Oracle scm interview questions LEARNOVIT

50+ Best Oracle SCM Interview Questions and Answers

Last updated on 22nd Sep 2022, Blog, Interview Question

About author

Sanjay (Sr Big Data DevOps Engineer )

Highly Expertise in Respective Industry Domain with 7+ Years of Experience Also, He is a Technical Blog Writer for Past 4 Years to Renders A Kind Of Informative Knowledge for JOB Seeker

(5.0) | 13265 Ratings 1659

1. How do calculate a Total annual cost?

Ans:

  • TC = DC + (D/Q)*S + (Q/2)*H.
  • TC = Total annual cost.
  • D = Demand.
  • C = Cost per unit.
  • Q = Order quantity.
  • S = Cost of placing a order or setup cost.
  • H = Annual holding and storage cost per unit of an inventory.

2. Have used economic order quantity [EOQ]?

Ans:

It’s a quantitative inventory model that have used to find the most economic quantity to the order based on cost and demand factors.

If C=Carrying cost per unit per year; F=Fixed cost per order; D=Demand in units per year; Formula for an Economic Order Quantity= ((2 × F × D)/C) (1/2).

3. How will calculate the total length of a supply chain?

Ans:

  • Total length of a supply chain = DRM + DWIP + DFG

4. How to calculate a Supply Chain Working Capital Productivity Ratio?

Ans:

  • SWC (Supply Chain Working Capital) = INV+ AR-AP
  • Where:SWCP (SWC productivity) = NS/SWC

5. How to calculate an exponential smoothing?

Ans:

It’s used in a forecasting procedure:

  • F (t) = Ft-1 + a ((At-1) – (Ft-1))

6. How to calculate a flow time?

Ans:

Little’s Law relates to throughput, time and inventory:

  • Flow time = Inventory (WIP)/Throughput rate

7. What’s the use of a Global Trade Item Number (GTIN)?

Ans:

  • The Global Trade Item Number is a 14-digit item number used in an item identification system for the products.
  • It’s a standard number used in a RFID and electronic commerce.

8. How to use PKI system in a supply chain?

Ans:

Used a Public Key Infrastructure for Securing an E-Business across the Supply Chain.Public Key Infrastructure (PKI) provide a strong linkage between business identities and transactions throughout a supply chain.

In a PKI system, every user has two keys:

  • Public key.
  • Private key.

These keys can be used for an encrypting and decrypting information, for electronically signing electronic information, and for a verifying the authenticity of their owner.

9. Explain the experience with the Cost analysis?

Ans:

Cost analysis=Review of a potential provider’s cost elements to determine their appropriateness and reasonableness.

Have conducted a Cost analysis as a review of:

  • Need for the categories of personnel & reasonableness of personnel work time proposed indirect cost, base to which rates are applied.
  • Compare the estimated costs with prior actual costs.

10. Explain the experience with supply chain performance indicators?

Ans:

Consists of a four types of indicators:

  • Quality, time, financial, and productivity.
  • Cp a measure of process capability that compared the specification width with process width- not adjusted for lack of process centering.
  • Cpk a measure of process capability that compared the specification width with process width- adjusted for lack of process centering.

11. How do forecast?

Ans:

Can use a Market research and Historical analogy to forecast.

12. Explain the experience with the product’s life cycle?

Ans:

    1. 1. Extraction.
    2. 2. Production.
    3. 3. Packaging and Transport.
    4. 4. Usage.
    5. 5. Disposal.

13. When a process is considered to be six sigma quality?

Ans:

When there are no more than a 3.4 non-conformities per million opportunities.

14. Have performed marketing functions?

Ans:

Yes, have performed these marketing functions of a supply chain:

    1. 1. Buying
    2. 2. Selling
    3. 3. Storing
    4. 4. Transporting
    5. 5. Sorting
    6. 6. Financing
    7. 7. Information Gathering
    8. 8. Risk Taking

15. Explain the experience with Material management

Ans:

I have worked in a material management department, which had the authority and responsibility of all the activities, concerned with the flow of materials in an organization.

Responsibilities are :

    1. 1. Efficient use of a working capital.
    2. 2. Responding to a market changes related to any product.
    3. 3. Ensuring an cooperation of all departments.
    4. 4. Providing a best services to the customer.
    5. 5. Analyzing materials and supply to the reduce cost.
    6. 6. Improve quality and ensure a supplier performance.
    7. 7. Maintain a minimum inventory levels.

16. How the purchasing departments establish and maintain a policies and procedures for an acquisition and payment of goods and services?

Ans:

It authorizes the delegation of a purchasing authority and establishes and maintains a policies and procedures for an acquisition and payment of goods and services.

17. A supplier partnership focuses on the which relationship?

Ans:

It focuses on a cooperative rather than adversarial relationships with the suppliers.

18. What are the responsibilities allocated to a production environment?

Ans:

    1. 1. Product fabrication
    2. 2. Work schedules

19. How will ensure a better decision-making capability?

Ans:

By using a cross-functional sourcing teams.

20. What suggest for optimizing a purchasing and production departments?

Ans:

    1. 1. Product fabrication.
    2. 2. Lead time for delivery of material.
    3. 3. Work schedules.
    4. 4. Selection of sources of supply.

21. What are various planning methods in Inventory?

Ans:

    1. 1. Subinv Replenishment Planning.
    2. 2. Min Max Planning.
    3. 3. Re-order point planning.
    4. 4. Kanban Planning.
    5. 5. Periodic Automatic Replenishment.

22. What are the setups for a various planning method (Min-Max)?

Ans:

    1. 1. Setup a item in master-org and assign the item to a org for which Min-Max planning is used.
    2. 2. Attributes, Inv Planning method: Min-Max.
    3. 3. Min-Max Qty should have been explained.
    4. 4. Safety Stock method should be a non-MRP Planned.
    5. 5.find what should be the status of the Requisitions created for the planning.

Do this with profile option INV: Minmax Reorder Approval

IF Use ASL has been enabled, then Requisition will be populate a supplier data from the ASL setup which is assigned to the item:

    1. 1.Sourcing rules can be explained for this.
    2. 2.Then need to assign sourcing rule to the item.

23. What is a concurrent program for the planning?

Ans:

Min Max planning report under the planning menu in an Inventory responsibility.

24. What are the setups for an expense items?

Ans:

Should not be an Inventory Item:

    1. 1. No Stackable
    2. 2. No Transactable
    3. 3. No Costing, Inv Asset

25. How many key flex fields are there in an Inventory?

Ans:

    1. 1. Account Alias
    2. 2. Item
    3. 3. Item Category
    4. 4. Item Catalogues
    5. 5. Stock Locators
    6. 6. Sales Order
    7. 7. Service Items

26. What is the use of a sales order in KFF?

Ans:

    1. 1. This is used during a material transaction when the source is to be Sales Order.
    2. 2. Segments are a Sales order Numbers. Sales Order Type.Sales Order Source.

27. How can have the item key flexfield with the 2 segments, is it possible, if yes then how, if no then why?

Ans:

    1. 1. This can be modified by using a Flexfield>Key> Segments.
    2. 2. Query a System Items, then can modify an existing structure, or can add a new one.

28. How will inactivate an Inventory locations?

Ans:

By giving an Inactive date in a Location form.

29. What all setups that have done in inventory organization implementation?

Ans:

    1. 1. Location
    2. 2. Calendar
    3. 3. Organization
    4. 4. Parameter
    5. 5. Cost Group
    6. 6. Sub inventory
    7. 7. Stock Locator
    8. 8. Receiving Options
    9. 9. Shipping Networks
    10. 10. Intercompany Transaction flows
    11. 11. Cost Subelements

30. What are the valuation accounts used in an Inventory?

Ans:

1. Material: An asset account that tracks a material cost. For average costing, this account holds the inventory and in-transit values. Once perform transactions, cannot change this account.Material Overhead An asset account that tracks a material overhead cost.

2. Resource: An asset account that tracks a resource cost.

3. Overhead: An asset account that tracks a resource and outside processing overheads. Outside processing An asset account that tracks an outside processing cost.

4. Expense: The expense account used when tracking the non-asset item

Other Accounts:

1. Sales: The profit and loss (income statement) account that tracks a default revenue account. Cost of Goods Sold The profit and loss (income statement) account that tracks a default cost of goods sold account.

2. Purchase Price Variance: The variance account used to record differences between a purchase order price and standard cost. This account is not used with average cost method.

3. Inventory A/P Accrual: The liability account that represents all inventory purchase order receipts not matched in the Accounts Payable, such as uninvoiced receipts account.

4. Invoice Price Variance: The variance account used to record a differences between the purchase order price and invoice price. This account is used by an Accounts Payable to record an invoice price variance.

5. Encumbrance: An expense account used to recognize a reservation of funds when the purchase order is approved.

6. Average Cost Variance: Under average costing with the negative quantity balances, this account represents an inventory valuation error caused by issuing a inventory before receipts.

31. What is the ABC Analysis and why it is being used?

Ans:

    1. 1. ABC Analysis is an Inventory categorization method to categorize the items into 3 different classes A being the most valuable and C being a least valuable ones.
    2. 2. Using this Analysis, it will be simple to monitor and keep on track of a valuable items like frequently doing cycle counts on A class items, etc.

32. What is process of cycle count?

Ans:

    1. 1. Create a cycle count header with the required data.
    2. 2. Assign a items to be counted.
    3. 3. Then run required cycle count report.
    4. 4. Using a report do the cycle counts.
    5. 5. Then go and Approved a cycle count.

33. What is difference between a MO Issue and MO Transfer?

Ans:

    1. 1. MO Issue will move out the stock from an inventory against an account.
    2. 2. MO transfer will move the stock from a one subinventory to other.

34. What is Picking rule in Inventory?

Ans:

    1. 1. Picking Rule is used to find the list of items for sales order/ shipping based on a revision, Lot, Subinventory, and Locator.
    2. 2. Assign a required Picking Rule to the item in an Order Management tab.

35. What are the criteria in a Cycle count?

Ans:

    1. 1. Depending on requirement, can trigger a cycle count.
    2. 2. can explain a regular cycle count of high values items.
    3. 3. If back-ordered or pick denied, can trigger a cycle count for those items.

36. What is the diff in a Lot and Serial?

Ans:

    Lot ControlSerial Control
    Lot control is to control a whole batch of an items. for example, in a drug industry, have batch numbers that can be controlled by using a lot where can track a complete batch using specific data. Serial control is to monitor and track a every single qty of an item like electronic devices where track by a serial number.

37. What is a move order in OM?

Ans:

Move orders generated as a part of Pick Wave are the ones from a Sales order.

38. How a MO is diff from a Subinv transfer?

Ans:

MO generally is the request of movement of items in a one organization. It may be from of 3 sources, MO requisition, Replenish MO, Pick Wave MO. MO can be a MO Issue that will issue the item from a location and MO transfer which ll transfer an item to another location.

39. What is nettable in a Subinventory setup?

Ans:

This will find whether to consider the hands of a sub inventory as available for the planning tasks.

40. What are the status attributes in an Item and how many of them?

Ans:

    1. 1. BOM Enabled
    2. 2. Build in WIP
    3. 3. Customer order enabled
    4. 4. Internal Order enabled
    5. 5. Invoice
    6. 6. Purchasable
    7. 7. Stackable
    8. 8. Transactable

41. What is the use of a status attribute?

Ans:

Can explain a various status for an item combination of these attributes as per a business need.

42. Why master-org is to be required?

Ans:

So that can have an item maintained at the master level with the common attributes and then can use the same item be across multiple organizations instead of explaining it again and again.

43. Inventory Master org is a mandatory?

Ans:

Yes. If will not create any specific master-org, then system will consider a same inv org as its master org.

44. What are Lot control setups?

Ans:

  • Lot control can be set up at item attributes at an organization level.
  • Either No Control or the Full Control.

45. How a lot number generates?

Ans:

Can generate a new Lot numbers during the transactions.

46. What is a serial controlled and what are the setups?

Ans:

Serial control can be set up item attributes at an organization level.

47. How serial numbers are to be generated?

Ans:

  • Serial control can be set up the item attributes at organization level.
  • No Control, At a Receipt, At a Sales Order issue, Predefined.

48. What is a predefined locator in Subinventory and how it works in a business?

Ans:

Can setup a locator control in 4 diff ways for every subinventory.

Prespecified: System will ask to select a locator combinations which already been explained in the sub inventory during the transaction.

Dynamic Entry: Either can select any locator during the transaction or that can create a new combination.

Item Level: This will take a locator which has been explained at the item attribute level.

49. What are transaction managers?

Ans:

The transaction manager is an interface managers which carry out all the transaction once submitted by the users.

50. Can change the item name after it created?

Ans:

Yes, can change a name to the master level.

51. How WMS is helpful compared to the Inventory?

Ans:

Warehouse Management (WMS) enabled a companies to maximize their utilization of a labor, space, and equipment investments by coordinating and optimizing resource usage and material flows. Specifically designed to encourage the needs of distribution, manufacturing, asset-intensive, and service businesses, Oracle WMS offers a single platform across the entire global supply chain.

52. What is use of a WMS Rules Workbench?

Ans:

The Rules workbench enabled to assign strategies, rules, and cost group values directly to any number of objects in an assignment matrix.

53. Why strategy used?

Ans:

After define a rules, must set up a strategy and then associate applicable rules. After assign a rules to strategy, the rules engine can execute the strategies on any of objects to which the strategy applies. The rules engine executes a each subsequent rule in the strategy until an allocation is completely filled.

54. How many types of the bar codes are there?

Ans:

Majorly 2 types Linear (1 dimensional) and Matrix (2D).

55. What is difference between a ‘Accrue On Receipt’ and ‘Accrue at Period End’?

Ans:

    Accrue On ReceiptAccrue at Period End
    Accrue On Receipt means that when the receipt is saved, accrual transactions are immediately recorded and sent to a general ledger interface. This is also known as a “online” accruals. Accrue at Period End means that when a receipt is to be saved, the accrual transactions are not immediately recorded and sent to a general ledger.
    Instead, the accounting entries are generated and sent at end of the month by running the Receipt. All items with a destination type of the either Inventory and Outside Processing are accrued on receipt. For items with the destination type of Expense, have the option of accruing on a receipt or at period end.

56. Why are expense items typically accrued at a period-end, and why are inventory items always accrued on a receipt?

Ans:

One should accrue on a receipt if perpetual inventory is adopted to a facilitate reconciliation between an inventory valuation reports and accounting entries. Expense items typically are not accounted for on a daily basis, and most companies find it simpler to account for and reconcile these expenses at month-end rather than at time each individual expense is incurred.

When both a inventory and expense items are accrued on receipt, following problems may be encountered:

  • Receiving inspection balances will be include both inventory assets and expenses, so at end of the month, they will need to be a manually reclassified.
  • The number of entries are needed to research and reconcile the perpetual A/P Accrual Account(s) becomes a significantly increased. Since the expense receipts could be double the number of accrual accounting entries to process, the Accrual Reconciliation Report could take a twice as long to run. The amount of time required by a staff to research any discrepancies would also increase.

57. What is significance of the Document Total and Account Range types on a Approval Groups form?

Ans:

The Document Total type sets a maximum limit for any approval actions taken by the user to whom approval group applies to. If multiple Document Totals are specified, the restriction will be to a Document Total, which is the lowest. The Account Range also allows for document total which is then tied to the specific range of accounts listed on the same line. It is possible to have a various account ranges with various amount Limits. This allows the same user to have different dollar/account limit. It is mandatory to have a account range specified in each approval group explained . By default, if there is not an account range explained , all accounts will then be excluded from a document approval process, which means that documents will not have the ability to become a approved.

58. How is it possible to approve blanket release when the blanket purchase agreement is showing that a full amount has already been released?

Ans:

The validation of the release dollar amount is not against amount agreed on the header of a blanket purchase agreement; instead, it validates against Amount Limit specified in the Terms and Conditions window of Purchase Orders form. If this field is left blank, then release can be for any amount.

Therefore, it is imperative that the Amount Limit field be a populated with the same dollar amount as Amount Agreed field in the header region of the Purchase Orders form, depending on a business needs. It should also be noted that a Release 11i also has introduced the Amount Limit field that can be explained at the line level of a blanket agreement.

59. I am delegating the approval of PO to someone who doesn’t have access to open this PO. Would be able to an approve it?

Ans:

Since he has been ‘delegated’ a approval authority, his approval actions would be adjudged as if u were taking those actions on this document. the document would remain an inaccessible to him. This is because by a ‘Delegating’, only allowing him to act on a approval decisions on the behalf, rather than also delegating him to access authority.

60. Does autocratic add to the existing PO shipment that has been encumbered?

Ans:

Purchasing does not add to existing purchase order shipment if that shipment has been encumbered even though all grouping columns necessary to combine a shipping information are there.

61. Requisition line with item number and without a item number [one-time item] be combined to single document line in autocreate?

Ans:

If want to combine a two requisition lines for the same item, one with an item number and a one without,that have to manually auto-create the document and use to Modify on the Tools menu to add predefined item to the requisition line for one-time item.

62. The Encumbrance Detail Report does not pick up a expected purchase orders.

Ans:

    1. 1. Setting of a encumbered_flag in po_distributions, needs to be set to Y, and the cancel_flag in po_line_locations must be set to N and
    2. 2. gl_encumbered_date in po_distributions must be between a dates passed to the report for an encumbered dates and
    3. 3. The vendor used on a purchase order must be included by a Vendor parameter and
    4. 4. The po_distributions.prevent_encumbrance_flag must be set to a N

63. I am using a encumbrance accounting and when I forward Purchase Order for approval, I am encountering the following error: APP-14166: Please enter forward to employee or funds are not be reserved.

Ans:

Must check the Reserve Funds check box when forwarding and/or approving a Purchase Order are using encumbrance. can check to see if using a encumbrance in Purchasing by doing following:

    1. 1. Setup/Organizations/Financial Options.
    2. 2. Change the Alternate Region to an Encumbrance and see if the Use PO Encumbrance check box is checked.
    3. 3. Refer to Note 1064155.6 for a more details.

64. What are the Reminder notifications?

Ans:

Once an approver does not respond to approval notification for a quite some time, then a reminder notification can be sent out to approver. You can send up to two reminders to an approver using a Timeout feature. Can also specify that after a certain period of time, the document be forwarded automatically to a next approver in the hierarchy. This feature has to be set up by changing a PO and/or Requisition approval workflow in a Oracle Workflow Builder.

65. How do set up a timeout feature?

Ans:

In Oracle Workflow Builder, open the? PO Approval? workflow or the?PO Requisition Approval? workflow for the requisitions. To enable the Timeout feature in a PO Approval workflow, modify a following activities in Notify Approver subprocess by entering a Timeout period in their Properties windows:

Approve PO Notification, PO Approval Reminder 1, and PO Approval Reminder 2,entering a Timeout period in Properties windows: Approve Requisition Notification, Requisition Approval Reminder1, and a Requisition Approval Reminder2.

66. How do generate a notifications for the documents that need to be started up in an approval yet?

Ans:

To enable the Timeout feature in a PO Requisition Approval workflow, modify the following activities in Notify Approver sub-process by approval and send notifications to an appropriate people informing them about document’s status.

67. Why does the create releases process not create Release when have run a CREATE RELEASES program against a Blanket Purchase Order whose EFFECTIVE DATES are in a future with a valid Sourcing Rule?

Ans:

The CREATE RELEASE program must be run within a EFFECTIVE DATES of Blanket Purchase Order. This is because a program verifies whether the SYSTEM DATE falls within a EFFECTIVE DATES, when looking for Releases to be created. This is a standard functionality.

68. When try to run a Requisition import after running a Min-Max planning request why is it that a requisitions are created from Requisition import but no releases are created against a blanket POs.?

Ans:

    1. 1. Check for a profile option PO: Release During Requisition Import which should be set to ‘Yes to create releases during a requisition import.
    2. 2. ‘Sourcing Rule’ must have current date between a ‘effective date’ and ‘to date.
    3. 3. Check that requisition is sourced with a blanket, and the requisitions are approved as part of a Requisition Import process.
    4. 4. If the Encumbrance is ON, then the requisition will not get to approved and will be in pre-approved status, and hence release will not get created.
    5. 5. Check a profile option MRP: Purchasing By a Revision and INV: Purchasing By Revision This must be set to according to and should not be null. This profile option must be a set to ‘Yes’ or ‘No’ according to a customer’s requirement.
    6. 6. Verify a table PO_REQUISITIONS_INTERFACE, column AUTOSOURCE_FLAG is Y.
    7. 7. Verify if this item has a blanket purchase an agreement approved and it is not be closed or canceled.

69. Can save and approve a blanket PO releases without entering promised and need-by date?

Ans:

If item is either MRP/DRP, MPS/DRP, or DRP planned item promised date or need by a date is mandatory and the user has to enter a date. If the item is not planned, then it is not a mandatory.

70. Why is it important to include the profile option “PO: Convert Requisition UOM to Source Document UOM”?

Ans:

Earlier in a Autocreate if the requisition UOM is various from the BPA UOM the user would not be allowed to create release. But in a Create releases program this possible. To made the behavior consistent that have introduced this profile option. If this profile is set to yes then allow the auto-creation of release with the quantity and UOM converted to that of a BPA. If the profile is set to yes , do not allow creation of the req both in autocreate as well as a create releases program.

71. How does Create a Document Workflow decide which buyer to use for an automatically created documents?

Ans:

    1. 1. Buyer specified on a Requisition Line.
    2. 2. Default buyer from the Master Item.
    3. 3. Category.
    4. 4. Buyer of a source document.

When creating release, workflow retrieves a buyer’s name from the blanket agreement. If workflow cannot find buyer, it doesn’t create a document

72. What is the difference between a agreed amount and the amount limit fields while entering contract purchase agreement and issues related to these fields?

Ans:

1.The agreed amount field at a header level is copied to the amount limit in the terms and conditions block. This is also amount that is printed on the blanket agreement and represents a contract amount between the vendor.

2. The amount limit field will restrict a cumulative releases applied to this purchase agreement from exceeding the specified dollar amount entered here. The value of this field must be equal to or greater than an agreed amount field. This column is used for a release approval amount validation. If a total cumulative releases exceed this amount approval will fail. The purpose of this field is to allow the users to set a higher approval amount limit than a amount agreed.

73. What is the use of a list price and market price on the Purchase orders?

Ans:

If have entered an item, Purchasing displays a list price for the item. can accept a default list price or change it. Purchasing uses the list price that enter here in the savings analysis reports. Savings a Analysis Report (By Buyer) and Savings Analysis Report (By Category). If enter an item, Purchasing a displays the market price for a item. Use this field to help to evaluate the buyers. Purchasing uses the price enter here in savings analysis reports if do not provide a value in a List Price field.

74. What is significance of the fields ‘Allow Price override’ and ‘Price limit’?

Ans:

For planned a purchase orders and blanket purchase agreements only, check Allow the nPrice Override to indicate that release price can be greater than the price on a purchase agreement line. If allow a price override, the release price cannot be exceed the Price Limit specified on the line.

If do not allow price override, the release price cannot exceed Unit Price. cannot enter this field if line type is a amount-based. If allow price override, enter a Price Limit. This is the maximum price per item allow for the item on this agreement line.

75. Can I set up a various Purchase Order type default for a PO form?

Ans:

The Purchase Orders form always defaults PO type of ‘Standard Purchase Order’, and there is a no setup, which can change this. Although a default value cannot be changed, user can overwrite the defaulted type once Enter PO form is opened.

76. Can the original Purchase Order can be viewed in any way, for the revised Purchase Order?

Ans:

The original version of revised PO cannot be viewed from PO form or PO summary form. Information on a original PO is stored in the PO_HEADERS_ARCHIVE and PO_LINES_ARCHIVE tables, and can be obtained through a SQL, using the PO_HEADER_ID column as a common reference.

77. Create a Purchase Order. Input Header and Line information and find that Shipments button at the bottom of the form is grayed out.

Ans:

Setup a Receiving Options to enable a Shipment Button in the Purchase Order form. Navigation: Setup –> Organizations –> Receiving Options. Once set up these options for the Organization you will have a Shipments button enabled. Ensure that Purchasing Options and Financial Options are defined for the organization.

78. Why is there no category displayed or list of values for category field in a purchase order you are creating?

Ans:

Must also create category codes for the items. Then create a Category set for Purchasing a controlled at the master level. Assign an items to a category code and Purchasing category set you have created. Confirm that in a Default Category Sets the Purchasing application points to the Purchasing Category set. This will populate a category and description when the item number is selected at a PO line level.

79. What does Account Generator process do?

Ans:

The Account Generator process builds a charge, budget, accrual, and variance accounts for every purchase order, release, and requisition distribution based on a distribution’s destination type. It is synchronous Workflow process.

80. What are the Prerequisites to use for Account Generator?

Ans:

    1. 1.Explain Accounting flexfield structure for every set of books.
    2. 2.Explain flexfield segment values and validation rules.
    3. 3.Set up a Oracle Workflow.
    4. 4.Decide whether want to use a Account Generator processes as seeded in Oracle Purchasing, or need to customize them to meet the accounting needs.

81. Will the account generator build a charge account based on a project information?

Ans:

No. By default, Account Generator process as seeded in a Oracle Purchasing would not consider a project information to build the account. To achieve this functionality, should customize the Account Generator to be consider the project details. There is dummy sub process ‘Build Project Related Account’ seeded in a Account Generator workflow, available for the customization. would also have to modify a function PO_WF_PO_CHARGE_ACC.IS_PO_PROJECT_RELATED to return value of “True”.

82. When the charge account field is a non updateable?

Ans:

    1. 1. If the destination type code is an INVENTORY or SHOP FLOOR.
    2. 2. If the distribution is be already encumbered.
    3. 3. If PO is created from encumbered Requisition.
    4. 4. If destination type code is to be Expense and.
    5. 5.If the project is entered and a profile option PA_ALLOW_FLEXBUILDER_OVERRIDES is set to NO.
    6. 6.If an expense accrual code= RECEIPT.

83. What should do if the Purchase Document Open Interface (PDOI) process fails?

Ans:

The first thing is to check for error message and examine description from the po_interface_errors table for a given interface_header_id. The description would be a self-explanatory. Accordingly check for data in the po_headers_interface, po_lines_interface tables and correct them and run a PDOI again with corrected data.

84. What can Receiving a Routing be used for and how does it default?

Ans:

  • Direct Delivery – Perform Receive and Delivery on the Receipts Screen at a same time.
  • 3-way matching.
  • Standard Receipt – Perform a Receive on Receipts screen.
  • Perform Delivery on the Receiving Transactions screen.
  • 3-way matching.
  • Inspection Required – The inspection is be required after Receiving and before Delivery.
  • 4-way matching.
  • Can override the Receiving Routing on a Receipts screen only if Profile RCV: Allow Routing Override is set to ‘Yes’.

The Receiving Routing on a receipts screen has defaulted as follows:

    1. 1. Purchase Order shipment.
    2. 2. If 1 is null, then an Item Attribute.
    3. 3. If 2 is null, then a Vendor Attribute.
    4. 4. If 3 is null, then a Receiving Option.

85. How many Transaction Types are exist?

Ans:

Receive: Receive an items into Receiving Dock.

Deliver: Deliver an items into expense or inventory destination.

Return to Vendor: Return a received items directly to vendors.

Return to Receiving: Return a delivered items to Receiving Dock or inspection.

Accept: Accept items following inspection.

Reject: Reject items following inspection.

Transfer: Transfer items are between locations.

Correct: Enter a positive or negative adjustment to receiving or delivery transaction.

Match: Match unordered receipts to the purchase orders.

Unordered: Receive items without a purchase orders.

86. What are the major receiving tables be involved?

Ans:

  • RCV_SHIPMENT_HEADERS
  • RCV_SHIPMENT_LINES
  • RCV_TRANSACTIONS
  • RCV_RECEIVING_SUB_LEDGER

87. What are the minimum setups are required for Items that use for a Internal Sales orders?

Ans:

The items which use for Internal Sales Order must be an Inventory enabled, internally orderable and stackable, shippable, and Order Management transactable for a source organizations. Under Inventory, need to select an Inventory Item, Transactable, and Stackable options. Under Order Management, need to select Internal Ordered, Internal Orders Enabled, OE Transactable, and Shippable options.

88. What are the steps to perform an Inter-Organization Transfer?

Ans:

1. Setup Shipping Network: This information explains the relationships and accounting information that exists between from (shipping) organization and to (distribution) organization.

Navigation path:

a. Choose an Inventory Manager’s responsibility.

b. Setup/Organizations – Make sure that there is entry for from/to organization (between the organizations intend to perform a transfer). When click on this form, will get a LOV with orgs.

  • Choose a From Org.
  • Transfer Type can be either an Intransit or Direct.
  • FOB can be either a Receipt or Shipment if transfer type is entered as Intransit.
  • If Receipt source inventory quantities get updated at a time of receipt.
  • If it be Shipping, then quantities get updated as soon as shipment is done.

2. Inventory/Transactions/Inter organization Transfer: When click on this form, will get a LOV with orgs. Choose the from org. Specify the to-org, transfer type as in a transit, and input a value for the shipment-number.

3. Receive against an Inter-org Transfer: Choose a Purchasing Super User responsibility.

89. How are Lot and Serial Numbers handled in an Inter-Organization Transfers?

Ans:

1. When a source organization uses controls and destination organization does not, the control numbers are recorded as being issued from a source organization. Lot/serial transactions are recorded a destination organization.

2. When a source organization does not use controls and destination organization does, the transaction is be processed normally.

3. When both the source and destination organizations use controls, the control numbers are recorded as being issued from a source organization. These control numbers are tracked to insure same control numbers that were shipped are the ones that are received. When items are returned from an inventory to receiving or to a supplier, only the control numbers originally recorded for delivery transaction can be used.

90. What are the main tables involved in an Inter-Organization Transfer?

Ans:

  • A check is carried out to see if a transaction date is in an open period as specified in a profile option (INV: Transaction Date Validation). The column is acct_period, table is an ORG_ACCT_PERIODS.
  • ORG_ORGANIZATION_DEFINITIONS, MTL_PARAMETERS, MFG_LOOKUPS, MTL_INTERORG_PARAMETERS
  • The transaction information is a derived from MTL_TRX_TYPES_VIEW for an inter-org transactions where transaction_source_type_id=13.
  • The item information is derived from a MTL_SYSTEM_ITEMS [MTL_SYSTEM_ITEMS_B – for rel 11I].
  • A check is carried out to verify a available item quantity on the MTL_DEMAND .

91. What is the Debit Memo Invoice?

Ans:

Negative amount invoice which is created and sent to the supplier to notify a Supplier of a credit are recording.

92. What is a Pay On Receipt?

Ans:

Pay on Receipt is Oracle Purchasing’s concurrent program, which automatically creates the invoices in Oracle Payables and matches them with PO’s automatically for received amount. The short name for a program is POXPOIV.

93. What is the significance of a Ageing Period (R11i)?

Ans:

The parameter Aging period finds the transactions on the receipt that can be considered for an invoice creation. Forex if aging period is given as 1, then all transactions that have a transaction date less than or equal to a (sysdate-1) are considered for invoice creation. The aging period can be set profile option PO: ERS Aging period.

94. What are some of supported and non-supported features of a Receiving Open Interface?

Ans:

The non-supported features are include:

    1. 1. Lot number transactions.
    2. 2. Serial number transactions.
    3. 3. Dynamic locator control.
    4. 4. Replace transactions.
    5. 5. Separate a RECEIVE and DELIVER transactions.

95. Are familiar with different roles and positions at which a person can work in a supply chain management?

Ans:

    1. 1. Logistic Engineer
    2. 2. Logistic specialist
    3. 3. Logistic Director
    4. 4. Logistic Analyst

96. What is mean by Advance Shipping Notice?

Ans:

It is basically a procedure in which customers are informed in an advance regarding the shipment of a product. It always enables them to know when exactly the product will be reached them. It is basically an important strategy in a Supply chain management.

97.Tell something about an Anti-dumping duty?

Ans:

It is basically an import duty which is applicable in a some special cases and i.e. when the goods are imported are shown less cost than a actual. This is to avoid material loss in a country where it is imported.

98. Name the process of buying a goods and raw material at best available prices?

Ans:

This process is known as a procurement.

99. Name any two qualities of supply chain manager?

Ans:

Supply chain managers should think about a SCM as a whole. They must be a pursue tangible outcomes.

100.How to batch a picking help saving costs?

Ans:

It is basically an approach in which overall inventory is divided into a small groups or batches. The cost is calculated on a batch rather than on individual items and shipper can save cost up to good extent.

Are you looking training with Right Jobs?

Contact Us

Popular Courses