning. And must select the number of partitions by passing value.

39. How to pass data from a one mapping to other in a Informatica Cloud Data Integration?

Ans:

The data can be passed from a one Mapping task to another in an Informatica Cloud Data Integration through a Task flow using a parameters. The Mapping Task which passes a data should have an In-Out Parameter defined using a SetVariable functions. The Mapping Task which receives a data should either have an Input parameter or an In-Out Parameter explained in the mapping to read a data passed from upstream task.

40. What is a Informatica Cloud Secure Agent?

Ans:

Informatica Cloud Secure Agent is the light weight, self-upgrading program that need to install in a server and register it with Informatica Cloud repository using a unique registration code provided for an organization account. It runs all the tasks and enables secure communication across a firewall between an organization and Informatica Intelligent Cloud Services.

41. What are the Secure Agent Groups?

Ans:

By default after install and register the Informatica Cloud Secure Agent, a Secure Agent Group is created and installed Secure Agent is added under that group. All secure agent groups created in an Org can viewed from a Runtime Environments page of Administrator Service.can either create new secure agent group and add a multiple secure agents under it or add new secure agents in existing secure agent group.

42. What are the advantages of creating a multiple secure agent groups?

Ans:

Prevent activities of one department from a affecting another department:

  • For example, if there are a multiple teams working under single IICS org, create separate Secure Agent groups for every department. So the tasks run by a one department will not be impacted by a tasks run by another department.

Separate tasks by the environment:

  • can create a various Secure Agent groups for test, acceptance and a production environments. When configure a connection,and can associate it with the test, acceptance or production database by choosing a appropriate Secure Agent group as a runtime environment.

43. What are advantages of secure agent group with the multiple agents?

Ans:

Load Balancing – Balance a workload across machines:

  • Add a multiple agents to a group to balance distribution of tasks across machines. When a runtime environment is Secure Agent group with multiple agents, the execution of a tasks will be distributed to different agents in the agent group in round-robin fashion automatically. It’s not possible to override a task assignment and agent gets assigned in a round-robin fashion automatically.

High Availability – Improve the scalability for connections and tasks:

  • When create a connection or task, and select the runtime environment to use. If runtime environment is a Secure Agent group with the multiple agents, the tasks can run if any Secure Agent in a group is up and running. do not need to change a connection or task properties when add or remove an agent or if an agent in a group stops running.

44. Explain what is a Pushdown Optimization in a Informatica Cloud?

Ans:

  • Pushdown Optimization is the performance tuning technique where a transformation logic is converted into the SQL and pushed towards either source database or a target database or both. The amount of a data transformation logic that can be pushed to a database depends on the database type, transformation logic, mapping task configuration.
  • Processing data on a database level is much faster and efficient compared to the processing the data in Informatica and also Pushdown Optimization helps in achieving this in a Informatica Cloud. Informatica processes all the transformation logic at Informatica level that it cannot push to database.

45. What is a Dynamic Mapping Task?

Ans:

A Dynamic Mapping Task allows to create and group multiple jobs within a single asset that process data based on a data flow logic defined in a mapping. Instead of creating a multiple mapping tasks, can configure a multiple jobs based on a same mapping in one task.A Dynamic mapping task reduces a number of assets that need to manage if want to reuse a parameterized mapping.

46. What is a Informatica Cloud Debugger?

Ans:

  • Informatica Cloud debugger lets preview data at any point in the mapping, even as a build it, which helps in troubleshooting errors in Data Integration mappings. The only requirement is that mapping should be valid up to a selected transformation.
  • Consider a scenario where have built a mapping but output of the mapping is not as be expected. It could be because data is getting transformed mid-way in a mapping in an unexpected way. Instead of an adding a temporary target to view how data is transformed at any particular transformation in the mapping, Informatica debugger could be used.

47. Can explain some of important features of Informatica Cloud?

Ans:

Some important features of an Informatica Cloud include its ability to connect to different data sources, its scalability, and its ability to handle a large volumes of data. Additionally, Informatica Cloud includes a number of a security features to help protect data.

48. How does a IaaS differ from SaaS and PaaS?

Ans:

IaaS, or Infrastructure as Service, is cloud computing model in which users are able to access and use a infrastructure resources on demand. This includes resources like virtual machines, storage, and networking. SaaS, or Software as Service, is a cloud computing model in which users are able to access and use a software applications on demand. This includes the applications such as email, CRM, and office productivity suites. PaaS, or Platform as Service, is a cloud computing model in which users are able to access and use a platform resources on demand. This includes resources such as the operating systems, development tools, and database management systems.

49. What are some common use cases for a Informatica Cloud?

Ans:

Some common use cases for an Informatica Cloud include a data integration, data quality, and data management.

50 . What’s difference between the data integration and data migration?

Ans:

Data integration is a process of bringing data together from a multiple sources and making it available for the analysis and reporting. Data migration is a process of moving data from a one system to another, typically for purpose of upgrading to new system or consolidating multiple systems.

51. What are the some ways to load a data into a Salesforce using Informatica Cloud?

Ans:

There are few ways to load data into a Salesforce using Informatica Cloud. One way is to use a Salesforce Connector to connect to the Salesforce instance and load a data directly into Salesforce. Another way is to use a Informatica Cloud Data Loader to load a data into a temporary staging area, and then use Salesforce Connector to load a data from the staging area into a Salesforce.

52. What advantages do think Informatica offers over a other cloud-based ETL solutions like a Talend or AWS Redshift Data Migration?

Ans:

Informatica offers a few advantages in a terms of its cloud-based ETL solutions. First, Informatica has lot of experience in the ETL space, so their solutions are typically more robust and well-tested. Second, Informatica offers lot of flexibility in terms of how can configure and deploy their solutions, which can be helpful in a meeting a specific needs of an organization. Finally, Informatica provide a wide range of support and training resources, which can be helpful for getting up and running with their solutions.

53. What are some common challenges faced when implementing a data migration project with a Informatica Cloud?

Ans:

Some common challenges faced when implementing data migration project with an Informatica Cloud include data quality issues, data transformation challenges, and managing a data dependencies. Data quality problems can arise when data is coming from a multiple sources and needs to cleansed and standardized before it can be migrated. Data transformation challenges can occur when a data needs to be transformed to fit a target system’s requirements. Managing data dependencies can be complex when there are multiple data sources and data needs to be migrated in the specific order.

54. What types of files can be used as a input sources in a Informatica Cloud?

Ans:

Informatica Cloud can accept the variety of input file types, including delimited a text files, XML files, and JSON files.

55. What are the some different methods that can be used to import data into a Salesforce?

Ans:

There are a some various methods that can be used to import data into a Salesforce. One method is to use a Data Loader tool, which is a tool provided by Salesforce that can be used to import a data into Salesforce. Another method is to use a Salesforce API, which can be used to programmatically import data into the Salesforce. Finally, can also use a Salesforce Bulk API, which is designed for importing a large amounts of data into the Salesforce.

56. What is application service?

Ans:

An application service is the cloud-based application that provides a users with self-service interface for managing data and applications. Application services are typically used to provide access to the business intelligence or as data warehousing applications.

57. Why would want to use an application service in a Informatica Cloud?

Ans:

An application service in an Informatica Cloud allows to quickly and easily connect to variety of a data sources, including a both on-premises and cloud-based on a data sources. This makes it an ideal solution for an organizations that are looking to move to a cloud or that have a hybrid data environment.

58. What kind of source systems can connect to a using an Application Service?

Ans:

Can connect to a various of different types of a source systems using an Application Service, including the relational databases, flat files, web services, and more.

59. What are differences between a Informatica Cloud Real Time and Informatica Cloud?

Ans:

Informatica Cloud Real Time is the cloud-based data integration solution that provides a real-time data synchronization across the multiple cloud and on-premise applications. Informatica Cloud, on other hand, is cloud-based data integration solution that provides a scheduled data synchronization across the multiple cloud and on-premise applications.

60. Can give examples of how can integrate Salesforce data with on-premise applications?

Ans:

There are a some ways to do this. One option is to use a Salesforce Connector to connect to Salesforce data and then use an Informatica Cloud to map and transform a data into the on-premise application. Another option is to use a Informatica Cloud to connect to Salesforce data and then use Salesforce API to push data into a on-premise application.

61. Can explain how Life Cycle Management tool works in a Informatica Cloud?

Ans:

The Life Cycle Management tool is the tool that helps manage a Informatica Cloud environment. It helps with tasks like creating and managing connections, managing users and permissions, and also managing security.

62. What are different connection managers available in a Informatica Cloud?

Ans:

-FTP Connection Manager: This connection manager can be used to connect to the FTP server in order to transfer files.

HTTP Connection Manager: This connection manager can be used to connect to the HTTP server in order to retrieve or submit data.

-JMS Connection Manager: This connection manager can be used to connect to the JMS server in order to send or receive messages.

-MQ Connection Manager: This connection manager can be used to connect to the MQ server in order to send or receive messages.

-ODBC Connection Manager: This connection manager can be used to connect to the ODBC data source in order to retrieve or submit data.

-Oracle Connection Manager: This connection manager can be used to connect to the Oracle database in order to retrieve or submit data.

-SQL Server Connection Manager: This connection manager can be used to connect to the SQL Server database in order to retrieve or submit data.

63. What is PowerCenter?

Ans:

PowerCenter is the data integration platform from an Informatica that enables organizations to connect to all their data sources, process and cleanse that data, and then move it into the target data stores. PowerCenter includes the graphical interface that allows users to easily drag and drop data elements to amde mapping and transformation logic.

64. What are some best practices for working with an Informatica Cloud?

Ans:

Some best practices for working with an Informatica Cloud include understanding a capabilities and limitations of the platform, designing efficient workflows, and testing and debugging Informatica Cloud applications before deploying them. Additionally, it is important to be aware of a security risks associated with the cloud-based applications and take steps to mitigate those risks.

65.What is a Data Integration?

Ans:

Data integration is the concept used in the industry to explain combining data from diverse business systems into cohesive picture. A data warehouse is used to finish this unified perspective.

66.In an Informatica Cloud(IICS), where is a metadata saved?

Ans:

The Cloud server/repository stores all of info. Unlike Powercenter, all information in an Informatica Cloud is saved on an Informatica-managed server. The repository database is not be accessible to the user. As a result, retrieving a data from metadata tables by SQL queries is not available, as it is in an Informatica Power center.

67 .What metadata information gets accumulated in a Informatica Cloud (IICS) repository?

Ans:

Source and Target Metadata: Every Origin and user’s metadata, containing field names, datatype, accuracy, range, and the other attributes.

Connection Information: In encoded file, connection information to the connect specified Source and target systems.

Mappings: All of data integration tasks that have been constructed and their constraints and rules been saved.

Schedules: The schedules to generate when execute the designed IICS job are be saved.

Logging and Monitoring Information: The outcomes of all of ajobs are saved.

68.Can execute a Powercenter jobs in a Informatica cloud?

Ans:

  • Yes. Here isPowercenter task on call in an Informatica Cloud. The user needs to load up a XML report transported from the Powercenter in Data Integration and operate a task as a Powercenter duty. And can improve prevailing PowerCenter task to utilize different PowerCenter XML documents. Still can not help make a adjustments to an imported XML.
  • When post a brand-new PowerCenter XML data to the existing PowerCenter activity, the PowerCenter project erases aged XML data and updates a PowerCenter job definition based upon a new XML file information.

69.How can differentiate between the Union transformation in Informatica Cloud vs. Informatica Powercenter?

Ans:

  • In earlier variations of I an nformatica Cloud, Union transformation makes it possible for merely pair of groups to be specified; hence if three various basis teams need to be mapped to aim, an individual needs to use a two Union improvements. The result of an initial pair of groups to Union1. The production of a Union1 as well as a group3 to Union2.
  • In a most recent variation, Informatica Cloud is a sustaining multiple teams. All input teams can be taken care of in the singular Union improvement.

70.What is a Dynamic Linking?

Ans:

  • Informatica Cloud Data Integration permits to generate a brand-new target records/tables at runtime. This feature may merely be utilized in applying. In a target, decide on to develop a New at Runtime alternative.
  • The consumer can simply opt for a fixed filename that will be changed through the brand-new file every time applying operates along with the same label. The user can likewise produce the Dynamic filename to develop a report with a nonce word each opportunity mapping runs.

71.How can export a task present in a Informatica Cloud?

Ans:

  • Informatica Cloud Data Integration assists in an exporting a duties as a zip file. The metadata is saved in a JSON format inside a zip report.
  • Can also download and install a XML variation of tasks, imported as workflows in a Powercenter. It will not support an immensity export of jobs in a XML layout at a time. All at once, can easily transport numerous activities in a JSON in a singular export zip data.

72.What does a Indirect File loading mean, and how do execute a Indirect loading in IICS?

Ans:

The handling of a multiple resource documents sequentially possessing a similar structure and properties in applying is an Indirect File Loading. Indirect loading in an IICS can easily be performed by a deciding on the File List under a Source Type building of a source change.

73.What Status states are obtainable in the IICS monitor?

Ans:

Starting: This Shows that are chore is beginning.

Queued: A predefined number can established commands how several jobs can easily manage with the each other in IICS org. The 3rd activity you cause enters into queued condition if the value is specified to two and two tasks are presently be operating.

Running: The job goes into a Running standing coming from as Queued condition once mission is set off entirely.

Success: The duty was finished properly with no concerns.

Warning: The task was finished along with the some refuse.

Failed: The activity failed as result of a some problem.

Stopped: The activity failed as result of a some problem. The parent job has be quit running, so the subtask cannot start. This format relates to subtasks of a duplication duty circumstances.

Aborted: The job was terminated. Relates to submitting an ingestion job cases.

Suspended: The task is to be stopped briefly. This style relates to a task flow circumstances.

74.The source conversion fields in the Cloud mapping would be blank if Source was be customizable. So, in Source parameterized mappings, what do fields transmit from the Source to a subsequent transformations?

Ans:

When Source is to be configured, create the application with a fundamental resource desk to disperse areas to downstream transformations. Use Named Fields as a Field Selection Criteria after Input in a below improvement, then comprise all essential fields in an Incoming Fields portion of switch. After that, transform a Source contest into a specification. The resource fields are be still preserved in a downstream change when places are not on call in a source makeover after a parameterizing the Source.

75.To comprise all the incoming fields from an upstream alteration apart from those with as dates, what are supposed to do?

Ans:

Set up a two industry regulations in change. Initially, utilize a All Fields policy to embrace all industries. Generate the Fields by Datatypes policy to omit regions through a data type and choose Date/Time as a data style to skip.

76.What are Field Name conflicts in a IICS, and how can resolve them?

Ans:

The cloud mapping designer a produces Field Name Conflict mistake when a same label stems from different changes right into the downstream change. Moreover, can solve a dispute by renaming the fields in a difficult improvement itself or generating field guideline in the downstream change to massively Rename industries by an incorporating a prefix or a suffix to the every inbound area.

77.Differentiate between connected and unconnected sequence generator transformation in an Informatica Cloud Data Integration?

Ans:

Sequence generators can easily be used in a two diverse techniques in an Informatica cloud. One with the Incoming fields disabled as well as the different others with inbound lots not incapacitated. The disparity between a pattern power generator with an incoming industries enabled as well as impaired is, when a NEXTVAL field is mapped to various makeovers.

  • Sequence generators and incoming domain names are certainly not disabled will create a same pattern of numbers for every downstream conversion.
  • Sequence generator and incoming components disabled will be undoubtedly create an inimitable sequence of the amounts for every downstream change.

78.Which is one of biggest problems that a Informatica cloud is solving?

Ans:

Among the most significant concerns resolved through an Informatica cloud is a “data combination” concern. When relocate a data from the traditional architecture to the cloud-based architecture, this concern usually happens.

79.Name any of three components of a Informatica Cloud?

Ans:

  • An Informatica cloud hosting facility.
  • An Informatica cloud application.
  • An Informatica cloud secure agent.

80.What is intent of the use of Informatica cloud?

Ans:

Utilizing an Informatica cloud, one can easily likewise take care of the shattered data within and outside a firewall software.

81. What is mapping in an Informatica cloud?

Ans:

Mapping is just a team of a targets that are concatenated through the group of changes. These improvements have procedures are describing data circulation and just how data is filled within aims for.

82.List essential components of a Mapping?

Ans:

  • Mapping the variables and parameters.
  • A Source tables.
  • Mapping on transformations.
  • Target objects.

83.What is differentiator in a Cloud architecture?

Ans:

The architecture of an Informatica cloud is constructed to become a multitenant. The internet user interface provides the additional care of UI/UX. Attribute of architecture is such that if there is schedule of in-home Informatica remedies, one may be capitalize on the massive benefit of crossbreed remedy execution.

84.What do know about an Informatica Cloud Data Quality?

Ans:

Informatica Cloud Data Quality allows the companies to take a straightforward technique for dealing with a high-quality data. Also, it assists our company in determining a data quality issues and correcting all of them in a company applications.

85.Does an option of possessing pair of a target in one data synchronization task? Can develop a router sort of transformation for different circulations?

Ans:

There is no probability of router or even many intendeds for a data synchronization activities. The 1st one is actually through a submitting a formerly made as XML as a job.

86.What is a Conventional Application for an Informatica Cloud?

Ans:

The typical use for an Informatica is actually:

  • The firm utilizes it to a transfer from a present legacy system to a most up-to-date database device, like data processor. The transmission of its existing data right into a device might be held out.
  • Companies are creating their data warehouses will need an ETL to transmit the data to a warehouse coming from Production system.
  • Information consumption from the various devices, like many data banks and tactics based upon a data, might be accomplished using Informatica.
  • Maybe made use of as resource for the purifying data.

87.From Where does a Informatica Extract the Data?

Ans:

It removes a data from the various databases and multiple data styles like a Structured, Unstructured, and Semi-Structured Data. It changes it right into needed kind and also stores right into an intended data sources for a client’s needs.

88.What is a Contact Validation?

Ans:

The postal address code is a further validated and verified using an Informatica Cloud to assure accuracy. It also enables addition of geocoding data to postal data. Users can also used a Do Not Call registration service to the authenticate their email addresses and phone numbers.

89.What is a Data Assessment?

Ans:

Salesforce data quality can be rapidly assessed and be evaluated. These capabilities are also used to find data quality in finances, contacts, CRM objects, and the other places.

90.What does a Data Masking mean?

Ans:

Another popular technique is to conceal a data by substituting accurate test data for the sensitive column data. Informatica Cloud’s primary duty is to assist in a creation of a rule to hide a sensitive data.

91.What is an Informatica Cloud used for?

Ans:

Informatica Cloud is the data integration solution and platform that works like a Software as a Service (SaaS). It integrates cloud-based data with data residing in on-premise databases and systems or between the cloud applications.

92.Is Informatica Cloud ETL tool?

Ans:

Informatica is data integration tool based on an ETL architecture. It provides a data integration software and services for different businesses, industries and government organizations including the telecommunication, health care, financial and insurance services.

93.Is Informatica Cloud on a AWS?

Ans:

Informatica is now only vendor that packages first- and third-party datasets and can leverage through its a Cloud Data Marketplace on AWS.

94.Can Informatica connect to the AWS?

Ans:

Seamlessly, connect to an AWS with the high-performance, cloud-native connectors for an Amazon Redshift, S3, RDS and Aurora as well as virtually any cloud or on-premises source, e.g. Salesforce, Workday, Marketo, NetSuite, ServiceNow, SAP, Oracle, IBM, etc.

95.Can Informatica connect to a cloud?

Ans:

Whatever a data endpoints, a data processing systems should seamlessly be able to connect to all of them, without the requiring complex development. Informatica® offers a broadest array of the pre-built, high-performing, intelligent cloud connectors.

96.In Informatica read a Excel files?

Ans:

Informatica Power Center can use a various sources of data. The most common sources are the tables, views or synonyms, but for storing small sets of data, companies usually use a flat files, MS Excel files or MS Access. Informatica treat the Excel and Access file sources as a relational database, not as flat file.

97.Where SQL is used in an Informatica?

Ans:

SQL Transformation is the connected transformation used to process a SQL queries in a midstream of a pipeline. And can insert, update, delete and retrieve rows from a database at run time using a SQL transformation.

98.Is SQL required for a Informatica?

Ans:

Knowledge of PL/SQL is also be recommended, but not mandatory. Informatica is online training at Intellipaat is designed to the understand an ETL tool.

99. Which database is use in a Informatica?

Ans:

Database sources included a relational sources like Oracle, MySQL, and Microsoft SQL Server.

Are you looking training with Right Jobs?

Contact Us

Popular Courses